Nieuws


13-12-2017 18:04

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 februari 2018 betrekt designbeurs Object Rotterdam het monumentale HAKA-gebouw. Meer dan honderd gevestigde en aanstormende ontwerpers tonen er hun designobjecten. Zowel qua deelnemers als oppervlakte is deze editie groter dan tevoren. Het markante HAKA-gebouw is voor het eerst weer opengesteld en Object biedt een bijzondere rondgang door dit pand. Een bezoek aan de iconische Euromast is dit jaar inbegrepen.Na drie edities op het voormalige cruiseschip ss Rotterdam verhuist Object Rotterdam naar een andere spannende locatie, het industriële HAKA-gebouw aan de rand van het bruisende Vierhavensgebied. De Handelskamer is in de jaren '30 ontworpen door de Nederlandse architecten Mertens en Koeman. Het pand is aangekocht door Dudok Groep en wordt de komende jaren ontwikkeld tot een dynamisch bedrijfsverzamelgebouw met aantrekkelijke horeca en een rooftopbar. Voor de bouw start, krijgen bezoekers tijdens Object Rotterdam de kans om een kijkje te nemen in het casco pand. Op de begane grond wordt door de creatieve cateraar Mess een pop-up café ingericht en op de verdiepingen zijn tientallen designpresentaties te bewonderen.De komende editie toont verschillende primeurs en bijzondere samenwerkingen. Designer Merel Karhof heeft voor het Zuiderzeemuseum het ambacht tanen verkend en presenteert haar resultaten tijdens de beurs. Het nieuwe Glaslab uit Den Bosch laat een samenwerking met de kunstenaars Marc Mulders en Jan Koen Lomans zien. Het bekende label Gispen lanceert stoelen van Bernotat&Co en ontwerper Chris Slutter een nieuwe tafel voor Pilat&Pilat.

Object Rotterdam is onder leiding van Anne van der Zwaag uitgegroeid tot een platform voor eigentijds design en toont zowel grote namen als aanstormende ontwerpers. Veelbelovend is het werk van jonge talenten als Friso Wiersma, die cum laude afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven, de geometrische tafels van meubelontwerper Louis Bos, Lisanne Meester van de Willem de Kooning Academie en Rood Kok, die vorig jaar afzwaaide aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Object Rotterdam is een uitstekende plek om talent te scouten.

De mix van designdisciplines (product, industrieel, architectonisch, mode en grafisch) en materialen (hout, glas, textiel en keramiek) maakt de beurs tot een prikkelend geheel. Object Rotterdam presenteert grote ruimtelijke werken van Joris Kuipers en Jennifer de Jonge, maar ook textiele installaties van talenten als Anton Hendrik Denys en Fransje Gimbrere. Mode is goed vertegenwoordigd met de nieuwkomers Lizzy van Megen en Bobbine Berden en subtiele sieraden van Iris Claessens. Meubels worden gepresenteerd door onder andere Just Haasnoot, Plaisier Interieur, Loof en Lensvelt. Alles is te kijk en te koop. De designers zijn zelf aanwezig om hun werk toe te lichten. Dat maakt het bezoek aan deze beurs vaak extra leuk.

On top of it: de Euromast. Tijdens deze editie van Object Rotterdam is een bezoek aan de Euromast inbegrepen. Een uniek bouwwerk, in 1960 voltooid door de bekende architect Hugh Maaskant. Een Object Rotterdam-kaartje biedt kosteloos toegang tot deze publiekstrekker, inclusief een bijzondere designpresentatie en fenomenaal uitzicht. Aanvullend is AVL Mundo op vrijdagavond opengesteld voor Object Rotterdam bezoekers. Daarnaast zijn verschillende designstudio’s in het levendige Vierhavensgebied bij de beurs betrokken en op afspraak te bezichtigen.

Deelnemers: MCDW, Just Haastnoot, ll'atelier, Gispen | Bernotat&Co, Ontwerpduo, Fransje Gimbrère, The Materialists, Cor Unum, Chris Slutter, Lieve Rutte, Tristan Frencken, Roxane Lahidji, Anne Rose Regenboog | GjaltProducties, Bas Vellekoop, LEO-NORE, Miriam Harig, Renate Vos | Inge Simonis, Anton Hendrik Denys, Superpower Studio, Tjimkje, Eline Kuipers | Rood Kok, Esther Stasse, Lizan Freijsen, Glaslab | Marc Mulders | Jan Koen Lomans, Tuttobene, Louis Bos, Iris Claessens, by Marc de Groot, Studio de Jonge, Plaisier Interieur, Wieland Vogel | Jori Spaa, Jule Cats, Zuiderzeemuseum | Merel Karhof, Petra Hart, Koen Jacobs, Post Modern, Juliette Warmenhoven, Jeroen Wand, Krisztina Czika, orange or red, Annelotte Lammertse, Studio Arntzen, Wandschappen, Sara ten Westenend, JavyDesign, Lisanne Meester, PaulSalet | Workingbert, Floris Hovers, Joris Kuipers, Lizzy van Megen, Makers Unite, Studio Kars + Boom | Luuk van Laarhoven, Loof, Marianne Kemp | The Soft World, Albert Lieuwe, Sander Bokkinga bok., Friso Wiersma, Michael Barnaart, New Citizen Design, Lensvelt en meer.

Het HAKA-gebouw ligt centraal tussen de binnenstad en de Van Nelle Fabriek en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Een speciale shuttle bus van Art Rotterdam Week rijdt tussen Object Rotterdam en de andere kunstbeurzen die op dat moment in de stad plaatsvinden. Object Rotterdam is onderdeel van de Art Rotterdam Week.

Object Rotterdam 2018
HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38-42, Rotterdam
Vrijdag 9 tot en met zondag 11 februari 2018, 11.00-19.00 uur

www.objectrotterdam.com
 

Deel op Social Media12-12-2017 8:30

De Amsterdamse Houthaven krijgt  een groen, gastvrij hotel met de naam Boot&CO. Het iconische gebouw, dat aan de voorkant pal grenst aan het IJ, krijgt door een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen een EPC van 0,041. "Dat is maar liefst 96 procent beter dan de huidige bouwbesluiteis en bijna geheel energieneutraal", aldus een woordvoerder van Techniplan Adviseurs. De bouw van het hotel is 30 november gestart.

Opdrachtgevers IQNN, City ID Group en Vink Bouw namen Techniplan Adviseurs in de arm als Breeam-expert en als adviseur voor alle technische installaties van het gebouw. De karakteristieke uitstraling van het hotel – een ode aan de Amsterdamse School – is van Kollhoff Architekten. Het interieur komt van Martin Brudnizki Design Studio (MBDS) uit Londen.

“Een compleet hotel energieneutraal maken is steevast een uitdaging,” aldus Allard Jansen, projectleider bij Techniplan. Het stemt ons trots dat dit gelukt is voor zo’n iconisch gebouw pal aan het IJ. De manier van samenwerken maakte het verschil: alle betrokken partijen hebben integraal aan het ontwerp bijgedragen en samen slimme keuzes gemaakt. We drukken met dit project een flinke stempel op een wijk die straks nóg meer in de schijnwerpers staat. Het ontwerp sluit naadloos aan bij de eis van de gemeente Amsterdam om van de Houthaven een 100 procent klimaatneutrale wijk te maken.

Techniplan maakte voor het ontwerp gebruik van een breed palet aan duurzame technieken. "Zo krijgt het hotel door gebruik van triple glas en Rc-waarden tot 9,0 m² K/W uitzonderlijk goede isolatie. Stadswarmte en -koude van Nuon dient als bron voor de klimatisering van het hotel; elektriciteit wordt voor een belangrijk deel opgewekt met ruim 430 pv-panelen op het dak van het hotel. De toch al energiezuinige LED-verlichting staat nooit onnodig aan dankzij aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. Warmte wordt uit de ventilatielucht en het douchewater teruggewonnen."

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 6.000 vierkante meter BVO en krijgt onder meer een wellness center en een uitnodigend restaurant voor zowel bewoners als bezoekers van de Houthaven en het hotel.In de parkeerkelder is ruimte voor 48 parkeerplaatsen. De oplevering van het hotel staat voor medio 2019 gepland.

www.techniplan.nl


Deel op Social Media11-12-2017 8:30

Spaces, aanbieder van inspirerende kantooromgevingen voor professionals en groeiende ondernemingen, opent in februari de vierde locatie in Amsterdam. Spaces zal 6.200 vierkante meter kantooroppervlakte in het naast het intercitystation Amsterdam – Amstel gelegen kantoorgebouw The Cloud bezetten.

Officieel zal Spaces Amstel in februari 2018 haar deuren openen, maar de eerste zeven bedrijven zijn al reeds ingetrokken en velen zullen hen volgen voor de officiële opening. "Met tweeënzestigduizend vierkante meter werken en creëren, biedt Spaces Amstel biedt ondernemers, freelancers en (inter­)-nationale bedrijven een vierde inspirerende kantooromgeving in de hoofdstad", aldus de onderneming. "De drie verdiepingen van Spaces Amstel omvatten ruim 6.000 vierkante meter kantoorruimte,1.000 vierkante meter Business Club met designmeubilair, een vriendelijke receptie, een barista koffiebar en een community die bestaat uit gelijkgestemden, en zeven stijlvolle meeting rooms. Tevens biedt het hoge Atrium een spectaculair aangezicht en veel daglicht."

Martijn Roordink, co-founder van Spaces: “Met deze locatie zo dichtbij het Amstelstation zijn we blij dat we nu de oostzijde van Amsterdam een plek kunnen bieden, na twee locaties in het Centrum en één aan de Zuidas. Spaces zorgt ervoor dat ondernemers succesvol kunnen zijn door hen de keuze te bieden om anders te werken. We hebben als doel om de werk­privé balans te optimaliseren, door werken leuker, inspiratievoller en gevarieerder te maken.”

Het innovatieve kantorenconcept van Spaces begon in 2006 in Amsterdam en heeft sindsdien vijfenvijftig locaties geopend in onder meer Boston, Londen en Singapore. De keuze voor nog een locatie in Amsterdam is in lijn met de ambitie om zowel nationaal als internationaal stevig te groeien. Martijn Roordink: “Onze klanten werken graag in wereldsteden en vanzelfsprekend volgen wij hen. Spaces streeft naar een globale metropolitane dekking binnen drie jaar. Los Angeles, Bangkok maar ook een 2e vestiging in Barcelona zullen snel opengaan. En toch, wij zijn begonnen in Amsterdam en we zijn net zo trots dat we hier nu weer een locatie kunnen openen.”

Naast Spaces zal ook Uber haar nieuwe kantoor openen in het gebouw The Cloud. Na jarenlang eerst gehuurd te hebben bij Spaces Zuidas en daarna Spaces Vijzelstraat, blijft de verbinding tussen deze innovatieve bedrijven bestaan maar nu als buren. Bedrijven zoals Dollarshaveclub (onderdeel van Unilever), ’s werelds grootste drukwerkleverancier Vista Print en Pathé Thuis maken reeds gebruik van de nieuwe locatie. 

De nieuwe locatie van Spaces is gelegen op een steenworp afstand van Amstel Station voor intercitytrein- en metroverbindingen en binnen enkele minuten van de ringweg A10. Amsterdam Oost is een bloeiend stadsdeel waar veel restaurants, delicatessenwinkels en uitgaansplekken gevestigd zijn. Net als de andere locaties is ook Spaces Amstel ontworpen door internationaal gerenommeerde interieurontwerpster Sevil Peach. Roordink: “De Spaces locaties staan bekend om het innovatieve design die door het gehele pand te zien is in de inrichting."

www.spacesworks.com


Deel op Social Media06-12-2017 8:30

Het Nieuwe Instituut organiseert een duo-lezing over 'De Stijl als interieurproject'. Ontwerper Sabine Marcelis en architectuurhistoricus Hetty Berens gaan, ieder aan de hand van een specifiek interieurproject, nader in op de De Stijl. De bijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 14 december in Huis Sonneveld in Rotterdam.

Beide reflecties maken inzichtelijk dat De Stijl allerminst als een geïsoleerd avant-garde project kan worden beschouwd en tot op de dag van vandaag van invloed is. Deze bijeenkomst in Huis Sonneveld vormt het sluitstuk van een serie projecten in 2017 rond De Stijl, waaronder de tentoonstelling 'Het verlangen naar stijl', dat eerder dit jaar in coproductie met het Gemeentemuseum Den Haag tot stand is gekomen. Meer dan 100.000 bezoekers hebben toen kennis genomen van een combinatie van werken uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en de collectie van het Gemeentemuseum.

www.hetnieuweinstituut.nl


Deel op Social Media06-12-2017 8:30

Het Polak-gebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijft nog enkele maanden dicht. "De afgelopen periode is gedegen onderzoek gedaan naar de problematiek en oplossingsrichtingen voor de vloeren in Polak gebouw", aldus een woordvoerder. "Daarbij is vastgesteld dat op een aantal plaatsen de vloeren verstevigd moeten worden."

Er ligt er nu een oplossing waardoor het gebouw weer helemaal voldoet aan de richtlijn die de overheid heeft vastgesteld om het gebouw weer veilig te gebruiken. De eventuele ingebruikname van het gebouw is afhankelijk van de second opinion van die oplossing, de snelheid waarmee de aannemer de partijen kan mobiliseren en de materialen kan laten vervaardigen. "Als dat allemaal voorspoedig gaat, dan verwachten we in maart 2018 Polak weer in gebruik te kunnen nemen. De colleges die vanaf januari (tot maart) in het onderwijsgebouw geroosterd zijn, worden omgeroosterd naar andere gebouwen."

"Het is ons gelukt om vanaf volgende week met creatieve oplossingen net zoveel tijdelijke studieplekken te realiseren als we vanwege de tijdelijke sluiting van Polak missen. De universiteit doet er alles aan om de studenten goed te faciliteren, zeker met het oog op de examenperiode van december en januari." 

www.eur.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >