Nieuws


29-07-2007 20:10


De afgelopen maanden hebben de bezoekers van de Lundiflex-website mee kunnen doen aan het zogenaamde Color-Coded Memoryspel. Men diende zich eerst aan te melden om een toegangscode te verkrijgen. Dit was eenvoudig te doen, door enkele persoonlijke en bedrijfsgegevens per e-mail door te sturen.

 

Dat het spel in de smaak viel bleek wel uit het grote aantal deelnemers. Uiteraard waren er mooie prijzen te winnen. Om dat het geheel in samenwerking was met de Keukenhof kon het ook niet uitblijven dat de prijzen enig verband hadden met deze kleurrijke plek. De 1e prijs (een dag fotograferen onder deskundige begeleiding op de Keukenhof) ging naar Onno Schoonderwoerd van Total, de ballonvaart ging naar Heleen Beijers en de dinercheque voor 2 personen was voor

Saskia Diks van ten Brinke Bouw uit Doetinchem. De overige prijswinnaars zijn E. Rijsdam, H.Wissink, G. Doldersum en H.Kruis.

 

Alle prijswinnaars hebben hun prijs reeds in ontvangst kunnen nemen.

 

27-07-2007 14:41


Ynno groeit. In reactie op het succes in de markt heeft het adviesbureau voor innovatief werken het team van adviseurs uitgebreid. Arnoud van Breukelen, Jasper Smidtman en Thijs Gaanderse zijn onlangs als adviseur in dienst getreden bij YNNO.

Arnoud van Breukelen (1971) studeerde HTS Civiele Techniek aan de Hogeschool Rotterdam en volgde daarna een Master opleiding Verandermanagement aan de Open Universiteit Nederland. De afgelopen jaren heeft hij als projectleider en adviseur gewerkt bij onder adere het Ministerie van Justitie en Grontmij Advies & Techniek. Bij YNNO is Van Breukelen werkzaam op het gebied kennismanagement.

Jasper Smidtman (1982) rondt momenteel zijn studie Bedrijfskunde, met als afstudeerrichting Verandermanagement, af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voordat hij bij YNNO in dienst trad, werkte hij als kwaliteit- en projectmedewerker bij Stichting Laurens, een zorginstelling te Rotterdam. Binnen YNNO houdt Smidtma zich bezig met procesinnovatie, met een focus op Business Process Management en verandermanagement.

Thijs Gaanderse (1978) studeerde Internationale Logistiek aan de Hoge School voor Economische Studies te Rotterdam. Hierna volgde hij aan de Universiteit van Maastricht Internationale Bedrijfskunde. Voordat hij bij YNNO in dienst trad, was hij een aantal jaren werkzaam bij SITA waar hij als projectleider verantwoordelijk was voor verschillende verander- en implementatietrajecten. Gaanderse is bij YNNO werkzaam op het gebied van procesinnovatie en Business Process Management.
27-07-2007 11:45


Glasfabrikant/leverancier Glaverbel krijgt een nieuwe naam. Met de naamsverandering wil het bedrijf ‘de reikwijdte van zijn Europese vertegenwoordiging weerspiegelen’ en zijn ‘positie als wereldmarktleider beklemtonen’.

De nieuwe naam wordt op dinsdag 4 september in Brussel bekend gemaakt door Glaverbel President & CEO Jean-François Heris. Tijdens de bijeenkomst wordt eveneens een ‘wereldprimeur in de vlakglastechnologie’ gepresenteerd.
26-07-2007 8:33


Luid telefoneren, bemoeials en betweters. Bemoeizuchtige collega's die de rol van je baas overnemen. Ze zorgen voor veel irritatie op de werkvloer, maar halen het niet bij de allergrootste ergernis: zuchtende collega's. In een Amerikaans onderzoek onder 2100 werknemers eindigt zuchten nipt boven publieke berispingen als de grootste irritatie op de werkvloer. En dan vooral minachtend zuchten, telkens wanneer u iets verkeerd doet. Het advies van arbeidspsycholoog Karel de Witte: "Zeg gewoon dat het gedrag van je collega je stoort."

Bron: Nationale Vacaturebank.nl

25-07-2007 10:02


Noordwestzes Architecten en Ontwerpers bestaat dit jaar zes jaar. Reden genoeg voor een feestje, zo redeneren ze bij het Alkmaarse bureau. Op 14 en 15 september zijn belangstellenden van harte welkom in de watertoren aan de Bergerweg 62 in Alkmaar. Aldaar kunnen bezoekers zich middels een tentoonstelling op de hoogte brengen van de werkzaamheden van het jarige bureau.
25-07-2007 9:52


Het is deze klimaatgevoelige tijden een gouden greep: het creëren van werkelijk duurzame producten. De Deense producent Gubi kan erover meepraten. Het bedrijf kreeg een Best of the Best-award in het kader van de prestigieuze Duitse Red Dot Design-competitie. De award werd in de wacht gesleept met de 'Gubi Chair II', een stoel die is gefabriceerd van het gemakkelijk recyclebare PET-materiaal.

Polyetheentereftalaat (PET) is vooral bekend vanwege het gebruik van het materiaal voor recyclebare frisdrankflessen. Het materiaal wordt (nog?) niet veelvuldig toegepast in de meubelindustrie. Toch biedt PET ook de meubelindustrie tal van voordelen, zo benadrukt een woordvoerder van Gubi. “Het materiaal is niet alleen makkelijk recyclebaar, maar ook erg licht. Daarnaast bezit PET-materiaal een opvallend geluidsabsorberend vermogen.”

Het gebruik van het materiaal leverde Gubi een prestigieuze Red Dot Design Award op. Eind juni werd Gubi gelauwerd voor het ontwerp. Momenteel wordft de PET-stoel getoond in het Design Center Nordrhein-Westfalen in het Duitse Essen. Later dit jaar wordt de Gubi Chair II eveneens opgenomen in het kloeke Red Dot Design Yearbook.
23-07-2007 10:55


Kantoorwerkers gaan problematische tijden tegemoet. Dat zegt TNO-onderzoeker Rob Gründemann. De oorzaak is gelegen in de diversificatie van het werknemersbestand. Daarbij komt dat de oudere grijze blanke man, die jarenlang een dominante positie innamen in de werkhiërarchie binnen bedrijven, steeds meer zal verdwijnen uit het kantoorbeeld.

Het verdwijnen van de oudere respectabele grijze heer leidt volgens Gründemann tot een machtsvacuüm op de werkvloer, en dit vacuüm is niet noodzakelijkerwijs bevorderlijk voor de sfeer. De oplossing op dit probleem? Capabele managers die in staat zijn muiterij in de troepen tot een minimum te beperken.
23-07-2007 9:42


De Oostenrijkse kantoormeubelfabrikant Bene heeft een bijzonder project gerealiseerd in het Duitse Hannover. De showroom van de BMW-dealer aldaar werd volgens Bene omgetoverd in een heuse VIP-box. De BMW-showroom is te vinden in de door architect Françoise-Hélène Jourda ontworpen voormalige Franse inzending voor de in 2000 in Hannover gehouden WorldExpo.

bbewerkt1

Door het Duitse bureau RTW Architects werd in het paviljoen een nieuw vloerplan gecreëerd. In de nieuw geconfigureerde transparante binnenruimte werd meubilair toegepast uit onder meer de lijn ‘Coffice’ van Bene. Volgens Bene is hierdoor een bijzondere showroom ontstaan.

bbewerkt3

"Op basis van de eisen van de opdrachtgever werd door RTW Architects een interieur gerealiseerd dat de kenmerken heeft van een lounge en een museum, van een kantoor en een marktplein, en van een vergaderzaal en een restaurant. En dat alles op een vloeroppervlak zo groot als een voetbalveld.”

bbewerkt4
20-07-2007 9:06

Lange termijn-succes wordt bepaald door een viertal factoren. Dat beweert althans de Oostenrijkse professor Christian Stadler, werkzaam aan de universiteit van Innsbruck. Stadler komt tot zijn conclusies op basis van een vergelijkende studie van negen paar ondernemingen over een periode van 50 jaar.

Een belangrijke conclusie van Stadler is dat een positief corporate image weliswaar belangrijk is, maar dat eerlijkheid over de eigen gebreken ook een wezenlijk deel uitmaakt van een succesvolle strategie. Voorts zijn succesvolle ondernemingen doorgaans conservatief; Stadlers studie wees uit dat bedrijven die vooroplopen met het doorvoeren van bijvoorbeeld organisatorische veranderingen op de langere termijn minder succesvol zijn dan bedrijven die wijselijk de kat uit de boom kijken.

Wie op de lange termijn het hoofd boven water wil houden, doet er verder verstandig aan om in de gaten te houden dat exploitatie belangrijker is dan exploratie. Met andere woorden: niet innovatie maar het slim uitbuiten van de bestaande kennis levert bedrijven het meest op.

Een laatste voorwaarde voor succes is volgens Stadler een gevarieerd klantenbestand.
20-07-2007 8:56


De Duitse meubelfabrikant Wilkhahn maakt feestelijke tijden door, en niet alleen omdat het bedrijf dit jaar 100 jaar bestaat. Ook in economische zin gaat het uitstekend met Wilkhahn.

In de eerste helft van dit jaar werd een omzetplus van maar liefst 22,6 procent geboekt ten opzichte van de toch al behoorlijk succesvolle eerste helft van 2006. De orderintake is gestegen met 37,7 procent. Alle reden om vrolijk te zijn dus. 
17-07-2007 10:23


De restauratie van Stadsschouwburg Haarlem, volgens plannen van architect Erick van Egeraat, heeft zijn hoogste punt bereikt. Erick van Egeraat vernieuwt de pracht van het originele eclectische art deco ontwerp en breidt het gebouw uit met een nieuwe toneeltoren. "Met eerbied voor de authentieke stijl en de atmosfeer, wil ik dat de nieuwe delen het origineel overtreffen op zo'n manier dat de nieuwe toneeltoren bijna onzichtbaar in het historische gebouw integreert," zegt Erick van Egeraat

Om dit te bereiken, ontwikkelden de Nederlandse kunstenares Babs Haenen en Erick van Egeraat unieke porseleintegels voor de gevel van het theater. "Wij herinterpreteren de eens zo gebruikelijke samenwerking tussen architect en kunstenaar tijdens de art deco periode. Onze gesierde tegels maken deel uit van de compositie die voortborduurt op de stijl van de gevel en geleidelijk het bestaande gebouw met de nieuwe toneeltoren verbindt." In een opwaartse overgang van materialen van baksteensteen en keramiek naar glas, lost het gebouw schijnbaar in lucht op.

Het theater, gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog, is een nationaal monument. Het is één van de vijf oudste theaters in Nederland. Na één eeuw, is het gebouw te klein geworden voor eigentijdse behoeften. Bovendien is door verscheidene verbouwingen het originele karakter van het theater enigszins verloren gegaan. Het gebouw heeft een brutovloeroppervlak van 8.400 m2.

Oplevering zal plaatsvinden in het voorjaar van 2008. De porseleinen tegels worden vervaardigd door Koninklijke Tichelaar Makkum.
17-07-2007 10:17


In opdracht van HP is gekeken naar de effectiviteit van originele HP inktcartridges in vergelijking met alternatieven in Europa, de zogenoemde ‘eigen of hervulde merken’ en ‘inktstations’. En uit dat onderzoek blijkt, het zal u niet verbazen, dat de HP cartridges de beste zijn.  

Het Europese onderzoeksbedrijf Innovationstechnik testte eind 2006 en begin 2007 meer dan 1.000 inktcartridges van zestien bekende Europese eigen of hervulde merken en inktstations ten opzichte van originele HP inktcartridges. Uit dat onderzoek blijkt dat de originele HP inktcartridges 34% meer pagina’s printen dan vergelijkbare alternatieve cartridges. Verder blijkt dat de originele HP inktcartridges 69% meer pagina’s printen dan cartridges bijgevuld in inktstations. Er werd door Innovationstechnik niet alleen gekeken naar de effectiviteit van de verschillende inktcartridges, maar ook naar de betrouwbaarheid. Deze resultaten waren eveneens duidelijk: Zo blijkt dat gemiddeld genomen meer dan één op de vijf (24%) van de alternatieve inktcartridges bij levering defect zijn of vroegtijdig dienst weigeren. Innovationstechnik testte een minimum van zeventien cartridges per cartridgetype en -merk om statistische validiteit te waarborgen.

In sommige gevallen zijn meer cartridges getest dan nodig om te voldoen aan de ISO/IEC 24711 standaard, die voorschrijft dat minimaal negen cartridges met succes moeten zijn getest. Meer informatie over de testresultaten, methodologie en HP & Innovationstechnik: www.hp.nl/inkttest.
17-07-2007 10:11


Luid telefoneren op de werkvloer. Bemoeizuchtige collega's die de rol van je baas overnemen. Collega's die de luidsprekerfunctie aan laten staan of persoonlijke zaken regelen met de telefoon op hun werk, terwijl u geconcentreerd probeert te werken. Zomaar een greep van onze grootste ergernissen op de werkvloer. Maar ze halen het niet bij de allergrootste irritatie: zuchtende collega's.

In een onderzoek van de Amerikaanse tak van uitzendbureau Randstad onder 2100 werknemers eindigt zuchten nipt boven publieke berispingen als de grootste irritatie op de werkvloer. En dan vooral minachtend zuchten, telkens wanneer u iets verkeerd doet. Het advies van arbeidspsycholoog Karel de Witte: “Zeg gewoon dat het gedrag van je collega je stoort.”

Do’s en don’ts Randstad hanteert in de VS zelf ook een strikte etiquette. Elke nieuwe werknemer krijgt de do's en don’ts voorgeschoteld op een seminarie. Zo ver gaat Randstad in België en Nederland niet. Aan een aantal basisprincipes, zoals het stilzetten van de GSM tijdens vergaderingen, houdt iedereen zich. Volgens Karel de Witte helpen geschreven regels hier niet, ongeschreven regels des te meer. “Bepaalde gewoonten worden aangenomen, en worden doorgegeven aan nieuwe werknemers. Meestal zijn deze regels niet afhankelijk van de sector, maar eerder van elk bedrijf apart.”
16-07-2007 9:32


Kantoorinrichter Samas heeft volop bekijks met haar nieuwe Europese hoofdkantoor in Houten. Het zogeheten 'The Village Office' trok in een jaar tijd maar liefst 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

"Werken op kantoor is ‘hot’, en klakkeloos een anonieme kantoorkolos uit de grond stampen is er niet meer bij", aldus een Samas-woordvoeder. "Een plezierige, productieve en duurzame werkomgeving creëren staat centraal en opdrachtgevers bekijken vaak aansprekende cases. The Village Office in Houten is hierbij een belangrijke bron van inspiratie."

Het kantoor is volgens Samas aan verandering toe: "De maatschappij, mensen en vooral werk hebben de laatste jaren een geheel andere dynamiek gekregen en ook de techniek heeft niet stilgestaan. Veel kantoren zijn echter hopeloos verouderd en passen niet meer bij de hedendaagse generatie kantoorgebruikers. Tijd voor verandering – maar waar liggen de kansen? Al 10.000 (interieur-)architecten, facility managers, arbodeskundigen, ondernemers, inkopers, projectontwikkelaars en eindgebruikers bezochten The Village Office en bogen zich over deze vraag."

 

Samas wijst haar bezoekers naar eigen zeggen niet alleen op de vormelijke en organisatorische kenmerken van het eigen hoofdkantoor, maar ook op de duurzaamheidsimplicaties. "The Village Office is een representatief voorbeeld van ‘nieuwe kansen voor bestaande gebouwen’ en duurzaam (ver-)bouwen. Binnen een doorlooptijd van ruim een jaar heeft het pand (1982) een volledige metamorfose ondergaan van een donker, gesloten pand tot een transparante, uitnodigende werkomgeving. De waarde van het vastgoed is inmiddels met een factor zes gestegen."

12-07-2007 16:45


Nog lang niet alle bedrijven houden zich aan de 3 jaar geleden ingevoerde regels voor een rookvrije werkplek. Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).

De VWA heeft in de tweede helft van 2006 inspecties verricht in ongeveer veertienhonderd bedrijven. Eén op de vijf bedrijven kreeg een schriftelijke waarschuwing of een boete wegens overtreding van de voorschriften. Het gaat iets beter in vergelijking met 2004. Destijds kregen drie op de tien bedrijven een vermaning of boete na een VWA-controle.

Vooral in het onderwijs, de gezondheidszorg en het openbaar bestuur houdt men zich keurig aan de regels. Er moet daarentegen nog veel gebeuren binnen bedrijven die actief zijn in de sectoren bouwnijverheid, industrie, vervoer en opslag, communicatie, landbouw en visserij.

(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)
12-07-2007 15:44


De helft van de jongere werknemers ergert zich wel eens aan de baas. Althans, dat zegt Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Volgens hem ergeren werkgevers zich echter nog veel vaker aan jongeren. Circa tweederde ergert zich wel eens aan de jeugd op de werkvloer en ruim de helft zegt ook jongeren te ontslaan vanwege hun gedrag. Meestal gaat het dan om een gebrek aan inzet en een slechte werkhouding.


(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)

11-07-2007 14:02

 

De kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draait weer op volle toeren; de opname van vierkante meters ligt op een historisch hoog niveau. Vergeleken met de eerste 6 maanden van 2006 is er in 2007 tot nu toe anderhalf keer meer kantoor- en bedrijfsruimte gehuurd of gekocht. De verwachtingen voor het tweede half jaar zijn eveneens positief. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse nationale en regionale factsheets van makelaars- en adviesorganisatie DTZ Zadelhoff.
 
Op de kantorenmarkt wisselde circa 1,2 miljoen vierkante meter van gebruiker. Ondanks die hoge opname is het totale aantal aangeboden vierkante meters toch toegenomen tot 6,4 miljoen vierkante meter, wat zorgelijk kan worden genoemd. Op de bedrijfsruimtemarkt heeft de hoge opname (van 1,6 miljoen vierkante meter) wél mede geleid tot minder aanbod.

Op de kantorenmarkt is met de opname van 1,2 miljoen vierkante meter het niveau van het topjaar 2000 geëvenaard. DTZ verwacht dat die grote dynamiek in de tweede helft van 2007 doorzet. Met een geschatte opname van 2,1 miljoen vierkante meter voor het hele jaar zal in totaal ruim 10 procent meer kantoorruimte worden verhuurd of verkocht dan in 2006. Vooral voor de randstedelijke agglomeraties Rotterdam, Amsterdam en Den Haag verwacht DTZ Zadelhoff dit jaar een bovengemiddelde opname.

De ingezette economische groei leidt tot een positief sentiment; ontwikkelaars durven weer te bouwen. Het gevolg is een verdubbeling van het aanbod in nieuwe kantoren. DTZ Zadelhoff verwacht dat deze nieuwe kantoorruimte snel wordt opgenomen. In het bestaande segment blijft de situatie zorgelijk. De herontwikkeling van het bestaande aanbod komt maar traag op gang, waardoor ook op lange termijn een situatie van overaanbod zal blijven bestaan. Dat is zeker het geval, als het huidige hoge niveau van bouwactiviteiten aanhoudt.

 

 

11-07-2007 13:52


Zes op de tien managers geeft toe in het verleden kandidaten verkeerd te hebben ingeschat voor een baan. Daardoor hebben ze verkeerde mensen aangenomen. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek van OfficeTeam.

Van de managers geeft 85 procent toe dat werknemers het bedrijf hebben verlaten, omdat ze toch niet geschikt bleken voor het werk waarvoor ze waren aangenomen. De perfecte baan vinden, die past bij iemands stijl en persoonlijkheid, is voor zowel de sollicitanten als de werkgevers een hele klus. Dat stelt Diane Domeyer, executive director bij OfficeTeam. Het onderzoek concludeert dat werkzoekenden er goed aan doen uit te vissen welke talenten en vaardigheden nodig zijn om succesvol te zijn in een baan en welke eigenschappen door het bedrijf worden gewaardeerd.

(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)
11-07-2007 8:43


Het evenement Arkey Centraal vindt 1 oktober van 10.00 uur tot 16.30 uur plaats in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Arkey Systems is ontwikkelaar van het gelijknamige CAD-systeem.

Deze dag biedt informatieverstrekking, nieuws en tips rondom Arkey 6, de toekomstige versies (waaronder Arkey 7), Arkey's toekomstvisie, Arkey en modelleren en diverse samenwerkingsverbanden. Arkey Centraal is bedoeld voor gebruikers, maar is volgens de organisatie tevens interessant voor leidinggevend personeel en ontwerpers.

Arkey bestaat op 1 oktober precies 25 jaar. Voor het bedrijf een mooie gelegenheid om aan gebruikers te laten zien waar de organisatie voor staat.

Arkey Centraal is gratis toegankelijk. Inschrijven kan via www.arkey.nl .
10-07-2007 13:32


SH&M organiseert voor de Centrale Bond van Meubelfabrikanten de verkiezing Beste Leerbedrijf in de meubelindustrie en interieurbouw. Tevens vindt de verkiezing Beste Praktijkopleider in de hout- en meubelbranche plaats.

Met de wedstrijd willen SH&M en de branches de aandacht vestigen op het belang van leren in de praktijk binnen de mbo-opleidingen.Tevens nomineert SH&M het Beste Leerbedrijf voor de landelijke verkiezing van het ministerie van OCW. Welk leerbedrijf is de beste in het opleiden van jonge vakmensen? En wat maakt een praktijkopleider eigenlijk tot een goede begeleider van de mbo-leerling? Die vragen staan bij deze verkiezing centraal. In het middelbare beroepsonderwijs is de praktijkopleiding een essentieel onderdeel van de hout- en meubelopleidingen. Op de werkvloer van de 2.800 leerbedrijven krijgen de leerlingen het vak pas echt in de vingers.

Via deze verkiezing kunnen de leerbedrijven laten zien dat ze graag investeren in de toekomstige vakmensen. De mbo docenten en -leerlingen en de coördinatoren van de samenwerkingsverbanden kunnen een voordracht indienen. Medio september nomineert een deskundige jury uit de voordrachten drie leerbedrijven en drie praktijkopleiders. Daarna gaan de scholen aan de slag om een overtuigende presentatie voor te bereiden. Een vakjury en een publieksjury kiezen in november de uiteindelijke winnaars.

Op www.shm..nl/besteleerbedrijf2007 is informatie te vinden over de verkiezing en het verdere verloop.
10-07-2007 13:30

 

Het was de afgelopen periode al overal verkondigd: tussen 5 augustus en 7 oktober zou de tentoonstelling 'Looking Between Dimensions' te zien zijn in Platform 21 en het Beatrixpark. Maar omdat vanaf september een deel van het park vanwege renovatie wordt afgesloten voor publiek is besloten om de tentoonstelling uit te stellen tot juni 2008.

10-07-2007 13:26


SH&M organiseert voor de Centrale Bond van Meubelfabrikanten de verkiezing 'Beste Leerbedrijf in de meubelindustrie en interieurbouw'. Tevens vindt de verkiezing Beste Praktijkopleider in de hout- en meubelbranche plaats.

Met de wedstrijd willen SH&M en de branches de aandacht vestigen op het belang van leren in de praktijk binnen de mbo-opleidingen.Tevens nomineert SH&M het Beste Leerbedrijf voor de landelijke verkiezing van het ministerie van OCW. Welk leerbedrijf is de beste in het opleiden van jonge vakmensen? En wat maakt een praktijkopleider eigenlijk tot een goede begeleider van de mbo-leerling? Die vragen staan bij deze verkiezing centraal.

In het middelbare beroepsonderwijs is de praktijkopleiding een essentieel onderdeel van de hout- en meubelopleidingen. Op de werkvloer van de 2.800 leerbedrijven krijgen de leerlingen het vak pas echt in de vingers. Via deze verkiezing kunnen de leerbedrijven laten zien dat ze graag investeren in de toekomstige vakmensen. De mbo docenten en -leerlingen en de coördinatoren van de samenwerkingsverbanden kunnen een voordracht indienen.

Medio september nomineert een deskundige jury uit de voordrachten drie leerbedrijven en drie praktijkopleiders. Daarna gaan de scholen aan de slag om een overtuigende presentatie voor te bereiden. Een vakjury en een publieksjury kiezen in november de uiteindelijke winnaars.

Op www.shm..nl/besteleerbedrijf2007 is informatie te vinden over de verkiezing en het verdere verloop.
10-07-2007 13:13

Tentoonstelling 'Looking Between Dimensions' voorjaar 2008 Renovatie park betekent uitstel tentoonstelling Het was de afgelopen periode al overal verkondigd: tussen 5 augustus en 7 oktober zou de tentoonstelling 'Looking Between Dimensions' te zien zijn in Platform 21 en het Beatrixpark. Maar omdat vanaf september een deel van het park vanwege renovatie wordt afgesloten voor publiek is besloten om de tentoonstelling uit te stellen tot juni 2008.

06-07-2007 16:01


De Spiegelzaal van paleis Versailles (net onder Parijs) is weer als nieuw. Het barokke meesterwerk van architect Jules Hardouin-Mansart en schilder/beeldhouwer Charles Le Brun is gedurende de afgelopen periode ingrijpend onder handen genomen.

versailles
Hoe barok hedendaagse kantoren ook zijn, tegen de Spiegelzaal kan geen inrichter op.

De restauratie werd begeleid door een team van wetenschappelijke experts. Dit werd nodig geacht omdat het zeventiende eeuwse paleis onderdeel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op 25 juni vond de officiële heropening plaats van de historische zaal (waar in 1919 onder meer het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog werd getekend).

 

06-07-2007 15:23

Het gaat goed met de interieurbranche. Dat blijkt uit recent beschikbaar gekomen cijfermateriaal. Al sinds de tweede helft van 2005 is er een duidelijke groei waarneembaar in de interieurbestedingen. Naar nu blijkt zet die groei nog altijd door.

In 2006 werd in totaal voor 8 miljard euro uitgegeven aan het interieur. Het ging om bestedingen aan meubels, keukens, raambekleding, textiel en vloerbedekking (exclusief steen). Ten opzichte van 2005 stegen de bestedingen vorig jaar met 4,3 procent. Naar verwachting zullen de cijfers over 2007 een verdere groei te zien geven. 
06-07-2007 9:36


Nederland is een topland op het gebied van innovatieve kantoorinrichting. Aldus zou de conclusie kunnen luiden van het zogenoemde Facility Kongress 2007 dat onlangs in Oostenrijk werd gehouden. Tijdens het congres vond de prijsuitreiking plaats voor het meest innovatieve facility management project. Twee van de drie genomineerde projecten waren Nederlands.


De eerste prijs werd uiteindelijk gewonnen door Facilicom voor de opzet en detaillering van hun nieuwe hoofdkantoor in Schiedam. In het boek Het facilitaire kantoorgebouw – Facilicom The Case (onder besproken in Inside Information), komt dit gelauwerde facilitaire proces van A tot Z aan de orde.
De tweede prijs werd in de wacht gesleept door Samas voor het op het Smas-hoofdkantoor in Houten toegepaste concept The Village Office.

Het feit dat van de drie genomineerden in Oostenrijk twee Nederlandse bedrijven in de prijzen vallen, is een teken aan de wand, zegt Theo Magermans, Director Business Development bij Samas. "Het Nederlandse facility management staat internationaal aan de top. Door velen wordt Nederland als een gidsland gezien in dit veld. Daar waar buiten ons land het vakgebied zich voornamelijk richt op gebouwbeheer, staat facility management in Nederland veel meer in dienst van de werknemers binnen de kantoorgebouwen. Het gaat hier juist om het effectief en productief werken."

Het Oostenrijkse Facility Kongress werd georganiseerd door het ATGA, Akademie für Technische Gebäudeausrüstung, en werd gesponsord door FMA, de Oostenrijkse tegenhanger van de organisatie FMN in Nederland.

05-07-2007 12:39


Bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft zijn twee nieuwe (deeltijd) praktijkhoogleraren draagconstructies benoemd. Het gaat om Rob Nijsse (1953) en Joop Paul (1962) die sinds mei respectievelijk juni van dit jaar werkzaam zijn bij Building Technology van Bouwkunde.

Nijsse is naast hoogleraar werkzaam als senior raadgevend ingenieur constructies bij ABT en heeft een bijzondere interesse en expertise in het werken met glas als constructiemateriaal. Paul is directeur en één van de leiders van het internationale ontwerp- en ingenieursbureau Arup en verantwoordelijk voor alle projecten in Nederland.

Rob Nijsse, die al eerder als gastprofessor draagconstructies aan de Universiteit van Gent werkzaam was, legt een koppeling tussen de praktijk van het bouwproces en de opleiding van Bouwkunde. Dit gebeurt door overdracht van kennis en ervaring aan studenten en door onderzoek gericht op de relatie tussen bouwmateriaal en architectuur met een sterke beïnvloeding vanuit de praktijk van het dagelijkse bouwen.

In het onderwijs zal hij uitgebreid over zijn ervaringen vertellen en actief studenten begeleiden in hun projecten en afstudeerwerk. Zelf ziet Nijsse als een van zijn belangrijkste kerntaken van het onderwijs om studenten te interesseren voor de architectonische mogelijkheden die de bouwtechniek en vooral het ontwerpen hiermee biedt.

Joop Paul gaat zich vooral richten op de praktijk van het ontwerpen van draagconstructies, die in een voortdurende dialoog tussen architect en constructief ontwerper tot stand komen. Zijn focus is - in samenwerking met de leerstoelen architectuur - het bereiken van complexe vormgeving, door ICT-ondersteunende ontwerpmethodieken en daaruit voortvloeiende productietechnieken. In het onderwijs begeleidt hij voornamelijk (architectuur) studenten die zich willen richten op de integratie van vernieuwende constructieve systemen en materialisatie met nieuwe complexe vormgeving.

Tevens leveren beide hoogleraren een bijdrage aan workshops 'Highrise' (Hoogbouw) en 'XXL' (zeer grote gebouwen), die het multidisciplinaire karakter van de hedendaagse praktijk zo goed mogelijk weerspiegelen.

Naast onderwijs zijn de hoogleraren bij onderzoek betrokken. Zo zal het onderzoek van Rob Nijsse zich in eerste instantie richten op twee hoofdonderwerpen; de implicatie van het constructief gebruik van het materiaal glas en de introductie van composietmaterialen in de bouwindustrie. Onderzoek wordt gedaan door promovendi voor specifieke onderwerpen en afstudeerwerk van studenten.

Joop Paul is in zijn onderzoek bezig op de snijvlakken van architectuur, draagconstructies en digitale ontwerp en constructietechnieken. De focus is om het ontwerpen van complexe vormgeving waar constructie en vormgeving samenvallen te ondersteunen door digitale ontwerpmethoden en zo kosten en risico's te beperken.

Op het moment is Joop Paul bezig met de ontwerpen van een theater in Kaoshiung, Taiwan - met Mecanoo (vijfduizend zitplaatsen), een toren (610 meter) in Guangzhou, China - met Information Based Architecture en een bankgebouw in Almaty, Kazachstan. Hiernaast doet hij in Nederland projecten zoals Arnhem Centraal Station - met UN Studio, de Belle van Zuylen (260 meter) - met de Architecten Cie, het Stedelijk Museum - met Benthem Crouwel en de Openbare Bibliotheek in Amsterdam - met Jo Coenen & Partners.

Bij ABT houdt Rob Nijsse zich momenteel bezig met de volgende projecten: nieuwbouw RABO bank in Utrecht (architect Kraayvanger Urbis), Museum aan de Stroom in Antwerpen (architect Neutelings Riedijk) en een kantoorhoogbouw in Seoul (Het Architectenconsort). Zijn werken, waarbij glas als constructiemateriaal is gebruikt, zijn het paviljoen voor de beeldententoonstelling Sonsbeek (architect Benthem Crouwel), de baanbrekende geheel glazen brug in Rotterdam, 1995(architect Dirk Jan Postel, Kraayvanger Urbis) en in 2006 twee grote glazen trappen in Leiden en Amsterdam. Over het construeren met glas heeft hij een boek geschreven: Glass in structures, dat in 2004 verscheen bij Birkhauser Verlag (Basel, CH).

Joop Paul heeft samengewerkt met vele andere internationale en nationale toparchitecten en kunstenaar zoals: Alsop Architects, de Architectengroep, Cruz y Ortiz, Erick van Egeraat Associates  Architects, Norman Foster, Kees Christiaanse Architects & Planners, Greg Lynn, Hubert-Jan Henket,  HOK, Kisho Kurokawa, KPF, Mvrdv, Nicolas Grimshaw & Partners, Zvi Hecker, Kisa Kawakami, Bruno Ninaber en Julian Feary.

Tot de bekendste gebouwen waaraan Rob Nijsse meegewerkt heeft als constructief ontwerper behoren; Het Educatorium op de Uithof te Utrecht (architect OMA), het paviljoen voor de Wereldtentoonstelling 2000 in Hannover (architect MVRDV) en, recent, het theater de Kunstlinie in Almere (architect Kazuyo Sejima, Sanaa).
02-07-2007 9:08


Een werknemer doet een greep uit de kassa of declareert uren die hij niet gewerkt heeft. Interne bedrijfscriminaliteit: er wordt niet veel over gesproken, maar het komt vaker voor dan gedacht. De schade die bedrijven hierdoor lijden, wordt geschat op ongeveer 6 procent van de bedrijfswinst. Toch schakelt minder dan tien procent van de ondernemers de politie in. In samenwerking met Hoffmann Bedrijfsrecherche organiseert Kamer van Koophandel Oost Nederland in Apeldoorn een Themabijeenkomst 'Veiligheid; over interne criminaliteit bij bedrijven'. De bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 3 juli (morgen).

Tijdens de bijeenkomst krijgt de ondernemer inzicht in het probleem en tips om interne criminaliteit te voorkomen. Jos Meekel, operationeel directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche, geeft de presentatie `Preventie en opheldering van bedrijfsmalversaties´.
Hoffmann Bedrijfsrecherche biedt 31 verschillende discrete diensten, variërend van corruptie- en fraudeonderzoek tot intern diefstalonderzoek, en geeft preventieadviezen aan opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

De Themabijeenkomst Veiligheid vindt plaats op dinsdag 3 juli van 19.30 uur tot 22.00 uur in Hotel `De Cantharel´ in Apeldoorn. Op www.kvk.nl/info is het complete programma te vinden en kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Na afloop van het officiële programma is er gelegenheid om met collega-ondernemers van gedachten te wisselen.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de maand Veilig Ondernemen van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen op www.kvk.nl/veiligondernemen de veiligheidscheck doen, waarbij ze snel een eerste indruk krijgen van potentiële veiligheidsrisico´s die hun bedrijf loopt. Dit gaat over interne criminaliteit, maar ook over zaken als beveiliging van het bedrijfspand en van digitale gegevens. Door deze korte check te doen, ziet de ondernemer snel of en waar hij risico´s loopt. Na de check worden tips en vervolgstappen getoond hoe hij deze risico´s kan beperken.

 

02-07-2007 9:03
 


Veel netwerkverkeer binnen Nederlandse bedrijven blijkt te worden veroorzaakt door werknemers die roddelen, muziek downloaden of online games spelen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim duizend werknemers uit onder andere Nederland, Australië en de Verenigde Staten.

In Nederland komt roddelen per mail relatief vaak voor. Ondanks de vooroordelen over vrouwen, blijken mannen dit nagenoeg even vaak te doen. Verder komt naar voren dat 40 procent van de Nederlandse werknemers zijn bankzaken via het zakelijke netwerk afhandelt. Ook het downloaden van muziek in de tijd van de baas (15 procent) en het spelen van online spellen (13 procent) is erg populair. Op de vraag of men wel eens porno download op het werk, antwoordt 9 procent bevestigend. 

 

Bron: Nationale Vacaturebank.nl

02-07-2007 8:32


Vorige week probeerde ik wat vuil te verwijderen onder de spatiebalk van m'n toetsenbord. De spatiebalk brak af en sleepte de letters 'm' en 'n' mee in z'n 'val'. Een herkenbaar verhaal? Dan is 'Cyber Clean' misschien iets voor u.

Cyber Clean is een soort klei, die je op de toetsen smeert. Het lijkt op het vroegere 'Slimy' en dringt door tot in moeilijk bereikbare plekken. Bovendien desinfecteert Cyber Clean ook. Na gebruik gaat de 'klei' terug in het doosje, waar het vuil wordt afgebroken. Na enige tijd verkleurt het spul van geel aar groen. Dan is het tijd om Cyber Clean weg te gooien.

 

www.jokerag.com


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >