Nieuws


28-06-2017 8:30

Voedingsmiddelenconcern Unilever heeft op de campus van de Universiteit van Wageningen het ontwerp van zijn Global Foods Innovation Centre onthuld. Een nieuwe, state of the art faciliteit voor gezondere en duurzame voedingsinnovaties. 

Voor de ontwikkeling en realisatie van dit gebouw koos Unilever voor bouwconcern Dura Vermeer en Paul de Ruiter Architects, bekend om hun focus op duurzaamheid en innovatie. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis is gevraagd het projectmanagement voor haar rekening te nemen. Het pand met hoge Breeam-ambities sluit aan op de circulaire economie en opent naar verwachting medio 2019 de deuren.

Door de integratie van verschillende functies binnen één pand biedt het Global Foods Innovation Centre volgens Unilever een inspirerende werkomgeving. Kennisuitwisseling over duurzame ingrediënten en voedingsinnovaties aansluitend bij de wens van de consument, staat hier centraal.

De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en de externe partijen binnen het Foods Ecosystem in Wageningen. Onderzoekers en studenten van de Wageningen Universiteit (WUR), startups, kenniscentra en consumenten komen hier samen om op duurzame wijze te werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Het Global Foods Innovation Centre van 18.000 vierkante meter bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. IOnder het gehele pand is een parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is.

Het Global Foods Innovation Centre ambieert bij oplevering te voldoen aan de hoge Breeam-norm en circulaire economie principes. Door diverse innovatieve technieken en een geraffineerde indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Global Foods Innovation Centre bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

John Verbakel, Vice President R&D Unilever: “Dura Vermeer en Paul de Ruiter Architects zijn toonaangevende spelers in de Nederlandse bouwindustrie. Wij hebben voor hen gekozen omdat zij verreweg het meest innovatieve ontwerp presenteerden waarbij ze de voor ons zo belangrijke duurzaamheidaspecten van het gebouw en onze ambitie om onze medewerkers de meest innovatieve en inspirerende werkplek te bieden, in de volle breedte in hun voorstel hebben verwerkt."

Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects: ”Net als bij Unilever staan duurzaamheid, esthetiek en menselijke waarden als gezondheid en geluk in onze architectuur centraal. Het Global Foods Innovation Centre van Unilever is een prachtig voorbeeld van hoe duurzame architectuur in de kern bedoeld is.”

www.paulderuiter.nl
 

Deel op Social Media28-06-2017 8:00

De EILO Awards voor de beste Interieurbeplantingsprojecten in Europa zijn gewonnen door interieurbeplanters uit Zwitserland, Canada en Nederland. Dat bleek afgelopenweek tijdens het World Green Infrastructure Congress in Berlijn, een grootschalig internationaal congres over interieurbeplanting en dak- en gevelgroen. De Nederlandse inzending won bovendien ook de publieksprijs.

Voor de EILO Best Interior Landscaping Project Awards waren maar liefst 21 zeer diverse en inspirerende projecten uit tien landen genomineerd. Een jury bepaalde de winnaars in drie categorieën: ‘Stand Alone’, ‘Plant Wall’ and ‘Interior Landscaping’. In de categorie ‘Stand Alone’ werd ‘Pendularis’, een project van Creaplant uit Zwitserland uitgeroepen tot winnaar. De jury vond de drijvende binnentuin zeer innovatief en creatief. In de categorie ‘Plant Wall’ won Envirozone uit Canada de eerste prijs met de creatie ‘Telecon’. “Een zeer aantrekkelijke combinatie van natuurlijke materialen  en planten die past in de architectuur”, aldus het juryrapport.

Het project ‘Agio is sustainable and green’ van De Klerk Bloemsierkunst en Interieurbeplanting uit Eindhoven viel tweemaal in de prijzen. Zo koos de jury dit project als winnaar in de categorie ‘Interior Landscaping’ vanwege het zeer aantrekkelijke groenconcept dat perfect aansluit bij de omgeving. De goede samenwerking tussen interieurarchitect en groenbedrijf komt hierin goed tot uiting. Ook bij het publiek viel deze inzending in goede aarde. Via een online stemming kozen zij dit project tot winnaar van de Public EILO Award 2017.

De EILO Best Interior Landscaping Project Award is een initiatief van de European Interior Landscaping Organization (EILO). EILO is de Europese koepelorganisatie van interieurbeplanters. Namens Nederland neemt Branchevereniging VHG deel. Met het organiseren van deze competitie wil EILO extra aandacht genereren voor interieurbeplanting. Tegelijkertijd betekent het een impuls voor de kwaliteit van de gehele branche. Om ook interieurbeplanters van kleinere projecten uit te dagen mee te doen werd de Award in de drie genoemde categorieën uitgereikt. Dit jaar lag de focus op innovatie in ontwerp en duurzaamheid.

www.vhg.org
 

Deel op Social Media27-06-2017 13:30

Op basis van een combinatie van maatschappelijke betrokkenheid, onderzoekende houding, soms speculatieve ontwerpen, visuele kracht en zichtbaar plezier zijn Super Local, Das Leben am Haverkamp en Frank Kolkman gekozen tot de finalisten van de Young Designer Award van de Dutch Design Awards 2017.

Zij zijn uitverkoren uit de totaal 73 inzendingen. Hun werk is samen met het werk van alle finalisten te zien in de overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (21-29 oktober). De winnaars worden op 28 oktober bekendgemaakt tijdens de Awards Show.

De finalisten van de Young Designer Award zijn door een selectiecommissie van professionals beoordeeld op hun gehele portfolio en toonden dit jaar opnieuw een brede opvatting over wat design inhoudt en kan betekenen. Zij spelen met bekende thema’s zoals de verhouding tussen maatschappelijke meerwaarde en praktische functionaliteit en wat dit betekent voor de rol van ontwerper. De resultaten zijn realistische oplossingen en ambachtelijk vervaardigde producten, al dan niet in verrassende co-creatieve concepten.

De selectiecommissie was zeer uitgesproken over de inzendingen en finalisten: “Het actief samenwerken tussen jonge ontwerpers onderling en met andere disciplines, gebruikersgroepen en wetenschap zet goed door: een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd is het met name de aansluiting tussen de jonge ontwerpers en de industrie die moet leiden tot nieuwe productie-, financierings- of sociaal-maatschappelijke modellen en daar in zijn nog stappen te zetten. Bovendien wordt het potentieel van digitale en technologische domeinen nog niet optimaal benut. De bevlogenheid en liefde voor het proces spatten van de finalisten af: een houding die zich vertaalt in sterke onderzoeken, ontwerpen en producten.” 

www.dutchdesignawards.nl
 

Deel op Social Media21-06-2017 8:30

Vergis u niet: het is sneller september dan u denkt. U bent nu wellicht meer met uw hoofd bij al dan niet zonnige vakantioebestemmingen. Maar 'time flies when you're having fun'. Voor u het weet klopt het najaar alweer op de deur. Gelukkig is er dan ook genoeg te beleven. Bijvoorbeeld in Brussel, waar in september de manifestatie Brussels Design September wordt gehouden.

"Brussels Design September is the place to be voor liefhebbers van design en bundelt meer dan honderd culturele en commerciële evenementen in Brussel", aldus de organisatie van het evenement. "Een maand lang wordt de stad omgetoverd tot een platform voor ontmoetingen met tal van Belgische en internationale designers."

Het aanbod van Brussels Design September bestaat uit een waaier aan tentoonstellingen, conferenties, een Arts & Crafts parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. "Allemaal plaatsen voor dialoog en ontmoetingen tussen designers, architecten en designliefhebbers. Een heus stadsparcours waarop je allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes kan ontdekken."

Het programma staat in het teken van de nieuwste trends in de Belgische en de internationale designwereld. Trouw aan de multidisciplinaire geest van het evenement gaat er ook speciale aandacht naar de verschillende bewegingen, invloeden, referenties en ambachten die een rol spelen in het design van vandaag.

Tijdens de designmanifestatie zijn er onder meer tentoonstellingen van erkende designers in iconische plaatsen in de stad zoals het Horta Huis, Bozar en MAD Brussels (zie foto). Voor het eerst palmt Design September de openbare ruimte in het stadscentrum in. "Een kunstwerk van Julien De Smedt in samenwerking met Emeco en zijn iconische stoelen palmen de Katruizenwijk in. U kan eveneens een lichtinstallatie ontdekken van het Belgische bureau ACTLD."

De zogenoemde Brussels Design Market benadrukt het imago van Brussel, stad van de vintage: een vintage parcours in de stad, een tentoonstelling rond keramiek in Tour & Taxis en nog heel wat andere events vieren de vijftiende verjaardag van Brussels Design Market, tegenwoordig de grootste vintage markt in Europa.
"Design van morgen en haar productie staan centraal in het parcours van Fablabs waar we 100% made in Brussels producten belichten. Een tentoonstelling in BIP stelt die verschillende producten voor." En het parcours Arts&Crafts plaats volgens de organisatie van het evenement juwelen in de spotlights. Ateliers en juweelontwerpers krijgen een ereplaats.

www.caracascom.com
 

Deel op Social Media21-06-2017 8:30

De huisvesting van zowel OBS Pantarijn als die van hindoeïstische basisschool Shri Krishna biedt onvoldoende ruimte voor de gewenste ontwikkeling van beide scholen. Daarom hebben de scholen in overleg met de Gemeente Utrecht het initiatief genomen tot nieuwbouw. In de architectenselectie voor de nieuwe scholen kwam de visie van atelier PRO als beste uit de bus.

De beoogde locatie voor de scholen in de wijk Vleuten-de Meern kent een relatief hoge archeologische waarde; over de plek heeft een Romeinse weg gelopen. Ook staat er de tijdelijke huisvesting van de scholen. In de visie van atelier PRO kan de tijdelijke huisvesting blijven staan tijdens het realiseren van de nieuwbouw en blijft de Romeinse weg vrij en herkenbaar in de scholen.

Ander belangrijk uitgangspunt is om voor de twee scholen één gebouw te maken, maar met duidelijk een eigen karakter. Voor de Pantarijn betekent dat een informele, vrije opzet. Voor Shri Krishna heeft atelier PRO aspecten van de Vastu Shastra, de eeuwenoude hindoeïstische bouwleer in de school verwerkt. Rond de scholen zal een groot groen schoolplein komen.

De nieuwbouw is naar verwachting in 2019 gereed.

www.atelierpro.nl

Deel op Social Media16-06-2017 8:30

Deze week ontving interieurdesigner Suzanne Holtz uit Laren een ‘European Healthcare Design Award’. Deze trofee verdiende zij met het interieurontwerp van de afdeling Psychiatrie in het Radboud UMC. De award werd uitgereikt op het ‘European Healthcare Design Congress & Exhibition’ in Londen.

De jury prees Holtz om het innovatieve design dat sterk bijdraagt aan het herstelproces van cliënten.  Holtz: “In het ontwerp zijn we uitgegaan van de behoefte van een cliënt, door op zijn stoel te gaan zitten. Wij namen rust, geborgenheid en licht als uitgangspunt. Veel zachte materialen, een ruime hoeveelheid groen en ruimte om je terug te trekken.” De afdeling is ingericht met natuurlijke materialen, warme kleuren en voorzien van volop sfeerlicht.

In dit traject ging Holtz uit van de principes van ‘healing environment’. Holtz werkte voor dit design samen met EGM architecten in opdracht van Projectbureau Bouwzaken van het Radboudumc. De jury was met name onder de indruk van de manier waarop Holtz de bestaande situatie heeft gerestyled binnen de geldende eisen voor veiligheid, beveiliging en surveillance, zonder de cliënt uit het oog te verliezen.

De Healthcare Design Award is een Europese award voor designprojecten die een positieve verandering veroorzaakten in de zorg en in de ervaring van de cliënt. De jury verdeelt verschillende awards in diverse categorieën. Holtz werd ‘highly commended’ in de categorie ‘Mental Health Design’ en kreeg daarvoor een glazen trofee. 


www.suzanneholz.nl

Deel op Social Media16-06-2017 8:30

Lensvelt organiseert regelmatig masterclasses. Doel is om de verschillende doelgroepen te informeren over de laatste ontwikkelingen in de projectmarkt. Dit najaar zal de inrichter een masterclass verzorgen over het onderwerp ‘Nieuwe werkvormen’. Eén van de sprekers is Kitty de Groot, auteur van het boek ‘#Nieuwe Werkvormen’.Op 26 oktober worden belangstellenden in staat gesteld om zich in een informele sfeer te laten informeren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. “We zien het als een belangrijke taak om kennis te verspreiden”, zegt Jeroen Panders namens Lensvelt over het initiatief om de Masterclass te organiseren.

Kitty de Groot is behalve medewerker van Inside Information onder meer auteur van het boek ‘#Nieuwe Werkvormen’, waarin ze aan de hand van een keur aan recente projecten de stormachtige ontwikkelingen in het hedendaagse projectinterieur schetst. “Behalve Kitty de Groot zal naar alle waarschijnlijkheid ook een ontwerper een presentatie houden”, vult Panders aan. “Daarnaast zullen we informeel dineren, zodat er ruimte is om met alle bezoekers van gedachten te wisselen.”

De bijeenkomt begint op 26 oktober rond 18:00 uur en duurt ongeveer tot 21:30 uur. “Maar het mag natuurlijk uitlopen”, besluit Panders glimlachend. 

www.lensvelt.nl


Deel op Social Media
16-06-2017 8:30

De showcase Ventura New York the Dutch Edition was een groot succes. Dat meldt Organisation in Design over het eind vorige maand gehouden evenement, waar Nederlandse ontwerpers zich presenteerden aan een Amerikaans publiek.

De presentatie trok maar liefst 18.000 geïnteresseerde bezoekers. "Voor de deelnemende ontwerperskan Ventura New York the Dutch edition een echte 'game changer' betekenen", zegt art director Margriet Vollenberg van het organiserende Ventura Projects. "Het kan een springplank zijn voor de vestiging van duurzame en voordelige relaties. Natuurlijk zullen we in de komende jaren blijven proberen om Nederlandse designers voor te stellen op de Amerikaanse markt."

Deelnemers aan de afgelopen editie waren; Aliki van der Kruijs, Alissa + Nienke, Creative Chef, Daniel van Dijck, Design Studio Martens & Visser, Dimitri Kruithof, Dirk Vander Kooij, Envisions, Floor Nijdeken, Frederike Top Design, Isaac Monté, LABEL/BREED, Nynke Koster, Renate Vos, Studio Jeroen Wand, Studio Plott en Vij5.

www.organisationindesign.nl

Deel op Social Media

 

07-06-2017 8:30

Vandaag (7 juni) is het zover: in Rotterdam gaat de befaamde beurs Design District van start. Tot aanstaande vrijdag 9 juni is er in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdanm weer een keur aan interessante interieurproducten te zien.

Vakgenoten (7 en 8 juni) en het algemene publiek (9 juni) kunnen zich verlustigen aan producten van in totaal meer dan tweehonderd exposanten. Daarmee is het evenement, dat dit jaar na enkele jaren Zaandam weer in Rotterdam plaatsvindt, groter dan ooit.

De organisatie benadrukt dat er totvan 7 tot en met 9 juni in de Rotterdamse Van Nellefabriek niet alleen tal van interessante exposanten te zien zijn, maar dat er ook een volwaardig lezingenprogramma georganiseerd is.

"Naast de ruim tweejonderd deelnemers verdeeld over drie hallen en en mooie tuin, kan je één of meerdere lezingen bijwonen", aldus een woordvoerder. De lezingenruimte is vlakbij de beursvloer, op de eerste verdieping van de Tabaksfabriek.

Op woensdag worden de lezingen verzorgd door het Center for People and Buildings. Donderdag heeft de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten drie lezingen ingepland. "Vrijdag kan je terecht voor het programma van Facility Management Nederland; zij verzorgen naast twee presentaties en een paneldiscussie met prominente spelers ook een interessante tour langs deelnemers op de beursvloer." De lezingen zijn gratis voor alle bezoekers van Design District. 

www.designdistrict.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >