Nieuws


23-01-2017 8:30

Superisolatie van zeewier, energieopwekkende glasblokken, onverwoestbare coating, 3D geprinte keramische gevels… Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is als materiaal verkrijgbaar, én bruikbaar om gebouwen te bouwen en te verduurzamen. Het was niet altijd even makkelijk om als (interieur)architect op de hoogte te blijven van de laatste trends op materiaalgebied. Totdat Materia ruim 10 jaar geleden een materialenbeurs voor architecten lanceerde.

Material Xperience, het jaarlijkse materiaalevenement voor creatieve professionals, vindt volgend jaar voor de twaalfde keer plaats van 6 tot en met 10 februari in Jaarbeurs Utrecht. Eén van de grote publiekstrekkers is de Materia-tentoonstelling, waarbij de materialen die Materia het afgelopen jaar heeft geoogst voor het grote publiek zijn te ervaren. Aangevuld met zogenaamde ‘special items’ en de laatste noviteiten van meer dan 100 toonaangevende fabrikanten, krijgt de bezoeker in één middag een compleet beeld van de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied gepresenteerd.

 

Om de creativiteit van architecten te ondersteunen, is in 1998 Materia opgericht. Een onafhankelijke materialenbibliotheek, die precies zo is ingericht zoals architecten naar materialen zoeken, namelijk naar eigenschappen, zoals brandwerendheid, translucentie, isolatie, lichtgewichtheid of akoestisch vermogen. Een collectie die dagelijks wordt aangevuld met de nieuwste innovatieve materialen die inspireren en oplossingen bieden voor de realisatie van een mooiere, duurzamere en slimmere gebouwde en ingerichte omgeving.

Inmiddels is Materia uitgegroeid tot ’s werelds grootste materialenplatform voor creatieve professionals en materiaalfabrikanten. Nog steeds is de kern van Materia de onafhankelijke materialenbibliotheek die inmiddels 2.700 materialen telt. Vandaag de dag wordt deze collectie, die gratis online via materia.nl toegankelijk is, door meer dan 110.000 internationale (interieur)architecten en materiaalfabrikanten gebruikt om inspiratie op te doen en met elkaar in contact te komen. Om ook fysiek de brug tussen de ontwerpers en materiaalfabrikanten te kunnen slaan, organiseert Materia één keer per jaar de beurs Material Xperience.

 

Gedurende het vijfdaagse evenement zijn de nieuwste tweehonderd materialen uit de onafhankelijke Materia-collectie te zien die het afgelopen jaar door Materia zijn gescout, waaronder Xhylo biofinish (een biologische beschermlaag voor hout), Wootex (een ‘houtachtig’ materiaal dat is gemaakt van gerecycled textiel en plastic afval), en Line-x-coating (zie foto), ontworpen om een ondoordringbare laag te vormen tussen waardevolle objecten en de zwaarste omstandigheden.

Material Xperience is voor zo’n honderd exposanten het jaarlijkse platform om hun materiaalnoviteiten te presenten met een eigen presentatie op de beursvloer. Naast de presentaties vanexposanten en de onafhankelijke materialententoonstelling, zullen tijdens de beurs zo’n twintig grote - vaak nooit eerder aan het grote publiek getoonde - expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst. Zo zijn er op de beurs 3D-geprinte knooppunten te zien, die ontwikkeld zijn door Arup. Dit 3D-geprinte knooppunt kan worden gebruikt in de bruggenbouw of om elektriciteitskabels op te houden. Ook is er op het evenement een mock-up te zien van een veelbesproken MVRDV-project in de P.C. Hooftstraat Amsterdam (zie foto). Het betreft een ‘glazen bakstenen gevel’.  

Ook bijzonder is het product Fabric formwork, dat volgens de organisatie van Material Xperience nieuwe mogelijkheden opent voor de constructietechnologie. “De interactie tussen materiaal, textiel en zwaartekracht zorgt voor doorbuiging en daardoor wordt een efficiënte structuur bereikt. Vijf studenten Structureel Design van de Technische Universiteit Eindhoven hebben samen met Tectoniek dit kunstwerk gecreëerd met fabric formwork. Het object is ontworpen en gemaakt bij Geelen Beton in Wanssum. Haar naam: Organica Hyparbolica.”

Voorts is er tijdens het evenement bijvoorbeeld aandacht voor Lumiduct (een zonwering, daglicht regulator én energie-opwekke in één) en isolerend transparant beton, ontwikkeld door een team van vooraanstaande Nederlandse designers, met aan het hoofd architect Peter van Delft Westerhof (zie foto).

Om de beursbezoeker op een laagdrempelige manier van relevantie kennis en trends te voorzien, heeft Materia een dagelijkse ‘materialen-quiz’ ontwikkeld. Tijdens de quiz, die qua format het beste valt te vergelijken met “De slimste mens”, komen de meest innovatieve variaties en toepassingen van tien verschillende materiaalsoorten op een laagdrempelige en informatieve manier aan bod. Ieder materiaal wordt vertegenwoordigd door zijn eigen professionele materiaal-expert, die samen met architecten, onderzoekers, ontwikkelaars èn het publiek de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied, duurzaamheid en architectuur bespreekt.

 

Material Xperience wordt georganiseerd door Materia Exhibitions en vindt gelijktijdig plaats met Bouwbeurs 2017. Het volledige programma en gratis toegangskaarten zijn te vinden op de website

www.materialxperience.com


Deel op Social Media17-01-2017 8:30

Ontwerpers, architecten en andere liefhebbers van materiaalinnovatie opgelet. Van 6 tot en met 10 februari tovert Materia de Jaarbeurs Utrecht weer om in een inspirerende wereld van innovatieve en vernieuwende materialen. Tijdens Material Xperience 2017, kunnen architecten en andere creatieve professionals hun hart ophalen aan de nieuwste technieken, toepassingen en materialen waarmee ze de gebouwen van de toekomst kunnen ontwerpen.

"Met deze twaalfde editie van het jaarlijkse materiaalevenement opent Material Xperience de ogen voor een nieuwe wereld", aldus de organisatie van het evenement. "Zo vindt de bezoeker super isolatie van zeewier, energieopwekkende glazen bouwstenen, onverwoestbare coating, 3D-geprinte keramische gevels. En dit alles onder het motto: ontwerpers te inspireren de wereld een stukje slimmer, efficiënter en duurzamer te maken."

Eén van de grote publiekstrekkers is de onafhankelijke Materia-tentoonstelling. Hierin worden de meest vernieuwende en opzienbarende materialen uit de Materia-collectie die het afgelopen jaar door de Materia-redactie zijn gescout, tentoongesteld. "Aangevuld met levensgrote expositiestukken kan de bezoeker zich vergapen aan alles wat nieuw en ‘anders-dan-anders’ is. Zo toont Materia een mock-up van de inmiddels wereldberoemde glazen gevel van de winkel van Chanel in de P.C. Hooftstraat, Amsterdam. Andere expositiestukken zijn bijvoorbeeld 3D-geprinte metalen knooppunten en 3D-geprinte keramische stenen, organische formfabric elementen van beton met textiel als wapening, multifunctionele transparante zonnepanelen, transparant maar tóch isolerend beton en nog 15 andere expositiestukken."

Een groot aantal bekende merken introduceert op Material Xperience hun nieuwe materiaalinnovaties aan het grote publiek. Zo introduceert Sto Isoned haar nieuwe productprogramma ‘StoBrick Custom’, wordt de nieuwe ‘Wineo 1000’ vloercollectie geïntroduceerd, lanceert Bruynzeel Multipanel haar nieuwe akoestische panelen ‘Type R’ en introduceert Brinkman Baksteencentrum haar nieuwe gevelsteen genaamd ClickBrick Binair. "In totaal exposeren meer dan honderd toonaangevende materiaalfabrikanten hun noviteiten: het ‘nieuwste van het nieuwste’ is dus wat de bezoeker letterlijk vindt tijdens een bezoek aan Material Xperience 2017."

Voorts is er een sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts hun kennis en ervaring delen. "Ook deze editie wordt de bezoeker getrakteerd op grote namen, zoals Raffaello Galiotto, Gregor Zimmermann en Rob Nijsse. Nieuw dit jaar is de interactieve Materia Quiz, waarin op een vernieuwende manier kennis wordt gedeeld en de inhoudelijke discussie wordt getriggerd."

Material Xperience 2017 vindt plaats van maandag 6 t/m vrijdag 10 februari in Jaarbeurs Utrecht, gelijktijdig met de Bouwbeurs.

www.materialxperience.nl

Deel op Social Media
13-01-2017 8:30

De beroepsvereniging nederlandse interieurarchitecten (BNI) zal met een lezingenprogramma aanwezig zijn op de vakbeurs facilitair in Utrecht. 

Het korte symposium vind plaats op 27 januari. Yvonne Segers zal spreken over hedendaagse interieurs in monumentale gebouwen, Anita Haver pakt het onderwerp 'Anders Werken' bij de kop en Taco Hylkema spreekt over de zelforganiserende ruimte.

Deelname aan het symposium is gratis. De BNI is ook te bezoeken op stand J40. De beurs Facilitair vindt plaats van 25 tot en met 27 januari in de Jaarbeurs in Utrecht.

www.bni.nl

Deel op Social Media  

Yvonne Segers Hedendaagse interieurs in Monumentale Gebouwen
13:00 - 13:20 Anita Haver Anders werken
13:30 - 13:50 Taco Hylkema De Zelforganiserende Ruimte
Yvonne Segers Hedendaagse interieurs in Monumentale Gebouwen
13:00 - 13:20 Anita Haver Anders werken
13:30 - 13:50 Taco Hylkema De Zelforganiserende Ruimte
09-01-2017 8:30

'Leren van de natuur'. Dat is de visie van innovatiecentrum IBI2. Een eerste innovatie heeft IBI2 inmiddels gerealiseerd: een ‘libelle-arm’ voor zitmeubelen. "Kernwaarden bij deze innovatie zijn: modulair systeem, dynamiek, functionaliteit, duurzaamheid en bio-based materialen."

De techniek, de functie en het uiterlijk van de vleugels van de libelle vormen het uitgangspunt voor dit dynamische ontwerp. "Bij libellen zijn de vleugels niet met elkaar verbonden, waardoor de vier vleugels los van elkaar kunnen bewegen. De ontwikkelde ‘libelle-arm’ heeft ook deze grote bewegingsvrijheid waardoor delen van het zitmeubel in vele verschillende posities kunnen worden geplaatst. Door deze toepassing ontstaat er een modulair systeem."

IBI2 is een innovatiecentrum, dat kennis van natuurwetenschappen en biologie combineert tot vernieuwende en inspirerende concepten voor de interieurbranche. Het instituut werkt samen met gerenommeerde onderzoeksinstituten als TNO/Solliance, TU Delft, TU Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Fachhochschule Niederrhein. Het sleutelwoord is 'biomimicry', het imiteren en leren van de natuur. Het doel: producten die de interieurbranche radicaal veranderen.

"Vanuit trendforecasting weten we dat er een stijgende vraag is naar meer inhoud, oprechtheid en intelligentie in interieurproducten. Biomimicry speelt hierop in. Het is een designstrategie die de kennis van natuurwetenschappen koppelt aan de biologie. IBI2 creëert producten en ruimtes met de natuur als voorbeeld."

Een volgende innovatie in de pijplijn is ‘Cover with moss’ geïnspireerd op mossen. "Mossen hebben een filterende functie, een beschermende functie en werken geluiddempend. Met deze uitgangspunten is IBI2 bezig nieuwe innovaties op de markt te brengen, zoals plafond-en wandpanelen en filterende verf."

www.ibi2.nl

Deel op Social Media03-01-2017 10:00

In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf een ontwerpwedstrijd voor architecten: de ‘Speedheat Warm Hart voor Design’-actie.

Architecten en studenten architectuur kunnen een (fictief) ontwerp voor een duurzame woning aanmelden met een rol voor elektrische verwarming. Een vakjury zal beoordelen welke woning het meest spraakmakend en (duurzaam) vernieuwend is, een publieksjury stemt op het mooiste ontwerp.

Speedheat elektrische vloerverwarming, onder meer toegepast in het Huis van de Toekomst, is van nature all-electric, sluit volgens de fabrikant naadloos aan op PV-panelen of andere duurzame bronnen van energie en biedt bovendien een ongekende ontwerpvrijheid voor architecten. "Het systeem is slechts 1 mollimeter dun, en wordt niet in maar op de ondervloer aangelegd. Het reageert vele malen efficiënter en sneller op de warmtevraag. Om energie te besparen kunnen vertrekken snel en apart worden verwarmd met slimme klokthermostaten, aangestuurd via smartphone."

Speedheat wil architecten en studenten architectuur prikkelen door het meest innovatieve design een podium te bieden. "Ontwerpen mogen fictief zijn, maar wel realistisch."

www.speedheat-warmhartvoordesign.nl

Deel op Social Media02-01-2017 9:45

Mvrdv kan terugzien op een succesvol jaar. Het architectenbureau verhuisde naar het Mvrdv House, in Het Industriegebouw in Rotterdam en er werd een aantal prestigieuze projecten opgeleverd. In Denemarken voltooide Mvrdv Ku.Be House of Culture and Movement en Ragnarock, museum voor pop, rock en jeugdcultuur. In Hong Kong opende 133 Wai Yip Street, een getransformeerd industrieel gebouw met volledig glazen kantoorruimtes. Ook opende flagshipstore Crystal Houses haar deuren waarvan de innovatieve glazen gevel werd bekroond met een Dutch Design Award, een Glas Innovatie Award en een World Architecture Festival Award.

Projecten die hun oplevering naderen zijn onder meer Bałtyk, Tianjin Binhai Library, Seoul Skygarden en het Chongwenmen M-Cube winkelcentrum. Dit jaar zal worden gestart met de bouw van het Depot voor Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Cultuurcluster Zaanstad en het Xili Sports and Cultural centre in Shenzhen.

Een succesvol jaar dus voor het architectenbureau van onder andere Winy Maas, die tijdens BAU 2017 in München als keynote spreker is uitgenodigd. Maas zal op 19 januari (12.45-14.00 uur) een lezing geven over leven en werken in 2020. Locatie: Hal C2 (C2.309).

www.mvrdv.nlDeel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >