Nieuws


21-05-2019 8:30

Nog even en de beurs Design District begint weer. Het evenement wordt gehouden van 5 tot en met 7 juni in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Naast een uitgebreide beursvloer met tal van exposanten, worden er ook lezingen gehouden. Bijvoorbeeld door Kitty de Groot. Zij zal namens Inside Information/Office Academy onder meer spreken over cultuur & identiteit op de werkvloer. 

In de lezing zal De Groot, tevens design-journalist voor Inside Information, ingaan op tal van aspecten van het belangrijke verband tussen cultuur, imago, identiteit en de wijze waarop deze aspecten in een interieur uitgedrukt kunnen worden. Zij heeft vele artikelen en het boek Nieuwe Werkvormen geschreven over de wisselwerking tussen cultuur en het interieur en hoe deze elkaar beïnvloeden. Daarnaast doceert en adviseert zij in design identity; het proces van het ontwerpen van een visuele identiteit die de organisatie en haar markt aanspreken. De Groot heeft vele aansprekende projecten bezocht en bij diverse projecten geadviseerd. De meest aansprekende projecten toont zij in haar lezing.

De lezing vindt plaats op donderdag 6 juni om 13 uur. Ook op woensdag 5 juni zal Kitty de Groot overigens een lezing verzorgen. Het onderwerp van de 'woensdag-lezing' luidt ‘Creativiteit & Vitaliteit’. "Hoe stimuleer je dat vanuit het interieur, in het ruimtelijk vlak? En hoe maak je dit inspirerend, visieversterkend en verbindend? En tot slot: welke rol kunnen ‘groen’, ‘de natuur’ en  ‘biophilic design’ hierin spelen?"

Design District vindt plaats van 5 tot en met 7 juni in de van Nelle Fabriek in Rotterdam. Behalve Inside Information/Office Academy zullen ook tal van andere organisaties lezingen verzorgen. Het gaat dan om bijvoorbeeld Inside//Inside, Plastic Whale by Vepa en Flokk. Alle lezingen, workshops en discussies zijn gratis bij te wonen. De ingang van de lezingenruimte is midden op de beursvloer van Design District, en alleen per trap te bereiken. 

Gratis naar Design District met Inside Information? KLIK HIER


https://designdistrict.nl/programmas/


Deel op Social Media20-05-2019 8:00

Afgelopen week werden de BNA Beste Gebouw van het Jaar-prijzen uitgreikt. De belangrijkste troffee was voor de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, dat is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Daarnaast waren er categorie-prijzen voor onder meer LocHal in Tilburg (waar de uitreiking ook plaatsvond) en het Erasmus Medisch centrum in Rotterdam.

(foto: Jannes Linders)

De metrolijn, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’ en ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’ - de Oostlijn, waarvoor hele stukken stad werden afgebroken - ‘waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.’

Juryvoorzitter Jort Kelder: "Bovenal toont de Noord-Zuidlijn dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag."

Uit 114 inzendingen nomineerde de jury negen gebouwen. De Pontsteiger in Amsterdam was de enige genomineerde in de categorie Identiteit & Icoonwaarde en daarbinnen dus de winnaar. De eindstrijd ging tussen de LocHal, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Noord-Zuidlijn. De LocHal won in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie door de manier waarop ‘een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten - bij elkaar komen’. Het project toont volgens de jury ‘hoe je de kracht van het bestaande benut’, maar legde het af tegen het Erasmus MC (winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen) en de Noord-Zuidlijn omdat het ‘als opgave minder complex’ is.


De Zestien Eiken Schuur die Hilberink Bosch Architecten in Berlicum bouwde met gevelde bomen uit de directe omgeving - ‘buitenbeentjes’ met kleine beschadigingen die niet als bouwhout verkocht mogen worden en zodoende in de papierfabriek dreigden te verdwijnen – kreeg een Eervolle Vermelding. 

In het juryrapport is ook speciale aandacht ingeruimd voor het belang van toegankelijkheid: "‘Design for all’ is nog lang niet vanzelfsprekend in Nederland. Daarom een oproep aan opdrachtgevers, van ontwikkelaars tot overheid: neem de kwaliteit ‘toegankelijkheid’ standaard in het programma van eisen op; er bestaat een handboek Integrale Toegankelijkheid waarin alle normen zijn vastgelegd. Daarmee kunnen architecten enorme winst boeken ten bate van de gebruikers en bezoekers van gebouwen.’"

Primeur tijdens de uitreiking van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 was dat we een duurzame trofee konden uitreiken aan de winnaars, met dank aan onze partner Wienerberger. De klei voor de 12 baksteen-trofeeën komt uit het eigen kleidepot Azewijnse Broek in de Achterhoek. De Azewijnse klei werd via een speciale mal getransformeerd tot een baksteen die oogt als een gebouw, en die als een circulaire trofee – Wienerberger produceert Cradle-to-Cradle – kan pronken in de prijzenkasten van de winnende architecten en opdrachtgevers. 

www.bna.nl


Deel op Social Media17-05-2019 8:00

In debatcentrum de Balie in Amsterdam wordt binnenkort een debat gehouden over de morele verantwoordelijkheid van architecten en kunstenaars. 

Een nieuw vliegveld bouwen in opdracht van China, het renoveren van een gebouw opgedragen aan de oud-Albanese communistisch leider Enver Hoxha en een museum ontwerpen voor een Russische oliebaron. Terwijl vanuit de Nederlandse samenleving kritiek klinkt op de omgang met mensenrechten in Rusland en China, zijn Nederlandse architecten daar in trek. Maar moet je als architect ook nadenken over de impact van je werk op de samenleving? Architecten Stephan Petermann en Sanne van der Burgh, kunstenaar- en criticus Kate Sinha en slavist en kunstkenner Sjeng Scheijen onderzoeken op woensdag 29 mei om 20:30 de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de architect én de kunstenaar.

"Naar aanleiding van het nieuwe boek De avant-gardisten van Sjeng Scheijen over avant-garde kunst in Rusland bespreken we of kunst in de brede zin ook verantwoordelijk is voor waar het met de samenleving heengaat", aldus een woordvoerder namens De Balie. "We onderzoeken de betekenis van impact, leefbaarheid en schoonheid, de relatie met politiek en kijken op welke manier kunst en architectuur juist kan bijdragen aan een vrijere samenleving. Kun je je vasthouden aan je idealen, zonder onderdeel van het systeem te worden?"

www.debalie.nl
 


Deel op Social Media13-05-2019 8:00

De organisatie van de eerste editie van The Independent Hotel Show in Amsterdam kijkt terug op een zeer geslaagde eerste beursdag. Meer dan 1200 bezoekers uit de hospitality sector wisten de weg naar de RAI te vinden om zich te laten inspireren en informeren over dé trends van het moment op hotelgebied.

Tijdens de show waren op 8 en 9 mei 120 exposanten uit de wereld van onder andere design & decor, techniek, bedden, marketing en food aanwezig. Op de Hotel Vision Stage, het hoofdpodium van de show, vonden vijf inspirerende sessies plaats waarin hoteliers, GM’s en trendwatchers aan het woord kwamen over de toekomst van de hotelbusiness. 
 

The Independent Hotel Show is in 2012 opgericht in Londen. "Een uniek hotelevenement waar hotelprofessionals samenkomen, ideeën uitwisselen en een netwerk opbouwen om de groei van de sector te ondersteunen."

www.independenthotelshow.nl.Deel op Social Media10-05-2019 8:00

Dutch Design Foundation (DDF) presenteert de potentie van design tijdens NYCxDesign. DDF is een samenwerking aangegaan met Ventura Projects en heeft vier 'unieke designtalenten' geselecteerd voor Ventura New York – the Dutch edition.

"Design is productie, strategie en marketing, maar bovenal is design een tool voor radicale vernieuwing van systemen, materialen en achterliggende processen", aldus een woordvoerder namens DDF.

"Jalila Essaïdi, Lilian van Daal, Nienke Hoogvliet en Rick Tegelaar zijn voorlopers van deze beweging: design gedreven innovatie", stelt Martijn Paulen, directeur DDF. Hun ideeën zijn van 19 tot en met 22 mei te bewonderen bij de expositie Ventura New York – the Dutch editionop de International Contemporary Furniture Fair (ICFF, 19-22 mei) tijdens NYCxDESIGN. Voor wie toevallig in de buurt is...

www.dutchdesignfoundation.com 


Deel op Social Media10-05-2019 8:00

Het Landelijk Opslag Archief Emmen, een rijksgebouw van ongeveer 18.000 vierkante meter groot, is opgeleverd door Dura Vermeer Bouw Hengelo. Het stamt uit 1984 en is geschikt gemaakt voor haar nieuwe gebruikers: het Nationaal Archief en De Belastingdienst.

Het voormalige pand van de Topografische Dienst is getransformeerd van grijze kolos met kleine raampjes naar een gemêleerde, licht bronzen gevel met grote ramen. Omgerekend is er 90 kilometer aan opslagcapaciteit voor papier gebouwd, dat is ongeveer 3 miljoen kilo aan papier. 

Er is plek voor het bewaren van 750.000 archiefdozen, met vaak gevoelige informatie, verrijdbare stellingen. De archiefstukken hebben een plek nodig waar strenge klimaateisen op van toepassing zijn, zodat ze niet kunnen vergaan door bijvoorbeeld vocht.

Projectleider Mark List.

De komende tijd wordt het ingericht met 156 werkplekken voor meer dan 220 gebruikers van de Belastingdienst. Het grootste gedeelte van het gebouw is straks voor de archiefstukken, waar waarschijnlijk zes mensen komen te werken. In juni 2019 staat de opening gepland.

www.duravermeer.nl


Deel op Social Media08-05-2019 13:30

Eind van het jaar - van 4 tot en met 6 december - wordt in Amsterdam het Inside Festival gehouden. Inside Information is officieel mediapartner van het internationale evenement, dat gericht is op eigentijdse interieurs.

Inside Festival is het zusterevenement van het prestigieuze World Architecture Festival, dat eveneens gehouden wordt van 4 tot en met 6 december 2019 in RAI Amsterdam.

De komende tijd zullen we u - onder meer via deze website, twitter én ons blad - op de hoogte houden over het interessante dubbelevenement.

www.insidefestival.com


Deel op Social Media06-05-2019 8:30

EDGE Olympic, een kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas dat onder meer het hoofdkantoor van EDGE Technologies huisvest, heeft het WELL Core & ShellPlatinum Certification behaald. EDGE Olympic is daarmee het eerste gebouw in Nederland dat deze prestigieuze certificering in de wacht heeft gesleept.

"Met het keurmerk bewijst het gebouw dat het een positieve impact heeft op de gezondheid en het welzijn van de mensen die er werken", aldus een woordvoerder.

EDGE Olympic behoort tot een nieuwe generatie energie-efficiënte en slimme gebouwen. Toen het gebouw vorig jaar werd geopend, beschikte het over energielabel A en behaalde het 79,11 procent in de beoordelingsmethodiek van Breeam-NL. "EDGE Olympic heeft bovendien een van de hoogste circulariteit scores op het platform van Madaster. Nu komt er een baanbrekend keurmerk bij: de WELL Core & Shell Certification. EDGE Olympic is het eerste gebouw in Nederland - en één van zes gebouwen wereldwijd - met de platinum certificering van deze standaard voor gezonde gebouwen."

International WELL Building Institute (IWBI) kent de WELL Building Standard(WELL) toe aan projecten die een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de mensen die ervan gebruik maken. Het keurmerk is gericht op zeven categorieën: lucht, water, licht, voeding, vitaliteit, comfort en geest. De certificering van Core & Shell - de bouwkundige kern en gevel - gaat over cruciale onderdelen van de structuur en systemen van een gebouw. In lijn met de ambitie van EDGE Technologies om gebouwen te ontwikkelen die beter zijn voor mens en milieu, is EDGE Olympic voorzien van slimme technologie om de gezondheid, creativiteit en productiviteit van elke gebruiker te optimaliseren.


In EDGE Olympic bevinden zich twee verdiepingen met open co-working spaces. Epicenter, aanbieder van flexibele kantoorruimtes, beheert het gebouw. Huurders zijn onder meer Dffrnt Media, EVBox, Ebbinge en Microsoft. Het hoofdkantoor van EDGE Technologies, dat het concept ontwikkelde, is gevestigd op de vierde verdieping. "Gezonde werkplekken maken de gebruikers van onze gebouwen creatiever en productiever", aldus Coen van Oostrom, oprichter en CEO van EDGE Technologies. "WELLCertification bewijst dat EDGE Olympic op dit vlak excelleert. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een nieuwe standaard hebben gevestigd om aandacht voor duurzaamheid en gezondheid in de gebouwde omgeving naar een hoger plan te tillen."

Rick Fedrizzi, CEO van IWBI; "We zijn verheugd en trots dat EDGE Technologies al in zo'n vroege fase van de levenscyclus van het gebouw WELL Platinum Certification heeft behaald. IWBI en EDGE Technologies maken zich allebei sterk om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren via gebouwen waarin mensen leven, werken, leren en spelen." 

Op dit moment is het hoofdkantoor van EDGE Technologies in EDGE Olympic in de race om als eerste gebouw ter wereld WELL V2 Certified te worden voor het interieur. EDGE Olympic zou dan een van de weinigen gebouwen ter wereld zijn dat de keurmerken voor de bouwkundige kern en de gevel én het interieur heeft. 

www.edge.tech

En voor wie eens virtueel door het gebouw wil struinen: https://edge.tech/case-study

 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >