Nieuws


26-02-2019 8:00

In Denemarken is een uniek complex geopend: de Roskilde Festival Højskole. De school heeft een eigen leraren- en studentencampus en is ontworpen door MVRDV in samenwerking met de Deense architect COBE.

De opening van de school vormt het sluitstuk van het 11.000 m2 tellende masterplan ROCKMagneten van MVRDV/COBE waartoe ook het in 2016 geopende pop- en rockmuseum Ragnarock behoort. De Roskilde Festival Højskole is de eerste speciaal gebouwde school van dit type in 50 jaar in Denemarken en het terrein is in zijn geheel een ode aan de jeugdcultuur.

Een oude cementfabriek in Roskilde is getransformeerd tot een eigentijdse school waar jongeren zich in vier tot tien maanden kunnen bekwamen in dans, muziek, kunst, architectuur en design. De school, die in januari al zijn eerste leerlingen ontving, biedt daarnaast ook cursussen aan op het gebied van debatteren, leiderschap en humanisme. Leerlingen én docenten van de Roskilde Festival Højskole verblijven zolang de cursus duurt in de nieuwbouw naast de school. Er zijn twee blokken voor studenten die hun kamer met een of twee medestudenten delen, en er is aparte huisvesting voor docenten.

Het idee van de Højskole – die in de verte doet denken aan de Nederlandse volksuniversiteit – is afkomstig van de negentiende-eeuwse Deense auteur en leraar N.F.S. Grundtvig. Hij had een school zonder examens voor ogen, waarin de nadruk zou liggen op creatieve vakken en waar studenten en leraren samen op een campus verblijven. Het initiatief voor de Roskilde Festival Højskole kwam van de organisatoren van het beroemde Roskilde Festival dat jaarlijks in juni wordt gehouden.
 

‘Bij het ontwerp hebben we ons laten inspireren door de spirit van het Roskilde Festival. Daarin staan muziek, activisme, kunst en vooral vrijheid centraal,’ zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV en als architect verantwoordelijk voor dit project en het bijbehorende masterplan. ‘Het festival is naast een plek voor plezier en muziek ook een soort laboratorium op het gebied van innovatie. Deze speciale sfeer wilden we vastleggen in het ontwerp voor het interieur van de school.’

In het ontwerp van MVRDV en COBE is het betonskelet van de oorspronkelijke fabriek en het originele dak hergebruikt. De hoge 3.000 m2 tellende ruimte is opgedeeld in verschillende kleurrijke modules, volgens het ‘doos-in-een-doos-principe’, elk met een eigen functie. Deze modules zijn gerangschikt langs een centrale ‘rode loper’ die van de ene kant naar de andere kant van het gebouw loopt. In het midden is een houten tribune toegevoegd waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en die daarnaast een perfecte plek is voor presentaties. Op de eerste verdieping zijn de lerarenkamer, de danszaal, een bibliotheek en verschillende studio’s.

'Voor mij als voormalig folk high school student was het een heel bijzondere taak om een voormalige betonfabriek om te vormen tot een Højskole met als doel toekomstige generaties studenten vorm te geven,’ zegt Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE. ‘We revitaliseren het gebouw door het te openen en nieuwe modules toe te voegen aan de oude structuur. Een ongebruikt industrieel gebouw is een bruisende gemeenschappelijke hub geworden voor creativiteit.’

Naast de school staat de huisvesting voor de studenten en de leraren, opgedeeld in 3 volumes van in totaal 2.600 m2 biedt dit plek aan 150 mensen. Er is gekozen voor een industriële uitstraling passend bij het oorspronkelijke fabrieksgevoel van deze plek. Van buiten oogt het gebouw als een verzameling gestapelde zeecontainers, in werkelijkheid bestaan de modules uit een houten structuur met een metalen omhulsel. De twee studentenblokken zijn onderling verbonden door een stalen loopbrug. Alle kamers komen uit op een gemeenschappelijke huiskamer, waar samen kan worden gegeten, gemusiceerd én gestudeerd.

www.mvrdv.com
 

22-02-2019 8:00

Is het een vlammend nieuw ontwerp van jonge hemelbestormers, of moeten we het scharen onder het kopje 'kopieerlust'? Zeker is dat de Burn it Chair van Mira Gerhart, Kiara Helk en Sharon Kisser sterk doet denken aan de serie Smoke waarmee Maarten Baas zichzelf introduceerde in de internationale ontwerpwereld.

Mira Gerhart, Kiara Helk en Sharon Kisser studeren aan de Interior Architecture Hochschule in het Duitse Mainz. Het drietal ontwierp de ‘Burn it Chair’. Ze raakten geïnspireerd door de wijze waarop panlatten worden gebundeld voor vervoer met een metalen band.

Het meest opmerkelijke aspect van het ontwerp - dat het ook de naam heeft gegeven - is echter natuurlijk het verbrande zitdeel van de stoel. Het oppervlak is afgewerkt door de vlammen. Door schuren en waxen is het verbrande oppervlak volgens de ontwerpers als het ware verzegeld en krijgt het een ‘smooth’ uitstraling. De stoel is bekroond tijdens de Design Award Rheinland-Pfalz en werd onlangs getoond tijdens de interieurbeurs in Kortrijk.

Het staat eenieder vrij om te ontwerpen wat hij of zij wil. En het staat elke jury vrij om ontwerpen te laueren met prijzen. Maar enigszins bevreemdend is het wel om een meubel te belonen dat zo sterk doet denken aan een bekend werk van een internationaal opererende ontwerper. Maarten Baas was overigens wel iets radicaler dan het Duitse drietal. Niet alleen is in de serie Smoke het gehele meubel vuur bewerkt. Ook paste Baas het procedé toe op designklassiekers van onder meer Rietveld.

burnitchair@web.de

19-02-2019 13:30

De uitreiking van de BNA Beste Gebouw 2019-verkiezing op 17 mei vindt plaats in de LocHal, de nieuwe bibliotheek van Tilburg. Toen de LocHal op 24 januari werd geopend, sprak Francine Houben van ‘een kathedraal van deze tijd’.


De voormalige locomotiefhal achter het centraal station, gebouwd in 1932, is een industriële basiliek: een metershoge dubbele kapconstructie van staal en beton boven een gigantische kraanbaan met twee kranen, met gevels van mat draadglas waardoor het daglicht gefilterd binnenvalt. Voortbouwend op het verleden hebben de ontwerpers van Civic, Braaksma & Roos, Arup, Inside Outside en Mecanoo de hal omgetoverd in een geweldige ‘werkplaats’ rond een gigantische tribunetrap, waarop studenten en zzp’ers achter laptops werken en kinderen rondspringen.
 

Deze 'kathedraal' gaat dus fungeren als decor bij de uitreiking van de BNA-prijs voor het beste gebouw. De inschrijvingstermijn is inmiddels geopend, en het loopt goed, stelt de BNA. "Dat er veel gebouwen worden ingezonden, heeft ongetwijfeld te maken met de huidige bouwhausse. Niet het mooiste gebouw wint, maar het beste gebouw, met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij." Inschrijven kan tot en met 5 maart.

De jury beoordeelt de inzendingen op basis van vier categorieën.
Daarnaast zullen de genomineerde gebouwen ook extra aandachtig worden bekeken op hun toegankelijkheid. "De nominaties maken we 21 maart bekend, vanaf die dag kan het publiek online stemmen."


Tijdens de uitreiking op 17 mei zal vermaard bewegwijzeringsdesigner Paul Mijksenaar een pleidooi houden voor visueel toegankelijke gebouwen. Visuele toegankelijkheid is geen vanzelfsprekende eigenschap van de gebouwde omgeving en kan niet worden afgedwongen via (bouw)wet- en regelgeving. Mijksenaar zal ingaan op het feit dat iedereen gebaat is bij een visueel toegankelijke gebouwen en dat richtlijnen hiervoor niet alleen nuttig zijn voor visueel gehandicapte mensen, en dat architecten een voortrekkersrol kunnen spelen bij het ‘leesbaar’ maken van gebouwen en openbare ruimtes.

www.bna.nl


Deel op Social Media18-02-2019 8:00

Donderdag 7 februari vond bij Design Post Amsterdam (DPA) de eerste 'Talk' van dit jaar plaats. Deze negentiende Talk had als thema ‘Trends 2019’. Een onderwerp dat, gezien de grote opkomst, een snaar raakt bij interieurprofessionals.

Welke richting gaan we op in de interieur en designbranche en wat zijn trends in de samenleving? Gaby Van Gestel, trendwatcher en bekend van ontwerpstudio Hemelsby presenteerde thema’s als: 'leven in het nu i.pv. in de toekomst', 'internetverslaving', 'duurzaamheid', 'afvaloplossingen', 'het opzoeken van de natuur', 'natuurlijke kalmte in onszelf' en 'spelen'. Marie-Gon Vos zoomde in op vormen, stijlen, materiaal- en kleurgebruik in interieur.

Trends die in dit laatste opzicht voorbijkwamen waren onder meer 'Sustainable Tech', 'Natural Calm' en 'Playfull Innocence'. Niet alleen thema’s in het algemeen kwamen aan bod. Ook werd er flink ingezoomd op vormen, stijlen, materiaalgebruik waar je haast niet omheen kan en nieuwe kleurpaletten in interieurdesign. "Zo keert de klassieke stijl terug (in een nieuw jasje), zie je nog een touch of folkore en zie je in interieur meer Fun & Humour", aldus een woordvoerder van DPA. "Er wordt gespeeld met gebogen hout in stoelen, tafels, lampenkappen, maar ook in kapstokken en eigenlijk alles wat je als meubel en accessoires kan bedenken."

"Gekleurd glas is er al een tijdje, maar blijven we in 2019 volop zien. Kleden en karpetten worden steeds kleurrijker en steeds meer uitgesproken. Deze zijn te zien in allerlei verschillende vormen en worden steeds vaker toegepast op de wand als kunstobject, voor de akoestiek of allebei. We zien weer nieuwe kleurpaletten met veel aardse en warme tinten en het is al eens gezegd, maar het is tevens een goede round-up van deze geslaagde Talk: een Human Touch maakt je interieur echt af."

www.designpostamsterdam.nl


Deel op Social Media11-02-2019 8:30

Vergrijzing, een toegenomen levensverwachting én een onzeker pensioen zorgen ervoor dat we jaren langer blijven doorwerken. Hoe ver zullen we gaan om onze mentale en fysieke gezondheid hierin te faciliteren? ‘Senior Spaces’ presenteert dit ruimtelijk scenario en confronteert ons met een nieuwe generatie op de werkvloer, de 70-plusser.

Senior Spaces is het eerste hoofdstuk van het drieluik ‘Labor Lab’, te vinden in TSH Collab van 4-15 februari. "We sluiten af met een event. Kom je op 15 februari ervaren wat het zou betekenen om te blijven werken tot in je laatste levensfase?", aldus de initiatiefnemers Studio LONK en Ditt. Officemakers, in samenwerking met BrightPensioen en TSH Collab.

Aan het woord komen onder meer Ruben Jacobs (cultuursocioloog), Aart Bontekoning (generatie-expert, spreker en co-producer van ‘het generatietheater’), Caro van Dijk (architect van zorgzame omgevingen), Sjaak Zonneveld (auteur en ondernemer met BrightPensioen), Mattijs Kaak (directeur Ditt. Officemakers) en Anna Dekker en Celine de Waal Malefijt (socioloog en ruimtelijk ontwerper van Studio LONK). Het event wordt gemodereerd door Tracy Metz (Stadsleven, NRC). 

Het evenement begint op 15 februari om 15.30 uur. Plaats van handeling: Het Parool Theater aan de Wibautstraat 131D in Amsterdam.

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-labor-lab1-senior-spaces-54525678773


Deel op Social Media11-02-2019 8:00

De afgelopen editie van de Rotterdamse designbeurs Object, gehouden van 8 tot en met 10 februari, was groter en veelzijdiger dan ooit. Bijna 10.000 designliefhebbers bezochten gedurende drie dagen het HAKA-gebouw, dat tot de nok gevuld was met design.

Zo'n tweehonderd ontwerpers, designlabels en instellingen toonden bij elkaar duizenden bijzondere designobjecten. Opvallend veel deelnemers hebben werk verkocht of nieuwe opdrachten gekregen. "Mensen investeren weer in kwaliteit en originaliteit en besteden graag geld en tijd aan hun interieur", aldus directeur Anne van der Zwaag.

Sinds Anne van der Zwaag de beurs zeven jaar geleden overnam is Object Rotterdam uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor eigentijds design en een springplank voor jong talent. Het designplatform staat bekend om de uitgekiende mix van design, mode, architectuur en kunst; te kijk en te koop. Dankzij het interdisciplinaire karakter neemt Object in Nederland en daarbuiten een unieke positie in. Anne van der Zwaag: "Object is veel meer dan een verkoopbeurs. Het is een platform voor de actuele stand van zaken in uiteenlopende designdisciplines. De krenten uit de pap zorgvuldig bij elkaar gebracht op een iconische Rotterdamse locatie."

Het succes van de beurs wordt verder versterkt door de Art Rotterdam Week waar Object onderdeel van is, een jaarlijks festival voor kunst en cultuur dat massa's mensen op de been brengt. Al tijdens de besloten opening vormden zich lange rijen voor de entree. Een letterlijk hoogtepunt waren de presentaties van Maze de Boer en Rachid Assoui bovenin het markante gebouw, met het prachtige uitzicht over de stad. De designveiling die hier werd georganiseerd trok veel bekijks en bracht ruim 10.000 euro op voor een goed doel: de bouw van een school in Senegal. Op de beurs werden direct stukken verkocht. Ontwerpduo verkocht meerdere lampen, Lensvelt verschillende stoelen van Maarten Baas en Nynke Koster een aantal van haar architectonische objecten. 

www.objectrotterdam.com


Deel op Social Media05-02-2019 9:00

'Healing Office'-onderzoek van D/Dock toont aan dat een gezonde werkomgeving een stijging in productiviteit van medewerkers van maar liefst 10 procent oplevert. Dat meldde het architectenbureau uit Amsterdam tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst.

"Met dit onderzoek bewijst D/Dock dat de werkomgeving een significante invloed heeft op de productiviteit en het welzijn van de gebruikers van een gebouw", aldus een woordvoerder.

In 2014 lanceerde design studio D/Dock het concept 'Healing Offices', een ontwerpmethodiek die bijdraagt aan de productiviteit en het welzijn van de gebruikers. Deze aanpak is met succes onder andere toegepast voor het nieuwe pand van Macaw, het kantoor van Google Amsterdam, van projectontwikkelaar OVG Real Estate en voor de reisaanbieder @Leisure Group.

Door er een onderzoeksmethode voor te ontwikkelen en zo data te verzamelen over het daadwerkelijke effect van het interieur ontwerp, beoogt D/Dock naar eigen zeggen te blijven leren en innoveren, altijd op basis van gedegen onderzoek en creativiteit.
 

De eerste case study vond plaats bij Macaw in Hoofddorp. Deze 'full service digital partner' zet zwaar in op vitaliteit voor haar medewerkers en vond in Healing Offices een geschikte aanpak en in D/Dock een geschikte partner. Een jaar later blijkt dat de verhuizing naar een nieuwe omgeving overwegend positieve resultaten oplevert.

“Ik geloof dat we een werkomgeving hebben gecreëerd die bijdraagt aan onze ambitie om aan het einde van de werkdag met meer energie naar huis te gaan, dan waarmee je binnen kwam”, aldus Ronald van Es, CFO Macaw.

De doelstelling was om de invloed van zowel harde en zachte factoren te combineren en te weten te komen hoe groot het effect van het fysieke ontwerp is. Daarbij rekening houdend met de invloed die de organisatie zelf heeft in de productiviteit en het welzijn van de medewerkers. Dit onderzoek is onder leiding van omgevingspsycholoog Anicee Bauer van D/Dock uitgevoerd, in nauwe samenwerking met Macaw. Het is gefinancierd door projectontwikkelaar Delta Development.

Een uitgebreide vragenlijst werd ingezet om de subjectieve beleving van de werknemers te meten, bijvoorbeeld ten aanzien van hun gezondheid, bevlogenheid, gevoelens van verbondenheid, samenwerking en productiviteit. De objectieve en subjectieve metingen werden uitgevoerd zowel in de oude situatie in 2016, als ook in de nieuwe situatie in 2018.

Zodoende kwam D/Dock onder andere tot de volgende conclusies:    

  • De nieuwe omgeving biedt een inspirerend, betekenisvol en divers design, wat het gevoel van comfort en trots bevordert en negatieve stress 40 procent reduceert. Dit suggereert dat inspiratie en diversiteit krachtige middelen zijn om het mentale welzijn van werknemers te vergroten.
  • Mede door de integratie van natuur en daglicht in de nieuwe omgeving voelen medewerkers zich over het algemeen energieker dan in de oude omgeving. Ze zijn beter in staat zich te ontspannen na en te herstellen van een drukke werkdag. Door het integreren van een ontspanningsruimte kunnen medewerkers experimenteren met nieuwe ervaringen opdoen ten aanzien van het ontspannen tussen het werk door. Dit brengt interessante inzichten in hoe het D/Dock team met dergelijke typologieën kan omgaan.
  • De nieuwe omgeving stimuleert beweging, een actieve lichaamshouding en persoonlijk contact met collega’s, wat het gevolg is van een actief werkplek design en de openheid en verbondenheid. Werknemers hebben hierdoor het gevoel dat zij sneller met elkaar kunnen schakelen en “dingen makkelijker geregeld krijgen”. Dit alles vertaalt zich naar 10 procent verhoging van de productiviteit van de werknemers.  


“De complexiteit van het uitvoeren van een effect-onderzoek in een praktijksituatie was een grote uitdaging. De resultaten leveren echter een enorme schat aan inzichten op, die een waardevolle bijdrage zullen leveren aan hoe wij de match tussen omgevingen en cultuur nog beter kunnen optimaliseren”, concludeert Anicee Bauer. 

www.ddock.com


Deel op Social Media05-02-2019 8:00

Op 4 februari zijn, tijdens een feestelijke uitreiking, de winnaars bekendgemaakt van De Nederlandse Bouwprijs. De jury van de tweejaarlijkse prijs heeft uit zeventig inzendingen winnaars en genomineerden geselecteerd die een bijdrage leveren aan de drie pijlers people, planet en profit. Enkele van de winnende projecten scoorden met een circulaire insteek.

De prijzen zijn uitgereikt in vier categorieën: gebouwen, bouwmaterialen en -systemen, civiele kunstwerken en talent met toekomst. In de eerstgenoemde categorie ging Biosintrum met de eer strijken. De Gemeente Ooststellingwerf heeft Paul de Ruiter Architects opdracht gegeven tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzaam Breeam Outstanding Biosintrum als het  hart van het Ecomunitypark. Het Biosintrum is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan 80 procent bestaat uit biobased materialen en een inspiratiebron vormt voor studenten en professionals. De jury zegt over deze inzending dat dit een voorbeeldproject is van een integrale aanpak van bio-based materialen, circulair bouwen én waar bovendien de totale groene inpassing in het ontwerp is meegenomen. Heel inspirerend vindt de jury daarnaast het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw van het gebouw.

In de categorie bouwmaterialen & -systemen ging de prijs naar Superlocal-Super Circular Estate. De ambitie van de circulaire gebiedsontwikkeling Superlocal is om de materialen van drie leegstaande hoogbouwflats te hergebruiken voor de bouw van circa 130 sociale huurwoningen en de inrichting van het openbaar gebied. In 2018 is een Expogebouw opgeleverd, een bouwkundig experiment om te onderzoeken of woningen gemaakt kunnen worden van de materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij de sloop van een flat. Het Expogebouw bevat de belangrijkste elementen van een reguliere woning, waardoor het als test fungeert voor het hergebruiken van sloopmaterialen bij de realisatie van nieuwe woningen. De jury prijst het experiment en de manier waarop is nagedacht over groenvoorziening en de waterberging. Ook de sociale aspecten, de innovatieve samenwerking, de gedeelde verantwoordelijkheden en de klankbordgroep is indrukwekkend te noemen.

De twee andere prijzen ginmgen naar de Hoogwatergeul Veessen Wapenveld  (het beste civiele kunstwerk) en Saartje van der Made (Talent met toekomst).

www.bouwbeurs.nl


Deel op Social Media04-02-2019 8:00

Over enkele dagen begint in Frankfurt weer de beurs Ambiente. Van 8 tot en met 12 februari zullen op de beurs de laatste trends worden getoond op het gebied van sfeer en comfort in de binnenruimte. Nederlandse studenten van de Fontys University of Applied Science zullen er onder de titel 'future thinkers' rondleidingen verzorgen.

De samenwerking tussen Ambiente enm de Fonrys Hogeschool vind nu al voor de achtste keer plaats. Dit jaar gebeurt dat voor het eerts onder de titel 'furure thinkers'. Een achttal studenten zal in dit kader tours verzorgen door de hallen 4.0 rn 8.0. Daarbij zullen zij belangstellenden onder meer inzicht verschaffen in hun onderzoeksresultaten. Ook presenteren de studenten het zogenoemde Trendbook 2019, waarin de ;'megatrends in de huidige samenleving beschreven worden, alsmede de wijze waarop deze trends zich zullen manifesteren in de luxueuze binnenruimte. 


De samenwerking met Ambiente biedt studenten de mogelijkheid om zich te orienteren op de zakelijke wereld. "Op Ambiente kunnen ze hun communicatie-skills verbeteren en leren hoe ze naam moeten maken als trendwatcher", zegt Vera Bouwhuis van Fontys.  

De Trend Tours vinden plaats van zaterdag 9 tot en met dinsdag 12 februari. Ook tonen zij de trends op hun eigen stands in de foyer van hal 4.0 en in de Galleria 0. 

www.ambiente.de

 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >