Nieuws


20-12-2016 8:00

Het Zaans Medisch Centrum heeft het Breeam-NL Very Good certificaat (3 sterren) behaald met een percentage van 61,9 procent. Het ziekenhuis werd ontworpen door architectnbureau Mecanoo.

Breeam is een instrument om de totale duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen en Breeam-NL is de Nederlandse variant voor de uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige certificeringsmethodiek. In negen categorieën wordt de duurzaamheid van een gebouw getoetst. "Door de brede scope heeft Breeam-NL zijn invloed op alle fases van een bouw en hebben alle betrokken partijen, van opdrachtgever tot onderaannemer en eindgebruiker, hun procedures en processen hierop ingericht eninput geleverd om de beoogde score te behalen", aldus een woordvoerder van Mecanoo.


Het Zaans Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland dat vanuit de LEAN-management filosofie is ontwikkeld. In een bijzondere samenwerking ontwierp architectenbureau Mecanoo samen met het ziekenhuisbestuur en Vitaal ZorgVast een innovatief en milieuvriendelijk gebouw. Uitgangspunten waren: goede oriëntatie, healing environment, energiezuinige installaties voor klimatiseren en verlichting, hergebruik van afvalwater door middel van een pharmafilter en bijzondere aandacht voor flora en fauna op en om het gebouw.

Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen (begane grond tot en met vijfde verdieping), een centraal gelegen straat over drie bouwlagen, een bovengelegen binnentuin, twee patio’s en een techniek laag op de vijfde verdieping. In het ontwerp zijn opgenomen: acuut centrum (acht operatiekamers), intensive care unit, cardio care unit, poliklinieken, themacentra volgens het shop-in-shop-principe (zoals pijncentrum, bewegingscentrum, Esperanz, hart- en vaatcentrum), diagnostisch centrum, dagcentrum, kliniek (driehonderd bedden) met apart moeder-kind centrum, laboratoria, publieke functies, kantoren en vergadercentrum voor ZMC Academie.

Het Zaans Medisch Centrum is een alliantie aangegaan met Vitaal ZorgVast. De krachten zijn gebundeld voor de ontwikkeling, de bouw, het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik voor 25 jaar. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de uitvoering.

www.mecanoo.nl

Deel op Social Media12-12-2016 8:30

Op 14 december organiseert de bni de laatste kennismiddag van dit jaar. Dit is deze keer in samenwerking met de lichtontwerpstudio Brand van Egmond. De lezingenmiddag staat dus in het teken van licht. De bijeenkomst wordt afgesloten met een Kerstborrel.

Een effectief en attractief lichtplan is essentieel voor zowel een interieur als exterieur. Tijdens deze middag geven ontwerper Querijn van den Broeke van Brand van Egmond, René Pieterman van ERCO lighting en lichtontwerper Henk van der Geest onder meer antwoord op de volgende vragen: Wat is een doeltreffend lichtplan? Waar dient een lichtontwerper rekening mee te houden? Wat is de waarde van een lichtsculptuur?

Al meer dan een kwart eeuw ontwerpt William Brand vanuit zijn atelier in Naarden lichtsculpturen. Samen met zijn team heeft hij Brand van Egmond tot een merk gemaakt dat bekend staat om creaties die even avant-gardistisch als uniek zijn. Aan de hand van voorbeelden van projecten wereldwijd en een rondleiding door het atelier neemt Querijn van den Broeke de deelnemers mee in de wereld van het sculpturale licht.

Een lichtplan is meer dan het invullen van een wiskundige formule waar een oplossing uit komt. Tijdens deze lezing zal René Pieterman het verschil tussen de kwantitatieve (berekende) en kwalitatieve lichtplanningsmethode toelichten en handreikingen geven hoe een lichtplan te maken of in ieder geval een goede briefing (programma van eisen) te maken voor degene die het lichtplan uiteindelijk zal gaan maken. 

Henk van der Geest is lichtontwerper voor  het theater, musea en de openbare ruimte. Van der Geest heeft onder meer lichtontwerpen gemaakt voor het Ro Theater en Toneelgroep Amsterdam. Tijdens deze lezing deelt hij zijn ervaringen en onderzoeken van LED toegepast in musea. Maar ook LED-toepassingen in zijn eigen huis komen aan bod.

De bijeenkomst begint op 14 december om 15;00 uur en vindt plaats bij Brand van Egmond aan de Nikkelstraat 41 in Naarden.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

 

11-12-2016 8:30

Het grootste en drukste station van Nederland is officieel geopend. Sinds 2003 is Benthem Crouwel Architects betrokken bij de nieuwbouw van Station Utrecht Centraal. Dertien jaar later is deze nieuwe OV-terminal geopend, en zijn trein-, bus- en tramperrons onder één dak ondergebracht.

Tijdens de ontwerpfase kwamen Jan Benthem en Mels Crouwel op het idee het oorspronkelijk platte dak van Utrecht Centraal uit te voeren als een golf, die dynamiek uitstraalt en richting aangeeft. Dwars op de sporen, in de lengterichting van de hal, verwijst de golf naar de in- en uitgangen.

De golf heeft drie ‘deiningen’: de hoogste boven het treinstation, de lagere aan weerszijden voor de tram- en busstations. Zo representeren ze ook een logische verdeling van functies die zich in het station bevinden. Om meer natuurlijk licht in de terminal te krijgen zijn grote glazen daklichten gemaakt, die ook functioneren als rookluiken. De golvende beweging wordt benadrukt door de doorlopende LED-lampen aan het plafond. Met de significante vorm van het stalen dak - en relatieve laagbouw (18 meter hoog) - is het station duidelijk herkenbaar tussen alle naburige gebouwen en kantoren.

(Foto: Jannes Linders)

Aan een zijde van het station is een stationspromenade, een openbare straat, die de spoorbaan kruist. Nu kan elke passant van west naar oost, zonder een OV-chipkaart te hoeven gebruiken. Met horeca en winkels, en eventuele markt, heeft deze passage de sfeer en uitstraling van een echte stadsstraat. De reiziger heeft vanuit de stationshal op allerlei plekken uitzicht over treinen, sporen en een weidse blik over de stad door grote glazen wanden, die als gordijnen aan het dak van 235 bij 85 meter hangen. Het interieur heeft allure zonder overdreven aandacht te vragen. Het publiek, bewegwijzering, voertuigen en alle typische toevoegingen die een station zo levendig maken, geven kleur en ambiance.
 
www.benthemcrouwel.nl

Deel op Social Media  

09-12-2016 8:30

Aanstormende ontwerpers opogelet: Het gerenomeeerde designlable Van Eijk & Van der Lubbe stelt opnieuw de zogenoemde Snelkookpan gratis ter beschikking aan een startende ontwerper met een geweldig plan.

VEVDL-SKP-exterieur-02.jpg

De Snelkookpan is een voormalig ambulante locatie van het Stedelijk Museum (Amsterdam) en doet nu op Strijp-S in Eindhoven dienst als studio en ontmoetingsplek voor ontwerpers. "De Snelkookpan is volledig ingericht, met alles wat je nodig hebt om je ontwerppraktijk in een stroomversnelling te brengen. Op een inspirerende plek, in het hart van de creatieve industrie."

"Tijdens je verblijf in de Snelkookpan staan we graag tot je beschikking voor advies, ondersteuning en als klankbord", aldus Van Eiujk & van der Lubbe. "We helpen je vooruit en je bent natuurlijk zo vaak als jij wilt welkom in onze studio om met ons mee te lunchen. Vertel ons uiterlijk 15 december per mail wat jij in deze pressure cooker wilt doen en maken. Stuur je motivatie met cv/portfolio mee. Wie weet zijn de sleutels voor de komende 5 maanden wel voor jou."

www.vevdl.nl

Deel op Social Media07-12-2016 8:30

Ieder jaar reikt de gemeente Amsterdam de Geurt Brinkgreve Bokaal uit voor het beste renovatieproject van het afgelopen jaar. Voor de Bokaal zijn drie projecten genomineerd, waaruit vandaag 7 december de winnaars bekend worden gemaakt. 

De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van herontwikkeling en/of restauratie van erfgoed. Dit jaar bestaat de jury uit: Susan Lammers (voorzitter), directeur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Sander Nelissen, architect en directeur van Wessel de Jonge Architecten, winnaar Geurt Brinkgreve Bokaal 2013 en Yteke Spoelstra, architectuurhistoricus gespecialiseerd in scholenbouw en monumentale wandkunst.

Deze jury heeft uit tien voorgeselecteerde projecten de volgende drie projecten genomineerd (in alfabetische volgorde): B. Amsterdam (opdrachtgever: Timeless Investments, architect: NEXT architects), Huisartsen Westerpark, praktijk Bevers & Barten (opdrachtgever: M. Bevers en D. Barten, architect: BNB architecten) en W Bank (opdrachtgever: Europe Hotels | Private Collection, architect: Office Winhov).

De algemene criteria die gelden bij de beoordeling van de projecten, zijn: creativiteit van de transformatie, behoud van erfgoedwaarden van het gebouw, samenwerking met de gebruiker en buurt en duurzaamheid. Daarnaast moeten projecten passen bij het gedachtengoed van Geurt Brinkgreve. Hij streed voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad en zette zich in voor ernstig bedreigd erfgoed. De prijs is een wisselbokaal en wordt uitgereikt aan de opdrachtgever van het winnende project.

De uitreiking wordt samen met Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad georganiseerd.


www.amsterdam.nl

Deel op Social Media01-12-2016 8:54

Renny Ramakers is op 23 november geïnstalleerd als erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) vanwege haar bijzondere verdiensten voor het ontwerpvak.

Als initiator, adviseur, curator, auteur en spreker zette ze zich in om de breedte en impact van het ontwerpvak wereldkundig te maken. Samen met Gijs Bakker richtte ze in 1993 Droog Design op. Het beroemde platform en cutting edge concept Hôtel Droog omvatten inmiddels ook een café en ruimtes voor discussie, reflectie en ontspanning.

Ramakers is een boegbeeld voor het vak en een veelgevraagd jurylid en adviseur voor verschillende overheden en organisaties. Ze was onder meer kroonlid van de Raad voor Cultuur (1995-2001) en voorzitter van THNK, School of Creative Leadership (2012-2014). In 2012 noemde Newsweek haar één van de honderdvijftig meest invloedrijke vrouwen wereldwijd. Ze initieerde Design+Desires, een breed social designproject dat de stad in de 21e eeuw centraal zet en organiseerde diners voor vluchtelingen in Hôtel Droog.

(Foto: Anneke Hymen)

www.bno.nl


Deel op Social Media01-12-2016 8:38

Hilton Amsterdam Airport Schiphol kreeg op 21 november in London de European Hotel Design Award voor beste nieuwbouwhotel van 2016. Het hotel is een ontwerp van het Nederlandse bureau Mecanoo architecten en is ontwikkeld door en eigendom van Schiphol Real Estate.Met zijn iconische kubusvorm en het ruitvormige gevelpatroon is het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol een imposant herkenningspunt. Het spectaculaire atrium van 42 meter hoog met een glazen plafond is de belangrijkste ontmoetingsruimte van het hotel. “Het hotel beantwoordt op slimme manier aan de wensen van de opdrachtgever om een nieuw landmark te ontwerpen voor de luchthaven”, aldus het juryrapport. “Het is een gedurfd architecturaal statement op deze plek.”De European Hotel Design Awards worden jaarlijks toegekend aan de architecten en ontwerpers van de beste nieuwe hotelprojecten in Europa. De professionele jury beoordeelt op creativiteit, innovatie en kwaliteit. In de categorie architectuurnieuwbouw versloeg het Hilton op Schiphol concurrenten uit Istanbul, Londen, München, Mallorca en Sarajevo.

“Het is een grote eer de European Hotel Design Award te ontvangen. De jury heeft de natuurlijke vormentaal, het gebruik van daglicht en de perfecte akoestiek kunnen waarderen”, aldus Ellen van der Wal, partner Mecanoo architecten. “Onze droom van ruimtelijkheid en gastvrijheid hebben we kunnen verwezenlijken door de standvastigheid en het vertrouwen van de inspiratievolle opdrachtgevers, gebruikers en alle andere betrokkenen. We zijn hen daar erg dankbaar voor.”

“We zijn enorm trots en voelen ons zeer vereerd met de toekenning van de EDHA voor beste nieuwbouwhotel 2016”, zegt Milan Arandelovic, area general manager Benelux Hilton Worldwide. “Deze geweldige erkenning hebben we bereikt met inspiratie, moed, aandacht voor details, en - uiteraard - geweldig teamwerk tussen de ontwerpers van Mecanoo, interieurontwerpers The Gallery HBA, Hilton, de eigenaar Schiphol Real Estate, en de vele teamleden van Hilton, die een bijdrage hebben geleverd om dit hotel zo speciaal te maken. Het visionaire ontwerp en interieur van Hilton Amsterdam Airport Schiphol, staat  model voor een nieuwe generatie luchthavenhotels. Het is een geweldig dynamische en inspirerende omgeving.”

“We zijn erg blij met deze prijs. Helemaal omdat dit het bewijs is dat onze visie op gebiedsontwikkeling internationaal gewaardeerd wordt”, zegt Jeroen Hattink projectdirecteur van Schiphol Real Estate. “De verregaande samenwerking met Hilton Amsterdam Airport Schiphol, HBA en Mecanoo heeft ervoor gezorgd dat vanuit verschillende disciplines de maximale expertise is geleverd met dit hotel als teamresultaat.”

Het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol, met 433 kamers verwelkomde in december 2015 de eerste gasten. Het is met 1.800 vierkante meter aan vergader- en evenementruimte het meest toonaangevende hotel met het grootste Conference Centre op de luchthaven Schiphol. De architectuur, in combinatie met het interieurontwerp van het Britse bureau The Gallery HBA, brengen innovatief eigentijds design met een ‘Dutch Touch’ tot leven. Via een traverse is het hotel direct verbonden met de luchthaven en daardoor een ideaal aankomst- en vertrekpunt voor reizigers.

www.mecanoo.nlDeel op Social MediaTerug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >