Nieuws


26-09-2016 8:30

Hotel De Slaapfabriek in Teuge is een bijzonder initiatief gestart. Samen met partners wil de eerste 3D-geprinte vergaderruimte van Europa realiseren. Naar verwachting wordt het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa met zero footprint in 2017 gerealiseerd.

Het initiatief werd voor de zomer aangekondigd, en er lijkt van enige schot in de zaak te komen. Ondertussen is er al een ontwerp, gemaakt op initiatief van Bouwend en Innovatief Nederland. Het betreft een losstaand pand van 90 vierkante meter waarbij –net als in het hotel – ‘beleving’ centraal staat. Architect Pim van Wylick van de Form Foundation heeft een prachtig iconisch ontwerp gemaakt, waarin de wervelingen die achter een vliegtuig ontstaan terugkomen.

Hiermee wordt ingespeeld op de unieke ligging van De Slaapfabriek: vlakbij vliegveld Teuge. “Bovendien wordt zodoende optimaal gebruik gemaakt van de vormvrijheid die 3D-printen biedt”, aldus De Slaafabriek. “De plannen zijn vervolgens verder uitgewerkt in een bouwteam, concrete afspraken tussen de belangrijkste bouwpartners over de realisatie van dit project worden op dit moment gemaakt. Ook de gemeente heeft haar enthousiasme uitgesproken.
 

Afgezien van het gebouw zelf, gaat ook het interieur een belangrijke bijdrage leveren aan de beleving. Er wordt innovatieve videocontent ontwikkeld (zogenaamde ‘moods’), die via projectieapparatuur aan de binnenkant van het gebouw rondom wordt weergegeven. “Samen met bijbehorende geuren en geluiden gaat dit voor een unieke omgeving zorgen, die naast vergaderingen ook voor andere doeleinden gebruikt kan gaan worden, bijvoorbeeld voor trainingen en diverse zorgtoepassingen.”


De Slaapfabriek probeert een netwerk op te bouwen van bedrijven die geïnteresseerd zijn in het leveren van een bijdrage aan het innovatieve project. “We zoeken de echte kanjers op het gebied van  innovatie. Er heeft een gesprek plaatsgevonden met oud-minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening & Milieubeheer die ook heel graag haar medewerking wil verlenen aan dit bijzondere project.”

Natuurlijk kost het project geld. Ten behoeve van de bouw en inrichting van het 3D-geprinte pand zal de kredietbehoefte circa 375.000 euro bedragen. NL Investeert heeft toegezegd te zullen bijdragen aan het project. NL Investeert stelt private investeerders in de gelegenheid om vanaf 1.000 euro mee te doen in dit baanbrekende project, in de vorm van een 8-jarige achtergestelde lening tegen een vergoeding van 8 procent rente per jaar.

www.deslaapfabriek.nl

Deel op Social Media21-09-2016 12:00

Op 29 september wordt voor de zestiende maal de bni-prijs uitgereikt. De uitreiking wordt voorafgegaan door een serie lezingen.

Het middagprogramma bestaat uit lezingen van onder meer Dennis van Duijn, Esther Simao,
Rudirick de Jong, Ton van Netten en Martijn van der Mark. Na een gezamenlijke maaltijd volgt de prijsuitreiking.

De bijeenkomst wordt gehouden in het nieuwe Broeinest aan de Zomerhofstraat 75 in Roterdam.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

21-09-2016 8:31

Gisteren publiceerde het kabinet de Miljoennennota 2017, met daarin ook de Cultuurnota 2017 - 2020. Hierin wordt 10 miljoen extra ter beschikking gesteld voor cultuur. Dutch Design Week is genoemd als één van de partijen die door deze extra financiële impuls op steun van het rijk kan rekenen. Vanuit de begroting OCW wordt jaarlijks 400.000 euro in de periode 2017–2020 beschikbaar gesteld als bijdrage aan Dutch Design Week.

Dutch Design Foundation, de organisatie achter Dutch Design Week (DDW), is verheugd met het nieuws. Voor de stichting betekent dit dat de inzet van de Nederlandse creatieve industrie en ontwerpers - om een waardevolle culturele en economische bijdrage te leveren aan onze samenleving – op waarde wordt geschat. De stichting beschouwt de toezegging als het resultaat van de inspanning die ontwerpers en creatieven ieder jaar opnieuw leveren. De brede steun binnen de Kamercommissie OCW is volgens directeur Martijn Paulen tevens een belangrijke erkenning van de week als nationaal platform: "DDW is weliswaar sterk geworteld in designstad Eindhoven, maar heeft inmiddels grote betekenis voor het hele land, met een aanzienlijke internationale impact."

Met de financiële steun van het rijk wil Dutch Design Foundation de positie van Nederlands ontwerp en creatief ondernemerschap in de wereld verder versterken. DDW wil daartoe juist investeren in deelnemers om hùn positie te versterken. Tevens heeft de stichting als doel het culturele en economische ontwerpklimaat verder te verbeteren en jong talent te ondersteunen. 

Dutch Design Week is uitgegroeid van een initiatief van ontwerpers tot het grootste design evenement van Noord Europa. Elk jaar in oktober brengt Dutch Design Week de ontwerpwereld, het bedrijfsleven en de industrie bij elkaar in Eindhoven. Zij doen er inspiratie op, wisselen nieuwe ideeën uit en bevragen elkaar over de toekomst onder het toeziend oog van de internationale pers en honderdduizenden bezoekers.

Het thema van de vijftiende editie, van 22 t/m 30 oktober 2016, is ‘The making of’. Daarmee staat het jubileumjaar in het teken van het maakproces en de makers. Naar schatting 2.500 ontwerpers tonen hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 
 

21-09-2016 8:30

In Rotterdam Ahoy vond op woensdag 14 en donderdag 15 september de zesde editie van Architect@Work plaats. Aan 4.256 architecten en andere ontwerpers presenteerden meer dan 280 exposanten uit de bouw hun nieuwste producten. Het thema van het event – Architectuur en Water – was uitgewerkt in verrassende tentoonstellingen en een gevarieerd lezingenprogramma.

De bouw in Nederland trekt aan en dat was te merken op Architect@Work. Vooral donderdag, toen het buiten iets was afgekoeld, was het een drukte van belang. De architecten en andere ontwerpers kwamen af op de vele nieuwe producten die op de beurs gelanceerd werden.

Overal op Architect@Work waren grote en kleine innovaties te zien. Zo presenteerde een glasfabrikant een nieuwe type glas dat per deel meer of minder transparant te maken is gedurende de dag. Ook konden bezoekers zich verlustigen aan tal van akoestische oplossingen, slimme en mooie verlichting, en allerlei vloer- en wandproducten.

Het bekende concept van de beurs – stroken van geschakelde, compacte stands afgewisseld met lounges met gratis eten en drinken – bewees zich deze editie opnieuw. De beperkte ruimte op de stands blijft leveranciers stimuleren alleen hun noviteit te tonen, terwijl in de tussengebieden rustig bijgepraat kan worden. “Waar leer je in zo’n korte tijd zoveel innovaties kennen in zo’n sfeervolle setting?”, merkte een bezoekend architect hierover op.

Behalve de producten van de exposanten konden de ruim 4.000 bezoekers zich ook laven aan een uitgebreid lezingenprogramma en de vele gratis hapjes en drankjes. En voor wie de zinnen even helemaal wilde verzetten waren er op de beursvloer ook nog eens de opmerkelijke kunstwerken van William Sweetlove. De sculpturen van mensen en dieren droegen allemaal een of meerdere waterflessen en stelden de gevolgen van de klimaatverandering voor mens en dier ter discussie en de waterschaarste die hierdoor nu al ontstaat.

De volgende Nederlandse editie van Architect@Work vindt plaats op 12 en 13 september 2018 in Rotterdam Ahoy.

www.architectatwork.nl

Deel op Social Media 

20-09-2016 8:00

Vrijdagmiddag 16 september is het door cepezed ontworpen EYE Collectiecentrum feestelijk geopend door Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het centrum is gehuisvest in het nieuwe archiefgebouw Depot Amsterdam in Amsterdam-Noord, direct nabij het EYE-museumgebouw aan het IJ.

Het nieuwe Collectiecentrum brengt drie werkterreinen samen: conservering, restauratie en onderzoek. Curatoren, restauratoren en depotmedewerkers, zeventig man in totaal met de vrijwilligers meegerekend, zijn nu in één pand verenigd. Circa 5.800 vierkante meter groot biedt het nieuwe onderkomen de perfecte opslag- en bewaarcondities voor de collecties van het filminstituut.

Het Collectiecentrum heeft vier bouwlagen en een strakke vormgeving met een huid van damwandprofielplaat en glas. Aan de straatzijde heeft het over de volle lengte een uitnodigende, dubbelhoge transparante plint. Hierin bevinden zich zowel de kantoren, onderzoeksruimten en restauratiewerkplaatsen met bijbehorende faciliteiten als de EYE Study, waar professionals terecht kunnen voor research in de collecties met films, dvd’s, boeken, tijdschriften, scenario’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, audio, bladmuziek en filmapparatuur. Ook bewaart EYE grote decorstukken. De multifunctionele filmzaal met dertig stoelen is voor bijvoorbeeld persvoorstellingen, academische workshops en screenings met filmmakers.

www.cepezed.nl

Deel op Social Media13-09-2016 8:30

Van Dongen-Koschuch, BureauVanEig, KAAN Architecten en Neutelings Riedijk Architecten zijn genomineerd voor de ARC16 Architectuur Award. Dat heeft de jury, onder leiding van Marlies Rohmer, bekend gemaakt.

De Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur.

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 111 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens is teruggebracht tot een shortlist met tien projecten. Uiteindelijk nomineerde de jury vier projecten, te weten 't Melkhuisje in Haarlem (BureauVanEig), Schouwburg de Kampanje in Den Helder (Van Dongen-Koschuch), de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag (KAAN Architecten) en het Stadhuiskwartier Deventer (Neutelings Riedijk Architecten).

Op 17 november aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Kurhaus te Scheveningen.

www.arc-awards.nl


Deel op Social Media 

06-09-2016 8:30

Maximaldesign en Yellow Window kondigen aan dat ze hun krachten bundelen om nog beter vragen van klanten rond design, productontwikeling en innovatie te kunnen beantwoorden. "Beide bedrijven zijn complementair en delen dezelfde waarden."

Maximaldesign verhuist naar het Antwerps kantoor van Yellow Window. "Uiteraard biedt het samengaan van beide entiteiten de mogelijkheid tot het aanbieden van een ruimere waaier van expertise en diensten aan klanten van zowel Maximaldesign als Yellow Window."

Maxime Szyf (Maximaldesign): "Met dit partnership kunnen we onze focus op het leveren van uitmuntende projecten voor onze klanten verdiepen, om hen te assisteren bij het realiseren van succesvolle innovatie in uitdagende economische omstandigheden."

Alain Denis (Yellow Window): "‘Dit samengaan zal helpen om een sterke lokale basis uit te bouwen voor de verdere internationale expansie in de drie activiteitsdomeinen: product design, service design en design voor beleid."

Yellow Window is gegroeid uit het product design bedrijf opgericht door Axel Enthoven in 1976. Het is nu een partnership met zes partners waaronder Axel Enthoven, en is actief als multi-disciplinair design bureau wereldwijd. De klanten zijn zowel lokale KMO’s als multinationals of de overheid voor opdrachten van product design, service design en recent ook design voor beleid. Het bedrijf gebruikt de expertise in mobiliteit om internationaal te groeien. De komst van Maximaldesign betekent vooral een versterking op de lokale Vlaamse markt, om vanuit een sterkere lokale verankering, de internationale expansie verder te zetten.

www.yellowwindow.com


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >