Nieuws


25-05-2016 8:30

De kwaliteit van daglichtomstandigheden in klaslokalen heeft een significant effect op de leerprestaties van leerlingen. Dat blijkt uit Europees onderzoek over de invloed van de schoolomgeving op kinderen. Dat meldt Velux.

Uit het onderzoek blijkt dat de verhouding tussen de afmetingen van de ramen en de afmetingen van de vloer van een klaslokaal, een significante invloed heeft op de resultaten van scholieren. Wetenschappers concludeerden dat scholieren in klaslokalen met grotere ramen, bij zowel wiskundige als analytische toetsen tot wel 15 procent beter presteren, waarschijnlijk door de overvloedige hoeveel daglicht en een minder ‘opgesloten’ gevoel.

Een andere belangrijke conclusie van de onderzoekers is dat scholieren in klaslokalen met meer raamoppervlak op het zuiden en voldoende zonwering, hogere scores behalen. "Dit betekent dat het belangrijk is om ramen op de juiste plaats in een gebouw te positioneren en te investeren in systemen die het zonlicht, als het nodig is, kan reguleren en temperen", aldus een woordvoerder van Velux.

Het onderzoek uitgevoerd door het wetenschappelijke onderzoeksteam EPAR (Epidemiologie van Allergieën en Longziektes), onderdeel van onderzoeksinstituut IPLESP Pierre Louis Instituut voor Epidemiologie en Algemene Gezondheid) (een samenwerkingsverband tussen universiteit UPMC en onderzoeksinstituut INSERM).

Isabella Annesi-Maesano, Onderzoeksdirecteur van EPAR, licht de resultaten toe: “Eerdere onderzoeken hebben de voordelen van daglicht in algemene zin aangetoond, maar deze Europese studie toont aan dat toegang tot meer daglicht door grotere ramen een positieve invloed heeft op de leerprestaties van kinderen. In combinatie met recente onderzoeken naar het belang van goede luchtkwaliteit in gebouwen, verwachten we dat voorwaarden voor het binnenklimaat op scholen vanaf nu hoger op de agenda komt te staan.”

Bij de studie waren 2.837 kinderen (in de leeftijd van 9 tot 12 jaar), in 148 klaslokalen in 54 scholen door heel Europa betrokken. Alle kinderen maakten dezelfde wiskundige en analytische testen aan het begin van de schooldag. “Bij de Velux Groep weten we al heel lang wat de invloed is van daglicht op het welzijn en de productiviteit van mensen. Door middel van daglicht en frisse lucht zijn we al 75 jaar lang bezig leef- en werkomgevingen voor mensen over de hele wereld te verbeteren,” zegt Michel Sombroek, algemeen directeur van Velux Nederland. ”De bevindingen van het onderzoeksrapport onderstrepen ons eigen werk op de Endrupschool en de Langebjergschool, waaruit bleek dat daglicht door het dak in de behoefte van zowel energie-efficiëntie als een goed binnenklimaat voorziet. De hoeveelheid daglicht in elk lokaal nam significant toe door de geplaatste dakramen, wat leidde tot blije en productievere scholieren en leerkrachten.”

Als vervolg op het onderzoek van EPAR heeft de Velux Groep een aanvullend onderzoek uitgebracht over de Endrupschool School in Fredensborg. Door dakramen te installeren in beide kleuterlokalen, hebben de lokalen nu een daglichtfactor van 3,7 procent tot 5,7 procent. De daglichtfactor is de meest gebruikte prestatie-indicator om de hoeveelheid daglicht in gebouwen te evalueren. Voor de renovatie waren de gemiddelde resultaten 0,8 procent tot 1,1 procent. Verder nam het aantal keer dat er elektrische verlichting werd ingeschakeld in de kleuterlokalen af met 55 procent, waardoor de school veel energie-efficiënter werd.

www.velux.com

Deel op Social Media23-05-2016 8:30

Op 19 mei jl. overhandigde Bert Lieverse, voorzitter en directeur van de VMRG, het eerste exemplaar van het boek Façades 2016 aan architectenbureau cepezed, winnaar van de categorie Stimulerende Omgevingen van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016. Frederique van Alphen, architect van categoriewinnaar KWR in Nieuwegein, nam het boek namens cepezed in ontvangst.

Façades 2016 bestaat uit 140 pagina’s met uiteenlopende bouwprojecten waar VMRG-bedrijven bij betrokken zijn geweest. Het boek is ingedeeld in renovatie-, utiliteitsbouw-, woningbouw- en zonweringsprojecten en geeft met veel fraaie foto’s een mooi overzicht van projecten die de afgelopen twee jaar opgeleverd zijn.

Deze achtste uitgave van het boek staat in het teken van het VMRG-Keurmerk. Alle bedrijven met dit keurmerk leveren gegarandeerde kwaliteit op het gebied van gevels. Zij worden hierop regelmatig gekeurd. Ook BNA categoriewinnaar, KWR in Nieuwegein, is gerealiseerd onder het VMRG-Keurmerk. Een architect of professionele opdrachtgever kan nu eisen dat een gevel voldoet aan dit keurmerk. Tot nu toe was het in bestekken alleen mogelijk om te verwijzen naar de VMRG-Kwaliteitseisen. Het eisen van een keurmerk was niet toegestaan. De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen bieden wel ruimte om het VMRG-Keurmerk voor te schrijven. Deze richtlijnen worden naar verwachting op 1 juli a.s. geïmplementeerd in de Aanbestedingswet 2012.

Voor het eerst is het boek nu ook online te bekijken. In de online versie staan per project links naar meer informatie over het project en over het bedrijf dat bij dit project betrokken was. Façades 2016 is in boekvorm voor 25 euro (excl. BTW en verzendkosten) te bestellen via de website van de VMRG. Hier is eveneens aanmelding voor de inspiratienieuwsbrief mogelijk om constant op de hoogte te blijven van interessante projecten.

http://www.digitaalpubliceren.com/facades2016/


Deel op Social Media 

20-05-2016 8:30

De winnaar van BNA Beste Gebouw van het Jaar is de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee. Het bouwwerk, bijna onzichtbaar in de duinen, is gekozen uit de in totaal acht genomineerden.

Een team van architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en ingenieurs van Royal HaskoningDHV hebben in opdracht van de gemeente Katwijk in 2 jaar tijd de parkeergarage ontworpen en gebouwd. Deze parkeergarage staat in de nieuwe Nederlandse  traditie om te ‘bouwen met natuur’ als antwoord op  de stijgende zeespiegel en een kwaliteitsrijke kust. De Publieksprijs gaat dit jaar ook naar de Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee.

Het juryrapport over de winnaar Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee:
Juryvoorzitter Hanneke Groenteman: “De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust.” De Ondergronds Parkeergarage wint als beste gebouw de elfde editie van de in totaal 125 inzendingen.

De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt. Door de blik van straat te halen en vervolgens ondergronds de parkeercapaciteit te vergroten, is de karakteristieke boulevard behouden, en de identiteit van het dorp versterkt. Tegelijk kunnen op deze manier meer mensen het strand en het winkelcentrum bezoeken, wat de lokale economie ten goede komt. De dubbelsprong die op deze manier is gemaakt, vindt de jury zeer inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap.

Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines; ook wat dat betreft is dit project voorbeeldstellend.

Andere winnaars bij zijn dit jaar Tennisclub IJburg in Amsterdam van MVRDV (Identiteit & Icoonwaarde), Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong architecten (Leefbaarheid & Sociale Cohesie) en KWR in Nieuwegein van architectenbureau cepezed (Stimulerende Omgevingen).

www.bna.nl

Deel op Social Media18-05-2016 15:30

De genomineerde projecten van de Herengracht Industrie Prijs 2016 zijn bekend. De Jury van de Herengracht Industrie Prijs 2016 is zeer enthousiast over het grote aantal hoogwaardige inzendingen.

De jury, bestaande uit Prof. Cees Dam (voorzitter), Anne van der Zwaag, Joep van Lieshout, Rutger van Oldenbeek en Madeleine van Lennep, heeft uit ruim tweehonderd inzendingen de genomineerden gekozen.

De genomineerde projecten zijn:
- Intensive care afdeling, Bravis ziekenhuis, Roosendaal. Architect: MAS architectuur, Daan ter Avest en Joost Berger i.s.m. Lies Willers
- House of Smart, Eindhoven. Architect: Maurice Mentjens
- Nationaal Militair Museum, Soest. Architect: Kossmann.deJong, Mark de Jong
- Schouwburg de Kampanje, Den Helder. Architect: Van Dongen Koschuch architects and planners, Patrick Koschuch
- The Roast Room, Amsterdam. Architect: Studio Modijefsky, Esther Stam & Studio Molen, Frederik Molenschot

De Herengracht Industrie Prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De eerste editie van de H.I.P. prijs vond in 2014 plaats. Op donderdag 16 juni wordt de prijs op de Herengracht in Amsterdam uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een spectaculaire, door de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, ontworpen trofee. Deze feestelijke uitreiking is alleen op uitnodiging toegankelijk.

www.herengrachtindustrieprijs.nl

Deel op Social Media18-05-2016 8:30

De Koekoek in Veenendaal, een verpleeghuis voor mensen met dementie, heeft de eerste prijs in de categorie langdurige zorg gewonnen tijdens de uitreiking van de prestigieuze NVTG Bouw Awards (Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg). Het thema van dit jaar was ‘Een healing environment voor alle gebruikers’ en dit past bij de opzet en het interieur van de Koekoek, dat werd ontworpen door Interieur+dementie (I+D).

"Het is een hele mooie prijs en bijzondere waardering voor een prachtig project, maar bovenal ook positieve aandacht voor hoe een gebouwde omgeving bij kan dragen aan het welbevinden van mensen met dementie", aldus Ir. Anja Dirks van I+D

In het juryrapport wordt met name gerefereerd aan het doordachte ontwerp van het interieur voor mensen met dementie. Het meubilair is zodanig opgesteld dat men altijd een steuntje kan vinden, de open keuken in de huiskamer nodigt mensen uit tot activiteit, de vitrines met eigen spulletjes bij de slaapkamerdeur helpt de bewoners om hun eigen kamer terug te vinden en iedere woning heeft bijvoorbeeld een verwarmde galerij waardoor bewoners extra ruimte hebben om een stukje te lopen in hun veilige omgeving. Grote ramen in de woonkamers en studio’s, waardoor er veel daglicht binnenvalt, bevorderen een natuurlijk dag- en nachtritme. Kortom het hele interieur helpt mensen met dementie zo lang mogelijk hun zelfredzaamheid en waardigheid te behouden.

Het project is overigens volledig uitgevoerd met vloeren van Forbo Flooring. Zo werd er in de woonkamers gekozen voor Eternal met houtprint voor een warme en huiselijke uitstraling. In de gangen en eigen kamers viel de keuze juist op een lichte Marmoleum met tapijtstroken van Flotex. Dit tapijt is niet alleen geschikt vanwege de vlekwerendheid en eenvoudige reinigingsmethode, maar neemt volgens een woordvoerder van de vloerenfabrikant ook nog fijnstof op.

www.nvtg.nl

Deel op Social Media13-05-2016 9:50

Broeinest breidt uit. "Met trots kunnen we onze tweede Broeinest-locatie aan jullie presenteren: Rotterdam", aldus de initiatiefnemers. "Ook op deze locatie gaan we een inspirerende ontmoetingsplek creëren voor architecten, ontwerpers, interieurbouwers en andere creatievelingen."

"Naast een rijke materialenbibliotheek gaan we hard aan de slag met het vullen van onze evenementenagenda met inspirerende events, workshops en informatieve lezingen. Wij gaan ondertussen flink aan de slag met de verbouwing!"

www.broeinest.nl

Deel op Social Media10-05-2016 10:00

Aan het begin van de Rotterdamse Architectuurmaand presenteert Rijksbouwmeester Floris Alkemade zijn visie en agenda voor de komende vier jaar in het auditorium van Het Nieuwe Instituut. Het zoeken naar de maatschappelijke meerwaarde van de architectuuropgave en innovatie door ontwerpkracht staat hierbij centraal.

Aansluitend gaat Alkemade in gesprek met architecten en critici over de precieze betekenis van zijn agenda. Hoe kan het architectonisch denken opnieuw worden ingezet in maatschappelijke vraagstukken als krimp, migratie, leegstand en vergrijzing? Welke rol speelt onderzoek hierin? Wat zijn de condities waaronder ontwerpkracht werkelijk van invloed kan zijn? Wat betekent dit voor de discipline? En hoe kan juist die maatschappelijke legitimiteit worden vergroot? Moderator is Saskia van Stein, directeur Bureau Europa. Respondenten van deze avond zijn Jann de Waal en Elma van Boxel.

De bijeenkomst vindt plaats op 2 juni vanaf 20:00 uur in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media 

 

10-05-2016 8:30

HP Nederland is een nieuwe partner van de BNA. Daarmee krijgt de BNA extra middelen voor de programma’s van de branchevereniging. De dagelijkse samenwerking ligt in handen van één van de grootste Utrechtse dienstverleners op het gebied van IT: H&R Automatisering. De leden van de BNA krijgen de mogelijkheid om in de toekomst op een laagdrempelige manier IT advies in te winnen en hardware  en software af te nemen.

Architecten eisen steeds meer computerrekenkracht om hun ontwerpen te kunnen tekenen op hun machines. De software biedt steeds meer mogelijkheden en de architecten willen steeds sneller kunnen werken om de markt bij te kunnen benen en de concurrentie een stap voor te zijn. De samenwerking versterkt dan ook de koers van de BNA om partners aan zich te binden, die toekomstgericht en aanvullend zijn voor de veranderingen waar de branche dagelijks mee te maken heeft. 

BNA-directeur Fred Schoorl licht toe: “De samenwerking helpt ons met de programma’s voor de branche. We hebben onze partner HP gevraagd exclusief voor onze leden kennis en kunde ter beschikking te stellen. H&R automatisering is daarbij het aanspreekpunt.”
HP Nederland Chris kerker Business manager Value, Services & Mobility: “Als HP bouwen we al tientallen jaren computerhardware die door designers, animatoren, fotografen en vooral ook door architecten gebruikt wordt. Overal ter wereld. Deze kennis willen we graag delen. We zijn trots samen te werken met zo'n grote koepelorganisatie.”

H&R Automatisering Roy Zwiep adjunct directeur:  “Als adviespartij en leverancier helpen wij bedrijven al jaren om de juiste hardware te kiezen. Wij helpen mensen uit de creatieve sector om hun wensen te vertalen naar fysieke hardware. Het is vooral de kunst niet meer af te nemen dan je nodig hebt. En dat doe je door systemen op maat samen te stellen.”

www.bna.nl

Deel op Social Media04-05-2016 9:50

Nog even en het is zover. Van 1 tot en met 3 juni wordt in Zaandam weer de beurs Design District gehouden. Behalve aan de stands van de 150 exposanten kunnen bezoekers zich ook verlekkeren aan een uitgebreid lezingenprogramma.

"Dagelijks kan je gaan luisteren naar de Lighting Design Academy, die je in een uurtje bijpraten over wat je nodig hebt voor een goed lichtontwerp of de laatste trends in verlichting", aldus de beursorganisatie. "Facility Management Nederlandzet woensdag 1 juni een continu-expositie neer met vier pakkende lezingen over de onderwerpen Menselijke Maat, Vastgoed Maat, Inkoop Maat en Ontwerp Maat."

Ook is woensdag 1 juni de Beroepsvereniging Nederl andse Interieurarchitecten te gast. Zij verzorgen twee lezingen over Visuele toegankelijkheid. "Goed voor 1,5 uur bij- en nascholing!"

Met overkoepelende titel ‘werkplekken die blij en productief maken’ komt het Center for People and Buildings donderdag 2 juni drie presentaties geven. "Hier kom je onder andere meer te weten over Het huisvesten van nieuwe manieren van werken en de impact van layout."

Vrijdagochtend 3 juni staat er een bijdrage van de beroepsvereniging voor stylisten in de planning."Vrijdagmiddag 3 juni brengt Haworth Benelux niemand minder dan Giulio Cappellini naar Design District! Onder het genot van een hapje en een drankje kan je vanaf 14.00 uur luisteren naar zijn verhaal ‘Creating a legacy of design’. Voor deze lezing dien je je van te voren aan te melden via Haworth Benelux."

www.designdistrict.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >