Nieuws


29-06-2018 8:30

Office Academy presenteert een nieuwe eendaagse cursus, verzorgd door Kitty de Groot (auteur van onder meer het bekende boek # Nieuwe Werkvormen): Innovatie & Creativiteit in de Werkomgeving.

"Creativiteit, cultuur en gezondheid worden steeds belangrijker in een wereld die in toenemende mate instabiel, onzeker en onvoorspelbaar lijkt te worden", aldus een woordvoerder van het opleidingsinstituut. "Een continue stroom aan veranderingen, vergaande digitalisering en een voortrazende kenniseconomie, vragen om innovatiekracht, vitaliteit, welzijn, sterke sociale binding en interactie. Kitty de Groot gaat in haar presentatie in op hoe je creativiteit, cultuur en gezondheid stimuleert vanuit een goed interieurconcept."

Aan de hand van onderzoeken, visies en verworven kennis van experts en voorbeelden van toonaangevende interieurprojecten en meubel(concept)ontwerpen focust de workshop op design thinking modellen, biophelic design en design psychologie.

Docent Kitty de Groot is onderzoekjournalist en auteur van het boek #Nieuwe werkvormen. Als interieurarchitect en industrieel ontwerper is zij vele jaren in binnen- en buitenland toonaangevend actief is geweest.Haar specialisatie: innovatie, design, cultuur. Tijdens de eendaagse cursus van Office Academy zal zij haar kennis en ervaring delen met de deelnemers.

De eendaagse cursus wordt dit najaar gegeven in Utrecht Community (UCo), een duurzame werkgemeenschap van en voor pioniers die elkaar inspireren in een gerenoveerde, energieneutrale NS treinloods in Utrecht. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer het creëren van werkplezier, innovatie & creativiteit en vitaliteit & identiteit in de werkomgeving.

Inschrijven voor de cursussen van 18, 21, 25 of 28 september aanstaande kan hier.


www.officeacademy.nl

 


Deel op Social Media29-06-2018 8:30

Aan de Young Designers van de Dutch Design Awards is dit jaar voor het eerst een geldbedrag van 10.000 euro per winnaar beschikbaar gesteld voor hun professionele ontwikkeling. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Keep an Eye Foundation. De drie geldprijzen werden donderdag 28 juni tijdens de feestelijke Dutch Design Award Night uitgereikt aan de jonge talenten Lisa Konno, Olivier van Herpt en Manon van Hoeckel. 

Keep an Eye en Dutch Design Awards (DDA) geloven dat financiële ruggensteun het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. Tijdens de Dutch Design Awards Night kondigden zij dan ook met plezier hun nieuwe, meerjarige samenwerking aan. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, de organisatie achter DDA: "Elke kans om talent te ondersteunen grijpen we met twee handen aan. De samenwerking met Keep an Eye is een heel bijzondere. Onze commissie kiest de winnaars met uiterste zorg en aandacht. Dat we ze nu vervolgens serieus op weg kunnen helpen dankzij Keep an Eye maakt echt het verschil."

De Young Designer Award is de stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal 5 jaar geleden is afgestudeerd. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio. De commissie voor de Young Designer Award van Dutch Design Awards 2018 bestaat uit drie designexperts die onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) de winnaars selecteren: Saskia van Stein (commissievoorzitter), Jeroen Junte, Jeroen van Mastrigt en Georgette Koning. 

De drie winnaars van de Young Designer Award gebruiken hun ontwerpkracht om een industrie en/of de samenleving tot reflectie uit te dagen. Ieder op hun eigen manier weten de jonge ontwerpers verschillende werelden bij elkaar te brengen. Onderzoekend, eigenzinnig en bevlogen, lukte het deze talenten om in korte tijd een veelbelovend oeuvre te realiseren. 

www.ddw.nl
 

<br />
<br />
<a href="http://insideinformation.nl/nl/academiehoofdopleidi/497-hogere_opleiding_huisvestingskunde" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=yes,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=yes,dependent=no,width=750,height=750'); return false;"><img alt="" src="https://s02.qind.nl/userfiles/127/Image/%23Hogere_Opleiding_Huisvestingskunde.gif" style="width: 468px; height: 60px;" /></a></p>

Deel op Social Media26-06-2018 8:30

De Fauna-opvang en Dierenambulance Nederrijn krijgt een nieuw state-of-the-art bedrijfscomplex. Initiatiefnemer Gert-Jan Nefkens heeft als doelstelling om de eerste van een nieuwe generatie dierenopvangcentra in Nederland te realiseren en vroeg ORGA om voor een duurzaam ontwerp te zorgen. 

In het nieuwe gebouwencomplex, gelegen aan de rand van de bossen van Doorwerth, worden vogels, zoogdieren en gehouden dieren opgevangen. Via gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen, binnen- en buitenverblijven worden de dieren voorbereid op een herplaatsing in de natuur.   

Via gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen, binnen- en buitenverblijven worden de dieren voorbereid op een herplaatsing in de natuur. Door het gebouw lopen routes met gespecialiseerde medische trajecten voor de verschillende diersoorten zodat deze specifieke verzorging kunnen krijgen. Naast het gebouw komt een natuurpark met talrijke dierenverblijven waar de dieren in de laatste herstelfase verblijven voordat ze weer uitgezet worden. Daar komt o.a. en een donutvormig roofvogelverblijf waarin de vogels hun vleugels kunnen uitslaan en een volière met bassin voor de watervogels.

Naar verwachting wordt begin 2019 gestart met de bouw van de fauna opvang.

www.orga-architect.nl


Deel op Social Media26-06-2018 8:30

Ravi Naidoo (Design Indaba), Laurens van den Acker (Renault) en Wendy Plomp (Dutch Invertuals) zijn de ambassadeurs van de zeventiend Dutch Design Week (DDW). De ambassadeurs zetten hun netwerk in om verbindingen te leggen, fungeren als klankbord voor deelnemers en bezoekers, en initiëren speciale activiteiten tijdens de week.

Elk jaar stelt DDW partijen uit het ontwerpveld aan als pleitbezorgers van design in het algemeen en de week in het bijzonder. Volgens de organisatie achter Dutch Design Week (DDW) vormt het drietal een evenwichtige en brede weerspiegeling van design anno 2018.

Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation: "Het ambassadeurschap van Ravi Naidoo onderstreept het belang dat onze organisatie hecht aan talentontwikkeling, inclusiviteit en internationalisering. Laurens van den Acker zien we als de link tussen mens, innovatie, technologie, mobiliteit en industrie. En met de benoeming van Wendy Plomp blijven we trouw aan onze kernwaarden: vernieuwing, onderzoek, en experiment."

De zeventiende editie van DDW, het grootste designevenement van Noord-Europa, vindt plaats van zaterdag 20 tot en met zondag 28 oktober in Eindhoven. De organisatie verwacht ook dit jaar ruim 2.500 deelnemers, die verspreid over meer dan honderd locaties nieuw werk, prototypes en concepten presenteren. In september is het complete programma bekend. 

www.ddw.nl
 


Deel op Social Media26-06-2018 8:30

Onlangs werd de Herengracht Industrieprijs (HIP) weer uitgereikt (zie dit artikel). Tijdens de uitreiking werd een presentatie verzorgd door de bekende cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Het verhaal over intererieur- en exterieurarchitectuur is het lezen meer dan waard. Daarom stelt de HIP-organisatie de tekst beschikbaar. Von der Dunks lezing is hier te downloaden.

15-06-2018 8:30

Gisteren (14 juni) werd de Herengracht Industrie Prijs (HIP) uitgereikt. De prijs ging naar Bedaux de Brouwer Architecten voor hun ontwerp van het Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh.

Bedaux de Brouwer Architecten werd door Vogelensangh, een steenfabriek met een rijke historie en de enige resterende waar baksteen in traditioneel kolengestookte ovens wordt gebakken, gevraagd een eigentijds paviljoen te ontwerpen. Dit resulteerde in een ontwerp waarin zowel het exterieur als interieur, de tijdloze, ambachtelijke schoonheid van de handvormsteen tot zijn recht laat komen. Het paviljoen doet dienst als ontvangst- en kantoorruimte, als aanvulling op de sinds 1919 naastgelegen en nog steeds functionerende fabriek. 

De jury heeft unaniem gekozen voor het ontwerp, waar naar haar mening, de liefde, het ambacht en de gelaagdheid van af spat, mede door de gedeelde passie en het onderlinge vertrouwen tussen de architecten en opdrachtgevers.

"Het project waarin vakmanschap, traditie en (materiaal)innovatie hebben geleid tot een uniek resultaat", aldus de jury. "Het gebouw waarin de relatie binnen-buiten, heden-verleden, behoud-vernieuwing met zichtbaar plezier en lef zijn doordacht."

Het winnende Bedaux de Brouwer is een bureau uit Goirle, waar onder meer voormalig curling-international Thomas Bedaux (rechts op de foto) werkzaam is.

www.herengrachtindustrieprijs.nl
  


 


Deel op Social Media13-06-2018 8:30

De flexibilisering van kantoorwerk is al een aantal jaren 'in full swing'. Toch vallen de percentages over de hele linie behoorlijk tegen. Blijkens onderzoek van het Duitse Catella kan slechts 0,76 procent van de Europese kantoorruimte aangemerkt worden als flexibel. En Nederland komt uit het onderzoek niet als koploper naar voren.

Het traditionele kantoor wordt volgens de onderzoekers nog niet echt bedreigd. “We schatten dat het aantal vierkante meters flexibele werkruimte in de EU in 2018 rond de 2,1 miljoen ligt", zegt hoofdonderzoeker dr. Thomas Beyerle. "In vergelijking met het totaal aantal vierkante meters kantoorruimte van 275 miljoen vierkante meter betekent dit slechts 0,76 procent."

Blijkens een bij het onderzoeksverslag geleverde illustratie zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje koplopers op het gebied van de flexibilisering van de werkruimte. Nederland hobbelt - tegen de verwachtingen in - slechts mee in de middenmoot. Een opvallend aspect van de illustratie is dat in Nederland alleen Amsterdam aangeduid wordt  als een stad met meer dan dertig flexibele kantoren.

Kan dat kloppen? Ja, dat kan kloppen wanneer men zich realiseert dat  de onderzoekers het begrip 'flexibele kantoorruimte' slechts reserveren voor 'pay-per-use'-achtige huurkantoren. De vele flexibele kantoren die door bedrijven zelf zijn ontwikkeld, worden door de onderzoekers gemakshalve gerekend tot de klassieke kantoorvariant.

Het onderzoeksverslag is hier te lezen.

www.catella.com
 


Deel op Social Media13-06-2018 8:00

Het nationaal en internationaal opererende architectenbureau de Jong Gortemaker Algra neemt deze week afscheid van architect en directeur Henk de Jong. Met zijn vertrek en het toetreden van Femke Feenstra als nieuwe partner gaat het bureau verder onder de naam Gortemaker Algra Feenstra. Met het meeveranderen van de naam zet het bureau een jarenlange traditie voort.

Sinds 2001 is Femke Feenstra actief binnen het bureau. Begonnen als interieurarchitect, geeft zij vanaf 2013 als architect-directeur mede leiding aan het bureau. Met ingang van dit jaar is zij toegetreden als eerste vrouwelijke partner in de 98-jarige historie van het bureau.

Gortemaker Algra Feenstra spant de brug tussen vernieuwing en traditie. De vele jaren aan kennis en ervaring, samen met een toekomstgerichte instelling, zorgen ervoor dat zij voor praktisch elk complex probleem een gepaste, innovatieve en specifieke oplossing kunnen ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren.

“Wij zetten onderzoek en ontwikkeling in om de kennis die we hiermee vergaren ook daadwerkelijk praktisch toe te passen. Dit resulteert in een bureau waar wij blijven vernieuwen en experimentele methodes inzetten om te ontwerpen voorbij de verbeelding,” aldus Femke Feenstra.

Gortemaker Algra Feenstra richt zich op ontwerp, ontwikkeling en onderzoek. Een spraakmakend voorbeeld is het HMC Antoniushove, waarvan het ontwerp de patiënten en personeel een omgeving geeft waarin daglicht en uitzicht een grote rol spelen. Een bijzonder onderzoeksproject is CareBNB, waarbij mensen met een tijdelijke zorgvraag gekoppeld worden aan hulpverleners uit de buurt.

www.gaf.eu

 


Deel op Social Media05-06-2018 8:30

Het is een endje rijden, maar gegeven de reputatie van UN Studio-architect  Ben van Berkel is het de moeite waard: het WorkHouse in Berlijn. Afgelopen week werd dit gezamenlijke initiatief van UN Studio en meubelfabrikant USM geopend. Met de tijdelijke installatie beogen beide partijen de toekomst van werkomgevingen te onderzoeken.

WorkHouse is te vinden op landgoed Wehrmühle Biesenthal, ten noorden van Berlijn. Volgens de initiatiefnemers betreft het een 'laboratorium voor het ontdekken, ontwikkelen en formuleren van nieuwe werkmodellen'. De installatie is bedoeld ter inspiratie. "We nodigen deelnemers uit om te komen spelen, ontdekken en experimenteren", meldt een woordvoerder.

Het 'laboratorium' zal 6 weken in bedrijf zijn - van 1 juni tot en met 15 juni. WorkHouse bestaat uit een door UN Studio ontworpen structuur van USM-materialen. Gedurende de 6 experimenteerweken zal de installatie te betreden zijn en aldus ruimte bieden aan samenwerking en samenzijn, met uitzicht op de ontspannende natuurlijke omgeving van  landgoed Wehrmühle Biesenthal. 

www.unstudio.com

 

Deel op Social Media04-06-2018 8:30

Uit de BNA Conjunctuurmeting Q1 2018 blijkt dat de gemiddelde werkvoorraad van architectenbureaus is gestegen van 4,6 tot 5,4 maanden. Opmerkelijk is dat de grootte van de werkvoorraad sterk afhangt van de grootte van het bureau.

“Voor heel 2018 verwacht 56 procent van de bureaus een toename van het aantal opdrachten. Transformatie en nieuwbouw zorgen voor meer werk en ook de kantorenmarkt begint langzaam weer actief te worden”, aldus Fred Schoorl BNA-directeur.

Grotere bureaus hebben een werkvoorraad van bijna 9 maanden, de kleine van 4,3 maanden. Uit onderzoek blijkt dat zelfs 82 procent van de bureaus spreekt van een normale of goede werkvoorraad. Te zien is dat de nieuwbouw van woningen een groeimarkt blijft. Bijna 58% verwacht hiermee de werkvoorraad te laten groeien. Ook zal volgens de architectenbureaus het honorarium naar verwachting wat hoger uitpakken. Maar, zo blijkt, vooral de zoektocht naar goede gekwalificeerde medewerkers is het grootste knelpunt.

Particulieren en bedrijven hebben de markt de afgelopen jaren weer op gang gebracht. Maar uit onderzoekt blijkt dat andere opdrachtgevers volgen: projectontwikkelaars en aannemers zijn weer nadrukkelijk in beeld. Ook is er reactie te zien op de versnelde doorvoering van de energietransitie: bureaus verwachten een duidelijke toename in opdrachten betreft transformatie en renovatie, hergebruik en herontwikkeling en verbetering en verduurzaming van huizen en gebouwen.

Twee keer per jaar peilt de BNA de conjunctuur bij de leden. Om de vooruitzichten van bureaus in kaart de brengen wordt een gestandaardiseerde vragenlijst gebruikt over productiebelemmeringen, werkvoorraad, aantal nieuwe opdrachten, omzet, honorarium, aantal medewerkers, type opdrachten, opdrachtgevers en marktsectoren. 

www.bna.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >