Nieuws


28-04-2017 8:30

Eind volgende maand wordt in Amsterdam weer een edtie van What Design Can Do gehouden. Het inspirerende evenement staat dit jaar in het teken van klimaatverandering. WDCD Live Amsterdam vindt plaats op 23 en 24 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

WDCD Live Amsterdam is dit jaar groter en dynamischer dan ooit, met een diverse line-up van sprekers uit binnen- en buitenland, zoals de Canadese ontwerper Bruce Mau, IKEA’s hoofddesigner Marcus Engman, voormalig burgemeester van Mexico-Stad Marcelo Ebrard, Pentagram-designer Harry Pearce en de Braziliaanse top-chef Rodrigo Oliveira. Het publiek wordt op een uitdagende manier betrokken bij de diverse workshops, waarbij interactie met de experts centraal staat.

Richard van der Laken, medeoprichter en creatief directeur van WDCD: "Klimaatverandering is een enorm en uiterst belangrijk thema dat de aandacht verdient van de creatieve gemeenschap. Zo’n thema heeft het gevaar in zich erg zwaar te worden. Maar dat is niet de aard van het creatieve vak. Ontwerpers zijn optimisten, dus zullen we dit onderwerp met veel positiviteit benaderen. In plaats van bij de pakken neer te zitten, storten we ons op deze uitdaging met alle creatieve energie en inventiviteit die we tijdens WDCD bij elkaar kunnen brengen."

Oók de design-challenge waar WDCD in 2016 mee begonnen is, zal dit en volgend jaar in het teken staan van klimaatverandering. De zogenoemde Climate Action Challenge wordt gelanceerd op de eerste dag van het event. Na de succesvolle WDCD Refugee Challenge (631 inzendingen uit 70 landen, 5 finalisten) vraagt WDCD in deze nieuwe challenge om vernieuwende designideeën die klimaatverandering werkelijk tegen kunnen gaan. Deelnemers kunnen tot 21 juli hun ideeën en concepten in drie categorieën inzenden: student, professional en start-up. De winnaars worden in oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

www.whatdesigncando.com

Deel op Social Media 

 

26-04-2017 8:30

Plantronics heeft zijn nieuwe kantoor in Hoofddorp officieel geopend. Het kantoor is ontworpen om te laten zien hoe de juiste mix van geluidexpertise, de nieuwste technologie en biophilic design kan leiden tot betere samenwerking, concentratie en productiviteit.

In het nieuwe kantoor, gelegen op het innovatieve Park 20|20, kunnen werknemers met verschillende werkstijlen zonder de afleidingen werken die normaliter voorkomen in een open kantoorruimte. Er worden zowel beelden als geluiden uit de natuur gebruikt om lawaai te beheersen. Het resultaat is een symfonie van geluidslagen. Hierdoor kunnen meerdere activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden met minimale verstoring, inclusief een kort overleg in de gang, spontane brainstormsessies, videoconferenties, concentratiemomenten en zelfs het testen van producten.

Medewerkers van Plantronics hebben nu de flexibiliteit om overal te kunnen werken met minimale afleidingen en optimale privacy. Daarnaast fungeert het kantoorgebouw als een laboratoriumvoorde moderne werkomgeving, waar Plantronics zijn nieuwe oplossingen kan testen en verbeteren.

Het gebouw en het gehele Park 20|20 zijn gebouwd volgens de “cradle-to-cradlefilosofie”. Dit betekent dat het gebouw gedemonteerd kan worden. De gebruikte materialen zijn 100 procent recyclebaar en zijn op een duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd en verwerkt. In het gehele gebouw is aandacht besteed aan het behoud van natuurlijke middelen, van zonnepanelen tot de vloerbedekking, die is gemaakt van gerecyclede visnetten. De zonnecellen halen tenminste een kwart van de benodigde energie uit de zon en het watersysteem verzamelt, filtert, zuivert en hergebruikt grijs water. Dankzij deze inspanningen maakt het gebouw kans op een Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) rating op het niveau ‘Excellent’.

www.plantronics.nl

Deel op Social Media21-04-2017 8:30

Het was één van de (vele) hotspots tijdens de Milaan Design Week: de Ventura Lambrate. Hieronder een filmpje met een aantal impressies. Misschien ziet u zichzelf wel flaneren langs de vele ontwerpen...

www.organisationindesign.com

Deel op Social Media  

18-04-2017 8:30

Het door Broekbakema ontworpen GSG Leo Vroman is de eerste middelbare school die gebouwd is volgens de principes van Passief Bouwen en van Frisse Scholen. Op 13 april is tijdens het Internationaal Duurzaam Bouwen congres de Passief Bouwen Award uitgereikt aan de school. 

Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu. Energiegebruik en een gezond binnenklimaat kunnen soms tegenstrijdig zijn. Voldoende ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat, maar ventileren kost ook energie. Een slechte kwaliteit van binnenmilieu leidt tot gezondheidsklachten. 

Een passief gebouw is extra goed geïsoleerd en tochtvrij. Dat is energiebesparend en comfortabel. In combinatie met slim ontworpen installaties verbruikt de school extreem weinig energie. Veelal is de aanwezigheid van mensen voldoende om het gebouw warm te houden. Goed geïsoleerde gebouwen hebben de neiging om in de zomer te warm te worden. Via nachtventilatie wordt het betonnen skelet ’s nachts gekoeld met buitenlucht.

www.broekbakema.nl

Deel op Social Media18-04-2017 8:30

In april verschijnt er een nieuwe publicatie bij ArtEZ Press door architect Frank Sturkenboom: De gestiek van de architectuur. Een leerboek maniërisme. 

"Dit boek is een pleidooi voor beweeglijke architectuur en voor een ‘maniërisme forever’ en daarmee een must have voor architecten en architectuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de oorsprong en kenmerken van deze tendens", meldt de uitgever. 

Sturkenboom heeft het in hte boek over de ‘gebarende architectuur’ ofwel ‘gestiek van de architectuur’. "Hij laat zien dat deze bewegelijkheid voortkomt uit het historische maniërisme, dat ook de beweging en de textuur van een bouwwerk voorop stelde. Architecten stellen hierbij in plaats van de ruimte het vlak centraal. Vloeren veranderen in wanden en gaan over in daken. Gevels verspringen en ontwikkelen een eigen diepte. Architectuur als metamorfose."

“Gebarende architectuur vraagt niet om begrippen, maar om werkwoorden. Van zitten via opruimen, omlijsten en verbergen naar groeien en krimpen”. Aan de hand van voorbeelden - dwars door de geschiedenis van de architectuur heen - bespreekt Sturkenboom essentiële architecturale grondbegrippen.

www.artez.nl

Deel op Social Media14-04-2017 8:30

In kasteelmuseum Slot Zuylen is binnenkort van alles te zien en te horen over Gerrit Rietveld. De speciale ronleiding 'Rietveld in Slot Zuylen' is te bezoeken van 22 april tot en met 24 september.

Eén van de best bewaarde geheimen van kasteelmuseum Slot Zuylen in Oud-Zuilen is dat de beroemde Utrechtse meubelmaker en architect Gerrit Rietveld er zijn carrière begon. Hij maakte in 1905, in opdracht van de toenmalige baron, een serie meubels voor het Poortgebouw. Tijdens de speciale rondleiding Rietveld in Slot Zuylennemen gidsen de bezoekers mee naar dit opmerkelijke begin van de jonge Rietveld en het leven van de voormalige bewoners van het kasteel. In het kader van 100 jaar De Stijl dagelijks een exclusieve bezichtiging van het normaal gesloten Poortgebouw. De presentatie wordt op 21 april geopend door Egbert Rietveld de kleinzoon van Gerrit Rietveld.

In 1905 kreeg de toen 17-jarige Gerrit Rietveld (1888-1964) de opdracht van de toenmalige bewoner, Frederik baron Van Tuyll van Serooskerken, om een serie neogotische meubels te maken voor het laatmiddeleeuwse Poortgebouw. Gerrit Rietveld leerde op dat moment het vak in het atelier van zijn vader, de Utrechtse meubelmaker Jan Cornelis Rietveld (1860-1933), die een paar jaar eerder al enkele archiefkasten had gemaakt voor het kasteel. Die bijzondere aanwezigheid van werk van vader en zoon en hun samenwerking voor het Poortgebouw is de aanleiding voor de themarondleiding 'Rietveld in Slot Zuylen. Vernieuwing aan de Vecht'.

In een interview in 1959 zei Rietveld dat hij tijdens het maken van de nog traditionele meubels tot het inzicht kwam dat zijn artistieke toekomst elders lag: “Ik ben niet van de oude stijlen afgehaakt, omdat ik ze niet mooi vond. Of omdat ik het niet goed kon maken, want ik had het vak goed geleerd. Maar ik ben ermee uitgescheden, omdat het geen voldoening gaf. Ik zag er geen toekomst is. Want alles wat je maakte in die oude stijlen was eigenlijk slechter dan wat de mensen in die tijden zelf maakten.” Meubelrestaurator en gastcurator Nico Hijman: “In de meubels zie je Rietvelds traditionele origine, maar de vernieuwende elementen erin getuigen tegelijkertijd van zijn bijzondere ontwerpvaardigheden.” In 1919 sloot Rietveld zich aan bij kunstbeweging De Stijl die een paar jaar eerder was opgericht.

Bezoekers maken tijdens de rondleiding een reis door de meer recente geschiedenis van Slot Zuylen gecombineerd met het verhaal rondom Gerrit Rietveld. Schilderijen, foto’s, archiefstukken, tekeningen en originele meubels vertellen over een vernieuwingsgezinde baron en die vanaf 1900 het eeuwenoude Slot Zuylen klaarstoomde voor de twintigste eeuw. In het historische interieur van het slot worden een aantal iconische Rietveld meubels gepresenteerd. In deze context wordt nog duidelijker hoe baanbrekend destijds de nieuwe strakke vormgeving was van Rietveld en de kunstbeweging De Stijl. In 1935 koos Frederiks zoon, de laatste bewoner van Slot Zuylen, voor die tijd moderne inrichting met verwijzingen naar vernieuwende ontwerpers als Frank Lloyd Wright en Berlage. Dit was toen heel ongebruikelijk voor een historisch kasteel van een adellijke familie.

Het Poortgebouw is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar ter gelegenheid van de viering 100 jaar kunstbeweging De Stijl, gaan de deuren van deze intieme ruimte op een maal per dag open tijdens een speciale extra rondleiding. Conservator van Slot Zuylen Gerbrand Korevaar: “Rietveld kreeg de opdracht om meubels te maken die een eenheid vormden met de architectuur van het Poortgebouw. Die onderlinge verbinding tussen meubels en de ruimte eromheen zoekt Rietveld ook in zijn latere werk, zoals bij het Rietveld Schöderhuis. De opdracht voor Zuylen was in die zin een prelude voor Rietvelds latere baanbrekende oeuvre. Deze presentatie is een unieke mogelijkheid om dat te ervaren in de ruimte waarvoor en waarin de meubels zijn gemaakt. Dat moet wel, want de tafel past niet door de smalle van het Poortgebouw.”

Deze Rietveld-presentatie is onderdeel van het hoofdprogramma van het themajaar 'Mondriaan to Dutch Design', dat in 2017 wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 100- jarig bestaan van de kunststroming De Stijl. Voor de viering van dit landelijke themajaar hebben Utrecht en Amersfoort de krachten gebundeld en gezamenlijk een veelzijdig programma georganiseerd. 

Slot Zuylen is wekelijks geopend van dinsdag tot en met zondag en de speciale Rietveld rondleiding door Slot Zuylen wordt vijfmaal per dag aangeboden. Om 15:00 is er de exclusieve rondleiding met een bezoek het Poortgebouw. Reserveren is verplicht via: info@slotzuylen.nl o.v.v. Rietveld of via 030-2440255.

www.slotzuylen.nl

Deel op Social Media14-04-2017 8:29

Een opmerkelijke nieuwe dienst van Verwol. Het bedrijf komt met een quickscan, waarmee bedrijven kunnen toetsen hoever zij nog verwijderd zijn van een ideaal kantoor.

"Het binnenklimaat is de meest onderschatte factor op uw bedrijfsresultaat", stelt een woordvoerder. "De belangrijkste ‘assets’ van een bedrijf zijn de werknemers. Door wetenschappelijke studies weten we dat het binnenklimaat in een kantoor (akoestiek, licht, luchtkwaliteit en thermisch comfort) een grote impact heeft op de productiviteit en de gezondheid van de mens."

Om die medewerkers nog betere omstandigheden te bieden, komt Verwol met een primeur: "Een quickscan in uw kantoor. Heeft u een idee van het niveau van het binnenklimaat in uw kantoor? Misschien, maar weet u ook hoe ver u bent verwijderd van ‘het ideale kantoor’ waarin akoestiek, licht, luchtkwaliteit en thermisch comfort geoptimaliseerd is? Weet u welke effecten een verbetering in het binnenklimaat kan hebben op de productiviteit en gezondheid van uw medewerkers? Waarschijnlijk niet."

"Wij bieden een quickscan aan waarbij een externe binnenklimaatadviseur uw kantoor bezoekt en akoestische-, licht-, lucht- en temperatuurmetingen verricht. De resultaten worden weergegeven in een op maat gemaakt rapport. Wij denken met u mee en investeren met u in de quickscan waardoor de instap laagdrempelig wordt."

Verwol heeft een aantal feiten paraat die tot nadenken stemmen:
 

  • De productiviteit stijgt met 17,9% wanneer geluidsoverlast wordt geminimaliseerd.
  • Verhoging van het lichtniveau van 300 naar 500 lux verhoogt de productiviteit met 8%.
  • Door verbetering van de luchtkwaliteit stijgt de productiviteit in een kantoor met 8- tot 11%.
  • Een optimaal thermisch binnenklimaat kan leiden tot een stijging in productiviteit van maar liefst 12,5%.
  • Een kantoor waarin controle is over akoestiek, licht, luchtkwaliteit en thermisch comfort zorgt voor 66% minder ziektedagen.
  • Personele kosten bedragen al snel 80% of meer van de totale kosten van een organisatie. Elke procent productiviteitsstijging heeft dus een positief effect op de efficiëntie en winstgevendheid van uw organisatie.
     

Op basis van deze kennis is een quickscan wellicht niet eens zo'n slecht idee...

www.verwol.nl

Deel op Social Media
 


 

05-04-2017 11:48

Mvrdv-oprichters Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries hebben associates binnen hun bureau benoemd. Met deze stap willen zij een continuering van creatieve kwaliteit en het benutten en ontwikkelen van expertise binnen het groeiende architectenbureau waarborgen.

De associates van Mvrdv zijn Sanne van der Burgh, Klaas Hofman, Aser Giménez-Ortega en Gijs Rikken. “Mvrdv is onlangs gereorganiseerd in verschillende departementen; zes architectuur departementen, één stedebouwdepartement, één departement bureauondersteuning en een strategiedepartement” vertelt Jacob van Rijs. “De associates zullen een leidende rol gaan spelen in het verbinden van de verschillende departementen met expertise en kennis van innovatie, als een diagonale laag in onze groeiende organisatie”.


Mvrdv is in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ontwerpmethoden van Mvrdv zijn ondezoeksgericht en hebben een focus op samenwerking met opdrachtgevers, belanghebbenden en experts uit verschillende sectoren gedurende het gehele ontwerpproces. Het aanwijzen van associates is onderdeel van een belangrijke vernieuwing binnen de organisatie. In 2016 werden al nieuwe partners benoemt, nam Mvrdv intrek in haar nieuwe uitgebreidde kantoor en werden BIM en andere duurzame technologieën geïmplementeerd.

Mvrdv telt momenteel ruim 170 architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen en stafmedewerkers en is gevestigd op locaties in Rotterdam, Shanghai en Parijs. 

www.mvrdv.com

Deel op Social Media 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >