Nieuws


30-12-2006 9:44

We kennen onze vrienden vooral van het werk. Zowel gewone vriendschappen als intieme vriendschappen zijn vaak begonnen als werkrelaties. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat in opdracht van Psychologie Magazine gehouden is onder 424 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar.

'Gewone vrienden' kennen we vooral van school of studie, onze beste vrienden via de buurt of via andere vrienden. Meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders (56 procent) kent ten minste één intieme vriend al minstens 15 jaar. Mannen hebben iets meer vrienden dan vrouwen: 6,2 tegenover 5,3. Sommige mensen hebben te veel vrienden en klagen er ook over. Driekwart van de geënqueteerden is het innigst bevriend met mensen van hetzelfde geslacht. Opvallend is wel dat man-vrouwvriendschappen door beide seksen iets hoger worden gewaardeerd.

Mannen geven hun relaties met vrouwelijke vrienden gemiddeld een 8,5; intieme vriendschappen met mannen geven ze een 8. Vrouwen geven hun vriendinnen een 8,1 en hun mannenvrienden een 8,2. Hoe ouder we worden, hoe eerlijker we zijn tegenover onze vrienden. Ze mogen ons dan vaker op ons slechtst zien en mogen ongezouten kritiek geven. Opvallend is dat we naarmate de leeftijd vordert, ook tevredener worden. Vijftig-plussers zijn positiever dan anderen over hun intieme vriendschappen.
30-12-2006 9:26

afbeelding-048

Casala Meubelen, De Beijer Advies en Ronal Project besloten eerder dit jaar gezamenlijk de vakinhoudelijke opleidingen door The Office Opleiding te laten verzorgen.

afbeelding-051

Onlangs deden in het bedrijfsrestaurant van Grahl Nederland, onderdeel van Ronal Project, de eerste kandidaten hun schriftelijke examen voor het onderdeel Inrichtingskunde. De vijftien deelnemers slaagden allemaal. Drie gasten, kandidaten van Gispen International, namen eveneens aan dit examen deel. Ook zij eindigden met een positief resultaat.

afbeelding-057

De deelnemers hebben, naast de bestudering van het uitgebreide lesmateriaal, drie colleges bijgewoond. Erick Wuestman liet de deelnemers kennis maken met de werkplek en de werkomgeving vanuit een andere invalshoek dan men gewend is. Egbert Keen van het Centrum voor Lichtarchitectuur in Drachten behandelde het onderwerp licht en verlichting. Voor allen een bijzondere gewaarwording om te leren wat licht betekent in een kantooromgeving. Diep onder de grond in de kluis van het voormalige bankgebouw van de Nederlandse Bank liet Keen de deelnemers ervaren dat je licht niet kunt zien en dat wat je ziet de reflectie van licht is. Tijdens het derde college besteedde John Vroon speciale aandacht aan het vlekkenplan en archiveren. Beide onderdelen zijn voor het vak inrichtingskunde belangrijke onderwerpen.

afbeelding-085

Naast het maken van praktijkcases konden de deelnemers hun opgedane kennis direct toepassen in de dagelijkse praktijk. Alle kandidaten zijn namelijk direct betrokken bij contacten met klanten.

afbeelding-087

Het schriftelijke examen bestond uit het beantwoorden van 55 vragen, vijftig multiple choice en vijf open vragen. Anton de Block, Salesmanager van Ronal Project BV, reikte na afloop het Certificaat Inrichtingskunde aan de geslaagde deelnemers uit. Als examinatoren werkten mee: Henk van Gelder en Rinus Vos (Rinus van Vos & Partners). Docenten: Erick Wuestman (Erick Office Concepts) Egbert Keen (Centrum voor Lichtarchitectuur) en John Vroon (The Office Opleidingen).

afbeelding-098

29-12-2006 11:29


RH Form in Zweden is overgenomen door de Zweedse investeringsclub Ratos AB en dus geen familiebedrijf meer. Naast RH is ook het Deense RBM ingelijfd.

De familie Holstensson, die 30 jaar lang het bedrijf leidde, heeft zijn aandelen verkocht aan Ratos AB. Een en ander moet nog officieel worden bekrachtigd door de Zweedse autoriteiten. Het oordeel van de ‘Swedish Competition Authority’ wordt in de tweede helft van januari verwacht. Nadien zal een nieuwe directie worden gevormd.

RH Stoelen BV heeft een uitstekend jaar achter de rug. De Nederlandse importeur van het Zweedse RH realiseerde volgens directeur Toon Mampaey een groei van liefst 22 procent ten opzichte van 2005. Volgens Mampaey hebben de ontwikkelingen in Zweden “absoluut geen verdere consequenties voor RH Stoelen BV in de toekomst.”

RH Stoelen neemt voor het eerst deel aan de vakbeurs Facilitair op 17, 18 en 19 januari in de Brabanthallen in Den Bosch. De beursvloer is op woensdag en vrijdag toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Op donderdag kunnen bezoekers er terecht van 10.00 tot 21.00 uur. RH Stoelen is te vinden op stand 1029.

RH Stoelen belooft bovendien ‘vuurwerk’ tijdens de Stockholm Furniture Fair (8-12 februari). Daar zal het bedrijf een compleet nieuwe stoelenlijn presenteren, die RH volgens Mampaey, naast de vertrouwde ergonomische kwaliteiten, ineens een toppositie op designgebied geeft.
28-12-2006 12:17


Vannacht om klokslag twaalf uur was het zover en ging de volledig gerestylde website www.insideinformation.nl online. Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan deze handeling. Veel van de werkzaamheden zijn verborgen in de techniek van de website, die meer functionaliteit biedt dan zijn voorganger en dat is logisch want deze dateerde ook al van eind jaren negentig.

Wat niet is veranderd: de basisrol voor de actualiteit. Vanaf 1 januari vindt u elke dag, dus ook in het weekend, het laatste nieuws op het gebied van (interieur)architectuur en kantoor- en projectinrichting op onze website.

Verder treft u op de vernieuwde website uiteraard allerlei onderdelen van de 'papieren' uitgave aan: zo kunt u informatie aanvragen over redactionele artikelen, producten en bedrijven, bestellingen plaatsen van boeken en tijdschriften, deelnemen aan een enquête over het tijdschrift, enzovoort.

We hebben gekozen voor een ingetogen, overzichtelijke opmaak, waarbij de nadruk haast automatisch komt te liggen op het nieuws. 'Achter' de basisstructuur vindt u een schat aan informatie over velerlei onderwerpen. Ga gerust op 'ontdekkingstocht' en laat ons weten wat u van de nieuwe website vindt!

De komende tijd zal www.insideinformation verder worden uitgebreid met diverse functionaliteiten.22-12-2006 10:47

De grote aannemers in Europa bundelen hun krachten om zich te richten op de voor hen belangrijkste fase van het bouwproces: het voorontwerp. Het eindresultaat moet een ontwerpomgeving worden, waarmee efficiënter betere gebouwen (functioneler, duurzamer, goedkoper in onderhoud, veiliger) worden ontworpen.

TNO is technisch coördinator van dit nieuwe Europese project, InPro. InPro heeft tot doel de informatievoorziening in het proces van voorontwerp van gebouwen radicaal te verbeteren met nieuwe concepten, nieuwe processen, nieuwe ICT en nieuwe technologieën. In deze vroege ontwerpfase worden namelijk de belangrijkste beslissingen genomen met de meeste invloed op de uiteindelijke functionaliteiten en kosten voor de opdrachtgevers/eindgebruikers. Dit geldt niet alleen voor de realisatie, maar nog veel meer voor het gebruik en onderhoud van het gebouw.

Naast het technische management leidt TNO het werkpakket 'Open ICT Platform' dat gaat over de juiste integratie van softwareapplicaties, die nodig is om de verbeterde communicatie in het vroege ontwerp voor elkaar te krijgen. Dit gaat via een gebouwmodel, ook wel BIM genoemd: Building Information Model. Naast ICT is er een sleutelrol voor nieuwe samenwerkings- en ontwerpconcepten en bijbehorende processen gestuurd vanuit de commerciële partijen. De softwareapplicaties voor ontwerp en analyse van diverse levenscyclus zelf en hun consequenties komen van partners als Oracle, Graphisoft en Granlund. Ook zal er een onderzoekcluster worden geïnitieerd om brede acceptatie en daadwerkelijk gebruik van de resultaten van InPro in de Europese bouw te waarborgen.

Voor Nederland betekent dit onder andere een grondige afstemming met PSIBouw-initiatieven als Pais, Coins en ProClient, waarin het BIM-concept ook hoog op de agenda staat.

Het InPro-consortium omvat de bouwpartners NCC Construction (Zweden), Bouygues (Frankrijk), Hochtief en Max Bögl (beide Duitsland), Bögl a Krýsl (Tsjechië), YIT (Finland), White Architects en Bygherre Forum uit Zweden, dat de klantrol representeert. Granlund (Finland) brengt hun levenscuclus analyse/simulatie ervaring voor gebouwen in naast algemene ICT-expertise van Oracle (UK) en Graphisoft (Hongarije). Onderzoekspartners in InPro zijn de universiteiten van Luleå (Zweden), Maribor (Slovenië), Weimar en Dortmund (beide Duitsland), en de onderzoeksinstellingen CSTB (Frankrijk) en TNO (Nederland).

TNO treedt op als technisch coördinator en is eindverantwoordelijk voor alle opleveringen en mijlpalen in het project. TNO is hiervoor gekozen wegens haar brede en diepe kennis van gebouwmodellering en de rol hiervan bij bouwinnovatie.
Adviespartners zijn AEC3 (het Verenigd Koninkrijk), P3 Digital Services (Duitsland) en Weerdenburg Huisvesting Consultants (Nederland). Zij brengen hun kennis in van respectivelijk standaardisatie, 3D ontwerp en menselijk gedrag.

Het InPro-budget is 13 miljoen euro, de looptijd 4 jaar. Het InPro project is geassocieerd met zowel het 'European Construction Technology Platform' (ECTP) als het 'European Network of Construction Companies for Research and Development' (Encord) en ook het 'Building Smart initiative van het International Alliance for Interoperability' (IAI).

 

Nadere informatie: Stefan Lindsköld, Project Coördinator NCC Construction Solna, Zweden, telefoon: +46 8 58551819. E-Mail: stefan.lindskold@ncc.se. Michel Böhms, Technisch Coördinator TNO Bouw en Ondergrond Delft, Nederland, telefoon: +31 15 2763107. E-Mail: michel.bohms@tno.nl.

21-12-2006 15:37
De Planbüro-Groep komt per 1 januari 2007 voor 90 procent in handen van Sedus Stoll. De Planbüro Groep is actief op het gebied van kantoorinrichting en bezit verschillende vestigingen in Nordrhein-Westfalen. Bovendien kan Planbüro beschikken over een handelsonderneming in Keulen. Planbüro’s huidige directeur, Roland Scheider, blijft op zijn post. Ook de bedrijfs- en productnamen blijven vooralsnog intact.
21-12-2006 15:36
Regardz Meeting Center Amsterdam Centrum is na een gedwongen bedrijfssluiting van ruim anderhalve week, op last van de dienst Milieu- en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam, weer geopend. Het stilleggen van de exploitatie werd opgelegd vanwege het ontbreken van wezenlijke gebouwgebonden brandveiligheidsvoorzieningen, die de eigenaar van het pand in orde had moeten maken voordat Regardz de bovenste drie etages van het pand in gebruik nam. De gedwongen stillegging had tot gevolg dat het grootschalige openingsevenement van dinsdag 12 december op het laatste moment moest worden afgeblazen. Alle meer dan driehonderd genodigden zijn op de dag van het feest afgebeld.
21-12-2006 15:35
De Amerikaanse kantoorinrichter Steelcase heeft in het derde kwartaal van boekjaar 2007 een omzet bereikt van 802 miljoen euro. Dat is 6,8 procent meer dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De groei werd vooral gedreven door een omzettoename van 19,2 procent in markten buiten de Amerikaanse thuismarkt. Steelcase verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal 4 tot 8 procent hoger zal uitkomen dan die in dezelfde periode een jaar eerder. Die prognose is gebaseerd op de sterke internationale orderportefeuille.
21-12-2006 15:33
De vakbeurs Licht & Architectuur tijdens de Internationale Bouwbeurs (van 5 tot en met 10 februari in Utrecht) mag dan niet doorgaan, organisator VNU Exhibitions komt wel met een afgeslankte variant op de proppen: op woensdag 7 februari beleeft het vakevenement Licht & Architectuur zijn eerste editie. Het accent ligt deze dag op een congres voor architecten in combinatie met een licht-expo van producenten. De bedoeling is dat het evenement in 2008 en 2009 alsnog wordt uitgebouwd tot een zelfstandige beurs met vijftig exposanten.
19-12-2006 16:48

test

 

inside nr 1-2006

19-12-2006 16:44
test
19-12-2006 16:39
test
18-12-2006 17:05
U heeft de expositie Zetel nog niet gezien? Dan is er alle reden om naar het Glaspaleis in Heerlen te gaan. Daar vindt van 16 december tot en met 4 februari 2007 de expositie ‘Zetel in het Glaspaleis’ plaats. In het opmerkelijke gebouw zijn ontwerpen te zien van onder meer Benthem Crouwel, Jo Coenen en Wiel Arets.
18-12-2006 17:04
Bankorganisatie ING besteedt het beheer van 53.000 ICT-werkplekken in al zijn Europese kantoren uit aan vier automatiseringshuizen. Als gevolg van de operatie worden 433 voornamelijk Amsterdamse ING-medewerkers overgeplaatst naar vier externe dienstverleners. Met de operatie denkt ING zich in de toekomst sneller te kunnen aanpassen aan veranderingen in de markt en aan nieuwe technologieën.

ING hevelt al het onderhoud van de werkplekken over naar Accenture, Atos Origin, Getronics en KPN. Zij nemen onder meer de technici, installateurs en helpdeskmedewerkers van ING over. De uitbestedingscontracten hebben een looptijd van 7 jaar en kosten ING in die periode 750 miljoen euro. Dat geld zal snel zijn terugverdiend, zegt een woordvoerder van ING. De werkplekdiensten van de vier dienstverleners omvatten de levering, de installatie, het onderhoud en de ondersteuning van desktop computers, laptops, printers en telefoons. Elk van de vier bedrijven neemt een deel van het werkplekbeheer voor zijn rekening.
15-12-2006 10:11
Open leeromgevingen in het onderwijs worden steeds populairder, maar de stap om een school te gaan bouwen met een open en flexibele leeromgeving blijft groot. Om deze stap wat te vergemakkelijken organiseren Ecophon, Broekbakema Architecten en Ahrend Inrichten op donderdagavond 18 januari het seminar Open leeromgevingen. Dit wordt gehouden in het onlangs in gebruik genomen Corlaer College in Nijkerk, een schoolvoorbeeld van een onderwijsinstelling met een open leeromgeving. Vijf sprekers zullen tijdens het seminar inzicht geven in trends, ontwikkelingen, mogelijkheden en onmogelijkheden van open leeromgevingen.
15-12-2006 10:11
Op de markt voor rookruimten op of bij de werkplek is een nieuwe speler verschenen: Asecos, leverancier van de ‘smoke & talk foyer’. Een belangrijk aspect van deze rookcabine is de open voorzijde, waardoor communicatie en ontmoeting tussen rokers en niet-rokers mogelijk is. Asecos heeft bij de ontwikkeling van de cabine niet alleen aandacht besteed aan de techniek, maar schakelde voor de vormgeving ook een designbureau in. Met succes: begin deze maand kreeg het bedrijf te horen dat de rookcabine is onderscheiden met een iF product design award 2007 in de categorie Public design/Innenarchitectur.

Om ondanks de openheid van het systeem personen buiten de cabine te beschermen tegen passief meeroken, heeft Asecos in eigen beheer een afzuiginrichting ontwikkeld. Deze zorgt er voor dat de schadelijke stoffen in de tabaksrook binnen de cabine direct worden afgezogen via het geperforeerde plafond waar een continue onderdruk heerst. De rook kan zich hierdoor niet verspreiden in de omgevingsruimte. Asecos is een van oorsprong Duitse onderneming, die zich bezighoudt met veiligheid en milieubescherming. Tot dusverre richtte het bedrijf zich vooral op de industrie met producten als brandveiligheidskasten, containersystemen voor opslag en afzuigsystemen en werkruimtes voor gevaarlijke stoffen. De ervaring met gevaarlijke stoffen is de reden dat het bedrijf zich nu ook op de markt voor rookruimten stort. “In tabaksrook zitten immers ook allerlei gevaarlijke stoffen”, aldus directeur Peter Kranendonk van de Nederlandse vestiging van Asecos in Leimuiden.
15-12-2006 10:08
Saskia Tilli van Logica CMG NL in Amstelveen, Katyana Ottink van de Belastingdienst Apeldoorn en Marieke de Bode van Vitri Velp hebben het diploma Hogere Opleiding Huisvestingskunde behaald. Ze legden op 1 december met succes het mondelinge examen af van de opleiding, waarmee ze in oktober 2005 waren begonnen. Het examen vormde de afronding van twintig intensieve collegedagen. Na de voorjaarsvakanties, eind februari, start The Office Opleidingen weer met de Hogere Opleiding Huisvestingskunde. Ook de Basiscursus Inrichtingskunde gaat dan weer van start.
15-12-2006 10:04
De feestelijke opening van het Regardz Meeting Center in het gebouw de Zilveren Toren in Amsterdam is deze week niet doorgegaan. Op last van de dienst Milieu- en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam is het op de negende, tiende en elfde etage gelegen center tijdelijk gesloten, omdat de Zilveren Toren niet aan alle bouwkundige- en brandveiligheidseisen voldoet. Regardz schuift de schuld in de schoenen van de gebouweigenaar, die volgens de exploitant van diverse hotels en meeting centers in ons land de tekortkomingen in een eerder stadium had moeten regelen. Het meeting center in het centrum van Amsterdam was overigens al sinds september in gebruik. Het geldt als het vlaggenschip van Regardz. Het interieur is ontworpen door kunstenaar Heinz Julen, die wereldfaam verwierf met de inrichting van het designhotel in het Zwitserse Zermatt. Regardz laat weten dat er alles aan wordt gedaan om de technische onvolkomenheden de komende dagen te herstellen, zodat het center zo spoedig mogelijk weer in exploitatie zal zijn.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >