Nieuws


21-08-2019 10:00

'Bij ons op het bureau hebben we het vaak grappend over gebouwen die ‘lijden’ aan architectuur. Daarmee bedoelen we doorgaans gebouwen met bijvoorbeeld scheve bouwblokken, golvende luifels, willekeurige materiaalovergangen en bovenal een modieuze vormentaal die in korte tijd gedateerd is. Het postmodernisme en deconstructivisme zijn voorbeelden van trends uit de afgelopen decennia die inmiddels verouderd en zo goed als verdwenen zijn'.

Dit is het begin van een interessante column over de tien principes voor goed ontwerp die de Duitser Dieter Rams al tientallen jaren geleden opstelde. Auteur is Ronald Schleurholts, partner & architect bij Cepezed. Meer lezen? Klik dan hier voor de hele column.


 

21-08-2019 8:09

Helemaal vooraan naast de ingang van het Lowlands festivalterrein, waar tienduizenden festivalgangers langskwamen, stal de winnende ArchiTent van Jasper Manders afgelopen weekend de show. De ArchiTent, gemaakt door Karsten Tenten, was via een social-mediaoproep verloot aan een achtkoppige vriendengroep. Zij sliepen vier nachten in vier tweepersoonstenten die aan eenvoudig aan elkaar waren geritst in een cirkelopstelling waardoor een binnenpleintje ontstond. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: "Mijn droom is dat in de zeer nabije toekomst op de Lowlands-camping een dorpje van dit soort aan elkaar geritste ArchiTenten ontstaat."De winnende Inside out There ArchiTent van Jasper Manders is een razendsnel opblaasbare tweepersoons festivaltent, die nauwelijks scheerlijnen en haringen behoeft. Omdat de tent aan beide zijden open kan, zorgt de luchtcirculatie voor verkoeling. Ook fijn: je kunt er in liggen, zitten en staan. Bovendien is het mogelijk om een serie tentjes aan elkaar te schakelen zodat er een gemeenschappelijke binnenruimte ontstaat.

De ArchiTenten Challenge – een initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) in samenwerking met Lowlands – is bedoeld om met name architectuurstudenten en jonge architecten (tot 35 jaar) uit te dagen hun creatieve talent in te zetten voor het ontwerpen van een gave, duurzame en innovatieve festivalcampingtent. Lowlands biedt de winnende ArchiTent een podium aan de leukste kampeerders van Nederland: de Lowlands campinggasten. Daarnaast wil Lowlands met de ArchiTenten Challenge een festival-issue te lijf gaan: wegwerptentjes die na Lowlands massaal worden achtergelaten en zorgen voor een berg niet herbruikbaar afval.

Dankzij het succes van deze eerste editie hebben Lowlands, BNA, Grrr en Karsten Tenten het voornemen uitgesproken om in 2020 een vervolg te geven aan de ArchiTenten Challenge.


www.bna.nl


Deel op Social Media07-08-2019 8:30

Powerhouse Company voltooide onlangs een state of the art-hoofdkantoor voor Danone. Het gebouw herbergt de naar verluidt 'hoogste groene wand van Europa'.

(foto's: Maurice Heesen (bovenste foto), Sebastian van Damme (onderste foto's)

In 2017 won Powerhouse Company de competitie voor het ontwerp van het bijna 8.400 vierkante meter tellende kantoorgebouw in samenwerking met ontwikkelaar RED Company. De visie van Danone, 'One Planet. One Health’ is zorgvuldig verweven in het ontwerp van het hoofdkantoor. Met het bijzonder duurzame en gezonde kantoorgebouw geeft Danone gestalte aan de overtuiging dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de planeet met elkaar verbonden zijn.

Het gebouw is gevormd rondom een royaal atrium. Door de transparante gevel en het glazen dak in het atrium treedt het daglicht tot diep in het gebouw binnen. De 'groene long', een spectaculaire 20 meter hoge wand begroeid met planten, markeert het atrium dat wordt omarmd door de balkons van de vier 1.600 vierkante meter tellende verdiepingen waar de kantoorvloeren zich bevinden.

(foto: Sebastian van Damme)

Specifiek ontworpen om de visie van Danone 'One Planet. One Health’ te ondersteunen, behaalde het gebouw de hoogste ambities op het gebied van duurzaamheid en gezondheid zoals blijkt uit de LEED Gold- en WELL Gold-certificering. 

www.powerhouse-company.com


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >