Nieuws


29-07-2019 8:30

Het MOR (Modular Office Renovation)-team van de TU Delft is zondag 28 juli tweede geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Het MOR-team was het enige Nederlandse team tijdens het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen, dat plaats vond in Szentendre, Hongarije.


Het MOR team heeft voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap acht podium plaatsen weten te halen en een negende beker voor het algemeen klassement.


Tijdens de Solar Decathlon Europe werden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op tien onderdelen. Voor elk onderdeel was een tussenprijs te winnen en daarnaast werden alle punten bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement. Elk onderdeel is elk 100 punten waard en het MOR team is met een totaal van 851,8 punten tweede wereldkampioen geworden. Deze punten werden verzameld met drie eerste prijzen, vier tweede prijzen en één derde prijs. Het Franse team is met 853,5 punten eerste geworden. De derde prijs is naar het Roemeense team gegaan, zij wisten 802,5 punten te bemachtigen. Er deden teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Algerije.

 

 “Wij zijn ontzettend blij dat we tweede zijn geworden! Het proces van de afgelopen twee jaar was uitdagend, maar vooral ook zeer leerzaam en leuk. We zijn trots dat we dit resultaat hebben behaald.”  aldus Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuurstudent. “Het was echt fantastisch om negen keer het podium op te mogen met het team. We hebben genoten van de competitie en we hebben met z’n alle laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.” 
 

Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 vietkante meter met een binnentuin van 25 vierkante meter. “Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland.” Legt Scheenaart uit. “Zo hebben ongeveer 55 procent van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Daarnaast zullen er voor 2030 1 miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart. “Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering te weeg brengen in de bouwwereld.”

Het prototype werd in Nederland ontworpen en gebouwddoor een team van 46 studenten. Vervolgens werd het gedemonteerd en tijdens de competitie in Hongarije weer opgebouwd. Deelname aan de Solar Decathlon was niet mogelijk geweest zonder de support van partners. Het MOR team is heel dankbaar voor haar hoofdsponsors, De Groot en Visser, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TBI | JP. Van Eesteren, Croonwolter&Dros en als laatste ABN AMRO, die na de competitie haar naam aan het project gaat verbinden.  

www.mor.tudelft.nl


Deel op Social Media
24-07-2019 8:00

Hoe ziet het interieur van 2030 eruit? Op die vraag willen designmeubelfabrikant Leolux en What if Lab, een initiatief van de Dutch Design Foundation, de komende maanden een antwoord krijgen.

Op 4 juli vond daarom bij Leolux in Venlo de aftrap plaats van een verkenningstraject waarin drie designstudio’s een visie ontwikkelen op onze persoonlijke leefomgeving in 2030.Het doel van dit traject is een toekomstvisie op wonen in 2030. Speculatief, futuristisch, experimenteel; de drie designstudio’s die uit meer dan dertig inzendingen geselecteerd zijn voor het What if Lab mogen alle kanten op met hun visie. Studio LONK, Rive Roshan en Soft Bodies waren daarom te gast in Venlo om allereerst het bedrijf Leolux te leren kennen. Dat begon met een rondleiding door de productie in Via Creandi. De deelnemende studio’s kregen uitvoerige uitleg over de manier waarop Leolux meubels maakt en welke visie daaraan ten grondslag ligt.

Nu is het aan de studio’s om de opgedane indrukken om te zetten in een conceptvisie. Uiteraard staan ze daarbij altijd in nauw contact met Leolux en de Dutch Design Foundation.  Het resultaat wordt gepresenteerd tijdens Dutch Design Week 2019. Op 27 augustus vindt er echter een vervolgsessie plaats waarbij de drie studio’s hun eerste concepten zullen presenteren. 

 

www.leolux.nl

Deel op Social Media16-07-2019 8:00

Dura Vermeer is langs de A2 in Utrecht gestart met de realisatie van een duurzaam en circulair Inspiration Centre voor haar bouw- en vastgoedactiviteiten. Het betreft een eigen ontwikkeling, waarin het concern een centrale samenwerkings- en netwerkplaats voor eigen medewerkers, kopers, opdrachtgevers en partners wil creëren.

Het Inspiration Centre is een ontwerp van MONK Architecten, heeft een bruto vloeroppervlak van 7435 vierkante meter en opent naar verwachting medio 2020 de deuren. De visie achter het Dura Vermeer Inspiration Centre is Dura Vermeers transformatie naar een netwerkorganisatie. "Door het werken in multidisciplinaire teams te bevorderen zet Dura Vermeer nog meer in op een hogere tevredenheid van alle betrokkenen (klanten, partners, medewerkers en eindgebruikers) en stimuleert zij de innovatie van het bouwproces", meldt een woordvoerder hierover.
 

"Met het innovatieve en duurzame Inspiration Centre creëert Dura Vermeer op een centrale plek in het land een moderne werkomgeving, waarin op een eigentijdse manier met opdrachtgevers, kopers, partners, eindgebruikers en stakeholders wordt samengewerkt." Om die allemaal optimaal te bedienen verhuizen ook een viertal werkmaatschappijen, die nu elders zijn gevestigd, naar het Inspiration Centre. "Dura Vermeer zet met het Inspiration Centre een nieuwe standaard op het gebied van integraal samenwerken.”

www.duravermeer.nl


Deel op Social Media15-07-2019 9:00

Begin december vindt in Amsterdam het Inside Festival plaats. Tijdens dit parallelevenement van het World Architecture festival (WAF) worden interieurprijzen uitgereikt in negen categorieën. De shortlist van de kanshebbers is nu te vinden op de website van het Inside Festival.

Prijzen worden uitgereikt in de categorieën Bars & Restaurants, Civic, Culture & Transport, Creative Re-use, Display, Health & Education, Hotels, Offices, Residential en Retail.

Onder de genomineerden bevinden zich drie Nederlandse projecten: LocHal in Tilburg (in de categorie Creative Re-use) en Amsteldok en Pand Noord in Amsterdam (beide in de categorie Offices). De gehele shortlist is te vinden op de website van het Inside Festival. Het  evenement wordt gehouden van 6 tot en met 8 december in RAI Amsterdam. Inside Information is media-partner van het evenement.

https://www.insidefestival.com/2019shortlist


Deel op Social Media12-07-2019 8:30
Per 1 september 2019 treedt Dick de Gunst toe tot DP6 architectuurstudio, waar hij als architect-directeur samen met Richelle de Jong en Dardo Mantel mede vorm zal geven aan het bureau. Oprichters Chris de Weijer en Robert Alewijnse treden terug uit de directie en blijven werkzaam in het bureau als projectarchitect-partner.
Dick de Gunst (1969) is bijna 25 jaar werkzaam geweest bij Hans van Heeswijk architecten, waarvan sinds 2003 in de functie van architect/mededirecteur. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan beeldbepalende projecten zoals de Hermitage Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag en gemeentehuis Lansingerland. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de woningbouwrenovatieprojecten, waarvan flatrenovatie De Boel in Amsterdam dit jaar gepubliceerd is in het Jaarboek Architectuur.
 
Directie en partners zijn zeer verheugd over de komst van Dick: “Met zijn brede kennis en ervaring, zijn ambitie en gevoel voor detail zal Dick ons bureau verrijken. Onze architectuur en kennis vullen elkaar aan en versterken elkaar. De directiewijziging is een logische stap in het 20-jarig bestaan van het bureau en wij kijken vol vertrouwen en plezier naar de toekomst.”

www.dp6.nl

Deel op Social Media
08-07-2019 8:30

Kantoorgebouw Huidekoper in Amsterdam is onlangs opgeleverd. Het kantoorgebouw met parkeergarage in Amsterdam, gebouwd in 1974, is drastisch getransformeerd onder regie van architectenbureau BiermanHenket.


Functioneel, ruimtelijk en energetisch voldeed het gebouw niet meer aan deze tijd. Niet alleen werd de architectuur gemoderniseerd door het bestaande gebouw tot op het betonskelet te strippen en te voorzien van nieuwe gevels, ook werd het gebouw uitgebreid met twee verdiepingen, waaronder een sprekende dakverdieping.

Een deel van de parkeergarage werd getransformeerd tot ontmoetingsruimte ten behoeve van een betere aansluiting op de straat. "Een uitdagende opgave, vanwege de gevoelige locatie in de binnenstad van Amsterdam", aldus het verantwoordelijke architectenbureau.

Een warmtepompinstallatie, hoge isolatiewaarden van de schil en nieuwe, zuinige installaties maken het een kantoorgebouw met een zeer laag energieverbruik. Daarnaast ligt het dak vol PV-panelen, onzichtbaar vanaf straatniveau. Al deze toepassingen zorgen voor een bijzondere prestatie: het gebouw is all-electric en voldoet nu al aan deze gestelde duurzaamheidsambitie van Amsterdam voor 2050. 

www.biermanhenket.nl
 


Deel op Social Media
05-07-2019 8:30

Dutch Design Week (DDW) wil dit jaar de boel opschudden door de huidige stand van zaken in de wereld opnieuw te evalueren. Hiertoe heeft de organisatie van het evenement vier ambassadeurs geselecteerd. Het betreft Studio Drift, Jalila Essaïdi, Alice Rawsthorn en Stefano Boeri Architetti.

"De ambassadeurs van DDW19 verleggen stuk voor stuk de grenzen van hedendaags design", meldt een woordvoerder. "Met de keuze voor deze vier vertegenwoordigers brengt het designfestival verschillende disciplines van het ontwerpveld samen om zo het gesprek over design en de oplossingen die design kan bieden te verrijken en te stimuleren."

De DDW19 wordt gehouden van 19 tot en met 27 oktober. Het thema luidt dit jaar 'If Not Now, Then When?'. "Design en experimenteren spelen een belangrijke rol bij innovatie", aldus de woordvoerder over het gekozen thema. "In onze wereld, die schijnbaar eindeloze mogelijkheden biedt op het gebied van design, technologie en nieuwe materialen, nemen ook dringende mondiale problemen in hoog tempo toe. Met het thema van 2019 gaat DDW nog een stapje verder. Voortbordurend op de vraag ‘If not us, then who?’ geeft het toonaangevende designevenement in Europa dit jaar een podium aan ontwerpers om te laten zien waar het ontwerpveld zich op dit moment bevindt."

Martijn Paulen, CEO: "Ontwerpers kunnen het probleem veranderen door deze vraagstukken op een fundamenteel niveau te bestuderen. Met dit thema wil DDW19 bijdragen aan het schaalbaar maken van innovatie op het gebied van ideeën, materialen en processen. Deze vertegenwoordigers zijn geweldige pleitbezorgers die ons hierbij kunnen helpen."

Van 19 tot en met 27 oktober zal DDW het werk en de ideeën presenteren van naar verwachting meer dan 2.600 designers aan meer dan 350.000 bezoekers uit Nederland en het buitenland. 

www.ddw.nl


Deel op Social Media05-07-2019 8:00

In Almere zal een 'biophilic' school verrijzen, die geheel is vervaardigd uit natuurlijke materialen. Dat meldt architectenbureua Orga. "Deze biophilic school vormt een biotoop die het ideale ontwikkelingsklimaat faciliteert voor haar specifieke bewoners, de kinderen. Met deze natuurlijke principes hebben we de basisschool De Verwondering in Almere ontworpen."

Biophilic School 007

De biofilische basisschool bestaat uit clusters met lokalen die de biotopen vormen voor leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. "Deze staan zo georiënteerd ten opzichte van elkaar en dat er een natuurlijk tussenruimte wordt gecreëerd die de centrale ruimte omvat. De opbouw en vormgeving van de clusters en constructie bevatten natuurlijke elementen en verwijzingen naar de natuur."

Het gebouw is deels voorzien van een vegetatiedak en is omringd door bomen die als zonwering fungeren. Hemelwater loopt via een spuwer het plein op en vindt zijn weg door het natuurlijke speelterrein, zodat kinderen naar buiten willen als het regent. Op het dak van het laagste cluster, de onderbouw, bevindt zich een openlucht lokaal, deels overdekt en omringd door het vegetatiedak, waarop zelfs kippen lopen. "Het wordt het hele jaar door gebruikt daardoor worden seizoensgebonden veranderingen ervaren. Binnen het schoolgebouw ontwerpen we beschutte zones waar leerlingen en personeel zich kunnen terugtrekken. Door op een natuurlijke wijze functies zoals weinig licht, gedempte kleuren en tonen, zacht meubilair en een mooi uitzicht op te nemen, bevorderen we ontspanning en concentratie." 

Zicht op de natuur is geoptimaliseerd door grote ramen. "De groengevels binnen en buiten vergroten niet alleen het zicht op groen, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en zuurstofniveau, die het concentratieniveau van de leerlingen en het personeel verhoogd. Bovendien fungeert het groen ook als een effectieve geluidsbuffer en helpt de akoestiek in een klaslokaal te regelen. De grote ramen en reflecterende oppervlakken optimaliseren de blootstelling aan natuurlijk daglicht en creëert een stimulerende omgeving, die helpt om de concentratie, leersnelheid en prestatieniveaus van de leerlingen te vergroten."

www.orga-architect.nl


Deel op Social Media
03-07-2019 13:30

Uit een selectie van vijf gerenommeerde bureaus is de visie van SVP en CROSS voor de Internationale School in Utrecht als winnaar uit de bus gekomen. Samen met DWA, Pieters Bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten is in een korte tijd een visie neergelegd voor een school voor kinderen van 4 tot 18 jaar van de gecombineerde basis- en voortgezet onderwijsschool. 

De school maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen op de campus van de universiteit Utrecht. Samen met de Internationale School Utrecht, de Universiteit Utrecht en de gemeente start nu de uitwerking van de visie tot een ontwerp. De nu lopende consultatieronde voor geïnteresseerden uit de omgeving, over de ruimtelijke kaders (de bouwenvelop), is hiervoor een belangrijke bouwsteen.

Het voorstel is een duurzaam gebouw. De hoogste ambities zijn gesteld op het gebied van Frisse Scholen, GPR, energieneutraliteit, BREEAM en circulariteit. Deze school is klaar voor de toekomst van de onderwijsinstellingen waar kinderen tot wereldburgers worden gestimuleerd met zorg voor de aardbol.


De visie voor de Internationale School in Utrecht is ontstaan uit een samenwerking tussen SVP architectuur en stedenbouw, CROSS Architecture, DWA, Pieters Bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten.

www.svp-svp.nl                                                                                                                  


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >