Nieuws


30-03-2016 8:30

Francine Houben heeft een eredoctoraat van Universiteit Utrecht ontvangen. Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Faculteit van Geowetenschappen, reikte het eredoctoraat uit tijdens de 380e Dies Natalis op dinsdag 29 maart 2016 in de Domkerk in Utrecht.

“Francine Houben komt met doordachte en interdisciplinaire oplossingen die bijdragen aan een goed functionerende stedelijkheid,” aldus Maarten Hajer in zijn toelichting. “In het werk staat de mens centraal, maar wellicht nog meer de sociale interactie. Haar gebouwen brengen het beste in de mens naar boven en creëren echt publiek domein.”

In haar dankwoord benadrukte Francine Houben dat architectuur geen autonome kunstvorm is. “Om te innoveren moet je met passie, creativiteit en nieuwsgierigheid samenwerken met onderzoekers uit verschillende disciplines, zowel binnen als buiten de academische wereld. Interessante ontwikkelingen in de architectuur komen tot stand als er ruimte is voor het experiment en daar waar de gescheiden werelden van ontwerp en realisatie samenkomen.”

Francine Houben is creatief directeur en medeoprichter van Mecanoo architecten. Met haar bureau ontwierp ze onder andere de Library of Birmingham, woontoren Montevideo in Rotterdam en het station van Delft. Francine Houben was curator van de eerste Internationale Architectuur Biennale in Rotterdam en is bestuurslid van de Akademie van Kunsten van de KNAW. Recentelijk ontving zij de opdracht voor de vernieuwing van de beroemde New York Public Library. Eind november 2015 kreeg ze uit handen van Koningin Máxima de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs en verscheen haar boek People, Place, Purpose.

www.mecanoo.nl


Deel op Social Media 

17-03-2016 12:25
De gerenommeerde Noord-Amerikaanse architect Daniel Libeskind heeft gisteren als primeur in het Cosentino City van Manhattan zijn installatie ‘Musical Labyrinth’ laten zien. Wederom werkt de architect samen met de Spaanse multinational, wereldspeler in de productie en distributie van innoverende oppervlakken voor architectuur en design. ‘Musical Labyrinth’ wordt 9 mei aanstaande in Frankfurt ingewijd in het kader van het initiatief ‘One Day in Life’.
Tijdens de bijeenkomst maakte Libeskind in aanwezigheid van verschillende media en vertegenwoordigers van de design- en architectuurwereld van New York de details van deze installatie bekend die alle bezoekers van de Duitse stad zullen kunnen aanschouwen op het plein van de Opera van Frankfurt. Het gaat om een openbaar kunstwerk, volgens de eigen woorden van de architect, waarmee de burgers kunnen interageren en waar zij doorheen kunnen lopen.
 
Met een oppervlakte van 289 vierkante meter simuleert de installatie een diep, zwart getint landschap met een gravure gebaseerd op een originele en unieke tekening van Libeskind gemaakt in overeenstemming met de opzet van ‘One Day in Life’. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van het ultracompacte Dekton-oppervlak van Cosentino, dat naast zijn fysieke prestaties en weerstand ook aan de hand van technieken zoals de gravure gepersonaliseerd kan worden.
‘Musical Labyrinth’ bestaat uit tachtig gepersonaliseerde Dekton-platen in de kleur ‘Sirius’, met een grootte van 3,2 meter x 1,4 meter en een dikte van 2 centimeter. Daarnaast fungeren deze platen als doek om het ontwerp van Libeskind aan de hand van een wit bas-reliëf vorm te geven. De lijnen van de tekening illustreren een denkbeeldig labyrint in de stad. Eveneens worden de punten aangeduid die in correlatie staan met de achttien locaties waar de verschillende concerten en optredens van ‘One Day in Life’ zullen plaatsvinden
 
Tijdens de presentatie, die met livestream wereldwijd gevolgd kon worden, verklaarde Libeskind: “Elke stad creëert via dromen zijn eigen structuur. De straten die we belopen en de topografieën die we ervaren bestaan simultaan in de werkelijkheid en in het mysterie.”
Deze nieuwe samenwerking maakt de nauwe band die Studio Libeskind met Cosentino en het Dekton-product heeft nog sterker. Andere projecten van Libeskind zijn het beeldhouwwerk ‘Beyond the Wall’ of het recentere ‘Sonnets in Babylon’, dat in het kader van de Architectuurbiënnale bij het Venetiaanse paviljoen is geïnstalleerd.
 
Op de conferentie werd de Spaanse firma vertegenwoordigd door Santiago Alfonso, directeur marketing en communicatie, en door Eduardo Martínez-Cosentino Alfonso, commercieel directeur van de groep en CEO van Cosentino North America. Laatstgenoemde verklaarde: “We vinden het geweldig om weer met Daniel Libeskind samen te werken en om dit initiatief, dat in dit formaat een absolute baanbrekende functie heeft, te sponsoren. Bij Cosentino kiezen we altijd voor vernieuwing, wat wordt aangetoond met ons Dekton-oppervlak en voor ons voelt het als een natuurlijke verbintenis aan om samen met Daniel te werken aan bijzondere en inspirerende projecten als deze installatie of de reeks ‘One Day in Life’ op zich.”
‘Day in Life’ is ontstaan op grond van een uitnodiging van de Alte Oper (Oude Opera van Frankfurt), op basis waarvan Libeskind een cultureel initiatief heeft ontworpen, dat zich vertaalt in meer dan 75 concerten op achttien verschillende locaties van de Duitse stad, allemaal binnen een tijdsbestek van 24 uur. Een culturele mijlpaal, die zal plaatsvinden op 21 en 22 mei en die deze achttien plaatsen zal veranderen in ontmoetingspunten tussen de muziek en de dimensies van het menselijk bestaan, en waar Dekton by Cosentino aan meewerkt en als hoofdsponsor optreedt.
 
 
 
 
 
09-03-2016 15:45

De branchevereniging BNI is bijna jarig.  Op 8 juni 2018 is het precies 50 jaar geleden dat de BNI het levenslicht zag. "Reden voor een feest!", alddus een woordvoerder.

De vereniging voor interieurarchitecten vraagt leden om te helpen een feest op te tuigen. "Ben je bni-lid en wil je samen met het bestuur vormgeven aan dit evenement? Meld je aan door ons een e-mail te sturen."

www.bni.nl

Deel op Social Media

 
 

03-03-2016 11:03

Jeanne Dekkers Architectuur maakt zich klaar voor de toekomst 'door de combinatie van ervaren krachten en jonge energie', meldt het architectenbureau in zijn nieuwsbrief.

Jeanne Dekkers gaat een samenwerking aan met de ervaren architect Casper Vos en het opkomende ontwerpduo Anton en Elise Zoetmulder. 'Dit nieuwe collectief staat sterk door de combinatie van ervaring en know-how met dynamiek en nieuwe technieken. Aan de hand van de principes van het Sense&Care onderzoek gaat dit nieuwe collectief zich richten op ontwerpen van stad tot stoel. Wij zijn klaar voor de uitdagingen van de toekomst', aldus de nieuwsbrief.

 
01-03-2016 8:00

Wat is design? En waarom is het de laatste jaren - ook in de projectmeubelsector - zo populair geworden? Wellicht kan Lucas verweij enige antwoorden geven. Op 17 maart verzorgt de ontwerper/publicist een lezing in Het Nieuwe Instituut.

Design is het troetelkind van de creatieve industrie. Iedereen houdt ervan en koestert hoge verwachtingen. "De enorme verbreding van het begrip design bemoeilijkt echter een gearticuleerd discours", aldus een woordvoerder van het Nieuwe Instrituut in Rotterdam. "Lucas Verweij, ontwerper en publicist, zal ingaan op de relatie tussen design en industriële productie en onderzoeken hoe het begrip 'design' in de loop der tijd is opgerekt. In samenwerking met Design Platform Rotterdam."

De bijeenkomst vindt plaats in het Nieuwe Instituut en begint om 20:00 uur.

www.hetnieuweinstituut.nl

http://insideinformation.nl/nl/academieeendaagsecur/446-de_rol_van_akoestiek_in_moderne_kantooromgevingen


Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >