Nieuws


28-11-2007 18:04


Uit de jongste Randstad Werkmonitor blijkt dat meer dan de helft van alle werknemers in Nederland structureel overwerkt. In 60 procent van de gevallen wordt het overwerk niet betaald. Gemiddeld werkt een werknemer 7 uren per week over, terwijl dit vorig jaar rond de 6 uur per week bleek te zijn.

Het vele overwerken komt volgens Randstad door de aantrekkende economie en door een niet-flexibele houding van werkgevers. Volgens de FNV wordt er jaarlijks voor miljarden euro's overgewerkt. Ook bkuhjt dat veel Nederlanders hun werkzaamheden mee naar huis nemen. Eenderde deel doet dit af en toe en een even zo groot gedeelte regelmatig of elke dag. Thuis wordt voornamelijk de e-mail gecheckt en bijgewerkt, maar ook ander werk wordt in de woonkamer voortgezet.

(Bron: Nationale Vacaturebank.nl)

28-11-2007 8:38


Provada, het platform voor professionele vastgoedpartijen dat in juni 2008 voor de vierde maal gehouden wordt in de Rai te Amsterdam, heeft een contract met de Rai getekend om de continuïteit van de beurs de komende jaren te garanderen.

Volgens John Kerkhoven, commercieel directeur van Provada, is de beurs zowel inhoudelijk, als qua deelnemers fors gegroeid. “We zijn blij dat we het Nederlandse platform voor de vastgoedsector in de toekomst inhoudelijk nog verder kunnen uitbouwen. Met de ondertekening van de meerjarige overeenkomst met de Amsterdam Rai, zijn wij als organisatie in de gelegenheid de vastgoedbranche de komende jaren een optimale service te bieden.”
Hans Bakker, voorzitter van de directie van Amsterdam Rai voegt toe: “Niet alleen het initiatief, maar vooral de sterke groei van de Provada heeft ertoe geleid dat Nederland met dit jaarlijkse evenement in de Rai een toonaangevende vastgoedbeurs heeft die niet alleen van nationale betekenis is, maar duidelijk ook een internationale potentie heeft.”
28-11-2007 8:32


Thuiswerken zorg niet voor een slechtere relatie tussen collega's en het is ook niet slecht voor de carrière van een werknemer. Steker; het biedt voordelen. Zo krijgen werknemers meer controle over hoe ze hun werk doen en indelen. Dat is het resultaat van een onderzoek van het vakblad Journal of Applied Psychology.

Thuiswerken verhoogt vooral de arbeidsvreugde en vermindert stress, zo gaven de onderzoekers aan. In totaal hebben 12.833 thuiswerkers meegedaan aan het onderzoek. De onderzoekers hebben 46 studies over de effecten van thuiswerken vergeleken. Het bleek dat vanuit huis werken met behulp van een computer, een mobiele telefoon of andere elektronische apparatuur zowel voor de werkgever als de werknemer meer voordelen biedt dan nadelen.

Het belangrijkste voordeel van thuiswerken is dat werknemers meer controle krijgen over hoe ze hun werk doen en indelen. Thuiswerken heeft hierdoor niet alleen een positief effect op de arbeidsvreugde, maar het zorgt ook voor een betere balans tussen werk en familie waardoor stress afneemt.
Een ander belangrijk voordeel van thuiswerken is dat het beter is voor het milieu. Het aantal mensen dat thuiswerkt blijft toenemen doordat steeds meer mensen thuis een breedbandinternetverbinding hebben. Sommige werkgevers en werknemers zijn echter angstig voor thuiswerken omdat het mogelijk de carrièrekansen vermindert of omdat de relatie tussen managers en collega's afstandelijker wordt. Het onderzoek meldt dat deze angst ongegrond is.
(
27-11-2007 8:54


Werknemers zijn lang niet altijd betrokken bij de werkgever. Volgens adviesbureau Towers Perrin heeft 40 procent nauwelijks hart voor de zaak. Nederlanders wijken daarmee nauwelijks af van personeel in de rest van Europa of zelfs de wereld. Gemiddeld geeft 64 procent van het personeel aan te overwegen de huidige werkgever te verlaten. Onder zeer betrokken werknemers ligt dit percentage op 47. Bij de keuze voor een nieuwe werkgever zetten werknemers de hoogte van het loon op nummer één.

(Bron: Nationale Vacaturebank)
26-11-2007 9:17


‘Ervaar Building Information Modelling'. Dat is de titel van een seminar op dinsdag 27 november (morgen) van 16.00 tot 20.00 uur in het Huis van de Toekomst ´Living Tomorrow´ in Amsterdam.

Tijdens deze bijeenkomst geeft Roel Pieper, Hoogleraar Electronic Commerce, inzicht in de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de bouw- en architectuurwereld. Roel Pieper is een expert op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

BIM-specialist Hans Hendriks toont aan hoe deze trends en ontwikkelingen aangewend kunnen worden om een stevige naam te vestigen in de bouw- en architectuurwereld. Zijn oplossingen zijn intelligent en praktijkgericht.

De essentiële vraag die tijdens deze bijeenkomst beantwoord gaat worden, luidt: wat verandert er op mondiaal niveau en hoe kunnen wij inspelen op deze ICT-ontwikkelingen? Het dinerbuffet biedt aansluitend de mogelijkheid om te netwerken.

Nadere informatie: www.autodesk.nl/getintobim

23-11-2007 16:40


Onze zuiderburen zijn succesvol in design. Afgelopen vrijdag werden de Design Management Europe Awards uitgereikt in het Red Dot Design Museum in Essen (Duitsland). Maar liefst drie Belgische bedrijven gingen met een onderscheiding naar huis.

Dark en Extremis kaapten de eerste en tweede plaats weg in de categorie 'kleine bedrijven'. Jaga kreeg een eervolle vermelding van de specialistenjury bij de 'grote bedrijven'. Met deze drie succesverhalen steekt Vlaanderen zelfs de loef af van traditionele ‘designlanden’ als Italië of Nederland. 

De DME Award is geen prijs voor producten maar beloont de wil en inzet van bedrijfsleiders om design als strategisch instrument te hanteren. Design is immers een belangrijke economische groeifactor geworden. Ook het Europese beleid ziet innovatie, creativiteit en design als de basisvoorwaarden voor een gezonde, competitieve economie.

De DME Award is een initiatief van het Design Management Europe Network. Dat is een Europees onderzoeksproject dat, aan de hand van case-studies, een stand van zaken en een leidraad wil opstellen voor het gebruik van design in Europese KMO’s. Design Vlaanderen is, samen met Designregio Kortrijk, een belangrijke partner in het DME Network.

21-11-2007 8:20


Oude kantoorgebouwen raken in Amsterdam steeds moeilijker verhuurd, zo meldt de economieredactie van het Parool deze week in een artikel. Ruim 400.000 vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam staat al meerdere jaren te huur en dat is de helft van het totaal, concludeert de krant. De gebouwen zijn verlaten door hun huurders, die naar nieuwbouw (zoals de Zuidas) zijn vertrokken.

Makelaars hebben er een hard hoofd in dat oude kantoorruimte ooit nog verhuurd wordt, aldus de krant. De kans dat een gebouw ooit nog wordt verhuurd als het langer dan twee jaar leeg staat, is één op vier.
Voorts meldt het artikel dat 'nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen nauwelijks leeg staan. De vraag naar dat soort kantoorruimte overstijgt zelfs het aanbod'.

Momenteel wordt volgens een onderzoek van vastgoedadviseurs Neprom en DTZ Zadelhoff in Amsterdam gebouwd aan bijna 337.000 vierkante meter nieuwe kantoorvloeren. Voor nog eens 211.000 vierkante meter is al een bouwvergunning gegeven. Daarnaast zit nog 1,6 miljoen vierkante meter aan nieuwe gebouwen in de pijplijn. Overigens wil de gemeente dat het merendeel daarvan wordt geschrapt. Ondanks de leegstand van oudbouw, neemt de leegstand van grote kantoren in Amsterdam overigens wel af. Momenteel staat in de stad nog zeventien procent van de kantoren leeg. Vorig jaar lag dat percentage nog boven de twintig. Amsterdam doet het daarmee volgens het Parool altijd nog veel slechter dan het landelijk gemiddelde. In Nederland staat op dit moment elf procent van de kantoren leeg, zo meldt de krant.
20-11-2007 9:09


De langdurige leegstand van kantoorgebouwen in Nederland blijft groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Neprom. Op dit moment is bijna 3 miljoen vierkante meter kantoorruimte al twee jaar of langer niet gebruikt. Tegelijk stijgt de vraag naar nieuwe, moderne kantoorgebouwen. Alleen in de vier grote steden staat al 800.000 vierkante meter kantoorruimte structureel leeg.

De onderzoekers becijferen dat bij een gebouw dat al twee jaar niet is verhuurd de kans 75 procent is dat het gebouw nog een jaar leeg blijft staan. Tegelijkertijd signaleert de Neprom een grote behoefte aan nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen. “Die worden vaak in opdracht van bedrijven gebouwd, en daarin is dan ook nauwelijks leegstand. De vraag overstijgt zelfs het aanbod", aldus Arjan Hofman van de Neprom.

De panden zijn vaak eigendom van kleinere partijen of buitenlandse investeerders. “Het is voor hen blijkbaar nog aantrekkelijk genoeg de gebouwen niet af te stoten. Er zit heel veel geld in de markt”, licht de Neprom-woordvoerder toe.
20-11-2007 8:52


Werknemers koelen hun woede over slechte kantoren, haperende pc’s, zoekgeraakte dossiers en ellenlange vergaderingen steeds vaker op collega’s, beeldschermen, printers en kopieermachines. Uit onderzoek van Canon blijkt dat vooral in de saaie kantoorparken de pennen en nietmachines uit frustratie door de lucht gaan. Als Nederlandse werknemers uit hun vel barsten, komt dat bij 56 procent ook door de grofheid en slechte manieren van collega’s.

“Kantoorwoede bestaat echt. Het komt massaal voor dat mensen zich op kantoorapparaten uitleven”, bevestigt directeur Martin Trampe van Canon Nederland de resultaten. “En hoe slechter het kantoor is ingericht, hoe meer woedeuitbarstingen en scheldpartijen er komen.” Meer dan de helft van de werknemers raakt al in de stress van beroerd ingerichte kantoren. Maar als ze dossiers niet kunnen terugvinden worden ze razend. Werknemers die totaal door het lint gingen wijten dat achteraf soms ook aan de grote hoeveelheed zinloos lange vergaderingen. Onder Europeanen smijten Italianen het vaakst met kantoorapparatuur, Scandinaviërs blijven het meest stoïcijns. Nederlanders foeteren relatief vaker dan de gemiddelde Europeaan op politieke spelletjes binnen het bedrijf en de baas die te weinig steun geeft.

In het onderzoek biecht bijna tweederde op regelmatig en heel zichtbaar zijn zelfbeheersing te verliezen. “Bedrijven hebben er natuurlijk baat bij dat werk zo min mogelijk wordt verstoord door gefrustreerde werknemers”, zegt Trampe. “Vooral in de saaie kantoortuinen, waar iedereen elkaar kan zien, moeten bedrijven wat aan de inrichting doen als ze personeel willen behouden. En elkaar met wat meer respect behandelen vermindert de problemen ook al snel.”

Verder blijkt het merendeel van de kantoorwerkers verkeerd achter de computer te zitten. Bijna zeventig procent van de computergebruikers zit op een stoel die niet op de juiste hoogte is afgesteld. Zestig procent heeft de monitor niet op de juiste afstand staan. In 83 procent van de gevallen liggen de paperassen niet op de juiste plaats. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 25.000 mensen door werkplekspecialist Ergonomique en de Technische Universiteit Delft. Volgens Ergonomique scoort de helft van alle werknemers 'slecht'. Dat wil zeggen: zij voldoen níet aan minstens vijf van de tien wetenschappelijke aanwijzigingen voor een deugdelijke werkhouding. Zij lopen daarmee een verhoogd risico op RSI.' TNO raamde de kosten voor de maatschappij al eens op 2 miljard euro. Veel mensen weten niet wat de juiste houding is. Zelf een test doen kan via www.deoptimalewerkplek.nl
18-11-2007 23:00

Uit onderzoek van Manpower blijkt dat een groeiend aantal sollicitanten er niet van gediend is dat werkgevers ze vooraf online gaan nachecken. Uit het onderzoek komt naar voren dat online sociale netwerken, zoals hyves, steeds meer voor werkgerelateerde zaken worden gebruikt. Velen gebruiken ze bijvoorbeeld om informatie over de potentiele werknemer te vinden. Volgens de onderzoekers heeft 25 procent van de werknemers uit vrees verkeerde signalen uit te zenden, de informatie op dergelijke sites al uitgedund. Ze verwachten dus dat werkgevers online screenen, maar gelukkig zijn ze er niet mee. Meer dan de helft noemt het onethisch.

 

Bron: Nationale Vacaturebank

18-11-2007 22:57

Geringe aanpassingen aan de vormgeving, ontwerp-criteria en uitvoering kunnen bij de realisatie van complexe gebouwen grote kostenbesparingen opleveren. Dat stelde prof. dr. ir. Joop Paul in zijn intreerede aan de TU Delft op woensdag 14 november.

Gebouwen met een complexe geometrie zijn de laatste jaren in opmars, vooral door de digitalisering van het ontwerpproces. Omdat de complexe vormgeving nog lang geen gemeengoed is, zijn er echter nog wel barrières over. De bouwkosten vormen daarbij het grootste obstakel, stelde Joop Paul in zijn intreerede. Paul is naast hoogleraar Ontwerpen van Draagconstructies aan de faculteit Bouwkunde ook Adviseur Constructies en leider van ontwerp- en ingenieursbureau Arup in Nederland.

 

"De meeste opdrachtgevers zijn wel bereid om 5 tot 15 procent meer te betalen voor een gebouw van hoge uitstraling, die soms wordt verkregen door een complexe gebouwgeometrie. Toch zijn de extra kosten voor een complexe vormgeving soms veel hoger", stelt Paul. De tot nu toe uitgevoerde complexe projecten zijn meestal verricht in landen met lage arbeidskosten die toch technisch hoogontwikkeld zijn, zoals China en India, of betreffen gebouwen waarvan de complexe geometrie het imago van de eigenaar of gebruiker verhoogt (waardoor de gemaakte kosten dus minder belangrijk zijn).

"De nog hoge kosten voor complexe gebouwen hangen samen met een aantal kenmerken van de bouwsector", zegt Paul. "Hoewel het digitaal aanleveren van ontwerpinformatie één van de randvoorwaarden is voor de automatisering in de bouw, past complexe vormgeving niet zo goed binnen de ontwikkelingen van de bouw en de aanleverende industrie. Er zijn op dit moment niet voldoende standaardelementen en -producten die een meer complexe vormgeving kunnen faciliteren, zodat vaak nieuwe oplossingen ontwikkeld moeten worden die veel handarbeid vragen. Mass customisation, waar met geautomatiseerde productietechnieken maatwerk kan worden geleverd, is ook maar op zeer beperkte schaal beschikbaar tegen acceptabele kosten. Verder is de automatisering van het samenbrengen van bouwelementen en producten op de bouwplaats nog maar ten dele ontwikkeld."

"Een ander obstakel is de aard van het traditionele ontwerpproces. Dat is lineair ingedeeld in fasen met een verschillende focus en steeds verdergaande verfijning. Voor een complexe geometrie is deze lineaire verfijning echter een mythe", stelde Paul in zijn intreerede. "Het concept en de detaillering zijn vaak zo met elkaar verweven, dat het concept niet kan worden ontwikkeld zonder het detail te beschouwen. De traditionele indeling werkt dan vaak als een belemmering, omdat er voor deze noodzakelijke detaillering geen tijd en geld, maar ook onvoldoende begrip is."

Door de verticale integratie van ontwerp, engineering en uitvoering kan complexe vormgeving worden gerealiseerd met hogere betrouwbaarheid met meer aanvaardbare kosten. Dit kan onder meer door bij het genereren van de architectonische/constructieve vorm uit te gaan van constructief betrouwbare basisvormen en basiselementen. Ten tweede kan dit door de repetitie van vormbepalende onderdelen die hetzelfde kunnen worden uitgevoerd binnen bepaalde variaties. Verder zijn er organisatiestructuren die de gewenste verticale integratie bevorderen. Ontwerp, engineering en uitvoering zijn in dat geval in één hand en ondergebracht in een firma of samenwerkingverband.
De huidige digitale middelen bieden voldoende mogelijkheden tot verregaande optimalisaties, besluit Paul. "Geringe aanpassingen aan de vormgeving, ontwerp-criteria en uitvoering kunnen grote kostenbesparingen tot gevolg hebben."
16-11-2007 8:55


De Vakbeurs Facilitair staat weer voor de deur. In de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch vindt 16, 17 en 18 januari 2008 alweer de tiende editie van de vakbeurs plaats. De beursvloer biedt een breed scala producten en diensten op het gebied van facilitair management. Daarnaast kunnen belangstellenden op de beurs terecht voor onder meer het bijwonen van symposia, workshops en themapresentaties.

"De vakbeurs is een evenement voor professionals uit elke sector", zegt beursmanager Esther Kunstt. "Of zij nu werkzaam zijn in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs of bij de overheid, op Facilitair kunnen zij zich laten informeren over zowel algemene als specifieke producten en diensten voor hun sector."
De Vakbeurs Facilitair wordt gevormd door BedrijfFacilitair, OverheidFacilitair, ZorgFacilitair en OnderwijsFacilitair. 

Facilitair verantwoordelijken kunnen zich tijdens de beurs niet alleen op de stands laten informeren. Op de beursvloer houden standhouders ook themapresentaties. Bezoekers hebben gratis toegang tot de presentaties. Voorts houdt HoLaPress Congresbureau, een zusterorganisatie van beursorganisator HoLaPress Communicatie, tijdens de beursdagen symposia over diverse onderwerpen binnen de vakgebieden facilitair management en gebouwbeheer.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.facilitaire-congressen.nl.
15-11-2007 8:24


Om de productiviteit te verhogen, krijgen Australische mijnwerkers seksles op kosten van hun werkgever. Dit meldde de BBC onlangs op haar website. De mannen krijgen les over voorspel en de menopauze waardoor ze hun vrouwen beter begrijpen, hetgeen hun seksleven ten goede zal komen. "Seksueel tevreden werknemers zijn gelukkiger en daardoor productiever op hun werk", redeneert de manager van de mijnbouwonderneming. Benieuwd welke kantoorinrichter of interieurarchitect het Australische voorbeeld volgt.
14-11-2007 8:25

Voor kantoorruimte in Amsterdam wordt er dit jaar, ondanks de verbeterde economie, nauwelijks meer huur gevraagd dan in 2006. Ook zijn er minder huurcontracten getekend, zo blijkt uit onderzoek van makelaarskantoor Boer Hartog Hooft (BHH) en de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam.

Het aanbod van kantoorruimte is ten opzichte van vorig jaar licht gedaald en lag eind september op ruim 930.000 vierkante meter, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport 'We're Amsterdam'. Over heel 2007 voorziet BHH een opname van 325.000 vierkante meter, versus 400.000 vierkante meter in 2006.
13-11-2007 9:19


Recht door zee en niet bang een blad voor de mond te nemen, luidt de Nederlandse reputatie. Niets blijkt echter minder waar op de werkvloer; ruim de helft van de Nederlanders denkt dat kritiek op de baas schade kan toebrengen aan hun carrière. Eveneens de helft durft collega’s niet te vertellen wat er beter kan. Een belangrijke taak in de verbetering hiervan ligt bij het management.

Dit blijkt uit onderzoek van HR specialist Cubiks onder organisaties in zeven Europese landen. “Uit het onderzoek blijkt dat het geven van feedback op de werkvloer geen gemeengoed is, ” aldus Reinder van der Schaaf, directeur Cubiks Nederland. “Terwijl werkgevers hier wel veel belang aan hechten. Er is een belangrijke taak weggelegd voor het management in het creëren van een sfeer waarin dat wél kan.” De tijd die hiervoor wordt ingeruimd door het management is echter minimaal: ruim 40 procent van de Nederlandse en 50 procent van de Europese managers besteedt maximaal een tiende van de tijd aan personeelsmanagement.

Kritiek op het management levert de meeste problemen op; 54 procent van de ondervraagden vreest het verdere verloop van hun loopbaan bij kritiek op leidinggevenden. Desgevraagd onderbouwt 49 procent van hen dit met de stelling dat hun manager een cruciale rol speelt in het verloop van hun carrière. Niet alleen kritiek op het management blijkt lastig; ook het bekritiseren van collega’s leidt tot problemen. Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) vindt het zeer moeilijk om collega’s eerlijk te vertellen wat er beter kan. Naast het geven van kritiek, levert ook het ontvangen hiervan pijn in de buik op. Meer dan de helft van de Nederlandse en 60 procent van de Europese ondervraagden voelt zich hierbij niet op zijn gemak.
13-11-2007 8:42


In Zwolle is voldoende aanbod van kleinschalige kantoorruimte. Het aanbod is ook in kwalitatief opzicht voldoende. Afgezien van het tekort in het aanbod in kooppanden en single tenant gebouwen, is het aanbod van kleinschalige kantoorruimte in balans. De prijzen zijn in alle segmenten marktconform. De kleinschalige kantoorruimte wordt op de juiste, goed bereikbare en zichtbare locaties in de gemeente aangeboden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Kleinschalige kantoorruimte in de 70 grootste kantoorgemeenten van Nederland’, dat in opdracht van de vakgroep Bedrijfs Onroerend Goed (BOG) van de NVM door Ecorys, Research and Consulting, is uitgevoerd.

De zakelijke markt in Zwolle wordt voor meer dan de helft in beslag genomen door achtereenvolgens de sectoren zakelijke dienstverlening (24 procent), detailhandel en cultuur en recreatie. 28 procent van het totaal aantal bedrijfsvestigingen is kantoorhoudend, en bij 91 procent van die bedrijven gaat het om kleinschalige kantoorruimte voor minder dan twintig werknemers. Het NVM-huuraanbod van kantoorruimte onder de 500 m² op 1 januari 2007 is 21 procent minder dan op 1 januari 2006.

De gemeente Zwolle faciliteert de ontwikkeling van voldoende kleinschalige kantoorruimte, maar streeft dit niet actief na. Projectontwikkelaars vervullen een actieve rol ten aanzien van de ontwikkeling van kleinschalige kantoorruimte in de gemeente. Deze kantoorruimte wordt vooral ontwikkeld in combinatie met bedrijfsgebouwen. Er worden weinig kleinschalige solitaire kantoorgebouwen op prominente kantoorlocaties ontwikkeld.

Het eerste exemplaar van het onderzoek is op maandag 12 november aangeboden aan MKB-voorzitter Loek Hermans. Op basis van dit onderzoek pleit de NVM-vakgroep BOG voor meer aandacht voor kleinschalige kantoorruimte.
09-11-2007 18:33


In de strijd tegen e-mailstress en verslechterde interne communicatie experimenteren grote Amerikaanse bedrijven met een e-mailloze vrijdag. Dat meldde De Volkskrant deze week in een artikel van Marlies Dinjens. Het interne e-mailverkeer wordt zo veel mogelijk stil gelegd op no e-mail friday. Voor overleg of het oplossen van problemen moeten medewerkers langslopen bij collega's in plaats van te e-mailen.

Eén van de bedrijven met een wekelijkse e-mailstop is de chipfabrikant Intel. Het is onmogelijk om het e-mailverkeer volledig plat te leggen, zegt de woordvoerder Kristof Sehmke van Intel Benelux. "Dringende interne e-mails blijven toegestaan, maar verder wordt het zoveel mogelijk ontmoedigd." In Nederland wordt de e-mailloze vrijdag voorlopig overigens niet ingevoerd bij Intel.

Ook bij Deloitte en U.S Cellular is de e-mailloze dag ingevoerd. In een interview met een Amerikaanse krant zei directeur Jay Ellison van U.S Cellular dat het aantal e-mails in de overige 4 dagen drastisch is gedaald door de e-mailloze dag. Het platleggen van de interne e-mails bracht in eerste instantie een stroom kritiek op gang. "Collega's dachten dat ik gek was geworden", aldus Ellison.

Een dagje zonder e-mail in de week is een goede stap op weg naar ander gedrag op de werkvloer, denkt de arbeidspsycholoog en coach Louise Boelens. "Door het verbreken van de werkroutine worden medewerkers zich bewust van hun eigen gedrag."

Naast de verslechterde verhoudingen op de werkvloer levert de niet aflatende stroom aan mailtjes de werknemers ook stress op. Uit onderzoek van twee Schotse universiteiten, bleek dat eenderde van de ondervraagden in de stress schiet van een volle inbox. En dat is niet voor niets. Het aantal verzonden berichten steeg met bijna eenderde, tot gemiddeld 47 per dag. Sommige medewerkers checken veertig keer per uur hun mail. Boelens denkt dat de constante stroom van e-mails verstorend kan werken en hierdoor stress opwekt. "Het is per persoon verschillend hoeveel stress dat veroorzaakt."

Arbeidpsycholoog Marieke Koolstra denkt dat het vooral belangrijk is dat medewerkers die last hebben van de hoeveelheid mail de oorzaak van dit probleem wegnemen. "Een e-mailloze vrijdag werkt anders als een aspirine bij hoofdpijn. Je neemt de pijn tijdelijk weg, maar je bestrijdt de oorzaak niet."

07-11-2007 9:28

 

Bijna de helft (44 procent) van de hogere managers werkt thuis geregeld in pyjame en wil om die reden dan ook liever niet deelnemen aan videoconferencing. Slechts 9 procent van de junior managers geeft aan dit te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van Avaya, leverancier van communicatienetwerken en -diensten.

 

Verder doen topmannen, met 17 procent, vaker een dutje tijdens een conference call dan de gemiddelde werknemer, van wie slechts 5 procent een uiltje knapt. Er werden 2.200 managers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië ondervraagd. Ruim de helft van de ondervraagden heeft al eens een conference call bijgewoond met enkel een badjas, of nog minder aan.

Het hoger management blijkt verder een meer ontspannen werkstijl aan te nemen en gebruikers van smartphones, uitgebreide telefoons met meerdere functies, reageren sneller en communiceren vaker dan gebruikers van een traditionele mobiele telefoon. Bij gebruikers van de slimme telefoons is de kans dat ze hun telefoon opnemen op het toilet twee keer zo groot vergeleken met gebruikers van een gewone mobiele telefoon. Veel gebruikers van zo'n smartphone geven bovendien toe tijdens vergaderingen onder tafel te e-mailen.

06-11-2007 8:50


Golden Tulip heeft een nieuw hotel in het hartje van het Antwerpse dimantdistrict geopend. Op deze locatie combineert Golden Tulip Antwerp Centre hedendaagse architectuur, moderne faciliteiten en luxe services voor de internationale en locale gast: een Branche Restaurant Bar & Lounge, een Golden Tulip Hotel, ‘Let’s Meet Again’ conference & meeting rooms en ‘12TH Floor’.

Dit hotel is het eerste in de serie van hotels, die de komende vijf jaar gebouwd gaan worden in België en Luxemburg. Golden Tulip Antwerp Centre heeft 163 standaard kamers en zeven suites voorzien van moderne faciliteiten. De vijf comfortabele appartementen zijn bijzonder geschikt voor lange verblijven. Het hotel beschikt tevens over zakelijke faciliteiten. Congressen en zakelijke bijeenkomsten kunnen gehouden worden in een van de dertien multifunctionele ‘Let's Meet Again’ meeting rooms.

Golden Tulip Hospitality heeft momenteel vijf hotels in franchise en management in België; Tulip Inn Antwerp Astoria, Golden Tulip Hotel De’ Medici, Golden Tulip Carlton Hotel Antwerp, Golden Tulip Bero Oostende en Golden Tulip Antwerp Centre.
06-11-2007 8:42


Een op de acht jonge managers heeft zich wel eens volledig laten gaan op de bedrijfsborrel. Niet verstandig en vooral funest voor je voorbeeldfunctie. Dat blijkt uit onderzoek van ManagementTeam. Vooral jonge leidinggevenden drinken (te) veel op bedrijfsfeestjes. Vervelend gevolg is dat de jonge manager er na een paar biertjes nog wel eens wat 'uitflapt'. Oudere managers daarentegen drinken vaak na het werk. Een op drie managers van 40 jaar en ouder drinkt steevast iedere avond na het werk alcohol. ( Bron: Nationale Vacaturebank)
05-11-2007 8:02


Een spontaan opkomende griepaanval of een bezoek aan de tandarts of de dokter blijven de beste smoesjes voor werknemers om zich ziek te melden bij de baas. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationalevacaturebank.nl.

Uit de gegevens komt naar voren dat 42 procent van de werknemers zich wel eens onnodig ziek meldt. Griep is de meest gebruikte smoes, de tandarts en de dokter volgen op korte afstand. Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de drie werknemers de ziekmeldingen van collega's altijd voor waar aanneemt.

Bron: Nationale Vacaturebank
02-11-2007 13:50


Goed nieuws voor leveranciers van projectmeubelen: de bouw van utiliteitsgebouwen zal in 2007 met meer dan 10 procent toenemen. Dat meldt BouwKennis, een uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de marktsector de drijvende kracht achter deze productie.

In 2007 is sprake van een piek, aldus BouwKennis. In 2008 en 2009 worden ook stijgingen verwacht, maar deze zijn minder groot dan de stijging in 2007.
BouwKennis maakt twee keer per jaar haar prognoses voor de ontwikkeling op de Nederlandse utiliteitsbouwmarkt. De nieuwe berekeningen pakken nog gunstiger uit dan de prognoses van eerder dit jaar. 

In 2006 is de utiliteitsproductie in totaal met 3,4 procent gestegen. Hierbij heeft de marktsector een stijging van 2,4 procent genoteerd. De budgetsector overtrof dit cijfer door een groei van 5 procent te noteren. In 2007 is er sprake van een duidelijke kentering. zo meldt BouwKennis. De totale productie neemt met 10,5 procent toe. De marktsector is hierbij een dragende kracht. Binnen dit segment stijgt de productie met iets meer dan 11 procent.

Voor alle sectoren binnen de marktsector wordt in 2007 een stijging van de productie verwacht. Ook de zakelijke dienstverlening draagt hier in positieve zin aan bij. Deze sector heeft in 2005 nog een flinke daling laten zien waar het de bouwproductie betreft. De bouwproductie voor de zakelijke dienstverlening wordt in grote mate beïnvloed door de ontwikkelingen op de kantorenmarkt.

"Deze kantorenmarkt is inmiddels hersteld van de flinke dip van enkele jaren geleden", aldus BouwKennis. "De vergunningverlening voor de bouw van kantoren laat al geruime tijd weer een stijging zien. Er is momenteel vooral sprake van een vervangingsvraag, waardoor er steeds meer leegstand ontstaat in de onderste segmenten van de markt."

02-11-2007 11:30


Roken is slecht. Niet alleen voor de gezondheid maar ook voor de productiviteit. Dat blijkt althans onder meer uit een studie van de Fortis Bank. Deze organisatie houdt sinds 2006 de levensstijlkenmerken van ruim 5.000 werknemers bij. Hieruit is gebleken dat hoe meer de werknemer rookt, hoe lager zijn bonusbeoordeling is.

Fortis staat niet alleen in haar suggestie dat er een correlatie is tussen het rookgedrag en de werkprestatie van medewerkers. Zweeds onderzoek wijst uit dat Zweedse rokers jaarlijks gemiddeld acht verzuimdagen meer opnemen dan niet-rokers.

Maar wat is nu de precieze oorzaak van de bovenvermelde schijnbaar eensluidende uitkomsten? Er zijn onderzoekers die menen dat de opkomende behoefte aan nicotine samengaat met onrust en afnemende concentratie. Anderen opperen dat de mindere prestatie niets met het roken zelf te maken heeft, maar met de persoonlijkheidsstructuur van mensen die zichzelf afhankelijk maken van een plukje tabak met een papiertje erom; mensen met minder zelfdiscipline gaan eerder roken en die eigenschap leidt tevens tot minder goede prestaties.

02-11-2007 8:53


Verandert de projectinrichtingswereld van een geld- in een kenniswereld? Als het aan The Office Opleidingen ligt wel. Het opleidingsinstituut in Zeewolde leverde onlangs weer twee lichtingen cursisten af.

In het Nimac Conferentiecentrum in Ede deden enige tijd geleden 15 kandidaten mondeling examen gedaan voor Inrichtingskunde. De vijftien deelnemers slaagden allemaal. "Het was een bijzondere dag", aldus John Vroon van The Office. "Nog nooit is het in de geschiedenis van The Office Opleidingen voorgekomen dat er vier examenkandidaten met het eindcijfer negen slaagden."

Geslaagd zijn: Mevrouw: P.A. Vrieze, Eromes BV Projectinrichters Wijchen; A. Vlasblom en M.I. van Berkel, Hagero BV Barendrecht; A. Sint Nicolaas, Plan@Office Rotterdam; L. Goedhard, Hoogerwerf B.V. Vlaardingen. De heren: H.P. Kraan, Eromes BV Projectinrichters en R.J.L.P. Poppelaars, Eromes BV Projectinrichters Wijchen; D. Meulendijk, All Office Rietveld Ridderkerk; M.E. Antwerpen, Agentum BV Renkum; R.H.J.M. Groothuis, De Delmar Kantoormeubelen Geesteren; M. Boerakker en M.H. Linnemann, BCI Projectinrichting Neede; B.M. Luiten, BECO Projectinrichting Leusden; R. Moolenaar, Plan@Office Rotterdam; J.W. Brummelhuis, Mobelli Kantoor Inrichters Oldenzaal.

Begin mei 2007 ging de Basiscursus Inrichtingskunde bij Ahrend Inrichten BV van start. "Ook Ahrend heeft gekozen om de vakkennis van haar medewerkers op een hoger niveau te brengen door gebruikmaking van het opleidingshuis The Office Opleidingen", aldus Vroon.
De eerste opleiding werd door zestien kandidaten bezocht. Een tweede groep van zestien deelnemers is begin oktober gestart met de opleiding.

Van de twaalf deelnemende kandidaten slaagden er elf. Zij behaalden het diploma Inrichtingskunde. Door het behalen van het diploma hebben de geslaagde deelnemers het recht verkregen het insigne te dragen met het beeldmerk van de opleiding. Daarnaast mogen zij dit beeldmerk gebruiken op hun kaartje zodat zij als professional herkenbaar zijn.

Ook bij het examen van Ahrend Inrichten BV vielen hoge cijfers. Vier maal een acht, vijf maal een zeven en twee maal een zes. Ook dit maal een buitengewoon resultaat. Geslaagd zijn: Mevrouw: I.A.C.J. Brouwers vestiging Rotterdam; B.N. Schoen vestiging Alkmaar; K.D.O. Dijkstra vestiging Amsterdam. De heren: M.H. van den Berg vestiging Groningen; R.M.S. Boland vestiging Arnhem; L.G. Caris vestiging Maastricht; J.M. Fechter vestiging Amsterdam; E.M.R. Pingen vestiging Hengelo; A.H. Schoenmaeckers vestiging Maastricht; W. Verhagen vestiging Utrecht; R. van de Kerkhof vestiging Amsterdam.

De najaarsopleidingen van The Office zijn ondertussen weer begonnen. Eind februari zal er weer gestart worden met de Basiscursus Inrichtingskunde. Van de Hogere Opleiding Huisvestingskunde zal nog een groep starten in november.
02-11-2007 8:39


Gedegen kantoormeubilair is allang geen luxe meer, het is een noodzaak. Dit blijkt eens te meer uit een onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van de Volkskrant. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal uren dat overgewerkt wordt voortdurend toeneemt. Je zal al die uren maar op ondeugdelijk meubilair moeten werken...

Het onderzoek van TNS Nipo vond plaats onder 700 respondenten. Maar liefst 30 procent van hen zegt meer te moeten overwerken dan in het verleden, zes procent vindt dat zelfs ‘veel meer’ dan twee jaar geleden. Vijf procent vindt dat het overwerk de afgelopen twee jaar is afgenomen.

Vooral mannen melden vaker te maken te hebben met overwerk. Opleiding, branche of regio maakt nauwelijks iets uit: hoog- en laagopgeleid, overheidspersoneel én werknemers uit de profitsector, Randstedelingen én mensen van daarbuiten hebben ongeveer vergelijkbare problemen met overwerk. Wel zeggen mensen met kinderen relatief vaker met overwerk te kampen te hebben dan mensen zonder kinderen,

Het overwerk vindt overigens niet alleen plaats op de al dan niet deugdelijke bureuastoel in het bedrijfspand 'van de baas'. Ook thuis worden regelmatig werkzaamheden verricht, met name in het weekend. Van de werknemers in de hogere functies zegt 67 procent zeker eens in de maand ook in het weekend door te gaan, twaalf procent zegt dit zelfs iedere week te doen.

Van de overige werknemers is 47 procent nóóit in het weekend aan de slag, en van hen gaat maar vijf procent iedere zaterdag en/of zondag aan de slag. Opvallend genoeg wordt er meer overgewerkt buiten de Randstad: in het westen zegt zo’n vijf procent elke week op zaterdag en zondag te werken, in de rest van het land werkt zo’n acht procent wekelijks in het weekend door.

Ondanks het toenemend aantal overuren, blijkt de gemiddelde Nederlander volgens het onderzoek wel tevreden over de woon/werkbalans. Ruim driekwart vindt die balans bij hen persoonlijk (zeer) goed, en nog eens bijna twintig procent vindt deze balans ‘niet goed, niet slecht’. Ook geeft maar net tien procent toe door het werk in de knel te komen met huishoudelijke activiteiten. Opmerkelijk is dat juist meer vrouwen dan mannen hierover positief zijn: veertien procent van de vrouwen zegt het huishouden prima te kunnen combineren met het werk, en maar negen procent van de mannen.

01-11-2007 8:33


De veelbelovendste kandidaat voor een functie is niet altijd de beste persoon, aldus onderzoek van Intelligence Group. Organisaties kiezen vaak voor jonge, dynamische academici maar dat zijn nu net de mensen die het snelst bij de organisatie vertrekken.

Het is daarmee niet zo dat bedrijven kiezen voor de verkeerde kandidaten. Bezien vanuit het functieprofiel is hun keuze terecht, maar het functieprofiel houdt geen rekening met de mogelijkheid dat gewilde werknemers ook bij andere werkgevers erg gewild zijn. Het gevolg: binnen 1 jaar vertrekt 16 procent van de nieuwe mensen en in sommige organisaties zelfs 30 tot 40 procent. Dit verloop kan de organisatie veel schade berokkenen.

Het zou daarom beter zijn om te kiezen voor kandidaten die niet volledig in het functieprofiel passen, maar wel grotendeels. Op die manier kan het risico worden ondervangen dat de werknemer in kwestie zich snel laat verleiden door de verlokkingen van een andere werkgever.

Intelligence Group pleit er verder voor om voor moeilijk vervulbare vacatures niet eindeloos te blijven werven. Organisaties zouden er beter aan doen het werk intern te verdelen of te kijken of er binnen de organisatie iemand rondloopt die met coaching voor dit werk kan worden klaargestoomd.

Bron: Gids voor Personeelsmanamgent

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >