Nieuws


30-10-2017 8:30

De Dutch Design Week (DDW) is weer achter de rug. Het evenement kijkt met meer dan 335.000 bezoekers terug op een succesvolle editie vol creatieve verbindingen, baanbrekend design en innovaties.

Het evenement groeit met name kwalitatief. "Naast exposities was er veel ruimte voor inhoudelijke discussies en debat over het vormgeven van onze toekomst", aldus de organisatie in een terugblik. "Bedrijfsleven, professionals, overheden, media en ontwerpers wisten elkaar gedurende de week te vinden om ideeën uit te wisselen. De eerste editie van World Design Event kon tevens rekenen op enthousiaste reacties. Verder waren de internationale pers en professionals ruimer vertegenwoordigd dan ooit."

Dankzij 2.600 (inter)nationale ontwerpers ontpopte Eindhoven zich de afgelopen week opnieuw als middelpunt van de creatieve industrie. In 610 exposities, presentaties, tours en activiteiten, verspreid over 110 locaties in de stad, werd niet alleen werk getoond van gerenommeerde ontwerpers en gevestigde labels, maar was ook veel ruimte voor jong talent en het experiment.
 
Martijn Paulen (directeur DDW): “Designers werken graag samen op zoek naar de randen van wat mogelijk is, ze stretchen. Eigenlijk zijn het allemaal wereldverbeteraars, professionele idealisten die proberen onze wereld een stukje vooruit te helpen. De wereld mooier, duurzamer, socialer, gezonder, misschien minder eenzaam en bijvoorbeeld praktischer te maken. Tijdens DDW manifesteren ze zich samen als een creatieve force of nature.”

Natuurlijk werden tijdens de DDW ook weer de Dutch design Awards uitgereikt. Grote winnaar was De Flat Kleiburg van NL Architects. deze werd beloond met de Future Award en werd tevens verkozen tot winnaar in de categorie Habitat. De jury was eenduidig: “DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.”

De overige Dutch Design Awards gingen dit jaar naar: Vlisco Un à Un van Michiel Schuurman (Communication), ZandGlas van Atelier NL (Design Research), Bravado: a pretentious, swaggering display of courage (F/W 2017) van Das Leben am Haverkamp (Fashion), Quooker Flex van Quooker (Product), White Spots van Studio Richard Vijgen (Service & Systems), Frank Kolkman (Young Designer Award) en Royal FloraHolland (Best Client Award). Sheltersuit 4.0 ontworpen door Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

www.ddw.nl


Deel op Social Media30-10-2017 8:30

Ontwerpster Ineke Hans initieerde gedurende de afgelopen maanden een serie 'salons' in Londen, waar specialisten discussieerden over meubelontwerpen anno nu. In een terugblik op de twaalf bijeenkomsten publiceerde Hans een pamflet.

"Iedereen die aan de gesprekken deelnam zal een eigen conclusie getrokken hebben", aldus de ontwerpster. "Tijdens de twaalf salons heb ik een aantal persoonlijk gedachten geformuleerd over hoe talenten kunnen worden geplaatst en hoe ontwerp een actieve rol kan vervullen in de veranderingen die onze maatschappij kenmerken. Na al het gepraat is het tijd om te handelen."

Ineke Hans formuleerde de volgende punten:

1. Verander de focus: van maken en nieuw naar betekenis en behoeftes. 
We hebben genoeg spullen. Dit punt kantelt het verlangen van ontwerpers om objecten te ontwerpen. Het doel moet veranderen: van meer maken naar zinvol en betekenisvol bezig zijn.

2. Werk aan het systeem, want dat werkt niet.
Het meubelsysteem is een complexe structuur van beurzen, fabrikanten, ontwerpwinkels, galleries, klanten, ontwerpers, pers en meer, maar het is een tredmolen geworden waar teveel dingen voort lief worden genomen. Het gedraagt zich als een rhizome, maar het heeft behoefte aan verse impulsen die het systeem onderuithalen.

3. Onderzoek en investeer in nieuwe economische systemen die design ondersteunen.
Crowdfunding en online verkoop geven ontwerpers een interessante toegang tot gebruikers en genereren soms meer inkomsten dan via fabrikanten. Economische modellen moeten veranderen als we beginnen met ‘minder maken’ en willen verschuiven van financiële groei naar welbevinden. Dit laatste is een belangrijk onderwerp voor ontwerpers om op te focussen in projecten.

4. Beschouw de wereld als je werkplaats en opereer erin.
de klassieke ontwerper-klantrelatie is niet langer vanzelfsprekend. Ontwerpers zijn flexibel en kunnen zelf projecten initiëren en de wereld is hun werkplaats. Het vak is veranderd en gegroeid. Dit betekent dat ontwerpers verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun projecten en begaan moeten zijn met hun processen en de manier waarop deze de wereld beïnvloeden.

5. Heroverweeg de werkplek.
Werkplekken veranderen: we werken thuis en voelen ons thuis op het werk. Dit heeft gevolgen voor meubelontwerp omdat project- en woonmeubelmarkten elkaar raken. Ontwerpers moeten een rol hebben in die verandering.

6. Gebruik de ruimte die we hebben efficient en ontwikkel hiervoor hybride producten.
Met kleinere stedelijke werk- een woonruimtes zullen onze meubelwensen anders zijn. Meubels worden kleiner, maar kunnen zich aanpassen door meer hybride te worden en te verbinden met de publieke sfeer waar aankleding meer aandacht vraagt.

7. Opereer in een 24/7 genetwerkte realiteit.
Nieuwe technologieën maken leven en werk flexibel, mobiel en 24/7 vernet. Maar de levenscycli van meubels en technologie zijn moeilijk samen te brengen. We worstelen met deze nieuwe realiteit en ontwerpers kunnen een bijdrage leveren aan de manier waarop we hiermee om gaan.  

8. Wees betrokken bij de realiteit: ontwerp voor een sociale context!
Ontwerp moet niet opereren vanuit een ivoren toren. Onze technologiegedreven maatschappij heeft behoefte aan een menselijke, meer psychologisch gedreven benadering van ontwerp,  gebed in een sociale context waar het ontwerp interacteert met de gebruikers.

9. Heb aandacht voor de impact van lokaal maken op wereldwijde kennis en vice versa.
Veel producten hebben een vaststaande vorm en worden over de gehele wereld vervoerd. Dit heeft een wereldwijde invloed op onze omgeving en maatschappijen. Maar digitalisering maakt het mogelijk om te werken met open-source meubelproductie (waar en wanneer het nodig is), maatwerk en de productie van kleine series, gebruikmakend van mix van digitale en ambachtelijke productiemethoden.

10. Kijk naar de toekomst en betreed ongebaande paden.
Innovatie is niet alleen een kwestie van nieuw, andere kleuren, een ander verhaal of een andere stijl. Ontwerp moet innovatief zijn en zin hebben. Ontwerpers en fabrikanten hebben meer tijd nodig om uit te vinden, te onderzoeken, vorm te geven en samen te werken met de wetenschap om zo tot betere projecten te komen.

11. Kijk naar de geschiedenis en leer ervan.
Maak gebruik van oude en nieuwe methodes. Bij het creëren van nieuwe producten kan de ontwerpgeschiedenis inzichten bieden waar je over na kunt denken. Het voorkomt dat je met vernieuwingen komt die eigenlijk al oud zijn.  

12. Ontwerp oplossingen in plaats van meer spullen.
Ontwerpers kunnen hun oplossingsgerichte kwaliteit gebruiken om in plaats van meer tastbare producten meer ontastbare strategieën en oplossingen te creëren.

www.inekehans.com


Deel op Social Media29-10-2017 8:30

Nine Parre heeft de eerste editie van de Smurfit Kappa Design Challenge gewonnen. Dit werd tijdens een feestelijke uitreiking in het Sensory Experience Pavilion op de Dutch Design Week bekend gemaakt door Arco Berkenbosch, VP Innovation & Development bij Smurfit Kappa.

In de Design Challenge kregen net afgestudeerde kunst- en ontwerpstudenten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten de taak op zoek te gaan naar creatieve en mogelijk zelfs grensverleggende toepassingsmogelijkheden voor papier en karton.

Het winnende project droeg de naam ‘Tafelscherm’. Het stijve karton is getransformeerd tot een draagbaar tafelscherm met glooiende lijnen en kleurrijke prints, welke privacy biedt in een café, kantoortuin of flexplek.

Naast het winnen van de award, wordt Nine Parre het komende half jaar begeleid om haar product naar de markt te brengen en zal daarbij zowel financieel als op alle andere vlakken ondersteund worden door Smurfit Kappa.

De nu al succesvolle eerste editie van de Smurfit Kappa Design Challenge zal in 2018 een vervolg krijgen. In samenwerking met Het Instituut en andere partners zal de tweede editie worden uitgebreid naar alle afstuderende studenten van relevante opleidingen aan de hogescholen en universiteiten in de Benelux.

www.artez.nl


Deel op Social Media23-10-2017 8:30

Op naar Eindhoven (als u daar al niet bent). Want de Dutch design Week is in volle gang. Ruim 2500 nationale en internationale ontwerpers delen tijdens deze zestiende editie hun projecten en ideeën, die volgens de organisatie 'de wereld net iets beter, slimmer, handiger en mooier maken'.

Het omvangrijke programma speelt zich af op 110 locaties. Er is werkelijk van alles te zien. het en der steken kantoorinrichters en aanverwante partijen de kop op. Voorts Tijdens zijn de finalisten van de jaarlijkse Dutch Design Awards te zien in een overzichtstentoonstelling in VEEM. Op zaterdag 28 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een avondvullende show in de Effenaar.

Ook 'de architectuur'  is natuurlijk goed vertegenwoordigd. Winy Maas, één van de oprichters van architectenbureau MVRDV, vertegenwoordigt deze editie van Dutch Design Week de vernieuwing binnen design. Als ambassadeur van DDW presenteert hij (W)EGO, een grote installatie op de Eindhovense Markt met negen, flexibele kamers. In dit onderzoeksplatform van The Why Factory zijn stadswoningen van de toekomst te zien die zich aanpassen aan de behoefte van de gebruiker.

Als ambassadeur van DDW 2017 toont Atelier NL het project To See the World in a Grain of Sand op twee locaties: in hun eigen atelier in de Bergmannkerk (Hallenweg) en in VEEM (Strijp-S). Bovendien presenteert Atelier NL een symposium over het onderwerp The Abundance and Scarcity of Sand op vrijdag 27 oktober.

Good Design for a Bad World is een nieuw platform gelanceerd door Dezeen en DDW, dat onderzoekt hoe designers belangrijke mondiale kwesties aanpakken. DDW ambassadeur Marcus Fairs organiseert vijf panelgesprekken tijdens het eerste DDW-weekend in het People’s Pavilion; over klimaatverandering, vluchtelingen, terrorisme, vervuiling en politiek, en het verschil dat design daarin kan maken.

De jonge garde designers heeft revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen de wereld mooier, beter en gemakkelijker maken. In de Toekomstbouwers zet de VPRO deze jonge denkers en makers in de schijnwerpers. Het werk van deze jonge DDW deelnemers wordt in vier afleveringen uitgelicht. In de finale-aflevering op zaterdag 28 oktober wint één van de finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

www.ddw.nl

 

Deel op Social Media20-10-2017 8:30

Er zullen veel studenten aanwezig zijn op de Dutch Design Week 2017 die morgen, zaterdag 21 oktober opent. Zo laten studenten en alumni van ArtEZ hogeschool voor de kunsten zich van hun beste kant zien. Met presentaties, projecten en lezingen met veel ruimte voor onderzoek en innovatie.

Ook voorgaande jaren waren er al veel werken te zien van (oud)ArtEZzers maar nog niet eerder was de aanwezigheid zó indrukwekkend. Dit voorjaar nog, zorgden bijvoorbeeld studenten van Product Design Arnhem voor veel internationale ophef met hun ‘artificial womb’. Deze externe baarmoeder is samen met nog veel meer werken van (oud)studenten te bekijken tijdens de tentoonstelling ‘Common Ground’ in het Temporary Art Centre.

Bij de exposities is veel aandacht voor onderzoek, innovatie en duurzaamheid. Going Eco Going Dutch laat zien hoe zij onderzoeken hoe een lokale, circulaire productieketen voor mode kan worden opgezet. Vezels zoals hennep en recyclede denim worden lokaal geproduceerd en toegepast in duurzame modeontwerpen. Studenten van ArtEZ Product Design laten zien hoe zij zich, samen met ontwerpers, hebben vastgebeten in een onderzoek naar innovatie van de tapijtindustrie.

Onder de deelnemers zijn ook veel genomineerden voor diverse prijzen. ‘Manifestations’, is het grootste Art & Tech onderdeel van de Dutch Design Week. Onder de (meer dan 100 internationale) deelnemers zijn ook zes ‘Young Talent nominees’ van ArtEZ. Daarnaast organiseerde Smurfit Kappa een ‘Design Challenge’ voor afstudeerders van ArtEZ. De uitdaging was om met de basismaterialen van het bedrijf, - papieren en kartonnen verpakkingen-, nieuwe toepassingen te ontwerpen. Op 27 oktober wordt de winnaar van de ‘Smurfit Kappa Design Challenge’ bekend gemaakt. En in het van Abbemuseum is werk te zien van kunstenaars en ontwerpers die een werkbeurs Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontvingen. Onder hen zijn diverse alumni van ArtEZ.

www.ddw.nl


Deel op Social Media16-10-2017 8:30

De Dutch Design Week (DDW) staat weer voor de deur. Het evenement wordt gehouden van 21 tot en met 29 oktober in Eindhoven. Circulariteit neemt er een steeds belangrijke plaats in, zo meldt de organisatie. de komende jaren wordt dit alleen maar 'erger'.

Dutch Design Foundation (DDF) gaat samen met New Horizon en hun nieuwe Urban Mining Collective, dat bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen haalt, voor een duurzamere DDW. Samen streven de organisaties naar meer aandacht voor circulair bouwen en CO2-neutraliteit.
 
Al tijdens de aanstaande Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven wordt de nieuwe samenwerking concreet: het Urban Mining Collective levert alle wanden en frames voor het (tijdelijke) People’s Pavilion. Volgend jaar gaat de samenwerking een paar stappen verder. Het streven is om dan alle voor DDW en haar deelnemers benodigde materialen uit urban mining te halen en na DDW weer her te gebruiken via de partners van het Urban Mining Collective. Op die manier werken DDF en New Horizon samen aan een circulaire DDW.

Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation: “We delen dezelfde mentaliteit: we herkennen bij New Horizon het oplossingsgerichte denken, de eigenzinnigheid, het niet denken in hiërarchische barrières, het onconventionele. De bereidheid die spreekt uit het Urban Mining Collective, opgericht om stakeholders serieus te nemen en te betrekken in de oplossing en het creatieproces, kun je zien als een goede design approach.”

Michel Baars, CEO New Horizon vult aan: “Precies om die reden is Dutch Design Week een prachtig podium voor ons. Circulaire oplossingen vragen om creativiteit, andere invalshoeken en toepassingsvormen, om experimenten én beproefde methoden. Wij willen mensen verleiden tot een circulaire economie en design is daarbij cruciaal. Omdat het circulaire gedachtengoed zoveel kansen biedt maar nog onvoldoende is ingeburgerd, schenken wij en DDF hier de komende jaren aandacht aan. Daarbij wil DDW de milieubelasting die het evenement met zich meebrengt minimaliseren. Een van de oplossingen is de komende jaren circulaire materialen toe te passen. Wij helpen daarbij.”

Midden op het Ketelhuisplein staat tijdens de aanstaande DDW het People’s Pavilion: de centrale ontmoetingsplek voor creatieve denkers en doeners uit de hele wereld met een vol programma van lezingen en debatten. De ontwerpers Overtreders W en bureau SLA hebben het paviljoen bedacht en gemaakt met 100% geleende materialen. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding: alles is voor negen dagen geleend en wordt na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren. Het People's Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam en circulair bouwen zien.

www.ddw.nl


Deel op Social Media11-10-2017 8:30

Voor de tweede editie van Crowdfunding Dutch Design zijn twaalf designprojecten geselecteerd. In oktober starten financieringscampagnes via online platforms Kickstarter en voordekunst. Tijdens Dutch Design Week, van 21 tot en met 29 oktober, worden ze fysiek gepresenteerd in het Klokgebouw te Eindhoven.

Onder de aanmeldingen dit jaar vallen verschillende tendensen op: het toenemende belang van technologie en robots in de samenleving, nieuwe ambachtsvormen (bijvoorbeeld met biomateriaal) en de toekomst van ons voedsel. Dit en meer komt tot uitdrukking in de selectie voor de tweede editie van Crowdfunding Dutch Design.

De geselecteerden zijn:

 • Evoke – Een collectie eetgereedschap (voordekunst)
 • Hugsy BV – Hugsy home (heartbeat, pouch & cuddle) (Kickstarter)
 • Ikonic Toys by Floris Hovers – Wooden animals (Kickstarter)
 • OWOW – Wiggle Kit (Kickstarter)
 • Rosalie Bak – Myco-paste (voordekunst)
 • Sander Lorier – Hybrid Chair (Kickstarter) (zie foto hierboven)
 • Schueller de Waal – Compulsory Shenanigans (voordekunst)
 • Petra Janssen (Studio Boot) & Simone Kramer (C-mone) – Social label
 • Somnox BV – Somnox world’s first sleep robot (Kickstarter)
 • Studio&Lotte – Your Story Through Senses (voordekunst)
 • Form&Seek – 7 unique products by global designers (Kickstarter)
 • Robert Bronwasser,Yannick Brouwer, Daan Weijers – Circa (Kickstarter)

Crowdfunding Dutch Design geeft ontwerpers de kans hun ideeën en concepten voor te stellen aan een groot publiek, met als doel financiering te vinden voor de ontwikkeling en realisatie. Vaak gaat het om projecten zonder commercieel oogmerk, die om uiteenlopende redenen niet kunnen worden ontwikkeld zonder externe financiering. Dutch Design Foundation biedt samen met haar partners Kickstarter, voordekunst en Douw&Koren een begeleidingstraject aan bestaande uit: campagnebegeleiding, PR en communicatie en een fysiek platform tijdens DDW (expositie in het Klokgebouw.)

Crowdfunding Dutch Design is een initiatief van Dutch Design Foundation. Na de pilot van 2016 is besloten de samenwerking met het internationale Kickstarter uit te breiden met het Nederlandse platform voordekunst. De eerste samenwerking is gericht op internationaal verkoopbare producten met een innovatieve (technologische) inslag; de tweede op de binnenlandse markt, met een hoofdrol voor het proces, het ambacht en de autonomie van ontwerpers.
 
www.ddw.nl

br />

Deel op Social Media10-10-2017 8:30

Afgelopen donderdag 5 oktober werd als onderdeel van het Landelijk Congres Studentenhuisvesting het nieuwe, door cepezed ontworpen International Student House in Delft geopend. Het project biedt met 332 units ruimte aan zo’n 350 internationale studenten.

Het International Student House maakt deel uit van het masterplan TU-Noordgebied, dat ook de omvorming van verschillende omliggende historische TU-gebouwen tot studentenappartementen omvat. In totaal biedt het nu gerealiseerde plan plaats aan ruim 900 studenten. Het International Student House vormt binnen het hele gebied de centrale ontmoetingsplek en stedelijke huiskamer voor de studenten.

Het architectonisch en interieurontwerp zijn vervaardigd door cepezed en cepezedinterieur.

www.cepezed.nl


Deel op Social Media04-10-2017 8:30

Altijd al geintrigeerd geweest door het werk van Edward van Vliet. Dan is het een goed idee om op 14 oktober naar inrichter Co van der Horst te gaan. Want aldaar geeft de bekende ontwerper dan een masterclass.

"Tijdens de Design Weken - van 7 tot en met 28 oktober - staan bij ons de (in)ternationale designiconen extra in de spotlights", meldt een woordvoerder van het bedrijf uit Amstelveen. "Op zaterdag 14 oktober a.s. geeft Edward van Vliet tussen 12.00 en 17.00 uur een aantal exclusieve Masterclasses. Hierin staat wooninspiratie centraal en brengt hij zijn visie op interieur, kleuren, patronen en textiel naar voren."

Behalve de lezing van Van Vliet over de disciplines design, architectuur en lifestyle zijn er volgens de woordvoerder tal van bijzondere presentaties, uitvoeringen, nieuwe modellen en verrassende items om te ontdekken. Aanmelden om een Masterclass te volgen kan per mail:  masterclass@vanderhorst.nl.
 

Deel op Social Media02-10-2017 8:30

Het was een verrassende uitkomst, afgelopen donderdag avond. Bij de uitreiking van de BNI-prijs 2017 maakte de jury bekend de prijs dit jaar niet uit te reiken. Wel werden er vier eervolle vermeldingen verleend.

Eervolle vermelding: Allegra Santis.

De jury wees zowel bij de Bachelor- als bij de Masterprijs geen winnaar aan. Dat er geen winnaars zijn aangewezen is overigens niet te wijten aan de kwaliteit van de nominaties, want daarover is de jury enthousiast. Tijdens de beoordeling raakte de jury echter het spoor bijster toen ze de Bachelor- en Masterprojecten toetste aan de vooraf gestelde criteria. In haar ogen voldoen de genomineerde afstudeerprojecten daar niet of slechts deels aan.

Eervolle vermelding: Eva Hoonhout.

De jury vroeg zich dan ook af of de gestelde criteria voor de bni-prijs wel kloppend zijn. De opleidingen kiezen genomineerden en kiezen overduidelijk voor een conceptuele insteek waarbij de ontwerphouding prevaleert boven de vakbekwaamheid. Maar de criteria voor de prijs hechten juist belang aan het laatstgenoemde criterium. "Doordat vakbekwaamheid in de nominaties niet of nauwelijks aan bod komt, dringt zich de vraag op hoe de link is vanaf de academie naar de beroepspraktijk", aldus een woordvoerder. Tijdens de uitreiking adviseerde juryvoorzitter Hans Maréchal (bni interieurarchitect M+R) namens de jury met klem dat hierover een dialoog plaatsvindt tussen de beroepsorganisatie en de interieuropleidingen. 

Eervolle vermedling: Frédérique Albert.
 

Dat de juryleden tot deze conclusie zijn gekomen, neemt niet weg dat ze graag hun waardering uitspreken over vier geselecteerde projecten. Vier projecten vielen positief op tussen de ingezonden nominaties. Ze onderscheiden zich in originaliteit en innovatie en rekken daarmee de grenzen van het vakgebied op. Omdat op deze projecten de beoordelingscriteria niet van toepassing zijn – wat een voorwaarde is om te winnen -  heeft de jury besloten ze een eervolle vermelding toe te kennen. Eén genomineerde heeft diens eervolle vermelding niet geaccepteerd.

Voor de Bachelorprijs ontvingen Frédérique Albert-Bordenave (Gerrit Rietveld Academie) en Allegra Santis (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) een eervolle vermelding. Voor de Masterprijs ging Eva Hoonhout (Sandberg Instituut) naar huis met een huis eervolle vermelding. 

www.bni.nl


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >