Nieuws


24-07-2018 8:00

In het kader van de 'Week van het Ontwerpen' wordt op de Biënnale Interieur een blik geworpen op de volgende generatie ontwerpers met de expo We Are The Next Generation. De expositie maakt medio oktober deel uit van het Interieur Festival stadsprogramma, in de verlaten Sint-Maartenskliniek in Kortrijk. 

Via een open oproep naar studenten en docenten werden 190 studentenprojecten ingezonden. Volgens de categorieën Architectuur, Multimediaal Ontwerp en Product Ontwerp werden drie adviescomités samengesteld die de werken beoordeelden op hun maatschappelijke relevantie, hun innovativiteit, hun duurzaamheid en hun exposeerbaarheid. 44 werken werden geselecteerd. The next generation designers.

De expo wordt nog uitgebreid met de winnaars van de OVAM Ecodesign Awards voor studenten en met een selectie internationaal studentenwerk. Vorig jaar werd Kortrijk opgenomen in het UNESCO Creative Cities Network als City of Design. Twee andere steden uit het netwerk, Graz (Oostenrijk) en Saint-Etienne (Frankrijk) zullen hun beste studentenwerk exposeren.

De expo zal te bezoeken zijn tijdens de openingsuren van de beurs Interieur, van 18 oktober tot en met 22 oktober, en de daaropvolgende twee weekends. 

www.designregio-kortrijk.be


Deel op Social Media23-07-2018 8:30
Adviesbureau Ebbinge maakt sinds kort gebruik van een nieuwe kantoorruimte in gebouw EDGE Olympic aan het Cuserpark in Amsterdam. Voor de inrichting tekende  Crielaers & Company, dat inmiddels een samenwerking is aangegaan met DENC.

Ebbinge is actief in search, advies en interim-oplossingen voor het bedrijfsleven en de publieke sector. Bij Ebbinge werken circa veertig adviseurs. "De overtuiging dat mensen het belangrijkste kapitaal van een organisatie vormen geldt uiteraard ook voor Ebbinge zelf", aldus een woordvoerder van interieurbureau Crielaers & Company. "Een stimulerende prettige werkplek is daarbij van cruciaal belang."

DENC/Crielaers & Company heeft handen en voeten aan de opdracht gegeven door een analyse te maken van de organisatie, te adviseren over flexibel werken en de daarbij behorende vierkante meter-behoefte in kaart te brengen. "Er is uiteindelijk gezocht naar een kantoorconcept waar de ondersteunende faciliteiten aangeboden worden. EDGE Olympic is een pand dat perfect aansluit bij de wensen en nieuwe visie van Ebbinge."
De basis van het gebouw is een digitale infrastructuur, die alles en iedereen met elkaar verbindt. Via een smartphone-app kunnen gebruikers onder andere verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid regelen, maar ook snel collega’s lokaliseren, de bezettingsgraad controleren,
vergaderzalen boeken, et cetera.

"Het kantoor van Ebbinge binnen de EDGE omvat circa 750 vierkante meter en is zeer efficiënt ingedeeld. Het merendeel van ondersteunende functies is beschikbaar in het publieke deel van de EDGE Olympic . Denk aan lunch, extra vergader- en presentatieruimtes, informeel overleg, koffiecorners en break-outs. Hierdoor is een aanzienlijke besparing in vierkante meters gerealiseerd. Het resultaat is een inspirerende omgeving met vele soorten flexibele werkplekken."
DENC/Crielaers & Company heeft naar eigen zeggen een optimaal en gezond kantoor gerealiseerd. "Ebbinge is een sterk merk met een eigen identiteit. Om de kernwaarden van het merk tot uitdrukking te brengen, is er gekozen voor een eclectische stijl; menselijk, dynamisch,
kleurrijk, duurzaam, informeel en toch professioneel. Deze ingrediënten zijn de leidraad
geweest voor het ontwerp." DENC/Crielaers & Company was verantwoordelijk voor het interieurontwerp, het projectmanagement en de bouwbegeleiding.

www.crielaers-company.nl

Deel op Social Media20-07-2018 8:30

Voor het tweede achtereenvolgende jaar reikte Baars & Bloemhoff een award uit aan de meest getalenteerde afstudeerders van het HMC, Hout- en Meubileringscollege, in Rotterdam en Amsterdam. Dit jaar werd dit gedaan onder de noemer ‘Baars & Bloemhoff Talent Award’. Zowel in Rotterdam als in Amsterdam werden er drie winnaars gekozen die gezamenlijk tijdens de Dutch Design Week 2018 hun afstudeerwerk zullen presenteren in Broeinest Eindhoven. 

"In Rotterdam bestond de jury uit Janou Bonnie, onze eigen Spin in ’t Nest van Broeinest RDAM, ontwerper en maker Mischa van der Wekke en Wouter van Doorn, eigenaar van De Bende: Ontwerpers van belevingen", meldt het bedrijf. "Er was in Rotterdam zoveel talent aanwezig dat er is besloten om naast de drie winnaars nog een student en zijn werk te eren met een eervolle vermelding." Uiteindelijk gingen Mark Fase, Berend van der Linde en Glenn Ederveen ervandoor met de prijs. "Zij lieten met hun afstudeerwerk zien dat ze zich hadden verdiept in diverse materialen en grondig onderzoek hadden verricht. Daarnaast toonden ze aan dat ze beschikken over ontwerpkwaliteiten en het echte vakmanschap wat geleerd wordt op het HMC tot in de puntjes beheersen."

Ook in Amsterdam stond er volgens Baars & Bloemhoff een hele nieuwe generatie veelbelovende meubelontwerpers- en makers te trappelen om te beginnen. "Tijdens de editie in Amsterdam bestond de jury wederom uit een dwarsdoorsnede van de creatieve industrie: Ronald Richèl namens Baars & Bloemhoff, Spin in ’t Nest Niek Schoenmakers van Broeinest ADAM, architect Michiel Zegers, ontwerper Wisse Trooster en meubelmaker Arvid Mols.Stuk voor stuk waren de juryleden verrast door de diversiteit en de kwaliteit van het werk dat ze zagen. Van een volledig houten jukebox tot aan piano’s, klassieke kasten, modulaire meubels en stijlvolle stoelen. Kortom, al het werk dat er getoond werd smaakte zeker naar meer." Dat maakte de keuze voor de jury ook hier niet eenvoudig. "Maar uiteindelijk zijn Bart Huijpen, Timo van Oostrum en Quiten Lokhorst uitgeroepen tot de meer dan terechte winnaars."www.baars-bloemhoff.nl


Deel op Social Media20-07-2018 8:30

Materia, Material Xperience (On Tour) en Materia Exhibitions gaan door onder een nieuwe naam: MaterialDistrict. Dat meldt de organisatie in een persbericht. De Nederlandse taal is daarbij - in het persbericht en op de website van de organisatie - definitief in de ban gedaan.

"20 years ago, Materia was founded as a material library", aldus de organisatie richting haar internationale doelgroep. "Over the years, the brand evolved into a global platform; materia.nl became the world’s leading website in the field of innovative materials, and Materia’s curated material exhibitions were displayed at numerous shows around the world from Paris to Beijing."

In 2006 lanceerde Materia de jaarlijkse beurs Material Xperience, een jaar later gevolgd door Material Xperience On Tour, een kleine reizende variant van de beurs, die allerlei internationale evenementen aandoet, waaronder Metstrade en het World Architecture Festival.

De merken Materia, Materia Exhibitions, Material Xperience en Material Xperience On Tour zullen alle verdwijnen. Maar de activiteiten van de organisatie zullen hetzelfde blijven en voortgezet worden onder de nieuwe hoofdnaam MaterialDistrict, met een ondertitel. Materia.nl wordt MaterialDistrict.com, Material Xperience wordt MaterialDistrict Rotterdam en Material Xperience On Tour wordt MaterialDistrict Pop-Up. Lezingen gaan verder onder de naam MaterialDistrict Talks, en de materiaalexposities op beurzen als Architect@Work zullen voortaan als MaterialDistrict Expo door het leven gaan.

“With each of Materia’s activities having their own brand name, there was limited cross-pollination between them, inhibiting future growth", legt MaterialDistrict Director Jeroen van Oostveen uit. "That’s why we decided to continue under one international brand, with one mission: MaterialDistrict – Make it Matter. Our goal, to be a matchmaking platform between manufacturers and R&D/design professionals, remains the same.”

www.materialdistrict.com


Deel op Social Media18-07-2018 8:30

Studio Van Eijk & Van der Lubbe creëerde een dynamische omgeving voor de snelgroeiende high tech dienstverlener Enter. Meubilair is afkomstig van onder meer Lensvelt.

"Het moest een coole plek worden waar de veertig medewerkers trots op zijn en die bovendien high tech professionals uitnodigt zich aan de detacheerder te binden", aldus een woordvoerder van Lensvelt.

De centraal geplaatste voor techneuten belangrijke ‘patchkast’ is verbonden met lichtlijnen en werkplekken. Omdat daar uiterst geconcentreerd moet worden gewerkt, is gekozen voor de niet afleidende, neutraal grijze, kwalitatieve en comfortabele meubels uit de Boring Collection van Lensvelt. Als contrast zijn de ontmoetingsplekken verlevendigd met veel kleur en hout. 

Het is niet de eerste keer dat Van Eijk & Van der Lubbe kiest voor Lensvelt. "Het is een prettige club om mee samen te werken en de collectie bestaat uit karaktervolle, uitgesproken en goed ontworpen producten die een welkom alternatief zijn voor nietszeggende, duizend-in-een-dozijn meubels zonder smoel", verklaart Miriam van der Lubbe de keuze.

www.lensvelt.nl


Deel op Social Media16-07-2018 8:00

Design-leverancier Made.com opent een kantoor in Amsterdam om haar regionale activiteiten lokaal uit te breiden en de groei te accelereren. Managing Director Damien Poelhekke: “Een kantoor in Amsterdam is een bevestiging van het succes van de afgelopen jaren en het potentieel van de Benelux."

"Een verdere lokale aanwezigheid in de Nederlandse- en Belgische markt is de volgende stap om de online bestemming voor home design te worden en blijven.” Met het nieuwe kantoor in Amsterdam zal het lokale team volgens de woordvoerder rap groeien met de afdelingen Customer Service, Logistiek, Brand, Marketing, Trading en PR.

Damien Poelhekke: “Na vorig jaar alle marketingactiviteiten intern te hebben gebracht hebben we nu met de benoeming van Daniëlle Schoop als PR Manager een volledig in house lokaal team. Ik geloof in het talent van elk individu en samen creëren we successen. Samen zijn we het beste team en bouwen we de toekomst van Made.com.”

https://www.made.com/nl/
 


Deel op Social Media11-07-2018 17:01

Herbert Seevinck, managing director en eigenaar van het internationaal vermaarde designbureau Mijksenaar met vestigingen in Amsterdam en New York, is de nieuwe voorzitter van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Tijdens de algemene ledenvergadering op 11 juli jl. nam Seevinck het stokje over van Timo de Rijk, die 6 jaar lang het voorzitterschap op zich nam.

Seevinck, van huis uit bedrijfseconoom, had voordat hij in 2007 bij bureau Mijksenaar begon een aantal leidinggevende functies bij onder andere Schiphol. Hij is bestuurlijk actief voor onder meer de stichting Vrienden van de Hermitage, de stichting Humanity House en de stichting Paul Mijksenaar. Hij was enige jaren voorzitter van de commissie Internationalisering van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Als voorzitter van de BNO richt Seevinck zich de komende jaren op de versterking en verbreding van de basis van de vereniging; daarnaast wil hij nadrukkelijk over de grenzen reiken. Met name het werven van nieuwe leden, het te voeren communicatiebeleid en verdere internationalisering hebben zijn prioriteit. Ook zet hij zich graag in voor een grotere digitale profilering van de BNO: "We brengen ontwerpdisciplines samen en maken zo de Nederlandse ontwerpwereld als geheel sterker. Er liggen veel mogelijkheden om bijvoorbeeld jonge ontwerpers een interactief podium te bieden waarop ze elkaar kunnen ontmoeten en inspireren."

Naast Timo de Rijk nam ook penningmeester Pieter Vos (Kop of Munt) afscheid van het bestuur van de vereniging. Hij wordt opgevolgd door Petran van Heel (ABN AMRO Bank). Ook Sanne Kistenmaker (Muzus) is verwelkomd als nieuw bestuurslid. Als dank voor hun verdiensten zijn zowel De Rijk als Vos bij hun vertrek benoemd tot erelid van de BNO.

www.bno.nl


Deel op Social Media11-07-2018 8:05

Met deze zomerse temperaturen is het extra lekker om het water op te gaan. En waar kan dat beter in dan in een 35 meter lang superjacht in een ontwerp van Porsche? Met drie dekken en een Grand Turismo-achtige styling biedt het GTT 115 jacht een fraaie combinatie van snelheid, comfort en luxe. Lees meer op de website van maakindustrie.nl


 

Deel op Social Media10-07-2018 8:30

Itinerant Office, een Italiaans/Spaans platform voor architectuur, heeft recentelijk een aantal interssante filmpjes geplaatst, waarin Jacob van Rijs van Mvrdv zijn licht laat schijnen over het verleden, heden, en de toekomst van architectuur. De korte filmpjes zijn het bekijken waard.www.itinerantoffice.com
 


Deel op Social Media09-07-2018 8:30

Na een intensieve en inspirerende competitie-periode heeft team Atelier PRO + Vakwerk architecten de Europese aanbesteding gewonnen voor het ontwerp van een nieuw centrum voor psychiatrie UCP van het UMCG in Groningen.

(foto's @atelierPRO+Vakwerk)

De nieuwbouw vervangt de bestaande huisvesting uit de jaren '60g en is onderdeel van een vernieuwingsoperatie op het terrein van het universitair medisch centrum.Het UCP wil mensen met een psychiatrische aandoening de beste psychiatrische diagnostiek en behandeling bieden. Daarbij speelt wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol. De nieuwbouw moet de kerntaken en de ambitie van het UCP ondersteunen: leidend hierin is het verbeteren van de prognose van mensen met psychiatrische aandoeningen, door kennisontwikkeling en klinische toepassing hand in hand te laten gaan.

"In het gebouw worden patiëntenzorg, onderzoek en onderwijsfuncties gefaciliteerd", aldus Atelier PRO. "Het ontwerp ondersteunt daarnaast maximaal zorg- en onderzoeksprocessen. De patiënt én de zorgverlener staan hierin centraal. In een zo veilig mogelijke omgeving is de verbinding met de maatschappij een belangrijk thema."

Leidraad bij het ontwerpen is de oriëntatie op de zon geweest in combinatie met een hoffelijke schaalsprong naar de omgeving. "Daglicht is voor patiënten met een psychiatrische aandoening een zeer belangrijk onderdeel voor het creëren van een healing environment. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon terwijl de huiskamers en de daktuinen juist middagzon krijgen. De daktuinen zijn centraal op de eerste verdieping gepositioneerd, boven op de therapieruimtes van de begane grond, en zijn voor alle patiënten toegankelijk. In het gebouw naast het Centraal Medisch Complex van het UMCG bevinden zich alle polifuncties."

De opzet van het ca. 14.000 vierkante meter grote complex is zodanig dat functieveranderingen in de toekomst eenvoudig inpasbaar zijn. Een tunnel en een luchtbrug verbinden het UCP met het hoofdcomplex van het UMCG. "Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie en flexibiliteit en uitbreidbaarheid van de installaties." Het team Atelier PRO + Vakwerk architecten werkt samen met de specialisten van Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek, Peutz en KSBKM bouwkostenmanagement.

www.atelierpro.nl

05-07-2018 8:00

Kossmann.dejong verwelkomt Benjamin Koolstra als nieuwe zakelijk leider. "Ellen Schindler, associate partner | CEO, zal ons kantoor halverwege juli 2018 verlaten", aldus het bureau over de ratio achter de benoeming.

Ellen Schindler kwam in 2005 bij Kossmann.dejong en werd partner in 2014. "Met haar organisatorische vaardigheden, strategisch inzicht en vermogen om contact te maken met mensen, slaagde Ellen erin Kossmann.dejong naar een hoger niveau te tillen: van voornamelijk nationale projecten en zes medewerkers naar een internationaal award-winnend bureau dat werkt in de ‘Champions League’ van het tentoonstellingsontwerpen."

"We betreuren het dat Ellen het bureau verlaat, maar begrijpen en respecteren haar motivatie om terug te keren naar haar thuisbasis in Rotterdam, waar ze haar carrière op het gebied van architectuur zal voortzetten. Vanaf 1 september start Ellen een nieuwe functie als Partner | CEO bij De Zwarte Hond in Rotterdam."

Benjamin Koolstra (1961) is benoemd als zakelijk leider. Jarenlang leidde Benjamin theaters en musea in Kampen, Nijmegen en Zwolle. Vanaf 2012 heeft hij nieuwe marketing- en commerciële initiatieven voor theaters ontwikkeld, maar hij bleef ook culturele instellingen leiden en trad op als interim-directeur. Samen met Kossmann.dejong ontwikkelde Benjamin het concept en de inhoud van het nieuwe Stedelijk Museum Kampen (2009) en Museum Schokland (2014).

www.kossmanndejong.nl


Deel op Social Media
04-07-2018 10:00

Fokkema & Partners Architecten is uitgebreid met twee nieuwe associate partners. Dat meldt het bureau uit Delft in een nieuwsbrief.

De twee nieuwe associates zijn Twan Steeghs en Patrick Levie. "Er blijft een dringende vraag naar duurzaam hergebruik van bestaande gebouwen", zegt Steeghs over zijn focus.
De andere nieuwe associate partner, Patrick Levie, is de jongste associate van het bureau en richt zich op het verenigen van zeer uiteenlopende eisen van gebruikers en belanghebbenden tot gezamenlijk gedragen ontwerpen. 

www.fokkema-partners.nl


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >