Nieuws


27-03-2019 8:00

Dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart vond hét toonaangevende materiaalinnovatie-evenement voor R&D- en designprofessionals plaats: MaterialDistrict Rotterdam 2019. In combinatie met een inhoudelijk programma bestaande uit vijftig lezingen van materiaalexperts, honderdveertig exposanten, meer dan honderd grote tentoonstellingsstukken en tweehonderd innovatieve materialen, was deze editie weer een groot succes voor organisator MaterialDistrict (voorheen Materia).

Voor het eerst vond het evenement plaats onder de nieuwe naam, MaterialDistrict Rotterdam (voorheen Material Xperience), met nóg meer innovaties dan voorgaande jaren. Meer dan 7.500 R&D- en designprofessionals uit de werelden van Architecture, Interiors, Textiles & Fabrics, Products, Urban & Landscapes en Print & Sign konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector. Daarnaast gaven vijftig materiaalexperts tijdens hun lezingen hun visie op de toekomst van materialen binnen hun sector, en presenteerden zes specifieke sectorpaviljoens een unieke en gevarieerde selectie aan materialen en tentoonstellingsstukken van bekende en minder bekende ontwerpers.

Zowel bezoekers als exposanten waren zeer te spreken over het materiaalinnovatie-evenement. Vooral de brede selectie aan innovatieve en duurzame materialen die bezoekers konden bekijken, voelen en ruiken en de combinatie van disciplines werden geprezen. Ook het open karakter van de beursvloer, het uitgebreide lezingenprogramma en de kwaliteit en diversiteit van de bezoekers zijn redenen voor bezoekers en exposanten om volgend jaar terug te willen komen.

Tijdens MaterialDistrict Rotterdam werd weer duidelijk dat materiaalinnovatie zich niet laat ‘vangen’ in één sector. In veel gevallen zijn materiaalinnovaties die in eerste instantie ontwikkeld zijn met het oog op één specifieke sector of toepassing, ook van grote waarde voor andere sectoren. Door een materiaalinnovatie-platform te bieden dat zich richt op meerdere sectoren, slaat MaterialDistrict Rotterdam een brug tussen innovaties uit de zes verschillende sectoren en stimuleert zij hiermee kruisbestuiving in materiaalinnovatie en -ontwikkeling.

Gedurende het evenement werden de zes sectoren vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’ die als experts voor hun sector optraden. Deze experts stonden garant voor een relevante en actuele representatie van de trends en ontwikkelingen die zich in de verschillende sectoren voordoen, zowel in de tentoonstelling als voor het lezingenprogramma. Voor de sector Architecture waren dit Ben van Berkel en Filippo Lodi (UNStudio en UNSense), voor Interiors het designduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (Van Eijk & Van der Lubbe), voor Products Anouk Groen (RNA Design), voor Textiles & Fabrics Anne Marie Commandeur (Stijlinstituut) en Liesbeth in ’t Hout, voor Urban & Landscapes Cees Donkers (voormalig stadsarchitect Eindhoven) en voor Print & Sign was dit Annemarie Kleve (Anders2).

In haar eigen tentoonstelling van materialen die in het afgelopen jaar gescout zijn, presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste huidige trends op materiaalgebied: circulariteit en duurzaamheid. De tentoonstelling was opgedeeld in drie categorieën, namelijk biocycle (materialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke bronnen), technocycle (materialen gemaakt van gerecyclede, niet-hernieuwbare materialen, zoals beton, plastic en glas), en ‘performative’ materialen, waaronder materialen vallen die slimmer, duurzamer en/of anderszins beter zijn.

In het verlengde van het thema duurzaamheid, presenteerde MaterialDistrict in samenwerking met Yksi Expo ook de tentoonstelling ‘Like Leather’, waarin projecten werden gepresenteerd die leer(achtig) materiaal maken van onverwachte bronnen, zoals leer van koeienmagen, afgeschoten zwijnen, vis, en leerresten, maar ook uit plantaardige bronnen, zoals bananenvezels, koffiedik en boombast.

Binnen de sector Products koos ambassadeur Anouk Groen voor de thema’s ‘Eat me’, ‘Fold me’, ‘Love me’, en ‘Reuse me’, naar aanleiding van trends die in deze sector kunnen worden gespot. Lezingen gegeven door, onder meer Groen en Satyendra Pakhalé (Satyendra Pakhalé Associates). Bezoekers konden genieten van een koffietafel gemaakt van snoep door Lanzavecchia + Wai and snoepbedrijf Papabubble, lampen van oude Cd’s door Triboo, UBTechs robot die karate kan en nog veel meer.

Trends uit de wereld van Print & Sign zijn volgens ambassadeur Annemarie Kleve ‘Digital’ en ‘Effects’. Het lezingenprogramma werd gerepresenteerd door experts Jutta Birkenhauer van papierbedrijf GF Smith, Ariane van Mancius van New Now Next en anderen. De tentoonstelling bestond uit verschillende types papier en een printer die afbeeldingen rechtstreeks op de muur print genaamd WallPen.

De belangrijkste trends die ambassadeurs Ben van Berkel en Filippo Lodi van het wereldberoemde architectenbureau UNStudio en UNSense signaleren binnen de sector Architecture zijn ‘Technology’, ‘Health’, ‘Social Impact’ en ‘Media’, en deze onderwerpen werden gerepresenteerd in de tentoonstelling en het lezingenprogramma. Lezingen werden gegeven door onder anderen Lodi, Maurizio Montalti van myceliumbedrijf Mogu, en diverse andere experts. Highlights van de tentoonstelling waren onder meer het ‘koelste wit’ van UNStudio, Goodhout, een houtalternatief van kokosnoot, en een mock-up van een aerogel gevel van Kalwall, en bouwblokken van mycelium gemaakt foor Mogu en Krown Design.

Ambassadeur Cees Donkers ziet als belangrijkste ontwikkelingen binnen deze sector de thema’s ‘Urban Lab’, ‘Water’, ‘Green’ en ‘Social Design’. Het lezingenprogramma van de sector Urban & Landscapes werd gepresenteerd door Donkers, Anouk van der Poll (vanderPolloffice) en Eduard Böhtlingk van Böhtlingk architecture. De tentoonstelling omvatte onder andere stoeptegels die wildgroei stimuleren en tegels die helpen regenwater op te slaan en af te voeren door Fien Dekkers, Gewildgroei en Studio Wae, als ook een verkeersbord en amsterdammertje van bamboe van HR Groep, en 3D-geprinte stadsmeubilair van 10XL.

Ambassadeurs Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe stelden het thema ‘Dialogue’ centraal. Tijdens het lezingenprogramma van Interiors gaven Van der Lubbe, Lex Pott, Arne Lijbers van Mecanoo architecten en Jos Stuyfzand van Philips interessante lezingen over de laatste trends en ontwikkelingen binnen deze sector. De expositie omvatte, onder andere, tapijt van palmleer doro Tjeerd Veenhoven, tegels van algen van Ecolurian, een tapijt gemaakt van textielafval door Simone Post, en illusionair glas van Kim Zoutewelle.

In de sector Textiles & Fabrics zien ambassadeurs Anne Marie Commandeur en Liesbeth in ’t Hout de thema’s ‘Digital’, ‘Crafts’ en ‘Recycling’ als de belangrijkste huidige trends. In het lezingenprogramma spraken onder meer Commandeur en Niek Pulles (Nike), en de tentoonstelling liet een scala aan interessante modeobjecten zien, waaronder schoenen met zolen van oude kauwgom van Gumdrop, een jurk ‘gegroeid’ van graswortels door Diana Scherer, Flyleather schoenen van Nike, en couturekleding van Viktor & Rolf gemaakt van gerecyclede kleding.

MaterialDistrict Rotterdam 2019 was een groot succes, zoals ook uit de reacties van zowel exposanten en bezoekers is gebleken. Volgend jaar zal MaterialDistrict Rotterdam opnieuw een brug slaan tussen de verschillende sectoren en kruisbestuiving in materiaalinnovatie en -ontwikkeling voor R&D- en designprofessionals stimuleren. MaterialDistrict Rotterdam 2020 vindt plaats van 10 – 12 maart 2020 in Rotterdam Ahoy.

www.materialdistrict.com


Deel op Social Media19-03-2019 8:00

De genomineerden voor competitie BNA Beste Gebouw 2019 zijn bekend. De vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder selecteerde uit 114 inzendingen (vier meer dan vorig jaar) veertien projecten. Na een jureringsronde door Nederland bleven negen genomineerde gebouwen over.

In de categorie Identiteit & Icoonwaarde is dat woongebouw de Pontsteiger, Leefbaarheid & Sociale Cohesie wordt vertegenwoordigd door de LocHal in Tilburg, de Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta in Amsterdam. Bedrijfsverzamelgebouw Imagewharf en het Eramus Medisch Centrum Rotterdam vallen onder Stimulerende Omgevingen, en in de categorie Particuliere Woonbeleving zijn er het Amsterdamse Schetsblok, de Scheperschuur in Hollandsche Rading en de schuurwoning in Schijf. 

De uitreiking van de vakjuryprijs, de publieksprijs en de categoriewinnaars is op 17 mei in de Tilburgse LocHal. Vanaf vandaag kan op de publieksprijs worden gestemd op www.gebouwvanhetjaar.nl/stemmen-2019


Deel op Social Media13-03-2019 10:00

Tussen bekende werken van de oude Nederlandse Meester Rembrandt presenteren (oud) studenten van het HMC hun werk in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2019. "Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche staat het HMC tussen ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano", aldus een woordvoerder.

Het genoemde paviljoen brengt het Nederlandse themajaar 2019, Rembrandt and the Dutch Golden Age, onder de aandacht. Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, sprak eerder zijn bewondering uit over het ambacht dat de studenten van het HMC leren. "Dit is iets om te koesteren en trots op te zijn. De combinatie met de nieuwe technieken maakt dat vakmanschap niet iets van vroeger is maar van nu en de toekomst", aldus Taco Dibbits.

Precies dát laat het HMC volgens de woordvoerder zien tijdens Masterly – The Dutch in Milano. "Met als achtergrond het werk van de grote meester Rembrandt presenteren nog maar net afgestudeerden en huidige studenten hun meesterstukken. Kom langs en beoordeel zelf of dit de meesters van de toekomst zijn."
 

HMC-voorzitter College van Bestuur Frans Veringa vertelt: "Binnen het HMC wordt internationalisering een steeds belangrijker thema. Wij willen graag de internationale banden tussen bedrijven, organisaties en het HMC aanhalen én versterken om zo kennis uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Salone del Mobile is uiterst geschikt om deze internationale banden te bekrachtigen. Daarbij geven we studenten, die startende ondernemer zijn, de kans om zich te presenteren aan de branche."

Het HMC, ook wel bekend als Hout- en Meubileringscollege, is sinds 1929 de enige mbo-vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben. Het HMC heeft onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. 

http://hmcollege.nl


Deel op Social Media
13-03-2019 8:00

De eerste dag van MaterialDistrict Rotterdam 2019 was een groot succes. Dat meldt de organisatie van het evenement in een bericht aan alle relaties.

"Ruim tweeduizend enthousiaste bezoekers hebben genoten van de onafhankelijke tentoonstellingen met meer dan tweehonderd vernieuwende materialen, de innovaties van honderdveertig exposanten en de negentien internationaal gerenommeerde sprekers die hun kennis en visie hebben gedeeld met het publiek."

In het onderstaande fimplmje een impressie van de eerste dag van het evenement.

Het enthousiasme van de beursorganisatie wordt gedeeld door de redactie van Inside Information. De tijdens de eerste dag op het evenement aanwezige redacteur was onder de indruk van de vele materiaalinnovaties alsmede de massaliteit van het - niet zelden jonge - aanwezige publiek. In de eerstvolgende uitgave van Inside Information zal een uitgebreide terugblik op het Material District te vinden zijn.

www.materialdistrict.com


Deel op Social Media08-03-2019 8:30

Nieuws van CBRE. De vastgoed- en huisvestingsadviseur heeft zijn nieuwe hoofdkantoor in gebruik genomen. The Core, gevestigd onder het dak van een voormalige autogarage in het Schinkelgebied in Amsterdam, luidt volgens de organisatie een nieuw hoofdstuk in voor de Nederlandse tak van het wereldwijde vastgoedadviesbureau.

"Werk verandert en er worden meer eisen gesteld aan gebouwen", aldus Marco Hekman, Managing Director Continental Europe en CEO van CBRE Nederland. "De complexiteit van huisvestingsvraagstukken en vastgoedoplossingen neemt daardoor toe. In The Core gaan we samen met opdrachtgevers nieuwe werkomgevingen ontwerpen. Hier geven we ondernemerschap de ruimte en brengen we innovatie tot leven."

The Core werd deze week geopend geopend. Bekijk hier een filmpje: 

In de afgelopen maanden heeft CBRE het pand aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam grondig verbouwd. Het gebouw is afgesloten van aardgas, voorzien van een nieuwe isolatieschil en de indeling is grondig op de schop gegaan. Vier verschillende zones stellen gebruikers van The Core vanaf vandaag in de gelegenheid om een werkvorm te kiezen die past bij het vraagstuk.

Een smart building systeem stelt CBRE in staat om gebouwfuncties af te stemmen op de voorkeuren van gebruikers. Daarnaast is CBRE voor het hoogst haalbare gegaan op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Zo zijn alle recyclebare materialen in The Core in kaart gebracht en heeft CBRE resultaten toegepast uit onderzoek van de Universiteit van Twente naar de invloed van de werkomgeving op gezondheid, welzijn en prestatievermogen van kantoorgebruikers.

"The Core is niet alleen het antwoord op ons eigen huisvestingsvraagstuk. We slaan een geheel nieuwe weg in. Omdat het gebouw nauwelijks kaders heeft, passen we ons vanaf nu makkelijk aan aan de snel veranderende wereld om ons heen", aldus Hekman.

www.cbre.nl


Deel op Social Media04-03-2019 8:00

Amsterdam heeft het. Nee, we bedoelen niet de kleinburgerlijke arrogantie die import-hoofdstedelingen zo nu en dan kenmerkt ('Waar woon jij? Wat moet je daar nou?'). We bedoelen het nieuwste designkantoor van Mindspace. De aanbieder van flexwerkplekken opende recent een nieuwe vestiging nabij de Dam.

"Een high-end interieur, alle voorzieningen om comfortabel te werken en gevestigd op een A-locatie – dat is Mindspace Dam, de nieuwste Mindspace-vestiging in hartje Amsterdam", aldus de organisatie. "In maart opent het pand officieel haar deuren, maar een aantal bedrijven werkt al vanuit dit bijzondere kantoor."

 

image

De nieuwe locatie is gevestigd in het voormalige kantoor van de Handelsvereniging Amsterdam (HVA). Het pand ligt aan de Nieuwezijds Voorburgwal en werd gebouwd in 1888. Het beschikt over een typisch Amsterdamse neorenaissance façade. Echte blikvangers zijn de grote glas-in-loodramen en de historische vergaderzaal in art-decostijl.
"Het gebouw ademt geschiedenis en grandeur, toch wanen werknemers zich bij binnenkomst in het kantoor van de toekomst. Verschillende innovatieve en dynamische bedrijven namen er inmiddels hun intrek, zoals bijvoorbeeld GoPro. Het pand biedt werkruimte aan teams van elke grootte."

image

“Amsterdam bruist van de creativiteit en innovatie, dit past perfect bij het merk Mindspace”, zegt Yotam Alroy, medeoprichter en chief business officer bij Mindspace. “We zijn trots op onze nieuwste vestiging in een prachtig monumentaal pand. Hier combineren we een high-end interieur met een prachtige historische uitstraling. We hopen dat deze inspirerende omgeving ervoor zorgt dat teams het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Met de toevoeging van Mindspace Dam exploiteert Mindspace nu vier locaties in Nederland: één in Utrecht en drie in Amsterdam. Mindspace heeft ook kantoren op 28 andere locaties in grote steden wereldwijd, zoals San Francisco, Tel Aviv, Berlijn, Warschau, Londen, München, Hamburg en Washington D.C. 

image

www.mindspace.me


Deel op Social Media
01-03-2019 8:30

Branchevereniging bni organiseert een bijzondere fietstocht. "Op donderdag 28 maart vanaf 15.30 uur organiseren we een bni bike tour in Amsterdam. We bezoeken recente hospitality en office projecten en horen het verhaal achter het interieur."

De tour eindigt met een ontvangst in het QO Hotel waar volgens een woordvoerder 'duurzaamheid en luxe hand in hand gaan'. De bijeenkomst begint om 15.30 uur en zal om ongeveer 18.30 uur afgelopen zijn, 'na een borrel & bite'. 

www.bni.nl
 

Deel op Social Media
01-03-2019 8:30

De nieuwe editie van Dutch Design Awards (DDA) opent vandaag (vrijdag 1 maart). Voor de zeventiende keer wordt ontwerpend Nederland uitgenodigd om hun beste werk in te sturen.

DDA bekroont het beste Nederlands ontwerp dat zich op meerdere vlakken weet te onderscheiden: door relevantie en impact op onze samenleving, maar ook door de mate waarin het zich verhoudt tot het eigen vakgebied. Van nieuwe cross-overs en samenwerkingen, tot vakmanschap en materialisatie, tot een prikkelende aanpak of aantrekkelijke vorm. 

Deelnemen kan in een van de zes hoofdcategorieën: Product, Fashion, Habitat, Communication, Design Research en Service & Systems. Daarnaast kunnen jonge ontwerpers zich opgeven voor de Young Designer Award en dingen opdrachtgevers mee naar de Best Commissioning Award. 

Commissies van onafhankelijke experts selecteren op basis van de open inschrijving en gescout werk drie genomineerden per categorie. Een achtkoppige jury selecteert vervolgens in elke categorie de winnaar. Zij kijkt daarbij hoe een ontwerp zich verhoudt tot de Nederlandse samenleving in de breedste zin van het woord: economisch, sociaal, cultureel en inhoudelijk. De commissies en jury hanteren de volgende overkoepelende criteria: impact, onderscheidend vermogen, zeggingskracht en productiewijze. 

DDA kijkt uit naar een breed scala aan inzendingen, van gevestigde namen tot jong talent. Ontwerpen die de wereld veranderen, vormgeven en verbeteren. "Maak jij als ontwerper, bedrijf of instelling het verschil? Schrijf je dan in tussen 1 maart en 17 april."

dutchdesignawards.nl


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >