Nieuws


30-08-2017 13:10

Ook dit jaar wordt weer de bni-prijs uitgereikt aan vreelbelovende studenten. Het evenement vindt plaats op 28 september 2017 in de Sluisdeurenloods bij Mediamatic in Amsterdam. Van in totaal 14 genomineerden worden twee winnaars gekozen, één in de categorie masters en één in de categorie bachelors.


De feestelijke avond wordt ingeluid door een  lezing van Sandra Baan van IBI², waarna de jury de winnaars bekend zal maken. De genomineerden zijn Ianthe Tang, Melissa Vermeule,  Valerie Smalen, Jolanda Oudshoorn, Alegra Santis, Gerlin Bekhuis, Frédèrique Albert-Bordenave, Dave van Toor, Judith Snoeijen, Roy Ruigt, Eva Hoonhout, Evelien Kranstauber, Marit Reitsma en Merle Flügge. 


De vijfkoppige jury staat onder het voorzitterschap van Hans Maréchal. de prijs wordt mogelijk gemaakt door Abet, Alape, Baars & Bloemhoff, Busch-Jaeger, Caparol, Co van der Horst, Desso, DLW Flooring, Dornbracht, Geberit, Interface, Intersteel, Jab, Kaldewei, Leolux, Rohde Grahl, Prints van Oranje, Sentimo, SieMatic, Sphinx, Thonet, Tierrafino en Vervoort. Het bijwonen van de uitreiking is gratis (aanmelden verplicht). Aanvang 19:30 uur aan de Dijksgracht 6 in  Amsterdam.

www.bni.nl
 


Deel op Social Media30-08-2017 8:00

Veranderingen bij architectnbureau BroekBakema. Vanaf 1 september wordt de directie deels gewijzigd. Met ingang van die datum zal de directie van het bureau bestaan uit Erik van Eck en Aldo Vos. 

"Broekbakema maakt al ruim 100 jaar gebouwen die leven, waarin het een feest is om te werken, te leren en te onderzoeken", meldt het bureau in een toelichting. "Wij doen er alles aan om de gebruikers trots te laten zijn op hun gebouw. Dat is onze drijfveer. Vanuit die gedachte zijn we continu bezig ons team af te stemmen op de toekomst. Daarom zal de directie vanaf 1 september bestaan uit Erik van Eck en Aldo Vos."

Beiden zijn al lange tijd lid van de directie en bouwen gezamenlijk vol vertrouwen verder aan de duurzame toekomst van Broekbakema. Roger Tan treedt met deze stap terug uit de directie als zakelijk directeur. "Roger zal zijn carrière voortzetten op het snijvlak van techniek, innovatie en architectuur bij UN Studio. Wij zijn hem erkentelijk voor zijn grote inzet en betrokkenheid, waarin hij de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan het verder professionaliseren van ons bureau. Wij wensen hem veel succes bij deze volgende stap."

www.broekbakema.nl
 

Deel op Social Media29-08-2017 8:30

‘Stretch’ is het thema van de zestiende Dutch Design Week (DDW). Dat maakte de organisatie van het evenement onlangs bekend. Tegelijk is de ticketverkoop gestart en staat een deel van het programma online. De Dutch Design Week (DDW) vindt plaats van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober in Eindhoven.

Met de keuze voor ‘Stretch’ wil de organisatie achter DDW  - Dutch Design Foundation - zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te wagen. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, licht toe: "De wereld van vandaag is complex en er liggen grote uitdagingen. Ontwerpers hebben revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend, soms confronterend. Dutch design is in die zin yoga voor de hersenen. Rekoefeningen voor wie niet vast wil roesten."

‘Stretch’ is volgens de organisatie de essentie van design. "Door de geest te stretchen ontstaat ruimte om te innoveren", aldus een toelichting. "Om te veranderen van richting, van werkwijze, van omgeving en van visie op de wereld. Om over grenzen heen te gaan en de nieuwe standaard te definiëren." Ter ondersteuning van het thema is in samenwerking met bureau Fabrique gewerkt aan een publiekscampagne.

André Bouwman, creative director Fabrique: "Voor de campagne hebben we de rek opgezocht van grotere designthema's als eigenheid, originaliteit en eigenaarschap. We werkten samen met vijftien toonaangevende ontwerpers om van bestaand werk nieuwe en onbekende vormen te maken. Dit levert spannende, esthetische beelden op. En soms compleet absurde.”

Sinds 2012 bepaalt DDW een thema voor de week. Deze thema’s zijn de basis van de jaarlijkse publiekscampagnes van het evenement, en vormen het vertrekpunt van waaruit ontwerpers, bedrijven en andere deelnemers inhoud geven aan onder meer exposities, presentaties en bijeenkomsten.

De organisatie verwacht dit jaar 2500 deelnemers, die verspreid over honderd locaties werk en concepten presenteren. In september is het complete programma bekend. De eerste onderdelen staan inmiddels online. Hoogtepunten zijn de Graduation Show van Design Academy Eindhoven, de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Design Awards en Dutch Invertuals. Ook het Van Abbemuseum, Kazerne, MU, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Piet Hein Eek, Sectie-C, TAC en Yksi organiseren dit jaar weer tentoonstellingen. Het Klokgebouw (onder artdirectorschap van Overtreders W) biedt dit jaar onder meer plaats aan Mind the Step van de Technische Universiteit Eindhoven, Delft en Twente.

www.ddw.nl
 

Deel op Social Media25-08-2017 8:30

Joris Laarman heeft gedurende de afgelopen jaren al veel opzien gebaard met zijn veelal revolutionaire ontwerpen. Het leverde hem onder meer een solo-tentoonstelling op in het Groninger Museum. De expositie Joris Laarman Lab: Design in the Digital Age is binnenkort ook te zien in de VS.

Voor wie niet in de buurt is van het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York is het onderstaande filmpje een mooie ersatz.

De expositie is niet alleen te zien in New York, maar zal daarna doorreizen naar het High Museum of Art in Atlanta en het Museum of Fine Arts, Houston.

www.jorislaarman.com
 

Deel op Social Media25-08-2017 8:29

De circulariteit van ABN AMRO paviljoen CIRCL wordt vastgelegd in een gebouwpaspoort. dat lemdt innovatieplatform Boosting. Via een nieuwe digitale tool is het nieuwe paviljoen straks volledig in 3D in kaart gebracht.

In deze digitale tool zetten leveranciers zoveel mogelijk informatie over elementen, componenten en materialen die in een gebouw zitten. Hans Hammink, architect bij de Cie., noemt het voor het gemak een ‘onderhoudsboekje’. In dit onderhoudsboekje staat wat de prestaties van onderdelen zijn en hoe ze hergebruikt kunnen worden. “Je moet over 20 jaar nog wel kunnen nagaan wat er in een gebouw zit,” aldus Hammink.

De tool werd geïntroduceerd tijdens de leveranciersbijeenkomst op 23 juni j.l. in het circulaire paviljoen. Een van de doelen van de bijeenkomst was om leveranciers te betrekken bij de nieuwe gedachte. Circulariteit vereist een veranderde werkwijze. In workshops hebben de deelnemers nagedacht over de benodigde informatie in het gebouwpaspoort: prestaties van componenten, garanties, soort montage etc. Ook gebruiksgemak van de tool was een druk besproken onderwerp. De inzichten uit deze workshops gaan mee in toekomstige releases van de tool.

De Architekten Cie. werkt samen met Rendemint en CAD & Company aan de doorontwikkeling van de 3D tool. Het is de bedoeling dat deze tool ook voor andere gebouwen, bestaande en nieuwe, beschikbaar komt. Het paspoort heet LLMNT (spreek uit: element) en wordt 5 september gelanceerd.

www.rendemint.nl
 

Deel op Social Media22-08-2017 8:30

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs heeft de Design and Health International Academy Award 2017 voor het nieuwe radiotherapiecentrum voor Haaglanden Medisch Centrum in ontvangst mogen nemen. 

Het radiotherapiecentrum is de winnaar in de categorie onder 40.000 vierkante meter. De uitreiking vond plaats in het prachtige stadhuis van Wenen in gezelschap van een groot internationaal publiek. Het nieuwe radiotherapiecentrum van Haaglanden MC locatie Antoniushove concentreert verschillende oncologische zorg op één plek.

De award focust zich op ontwerpen die “salutogenic designed” zijn. Hierbij staat het welzijn van zowel patiënten als staf centraal. Het radiotherapiecentrum heeft hieraan een positieve invulling gegeven, met onder meer een gezonde omgeving voor patiënt en staf. Dit is binnen het gebouw bereikt door de bestralingsruimten bovengronds te plaatsen en veel daglicht naar binnen te laten. Ook is er gezorgd voor voldoende zicht op groen. Niet alleen voor de gebruikers van het gebouw zelf, maar ook voor de gebruikers van de naast gelegen gebouwen. Deze kijken nu uit op gegolft dakvlak bedekt met mos-sedum.

www.djga.nl
 

Deel op Social Media22-08-2017 8:30

'Kleuradvies - Elementaire kleurenleer voor het maken van eenvoudige kleuradviezen' is de titel van het nieuwe lesboek voor het keuzedeel Kleuradvies K0218. Het boek wordt uitgegeven door de Nederlandse kleurenschool en is geschreven door de auteurs Kotterink en De Boon.

Het boek is bedoeld voor studenten van de opleidingen tot verkoopadviseur en gezelschilder mbo3-niveau, maar is ook geschikt als naslagwerk voor professionals die meer kennis willen verkrijgen om hun kleuradviezen te kunnen onderbouwen.

"Kleur is een elementair natuurverschijnsel", aldus een woordvoerder. "Lang voordat er sprake was van een maatschappelijke cultuur zoals wij die vandaag de dag kennen, was de natuur vervuld van kleur en had ze betekenis voor het overleven van de mens. Tegenwoordig is kleur een belangrijk onderdeel van onze maatschappij.  Als we kleuradvies geven, dan is het noodzakelijk kennis van kleur te hebben, kennis van kleur zorgt ervoor dat je je keuzes goed kan beargumenteren. Dit boek geeft lezer de kennis en handvaten om een objectief kleuradvies te maken en deze te presenteren aan zijn opdrachtgever."
 

Het keuzedeel Kleuradvies K0218 is gekoppeld aan de kwalificaties gezelschilder (25154) en verkoopadviseur (25029). Dit boek is gebaseerd op de kwalificaties van SBB en de exameneisen van de beroepsorganisatie van Kleurdeskundigen (stichting BNK) voor het keuzedeel kleuradvies K0218.Opleidingsinstellingen kunnen met deze methode opleiden voor het branchediploma van de Stichting BNK. Hiervoor kunnen zij gebruikmaken van de Proeve van bekwaamheid Kleuradvies. 

De Nederlandse Kleurenschool (NKS) heeft volgens de woordvoerder een toonaangevende en centrale plek in de wereld van kleuronderwijs. "De Nederlandse Kleurenschool is een kennisinstelling die zich bezighoudt met het verkrijgen, onderzoeken, optimaliseren, beheren en verspreiden van kennis betreffende kleur."

Auteur Jan de Boon werkte 25 jaar als zelfstandig architect te Leiden. Geïnspireerd door de vormen- en kleurentaal die hij leerde kennen tijdens zijn jaren in Järna, Zweden, ontwikkelde hij een steeds grotere interesse in de kleurgeving van de architectuur. Hij schreef onder andere het boek Alles andere als farblos – der Sinn als Maßstab (Uitgeverij Farbe und Gesundheit). Mark Kotterink is directeur van de Nederlandse kleurenschool en ontwikkelt opleidingsprogramma’s en doceert al meer dan 10 jaar kleurenleer bij bedrijven en instellingen.

Het boek 'Kleuradvies - Elementaire kleurenleer voor het maken van eenvoudige kleuradviezen' van Mark Kotterink en Jan de Boon bevat 88 pagina’s. Het boek is ook als E-pub, digitaal verkrijgbaar en als opleidingsmethode verkrijgbaar in de elektronische leeromgeving met vragen en opdrachten. het boek is te bestellen bij de Nederlandse Kleurenschool alsmede bij de boekhandel.

www.materialen.kleurenschool.nl
 

Deel op Social Media21-08-2017 8:30

Winkelketen Zara heeft gisteren de deuren geopend van het nieuwe filiaal in het centrum van Zwolle. De panden, waarin Zara en Zara Home zijn gevestigd, zijn volledig verbouwd, herbouwd en gerenoveerd door B+O Architecten uit Meppel.

De monumentale voorzijde, waarin oorspronkelijk het provinciehuis en later de bibliotheek waren gevestigd, is behouden gebleven. De gevel is gerenoveerd. Aan de achterzijde is er nieuwgebouwd. In het ontwerp is rekening gehouden met de continuïteit van de historische context van de binnenstad. Het dak richt zich met de diverse dakhellingen en nokken op de belangrijke landmarks in de stad en is hiermee een waardevolle aanvulling van het krachtige dakenlandschap van de binnenstad.

De uitbreiding is ook uniek in zijn alzijdig karakter. “Door een gebouw te realiseren zonder voor-en achterkant ontstaat een centrale plek in de stad die van meerdere kanten benaderbaar is. Het nieuwe gebouw vormt een spil die haar directe omgeving op een positieve manier beïnvloedt”, vertelt Arnoud Olie, architect en algemeen directeur van B+O Architecten. In 2014 ontwierp het Meppeler architectenbureau tevens, aan de overkant van de Zara, het winkelpand van modeketen Bershka.

Wethouder René de Heer is enthousiast: “Wij zijn blij met de komst van Zara naar Zwolle. Een publiekstrekker halverwege de Diezerstraat is een belangrijke impuls voor de binnenstad. En natuurlijk goed voor de werkgelegenheid en economie voor deze regio. Mooi dat we met Zara - samen met het UWV en net als bij andere grote winkelketens – afspraken hebben kunnen maken om Zwollenaren zonder werk een kans te geven weer aan de slag te gaan.”
 

Deel op Social Media
16-08-2017 23:00
Er staat weer een nieuw onderwerp in de rubriek Projecten: Shimano Europees Hoofdkantoor. Fokkema & Partners Architecten was verantwoordelijk voor het interieurdesign en De Projectinrichter voor de complete inrichting van het kantoor.

Lees meer...
 
Meer projecten bekijken? Klik hier... 
16-08-2017 14:45
Het Carmel College Salland in Raalte beschikt sinds kort over een prachtig nieuw gebouw. Atelier PRO heeft voor de HAVO/VWO-leerlingen een geheel vernieuwde leeromgeving ontworpen. Het ontwerp omvatte de architectuur en het interieur. “We hebben zeer prettig en intensief samengewerkt met de opdrachtgever.”

Inside Information ging voor het themanummer 'Onderwijs' in gesprek met architect Dorte Kristensen en interieurarchitect Thijs Klinkhamer.

Geïnteresseerd in het volledige artikel? Kijk onderaan dit bericht.


 
 • Meer weten? U kunt dit artikel van 5 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 12,50 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Ook kunt u het complete nummer (met het thema 'Onderwijs') aanvragen
  (€ 20, exclusief verzendkosten) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Of neem een jaarabonnement: klik hier
   
16-08-2017 9:44
Het kantoor van Ricoh Europe in Bergen op Zoom werd onlangs gerenoveerd en voorzien van een uitbreiding. In het onder regie van Grasso den Ridder Architecten gerealiseerde project werd gebruik gemaakt van MOSO bamboevloeren, plaatmateriaal en balken. Het resultaat is een vriendelijk en transparant ogend kantoor, dat de medewerkers van Ricoh een prettige werkomgeving biedt.

Auteur Roelof Dalhuizen doet in het nieuwste nummer van Inside Information verslag over dit project.

Geïnteresseerd in het volledige artikel? Kijk onderaan dit bericht.
 
 
 • Meer weten? U kunt dit artikel van 3 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 7,50 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Ook kunt u het complete nummer (met het thema 'Onderwijs') aanvragen
  (€ 20, exclusief verzendkosten) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Of neem een jaarabonnement: klik hier
   
09-08-2017 9:08

Is het geen plaatje? De nieuwe toegangsbrug tot Museum MORE bedoelen we. Of beter gezegd: de nieuwe dependance in Kasteel Ruurlo, waar de kunstwerken van Carel Willink en anderen fantastisch tot hun recht komen. Het fraaie ontwerp is van Hans van Heeswijk architecten.

Lees er alles over via deze link: http://bit.ly/2ve37MrMeer KUNSt in de Achterhoek: http://bit.ly/2voUmzC
 

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >