Nieuws


24-02-2017 8:30

Ontwerpers opgelet. De inscrhijving voor de Dutch Design Awards (DDA) 2017 is geopend. De open call voor Dutch Design Awards 2017 luidt de vijftiende editie in van de meest prestigieuze prijzen van het land op ontwerpgebied. "Dutch Design Awards (DDA) viert de toekomst", aldus de organisatoren van de ontwerpcompetitie.

DDA beloont sinds 2003 Nederlandse ontwerpers voor hun meest indrukwekkende, vernieuwende, baanbrekende, soms wereldverbeterende projecten. Dit jubileumjaar viert DDA de toekomst met een nieuwe lichting ontwerpen, het publiek maken van het archief en het vertellen van de verhalen achter 15 jaar het beste van Nederlands design. 

De afgelopen 15 jaar zijn projecten beloond die we vandaag de dag gebruiken of ervaren als dagelijkse realiteit. Denk daarbij aan het fietsenrek Velopa EasyLift (VanBerlo, 2011), de Storm Paraplu (Senz, 2007) of de website van de elektronische aangifte van de Belastingdienst (Eden Design & Communication, 2004). Andere ontwerpen zijn ronduit iconisch geworden, zoals de Merry Go Round Coatrack (Studio Wieki Somers, 2009) of het Colour Porcelain servies (Scholten & Baijings, 2012). 

DDA draait ook om projecten die bewijzen dat je radicaal anders naar bestaande structuren, processen en industrieën kunt kijken. Het PIG 05049 Book (Christien Meindertsma, 2008), de Smart Highway (Studio Roosegaarde, 2012) en Phonebloks (Dave Hakkens, 2013) behoren dan ook tot de indrukwekkende lijst toonaangevende finalisten van Dutch Design Awards. 

"Ontwerpers geven vorm aan de toekomst die voor ons ligt", aldus een woordvoerder. "Wie van hen verandert de wereld en op welke manier en op welke schaal? De werkelijkheid van morgen wordt nu ontworpen. Behoor jij tot de top van ontwerpers die ons dagelijks leven of zelfs de toekomst vormgeven? Stuur je project dan nu in voor Dutch Design Awards 2017."

Inschrijven kan tot en met 3 april via onderstaande website. Er worden prijzen uitgereikt in de categorieën Product, Fashion, Habitat, Communication, Design Research en Service & Systems. Inzendingen voor de Young Designer Award zijn welkom tot en met 18 april.

www.dutchdesignawards.nl

Deel op Social Media22-02-2017 14:30

Mecanoo architecten, onder leiding van Francine Houben, heeft de Harleston Parker Medal gewonnen voor het Bruce C. Bolling Municipal Building in Boston, Verenigde Staten. De Harleston Parker Medal is de belangrijkste architectuurprijs van de stad. Het project kreeg ook de publieksprijs.

Het Bruce C. Bolling Municipal Building huisvest de gemeentelijke onderwijsdienst in combinatie met winkels, restaurants en een innovatiecentrum. Drie historische gevels zijn zorgvuldig geïntegreerd in het alzijdige gebouw van baksteen en natuursteen met elegant afgeronde hoeken. Het ritmische reliëf van het metselwerk creëert een intrigerend spel van licht en schaduw.

“Het gebouw vormt de belangrijkste katalysator voor de revitalisering van de wijk Roxbury,” aldus Francine Houben. “Het gebouw wordt geweldig gebruikt  en is met groot vakmanschap gemaakt: Boston bricks with a Dutch touch.”

De Harleston Parker Medal wordt sinds 1921 toegekend aan het “mooiste gebouw van Boston” dat in de voorgaande tien jaar gerealiseerd is.

www.mecanoo.nl
 

17-02-2017 10:01
Het projectinterieur is voortdurend aan verandering onderhevig. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot doen speciaal voor Inside Information tweemaandelijks verslag van recente ontwikkelingen op dit gebied. Voor de onderwijsspecial van Inside Information schreven ze een artikel over interieurs in het creatieve onderwijs.

Geïnteresseerd in het volledige artikel? Kijk onderaan dit bericht.

 
 
 • Meer weten? U kunt dit artikel van 6 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 12,50 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Ook kunt u het complete nummer (met het thema 'Onderwijs') aanvragen
  (€ 20, exclusief verzendkosten) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Of neem een jaarabonnement: klik hier
   
16-02-2017 17:30
Voor het themanummer 'Anders werken' van Inside Information lieten Françoise Bronner en Kitty de Groot hun licht schijnen over de laatste ontwikkelingen rond dit thema.

Het resultaat: een goed gedocumenteerd artikel over zes pagina's, aangevuld met fraaie projectfoto's.
 
 


 
 • Meer weten? U kunt dit artikel van 6 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 12,50 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Ook kunt u het complete nummer (met de special over de beurzen Orgatec en Interieur en 'Anders werken') aanvragen. (€ 20) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Of neem een jaarabonnement: klik hier
   
16-02-2017 17:25
Uit onderzoek blijkt dat groen een heilzame werking heeft op de mens. Daarom is het – juist in zorginstellingen – belangrijk om aandacht te besteden aan dit aspect. Belangenorganisatie Into Green is er klip en klaar over. “Dagelijks contact met groen zou vanzelfsprekend moeten zijn in de zorg.” Een aantal recente initiatieven voegt de daad bij het woord.
 
 
 
 • Meer weten? U kunt dit artikel van 3 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 6,00 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Ook kunt u het complete nummer (met de special over de beurzen Orgatec en Interieur en 'Anders werken') aanvragen. (€ 20) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Of neem een jaarabonnement: klik hier
   
16-02-2017 17:08
Voor het themanummer 'Anders werken' liet Inside Information de vermaarde Britse interieurarchitect Sevil Peach aan het woord. In de onlangs voor Spaces gerealiseerde vestiging aan het Hofplein in Rotterdam sprak Sevil Peach over 'de toekomst van de werkplek'.
 
 
 
 
 
 • Meer weten? U kunt dit artikel van 5 pagina's als losse pdf bestellen. De kosten bedragen € 10,00 >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Ook kunt u het complete nummer (met de special over de beurzen Orgatec en Interieur en 'Anders werken') aanvragen. (€ 20) >>> stuur een mail naar info@uitgeverijgelderland.nl
 • Of neem een jaarabonnement: klik hier
   
14-02-2017 8:30

Onlangs werden in Frankfurt de German Design Award 2017 uitgereikt. Eén van de gelauwerden was de Nederlandse ontwerper Dirk Ploos van Amstel.

Ploos van Amstel ontving de prijs voor het ontwerp van een wandkapstok, getiteld Wheels. Hij ontwierp dit product voorfabrikant Van Esch. De jury toonde vooral waardering voor de vele mogelijkheden die de kapstok biedt. "De haken zijn tegelijkertijd wieltjes, waardoor de ruimte tussen de haken eenvoudig kan worden vergroot of verkleind", aldus de ontwerper.

De German Design Awards, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Duitse Rat für Formgebung, wordt gezien als de belangrijkste erkenning die een designer kan behalen.

www.van-esch.com

Deel op Social Media 
 

10-02-2017 13:30

Momenteel vind in Utrecht - parallel aan de Bouwbeurs - het evenement material Xperience plaats. De product- en materialenbeurs is (met name) gericht op (interieur)architecten en wortd dit jaar weer druk bezocht. het onderstaande filmpje geeft een korte impressie.

www.materialxperience.nl

Deel op Social Media10-02-2017 8:30

Deze hele week (van 6 tot en met 10 februari) vind in Utrecht de beurs Material Xperience plaats. Eén van de bedrijven die er innovaties toont is Pfleiderer.

Onder het motto 'Inspirations close to you' presenteert de fabrikant van houtmaterialen daar voor de eerste keer zijn nieuwe productassortiment. "Het hart van dit alles is de Designcollectie 2017-2020: Een wereldwijd aanbod aan decors, dat op toekomstgerichte interieurtrends en eigentijdse kleur- en levensstijlen is gebaseerd", aldus een woordvoerder.

"Om ervoor te zorgen dat de klant met het oog op de grote keuze het overzicht houdt, hebben de experts in houtmaterialen dwars door de drie productgebieden spaan/vezel, melamine en HPL/elementen programma's opgesteld voor verschillende gebruiksdoeleinden of klantgroepen: Het aanbod strekt zich uit van de klassieke meubel- en interieurbouw, ook voor schepen, via lichte constructiebouw en brandveiligheid tot zeer milieuvriendelijke producten en dergelijke voor de bouw." Daarnaast heeft Pfleiderer ook antistatische houtmaterialen, metaalverdelingen en individuele digitale prints in het programma.

"Maar ongeacht hoe gespecialiseerd onze dragerproducten zijn, wanneer het om het decoratieve gaat hebben onze klanten vanaf nu een keuze als nooit tevoren", verklaart Michael Scheller, die bij Pfleiderer voor het product- en decormanagement verantwoordelijk is. “Want de nieuwe totale collectie geldt voor alle toepassingsgebieden. Deze bestaat in totaal uit 360 decors, waarvan er 300 in het DST-systeem zijn opgenomen. Dat wil zeggen: ze zijn met hetzelfde decor in twee formaten als HPL en in minstens één formaat als DecoBoard beschikbaar."

In totaal zijn er 118 nieuwe decors. "Deze dienen vooral om decors, die eruit gaan, te vervangen, hiaten te vullen of logisch opgebouwde kleurenseries volgens het NCS-systeem in te voeren“, verklaart Scheller. "Waarbij wij ons met deze collectie ook duidelijk op de markt willen onderscheiden en trends willen zetten. De OneCollection bevat vooral ook vele designgerichte, onderscheidende decors, waarvan sommige exclusief voor Pfleiderer zijn ontwikkeld."

"Omdat wij onze OneCollection speciaal op de behoeften en branches van onze klanten hebben afgestemd voert zij het motto: Inspirations close to you ", aldus Christiane Gebert, hoofd ontwikkeling en design en als verantwoordelijke voor de ontwikkeling van de collectie.Hiertoe heeft de fabrikant van houtmaterialen zijn 360 decors in elf kleurstijlen onderverdeeld, die zijn toegespitst op verschillende woon- en ontwerpstijlen. Zes van deze kleurstijlen zijn gewijd aan de houtsoorten. „Beyond the sea“ bijvoorbeeld is het motto, waaronder de fabrikant van houtmaterialen zijn Scandinavische en lichte houtsoorten heeft samengevat. "Veel wijst erop, dat deze wereld van thema's voor interieur- en meubelontwerpers in de toekomst nog belangrijker wordt“, constateert Gebert. "Per slot doet dit recht aan de verschillende trends, die zich in de meest uiteenlopende levensgebieden van de mensen aftekenen – of het nu gaat om de revival van Scandinavische kleurstijlen, het verlangen naar natuur en vrijheid of een voorliefde voor het onconventionele en transparantie.“

Warme en natuurlijke houtsoorten heeft het team van Gebert ondergebracht in het thema „Summertime“.„As time goes by“ staat voor klassiek vergrijsde "vintage" houtsoorten en „Black Coffee“ voor zeer stijlvolle variaties in zwart en wit. De contra-trend daarop vormen de elegante donkere en roodachtig warme houtsoorten, die de fabrikant van houtmaterialen met „Pianoman“ respectievelijk „Tea for two“ betiteld heeft, de themawerelden van de klassiekers. „In deze trend weerspiegelt zich het wijdverbreide verlangen naar warmte en veiligheid, naar traditie en vaste waarden“, licht Gebert toe.

De steen- en fantasiedecors van de nieuwe Pfleiderer-collectie zijn in drie verschillende kleurstijlen ingedeeld: Onder het motto 'River deep, mountain high' hebben de decorexperts fraaie steen- en mineraal-reproducties samengevat. Andere materialen en spannende texturen hebben de titel 'Catch of the day' meegekregen. 'En wie graag met kunstzinnige grafische designs werkt, zal zich in de kleurstijl 'Pink House' thuis voelen“, belooft Christiane Gebert.

„Aan al deze woonstijlen hebben we al bijpassende uni-decors toegewezen“, legt Gebert uit. Tot slot bieden wij onze klanten met 138 verschillende kleuren nu een ongekend grote keuze en maximale vrijheid in vormgeving.“ Om toch snel de weg te kunnen vinden in de uni-collectie, heeft het team van Gebert ook deze in twee grote groepen onderverdeeld: „Onder ‚Stormy weather‘ zijn de neutrale tinten van wit via de meest uiteenlopende taupe- en grijstinten tot zwart samengebracht“, legt ze uit. „En ‚Over the rainbow‘ staat – vanzelfsprekend – voor de chromatische kleuren van onze uni-range.“

www.pfleiderer.com

Deel op Social Media 

06-02-2017 8:30

Met het innovatieve groenproject bij Joolz in Amsterdam heeft GrownDownTown de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar 2017 (IvhJ)  gewonnen. VHG-directeur Egbert Roozen reikte in het Maaspoort Theater in Venlo de prijs uit aan Philip van Traa, tijdens de feestelijke en drukbezochte afsluiting van het inspirerende congres Buildin’Green 2017. 

GrownDownTown wint de wedstrijd IvhJ 2017 met de drie inspirerende, innovatief aangelegde kassen in het bedrijfspand van Joolz in Amsterdam Noord. ‘De samenwerking tussen opdrachtgever, binnenhuisarchitect en groenondernemer heeft geleid tot een hippe groene werkplek in een oude fabriekshal op een non-locatie. De drie groene kassen, de innovatieve, duurzame watervoorziening en de ruimte voor het experiment in het gehele groenproject maken het een prachtig voorbeeld van interieurbeplanting 2.0. Zeker als je beseft hoe groot de uitdaging is om zulke hoge beplanting vanaf zo’n lastige ondergrond te laten groeien. “Als binnengroen hier kan, kan het overal”, concludeert een jurylid. Dit project is zeer inspirerend en vormt een stimulans voor een gedurfde groene inrichting van alle gebouwen die nu en in de toekomst om een herbestemming vragen!’ Zo luidt het eindoordeel van de jury in het juryrapport. 

Naast vaktechnische criteria let de jury ook op de samenhang tussen (binnen)groen, functionaliteit en meerwaarde voor de omgeving: ‘groen’ gaat zowel over welzijn en gezondheid, als over duurzaam en groen bouwen. Daarmee sluit dit project haarfijn aan op de centrale vraag van Buildin’green 2017: hoe kunnen we opdrachtgevers en architecten, die duurzaam en circulair bouwen beter informeren over de belangrijke rol van levend groen bij hun circulaire en duurzame gebouwen? En andersom, hoe kan de interieurbeplanter aanhaken in de wereld van circulair bouwen en de bijbehorende nieuwe denkwijzen van opdrachtgevers.

De vakjury benadrukt dat GrownDownTown winst wist te behalen, omdat de interieurbeplanter al in de ontwerpfase betrokken was bij het project. Dit geldt ook voor de genomineerde projecten Lely Campus in Maassluis door Van Ginkel Interieurbeplanting en AQUAradius in Hoofddorp door Roessink Interieurbeplanting. De winnaar laat daarnaast óók zien dat het ‘werkt’ om sterk buiten de gebaande paden te denken. GrownDownTown toont het lef om te experimenteren (en te leren) en geeft daarmee de gehele sector een impuls om echt te innoveren.

Branchevereniging VHG behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in de aanleg, renovatie en het onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en als boomspecialist. VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers. De branche streeft maatschappelijk verantwoord ondernemen na en levert met haar diensten een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van mensen. 

www.vhg.org

Deel op Social Media05-02-2017 8:00

Vanaf vandaag kunnen architecten – ook niet BNA-leden – via Gebouwvanhetjaar.nl hun in 2016 gerealiseerde gebouw inzenden. ‘s Lands belangrijkste jaarlijkse architectuurprijs heeft dit jaar Hans Wijers als juryvoorzitter. "Inzenden kan tot 3 maart", aldus de BNA. "Op 19 mei maken we de jury- en publiekswinnaars bekend."

De BNA wil als branchevereniging met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

"Het draait om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed."

De twaalfde editie verwelkomt zes deskundige juryleden. Hans Wijers is juryvoorzitter. Hij wordt bijgestaan door Anne van der Zwaag, Harry Abels, Ellen van der Wal, Edwin Oostmeijer, Tim van der Grinten en Kirsten Hannema.

Hans Wijers: "Huizen, kantoren, publieke gebouwen, ze dragen allemaal in grote mate bij aan onze kwaliteit van leven en werken. De architectuur van deze gebouwen is daarom voor iedereen belangrijk. Ik kijk uit naar de jureringstour langs de ingezonden gebouwen om zo te ontdekken wat de stand van zaken in de architectuur is.”

BNA-directeur Fred Schoorl is enorm benieuwd naar de oogst aan gebouwen uit 2016. “Behalve kwaliteit is de maatschappelijke relevantie van duurzame oplossingen en technologische vernieuwing steeds belangrijker. Met Hans Wijers als voorzitter zal dat zeker aan de orde komen. Van inspirerend tot enerverend voor het vak en de gebruikers.”

www.gebouwvanhetjaar.nl

Deel op Social Media04-02-2017 8:30

Atelier PRO heeft een architectuuronderscheiding gewonnen van de stad Moskou voor beste ontwerp in de categorie Onderwijs. Dat is onlangs bekend gemaakt door Sergey Kuznetsov, de voorzitter van de Commissie voor Architectuur en Stedenbouw van de stad Moskou.

Het gaat om het ontwerp van Letovo School, een schoolcampus (ca 35,000 vierkante meter) voor zo’n duizend scholieren ten zuidwesten van Moskou. De schoolcampus maakt deel uit van nieuw stadsdeel Novaya Moskva dat ontwikkeld wordt als onderdeel van een breder masterplan. Aan dit project werkt atelier PRO nauw samen met het Russische partnerbureau Atrium. Het ontwerp van de school is gebaseerd op een voor Rusland nieuw onderwijsconcept (personalised learning). Dit concept stelt specifieke eisen aan de architectuur van het gebouw en de inrichting ervan.

De commissie voor architectuur en stedenbouw (Archcouncil) vindt dat de hoge kwaliteit en de professionaliteit van het architectuurontwerp van atelier PRO een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteitsverbetering van de architectuur van maatschappelijke voorzieningen en de stedelijke omgeving van Moskou.

www.atelierpro.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >