Nieuws


23-02-2018 8:30

Het ministerie van OCW heeft gisteren laten weten dat de titelbescherming voor interieurarchitecten gehandhaafd blijft. Met deze beslissing komt een eind aan een aantal onzekere jaren voor interieurarchitecten. 

De bni heeft zich de afgelopen jaren, samen met de BNA en BNO, ingezet voor behoud van titelbescherming. "De belangrijkste reden is dat de interieurarchitect een publiek belang dient dat uitstijgt boven het directe belang van de opdrachtgever en bijdraagt aan de hoge eisen die gesteld worden aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving", aldus de branchevereniging.

In de beslissing van de minister wordt hieraan gerefereerd, evenals aan onderzoeken en adviezen die gedaan zijn en waarin tevens werd gepleit voor behoud van de titel. "In het besluit wordt nog vermeld dat de discipline interieurarchitectuur momenteel geen universitaire mastertrack kent, maar dat daar vanuit de beroepsgroep al langere tijd voor wordt gepleit. De minister ziet initiatieven hiervoor met belangstelling tegemoet. bni is ook hierover verheugd en gaat zich verder inzetten om ook in de toekomst voor interieurarchitecten een vakbekwame beroepsuitoefening te waarborgen."

In Nederland is de titel interieurarchitect sinds 1987 beschermd. Alleen ontwerpers die voldoen aan de wettelijk vastgelegde opleidings- en ervaringseisen mogen zich inschrijven in het architectenregister en zich interieurarchitect noemen. In 2014 is de titel van interieurarchitect op een lijst met andere titels terecht gekomen, die wegens een Europese dienstenrichtlijn was gemaakt. Het uiteindelijk doel was om in heel Europa de eisen aan bepaalde gereglementeerde beroepen te vereenvoudigen en waar mogelijk af te schaffen. 

www.bni.nl

 


Deel op Social Media
21-02-2018 8:30

Het nieuw te bouwen  Edge Olympic in Amsterdam is officieel aangekondigd door EdgeTechnologies als de eerste van een nieuwe generatie slimme gebouwen. Met deze herontwikkeling wil het nieuwe bedrijf van OVG Real Estate een inspirerend en technologisch geavanceerd voorbeeld geven aan de rest van de wereld.

Edge Olympic, voorheen bekend als Olympic Plaza, is gelegen aan de Amsterdamse Zuidas, nabij het Olympisch Stadion. "Dankzij de geavanceerde technologie in Edge Olympic wordt een omgeving gecreëerd waarin gebruikers zich prettig voelen en optimaal kunnen presteren", aldus een woordvoerder. "Zowel werknemers als bezoekers zullen merken dat dit kantoorgebouw allesbehalve traditioneel is, of zij nu een paar minuten blijven of langer. Elke fase van het bouwproject is gericht op de gebruikers en hun individuele behoeften. Het resultaat is een inspirerende omgeving met een breed scala aan flexibele werkruimten die geschikt zijn voor alle werkvormen."
 

Het gebouw beschikt over een digitale infrastructuur die alles en iedereen binnen zijn muren verbindt met één cloudplatform. "Met een smartphone-app kan iedereen zelf het licht en de temperatuur van zijn werkplek regelen. Het geluidsniveau en de luchtkwaliteit wordt continu gemeten. Met dezelfde technologie kunnen gebruikers ook toegang krijgen tot het gebouw, hun collega's snel vinden en beschikbare vergaderruimtes of werkplekken vinden. De geavanceerde digitale infrastructuur is flexibel en daardoor toekomstbestendig. Er kunnen eenvoudig extra diensten worden toegevoegd om aan de veranderende behoeften van huurders en gebruikers te voldoen. Daardoor kan EDGE Olympic het systeem voortdurend bijwerken ten gunste van het gebruikersgemak, de productiviteit en de creativiteit."

Bij oplevering krijgt EDGE Olympic het energielabel A en het BREEAM Excellent-certificaat wordt nagestreefd.  De oplevering van EDGE Olympic is gepland in mei 2018.

www.edge-olympic.com
 


Deel op Social Media21-02-2018 8:30

Amazon gaat in de tegenaanval. Dat wil zeggen: na recente berichten dat het bedrijf zijn medewerkers behoorlijk uitknijpt, komt het bedrijf met een kantoor dat moet laten zien dat de online 'alleswinkel' wel degelijk het beste voorheeft met de eigen medewerkers. De onderneming opende recentelijk een serie 'kantoorbollen' in Seattle die zeer groen zijn.

In het kantorencomplex The Spheres, bestaande uit bijzondere bolvormige ruimtes, zijn planten, bomen, zonlicht en water prominent aanwezig. Deze natuurlijke aspecten moeten het welzijn van de Amazon-medewerkers tot een hoogtepunt stuwen.Het bedrijf wil de binnenruimte overigens ook delen met publiek. Dat doet het bedrijf onder meer middels rondleidingen, excursies en partnerschappen met lokale scholen en universiteiten. The Spheres bevatten tevens een bezoekerscentrum - The Understory - dat het hele jaar open is voor het publiek.

Met The Spheres laat Amazon zien dat het de belangen van medewerkers wel degelijk meeweegt. Daarover ontstond recentelijk enige ophef. In de Groene Amsterdammer van enkele weken geleden stond bijvoorbeeld nog te lezen dat Amazon-baas Jeff Bezos bekend staat om zijn 'meedogenloze managementstijl'. "Hij eist het uiterste van zijn medewerkers en deinst er niet voor terug om hard in te grijpen zodra de prestaties tegenvallen." Zo zoueen medewerker met borstkanker een ‘prestatieverbeteringstraject’ hebben moeten volgen omdat ‘persoonlijke omstandigheden’ haar zouden beletten om de ‘professionele doelstellingen’ te halen. 

Met het groene kantoor in Seattle laat Amazon zich van een andere kant zien (zie ook het bovenstaande filmpje). Of het 'greenwashing' betreft of dat het bedrijf zijn visie op goed werkgeverschap daadwerkelijk gewijzigd heeft zal de tijd moeten uitwijzen.

Deel op Social Media20-02-2018 8:30

Universiteiten kiezen steeds vaker voor Warmte-koudeopslag (WKO) om hun gebouw te koelen of te verwarmen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een WKO-systeem levert een grote bijdrage aan de vermindering van het energiegebruik. Het gebouw krijgt daardoor een beter energielabel.

Een aantal universiteiten breiden hun WKO zelfs uit door mini-warmtenetten aan te leggen. Hiermee worden energiebronnen volledig gebruikt. Er zijn daardoor minder energiebronnen nodig en kunnen gebouwen energie met elkaar uitwisselen.

De Radboud Universiteit gebruikt het diepe grondwater onder de campus. De universiteit verwarmt en koelt daarmee een aantal studiegebouwen. Sinds de aanleg in 2000 is het systeem beter. De gebouwen op de campus wisselen tegenwoordig zelfs bovengronds onderling warmte uit. De ondergrondse WKO is op momenten niet meer nodig.

Ook de Universiteit Utrecht heeft een WKO-systeem waarbij de gebouwen onderling verbonden zijn. De WKO is een buffer en komt alleen in actie als de onderlinge uitwisseling niet volstaat.


Een WKO is een middel om duurzaamheidsambities waar te maken. Beide universiteiten stellen dat in een artikel in het blad Stadswerk. Maar het is ook een complexe installatie. De juiste expertise moet aanwezig zijn. Toepassing hangt bovendien af van de geschiktheid van de bodem en het ondergronds gebruik door bijvoorbeeld waterbedrijven.

www.wkotool.nl


Deel op Social Media19-02-2018 8:30

Van 13-15 maart vindt in Ahoy Rotterdam de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld plaats. Tijdens de deriendede editie van Material Xperience, worden R&D- en designprofessionals uit de wereld van architectuur, interieur, fashion & workwear, product, mobility en graphic & packaging ondergedompeld in de nieuwste materiaalinnovaties.

Materiaalinnovatie is essentieel voor vrijwel elke sector, wist je bijvoorbeeld dat nieuwe materialen aan de basis staan van 70 procent van alle innovaties ter wereld? Thema’s als de circulaire economie, smart materials en nanotechnologie, lichtgewicht, sterke materialen, energiebesparing, gezondheid en digitale productieprocessen zijn binnen alle sectoren actueel. Dat dit tijdens één evenement zichtbaar wordt gemaakt, is een enorme stap voorwaarts voor de R&D- en design community.

www.materialxperience.nl


Deel op Social Media
14-02-2018 8:30

Vorige week (8 februari) hield de BNA samen met Pakhuis de Zwijger een avond over de architect van de toekomst. Het programma was geïnspireerd op de BNA Toekomstscenario’s. Vier architecten (ArchiBot, ArchiPreneur, TechArchitect, ArchiNet) hielden een presentatie. Hieronder het door BNA gepubliceerde videoverslag.

Er wordt van allerlei interessants gezegd tijdens de bijeenkomst. De meest opmerkelijke opmerking kwam wellicht van Tim van der Grinten van Enversed. Op de vraag van de moderator van welke technologische ontwikkeling de verschillende sprekers echt zeker zijn antwoordde Van der Grinten dat hij hoopt dat er over een aantal jaren minder regelgeving is. "Je ziet dat een land als China eigenlijk veel gavere of betere dingen zou kunnen doen doen dan wij omdat wij in onze oude democratie vastzitten."

Het opmerkelijke was niet zozeer dat Van der Grinten een partijdictatuur zoals in China klaarblijkelijk verkiest boven een parlementaire democratie - architecten hebben in het verleden immers wel vaker een ongezonde voorkeur voor totalitaire systemen te zien gegeven - maar dat geen van de andere sprekers onliddelijk kanttekeningen plaatste bij deze toch vrij verregaande uitspraak. Sterker nog, de BNA-voorzitter viel Van der Grinten even later bij met zijn opmerking dat blochchain-technologie wellicht zou kunnen helpen bij het realiseren van het streven de democratische gelegitimeerde regelgeving de nek om te draaien 

Gelukkig kwam er later op de avond vanuit de zaal toch nog een vraag wat Van der Grinten nu eigenlijk bedoelde met zijn opmerking. Uit deze vraag, en uit de bijdrage van anderen aan de interessante avond, kwam helder naar voren dat architectuur volgens velen eerst en vooral gericht moet zijn op het realiseren van leefomgevingen voor de mens, en niet op het rucksichtlos doorvoeren van technologisch-totalitaire hersenspinsels.

www.bna.nl


Deel op Social Media09-02-2018 8:30

Na het ontwerpen van de eerste vier verdiepingen van het Nederlandse hoofdkantoor van Google in de Viñoly-toren in Amsterdam, heeft D Dock een extra ruimte op de 21e verdieping ontworpen.

"Deze verdieping vertegenwoordigt een experience & informele ontmoetingsplek in combinatie met een eetkwartier, waar medewerkers, klanten, partners en journalisten een aantal van de nieuwste Google-technologieën kunnen ervaren en testen", aldus een woordvoerder van het bureau uit Amsterdam.

Op de verdieping bevindt zich ook een fitnessruimte en een uitbreiding van hun kantooromgeving. The Loft, zoals het wordt genoemd, heeft een aantal cool-down lounges waar mensen kunnen bijkomen en een pauze kunnen nemen of hun 'batterij opladen' met hulp van het verbluffende panorama. "De hele ruimte is ontworpen om uitstekende functionaliteit, hoogwaardige afwerking en hoogwaardig akoestisch comfort te combineren. Het 'second-life'meubilair past naadloos er bij en maakt de ruimte uiterst flexibel in gebruik."

www.ddock.nl


Deel op Social Media
09-02-2018 8:30

Het is - naast Manneken Pis - hét icoon van Brussel; het Atomium. Het bijzondere bouwwerk betsaat dit jaar 60 jaar. Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag pakt het Atomium vanaf maart 2018 uit met diverse activiteiten, tentoonstellingen, evenementen en producten, om zo dé symbolische plek van Brussel en België te blijven.

De activiteiten die voor dit jaar zijn voorzien, beginnen op 23, 24 en 25 maart 2018 met een groot feestweekend dat de verjaardag in de kijker zet. Bij deze gelegenheid zal het Atomium een gloednieuw stripverhaal voorstellen, 'Glimlach 58' van de hand van Patrick Weber en Baudouin Deville, twee fans van de fifties en van Expo 58.

Naast drie tentoonstellingen in het Atomium en in het ADAM - Brussels Design Museum, voorgesteld onder de gemeenschappelijke noemer Galaxy 58, staan gedurende het hele jaar tal van evenementen op het programma: rockfestival, vuurwerk tijdens de zomer en grote vintagebrocante... Er staan voor de gelegenheid ook limited editions op het programma, waaronder een horloge van MeisterSinger of een speciaal bier van de brouwerij van Flobecq, Flo58. Een uitzonderlijk concert van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie zal het feestgebeuren afsluiten in de herfst van 2018.

www.carascom.com

Deel op Social Media07-02-2018 13:30

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. De Europese aanbesteding voor het ontwerp hiervan werd onlangs gewonnen door MoederscheimMoonen Architects in combinatie met Wehrung Architecten en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het aflopende landschap.

Het totale gebouw telt ca. 16.000 vierkante meter en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage. Het ontwerp borduurt verder op het stedenbouwkundig plan dat eerder ontwikkeld is door het bureau Ketting-Huls. In dit plan waren reeds de landschappelijke kernwaarden vastgelegd en de relatie met de omliggende gebouwen.
 

In deze gebouwen komt in de toekomst het ‘Center Court Kerkrade’; een concept waarbij zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van sport en gezondheid samen komen. Hiermee wordt het gehele terrein een baken van sport en vitaliteit. et gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart.

Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten. Dit beloopbare dak wordt een plateau met uitzicht over het omliggende heuvellandschap. Het gebouw eindigt heuvelafwaarts met de meest representatieve functies zoals de horeca en het zwembad. Zwierige en speelse dakranden beëindigen hier het plateau en vormen een harmonie met andere landschappelijke keerelementen. Tussen deze lijnen is er vooral veel glas waardoor binnen en buiten met elkaar in contact treden.


Op dit moment werkt de architectencombinatie in bouwteamverband aan de doorontwikkeling van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. De gemeenteraad van Kerkrade zal in de loop van het jaar een besluit nemen over de definitieve doorgang van het complex.

www.moederscheimmoonen.nl


 


Deel op Social Media
07-02-2018 8:30

Leeuwarden is op dit moment Culturele Hoofdstad van Europa. Voor wat betreft het architecturale aspect van dit evenement gooit met name PowerHouse Company hoge ogen. Een paviljoen in glas en golvend hout, ontworpen door  dit architectenbureau vormt één van de eyecatchers voor het programma.

Het Obe paviljoen is ontworpen voor de 'Lân fan taal' ('Land van Taal') manifestatie, waarmee de diversiteit van de taal gevierd wordt. Het nieuwe gebouw moest binnen een beperkte bouwenvelop ruimte bieden aan een veelzijdig programma met onder meer een bezoekerscentrum, een expositieruimte en een openluchttheater. Vanwege de centrale, strategische locatie in de historische binnenstad van Leeuwarden moest het nieuwe gebouw daarbij van alle zijdes toegankelijk én uitnodigend zijn. 
 

Het ontwerp van Powerhouse Company bestaat uit een transparant volume met het bezoekerscentrum en de expositieruimte, bekroond met een golvend houten dak dat dienst doet als publieke tribune. Deze permanent toegankelijke tribune opent zich naar het Oldehoofsterkerkhof, een historisch plein dat voornamelijk wordt gebruikt voor grote evenementen in de binnenstad van Leeuwarden. Het paviljoen versterkt daardoor de functie van het plein als een ruimte voor optredens en ontmoetingen.

Stefan Prins, architect en partner bij Powerhouse Company: “Zoals taal mensen verbindt, zo willen wij met het nieuwe Obe paviljoen verbindingen in de stad mogelijk maken. In de fysieke, gebouwde stad, omdat het paviljoen een belangrijk kruispunt vormt tussen het historische stadscentrum en het aangrenzende park, maar ook op sociaal vlak, in de menselijke stad.”
 

Duurzaamheid en innovatie waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Het eindresultaat is een compact en energie-neutraal gebouw met een open plattegrond. De natuurlijke materialen, die op een innovatieve manier zijn toegepast, zijn goed geschikt voor hergebruik. Met het Obe paviljoen wil Powerhouse Company een blijvende nalatenschap voor Leeuwarden creëren.

Tijdens het ontwerpproces heeft Powerhouse Company veel aandacht besteed aan het creëren van een 3D-model van de trappartij, dat gebruikt kon worden voor het frezen van de houten gebouwdelen. Hierdoor was het mogelijk om het paviljoen met een hoge mate van precisie en binnen een kort tijdsbestek te bouwen. Dit was met name van belang omdat er minder dan twee jaar tijd zat tussen het schetsontwerp en de oplevering van het gebouw - de opening van de Culturele Hoofdstad.

www.powerhouse/company.com

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >