Nieuws


25-04-2018 10:00
Materia, het leidende platform voor materiaalinnovatie, is partner van het World Architecture Festival 2018, dat plaatsvindt van 28 – 30 november in RAI Amsterdam. Materia is op dit wereldberoemde architectuurevenement aanwezig met een eigen paviljoen dat een extra dimensie verschaft aan het festival.
 
Het World Architecture Festival (WAF) kende voorgaande jaren Berlijn, Singapore en Barcelona als locaties. Na gesprekken met RAI en Materia heeft de organisatie van WAF besloten om het festival de komende 2 jaar in Amsterdam te organiseren. “Materia en Amsterdam RAI werken al jaren nauw samen, we zijn er trots op samen met hen het WAF naar Nederland te hebben gehaald,” aldus Materia-directeur Jeroen van Oostveen. “We zien er erg naar uit om WAF naar Nederland te brengen, en om samen te werken met Materia om het MaterialDistrict Pop-up-paviljoen bij WAF te laten zien", stelt WAF Event Director Tracy Collins.
WAF, de ‘Oscars van de architectuur’, is het enige architectuurevenement ter wereld dat keynotelezingen combineert met de invloedrijkste namen binnen de architectuur, jury-presentaties van 500+ finalisten, wereldwijde netwerkkansen en een internationale product- en materiaaltentoonstelling. Het awards-programma is het grootste live-evenement van zijn soort ter wereld. Alle geselecteerde bureaus zullen hun voorstellen live presenteren, in de aanwezigheid van festivalafgevaardigden en de jury. De organisatie verwacht meer dan 1.000 inzendingen na een recordaantal inzendingen van ruim 900 in 2017.
 
Meer dan 500 architectuurbureaus zullen meedingen naar categorie- en algemene prijzen. Behalve 30+ categoriewinnaars zal de internationale jury het beste gebouw van het jaar, het beste toekomstige project en het beste complete landschap kiezen. Voorgaande winnaars zijn prominente namen in de architectuurwereld als Foster & Partners, Zaha Hadid Architects, Snøhetta, BIG, Isay Weinfeld, Perkins & Will, Rogers Stirk Harbour, FJMT en Sou Fujimoto.
Onder de nieuwe naam MaterialDistrict Pop-up (voorheen Material Xperience On Tour) laat Materia in een uitzonderlijke tentoonstelling zorgvuldig gescoute, innovatieve materialen van 100 materiaalmerken zien. De bezoeker kan zich in het paviljoen verwonderen over unieke tentoonstellingsstukken en presentaties van twaalf gerenommeerde materiaalmerken die met een eigen presentatie aanwezig zijn. Deze spectaculaire line-up aan innovatieve materialen, tentoonstellingsstukken en materiaalmerken geeft de laatste trends en ontwikkelingen op architectuurgebied weer en dompelt de bezoeker onder in alles wat nieuw is op architectonisch materiaalgebied.
 
Materia zal voor het World Architecture Festival een belangrijke rol vervullen door het evenement binnen het Materia-netwerk van tienduizenden (interieur)architecten en R&D- en designprofessionals te promoten. Architectenbureaus zullen door de organisatie worden opgeroepen werk in te zenden voor de award en worden uitgenodigd om eind november een bezoek te brengen aan dit unieke event.
WAF verwacht dat minstens duizend architectuurprojecten zullen meedingen naar de 30+ categorieprijzen en de drie algemene prijzen tijdens deze 11e editie van het Architecture Festival. WAF introduceert tevens een ‘Amsterdam Prize’, speciaal voor deze editie. Deze prijs zal worden uitgedeeld aan het beste gebouw in Amsterdam dat is opgeleverd tussen januari 2017 en juli 2018. Elk gebouw in Amsterdam dat is geselecteerd in een van de categorieën is gekwalificeerd voor de ‘Amsterdam Prize’ en zal worden bezocht door een jury van experts op 27 november 2018. De winnaar van de ‘Amsterdam Prize’ zal worden aangekondigd op 28 november 2018, de eerste dag van het World Architecture Festival 2018.
 
Het World Architecture Festival 2018 vindt plaats van 28-30 november in RAI Amsterdam.
 

Deel op Social Media25-04-2018 8:30

U weet het: 'Milaan' is alweer achter de rug. In de stad en op het beurscomplex was weer van alles te zien. Eén van de vele bedrijven die zich weer in de kijker soeelde was Vitra. In samenwerking met Milan Design Week 2018 presenteerde Vitra onder meer de tentoonstelling 'Typecasting' in de voormalige sportarena La Pelota.

De designer Robert Stadler, die de tentoonstelling cureerde en inrichtte, heeft een uitgebreid panorama gecreëerd van ongeveer 200 objecten. Hij maakte daarvoor gebruik van het omvangrijke archief van Vitra om huidige producten naast klassiekers, prototypes, speciale edities en toekomstvisies te plaatsen. Het centrale thema van de show was de sociale functie van meubels in de maatschappij.

De tentoonstelling bood een nieuwe kijk op Vitra. De panoramische tentoonstelling in de ruime Pelota-arena van ongeveer 200 objecten geeft het verleden, het heden en de toekomst van “Project Vitra” weer. Robert Stadler, curator en ontwerper van de show, benadrukte de sociale rol van meubels, en vooral van stoelen, als een belangrijk thema. Naast hun duidelijke praktische gebruik als zitobjecten, hebben stoelen historisch gezien altijd al een bijkomende representatieve functie gehad: de keuze voor een specifieke stoel weerspiegelt het persoonlijke imago. De objecten werden gegroepeerd in negen communities vernoemd naar stereotype groepen uit de media zoals “Spartans” – “Athletes” – “Beauty Contestents” en “Slashers” ieder met hun eigen profiel.

Ook op de beurs zelf was Vitra natuurlijk vertegenwoordigd. Op de meubelbeurs Salone del Mobile 2018 in Milaan presenteerde Vitra een overzicht van de huidige Vitra Home Collection en naast nieuwe en geüpdatete producten ook heruitgaven van klassieke ontwerpen. De presentatie legde de nadruk op meubels van Charles en Ray Eames, Jasper Morrison, Maarten van Severen en Hella Jongerius. Onder de slogan “4 Collages, 5 News, 6 Windows…*and a Whale” nodigde het bedrijf bezoekers uit om de vier paviljoeninterieurs, vijf nieuwe producten en zes showcases te ontdekken.

www.vitra.com


Deel op Social Media18-04-2018 14:05

Mvrdv onthult een installatie voor Bvlgari die de creatieve geest van het luxe merk viert tijdens de Milan Design Week 2018. Mvrdv werkte samen met Bvlgari aan een installatie voor de Milan Design Week 2018 in het Brera Design District waarin de creatieve geest van het gerenommeerde Italiaanse merk wordt gevierd. In verschillende driedimensionele ruimtes ontworpen door Mvrdv, Iván Navarro & Courtney Smith en Storage Associati, worden drie belangrijke elementen in de ontwerpen van het merk geïnterpreteerd: materiaal, modulariteit en kleur. De installatie is te zien tot 22 april 2018.Bvlgari combineert regelmatig materialen uit verschillende vakgebieden, zoals bijvoorbeeld materialen geïnspireerd door industrieel designn. Als pioniers in het mengen van innovatieve en zeer kostbare materialen, uitvinders van modulariteit in prêt-à-porter sieraden en meesters in kleur, dagen Bvlgari met hun ontwerpen steeds de traditionele regels van ontwerp en esthetiek uit. De installatie van Mvrdv is onderdeel van een labyrint waarbij bezoekers verwelkomd worden in een abstract universum waar je gedwongen worden alles wat je weet achter je te laten. Zo kan je de essentie van Bvlgari’s kunst en design beter vatten: de regels deconstrueren om ze daarna opnieuw uit te vinden.

"Met deze installatie wilden we de kleuren, materialen en inventiviteit van Bvlgari als een wereldberoemd merk vastleggen", zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van Mvrdv. "Door het tijdloze patroon van de Serpenti juwelen in een ruimte te veranderen, worden juwelen architectuur. Je betreedt de Serpenti! "De installatie van Mvrdv transformeert de iconische armband uit de Serpenti collectie van Bvlgari in een ruimtelijke ervaring: een boog opgebouwd uit schalen gecombineerd met spiegels zorgt voor een caleidoscoopeffect waarbij de bezoeker geïntroduceerd wordt aan de rijke wereld van kostbare en onconventionele materialen. Iedere schaal is ingevuld met een ander materiaal van Bvlgari's repertoire voor juwelen en architecturale ruimtes waardoor oneindige combinaties zichtbaar worden. Op dezelfde manier combineert Bvlgari regelmatig materialen uit verschillende vakgebieden in hun ontwerpen, voornamelijk geïnspireerd door industrieel design.

De showcase van de Milan Design Week vindt plaats in het Brera Design District als onderdeel van Fuorisalone in Milaan, in Via delle Erbe, 2, 20121 Milano MI, Italia tot 22 april 2018.

www.mvrdv.com

 

Deel op Social Media
14-04-2018 7:15

De nominaties voor de European Design Awards 2018 zijn bekend. In totaal maken 38 Nederlandse inzendingen kans op een prijs.Boekontwerper Thijs Verbeek mag – evenals vorig jaar – vier nominaties op zijn naam schrijven, en voert daarmee de lijst aan. De bureaus Grrr, Studio de Ronners en Vruchtvlees werden elk drie keer genomineerd. Van Das Buro en YURR studio nomineerde de jury elk twee ontwerpen.

Voorhoede
et negen genomineerde digital designcases geven de Nederlandse inzenders een sterk visitekaartje af. Ook de zeven nominaties voor implementatie van brand en corporate identities tonen dat Dutch design onverminderd in de voorhoede staat op het Europese speelveld. In de meer traditionele hoek van grafisch ontwerp – van typografie en illustratie tot drukwerk als boeken, tijdschriften, brochures en jaarverslagen – maken in totaal zestien inzendingen kans op een prijs. Opvallend is dat veel genomineerd werk werd gemaakt voor opdrachtgevers in de culturele sector, zoals theaters, musea, evenementen en culturele instellingen.

Festival
De European Design Awards zijn een samenwerking tussen ruim twintig Europese designmagazines, -sites en -blogs, waaronder Dude, Dutch Designers Magazine  een uitgave van de BNO. Naast de reguliere prijzen is er een award voor de Best of Show en de Jury Prize, en wordt de European Design Agency of the Year bekendgemaakt. De prijzen worden op 2 juni uitgereikt in Oslo tijdens het European Design Festival  georganiseerd door Grafill, de Noorse organisatie voor visuele communicatie en design.Nominaties
De Nederlandse kanshebbers per categorie:

10.1 Company Logo
Vruchtvlees, Theater Rotterdam

10.2 Brand Logo
Geen Nederlandse nominaties

10.3 Printed Identity Applications
Lava, KLIK Amsterdam Animation Festival

10.4 Digital Identity Applications
Studio Airport, Amsterdam Arts Council
Grrr, Stedelijk Museum Amsterdam
YURR studio, Burg, Burg

10.5 Integrated Identity Applications
Das Buro, Mezz Breda
Lesley Moore, Royal Academy of Art & Royal Conservatoire The Hague
Vruchtvlees, Theater Rotterdam

11.1 Book Layout
Studio Marise Knegtmans, We Are Family
YURR studio, BNA-boek Licht Verdicht

11.2 Book Cover Single
Trapped in Suburbia, Arita Ceramics Symposium

11.3 Artistic Catalogue
Studio Renate Boere, The Living Surface

11.4 Magazine
MacGuffin Magazine

11.5 Annual Report
Das Buro, BNNVARA

11.6 Calendar
Geen Nederlandse nominaties

11.7 Book Cover Series
Studio de Ronners, The CoFoundry

12.1 Poster Single
Geen Nederlandse nominaties

12.2 Poster Series
Geen Nederlandse nominaties

12.3 Brochure
Thijs Verbeek grafisch ontwerp, Sikkens Prize 2017

12.4 Product Catalogue
Thijs Verbeek grafisch ontwerp, Kettal Outdoor Furniture Catalogue 2018

12.5 Cards & Flyers
Geen Nederlandse nominaties

13.1 Packaging Alcoholic Drinks
Geen Nederlandse nominaties

13.2 Packaging Food & Beverages
..., staat, Delicata-chocolade

13.3 Packaging Health & Beauty
Studio de Ronners, Veld & Vaas

13.4 Music / Film Cover
Geen Nederlandse nominaties

13.5 Packaging Miscellaneous
Geen Nederlandse nominaties

14.1 Promotional Site
Grrr, Stedelijk Museum Amsterdam (www.stedelijk.nl)
Vruchtvlees, HvanA (www.hvana.nl)

14.2 Information Site
Freshheads, Stedelijk Museum Breda (www.stedelijkmuseumbreda.nl)

14.3 E-commerce
Geen Nederlandse nominaties

14.4 Mobile App
Clever°Franke, Mashrooi-app
Fabrique, Rijksmuseum-app

14.5 Motion Graphics
Ambassadors, 'Het geluk van Barry en Harry' (Nationale Postcode Loterij)
Momkai, Oncode Institute

14.6 Miscellaneous Digital
Geen Nederlandse nominaties

15.1 Book & Editorial Illustration
Ludwig Volbeda, Fabeldieren

15.2 Corporate Illustration
Geen Nederlandse nominaties

15.3 Infographics Print
Geen Nederlandse nominaties

15.4 Infographics Digital
Geen Nederlandse nominaties

16.1 Printed Self-promotion
Novo Typo, Novo Typo Color Book
Thijs Verbeek grafisch ontwerp, Thijs Verbeek A-B-C

16.2 Digital Self-promotion
Geen Nederlandse nominaties

16.3 Self-initiated Projects
Grrr, Picl (www.picl.nl)
Thijs Verbeek grafisch ontwerp, Book Burnings: An Anthology

17.1 Original Typeface
Typotheque, Thesaurus

17.2 Signs & Displays
Geen Nederlandse nominaties

17.3 Exhibition Design
Lambert Kamps, Touch of Time (Amsterdam Light Festival)
Kossmann.dejong, De Canon van Nederland (Openluchtmuseum Arnhem)

17.4 Digital Installations
Tinker imagineers, Cradles of Abstract Art (Mondriaanhuis Amersfoort)

17.5 Student Projects
Geen Nederlandse nominaties

17.6 Miscellaneous Printed
Dawn, Six Minute Stories

17.8 Original Display Typeface
HOAX, Cool Japan
Studio de Ronners, Maallust Pro

www.bno.nl

 

Deel op Social Media
04-04-2018 17:01

'Reflections of the Golden Age' is de installatie van Abet Laminati voor Masterly – The Dutch in Milano tijdens de Salone del Mobile in Milaan. De installatie is geïnspireerd op het werk van de oude Hollandse meesters (schilders) en het voor hen typerende kleurenpalet. Een fonkelende weerspiegeling van een van de meest aansprekende en bepalende periodes in de geschiedenis, vertaald naar een krachtige, originele opstelling waarin traditie en trend hand in hand gaan. Carina Riezebos heeft het geheel ontworpen in samenwerking met Holyscrap en Blok Plaatmateriaal.Caleidoscopische waterspiegeling
'Reflections of the Golden Age' is een reis door de tijd, waarbij een aantal sprekende elementen uit de Gouden Eeuw zijn geprojecteerd in een meer hedendaags stilleven. De pasteltinten die terugkomen in de wand en in de kroonluchter zijn een directe verwijzing naar het kleurenpalet van de grote schilders uit de 17e eeuw. De digitale print op de vloer is als een caleidoscopische waterspiegeling van het in de schilderkunst zo geroemde Hollandse licht.

Kroonluchter
In het oog springend is de majestueuze kroonluchter, die rechtstreeks uit een schilderij lijkt te zijn gehaald en als een magische wolk het geheel van boven aanlicht. Carina’s ervaring en verfijnde kennis van de kunst van het glasblazen komen in dit object tot volle wasdom.

Tulpenvazen
Sterk detail in de presentatie zijn de tulpenvazen, die, met een knipoog naar het werk van Ettore Sottsass, naar een moderne variant zijn getransformeerd. Hier worden de grenzen van het HPL verkend en het vakmanschap van Holyscrap is goed terug te zien in de strakke afwerking van de houder. Het glas is maatwerk van de hand van Carina Riezebos.

Meubilair
Holyscrap staat voor het (her)gebruiken van restmateriaal, waarmee zij op ambachtelijke wijze speelse, originele, nieuwe en unieke meubels ontwerpen en maken. De objecten die zij maakten voor 'Reflections of the Golden Age' zijn een representatie van de kwaliteiten van Holyscrap en maken het stilleven helemaal af.Gebruikte materialen
Het samenspel van gebruikte materialen is de opmaat naar realistische toepassingen en is bedoeld om te verrassen en bestaande denkpatronen te doorbreken. HPL wordt vaak gezien als een imitatie van natuurlijke materialen, maar kan door de visuele en functionele eigenschappen en ongelimiteerde mogelijkheden een project juist een geheel eigen signatuur geven. In 'Reflections of the Golden Age' heeft Carina Riezebos geraffineerd gebruik gemaakt van deze eigenschappen, door te combineren met handgeblazen en -gekleurd glas, met het multiplex in de meubels en de vormentaal die zowel klassieke als moderne elementen herbergt.

Fotografie: Frieda Mellema | Uniquole

 


http://nl.abetlaminati.com/reflections-the-golden-age/

 

Deel op Social Media
04-04-2018 16:58

ABC toont van 8 april tot en met 13 mei werk van Melle Stoel. in 2012 ontwierp Melle Stoel een aantal objecten die voortkwamen uit een onderzoek naar mogelijkheden om te komen tot ruimtelijke constructies met enkel uit papier geknipte zevenhoeken als basisvorm.

Wat hem als leek in de wiskunde fascineerde, was met segmenten een verscheidenheid aan wiskundig exacte, gesloten constructies te bouwen, door meerdere van dezelfde segmenten, op verschillende manieren aan elkaar te koppelen. De reslutaten van zijn facsinatie worden in het ABC getoond.

 
opening: 8 april; 15:00 uur
locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem

 
www.architectuurhaarlem.nl

 

Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >