Nieuws


27-04-2007 19:20


Het 'Formica High Gloss AR+' van fabrikant Formica is twee keer na elkaar bekroond. Tijdens de internationale beurs ZOW Bad Salzuflen (26 februari tot en met 1 maart jongstleden) kreeg het product al de 'M Technology Award'. Binnenkort komt daar nog de 'Best of the best award' bij.

Tijdens de komende Interzum in Keulen (9 tot en met 12 mei) ontvangt Formica de 'Best of the best award' voor High Gloss AR+. Volgens het onafhankelijke Duitse testinstituut LGA is het product de enige echte hoogglans HPL met een zeer hoge krasbestendigheid.

Hoogglans is een trend die het Formica-designteam momenteel overal zegt tegen te komen. Daarom ontwikkelde het bedrijf een hoogglans met een zeer hoge krasbestendigheid. Ook op horizontale oppervlakten kan Formica AR+ toegepast worden. AR+ bezit niet alleen een grote krasbestendigheid, ook de glanswaarde blijft zelfs na langdurig gebruik uitstekend behouden. AR+ is verkrijgbaar in diverse decoren en trendy effen kleuren.

Behalve op Interzum exposeert Formica op 9 en 10 mei ook op de vakbeurs Architect@Work in Kortrijk.

Zie ook:

www.zow.de
www.interzum.de
www.formica.eu.com
www.architectatwork.be

 

26-04-2007 11:42

Dinsdag 1 mei nemen zestig bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) deel aan een bouwkundige fotografiewedstrijd door heel Nederland, getiteld 'de FotoRace'.

In teams van vier toeren de deelnemers een dag lang met het openbaar vervoer door heel Nederland om zoveel mogelijk en zo goed mogelijke foto’s van een vooraf bepaalde selectie van gebouwen en bouwwerken te maken. Ieder gebouw levert een aantal punten op, waarbij moeilijk bereikbare gebouwen voor meer punten zorgen. Het team met de meeste punten wint de FotoRace. Er zijn ook prijzen voor de beste foto, de beste presentatieposter en de mooiste foto van een Rijkswaterstaat-kunstwerk.

De FotoRace is een activiteit van Cheops, studievereniging Bouwkunde van de TU/e. De activiteit is ontstaan uit een ‘standaard’ fotografieworkshop, die 2 jaar geleden is omgebouwd tot een hilarische en spectaculaire fotografierace met een bouwkundig blikveld door heel Nederland

Voorafgaand aan de daadwerkelijke race genieten de deelnemers vrijdag 27 april een fotografieworkshop van professionele fotografen. De jurering en prijsuitreiking vinden plaats op donderdag 3 mei.

25-04-2007 16:04


Thuiswerken kan nadelig uitpakken voor werknemers. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Groningse wetenschapper Patricia van Echtelt. “Het resultaat van thuiswerken is vooral dat veel mensen meer werken dan ze eigenlijk willen. En al dat overwerk schaadt het welbevinden van de werknemers.”

Van Echtelt promoveert op 3 mei 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Time-Greedy employment relationships: Four studies on the time claims of post-Fordist work. Binnen veel bedrijven heerst tegenwoordig een soort ondernemerscultuur, merkte Van Echtelt tijdens haar onderzoek. Taken worden uitgevoerd binnen projectteams, er wordt veel gewerkt met deadlines en de werknemers hebben een grote verantwoordelijkheid. Wat telt is het resultaat en daarop word je als werknemer ook afgerekend. “En hoe flexibel een bedrijf ook omgaat met werktijden, de hoeveelheid werk blijft natuurlijk hetzelfde”, stelt Van Echtelt. “En omdat mensen hun werk graag goed willen doen, zijn ze sneller geneigd om extra onbetaalde uren te maken.”

Vanuit het oogpunt van de werkgever klinkt dit uiterst positief. Dankzij de grote verantwoordelijkheid en leermogelijkheden in het bedrijf zouden werknemers meer plezier in hun werk hebben en daardoor gemotiveerd zijn om nét dat beetje extra te doen. Toch gaat deze vlieger vaak niet op, zo merkte Van Echtelt. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat in deze organisaties het werkplezier helemaal niet zo hoog is en dat dit dus zeker niet de reden is om lange werkdagen te maken. Bovendien is overwerk hoe dan ook schadelijk voor (het welzijn van) werknemers.

Dat veel mensen toch veel extra uren maken, zelfs al ervaren ze het als onprettig, verklaart Van Echtelt door wat ze 'de tirannie van de kleine beslissingen' noemt. “Elke dag neem je de beslissing nog even iets af te maken na werktijd, maar al die kleine beslissingen bij elkaar opgeteld leveren een resultaat op waarvoor je eigenlijk helemaal niet had willen kiezen.” Hetzelfde principe gaat op voor mensen die in deeltijd werken, merkt Van Echtelt. “In moderne organisaties blijkt zo'n deeltijdfunctie in veel gevallen slechts een illusie. Want al kies je als werknemer heel bewust voor meer vrije tijd in plaats van wat extra geld, je ontkomt niet aan overwerken. De hoeveelheid werk blijft doorgaans namelijk hetzelfde.”
25-04-2007 15:44


Onlangs werd het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) opgericht. Het NCB is afgelopen maand gestart met zo’n 15 leden. Zij komen uit alle segmenten van de markt en uit alle delen van de bouwkolom: zowel architecten, ontwikkelaars/corporaties, bouwers als toeleverende industrie zijn lid. Doel van de organisatie is het bevorderen van ‘conceptueel bouwen’.

“Er is een breuk nodig met het bestaande denkkader”, aldus de initiatiefnemers. “Die breuk blijkt inmiddels spontaan door zo’n 250 bedrijven te zijn gemaakt. Zij bieden klanten keuze uit oplossingen, in plaats van 'capaciteit', om samen tot oplossingen te komen. Die oplossingen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor een doelgroep, maar voldoende open of conceptueel om per klant tot maatwerk te komen. Die bedrijven zijn zeer succesvol maar lopen ook tegen problemen aan die ze alleen met elkaar en met steun van maatschappelijke organisaties aan kunnen pakken. Daarom hebben ze besloten tot het oprichten van een netwerk: het Netwerk Conceptueel Bouwen.”

Lid van het netwerk zijn onder meer Estrade projecten, de Bouwhulp Groep, BAM Woningbouw, Lafarge Dakproducten en BetonSon. Het netwerk krijgt daarnaast steun van de Regieraad, PSIBouw en verschillende kennisinstellingen.

"De belangrijkste onderwerpen waar dit jaar aan wordt gewerkt, zijn het vermarkten en verkopen van concepten, het aanpassen van je organisatie aan het werken met concepten en het aanpakken van de onbekendheid van het fenomeen Conceptueel Bouwen."

Gedurende drie bijeenkomsten dit jaar (14 juni, 20 september en 29 november) worden deze thema’s aangepakt door praktijkervaringen met elkaar uit te wisselen en te verbinden met inzichten uit andere sectoren. Ook staan er nieuwe wervingsbijeenkomsten gepland: de eerste is op 31 mei aanstaande.
25-04-2007 13:26


Satelliet Meubelen organiseert op woensdag 23 mei de workshop Hospitality in zorg, die plaatsvindt in de showroom van Satelliet Meubelen in Breda. Tijdens deze workshop wordt het thema Hospitality belicht vanuit een bijzondere invalshoek, namelijk de “zorg”. Een actueel thema, niet alleen vanwege de toenemende vergrijzing, maar vooral ook door de groeiende vraag van de nieuwe generatie ouderen naar een meer persoonlijke vorm van zorg.

In drie inspirerende sessies besteden diverse specialisten uit de praktijk aandacht aan begrippen als gastvrijheid en ambiance. Zij leggen hierbij een directe link naar het positieve effect op het welzijn van de “gasten” in de zorg. Ze gaan in op de vraag wat de horeca- en zorgsector van elkaar kunnen leren en hoe zij zich naar de toekomst verder kunnen verbeteren ten gunste van de exploitatie en vooral ten gunste van de gasten. Mevrouw dr. Kristel Nijs, kwaliteitsadviseur zorgprocessen Ziekenhuisgroep Rivierenland Tiel, zal een wetenschappelijke uiteenzetting geven van het thema Maaltijdambiance. Architecten Ad Smeulders en Monique Groenen, Luijten Smeulders Architecten te Tilburg, belichten de Vitaliserende rol van de architect binnen het thema van gastvrijheid in zorg. Ton Pinxten geeft als meesterkok, meester-gastronoom en algemeen directeur van het sterrenrestaurant Landgoed Wolfslaar te Breda, een korte introductie over Koninklijke gasten in de zorg. Hij zal tevens in een unieke samenwerking met Frans Gerrits, meesterkok en Hoofd Voeding van het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven, een verrassende proeverij bereiden die speciaal gericht is op het overkoepelende thema van de workshop.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij het thema en de ontwikkeling van zorg, bekeken vanuit de zorgsector, bouwkundig architecten, interieurarchitecten, projectinrichters, interieurbouwers en beleidsmedewerkers.
24-04-2007 10:41De overname van  Tridion door SDL International Combinatie leidt tot Global Web Content Management-oplossing.

Tridion, leider in softwareoplossingen voor Web Content Management (WCM), heeft aangekondigd een overeenkomst te hebben ondertekend voor overname door SDL International, marktleider in Global Information Management (GIM) oplossingen, voor een bedrag van 69 miljoen euro. De overname zal naar verwachting worden geëffectueerd in het tweede kwartaal en is nog onderhevig aan een aantal voorwaarden, waaronder goedkeuring door de aandeelhouders van SDL en een succesvolle uitgifte van aandelen door SDL.

De combinatie van Tridion en SDL zal leiden tot de meest omvattende oplossing voor Global Web Content Management in de branche voor communicatie met diverse doelgroepen op wereldwijde schaal. Het toonaangevende Web Content Management-systeem van Tridion, gecombineerd met de Global Information Management technologie van SDL, levert een naadloze oplossing op waarmee organisaties content slechts een keer hoeven te creëren en vertalen en deze vervolgens kunnen hergebruiken voor alle internetdoeleinden met betrekking tot de communicatie, marketing, verkoop, klantenservice of ondersteuning binnen een bedrijf, in elke willekeurige taal. Door zowel bekroonde technologieën als diensten aan te bieden, kan de combinatie Tridion-SDL internationale organisaties een totaaloplossing bieden die hen helpt concurreren op de huidige internationale markt.

"We zijn verheugd met de aankondiging van vandaag'", zegt Pieter Varkevisser, CEO van Tridion. "Door met SDL samen te gaan, bereiken we onze strategische doelstellingen sneller en realiseren we een breder oplossingenpakket, een grotere kritieke massa en wereldwijd bereik. Tridion en SDL delen een gemeenschappelijke visie en onze respectievelijke oplossingen en diensten zijn volledig complementair. Dankzij onze verenigde krachten verwachten we ons duidelijk te kunnen onderscheiden op de wereldwijde markt, net zoals we onze klanten helpen zich in hun branche te onderscheiden. We verheugen ons erop onze groei verder op te stuwen met behulp van de extra kansen die de SDL-groep ons biedt."

Het toonaangevende marktonderzoeksbureau Forrester Research stelt dat het internet tegenwoordig een primaire vorm van communicatie en interactie met externe cliëntèle is, zoals prospects, klanten en partners. Consumenten en bedrijven hebben steeds hogere verwachtingen en verwachten dat hun klantenervaring wordt aangepast aan hun specifieke behoeften en voorkeuren. Communicatie in de moedertaal van de klant is een strategisch onderscheidende factor waarmee een bedrijf tegemoet kan komen aan de verwachtingen van de hedendaagse markt. De combinatie Tridion-SDL bevindt zich in de best mogelijke positie om van deze marktontwikkelingen te profiteren. "In een tijd waarin het hele bedrijfsleven draait op toegang tot informatie, zijn informatiemiddelen cruciaal voor de huidige en toekomstige concurrentiepositie van een organisatie",  aldus Mark Lancaster, voorzitter en CEO van SDL. "De overname van Tridion is een belangrijke stap in ons streven naar het bieden van totaaloplossing voor onze klantenkring. De combinatie van het Translation Management Systeem van SDL en de geavanceerde WCM-technologie van Tridion biedt organisaties voor het eerst de mogelijkheid om niet alleen te creëren, maar ook specifiek een meertalige webervaring voor hun klanten te onderhouden. Nu communicatie zich steeds meer rond het internet afspeelt, vormt Global Web Content Management een essentieel onderdeel van onze Global Information Management-strategie." (bron ANP)

24-04-2007 10:34Stichting Keuringsbureau Hout (SKH) en Stichting Hout Research (SHR) en nodigen belangstellenden uit voor een themamiddag over brandwerendheid van houten gevelelementen. De middag vindt plaats op 6 juni. De organisatie is in handen van SHR en SKH en Efectis, het voormalig Centrum voor Brandveiligheid TNO.

Houten elementen die in een brandscheiding zijn aangebracht, moeten de volgens het bouwbesluit de vereiste brandwerendheid hebben. Het ontwerpen en fabriceren van brandwerende elementen vereist kennis van sterkte en brandgedrag van materialen, toe te passen houtmaten en detaillering. Als een element ook aan één of meer andere eisen moet voldoen zoals daglichttoetreding, geluidwerendheid, inbraakwerendheid of wind- en waterdichtheid, wordt het een complex verhaal.

Omdat aansluitingen, vlakvullingen, gebruikte materialen en dergelijke in wisselende samenstellingen worden toegepast, moet meestal met een test aangetoond worden dat aan de gevraagde brandwerendheid wordt voldaan. Kortom het ontwikkelen van een brandwerend houten gevelelement is niet eenvoudig en kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. Zonder gedegen voorbereiding wordt het uit laten voeren van een test een gok.

Om ontwerpers en fabrikanten, tijd en daarmee geld te besparen hebben Efectis, SKH en SHR de zaken die aan de orde komen bij het ontwerpen, fabriceren en testen van houten brandwerende gevelelementen, ondersteund met videobeelden van beproevingen, op een rij gezet. Met deze informatie kan men de slaagkans van een brandwerendheidstest vergroten. Op 6 juni 2007 zullen de organisaties de belangstellenden in het Cambium in Wageningen hierover informeren. U kunt zich opgeven door het inschrijfformulier te faxen naar 0317–467399 of te mailen naar info@shr.nl In verband met de grootte van de te reserveren ruimte s.v.p. aanmelden vóór 23 mei 2007.

24-04-2007 10:32


Meer werknemers moeten volgens VNO-NCW met de computer en internetverbinding thuiswerken om de economie verder te laten groeien. Directeur Niek Jan van Kesteren van de werkgeversorganisatie wil met vakbonden en het kabinet afspraken maken. Via deze afspraken moeten via tele- en flexwerken meer mensen aan het werk komen en het aantal files verminderen.

Van Kesteren waarschuwt dat de Nederlandse economie wordt bedreigd door een verkeers- en een arbeidsmarktinfarct. "Ongeveer 4 miljoen mensen werken in Nederland op kantoor. Als de helft van hen één of twee dagen per week niet meer in de trein of op de weg hoeft om naar het werk te komen, dan zouden we een enorme klapper maken.”
24-04-2007 10:28Vesteda heeft het kantoorgebouw ‘de Colonnade’, gelegen aan de Vestdijk 56-66/Ten Hagestraat 7 te Eindhoven, verkocht aan De Lage Landen. De Lage Landen gaat het gebouw zelf in gebruik nemen.

Het door Jo Coenen ontworpen kantoorgebouw is gelegen in het centrum van Eindhoven naast de luxueuze Vesteda Toren. Gebouw ‘de Colonnade’ maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Smalle Haven. De functie van dit nieuwe stuk stad varieert van werken, wonen, winkelen tot ontspanning. Het gebouw is circa 1.787 m² groot en beschikt over 25 parkeerplaatsen in de parkeerkelder. De Lage Landen heeft dit gebouw, dat tegenover hun hoofdkantoor gelegen is, gekocht om hiermee de groei van het aantal medewerkers te kunnen opvangen en zal het kantoorgebouw in mei van dit jaar in gebruik nemen.

23-04-2007 9:49


Ter burele van de redactie zijn de meningen verdeeld: 'Een geniale marketingactie' vindt de één, 'De decadentie ten top', zegt de ander. De discussie gaat over de jongste persdocumentatie van Cosentino, die het product 'Silestone' op - dat is in ieder geval duidelijk - spraakmakende wijze promoot.

Een rechthoekige doos met zilverkleurig deksel (opdruk 'Be Unique') bevat onder meer een limoen en een monster van het product Silestone. 'Men neme een limoen' opent het begeleidend schrijven, waarin de ontvanger wordt aangeraden de vrucht doormidden te snijden en één helft op het Silestone 'keukenblad' uit te drukken. 'Knijp het sap uit de andere helft er overheen. Laat twaalf uur intrekken. Spoel af en wrijf droog. Dien onmiddellijk op aan keukenliefhebbers', aldus de brief, die duidelijk moet maken dat Silestone totaal ongevoelig is voor het ergste zuur.

Voor meer 'unieke voordelen van Silestone' wordt de ontvanger doorverwezen naar een lastig in te tikken website: http://www.publiekswerk.nl/pdf/Silestone.pdf. Het maakt het humeur van de tegenstanders van deze marketingactie er niet beter op...
23-04-2007 9:43


Vinex-criticus van het eerst uur, Adri Duivesteijn, debatteert woensdagavond 16 mei op de Academie van Bouwkunst Rotterdam met de auteurs van drie onlangs verschenen opvallend lovende publicaties over Vinex.

Duivesteijn staat als wethouder ruimtelijke ordening in Almere inmiddels zelf voor een enorme woningbouwopgave (zestigduizend woningen). In het debat wordt de kwaliteit en het imago van de Vinex-wijk besproken aan de hand van de publicaties van onderzoeker Han Lörzing, stedenbouwer Mattijs van’t Hoff en journalist en Vinex-bewoner Toine Heijmans.

Aan het begrip Vinex kleeft al jaren lang een negatieve associatie. Sinds de start van de ‘Vinex-operatie’ in 1995, met de realisatie van zeshonderdduizend woningen in het vooruitzicht, heeft de Vinex-wijk te kampen met kritiek vanuit de vakwereld. Ondanks de goede intentie en hun ligging vlakbij de stad, werden de wijken vooral gezien als monofunctionele voorsteden. Het Vinex-etiket van op-elkaar-lijkende suffe slaapsteden zonder identiteit is daarna klakkeloos ingeburgerd.

Onlangs zagen echter verschillende publicaties het licht, waarin er opvallend positiever geoordeeld wordt. Zo blijkt dat de meeste Vinex-bewoners over het algemeen erg tevreden zijn met hun woning en woonomgeving en wordt een stuk genuanceerder geoordeeld over het vermeende gebrek aan identiteit en variëteit.

Welke lessen kunnen we trekken uit 10 jaar Vinex? Publiek debat 'Vinex voorbij', woensdagavond 16 mei, 20.00-22.00 uur, Academie van Bouwkunst Rotterdam, G.J. de Jonghweg 4-6 in Rotterdam. Toegang is gratis.
20-04-2007 22:30


U leest dit bericht op uw laptop in Milaan? Prima! U heeft tijdig een reis en hotelkamer geboekt voor een bezoek aan de onvolprezen designmeubelmeurs Salone del Mobile (die dit jaar trouwens vergezeld gaat van het verlichtingsevenement Euroluce).

U bent niet in Milaan? Dan zijn er twee opties: of u springt NU in de auto om toch nog een restantje van het evenement mee te kunnen maken, of u houdt deze website (en de papieren editie van Inside Information) nauwlettend in de gaten voor het laatste nieuws op meubelgebied. De Salone duurt overigens nog tot aanstaande dinsdag 23 april.
20-04-2007 22:24


Slijmen bij de baas werkt averechts. Dat wil zeggen: de populariteit onder collega's wordt er niet beter op. Bijna de helft van het personeel noemt collega's die proberen een wit voetje te halen zelfs als de grootste ergernis op de werkvloer. Dat blijkt tenminste uit een steekproef van vacaturesite Jobtrack.nl.

Ook geroddel scoort hoog op de irritatieladder.Voor bijna een kwart van de werknemers is onderling geroddel de grootste irritatie op kantoor. Een kleine twintig procent stoort zich vooral aan collega's die doen alsof ze onmisbaar zijn.

Ook ten opzichte van de baas zijn er behoorlijk wat ergernissen. Zo wordt het bazen kwalijk genomen dat ze niet kwistig zijn met complimenten. Ook vinden veel mensen het irritant als de chef met de eer van de afdeling gaat strijken. 
20-04-2007 10:12


Na Jimi Hendrix komen nu ook de Rolling Stones op bezoek bij Wiesner Hager in het Limburgse Echt. Van 28 april tot en met 31 augustus zijn in de showroom van de Oostenrijkse fabrikant van kantoormeubilair foto's en kunstwerken te zien van en over de legendarische Britse rockers.

wyman03_bewerkt
Keith Richards in de sixties, gefotografeerd door Bill Wyman

Onder de titel 'Pleased to meet you' worden er werken getoond van onder meer Stones-gitarist Ronnie Wood, ex-Stones-bassist Bill Wyman en Eric Clapton/George Harrisson-liefje Pattie Boyd.

De Stones-expositie is geopend van maandag t/m donderdag van 9:00 tot 16:30 uur en op vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur. Er zijn extra open dagen op zaterdag 28 april, zondag 13 mei, zaterdag 23 juni, zondag 19 augustus.

Bezoekers aan de tentoonstelling maken kans op een gesigneerd boek van Ronnie Wood, een felrode Wiesner Hager 'Eva Lounge Chair' of tickets voor het Rolling Stones-concert op 13 augustus in de LTU Arena in Düsseldorf.

20-04-2007 9:50


Buhrmann bestaat niet meer. Dat wil zeggen: de naam Buhrmann is gisteren ten grave gedragen. Het handelshuis in kantoorartikelen gaat met ingang van 19 april door het leven als Corporate Express. Critici beweren dat gekozen is voor de naamswijziging vanwege de slechte resultaten van het bedrijf gedurende de afgelopen jaren. De naam 'Buhrmann' zou hierdoor een negatieve klank gekregen hebben.

20-04-2007 9:41


Loon naar werken. Zo noemt topman Thorsten Prée van Haworth Duitsland het nieuwste initiatief van de van oorsprong Amerikaanse fabrikant van kantoormeubels. Op basis van de begin 2006 gestarte campagne 'Change by Incentive' kregen onlangs de 15 succesvolste medewerkers van het bedrijf een reis naar Mallorca aangeboden.

"We willen onze medewerkers laten zien dat inzet wordt waargenomen en beloond", zegt Prée over deze actie. Hoe de inzet van de medewerkers gemeten is, is niet bekend. Ook is onbekend of Prée, die de 15 medewerkers vergezelde naar Mallorca, de reis maakte vanwege zijn eigen gemeten inzet of vanwege zijn functie. 

Haworth Duitsland boekte in 2006 een recordomzet van 105,3 miljoen Euro.

19-04-2007 10:37


De ongebroken economische groei en de ontwikkeling van nieuwe, consumptiegeoriënteerde bevolkingslagen zorgen ervoor dat China een steeds interessantere en vooral stijgende markt voor hoogwaardige consumptiegoederen wordt.

Al voor de zesde keer vindt van 8 tot en met 12 juni in Ningbo de China International Consumer Goods Fair (CICGF) plaats. Deze vakbeurs behoort tot de bekendste beurzen voor consumptiegoederen in China. De beurs is een magneet voor inkopers en grossiers vanuit de gehele Chinese republiek.

Het vakevenement wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken van Ningbo. Tijdens de presentaties staan hoogwaardige consumptiegoederen centraal uit de gebieden huistextiel en kleren, elektrische apparaten, bureau- en vrijetijdsartikelen, gebruiksgoederen, decoratie en giften.

De zesde China International Consumer Goods Fair zal 70.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte omvatten. Er worden vijftienduizend internationale bezoekers en twintigduizend handelaren verwacht.

 

Zie ook www.cicgf.com

17-04-2007 10:21
Hoe ziet Rotterdam er uit in 2067? Hoe wil de nieuwe generatie architecten de stad achterlaten? Tijdens de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) worden op tientallen locaties in Rotterdam billboards tentoongesteld die antwoord geven op deze vragen.

De billboards worden gemaakt in het kader van Indesem’07, de tweejaarlijkse workshop van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Indesem’07 sluit naadloos aan op het thema van de 3e IABR: de toekomst van de stad. De billboards zijn te zien van 24 mei tot eind juni 2007 op locaties verspreid in Rotterdam en omstreken. Winy Maas, curator van Indesem’07, zal op 31 mei een PowerTalk verzorgen in de Kunsthal.

Indesem’07: The Legacy (9 - 16 Mei) Indesem’07 (International Design Seminar) wordt georganiseerd door studenten aan de faculteit Bouwkunde in samenwerking met Winy Maas (MVRDV). Tegen de achtergrond van globale ontwikkelingen zoals klimaatverandering en de aandacht voor duurzame ontwikkeling vraagt Indesem’07 aan de 80 deelnemende toekomstige architecten en stedenbouwers wat hun visie voor de langere termijn is. Zij worden begeleid door praktiserende architecten onder wie Adriaan Geuze (West 8), Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk) en het Atelier Rijksbouwmeester.

De workshop vindt plaats van 9 t/m 16 mei aan de faculteit Bouwkunde en zal gepaard gaan met een reeks openbare lezingen van o.a. Saskia Sassen, Shigeru Ban, Ken Yeang en Winy Maas. 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam De 3e IABR gaat op 24 mei 2007 van start en heeft de titel POWER – Producing the Contemporary City gekregen. Locaties zijn de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Architectuurinstituut. Curator is het in Rotterdam gevestigde Berlage Instituut. De IABR is een tweejaarlijks evenement dat architecten en stedenbouwkundigen van over de hele wereld samenbrengt. De Rotterdamse biënnale stelt niet alleen tentoon, maar onderzoekt actuele thema’s en biedt daarbij een jonge generatie architecten een platform.

Voor meer informatie over de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: www.biennalerotterdam.nl. Voor meer informatie over Indesem’07: www.indesem.nl.
16-04-2007 8:59


Jalema in Reuver viert op 20 april zijn 60-jarig bestaan met het seminar ‘Informatiebehoefte in de tijd’. Er zal uitgebreid worden ingegaan op de informatiebehoefte van het verleden, het heden en de toekomst. Eén van de sprekers is Gerrit Zalm.

De oud-minister van Financiën verricht tevens de officiële opening van het nieuwe pand van Jalema Archiefspecialist. Deze hal is speciaal gebouwd voor de opslag van statische archieven. Jalema Archiefspecialist biedt bedrijven en overheidsinstellingen de mogelijkheid hun archief extern op te slaan, maar op een manier dat het makkelijk toegankelijk blijft. Veel branches hebben te maken met een bewaarplicht voor dossiers en informatie. Deze ‘dode letters’ worden vaak niet meer geraadpleegd, maar moeten wel bewaard worden. Door deze onder te brengen bij Jalema kan er in het eigen pand ruimte gemaakt worden voor kernactiviteiten.
13-04-2007 15:58


Iwan Liem, hoofd facility management bij Corus, is door het bestuur van de facilitaire vakorganisatie IFMA voorgedragen als voorzitter. Liem zou hiermee Frank Voss opvolgen, die komend najaar de voorzittershamer definitief neerlegt. Het voorzitterschap van Iwan Liem moet nog bekrachtigd worden door de ledsenvergadering van de IFMA.
13-04-2007 15:52


Verzorgingshuizen zijn vaak niet brandveilig. Dat blijkt uit een rapport van het College Bouw Zorginstellingen (CBZ). Volgens de onderzoekers zijn er honderden miljoenen euro's nodig om het probleem te 'tackelen'.

Eén van de geconstateerde problemen is dat gebouwen vaak verouderd zijn. Ook is er in de nachtelijke uren te weinig personeel aanwezig om bij brandgevaar handelend op te treden.

De conclusies van het CBZ zijn gebaseerd op onderzoek bij een tiental zorginstellingen. Het onderzoeksrapport werd onlangs aangeboden aan Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid. 

13-04-2007 10:07


Ahrend is niet alleen één van de meest vooraanstaande kantoorinrichters van Nederland, het is ook een veelvuldige afzender van allerhande persberichten. De webredactie van Inside Information ontvangt regelmatig allerlei belangrijke en minder belangrijke persberichten van de inrichter uit Amsterdam. De oogst van vandaag: 'Ahrend kiest voor een multichannel-aanpak' en 'Ahrend wint red dot best of the best'.

 

"Sinds 2 april biedt inrichter Ahrend bedrijven de mogelijkheid een zeer ruim assortiment kantoormeubilair en accessoires snel en eenvoudig te bestellen", aldus Ahrend in het 'multichannel-persbericht'. "Kern van deze nieuwe multichannelaanpak is een combinatie van een aantal verschillende verkoopkanalen, zoals grootschalige direct marketing door middel van een fraaie catalogus, een callcenter en een overzichtelijke, laagdrempelige webshop." Ahrend beschouwt de nieuwe multichannelaanpak als één van de speerpunten van haar marketingbeleid voor de komende jaren.

Meer Ahrend-nieuws: "Inrichter Koninklijke Ahrend krijgt voor het uitmuntende ontwerp van het nieuwe bureau- en tafelsysteem Ahrend 800 van ontwerper Wijtse Rodenburg een van de meest felbegeerde internationale onderscheidingen binnen de categorie product design: de ‘red dot best of the best’", aldus Ahrend in het persbericht. "Dit kwaliteitslabel wordt jaarlijks toegekend voor superieure designkwaliteit door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen bij de strijd om de ‘red dot design award’."

ahrend_bewerkt
De Ahrend 800, ontworpen door Wijtse Rodenburg

Hadden we trouwens al gemeld dat Ahrend onlangs een nieuwe showroon opende in Groningen? Ja, dat hadden we al gemeld.

13-04-2007 9:46


'Journalist van de 20e eeuw' Henk Hofland lijkt bezig met een eenmans-guerrilla tegen de kantoorinterieurwereld. Naar aanleiding van de verhuizing van de Amsterdamse NRC-redactie naar een nieuw hypermodern onderkomen uit Hofland in zijn columns met regelmaat zijn ongenoegen over de hedendaagse modes en gebruiken in de bedrijfsinrichting.

 

"Maar nu gaat het om de moderne bedrijfsinrichting, de sluipende collectivisering van de werkruimte, de transparantie van alles waardoor iedereen beroofd wordt van de privacy die hij/zij nodig heeft om een half uurtje onder zeil te kunnen gaan", schreef Hofland onlangs onder het pseudoniem S. Montag in NRC Handelsblad.

 

Dat 'onder zeil gaan' moet overigens letterlijk worden genomen. Hofland pleit voor de invoering van de siësta. Volgens de NRC-journalist zijn Griekse wetenschappers tot de conclusie gekomen dat een middagdutje van een half uur het risico van een hartaanval met 37 procent doet verminderen.

Naar aanleiding van een eerdere column van Hofland over dit onderwerp (ook aan die column besteedden we op deze webpagina enige aandacht), kreeg de NRC-journalist naar eigen zeggen veel instemmende reacties. Daarbij onder meer het voorstel om een eigen partij op te richten. "Als het ooit tot de oprichting van de Partij van de Siësta komt [...] moet eerst de binnenhuisarchitectuur van de werkplaats worden aangepakt", constateert Hofland. "Eerst de volstrekt andere mogelijkheden laten zien. Dat vergroot de verleiding." 

12-04-2007 10:54


Tevreden medewerkers zijn niet per se bereid een stapje extra te doen als dat nodig is. Daarvoor is betrokkenheid nodig.

Een tevreden medewerker heeft vele voordelen. Hij heeft plezier in zijn werk, zal minder snel van baan veranderen, kan een hogere werkdruk aan, zal minder vaak ziek zijn en kan zelfs bijdragen aan een hogere productiviteit. In het verlengde hiervan zal een betrokken medewerker bereid zijn een stapje extra te zetten. Een medewerker kan immers zeer tevreden zijn, maar niet bereid zijn om iets extra's te doen en het is nu net dat laatste dat in de hedendaagse werkomgeving telt.

In de literatuur wordt het begrip betrokkenheid onderverdeeld in een drietal componenten, namelijk een cognitieve, een affectieve en een gedragscomponent. De cognitieve component omvat het denken van de medewerkers over hun organisatie, de affectieve component heeft betrekking op het gevoel dat medewerkers over hun organisatie hebben en de gedragscomponent bepaalt hun handelen binnen de organisatie.

In de operationele sfeer betekent de affectieve component van betrokkenheid dat de medewerker zich thuisvoelt in de organisatie, er trots op is en dat de organisatie hem inspireert om dat stapje extra te doen. De gedragscomponent heeft betrekking op verantwoordelijkheid en de bereidheid om bijvoorbeeld langer door te werken als het werk nog niet af is.

Op basis van de literatuur en praktijkervaringen is er een medewerkerbetrokkenheid-groeimodel opgesteld. Het model laat zich als volgt lezen. In de basis bevinden zich de thema's die mogelijk van belang zijn. Deze kunnen per organisatie verschillen. De thema's bestaan elk uit een aantal stellingen, met een beoordeling op een vijfpuntsschaal met antwoordmogelijkheden variërend van helemaal mee eens tot helemaal mee oneens. Deze thema's zijn bepalend voor de tevredenheid en arbeidsmotivatie van medewerkers. Dit resulteert uiteindelijk in de gewenste betrokkenheid bij de organisatie, zowel in cognitieve als affectieve en conatieve zin. Hoe deze elementen op elkaar inwerken kan per organisatie verschillen.

De kracht van dit model is dat de thema's van het arbeidsklimaat en de arbeidsmotivatie en tevredenheid, samen met betrokkenheid in één 'universum' zijn geplaatst. Omdat het model uitgebreid aandacht besteedt aan veel van de elementen die relevant zijn voor tevredenheid en betrokkenheid van de medewerkers, biedt het een gedetailleerd inzicht en daarmee concrete sturingsmogelijkheden.

Het model is empirisch getoetst bij drie grote organisaties in de zakelijke dienstverlening, waarbij de steekproefomvang varieerde van twaalfhonderd tot zevenduizend. In elk van de drie studies is de relatie aangetoond tussen tevredenheid, arbeidsmotivatie en betrokkenheid, in die zin dat tevredenheid en arbeidsmotivatie indicatoren zijn van betrokkenheid.

Bron: Gids voor personeelsmanagement

12-04-2007 10:51


In het afgelopen jaar hebben Xplor Nederland en CMBO toenadering tot elkaar gezocht en gevonden. Dit jaar krijgt de samenwerking tussen beide verenigingen verder gestalte. Gezamenlijk organiseren Xplor Nederland en CMBO een cyclus van netwerkbijeenkomsten waarbij vooraanstaande bedrijven in de documentindustrie als gastheer optreden. Deze bijeenkomsten, Cafés genaamd, zullen thema’s hebben die beide verenigingen na aan het hart liggen.

Het eerste Café voor dit jaar staat gepland op 18 april bij Océ Nederland in Den Bosch. Het thema van deze bijeenkomst luidt: 'Is het papierloze kantoor net zo waarschijnlijk als het papierloze toilet?'.

 

Xplor Nederland is een onafhankelijk platform van en voor document- en outputprofessionals. CMBO organiseert bedrijven en instellingen die zich bezighouden met het creëren, bewerken en beheren van digitale data voor gebruik in de communicatiemedia. Océ-Nederland B.V. is de Nederlandse verkoopmaatschappij van de Océ-Groep en houdt zich bezig met het adviseren over, het verkopen en onderhouden van apparaten, materialen en diensten ten behoeve van de (re)productie van document- en informatiestromen.

10-04-2007 9:26


Tijdens het nationaal horeca-evenement Bar.nl is op 3 april in de Amsterdamse Convention Factory het winnende barconcept van de Satelliet Design Challenge onthuld. ‘Carte Blanche’ heet het vernieuwende concept waarmee de bedenkers Frank Zoeter en Frans Taminiau de eerste prijs behaalden bij deze ontwerpwedstrijd.

Tijdens de onthulling kregen beide winnaars uit handen van Eric Roest, directeur van Satelliet Meubelen, de speciale SDC Award uitgereikt. Veel nieuwsgierige bezoekers waren aanwezig en konden na de onthulling uitgebreid kennis maken met het bijzondere barconcept. Binnen dit concept staat de creatie van een persoonlijk dienblad centraal. Zoeter, onlangs afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft richting Architecture en Modernity, licht de gedachte toe achter de opvallende bar: “We hebben een concept gecreëerd dat zich binnen verschillende horecasegmenten kan manifesteren. Het reageert op de huidige behoefte van mensen om het eigen gedachtegoed te delen met de massa. De gedachte is eigenlijk ontstaan door het café te zien als bron van contacten. De gasten kunnen hun persoonlijke gedachten en ideeën achterlaten in één van de dienbladen, die vervolgens een gemakkelijke opener zijn voor een goed gesprek of meer. Deze bar daagt mensen uit om actief onderdeel te zijn van hun omgeving en door middel van een persoonlijk dienblad elkaar te inspireren en verrassen."

Twee dagen lang kreeg Carte Blanche volop aandacht van de bezoekers van Bar.nl. Onder het genot van een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde cocktail van The Fabulous Shaker Boys werden de aanwezige dienbladen gevuld met persoonlijke boodschappen, creatief gebruikmakend van foto’s, visitekaartjes, advertenties en tekeningen. Hierdoor ontstonden weer interessante gesprekken met andere bezoekers. Precies wat Zoeter en Taminiau beoogden met hun concept. Zoeter en Taminiau hebben beide dagen als stralend middelpunt in ‘hun’ bar gestaan. ”We hebben twee bijzonder turbulente dagen gehad. Bezoekers van jong tot oud hebben positief gereageerd en hun input in de dienbladen achtergelaten. Er zijn ook goede gesprekken geweest met mogelijke opdrachtgevers. We zijn trots op een ontwerp waar we, op een dergelijk vernieuwende beurs als Bar.nl, bezoekers mee hebben verrast! ”

De Satelliet Design Challenge is voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Wederom was de uitdaging voor studenten en net afgestudeerden aan design gerelateerde opleidingen om een vernieuwend interieurconcept te ontwerpen voor de drankverstrekkende horeca. Studenten en net afgestudeerden uit het hele land hebben hun innovatieve ontwerp ingezonden. Vervolgens heeft een zorgvuldig samengestelde, deskundige jury bestaande uit Huib de Jong, Bob Kip, Manon Navarro, Jan den Teuling, Bart Hagevoort en Ricardo Sporkslede alle ingestuurde innovatieve ontwerpen op diverse succesfactoren beoordeeld en de acht meest spraakmakende ontwerpen verkozen.

Satelliet Meubelen is de initiator van de Satelliet Design Challenge die in 2004 haar première beleefde in Nederland. “De reden van dit initiatief is dat wij jong talent graag de kans willen bieden om zich via deze uitdagende designwedstrijd te presenteren aan vakmensen in de horeca en interieurarchitectuur. Het jonge talent van nu bepaalt grotendeels welke trends binnen dit vakgebied de komende jaren te verwachten zijn. Ook komend jaar zullen we weer een SCD2008 organiseren. De inschrijving hiervoor is net geopend”, vertelt Eric Roest van Satelliet Meubelen.
10-04-2007 9:21

 

 

Titan Wood is gestart met de commerciële productie van accoya-hout. De lang verwachte eerste lading accoya-hout is onlangs in de nieuwgebouwde fabriek in Arnhem geproduceerd.

Kwaliteitsanalyses hebben aangetoond dat de geproduceerde partij de kwaliteitsnorm ruim overschrijdt en als resultaat is de lading hout goedgekeurd voor gebruik in veeleisende toepassingen. De eerste vracht accoya is inmiddels geleverd aan Reef Hout in Goor voor toepassing in zware omstandigheden, namelijk oeverbeschoeiing in sloten en kanalen. De duurzaamheid en dimensiestabiliteit maakt het hout tot het ideale materiaal om de extreme omstandigheden te doorstaan. In de aankomende weken focust Titan Wood zich op het verder optimaliseren van het productieproces om aan de hoge verwachtingen van diverse afnemers te voldoen. Titan Wood zal nu ook snel starten met de productie van accoya-hout, bestemd voor kozijnen, deuren en gevelbekleding.

Bert Kattenbroek, sales & marketing manager van Titan Wood: “Het is een geweldige prestatie van ons eigen team en de bouwers om een fabriek van deze omvang binnen een jaar te realiseren. Vooral omdat vele bouwonderdelen voor het eerst vanaf de ontwerptafel zijn gebouwd en nu ook daadwerkelijk accoya uit de fabriek laten komen. Onze orderportefeuille is de aankomende zes maanden gevuld met bestellingen voor toepassing in gevelbekleding, kozijnen, deuren, oeverbeschoeiing, bruggen en andere civiele constructies. Uiteindelijk hopen we accoya te zien in nog meer toepassingen en als alternatief voor minder duurzame en minder verantwoorde materialen.”

Titan Wood produceert accoya-hout op basis van een gepatenteerd proces, dat zachte houtsoorten en minder duurzaam hardhout verandert in een nieuwe houtsoort. Accoya-hout bevat geen giftige of houtvreemde stoffen. Hierdoor is accoya-hout volledig recyclebaar en veel milieuvriendelijker dan de meeste, andere (kunstmatige) alternatieven voor tropisch hardhout. Titan Wood produceert accoya vanuit haar fabriek in Arnhem en verkoopt tevens licenties wereldwijd om de productie van accoya ook elders in de wereld mogelijk te maken.

10-04-2007 9:17


A-merken blijven populair al het duurdere aankopen betreft, zoals elektrisch gereedschap. Naarmate men minder belang aan de aankoop hecht, is men eerder geneigd te opteren voor een private label (handgereedschap of tuingereedschap). Concreet: bij (schroef)boormachines kiest 65 % voor een A-merk en bij schuurmachines is dat 59 %. Bij handgereedschap kiest slechts 36 % voor een A-merk. USP Marketing Consultancy heeft van 1606 woonconsumenten onderzocht bij welk type producten gekozen wordt voor een private label dan wel een merkartikel.
10-04-2007 9:06


Steelcase, actief in de kantoormeubelbranche, is erkend voor haar milieuvriendelijke bedrijfsvoering met een officiële bekrachtiging van haar Forest Protection Policy. Steelcase is het eerste bedrijf in Europa dat een multi-site PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) certificering ontvangt voor haar productiefaciliteiten op vier Europese locaties.

Dit keurmerk erkent de initiatieven die Steelcase onderneemt om te garanderen dat het hout dat in haar producten wordt gebruikt van milieuvriendelijke oorsprong is. Rick Bomer, Algemeen Directeur Steelcase Benelux zegt: “Onze leveranciers moeten een milieuverantwoorde cyclus van boom tot tafel hanteren. Dit betekent dat zij moeten kunnen aantonen dat hun bosbeheerpraktijken eco-vriendelijk en duurzaam zijn – dat zij rekening houden met de biodiversiteit van het land, geen grote stukken land volledig kaalkappen, maar bomen herplanten en het gebruik van pesticiden beperken.”
06-04-2007 10:17


Het gaat goed met Steelcase. De Amerikaanse kantoorinrichter heeft in boekjaar 2007 een omzet bereikt van 3,1 miljard dollar. De netto winst verdubbelde ruim tot 106,9 miljoen dollar. De omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 779,0 miljoen dollar en de nettowinst op 29,3 miljoen dollar.

De in het vierde kwartaal geboekte omzet betekende een toename van 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en was in lijn met eerder uitgesproken verwachtingen. De omzet buiten moederland de Verenigde Staten vertoonde een groei van 17 procent.
06-04-2007 10:00


De Stichting ICT Milieu, een onderdeel van de branchevereniging ICT Office, deelt de conclusies van de minister van VROM, die op 4 april 2007 een rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over producenten-verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid betekent dat producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die zij op de markt brengen.

“De ICT-branche hanteert een efficiënt inzamelings- en recyclingsysteem, zonder verwijderingsbijdrage”, aldus de stichting. “Het is een succesvol systeem met grote milieuwinst. Het unieke aan het ICT-inzamelsysteem voor de gescheiden inzameling en verwerking van gebruikte ICT-apparatuur, is dat producenten en fabrikanten zelf de inzamel- en recyclingkosten betalen. ICT Milieu, de uitvoeringsorganisatie van het inzamelsysteem, kent daarom ook geen fondsen waarin enorme vermogens zijn opgebouwd.”

ICT Milieu heeft de dagelijkse leiding over het ICT inzamelsysteem en verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM.

ICT Milieu heeft in 2006 ruim 18 miljoen kilo gebruikte ICT-apparatuur verwerkt. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle ingezamelde apparatuur is 95 procent nuttig toegepast als nieuwe grondstof of als brandstof. Dit is ver boven de wettelijke norm hiervoor van 75 procent. Grondstoffen als (edel)metalen, kunststoffen en glas krijgen op deze manier een tweede leven. Ook worden er geen lood en andere gevaarlijke stoffen meer toegepast in apparaten.

Sinds de start van het ICT-inzamelsysteem in 1999 is ruim 90 miljoen kilo ICT-apparatuur ingezameld en gerecycled.
06-04-2007 9:40


Op woensdag 11 april organiseert inrichter Ahrend de Dag van Gezond Leren voor mensen die betrokken zijn bij innovaties in het onderwijs; directieleden, inkopers, facilitair managers, architecten en consultants van onderwijsinstellingen. In twee plenaire sessies en vijf workshops worden vele aspecten van zintuiglijke waarneming en de gevolgen ervan voor het leren behandeld.

Tijdens de bijeenkomst staat ‘de zintuiglijke informatieverwerking’ centraal. “Een gezonde werk-, leef- en leeromgeving heeft een positieve invloed op het algemeen welbevinden van mensen”, vertelt Kim Reynierse, Segmentmanager Onderwijs van Ahrend Inrichten. “Om de leerprestaties binnen het onderwijs verder te verbeteren, is voor zowel leerlingen als onderwijzend personeel een gezonde omgeving met uitmuntende faciliteiten van groot belang. Er komt dan ook steeds meer aandacht voor gezondheid, ook binnen onderwijsinstellingen.”

Paul Zuidema, Directeur Ahrend Inrichten vult aan: “Onderwijs is de basis van onze toekomst. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat de omgeving waarin onderwijs wordt gegeven in al haar aspecten bijdraagt aan de gezondheid van leerlingen en onderwijzend personeel; zij hebben immers een plek nodig waar zij zich goed voelen en optimaal kunnen presteren.”

De Dag van Gezond Leren vindt plaats in het Xpertorium van Ahrend in Zwanenburg. De bijeenkomst begint om 12:30 uur.
06-04-2007 9:27


Het zit kantoorinrichter Samas niet mee. Keer op keer moet topman Hans van der Ven erkennen dat de opwaartse lijn nog niet gevonden is. Afgelopen week moest de kantoorinrichter uit Houten opnieuw slecht nieuws melden: als gevolg van vertragingen en complicaties bij de implementatie van het automatiseringsproject Harmony zal het bedrijfsresultaat opnieuw tegenvallen.

“Samas is in de afgelopen jaren van ver gekomen en er is in een sterk veranderende markt enorm veel werk verzet door de organisatie drastisch te herstructureren en te integreren”, aldus Hans van der Ven in een toelichting op de halfjaarcijfers. “Het project Harmony is daarvan een essentieel onderdeel. De problemen zijn bij de introductie van Harmony onderschat en vormen de belangrijkste reden voor de opgelopen vertraging en de verliezen.”

Over de tweede helft van het gebroken boekjaar 2006-2007 zal Samas een groter verlies lijden dan over de eerste jaarhelft. Om de problemen het hoofd te bieden gaat Samas voor 35 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. De kantoorinrichter heeft ook een bestaande kredietfaciliteit met zijn banken ABN Amro, Fortis en Rabobank verlengd. Daarnaast krijgt het concern een overbruggingskrediet van maximaal 15 miljoen euro, vooruitlopend op de opbrengst uit de aandelenuitgifte.

“Het besluit tot de voorgenomen transactie is tot stand gekomen na zorgvuldige afweging van verschillende alternatieven en zowel de Hoofddirectie als de Raad van Commissarissen is er volledig van overtuigd dat dit de beste oplossing is voor Samas en haar stakeholders”, aldus Van der Ven. “De Hoofddirectie en de Raad van Commissarissen betreuren dat wij kort na de aankondiging in februari dit bericht naar buiten brengen. De verlenging van de bestaande kredietfaciliteit en de voorgenomen emissie stellen Samas in staat de gekozen strategie succesvol te volbrengen en de weg naar een stabiele en gezonde toekomst met een leidende positie in de markt voor kantoorinrichting in Europa in te slaan. Het succes van ons Village Office-concept en de grote internationale, vaak ook meerjarige opdrachten voor multinationals, zijn voor zich sprekende voorbeelden.”

Van der Ven’s optimisme wordt ondersteund door enkele feiten: de orderintake van Samas steeg in de tweede helft van het boekjaar 2006/2007 (eindigend op 31 maart) met 8 procent ten opzichte van het eerste halfjaar. De orderportefeuille heeft bovendien een meer stabiel karakter omdat deze bestaat uit een hoger aantal meerjarige opdrachten van grote multinationals in vergelijking met een jaar geleden. De omzet in de tweede helft van het boekjaar zal bijna 19 procent hoger uitkomen dan in de eerste helft van het boekjaar.
05-04-2007 9:21


ICT~Office organiseert samen met het ministerie van Economische Zaken, ICTRegie en Nederland BreedbandLand, de Nationale ICT Awards 2007. De uitreiking van de prijzen is tijdens een feestelijk diner voor genodigden op 24 mei.

De Nationale ICT Awards zetten personen, organisaties of initiatieven in het zonnetje die bijdragen aan de stimulering van innovatieve ICT-toepassingen in bedrijfsleven, non-profit en overheid. De vier partners van de Nationale ICT Awards reiken ieder een eigen prijs uit, die een ander aspect van innovatieve ICT-toepassingen belicht.

De InnovatieSalon Award is een initiatief van ICT~Office en is in 2006 voor de eerste keer uitgereikt. Met dit kernprogramma wil ICT~Office de vraag naar ICT-toepassingen in diverse sectoren stimuleren met als inzet het versnellen van innovatie. De prijs is voor het programma of de organisatie die hier op een aansprekende manier inhoud aan geeft.

De Aanbesteding Award wordt uitgereikt door het ministerie van Economische Zaken. De prijs is bestemd voor de overheidsorganisatie die de beste ICT-aanbesteding heeft gerealiseerd.

De ICTRegie Award, die in 2006 voor het eerst werd uitgereikt, is voor de persoon of personen die resultaten van wetenschappelijk onderzoek hebben weten om te zetten in één of meer economisch of maatschappelijk profijtelijke toepassingen.

De NBL Award is bedoeld als erkenning voor de meest aansprekende 'witte raaf' (voorhoedeproject of best practice) uit één van de actielijnen van Nederland BreedbandLand.

Alle informatie over de prijzen, winnaars en genomineerden van dit jaar en eerdere jaren en links naar de partners staat op www.ictawards.nl. Hier staat ook informatie over de ICT Personality Award, die op een ander moment in het jaar wordt uitgereikt door ICT~Office.

ICT~Office ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Office-, en Internetbedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard euro omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office een belangrijke belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector.

Zie ook www.ictoffice.nl
05-04-2007 9:05


De Provada, een beurs voor vastgoedpartijen, wil zich inhoudelijk verbreden. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van een aantal debatten. De beurs wordt van 11 tot en met 13 juni gehouden in de RAI te Amsterdam

Het Vastgoedbeleggersdebat staat onder leiding van prof.ir. Hans de Jonge en het Corporatiedebat onder leiding van René Scherpenisse (directeur SEV) en Matthijs van Nieuwkerk (tv-presentator).

Provada stelt zich niet alleen ten doel vastgoedprofessionals als ontwikkelaars, beleggers, financiers, woningcorporaties en gemeenten bij elkaar te brengen, maar wil ook de doelgroep dienen met interactieve debatten en discussies. Dit jaar staan voor het eerst beide genoemde debatten op de agenda.

Prof.ir. Hans de Jonge, hoogleraar Vastgoedbeheer en -ontwikkeling bij de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en directievoorzitter van de Brink Groep, is de moderator van het Vastgoedbeleggersdebat, waarin onder meer Patrick Kanters van het ABP, Johan van der Ende van PGGM, Anne Bodzinga van BPF Bouwinvest, Peter de Haas van Protego, Hans Copier van ING Real Estate Investment Management Nederland en Joost Bomhoff van Rodamco Europe zitting hebben.

De Jonge: “In de discussie wil ik een paar spraakmakende stellingen poneren, waarop niet alleen de specialisten in het panel kunnen reageren, maar ook het publiek. Ik denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van de opkomst van private equity voor de vastgoedbranche, de beleggingsmogelijkheden in corporate real estate en/of projectontwikkelaars wel de juiste producten voor beleggers ontwikkelen.”

Nieuw dit jaar is de deelname van woningcorporaties aan de Provada. Zowel op de beursvloer als in het Corporatiedebat 2007. Onder leiding van René Scherpenisse, directeur SEV, en Matthijs van Nieuwkerk, tv-presentator, zal een panel van corporatiedirecteuren, vastgoed-professionals en politici samen met de bezoekers discussiëren over een aantal spraakmakende, maatschappelijke thema’s.

Scherpenisse: “Binnen één van de hoofdthema’s (‘Waar staan corporaties de komende regeerperiode voor?’) gaan we in op de rol van corporaties bij de herontwikkeling van probleemwijken, de betaalbaarheid van huurwoningen, maar ook de taak van de corporaties bij het vlottrekken van de woningmarkt. Op deze en andere politiek en maatschappelijk gevoelige punten willen we met de discussie helderheid verschaffen.”

04-04-2007 11:48


Architectuur, science fiction, film en prachtige popmuziek. Het gaat perfect samen zo vindt de Nederlandse band Moss. Het gezelschap speelt morgenavond vanaf 20.00 uur een eigen gecomponeerde, volledige soundtrack live tijdens vertoning van science fiction film 'Metropolis'. Dit doen zij in het auditorium van het Rotterdamse Nederlands Architectuur Instituut (NAi). De avond wordt georganiseerd in het kader van de serie in het kader van de tentoonstelling 'Architectuur van de nacht - Schitterende gebouwen'.

Moss nam deze uitdaging naar eigen zeggen ‘met acht handen aan’. Ze componeerden een soundtrack bij de welbekende Duitse stomme, science fiction film 'Metropolis' (1927) van regisseur Fritz Lang. Moss combineert hiermee haar persoonlijke liefdes voor film, architectuur en sounddesign en brengt die samensmelting morgen aan publiek ten gehore. Maanden werkten de muzikanten aan de voorbereiding van de speciale muziek- en soundscapecomposities om te perfect te laten passen bij de surrealistische scènes van Lang. Het resultaat moet een feest voor oog en oor worden.

Naast de voorstelling in het auditorium van het Instituut, besloot het NAi ook het artwork van Moss' recent uitgebrachte debuutalbum 'The Long Way Back' op te nemen in haar jaaruitgave van 2007. Dat is ontworpen door Bob Gibson (Moss-toetsenist, London Police-kunstenaar en tevens architect) . Nadere informatie: www.moss-theband.com of www.nai.nl .

04-04-2007 11:44


Juventa | Designed for you, stelt morgen haar nieuwe partner ‘Le Couchon’ voor tijdens de officiële persvoorstelling in het Juventahuis - Doorniksestraat 63 – te Kortrijk. De samenwerking tussen Limburg en West-Vlaanderen is naar eigen zeggen beklonken. Een kruisbestuiving tussen theatraal barok en puur minimalisme zet de toon.

Nadere informatie: www.juventa-office.be.

03-04-2007 9:27


De NVSM (Nederlandse Vereniging voor ServiceManagement) en de internationale beursorganisatie easyFairs werken samen bij het opzetten van een nieuwe beurs voor Service Managers. Het evenement vindt plaats op 28 en 29 november in de Brabanthallen in Den Bosch Doelgroep voor deze beurs zijn bedrijven die – net als de leden van de NVSM – beschikken over een fieldservice-organisatie voor het verrichten van service en onderhoud. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven in het bruin- en witgoed, ICT en kantoorefficiency of meet- en regeltechniek, maar ook onderhoudcontractors in de industriebranche of installatiebedrijven.

De exposanten op deze beurs informeren service managers en hun medewerkers over mogelijkheden om hun dienstverlening te optimaliseren. Zo vindt de bezoeker de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie, het leasen en inrichten van serviceauto’s, de meest efficiënte logistieke oplossingen en diverse mogelijkheden voor opleiden en bijscholen op zowel technisch als commercieel gebied (klantgericht werken). Tijdens de eerste beursdag, 28 november vindt het NVSM-najaarscongres plaats. Verder is er tijdens de twee beursdagen een doorlopend programma van ‘learnshops’ waar de bezoeker kan binnenlopen om zich op genoemde gebieden te laten bijpraten. De beurs easyFairs Service Management vindt gelijktijdig plaats met de beurs easyFairs Maintenance, ook in de Brabanthallen.

Nadere informatie: easyFairs Netherlands BV, Alexander Mouissie, tel. 0162-408 986 of www.easyFairs.com/servicemanagement-nl of NVSM, Mirjam van der Molen, tel. 0183-645 021of www.nvsm.nl
03-04-2007 9:18

 

 

De Color Workshops van Sikkens Bouwverven zijn op een bijzondere manier beloond. De documentatiemap die bij deze workshops wordt gebruikt is door ‘De Stichting De BestVerzorgde Boeken’ verkozen tot ‘Beste verzorgde boek 2006’ in de categorie ‘Publicaties uit de profit-sector’.

Naast de inhoudelijke kwaliteit op het gebied van de kleurenleer onderscheidt deze map zich ook door de vormgeving, typografie, afbeeldingen en grafisch-technische productie. De Color Workshops worden voornamelijk bezocht door architecten, maar ook door schilders die hun vakmanschap verder willen ontplooien. Kleur wordt bestudeerd vanuit drie benaderingen: fysiologie, psychologie en esthetiek. Met andere woorden: de waarneming, de werking en de waardering van kleur.

De vraag naar een internationale context voor de Color Workshops heeft geleid tot een volledig vernieuwde opzet van deze workshops. Nieuw eigentijds vormgegeven cursusmateriaal, up-to-date documentatie en nieuwe kleuroefeningen. Theorie en praktijk wisselen elkaar af tijdens de workshops. Er wordt met veel verschillende materialen gewerkt onder diverse lichtbronnen. In één dag doet de cursist veel praktische kennis op die direct in de praktijk kan worden toegepast. De ‘beloonde’ documentatiemap is een schitterend en praktisch naslagwerk. Wie interesse heeft in een Color Workshop van Sikkens Bouwverven kan zich aanmelden via www.sikkens.nl.

03-04-2007 9:15


Omringd door bomen lanceerde verzekeraar Delta Lloyd onlangs in het Bomencentrum Nederland de Delta Lloyd Duurzaam: Groene Autoverzekering. Dit gebeurde in aanwezigheid van afgevaardigden van de Nationaal Klimaatcampagne HIER, het International Tree Fund en Stichting Milieukeur (SMK).

Met dit nieuwe duurzame initiatief wordt de schadelijke CO2-uitstoot van auto’s gecompenseerd. Zo plant Delta Lloyd voor elke afgesloten autoverzekering gedurende de looptijd jaarlijks zeven bomen in duurzame bossen. Daarnaast wordt via de Delta Lloyd Duurzaam: Groene Autoverzekering ook de premie duurzaam belegd.
03-04-2007 9:13


Winkelinrichtingsbedrijf Lundiform uit Varsseveld nodigt belangstellenden uit voor een LundiPlatform. Het onderwerp van het symposium, dat plaatsvindt op 14 juni raakt de kern van de belangrijkste doelstelling van elke retailer. Hoe kan, door snelle dan wel slimme winkelaanpassing, de kassa vaker rinkelen en bijgevolg een hogere omzet en méér winst worden gegenereerd? Plaats van handeling is de futuristisch ogende Dôme ofwel het Mode Centrum Almere, als genoegzaam bekend een belangrijk inkoop- en informatiecentrum voor de modebranche.

De thematiek van het komend symposium ‘Meer omzet door snelle of slimme winkelaanpassing’ is niet zo maar uit de lucht komen vallen. Het is immers meer dan ooit tevoren van belang dat retail haar klanten blijvend weet te boeien en voortdurend een belevingswereld weet neer te zetten waarmee de doelgroep zich perfect kan identificeren. De retailer die dat weet te realiseren is de winnaar. Een drietal sprekers zal de thematiek uitvoerig behandelen en zal tevens innoverende ideeën lanceren.

Het programma luidt als volgt:
13.00 uur Ontvangst van de gasten;
13.30 uur Inleiding door Marc Heinen, directeur Lundiform B.V.;
14.00 uur Voordracht door de heer Geoffrey Wijn van BPR Design. Wijn realiseerde een aantal kapperszaken waar met een minimale investering een nieuw interieur werd geplaatst conform de vigerende trends;
14.30 uur Pauze;
15.00 uur Voordracht door De Lage Landen. Zij gaan dieper in op de mogelijkheid een interieur te leasen. Achterliggende gedachte is dat de levenscycli van interieurs korter worden. Er zal daardoor vaker geïnvesteerd moeten worden en leasen biedt daartoe interessante mogelijkheden;
15.30 uur Pauze;
16.00 uur Mevrouw Clara Froger van Kleurmerk licht toe wat er zoal met kleur, licht en materiaal mogelijk is als een winkel een nieuw imago behoeft. Een vakkundig gebruik leidt tot effectieve interactie, een leesbaar interieur én omzetstijging;
16.30 uur Borrel en afsluiting.

Meer informatie is te vinden op: www.lundiform.com
02-04-2007 9:07


Sonesto in Drachten, producent van lockers, postvakken en garderobesystemen, is genomineerd voor de titel ‘Friese Onderneming van het Jaar 2006’.

‘Veilig opbergen’ is het vak van Sonesto. Lockers, postvakken en garderobesystemen vormen het overzichtelijke productenpakket, maar ook producten voor speciale toepassingen, zoals laptoplockers en sleutelkluizen, kunnen worden geleverd. De kracht van Sonesto ligt in maatwerk. Voor elke klant een op maat gemaakte oplossing. Met twaalf medewerkers noemt Sonesto zich graag dé lockerspecialist van Nederland. Scholen vormden tot nu toe de grootste afzetmarkt. De laatste jaren zit de groei echter in de levering aan bedrijven, leisure en (semi) overheidsinstellingen. Directeur Klaas Grootherder heeft in 1999 het van oorsprong Zweedse bedrijf overgenomen. Aangetrokken door de goede arbeidsmoraal, heeft het bedrijf zich in 2001 in Drachten gevestigd, van waaruit de Nederlandse en Europese markt worden bediend.

De finale van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar 2006 vindt plaats op dinsdag 24 april op veerboot ‘De Vlieland’ in de haven van Harlingen. In een avondvullend programma worden de drie genomineerde bedrijven door een vakjury ondervraagd. De jury én het publiek kiezen aan het eind van de avond de winnaar. De winnaar ontvangt uit handen van Anne Jan Zwart, voorzitter van de Kamer van Koophandel Friesland, een zilveren sculptuur. Naast Sonesto zijn ook HZPC Holland uit Joure, Sonesto en Vitalis Nederland, ook uit Drachten, genomineerd.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >