Nieuws


15-11-2016 8:30

Op verzoek van Heemschut is het gebouw Oudhof, Rokin 99 in Amsterdam, aangewezen tot gemeentelijk monument. Het Oudhof effectenkantoor is in 1990 gebouwd naar ontwerp van de architect Mart van Schijndel (1943-1999). Heemschut en Stichting Mart van Schijndel zijn blij dat dit voor Amsterdam en Nederland zeer zeldzame en hoogwaardige voorbeeld van postmodernisme nu een goede bescherming kent.

In het voor Oudhof effecten ontworpen kantoor bevindt zich kantoorruimte en was oorspronkelijk een woning op de bovenste verdieping. Het gebouw heeft een zeer opvallende, postmoderne gevel en behoort tot de bekendste werken van Mart van Schijndel. In de gevel treffen we verwijzingen aan naar de architectuur van de Hollandse en Italiaanse Renaissance. Het interieur heeft inmiddels wijzigingen ondergaan en de woning is als kantoorruimte bij het ernaast gelegen pand getrokken.

Van Schijndel vond dat werken in een bestaande context om in- en aanpassing vraagt. De voorhanden zijnde beeldmiddelen kunnen daarbij helpen. De gevel aan het Rokin 99 oogt hoogst modern, maar bevat toch ook een eigentijdse vertaling van in de omgeving gevonden historische motieven. Dit contextualisme komt het sterkst tot uiting in een herinnering aan de Renaissance, die in de hoofdstad tot bloei kwam in de tijd van Hendrick de Keyser. Hiervan getuigen de horizontale bandenstructuur en de afsluiting met een timpaan. Door niet letterlijk te citeren, maar door de vormen naar een nieuwe tijd met nieuwe materialen te vertalen, kreeg de gevel volgens Van Schijndel, nieuwe betekenis en vitaliteit.

De architect kreeg hier van de opdrachtgever alle ruimte om zijn visie te verwerken en bijzondere en uitgesproken moderne bouwtechnieken toe te passen. De façade lijkt zo simpel alsof hij is gestapeld met behulp van een blokkendoos voor kinderen. Deze schijnbare eenvoud is mogelijk geworden door de ontwikkeling van nieuwe details en verbindingstechnieken. Zo zijn de gebogen groene vensters van isolatieglas, die de erkers vormen, door verlijming bevestigd. Ook de verbinding tussen het zandkleurig Baveno-graniet en de groenblauw geanodiseerde aluminiumplaten is hier voor het eerst toegepast.

Door de spiegelende erkerachtige vensterpartijen gaat het kantoor een wisselwerking aan met de buitenwereld, maar de onderpui spreekt een heel andere taal. Dit in hard graniet uitgevoerde gedeelte met een deur van bordeaux geanodiseerd aluminium, is waaks en afwerend. De deur is ontleend aan een metalen deur van Berlage uit de Beurs. Deze geslotenheid was een reactie op de toenemende agressiviteit van de buitenwacht. Het gekleurde gebogen glas inspireerde de Amsterdammers tot naamgeving als ‘Rokin's Ray Ban’ en ‘de mestkever’.

Vlak na de oplevering trok het Oudhof effectenkantoor veel aandacht. Het gebouw werd vanwege zijn opvallende architectuur zeer gemengd ontvangen en behoort tot de meest besproken voorbeelden van moderne architectuur in de binnenstad. Het sierde jarenlang de covers van toeristengidsen over Amsterdam als icoon voor de stad.

Mart van Schijndel (1943-1999) heeft een veelzijdig oeuvre op het gebied van architectuur en interieurontwerp op zijn naam staan. In de jaren tachtig en negentig was hij voornamelijk bekend als ontwerper van de Delta Vaas. Daarnaast was hij vanaf 1983 twee dagen in de week docent aan de Fachhochschule in Düssseldorf. Mart van Schijndel is in 1999 op 56 jarige leeftijd overleden, waardoor zijn gebouwde oeuvre relatief klein is. Inmiddels is het gebouw van Lumiance in Haarlem (1986) als autowasstraat onherkenbaar geworden en het FSB laboratorium en onderwijsgebouw op de Uithof in Utrecht (1990) dit jaar gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van het RIVM. Des te belangrijk is het dat de hoogtepunten uit zijn oeuvre nu beschermd zijn: Oudhof in Amsterdam; de LOKV-pui aan de Ganzenmarkt geniet sinds 2014 bescherming als gemeentelijk monument; het eigen woonhuis, het Van Schijndelhuis, dat in 1992 op een binnenterrein bij het Pieterskerkhof in Utrecht werd gebouwd is sinds 1999 gemeentelijk monument en daarmee het jongste monument van Nederland. Het kan op afspraak voor een rondleiding bezocht worden.

www.martvanschijndel.nl

Deel op Social Media 

14-11-2016 8:30

Benieuwd waar Vlaams design in 2016 voor staat? De Henry van de Velde Awards 2016 tonen het in 8 Design Solution Awards, die de veelheid van design benadrukken. Het gaat om deze categorieën: OVAM Ecodesign PRO, Efficiency, Life Quality, Feel Good, Communication, Better Health, Collective en Design Research. 

Design Vlaanderen stelde een vakjury samen, bestaand uit Eveline Borgermans, Laure Capitani, Leen Creve, Stijn Debaillie, Kitty de Jong, Bernadette De Loose, Klara De Smedt, Evelyn Lafond, Sophie Lauwers, Giovanna Massoni, Kurt Vanbelleghem, Ellen Vandenbulcke, Heleen Van Loon en Saskia Westerduin. In twee rondes selecteerden ze uiteindelijk 25 nominees, de meesten voor één categorie, maar enkelen bleken bijzonder relevant in verschillende designdomeinen. 

LED-lichtsysteem van ETAP.

Een nominatie is er onder meer voor verlichtingsfabrikant ETAP. Het bedrijf dingt mee met een LED-lichtsysteem voor grote oppervlakten, ontworpen door Maxime Szyf en Heutzin Deraet (Maximaldesign). Het product is genomineerd in de categorie OVAM Ecodesign PRO Award. Een andere genomineerde is DMOA architecten. Zij realiseerden met Maggie Shelter een duurzaam noodgebouw. het ontwerp gaat op voor twee awards: de Design Research Award én de Life Quality Award.

Squid.

Voor de Efficiency Award is Lampe Textiles genomineerd voor het product Squid. Deze minimalistische raamdecoratie is ontworpen door Philippe en Thibaut Lampe. In de categorie Better Health maakt de in hoogte verstelbare statafle StandUp Nomad van Jaswig kans op een prijs. Het product is ontworpen door  Henri Verheughe en Mathias Ellegiers.

Stand-up Nomad.

Vanaf vandaag tot en met 27 december 2016 kan het publiek stemmen voor de Henry van de Velde Public Award. Het kan daarvoor kiezen uit vijentwintig producten, projecten en diensten. Stemmen kan heel eenvoudig via de website.Op 19 januari worden de winnaars bekend gemaakt. Daarna zijn ze te zien in Bozar in Brussel.

De Henry van de Velde Awards hebben al een lange geschiedenis. Met zijn drieentwintig edities is het de langstlopende Vlaamse prijs voor vormgeving. 

11-11-2016 8:30

Andermaal goed nieuws voor Maurice Mentjens. Na de HIP-award sleept hij ook een German Design Award in de wacht voor zijn ontwerp 'House of Smart'. Een nog grotere eer valt zijn ontwerp voor Kiki Stocksale ten deel.

House of Smart.

Voor het laatstgenoemde ontwerp voor een winkel in Maastricht ontvangt Mentjens de zogenoemde Gold Award. Dit is de hoogste onderscheiding die in het kader van de German Design Awards wordt uitgereikt. 

Kiki Stocksale.

De jury, die is samengesteld uit 44 kopstukken uit de internationale designwereld, waardeerde het werk van Mentjens vooral om het uitgekiende gebruik van de ruimte en de wijze waarop inrichting, productpresentatie en merkbeeld elkaar versterken.

De prijzen worden op 10 februari 2017 in Frankfurt uitgereikt.

www.mauricementjens.nl

Deel op Social Media07-11-2016 10:30

In het kader van het ‘Nationaal actieplan gereglementeerde beroepen’ heeft het Kabinet het voornemen om in 2017 te bezien of behoud van de titelwet voor interieurarchitecten nog passend is. Woensdag 30 november 2016 organiseert de bni in samenwerking met de BNA en BNO een debat over de toekomst van de interieurarchitect in Pakhuis de Zwijger, waarmee de organisaties de publieke discussie aftrappen.

Het debat gaat in op het recent verschenen rapport Van binnen naar buiten, Een onderzoek naar de rol van de wettelijke titelbescherming voor interieurarchitecten. Dit rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie van OCW en het Atelier Rijksbouwmeester. In het rapport wordt gepleit voor behoud van de wettelijke titelbescherming van interieurarchitecten.

Tijdens de discussieavond spreken onder meer dr. Barbara Heebels, mede-auteur van het rapport , en interieurarchitect Kees Spanjers. Voorts hebben de volgende personen al hun deelname aan het panel bevestigd: Ingrid van Zanten (ArtEZ), Jurjen Zeinstra (TUDelft), Odette Ex (Ex Interiors). Thema's die aan bod komen zijn onder meer de interieuropgave van de toekomst (en het belang van titelbescherming), de interieuropleiding van de toekomst (en het belang van research en development) en de interieurpraktijk van de toekomst (en het belang van samenwerking, verandering, branding)

De bijeenkomst vindt op 30 november plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.  Om 19:30 uur is de inloop, het inhoudelijke programma begint om 20:00 uur. De avond is gratis toegankelijk.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

 

07-11-2016 8:30

Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (stedenbouwkundige en kunsthistorica), oprichters van UNStudio, hebben afgelopen donderdag 3 november de BNA Kubus 2016 uitgereikt gekregen. Het duo ontving de prijs voor hun bijzondere verdienste voor de architectuur uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, waar het hoofdkantoor van UNStudio is gevestigd. De architectuurprijs werd dit jaar voor de 41ste keer uitgereikt.

De juryvoorzitter, Nathalie de Vries (tevens BNA-voorzitter) lichtte de keuze van de jury toe. De juryvoorzitter gaf aan dat het bureau zowel het creatieve als technische proces als geen ander beheerst: “Van Berkel en Bos omschrijven architectuur graag als een ‘sociale machine’. Geslaagd voorbeeld is het nieuwe station in Arnhem: de architectuur volgt de bewegingen van de reizigers. In het verlengde hiervan excelleert de ontwerptaal van UNStudio in beweging. Dat innovatieve karakter en absolute vakmanschap heeft een voorbeeldstellend en vernieuwend oeuvre opgeleverd.” Overige juryleden zijn: Steven Nobel (Zecc architecten), Ton Idsinga (publicist), Wienke Bodewes (CEO Amvest), Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond) en Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk).

Ten overstaan van een zaal vol met architecten, opdrachtgevers en relaties overhandigde burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de prijs aan het duo. “Een Amsterdams bureau dat wereldwijd aan de weg timmert, dat Rotterdam met een magnifieke brug tot een eenheid smeedde, Arnhem een station gaf van een allure die ons niet had misstaan in een nationale hoofdstad,” aldus Van der Laan.

De Kubus is het onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De Kubus is voor de 41ste keer uitgereikt. De BNA Kubus is voor het laatst uitgereikt in 2010 aan Neutelings Riedijk. Eerder ontvingen architecten als Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Van Gool, Stokla, Coenen, Benthem Crouwel, Van Velsen en Hannie & Aldo van Eyck de Kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam, het Rijksbouwmeesterschap en de RAI hebben de onderscheiding gekregen.

www.bna.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >