Nieuws


23-05-2017 10:05

Op dit moment (dinsdagochtend  23 mei) gaat in Amsterdam de conferentie What Design Can Do van start. Het inspirerende evenement staat dit jaar in het teken van klimaatverandering. WDCD Live Amsterdam vindt vandaag en morgen plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

WDCD Live Amsterdam is dit jaar groter en dynamischer dan ooit, met een diverse line-up van sprekers uit binnen- en buitenland, zoals de Canadese ontwerper Bruce Mau, IKEA’s hoofddesigner Marcus Engman, voormalig burgemeester van Mexico-Stad Marcelo Ebrard, Pentagram-designer Harry Pearce en de Braziliaanse top-chef Rodrigo Oliveira. Het publiek wordt op een uitdagende manier betrokken bij de diverse workshops, waarbij interactie met de experts centraal staat.

Richard van der Laken, medeoprichter en creatief directeur van WDCD: "Klimaatverandering is een enorm en uiterst belangrijk thema dat de aandacht verdient van de creatieve gemeenschap. Zo’n thema heeft het gevaar in zich erg zwaar te worden. Maar dat is niet de aard van het creatieve vak. Ontwerpers zijn optimisten, dus zullen we dit onderwerp met veel positiviteit benaderen. In plaats van bij de pakken neer te zitten, storten we ons op deze uitdaging met alle creatieve energie en inventiviteit die we tijdens WDCD bij elkaar kunnen brengen."

Oók de design-challenge waar WDCD in 2016 mee begonnen is, zal dit en volgend jaar in het teken staan van klimaatverandering. De zogenoemde Climate Action Challenge wordt gelanceerd op de eerste dag van het event. Na de succesvolle WDCD Refugee Challenge (631 inzendingen uit 70 landen, 5 finalisten) vraagt WDCD in deze nieuwe challenge om vernieuwende designideeën die klimaatverandering werkelijk tegen kunnen gaan. Deelnemers kunnen tot 21 juli hun ideeën en concepten in drie categorieën inzenden: student, professional en start-up. De winnaars worden in oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

www.whatdesigncando.com 

Deel op Social Media19-05-2017 8:30

De genomineerden voor de Creative Heroes Award 2017 zijn bekendgemaakt. De nieuwe prijs die eens per 2 jaar wordt uitgereikt, beoordeelt niet op esthetiek, maar zet vooral de mensen achter een bijzonder project of samenwerking in de schijnwerpers. Uit deze genomineerden kiest de vakjury straks twaalf winnaars die op donderdag 29 juni op het podium zullen schitteren tijdens een feestelijke avond in Undercurrent in Amsterdam Noord.

Met bijna tweehonderd inzendingen, een hoge kwaliteit en gevarieerdheid, overtrof de eerste editie alle verwachtingen. Voortvarend ging de vijftienkoppige vakjury onder leiding van voorzitter Gesina Roters op zoek naar de creatieve helden. Het beoordeelde de inzendingen op verschillende maatschappelijke, economische en sociale aspecten, zoals de mate van impact, innovatie en toegevoegde waarde.

Onder de zestig genomineerden zijn bekende namen maar ook veel verrassende, verfrissende, en soms zelfs onbekende kanshebbers. Het zijn niet alleen bevlogen opdrachtgevers die een maatschappelijk probleem oplossen, maar ook een anders onzichtbaar gebleven team dat een opmerkelijk proces in gang zet, een visionaire architect die de biobased economie aanjaagt tot een jong talent dat een slim digitaal concept op zijn naam heeft staan.

Er zijn in totaal twaalf prijzen te winnen. Prijzen voor beste creatief, beste organisatie en beste samenwerking worden uitgereikt in de categorieën Architectuur, Interieur en Product. Daarnaast is er de categorie ‘Next Generation’ waar ook drie prijzen zijn te behalen: voor beste Young Talent, beste Start-up en beste Co-Creation. De Creative Heroes Award is vooral bedoeld als erkenning en stimulans, daarom is er geen geldbedrag verbonden aan het initiatief.

Genomineerden zijn onder (veel) meer Jan Jongert en Jeanne Dekkers (in de categorie Interieur Individu), Echo Acoustic en Envisions (in de categorie Interieur Organisatie),  Liander & Fokkema en Social Label (in de categorie Interieur Samenwerking), Baars & Bloemhoff en Label/Breed (in de categorie Product Samenwerking) en Daan Bruggink en Florian Idenburg (in de categorie Architectuur Individu).

www.creativeheroesaward.com

Deel op Social Media10-05-2017 8:30

Steeds meer kerken verliezen hun huidige functie en krijgen te kampen met leegstand. In afwachting van een nieuwe bestemming staan veel kerken langer leeg dan wenselijk. Daarom is BOEi op zoek naar ontwerpers die mobiele facilitaire units kunnen ontwikkelen, waarmee kerken tijdelijk gebruikt kunnen worden als vergader- of evenementenlocatie of voor overnachtingen.

Belangrijkste randvoorwaarde: álle onderdelen van de units moeten door een kerkdeur passen. "Dit is met bestaande oplossingen vrijwel nooit het geval", stelt een woordvoerder. De winnaar van de prijsvraag ontvangt 2.500 euro en krijgt de kans om zijn prijsinzending te realiseren in een kerk van BOEi. 

BOEi is een ondernemende organisatie zonder winstoogmerk en heeft de ambitie een oplossing te vinden voor het maatschappelijke vraagstuk van het leegkomende erfgoed. "Het Nederlands erfgoed verrijkt het leven in zowel de stad als op het platteland en geeft de omgeving een unieke sfeer. Onze monumenten zijn dan ook verstilde herinneringen die weer tot leven komen en verhalen doorgeven. Bijzondere elementen die raken aan de emoties van burgers en voorzien in een behoefte aan historische kennis en identiteit."

www.boei.nl

Deel op Social Media09-05-2017 8:30

Met de stijgende werkgelegenheid en het aanstaande afscheid van een grote groep babyboomers is de strijd om toptalent losgebarsten. Om interessant te blijven voor de nieuwe generatie, moeten organisaties hun achterhaalde organisatiestructuren loslaten, stelt Rick Bomer, salesdirecteur EMEA bij Coalesse (dochterbedrijf van inrichter Steelcase). “Alleen met een hybride kantoor kunnen werkgevers tegemoet komen aan de specifieke wensen van elke medewerker.”

De jongste generatie kijkt bij de keuze voor een werkgever vooral naar de organisatiecultuur, de mate van vrijheid en de werkomgeving. Om aantrekkelijk te blijven als werkgever, dienen organisaties daarom grote veranderingen door te voeren. “De huidige manier van werken is compleet achterhaald,” meent Bomer. “Zelfs bij organisaties die ooit het nieuwe werken hebben omarmd, is amper keuzevrijheid. In de praktijk betekent dit namelijk dat je alleen kunt kiezen of je thuis werkt of in een saaie kantoortuin – meer niet. Dat is heel beperkt en ook helemaal niet wat jonge mensen willen. Zij zijn het liefst op kantoor, blijkt uit cijfers van CBS, maar een one-size-fits-all-aanpak met vaste werkplekken biedt hen veel te weinig vrijheid. Daar ligt een taak voor bedrijven.”

De oplossing ligt in een werkplek die de macht bij de medewerker legt: het hybride kantoor. Dit is een omgeving die dezelfde voordelen biedt als een ‘standaard’ kantoor, zoals de mogelijkheid tot samenwerken, contact met collega’s en uitstekende technologische voorzieningen, en tegelijkertijd als thuis voelt. Bomer: “Afhankelijk van de taak of het moment van de dag kan de behoefte van een medewerker verschillen. Of iemand nu wil focussen, brainstormen of gewoon even een andere sfeer nodig heeft, je moet dit allemaal op één plek kunnen bieden. Elke dag is anders. Elke werkzaamheid is anders. Als werkgever is het je taak daar de ideale omstandigheden voor te creëren. Alleen dan blijf je interessant voor toptalent én houd je medewerkers betrokken, productief en gezond.”

www.coalesse.com

Deel op Social Media05-05-2017 8:30

Binnenkort wordt de beurs Design District gehouden. Eén van de vele partijen die het evenement in de Van nellefabriek in Rotterdam aangrijpt om de markt te informeren is de BNI. De organisatie houdt op 8 juni een kennismiddag over 'groen in het interieur'.

"Interieurbeplanting wordt steeds vaker ingezet om het welbevinden van de gebruikers van een gebouw te verhogen, maar het heeft ook effect op de productiviteit? Laat je informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beplanting in het interieur. Wat komt er allemaal bij kijken, als je als ontwerper groen in het interieur laat plaatsen, zoals bijvoorbeeld living walls of een kruidenmuur in de keuken? Denk aan onderhoud, voldoende daglichttoetreding, kunstlicht et cetera. Wat is nu precies het effect op het binnenklimaat, gezondheid, concentratie en luchtvochtigheid?"

Tijdens de kennismiddag is er onder meer aandacht voor het project Joolz (zie foto), dat onlangs de VHG-prijs 'Interieurbeplanrter van het Jaar' won. Ook een aantal andere projecten passeren de revue. Deelname aan de kennismiddag is gratis. Aanmelden kan via de bni.

Design District wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 9 juni.

www.bni.nl

Deel op Social Media  
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >