Nieuws


28-01-2019 10:00

De 14e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is onlangs (22 januari) weer van start gegaan. Architecten en hun opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw, opgeleverd in 2018 via www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden.

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige vakjury met Jort Kelder als juryvoorzitter. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De uitreiking vindt plaats op 17 mei 2019.

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was Het Gelders Huis (Team V Architecten) het Beste Gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar het Eindhovense wooncomplex Space-S, ontworpen door Inbo.

www.gebouwvanhetjaar.nl


Deel op Social Media14-01-2019 8:00

Vanochtend (maandag 14 januari) gaat de Internationale Möbelmesse (IMM) in Keulen weer van start. Het jaarlijkse evenement laat een keur aan interieurproducten zien.

In Keulen zijn van 14 tot en met 20 januari de producten van zo'n 1.200 exposanten uit meer dan vijftig landen te zien. Behalve de laatste woontrends zal er - als elk jaar - ook projectinterieurgebied van alles te beleven zijn op de IMM. We houden u de koemnde tijd op de hoogte.

www.imm-cologne.com 


Deel op Social Media
11-01-2019 8:00
Triodos bank keert terug naar landgoed De Reehorst te Zeist met een nieuw duurzaam kantoor met drie torens en een volledig houten kern. Innovatieplatform Booosting organiseert een projectbezoek aan het bijzondere project-in- aanbouw.

Het projectbezoek vindt plaats op dinderdag 7 maart vanaf 15.00 uur. Deelname is gratis voor aangeslotenen, studenten en pers; overige belangstellenden betalen 50 euro.

https://booosting.nl/event/show/id/310

Deel op Social Media07-01-2019 8:30

Architectenbureau D/Dock heeft binnen het Healing Offices-concept een onderzoeksmethode ontwikkeld om de invloed op welzijn, productiviteit en gezondheid van medewerkers te kunnen meten binnen de werkomgeving. "Op 17 januari presenteren wij de resultaten van het onderzoek en hoe wij daartoe zijn gekomen. Onderzoek toont positief resultaat met significante stijging in productiviteit."

Deze recente case study voerde D/Dock uit bij Macaw in Hoofddorp. "Vermindering van stress en ziekteverzuim zijn van steeds groter belang voor werkgevers, zij doen er alles aan om een zo vitaal mogelijke omgeving te creëren voor hun werknemers. Met dit onderzoek bewijzen D/Dock en Macaw dat het interieur in synergie met de organisatiecultuur van significante invloed zijn op het welzijn en de gezondheid van werknemers."

 

Tijdens deze gezamenlijke presentatie op 17 januari legt D/Dock’s omgevingspsycholoog Anicee Bauer uit hoe het ontwerp van de werkomgeving heeft bijgedragen aan de stijging in productiviteit bij Macaw. Ronald van Es, CFO Macaw, presenteert wat deze cultuurverandering binnen zijn organisatie teweeg heeft gebracht.

De bijeenkomst vindt plaats bij Macaw aan de Taurusavenue 16E in Hoofddorp. Het programma begint om 16.00 uur. “Mocht je aanwezig willen zijn, stuur een email met motivatie naar s.smeets@ddock.com. (We hebben beperkt aantal plekken)."


www.ddock.com


Deel op Social Media04-01-2019 8:00

Onder de titel 'Architect – Actietect? Beschouwingen op het snijvlak van architectuur en gedrag(swetenschappen)' vindt op 22 januari een lezing plaats over de wijze waarop architectuur zich verhoudt tot de bewegende mens. de lezing wordt georganiseerd door museum van Eesteren en vindt plaats in het Amsterdamse Burgerweeshuis.

Hierbij draait het onder meer om ‘affordances’, een begrip dat in het midden van de vorige eeuw door ecologisch psycholoog James Gibson werd geïntroduceerd . Hij doelde jietmee op dat wat de omgeving (zoals speeltuinen, meubelen of gebouwen) verschaft aan mogelijkheden voor dieren of mensen. Tijdens dit 'Van Eesteren Gesprek' zullen bewegingswetenschapper Peter Beek en een nader bekend te maken architect dit concept toelichten aan de hand het werk van Van Eyck. Vervolgens verzorgen zij een rondleiding door het Burgerweeshuis om gezamenlijk de werkingskracht van de door Van Eyck beoogde interacties te onderzoeken.

Tot en met januari 2019 is in het voormalig Burgerweeshuis ook een door het Van Eesteren Museum samengestelde expositie over Maison d’Artiste te zien, een kunstenaarswoning naar ontwerp van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Inclusief een reconstructie van het ontwerp op schaal 1:5 van wel 4 x 4 x 4 meter, ontwikkeld door architectuurstudenten van de TU Delft onder leiding van professor Mick Eekhout.

De bijeenkomst vindt plaats op 22 januari vanaf 19;30 in het Burgerweeshuis: IJsbaanpad 1 te Amsterdam. De avond begint met een rondleiding langs de expositie en het prototype door Anouk de Wit, directeur van het Van Eesteren Museum. deelname is gratis, mits men zich vooraf heeft aangemeld.
 
http://vaneesterenmuseum.nl/nl/tickets/


Deel op Social Media02-01-2019 8:00

Apple Park het groenste kantoor ter wereld? Niet volgens Innax. De organisatie publiceerde afgelopen week een vergelijking op zijn website tussen het hoofdkantoor van Apple en het Alliander gebouw in Duiven. U mag raden wie won.

Apple heeft een indrukwekkend en zeer duurzaam hoofdkantoor laten bouwen in Californië. In Apple Park, ook wel ‘The Spaceship’ genoemd, wordt enkel gebruikgemaakt van duurzame energie, de bomen worden gevoed met gerecycled water en een uniek ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het gebouw driekwart jaar zonder airco of verwarming kan.

Innax vraagt zich af of een Nederlands gebouw zich zou kunnen meten met het grote Apple als het gaat om duurzaam energieverbruik. "In Nederland verschijnen steeds meer gebouwen die energieneutraal of zelfs energiepositief zijn. Maar Apple heeft ongeveer 5 miljard dollar uitgegeven aan hun nieuwe thuisbasis, daar valt niet tegen op de boksen. Of toch wel? Een vergelijking met een iconisch gebouw op eigen bodem: het Alliander kantoor in Duiven."

In onderstaande tabel levert Innax een paar kengetallen op een rij. "Apple Park, gelegen in het zonnige San Jose, produceert een enorme hoeveelheid zonne-energie, maar lang niet genoeg om het hele complex mee van stroom te voorzien. Het overige deel moet uit externe duurzame bronnen gehaald worden, daar waar het Alliander kantoor in meer dan de eigen behoefte kan voorzien, inclusief alle verbruiken (excl. elektrische auto’s). Opvallend is ook dat het verbruik per vierkante meter van Apple Park meer dan vier keer zo hoog is."

 

  Apple Park Alliander Duiven
BVO kantoorruimte 260.129 m2 25.000 m2
Vermogen PV 17.000 kW 1.500 kW
Opbrengst PV 34.000.000 kWh* 1.500.000 kWh
Verbruik 142.000.000 kWh 1.500.000 kWh
Verbruik per m2 257 kWh/m2 60 kWh/m2

*geschatte opbrengst
 

"De vele faciliteiten en onderzoekscentra spelen natuurlijk een rol en als je bedenkt dat het gemiddelde verbruik in de VS rond de 500 kWh ligt dan doet Apple Park het helemaal niet slecht. Het plaatst Apple Park’s ambitie het ‘groenste gebouw op aarde’ te zijn echter wel in een ander daglicht."

www.innax.nl

 

 

 

 

 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >