Nieuws


28-09-2018 16:23

Mede-oprichter en directeur van Mvrdv Nathalie de Vries is door de TU Delft benoemd tot hoogleraar Architectural Design met als zwaartepunt Public Buildings.Nathalie de Vries stelt voor om het onderzoek naar openbare gebouwen te beschouwen als een collectieve kennisbron en om output te produceren voor de architectonische gemeenschap en daarbuiten, door kennis te bevorderen over hoe architectuurontwerp kan bijdragen aan het oplossen van dringende maatschappelijke kwesties.

"Praktijk en theorie zijn in de architectuur onlosmakelijk met elkaar verbonden", zegt Nathalie de Vries. "De ontwerpprojecten moeten een solide educatieve kern vormen, maar ze moeten vanzelfsprekend ook worden omringd door een 'lichaam van kennis en ervaring' van de verschillende experts, Dit helpt ervoor te zorgen dat studenten inzicht krijgen en ervaring opdoen door toegang te bieden tot actuele kennis over theorie, praktijk en geschiedenis."

Nathalie de Vries gaat thema’s onderzoeken die verwant zijn aan de uitdagingen die zij zelf tegenkomt in haar bureau Mvrdv, dat wereldwijd actief is. Een van haar thema’s zal multipliciteit in architectuur zijn, over hoe gebouwen en bouwelementen op productievere wijze kunnen worden ingezet. Een tweede thema, ‘het multiple gebouw’, zal gaan over de massaproductie van gebouwen. Hierbij is belangrijk om te onderzoeken of dit soort gebouwen zo kunnen worden ontworpen dat ze in de loop der tijd makkelijker kunnen worden aangepast. De leerstoel zal ook onderzoeken hoe betekenisvolle publieke ruimtes en publieke gebouwen kunnen worden gemaakt in een tijdperk dat het monofunctionele openbare gebouw steeds minder gangbaar wordt.

Nathalie de Vries (1965) is architect en stedenbouwkundige. Ze studeerde af aan de TU Delft in 1990. Ze is directielid van het internationaal opererende architectenbureau Mvrdv, dat ze in 1993 oprichtte samen met Winy Maas en Jacob van Rijs. Momenteel is De Vries voorzitter van de branchevereniging van architectenbureaus BNA. Ze doceerde aan diverse scholen en instituten waaronder Harvard GSD, IIT Chicago, The Berlage, de TU Delft en ArtEZ Academie van Bouwkunst. Van 2005-2008 was ze Spoorbouwmeester voor ProRail/NS. Van 2002 tot 2004 was ze hoogleraar Architectuur aan de TU Berlin en van 2013 tot de zomer van 2018 was ze hoogleraar aan Baukunstklasse van de Kunstakademie Düsseldorf.


(Fotografie: Barbra Verbij).


 

Deel op Social Media24-09-2018 9:30

VOLA viert in 2018 haar vijftigste verjaardag. Dit wordt op 11 oktober gevierd met de relaties van het bekende designkranen-merk.

Vanaf 14.00 uur is de Amsterdamse showroom geopend voor gasten. Aldaar zal Torben Madsen van Link Arkitektur inspirerend vertellen over Arne Jacobsen en VOLA. "Daarna vertrekken we lopend naar Artis voor nog meer interessante verhalen: Emile Polak vertelt over het masterplan van Artis, Hieke Bakker en/of Marleen van Driel over de Robbenzaal, Evelyne Merkx over het Groote Museum, Thijs de Zeeuw en Maarten van Kesteren over het olifantenverblijf." In restaurant De Plantage zal architect Paul Linse vertellen over zijn inbreng in de renovatie van dit mooie etablissement.

vervolegns volgt in de VOLA-showroom een feestelijke borrel met heerlijke hapjes.

www.vola.com


Deel op Social Media24-09-2018 8:30

Atelier PRO is geselecteerd voor de architectuur van het nieuwe onderkomen van middelbare school Strabrecht College in Geldrop. De school telt 1.300 leerlingen en is al jaren aan vervanging toe. "Het nieuwe gebouw wordt geheel energieneutraal en er komt veel ruimte voor groen, licht en klimaat", aldus het architectenbureau.

De school heeft in onderwijsvisie een nieuwe weg ingeslagen en gekozen voor 'personalised learning'. Het architectuur-ontwerp voldoet aan de flexibele indelings-en gebruikseisen van de ruimte die voor deze vorm van onderwijs nodig is. "Soms werken de leerlingen namelijk in duo’s, soms in kleine groepjes en ook vindt er klassikaal onderwijs plaats."

Atelier PRO heeft veel ervaring in het ontwerpen voor diverse onderwijsvisies en is verheugd om dit project op te pakken. Architecten Dorte Kristensen en Mira van Beek: “We vinden het belangrijk om architectuur en omgeving te koppelen. Strabrecht College is niet alleen een leeromgeving maar ook een leefomgeving waar leerlingen zich prettig moeten voelen. Dus volop ruimte voor sociale contacten en samenwerken, maar ook voor rust en geconcentreerd werken.”

Er komen vier clusters met lokalen, studieruimtes en leerpleinen, die als huizen aan de centrale aula liggen. Door de aanleg van patio’s reikt het zonlicht tot diep in het gebouw en kan er buiten les plaatsvinden. De patio’s brengen schaalverfijning aan in de contour waardoor aansluiting ontstaat met de omgeving. "Door aanpassing van het omliggende groen wordt de school zichtbaar als een licht metselwerk gebouw op een groen gazon, met grote ramen bij de leerpleinen en de bijzondere vaklokalen."

Op het gebied van energiegebruik en circulariteit zijn de ambities hoog. Met het oog op toekomstbestendigheid voorziet het ontwerp daarom in grote indelings- en gebruiksflexibiliteit. "Atelier PRO is superblij met deze mooie opgave."

www.atelierpro.nl

 


Deel op Social Media24-09-2018 8:00
Woensdag 12 september is de monografie van ZZDP Architecten, 'ZZDP Architecten getransformeerd' gepubliceerd. Het boek werd uitgereikt door Jort kelder en aan Esther Agricola, directeur Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam.

De presentatie vond plaats in het onlangs gereedgekomen project The Ven, het nieuwe Park Inn Hotel en Holland Casino te Amsterdam Sloterdijk. ZZDP Architecten is als architect verantwoordelijk voor de complete renovatie/ transformatie van dit project. Aangezien het hier het meest recente opgeleverde project van ZZDP Architecten betrof en tevens het laatste gedocumenteerde gebouw was dat in het boek verscheen, was dit de uitverkoren locatie om de feestelijke onthulling te laten plaatsvinden.
Het boek is geschreven door auteurs Cor Wagenaar en Noor Mens, die tevens de jubileumeditie van het bureau schreven. Het boek is vormgegeven door Leon Bloemendaal en Patricia Dekkers. 
 
Esther Agricola sloot de feestelijke uitreiking af met eenprachtig verhalend commentaar, dat eindigde met een mooie quote over ZZDP Architecten: “ZZDP Architecten is overal in de stad Amsterdam op een onopvallende manier opvallend aanwezig.”

www.zzdp.nl

Deel op Social Media
21-09-2018 8:30

Concrete, HOH Architecten en NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser zijn genomineerd voor de ARC18 Interieur Award met respectievelijk Restaurant 212 in Amsterdam, Institute for Advanced Study in Amsterdam en MFC Doelum in Renkum. Dat heeft de jury, onder leiding van Folkert van Hagen (GROUP A), bekend gemaakt.

De drie nominaties zijn geselecteerd uit de 107 projecten die voor deze prijs zijn ingediend. Uit deze inzendingen heeft de jury eerst een longlist samengesteld, waar vervolgens de drie genomineerde projecten uit zijn geselecteerd. Op 22 november maakt de jury de winnaar bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC18 Awards in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

www.arc-awards.nl


Deel op Social Media05-09-2018 8:30

Het nieuwe culturele seizoen is van start gegaan. Ook het befaamde Droog Design in Amsterdam presenteert een nieuw geluid. In Hotel Droog is de komende tijd het werk van 'verse' jonge ontwerpers te zien.

In de lobby van het hotel wordt de komende maand werk getoond van elf zojuist afgestudeerde ontwerpers, die recentelijk een mastergraad verwierven in de vakgebieden Social Design, Information Design of Contextual Design. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en geopend tot en met 30 september.

In Hotel Droog is werk te zien van Elisa Otañez, Thomas Stratmann, Anna Aagaard Jensen, Siri Bahlenberg, Ellie Birkhead, Minji Choi, Erika Emerén, Annika Felder, Robert Johnson, Camilo OliveIra en Hala Tawil.  Hotel Droog is te vinden aan de Staalstraat 7b in Amsterdam.|

www.droog.com


Deel op Social Media
04-09-2018 8:30

Onlangs heeft de bouw van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties het hoogste punt bereikt. Bovendien certificeerde de Dutch Green Building Council de ontwerpfase met de maximaal haalbare duurzaamheidcertificering, het Breeam-NL Outstanding-certificaat.

Het state of the art gebouw, een realisatie van bouwconcern Dura Vermeer naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is centraal gelegen op de Wageningen Campus. Dit zorgt voor optimale interactie en kennisuitwisseling tussen Unilever en de Wageningen University & Research (WUR) en de op de campus aanwezige startups en andere bedrijven.

Door het slim integreren van diverse innovatieve technieken die bijdragen aan de gezondheid van de omgeving en de gebruikers, heeft het ontwerp van het Global Foods Innovation Centre een van de hoogste Breeam-scores ter wereld voor onderzoeksgebouwen behaald. Beide mijlpalen zijn  in aanwezigheid van Paul Polman, CEO Unilever, de Raad van Bestuur en het uitvoeringsteam van Dura Vermeer en andere betrokkenen met een feestelijke ceremonie gevierd.

Het Global Foods Innovation Centre van 18.000 vierkante meter bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Onder het gehele pand is een parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Wageningen University & Research toegankelijk is.

Door de integratie van verschillende functies in één pand biedt het gebouw vanaf medio 2019 een inspirerende werkomgeving waarbij kennisuitwisseling tussen Unilever, de WUR, kenniscentra, startups en andere bedrijven centraal staat. Dankzij diverse innovatieve technieken en een efficiënte indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Unilever daarnaast bij aan de gezondheid en het welzijn van de omgeving en de medewerkers en gebruikers van het gebouw.

www.paulderuiter.nl

 


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >