Nieuws


29-11-2017 13:30

De nieuwe huisvesting van Eurojust in Den Haag ligt als een helder fonkelend juweel half verzonken in een glooiend duinlandschap. Het designteam van Mecanoo architecten, RoyalHaskoningDHV en DS Landschapsarchitecten ontwierp een gastvrij en veilig gebouw waarin medewerkers en bezoekers uit alle 28 Europese landen zich welkom voelen.

De internationale zone in Den Haag is de logische locatie voor Eurojust, het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. Door het duinlandschap voor het World Forum-gebied aan de overzijde van de Johan de Wittlaan door te zetten, is Eurojust verbonden met internationale organisaties zoals OPCW en Europol.

Een ritme van open en gesloten composieten gevelelementen geeft het lichte gebouw een tijdloze uitstraling. De ramen, die afwisselend licht horizontaal of verticaal gekanteld zijn, reflecteren zowel de lucht als het omringende landschap en geven de gevel diepte.

Binnenin het gebouw worden de bezoekers verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby met verdiepingshoge ramen. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer besloten. Een brede trap met uitzicht op de tuinen daalt af naar de ondergrondse verdiepingen, waar de conferentiefaciliteiten zich bevinden. De inrichting wordt gekenmerkt door veel hout, een rijke variëteit aan materialen, subtiele motieven, en zachte kleuren.

De nieuwbouw voor Eurojust is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Den Haag. Heijmans heeft het Bream-NL Very Good gecertificeerde gebouw van 18.500 vierkante meter middels een Build-en-Maintaincontract gerealiseerd. 

www.mecanoo.nl


Deel op Social Media21-11-2017 8:30

De Amsterdamse ontwerpbureaus Overtreders W, Formafantasma en Studio Drift zijn genomineerd voor de Limburg Design Award. De tweejaarlijkse prijs is een waardering voor eigentijdse interieurontwerpers die een link hebben met de invloedrijke architect Pierre Cuypers, bekend van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Studio Drift.

Vanwege hun nominatie maken de werken van de drie ontwerpbureaus van 3 december 2017 t/m 25 februari 2018 deel uit van de speciale designtentoonstelling “Limburg Design Award” in het Cuypershuis in Roermond waarin vormgeving in de voetsporen van Pierre Cuypers centraal staat.

Formfantasma.


Overtreders.

www.cuypershuisroermond.nl


Deel op Social Media21-11-2017 8:30

Kees Christiaanse (KCAP) wordt dit jaar onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award. Hij krijgt hem voor zijn werk, zijn eigenzinnige visie op de stad en zijn manier van werken die volgens de jury volstrekt uniek is. 

Kees Christiaanse werkt aan een breed oeuvre dat blijk geeft van een grondige kennis van de stad. Hij speelt een vooraanstaande rol in de Europese discussie over de rol van stedelijke centra. Projecten als Hafencity in Hamburg, Wijnhaveneiland in Rotterdam en het stationsgebied van Zürich zijn voorlopers.

Juryvoorzitter Patrick van de Klooster: “Anders dan de meeste architecten en stedebouwkundigen, weet Christiaanse de complexiteit van de opgave goed te doorgronden. Hij paart deze vaardigheid aan een groot strategisch inzicht. Uit het vermogen te pendelen tussen verschillende niveaus en de mensen die op deze niveaus werkzaam zijn, blijkt zijn meesterschap.”

De Oeuvre Award voor Kees Christiaanse is volgens de jury mede te beschouwen als een prijs voor het bureau KCAP dat hij in 1989 heeft opgericht. Christiaanse heeft een team om zich heen verzameld dat zijn opvattingen op consistente wijze uitvoert. Geheel in lijn met de bedoelingen van de ‘founding father’ werkt het bureau als verbinder en ontleent het gezag aan pure professionaliteit.

Kees Christiaanse krijgt op 30 november 2017 de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt. Tijdens een feestelijke avond in De Kauwgomballenfabriek te Amsterdam worden ook de winnaars van zes andere categorieën in de ARC17 Awards bekend gemaakt.

www.arc-awards.nl
 


Deel op Social Media21-11-2017 8:29

Na een uitgebreide verbouwing opende Sonos München recentelijk de deuren van haar unieke nieuwe playground in de oude Siemens fabriek op de Neue Balan Campus in München. De campus bevat momenteel een verzameling innovatieve en creatieve bedrijven. Voor het ontwerp tekende het Amsterdamse bureau D/Dock

D/Dock kreeg de opdracht om deze 800 vierkante meter kantoor omgeving te transformeren in een creatief atelier waarin afstand is gedaan van traditionele werkplekken en het kantoor aanvoelt als een thuis voor het lokale Sonos team. "De grootste inspiratiebron voor het design van de home soundsystem ontwikkelaar was om samen met het team in München een nieuwe hybride werkomgeving te ontwikkelen die zij zo veel mogelijk ‘eigen’ konden maken en waar genoeg ruimte is voor speelsheid maar ook ontspanning", meldt een woordvoerder. "Daarom is gekozen voor een loftachtige setting met comfortabele grote banken en een prachtige wellness omgeving met heerlijke douches welke voor een ultiem thuis gevoel zorgt."  

www.ddock.nl
 

Deel op Social Media15-11-2017 8:30

Leolux creëert meer duurzame werkplekken voor startende bedrijven. Bijna 5 jaar geleden begon Leolux met 'Manufactuur': twee royale kantoorruimtes die in een leegstaand pand waren ontwikkeld als een plek voor creatieve en innovatieve bedrijven. Inmiddels hebben ruim twintig bedrijven er hun intrek genomen en is de focus iets verschoven naar startende ondernemers. Manufactuur opende op 3 november een nieuwe ruimte, met 74 nieuwe werkplekken voor innovatieve start-ups.

Ooit werden in het gebouw nog alle Leolux designmeubelen geproduceerd. Maar vanaf de jaren negentig verhuisden steeds meer productie-afdelingen naar een modern onderkomen, enkele honderden meter verderop. De bakermat van Leolux kwam gedeeltelijk leeg te staan. Deze ontwikkeling lag aan de basis van Manufactuur, vertelt Leolux directeur Patrick Schreudering: "Op deze plek is het familiebedrijf Leolux tachtig jaar geleden ontstaan en uitgegroeid tot een internationale designmaker. Deze fabrieksruimte werd overbodig, omdat we steeds efficiënter gingen produceren en minder voorraden hoefden te houden. Op dat moment hebben we besloten om het pand een nieuwe bestemming te geven, helemaal volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid."

Slopen was voor Leolux geen optie. De geschiedenis is voor het familiebedrijf even belangrijk als de toekomst. Daarom kozen de eigenaren voor een “duurzame herbestemming” van het pand, daarbij geholpen door 2.0 Architecten, inmiddels een van de vaste bewoners van Manufactuur. "Het hele pand werd gestript en opnieuw opgebouwd, waarbij we zoveel mogelijk historische elementen wisten te behouden. We maakten zoveel mogelijk gebruik van “schone” materialen: gerecycled aluminium en isolatiemateriaal, en maar liefst zeven grondstoffen met een Cradle to Cradle certificaat, in de geest van onze eigen duurzaamheidsdoelen en passend bij de ideeën van de gemeente Venlo. Daarom kozen we ook voor een energieneutrale Manufactuur. Elektriciteit voor het hele pand wekken we op met zonnepanelen en de warmte en koeling komen uit een WKO-installatie in de grond."

Manufactuur brengt nu al zo’n vijfentwintig innovatieve startende bedrijven samen. Dat aantal kan door de uitbreiding worden verdubbeld, stelt Schreudering: "Voor starters is een eigen kantoorpand vaak geen optie. Hier kunnen ze tegen geringe kosten van elkaars nabijheid profiteren."

Het nieuwe gedeelte van Manufactuur is gevestigd in de oude Leolux stoffeerderij. Net als in het eerste deel is hier het beeld van de oude fabriek bewaard gebleven. De mooie houten fabrieksdaken en de grote ramen. Schreudering: "De stoffeerderij werd gebouwd in het midden van de jaren vijftig en die historie voel je als je hier rondloopt. Wel hebben we de ruimte geschikt gemaakt voor modern kantoorgebruik. Met geluids- en lichtisolatie en –net als in fase 1 – alle noodzakelijke voorzieningen,  zoals snelle communicatieverbindingen, printers, bureaus, kasten en een pantry."

Voor de energievoorziening maakt ook fase twee van Manufactuur gebruik van zonnecellen en een WKO installatie. "We hebben hier de laatste inzichten toegepast,’ besluit de Leolux directeur, ‘dus je kunt gerust zeggen dat deze ruimte zelfs nóg duurzamer is." De werkplekken worden verhuurd aan starters uit allerlei creatieve en innovatieve disciplines. De ruimte is geëxploiteerd door Leolux, in samenwerking met Innovation Hub Venlo.
 

www.demanufactuur.nl


Deel op Social Media15-11-2017 8:30

Het woord 'herintroductie' is in de loop der jaren vervangen door 'relaunch'. Maar verder is er weinig veranderd de afgelopen 60 jaar. In ieder geval niet aan de Result-stoel en de Pyramid Collectie, die onlangs opnieuw op de markt gebracht werden door Ahrend en HAY.

Het bekende Nederlandse ontwerp van Friso Kramer en Wim Rietveld is door het Deense designmerk HAY samen met Ahrend na bijna 60 jaar opnieuw gelanceerd. Geheel in lijn met herwaardering van Nederlands ontwerp, vond de lancering plaats in het onlangs gerenoveerde rijksmonument ‘De Ploeg’ in Bergeijk. Speciaal voor de officiële lancering werden alle deuren van het Rijksmonument exclusief geopend voor de gasten van HAY en Ahrend.

Arnold Struik, Marketing & Innovation Director bij Ahrend, opende het evenement met het verwelkomen van een zeer bijzondere gast; Friso Kramer.‘Toen ik ruim drie jaar geleden bij Ahrend kwam werken had ik de eer om op audiëntie en in de leer te komen bij Friso Kramer. Dit is een van de meest bijzondere en inspirerende momenten uit mijn tijd bij Ahrend’, aldus Struik. 

De medeoprichter van HAY, Rolf Hay, nam de gasten mee in de totstandkoming van de relaunch. ‘De oorspronkelijke Result stoel is al jaren mijn persoonlijke favoriet. Het industriële karakter en de verfijndheid van het design van Friso Kramer maakt deze stoel uitzonderlijk. Het enige nadeel was dat de stoel niet meer werd gemaakt en dat het nog geen HAY product was’, zegt Hay lachend. ‘Gelukkig hebben we daar nu met Ahrend verandering in gebracht! Bij HAY geloven wij dat design functioneel, toegankelijk en betaalbaar moet zijn voor iedereen. Dit industriële ontwerp sluit perfect aan op onze filosofie.’

www.ahrend.nl


 


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >