Nieuws


25-07-2016 15:45

MVRDV is verhuisd naar een nieuwe locatie in het centrum van Rotterdam. Met de verhuizing is een nieuw tijdperk aangebroken voor het groeiende architectenbureau dat inmiddels 140 medewerkers telt.

Het nieuwe thuis bevind zich in het monumentale Industriegebouw, gevestigd in het centrum van Rotterdam vlakbij de door MVRDV zelf ontworpen Markthal. Het ‘MVRDV House’ biedt nieuwe en uitgebreidere faciliteiten voor het bureau en is volledig naar stijl van de eigen visie ingericht.

Het doel bij de renovatie van het naoorlogse industriële pand van 2400 vierkante meter en honderdvijftig werkplekken was om de visie en bedrijfscultuur van MVRDV zoveel mogelijk te integreren in het nieuwe interieur. De manier waarop het oude kantoor werd gebruikt is als voorbeeld genomen voor hoe de inrichting van het nieuwe kantoor er uit moest komen te zien. De nieuwe ruimtes  zijn functioneel, inspirerend en komen tegemoet aan de behoeftes van het bureau.

"De groeiende MVRDV familie had een nieuw thuis nodig en dat is precies wat we hebben geprobeerd te vangen in dit kantoor. Alles wat een huis nodig heeft zoals een woonkamer, eetkamer en een bank waar iedereen bij elkaar kan zitten hebben we meegenomen in ons ontwerp”, vertelt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Dit was ook een kans om te laten zien hoe we werken en functioneren als bureau. We hebben op maat gemaakte kamers die onze werkmethoden stimuleren. Het zijn efficiënte ruimtes die onze manier van samenwerken aanmoedigen met oog op nog betere uitkomsten.”

Het Industriegebouw is een community van creatieve, technische en zelfstandige ondernemers. Bedrijven van klein tot groot bevinden zich op de verschillende verdiepingen van het gebouw. “Het voelt goed om deel uit te maken van deze community en het gebouw zelf”, vertelt Jacob van Rijs. “We zijn nu onderdeel van een toekomstgericht kantoorgebouw waar groei, flexibiliteit en samenwerking met andere ondernemers mogelijk is. Precies zoals de oorspronkelijke architect het in de jaren 40 bedoeld heeft”. 

In 1952 leverde Hugh Maaskant het Industriegebouw op. Deze architect is onder meer bekend van het Groot Handelsgebouw waar MVRDV onlangs haar tijdelijke project De Trap Naar Kriterion tegenaan plaatste. Daarnaast ontwierp Maaskant onder meer het Hilton Hotel en de Euromast in Rotterdam en de pier van Scheveningen.

www.mvrdv.nl

Deel op Social Media



22-07-2016 8:30

Branchevereniging bni vraagt om een financiële bijdrage van de markt. Hiermee kan de organisatie de winnaars van de op 29 september uit te reiken bni-prijs een beurs aanbieden.

"Met de steun van onze partners zijn we druk bezig met het samenstellen van het programma tijdens het  event 'bni-prijs 2016'  op 29 september", zegt Linda Zadelaar, vice voorzitter van de bni. "We kunnen al verklappen dat het een informatief en bjizonder spektakel wordt."

"Maar we kunnen nog wel wat support gebruiken", vervolgt Zadelaar. "Ook dit jaar willen we de winnaars weer een studiebeurs kunnen overhandigen als steun in de rug voor hun verdere Master studie of tijdens hun beroepservaringperiode.Gunt u net als wij deze talenten een vliegende start en wilt u ook uw steentje bijdragen? Dat kan!"

Het is mogelijk om voor 1 september een bedrag naar keuze te storetn op IBAN NL04INGB0001726742 ten name van BNI (Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten) onder vermelding van 'Studiebeurs genomineerde bni-prijs 2016'.

www.bni.nl

Deel op Social Media



22-07-2016 8:30

Het thema van de vijftiende Dutch Design Week luidt ‘The making of’. Het jubileumjaar staat daarmee in het teken van het maakproces en de makers. Ongeveer 2.500 nationale en internationale ontwerpers tonen van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft. In september is het complete programma bekend.

DDW stelt met de keuze voor dit thema ‘The making of’ het maakproces centraal, eert de makers en gaat naar eigen zeggen ‘de vervreemding tegen’. Dat gebeurt onder meer door inzichtelijk te maken hoe de producten en diensten die we zelf dagelijks gebruiken tot stand komen, of waar die zijn gemaakt.

Martijn Paulen, directeur DDW: “We laten zien dat Dutch designers kritisch en ondernemend zijn, veel zelf produceren, maar ook maatschappelijke problemen aanpakken. Met ‘The making of’ stimuleren en waarderen we zowel het onderzoeksproces als de eindresultaten. DDW biedt daarmee niet alleen een blik behind the scenes, maar vooral ook een preview.”

Ter ondersteuning van het thema is in samenwerking met bureau Fabrique gewerkt aan een publiekscampagne waarin ‘The making of’ is vertaald naar een uitnodiging om design vooral te komen ervaren, bewonderen en ontdekken.  André Bouwman, Creative Director Fabrique: “Geen enkel ontwerpproces is hetzelfde. Gedurende het bedenken, maken, vallen en opstaan heeft iedere designer zo zijn eigen mantra’s, adagia of wijsheden. Deze campagne is een ode aan het maakproces en de makers.”

www.ddw.nl


Deel op Social Media



12-07-2016 9:06

U komt er in de vakantie achter dat uw partner en u niet 24 uur per dag bij elkaar in één ruimte kunnen verblijven? Dan is het volgende initiatief misschien iets voor u. Bouwkundige ontwerpers van Studio OBA hebben een concepthuis voor gescheiden stellen ontworpen.

Samen met bedenker Omar Kbiri hopen zij met ‘Prenuptial Housing’ een oplossing te realiseren voor de een op de drie huwelijken die in ons land stranden. Met het concept zouden de ruim 35 duizend echtparen in Nederland die jaarlijks uit elkaar gaan nog steeds kunnen samenwonen.

Het architectonisch ontwerp bestaat uit twee autonome units die één lijken te zijn. De twee losse onderdelen komen samen tot een moderne woning. De koolstofvezel- en houtelementen zorgen voor flexibiliteit en symboliseren de mogelijkheid om zich te kunnen aanpassen aan de omgeving.

"In dit huis hoeven stellen zich niet meer op glad ijs te bevinden, maar kunnen zij met dit concept samen op het water (over)leven. Op de vaak uitgesproken zin “Ik heb ruimte nodig” heeft het huis ook een oplossing: de units kunnen zich op een slimme manier ontkoppelen en alleen verder drijven op het water."

Omar Kbiri, conceptbedenker van ‘Prenuptial Housing’ en mede-oprichter van Maak: “Met het oplopende aantal scheidingen per jaar wordt ons idee voor ‘Prenuptial Housing’ – helaas – steeds relevanter. Ik vind het vooral mooi dat we er hiermee voor zorgen dat de thuisbasis stabiel blijft in alle hectiek rondom een scheiding – je hoeft namelijk niet ook nog eens te verhuizen. Ik ben benieuwd waar dit concept toe gaat leiden, de jongens van Studio OBA hebben hoe dan ook het idee op geniale wijze tot leven gebracht.”

Vincent Ringoir, een van de ontwerpers van Studio OBA: “De uitdaging van dit project was het ontwerpen van een huis dat uit twee losse onderdelen bestaat, maar één geheel lijkt te zijn. Zoals we het bedacht hebben, beweegt de woning mee met de relatie: als het goed gaat vormt het één geheel en als de stellen uit elkaar drijven, drijft het huis letterlijk ook uit elkaar. En hoe mooi zou het zijn als bij het ontstaan van een nieuwe relatie twee onderdelen weer in elkaar kunnen schuiven om een nieuw geheel te vormen?” 

Vanaf het eerste kwartaal van 2017 is het huis beschikbaar voor geïnteresseerden. Tot die tijd werkt het team verder aan het concept, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de vraag die uit de markt ontstaat.

www.studio-oba.nl


Deel op Social Media



 

08-07-2016 15:16

Afgelopen woensdag 6 juli verscheen het rapport Van binnen naar buiten. Een onderzoek naar de rol van de wettelijke titelbescherming voor interieurarchitecten. Hierin pleiten de auteurs, dr. Barbara Heebels en prof. dr. Robert Kloosterman van de Universiteit van Amsterdam (UvA), om de wettelijke titelbescherming van interieurarchitecten overeind te houden

Het rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Atelier Rijksbouwmeester, en wordt overhandigd aan Hermineke van Bockxmeer, directeur Media en Creatieve Industrie bij OCW en Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Heebels en Kloosterman zijn verbonden aan het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) en het Centre for Urban Studies van de UvA.

De wettelijke titelbescherming van interieurarchitecten handhaven heeft vooral voordelen, stellen de onderzoekers. Het verschaft een kwaliteitsgarantie die de markt transparanter maakt en zo marktwerking bevordert. Titelbescherming draagt daarnaast bij aan een gedegen verankering van interieurarchitectuur – samen met architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur – in het bredere veld van de (ruimtelijke) ontwerpdisciplines. Dat bredere veld omvat het onderwijs (hbo en academisch, inclusief de verplichte beroepservaringsperiode), maar ook de beroepsorganisaties, de afnemers en intermediaire organisaties.

De institutionele verankering met de wettelijke titelbescherming als sluitstuk maakt het gemakkelijker om een gerichte versterking van de kennisbasis van de discipline interieurarchitectuur te organiseren. Juist nu de samenleving voor belangrijke vraagstukken staat met betrekking tot de gebouwde omgeving – zoals functieverandering van voormalige bedrijfspanden, het duurzamer maken van gebouwen qua materialen en energieverbruik, maar ook het vergroten van de levensbestendigheid van woningen – is het versterken van die kennisbasis belangrijk.

www.bni.nl

Deel op Social Media



04-07-2016 8:30

De vijf winnaars van de What Design Can Do Refugee Challenge zijn bekend: Makers Unite, een co-creatie lab van creatieven & vluchtelingen; The Welcome Card die vluchtelingen toegang geeft tot maatschappelijke diensten en voordeeltjes; Eat & Meet, een tot keuken omgebouwde netwerkbus; AGRIshelter, zelfvoorzienende duurzame vluchtelingenunits;  Reframe Refugees, een fotoagentschap voor vluchtelingen om hun eigen verhaal te vertellen.

De vijf winnaars van de Refugee Challenge kregen vrijdag 1 juli in Amsterdam tijdens What Design Can Do Live uit handen van de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ieder tienduizend euro om hun concepten  verder te ontwikkelen.

"We hebben deze ontwerpers en kunstenaars nodig om met verbeeldingskracht en inventiviteit te kijken naar de grote uitdagingen van onze tijd", zei Koenders over de Refugee Challenge. "Of het nu gaat om de vluchtelingen crisis, toenemende verstedelijking of de gevolgen van de klimaatverandering. Het gaat om de wil om het verschil te maken. En om echte veranderingen in de wereld en in het dagelijks leven van gewone mensen te realiseren. Veranderingen die uiteindelijk zullen leiden tot een meer stabiele, veilige en duurzame wereld.”

De Refugee Challenge is een ontwerpcompetitie uitgeschreven door designplatform What Design Can Do, in samenwerking met de  UNHCR en IKEA Foundation. De afgelopen maanden is aan ontwerpers en creatieven over de hele wereld  gevraagd ideeën in te sturen voor verbetering van de opvang en integratie van vluchtelingen. Dat leverde een rijke oogst van 631 plannen uit 70 landen op.

‘‘Het grote optimisme, het feit dat deze generatie ontwerpers niet bang is de handen uit de mouwen te steken en de empathie die uit de ideeën spreekt, dat is voor mij de grote winst van deze Challenge", zegt What Design Can Do oprichter Richard van der Laken.  Uit de honderden inzendingen is een shortlist van 25 projecten samengesteld, waaruit vijf winnaars zijn aangewezen door een internationale jury bestaande uit ontwerpers, politici, designdenkers en vertegenwoordigers van vluchtelingenorganisaties.

De winnende concepten richten zich vooral op diensten, uitwisseling en integratie-oplossingen. De doorgaans jonge inzenders, afkomstig uit Nederland, Griekenland, Zweden, Brazilië, Italië/Iran en Frankrijk, hebben vooral gezocht naar oplossingen die het contact tussen nieuwkomers en EU-bewoners bevorderen en de beeldvorming adresseren.

In deze volgende fase, de WDCD Accelerator, worden de vijf winnende projecten begeleid bij de verdere ontwikkeling van hun concepten. Ze krijgen daarvoor tevens ieder een budget van 10.000 euro. Aan het einde van 2016 wordt de uitwerking van de projecten gepresenteerd en beoordeeld.

What Design Can Do biedt naast de Challenge ook een tweedaagse conferentie met internationale sprekers over de maatschappelijke betekenis van design. De editie van 2016 vond 30 juni en 1 juli  plaats in Amsterdam en trok ruim 1500 ontwerpers, creatieven en geïnteresseerden uit de hele wereld aan.

www.whatdesigncando.nl

Deel op Social Media



 
 

01-07-2016 8:30

Op 1 juli wordt een nieuwe Pode-collectie gelanceerd, ontworpen door Claire en Roderick Vos.

Het idee om een gerenommeerde art director aan te trekken voor het merk Pode ontstond in april 2015 op de Salone del Mobile in Milaan. "Er viel daar zoveel te ontdekken, dat het besef ontstond dat Pode na 8 jaar rijp was voor een upgrade", aldus een woordvoerder van het meubellabel. "En iemand van buiten moest het talent en de trends scouten die voor Pode relevant zijn. Uiteindelijk werd het niet één art director maar een duo in de personen van Claire en Roderick Vos. Daarmee voegen ze een nieuw hoofdstuk toe aan hun imposante carrière op interieurgebied."

Roderick Vos vindt de samenwerking nog steeds ‘wonderbaarlijk’, in positieve zin dan. “De samenwerking tussen een fabrikant en een ontwerper betekent normaal gesproken dat de ontwerper een ontwerp levert en dat de fabrikant daarmee naar eigen inzicht aan de slag gaat. Dat is nu wel even anders. We zijn een compleet merk aan het opbouwen en dat was al jarenlang een stoute droom."

Claire: “En dan is het heel prettig dat je al 32 jaar samenwerkt. Gelukkig zijn we heel complementair, dat zie je wel meer bij design duo’s. Maar het is voor het eerst dat al onze disciplines zo naadloos in elkaar overlopen. Na de eerste bespreking wisten we al: we willen een hele kamer kunnen inrichten met alleen maar Pode-producten. Dat zal in de praktijk niet vaak gebeuren maar in principe kan het wel. Daarom is de collectie verbreed met meer dan alleen zitmeubelen. Het is nu een lifestyle merk met bijzettafels, kussens en ook een plaid, een zitzak en een karpet in de collectie."

www.pode.nl


Deel op Social Media








Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >