Nieuws


24-02-2016 9:10

Mecanoo architecten heeft de competitie voor de nieuwe Openbare Bibliotheek van Tainan in Taiwan gewonnen. De bibliotheek van 35.000 vierkant meter zal beschikken over leeszalen, bijzondere collecties, studieplekken, een kinderzone, café, conferentiezaal, auditorium en openbare patio’s. Het plan omvat tevens een toekomstige uitbreiding van 13.000 vierkante meter. Mecanoo werkt samen met lokale partner MAYU architects+.

Mecanoo ontwierp de bibliotheek als een ontmoetingsplek van culturen, verhalen en generaties. Natuurlijke materialen, zoals hardsteen en hout, een rationele en tevens elegante gebouwstructuur en een subtiel gebruik van licht en schaduw geven het gebouw een tijdloos karakter.

Hoe hoger in het gebouw des te groter is de oppervlakte van de verdieping. Hierdoor ontstaat een indrukwekkende uitkraging die de transparante getrapte gevel en de verdiept aangelegde patio’s beschermt tegen direct zonlicht.

De entreehal is drie verdiepingen hoog, waardoor je zicht hebt op wat zich afspeelt op de hoger gelegen verdiepingen. Houten kozijnen filteren het daglicht en creëren een ritmisch schaduwpatroon op de vloer. Het sculpturale trappenhuis laat de dynamische bezoekersstromen door het gebouw zien. De grote open verdiepingen kunnen flexibel worden ingericht en zorgen ervoor dat de bibliotheek in de toekomst kan worden aangepast aan veranderde behoeften.

De bovenste verdieping van de bibliotheek is omsloten door een delicate tweede huid die het licht filtert en de zonnewarmte vermindert. Een oude kaart van Tainan die uit de verticale lamellen is uitgesneden, verbindt het verleden van de stad met zijn toekomst.

Het 40 miljoen euro kostende project is naar verwachting eind 2018 gereed.

www.mecanoo.com

Deel op Social Media 

17-02-2016 16:16
Het nieuwe theater in het centrum van Den Haag mag er definitief komen. De Raad van State heeft vandaag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk. Dat meldt het ANP.
 
Den Haag heeft grootste plannen voor een nieuw cultuurcomplex op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daar moeten zowel het Nederlands Danstheater als het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium onderdak vinden. Het gebied eromheen wordt eveneens aangepakt. Winkels, woningen en een hotel vormen onderdeel van de plannen. De totale kosten zijn ingeschat op 176 miljoen euro.
De tegenstanders van de plannen vonden het nieuwe gebouw niet alleen te groot, maar hadden bovendien voorkeur voor renovatie in plaats van sloop, aldus het ANP, dat de bouw naar verwachting nog dit jaar begint en in 2019 klaar zou moeten zijn.
 
Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een 'cultuurpaleis' genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.
 
16-02-2016 11:31
Een recordaantal van bijna 7.500 bezoekers heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan het beroemde cruiseschip SS Rotterdam waar designbeurs Object Rotterdam plaatsvond. Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 februari was het schip rijk gevuld met honderden bijzondere design objecten; van fashion en kunst tot interieur. 
 
Tachtig deelnemers – jonge én gevestigde ontwerpers – waren zelf aanwezig op de beurs om bezoekers gepassioneerd over hun werk te vertellen. Een primeur deze editie was de toegang tot ruimtes in het schip die nooit eerder open waren voor publiek.
 
Directeur Anne van der Zwaag: “Deze jubileumeditie van Object Rotterdam was extra speciaal, doordat er ruimtes van het schip werden gebruikt die nooit eerder voor publiek toegankelijk waren. Onder andere in het binnenzwembad – nog volledig in oorspronkelijke staat – en in het vooronder werden designobjecten tentoongesteld, maar ook in de kajuiten, dans- en eetzalen. Bezoekers dwaalden uren door het schip, letterlijk op ontdekkingstocht. De mix van design uit verschillende disciplines, jonge en gevestigde ontwerpers, en de bijzondere locatie heeft geresulteerd in een unieke ervaring, die door veel bezoekers als zeer inspirerend werd ervaren. En er is veel moois verkocht."
 
 
 
12-02-2016 14:38

Bouwinnovatieplatform Booosting organiseert een bijzonder bouwplaatsbezoek. Leden én niet-leden worden uigenodigd voor een bezoek aan de rechtbank in Amsterdam.

Gedurende vijf jaar wordt op hetzelfde perceel zowel tijdelijke als permanente nieuwbouw van de Rechtbank Amsterdam ontwikkeld. Een groot deel van de rechtspraak vindt doorgang tijdens deze nieuw-, verbouw. Ook wordt een deel van het bestaande complex gesloopt.

De eisen aan outillage, logistiek, akoestiek, comfort en veiligheid en representativiteit aan het tijdelijke pand zijn hoog.Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf wil verspilling zoveel mogelijk voorkomen door bijvoorbeeld afvalreductie en maximalissatie van de restwaarde van het gebouw. Consortium dpcp - olv du Prie bouw & ontwikkeling - voert de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht uit en blijft hiertoe zoeken naar mogelijkheden tot reductie, hergebruik en  recycling van materialen. Ook donormaterialen, zoals het hergebruik van kanaalplaten uit sloopgebouwen voor het vloersysteem worden toegepast. Na afloop van de gebruiksperiode is het gebouw geheel herbruikbaar op een andere locatie.

cepezedprojects bouwt met dit project voort op eerdere conceptontwikkeling van tijdelijke gebouwen als het multifunctionele Centraal-concept dat is gebaseerd op de fysieke loskoppeling van grond en gebouw. Het gebouw wordt hierdoor tot product, is gemakkelijk op verschillende (tijdelijke) locaties inzetbaar voor uiteenlopende functies en leent zich daarbij goed voor alternatieve financieringsvormen. 

Het project is in uitvoering en bevindt zich nu in de afbouwfase. De verwachte oplevering is in het derde kwartaal 2016. Tijdens het bouwplaatsbezoek worden er presentaties verzorgd door Joost Heijnis (Booosting bestuur), Fokke van Dijk (Rijksvastgoedbedrijf), Menno Rubbens (DPCP en cepezed projects),Martijn Du Prie (DPCP en Du Prie bouw en ontwikkeling), Mathieu de Danschutter (architectenbureau cepezed) en Rob Stark (Imd Ingenieurs).

Let op! Deelnemers moeten zelf veiligheidsschoenen en -helm meenemen. "Zonder deze bescherming kunt u niet meeedoen aan het bouwplaatsbezoek."

www.booosting.nl

Deel op Social Media 
 
12-02-2016 8:30

Met Guardian SunGuard beklede Markthal sleepte recntelijk de Rotterdam Architectuurprijs in de wacht. dat meldt de fabrikant van de zonwerende glas-oplossing. "De spectaculaire gewelfde Markthal van Rotterdam maakt duidelijk indruk op meer mensen dan alleen zijn bezoekers. Het 1.00.000 vierkante meter grote, voor gemengd gebruik bestemde gebouw sleepte onlangs de prestigieuze Rotterdam Architectuurprijs in de wacht."

De buitenmantel van het gebouw dat werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, bevat 10.000 vierkante meter Guardian SunGuard SuperNeutral 70/41- en Guardian ExtraClear-glas. "Dit is zowel voor de ramen van de appartementen als elders gebruikt. Het Duitse bedrijf Hero-Glas Veredelungs fabriceerde alle isolerende beglazingen en het Nederlandse glasbedrijf AKS Bouw stond in voor de gevel."

MVRDV's eigen website spreekt van 'een veilig, overdekt plein dat zich bevindt onder een boog, ontworpen als een omkering van een typisch marktplein en zijn omringende gebouwen'. "Overdag doet het gebouw dienst als centrale markthal, na sluitingstijd wordt het een enorme, overdekte, goed verlichte publieke ruimte, die levendig blijft dankzij de restaurants op de eerste verdieping."

De prijs zelf wordt georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, dat zegt als doel te hebben de architectuurstandaard in de stad te verhogen en een identiteit te creëren voor Rotterdam. Dit wil het bereiken door de samenhang van het stedelijk weefsel en de levendigheid van de stad onder de aandacht te brengen. Op MVRDV's website wordt het commentaar van de jury geciteerd, die stelt dat de Markthal een grote bijdrage levert aan de huisvesting in Rotterdam en individuen in staat stelt 'zich te vestigen in een feestelijke, multifunctionele ruimte met een marktfunctie, winkels en restaurants, en niet op de laatste plaats een onmiskenbare iconische uitstraling. Het is een aanwinst voor de stad.'

Het gebouw werd opgetrokken voor projectontwikkelaar Provast Nederland en vormt een volledig geïntegreerde, duurzame combinatie van voeding, ontspanning, leven en parkeren in het Laurenskwartier, het nieuwe hart van de binnenstad en het oorspronkelijke vooroorlogse centrum van Rotterdam.

Guardian SunGuard SN 70/41-glas biedt volgens de fabrikant een hoge lichttransmissie in combinatie met lage zontoetreding. "De multifunctionele coating vermindert de behoefte aan kunstlicht en biedt een uitstekende bescherming tegen de zon, gecombineerd met een voortreffelijke thermische isolatie."

www.eu.en.sunguardglass.com

Deel op Social Media 

08-02-2016 15:00

Tijdens een spetterende gala-avond op donderdag 4 februari is BIS uitgeroepen tot het meest innovatieve bedrijf van Nederland in 2015. De prestigieuze award werd namens het NBSA-instituut overhandigd aan BIS CEO, Jean Pierre Overbeek. De bekende hoogleraar financiële economie, Sylvester Eijffinger roemde BIS namens de voltallige jury om zijn innovatiekracht, die met name tot uiting komt in de 'bricks, bytes & behavior-filosofie' van BIS.

De leden van de jury van de Nationale Business Succes Award – stuk voor stuk deskundigen met een gevestigde positie in de Nederlandse economie: onderwijs, belangenorganisaties en self made ondernemers – waren onder de indruk van de innovatiekracht die BIS laat zien in alle facetten van zijn dienstverlening. Dankzij de bricks, bytes & behavior filosofie realiseert BIS innovatieve audiovisuele oplossingen, die zich kenmerken door vernieuwende elementen in de kantooromgeving (bricks), de bytes (hard- en software) en het gedrag van de gebruikers (behavior).

Oud-minister-president Jan Peter Balkenende citeerde in dit verband Apple oprichter Steve Jobs: “Innovatie is datgene wat leiders onderscheidt van volgers”. Jean Pierre Overbeek, CEO van de internationale BIS groep, onderstreept deze uitspraak en zegt in een reactie: “Het is heel bijzonder om deze erkenning te mogen krijgen in een land dat bekend staat om zijn kenniseconomie en innovatiekracht. Een prachtige opsteker en de kroon op een geweldige teamprestatie! In onze filosofie koppelen wij sterke klantgerichtheid aan innovatie, kennis, dadendrang en service. Dat de jury deze aspecten ook noemt, onderstreept de juistheid van onze visie, missie en strategie.”

De dienstverlening van BIS spitst zich toe op de overdracht van informatie met behulp van audiovisuele oplossingen, videoconference, narrowcasting en ICT development. In zijn aanpak richt BIS zich naar eigen zeggen volledig op de gebruiker, de toepassing die de gebruiker voor ogen heeft én de toepassing die het best de doelstellingen ondersteunt. "Daarbij faciliteren wij alles om een optimaal rendement te realiseren; ontwerp en inrichting van de ideale ruimte (inclusief ons eigen VisionLine meubilair) en de volledige infrastructuur va hardware, software, netwerk, ICT development etc. Natuurlijk verliezen we de gebruiker niet uit het oog. Speciale usage & adoption programma’s en opleidingen aan de BIS Academy staan garant voor vertrouwen bij de gebruikers en optimaal gebruikersgemak en –comfort."

"In de dagelijkse praktijk merken we dat onze benadering aansluit op vragen vanuit uiteenlopende branches. Van overheden tot chemiereuzen en van offshore bedrijven tot ziekenhuizen. In 2015 mochten wij bijna 5.000 ruimtes voorzien van audiovisuele oplossingen. Herhuisvesting, activity based working, online collaboration, de democratisering van data, visuele informatieoverdracht… BIS denkt mee, adviseert en realiseert de juiste oplossing. Onze inmiddels bekroonde aanpak staat garant voor innovativiteit, functionaliteit, kwaliteit, betrouwbaarheid en gebruikersgemak."

www.bis.nl

Deel op Social Media
 

08-02-2016 8:30

BNI-leden kunnen hun kennis bijschaven over het ontwerpen voor scholen. Het Technisch College in Velsen stelt haar deuren open voor een informatieve middag. Ontwerpen voor onderwijsinstellingen vraagt om specifieke kennis, ook met betrekking tot nieuwe onderwijsvormen. Aan de hand van een aantal onderwerpen zullen vele projecten aan bod komen.

De kennismiddag duurt van 14.00 uur tot omstreeks 18.15 uur. Op het programma staat onder meer een lezing van directeur Nelie Groen Van het Technisch College Velsen over de renovatie van de school. Merel de Boer van ICS Adviseur zal spreken over PvE’s voor scholen en gedragswetenschapper Mats Postema van Pennock en Postema vertelt het effect van de omgeving op het (on)bewuste gedrag van docenten en leerlingen. In de afsluitende presentatie zullen Ted Schulten (Studio SKEZ  en ROC docent) en Chris Houtsma (Studio SKEZ) het hebben over ontwikkelingen in de schoolomgeving met voorbeelden uit hun eigen praktijk en daarbuiten.

De kennisdag is gratis voor BNI-leden. Niet-leden betalen 75 euro. Aanmelden kan bij de BNI. Technisch College Velsen is te vinden aan de Briniostraat 12 in IJmuiden.

www.technischcollegevelsen.nl


Deel op Social Media 

 

05-02-2016 8:00

In het Art & Design Atomium Museum (ADAM) in Brussel start binnenkort een tentoonstelling over het koppel Ray en Charles Eames met als titel « Eames and Hollywood ». Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de fotoreportage (Movie Sets) die Charles Eames maakte op de films sets van zijn vriend en producer Billy Wilder.

Als tijdelijke tentoonstelling toont het ADAM een zelden geziene en uitzonderlijke collectie foto's van de hand van Charles en Ray Eames, boegbeelden van het design van de XXste eeuw. Charles en Ray Eames zijn vooral beroemd door hun opmerkelijke meubelen en architectuur. Hun fotografisch archief (meer dan 750.000 beelden), hoewel minder bekend, vormt echter een kunstwerk op zich.

Movie-Sets is een reeks van 233 foto's die Charles Eames maakte toen hij op de set Billy Wilder (Some like it hot, The seven year itch) vertoefde. Hij toonde de wereld de coulissen van Hollywood: decors, cameramannen, acteurs zoals Audrey Hepburn en Humphrey Bogaert in Sabrina, of de jonge Kirk Douglas in Ace in the Hole, de lievelingsfilm van Billy Wilder. De fotografie blijkt een volwaardig facet van het werk van de Charles en Ray Eames, een kunstwerk op zich. De cinema en het design komen samen voor de lens van hun fototoestel. Alexandre Midal, curator, toont hoe de foto's van het duo een boeiende inkijk geven in Hollywood en tegelijk het begrip design verruimen en herdefiniëren. Deze tentoonstelling, in scène gezet door de Adrien Rovero Studio, bevat 60 foto's en een projectie van het gehele foto-archief van de serie Movie Sets.

De tentoonstelling is te zien van 10 maart tot en met 4 september.

www.atomium.be

Deel op Social Media 

04-02-2016 10:31
Opnieuw is GBO een ware gouddelver gebleken: tijdens de officiële bekendmaking van de iF Design Awards 2016, vorige week vrijdag, wist het bedrijf uit Helmond drie prijzen in de wacht te slepen voor excellent productdesign.
 
De volgende door GBO (in opdracht) ontwikkelde producten werden bekroond met deze internationale prijs: Swings van Jasno (verticale lamellen met een twist. Met een bedieningsketting worden de lamellen om en om in beweging gebracht wat een speciaal 3D-effect geeft), CBT 35 Battery Tensioner van Cordstrap (een batterij-aangedreven tool waarmee op eenvoudige wijze omsnoeringsbanden (op de juiste spanning) kunnen worden aangebracht om lading te zekeren) en Industrial Monitor van Omron (deze industriële monitor straalt door het kritisch geselecteerde materiaalgebruik en de strakke vormgeving, prestatievermogen en precisie uit. De multi-touch technologie zorgt voor een natuurlijke gebruikerservaring en optimale functionaliteit).
Jasno Swings
 
Jeroen op ten Berg, directeur GBO was wederom ‘enorm trots op het resultaat van deze succesvolle samenwerkingen’. “De diversiteit van de producten laat goed zien waar we bij GBO in geloven; innovatie is binnen iedere markt mogelijk. De erkenning van de kwaliteit van onze ontwerpen door een internationale vakjury is een geweldige motivatie om door te gaan met het ontwikkelen van de producten van morgen.”
 
Op 26 februari worden de awards uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie in BMW Welt in München.
 
 
02-02-2016 8:30

Recentelijk startt de elfde editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. De belangrijkste jaarlijkse architectuurprijs heeft dit jaar Hanneke Groenteman als juryvoorzitter. “Daar zijn wij heel blij mee, maar zeker ook met de rest van de jury”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl.

“De prijs staat voor de meerwaarde van architectuur in de samenleving. In 2015 waren we met winnaar Rotterdam CS van Team CS primetime bij DWDD aan tafel, dit jaar hopen we op nog meer aandacht en gesprek over het belang van architectuur voor iedereen.”

De elfde editie verwelkomt zes deskundige juryleden uit het vak en de samenleving. Hanneke Groenteman is dit jaar de juryvoorzitter. De jury bestaat daarnaast uit Mels Crouwel (directeur en architect Benthem Crouwel Architects), Maaike Westinga (architect en directeur TenBrasWestinga), Reimar von Meding (architect en directeur KAW architecten), Roelof Bleker (dijkgraaf waterschap Rivierenland) en Ronald Huikeshoven (directeur AM).

De BNA wil als brancheorganisatie met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

Saint Gobain is hoofdsponsor en VMRG Keurmerk is co-sponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016.

www.bna.nl

Deel op Social Media 

01-02-2016 15:45

‘Materialenplatform’ Materia en ontmoetings- en samenwerkingsplek Broeinest gaan een structurele samenwerking aan. Dit hebben zij tijdens de Material Xperience in Ahoy Rotterdam bekend gemaakt. Vanaf eind januari gaat Materia permanent exposeren in de Broeinest-vestiging in Eindhoven.

De wisselende tentoonstelling van honderd bijzondere materialen moet creatieven continu blijven inspireren. De samenwerking wordt dit jaar verder uitgerold in de nog te openen Broeinestvestigingen in Rotterdam en Amsterdam.

Jeroen van Oostveen, directeur Materia: "De doelstelling van Materia is om innovatieve materialen onder de aandacht te brengen van creatieven; materialen waarmee de wereld mooier, beter en duurzamer wordt. De samenwerking met Broeinest zorgt ervoor dat wij nu ook een permanente plaats hebben waar wij onze materialen kunnen tonen. Naast de wisselende expositie organiseren we ook vier keer per jaar het Materia Café in Broeinest. Met deze vrij toegankelijke themalezingen van Els Zijlstra proberen wij onze achterban nog beter te faciliteren door een inhoudelijk sterk en interessant programma neer te zetten."

Bart Dekkers, initiatiefnemer Broeinest en directeur van Baars & Bloemhoff: "De onafhankelijke materialen-expositie van Materia in combinatie met de inspirerende omgeving van Broeinest zorgt ervoor dat onze bezoekers telkens weer verrast worden en daardoor graag in Broeinest komen werken. Bijkomend voordeel is dat het samenvoegen van de twee organisaties leidt tot een fysiek kenniscentrum op het gebied van materialen. De samenwerking met Materia start in Strijp-S in Eindhoven en  zal worden uitgerold in onze nog te openen vestigingen in Rotterdam en Amsterdam."

De wisselende Materia tentoonstellingen in Broeinest hebben elke keer een thema. Van januari tot april is het thema: Biobased materials.Deze grondstoffen van de toekomst hebben een lage CO2 footprint, kosten weinig energie, leveren geen vervuiling maar leveren juist na gebruik voedsel of grondstoffen en ze zijn afkomstig van levende organismen, zowel van plantaardige als dierlijke. Bioplastics, composteerbare materialen, schimmels en algen als nieuwe grondstof, restafval als koffie en notendoppen of de chitine van de garnalenschildjes, nieuw materiaal als wol, leder, hennep en brandnetels; de biobased bron van grondstoffen is onuitputtelijk. Er is genoeg te gebruiken uit de land- en bosbouw, als rest materiaal, en kan daardoor ook economisch interessant zijn. Later in het jaar volgen nog de thema’s ‘Smart Texiles’, ‘Lovely Light’ en ‘Luxurious’.

www.broeinest.nl     

Deel op Social Media 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >