Nieuws


27-10-2016 8:58

Schaffenburg Office Furniture introduceert de DOME; een periodiek terugkerend kennis-evenement speciaal voor (interieur)architecten. Doel van dit evenement is kennisdelen, inspireren en discussiëren over spraakmakende thema’s binnen interieurinrichting. De eerste editie staat gepland op 10 november.

De eerste DOME wordt gehouden in Zwijndrecht, in het onlangs verbouwde interieur van Schaffenburg Office Furniture. Het interieur is ontworpen door één van de BNI-architecten van Schaffenburg, Malou Ronteltap.

Voor de spin-off van de DOME heeft Schaffenburg in samenspraak met EGM-architecten het thema ‘Virtual Reality versus architectuur’ gekozen. EGM laat de laatste technieken en ontwikkelingen binnen Virtual Reality zien en daarbij de praktische mogelijkheden voor (interieur)architecten. 

www.dome.schaffenburg.nl

Deel op Social Media
24-10-2016 8:30

Na 2 jaar van voorbereiding vond tijdens Dutch Design Week in Eindhoven -  die momenteel plaatsvindt - de officiële lancering plaats van het World Design Weeks Network (WDWN). Negen initiatiefnemers ondertekenden gedurende een speciale bijeenkomst de oprichtingsdocumenten waarmee een invulling wordt gegeven aan het programma en de communicatie voor de komende 3 jaar. 

Wereldwijd vinden jaarlijks meer dan honderd designweken plaats. Via het World Design Weeks Network (WDWN) willen organisatoren achter deze evenementen de samenwerking intensiveren om de kwaliteit en de inhoud van het aanbod te waarborgen. Belangrijke doelen zijn het versterken van de creatieve economie in het algemeen, en het ondersteunen van jong en nieuw talent in het bijzonder. 

Dutch Design Foundation (de organisatie achter Dutch Design Week) is één van de oprichters. De stichting vormt het bestuur van WDWN samen met de designweken van Barcelona, Beijing, Helsinki, Mexico, San Francisco, Seoul, Tokyo en Toronto. Het hoofdkantoor is gevestigd in Helsinki (Finland). Inmiddels hebben vijfendertig partijen van over de hele wereld zich aangemeld voor een lidmaatschap. 

Na bijeenkomsten in Milaan (april 2015, 2016) en Tokyo (november 2014, 2015) vond de officiële lancering van WDWN plaats tijdens de vijftiende editie van Dutch Design Week. Gedurende een speciale bijeenkomst op zaterdag 22 oktober bij Piet Hein Eek ondertekenden negen initiatiefnemers de oprichtingsdocumenten waarmee een invulling wordt gegeven aan het programma en de communicatie voor de komende drie jaar. 

DDW vindt momenteel plaats in Eindhoven. Negen dagen lang presenteren 2.500 nationale en internationale ontwerpers hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft. Met het thema ‘The making of’ brengt het evenement dit jaar een ode aan de makers en het maakproces. Op speciaal verzoek van de deelnemers gaat er dit jubileumjaar extra veel aandacht uit naar netwerkverbreding. Het evenement duurt nog tot en met 30 oktober.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 

21-10-2016 10:30

Op dit moment vindt de Biennale Interieur 2016 plaats. Van 14 tot en met 23 oktober tonen gevestigde bedrijven en jong talent in Kortrijk XPO hun kunnen op het gebied van woon- en projectinterieur. Het evenement is kleiner dan andere jaren. 

De Biennale Interieur is sinds jaar en dag vaste prik in de agenda’s van vele design- en interieurliefhebbers in Nederland en België. Op deze meubelbeurs, die dit jaar voor de 25e maal gehouden wordt, is van oudsher veel oog voor de cutting edge van de interieurwereld. Voor bezoekers en exposanten uit de lage landen (en daarbuiten) geldt de Biennale dan ook al jaren als een niet te missen evenement. Blijft dat imago ook in 2016 intact?

Een wandeling over de beurs leert dat het beursaanbod dit jaar kariger is dan op andere jaren. Waar de beurs lange tijd gold als het neusje van de zalm voor fabrikanten van projectmeubilair, zijn de vooraanstaande namen op dit gebied dit jaar grotendeels afwezig. En de bedrijven die er wel zijn, bezetten een kleinere beursstand. "Dat is een bewuste keuze", zegt de woordvoerster van de belgische fabrikant Bulo. "We hebben een internationale focus en moeten ons marketingbudget dus gespreid inzetten. We namen deel aan Maison et Objet in Parijs en zullen dit jaar bijvoorbeeld ook op de Orgatec in Keulen staan. Daarom hebben we ervoor gekozen om op deze thuisbeurs een kleinere stand in te richten. Eigenlijk is dat sowieso wel een trend in de hele markt."

Hoewel er in Kortrijk natuurlijk van alles te zien is - bijvoorbeeld bij allerhande verlichtingsbedrijven en op de presentatie The Floor is Yours, waar jonge ontwerpers hun kunnen tonen - valt het de doorgewinterde bezoeker op dat er ook heel veel bedrijven niet zijn. En de bedrijven die er wel zijn laten vaak het bestaande programma zien. Onze nieuwe producten presenteren we op de Orgatec, zegt een woordvoerder van Normann Copenhagen. Bij Belgische fabrikanten als Pami (met WorkSpace One) en ROB (met Kameleon) wordt Interieur overigens wel gekozen als platform voor een productintroductie. Toch lijkt het evenement iets van zijn sprankeling verloren te hebben. De aanduiding 'Milaan van het Noorden' moet tot nader order maar achterwege blijven. Kortrijk maakt de verwachtingen ditmaal niet helemaal waar.

18-10-2016 10:30

Het Groninger Museum presenteert begin volgend jaar Maarten Baas - Hide & Seek: de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas (1978). De tentoostelling opent de deuren op 18 februari 2017 en duurt tot en met 24 september 2017.

Hide & Seek is samengesteld door conservator hedendaagse beeldende kunst, design en mode Sue-an van der Zijpp en hoofdconservator Mark Wilson. Bij de tentoonstelling verschijnen ook twee publicaties, uitgegeven door Uitgeverij Lecturis.

Maarten Baas is een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal. Deze tentoonstelling bevat werken zoals Clay, Grandfather Clock en zijn afstudeercollectie Smoke, waarmee hij wereldberoemd werd. Speciaal voor de tentoonstelling creëert Maarten Baas nieuw werk. 

Eind 2009 werd Baas, als veruit de jongste ontwerper ooit, tijdens Design Miami bekroond met de Designer of the Year Award. Gerenommeerde musea waaronder het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert in Londen kochten zijn werk aan. Maarten Baas werkt voor exclusieve merken als Louis Vuitton, Swarovski en Dior.

Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. Door musea, critici, verzamelaars en het designpubliek wordt Smoke gezien als een iconische collectie van modern design.

Met Clay oogstte Baas veel lof op de Salone del Mobile in Milaan in 2006. Deze serie meubelen zijn met de hand gekleid en gemaakt van synthetische klei. Het MendiniRestaurant in het Groninger Museum is volledig ingericht met deze unieke, handgemaakte Clay-meubelen. De New York Times nam Clay en Smoke in 2012 op in de lijst van 25 ‘klassiekers van de toekomst’.

Tijd, melancholie en vergankelijkheid spelen een terugkerende rol in het werk van Maarten Baas. Een sprekend voorbeeld hiervan is het baanbrekende werk Real Time (2009). Door acteurs te filmen die gedurende 12 uur elke minuut handmatig de tijd aangeven, functioneren deze films als klok. Hiermee combineert hij de thema's theater, kunst, film en design. Een gigantische klok uit deze serie is sinds 2016 te zien op vliegveld Schiphol.

Het Groninger Museum volgt Maarten Baas al geruime tijd en koopt regelmatig werk van hem aan voor de collectie. De inrichting van het MendiniRestaurant in 2010 vormt hierin het hoogtepunt.

Maarten Baas is ambassadeur van de Dutch Design Week 2016 (22 tot en met 30 oktober, Eindhoven).

www.maartenbaas.com

Deel op Social Media 
 

18-10-2016 8:30

Nog een beetje tijd over in deze drukke dagen? Dan is het wellicht een idee om de komende week even langs Eindhoven te rijden. Aldaar gaat zaterdag namelijk de Dutch Design Week van starts.

Eregasten van de jubileumeditie zijn 2.500 nationale en internationale ontwerpers die de wereld net iets beter, slimmer, handiger en mooier maken. In Eindhoven tonen ze van 22 tot en met 30 oktober hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft. 

Tijdens Dutch Design Week (DDW) komen alle aspecten van design aan bod. Publiek, pers en bedrijfsleven krijgen een exclusieve blik achter de schermen en zien de toekomst met eigen ogen in de maak. Behalve enkele honderden tentoonstellingen en presentaties, biedt het evenement met lezingen, bijeenkomsten en seminars voldoende ruimte voor reflectie en debat. Ook is er tijd voor ontspanning – bijvoorbeeld tijdens een van de prijsuitreikingen, netwerkborrels of (live) muziekshows. 

Het omvangrijke programma speelt zich gedurende 9 dagen af op honderd locaties verspreid door de stad. 

www.ddw.nl


Deel op Social Media 
 

17-10-2016 10:30

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 uitgereikt aan Vincent Van Duysen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de Biënnale Interieur.

Vincent Van Duysen studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Van daaruit werkte hij zich op tot één van de meest gerespecteerde en vooraanstaande Belgische architect-vormgevers.

“De visie waarmee ik aan de slag ging sinds het begin van mijn loopbaan, inmiddels 30 jaar geleden, is hierin zeer bepalend geweest. Intuïtief voel ik sinds mijn studie architectuur aan dat vormgeving niet beperkt blijft tot het architecturale en zo breed mogelijk moet bekeken worden zonder onderscheid tussen interieur, meubelontwerp en architectuur”, legt Van Duysen uit.

De jury looft de focus op de essentie en de klassieke esthetiek die Van Duysen nastreeft. Zijn ontwerpen zijn sober, maar toch warm en vol leven. Hierdoor hebben zijn ontwerpen steevast een tijdloosheid en is het werk ook duurzaam, aangezien veel van zijn ontwerpen zeer lang in productie blijven.

Vincent Van Duysen runt zijn eigen bureau. Zijn veelzijdige praktijk en zijn visie, waarin hij architectuur, interieur en object samenbrengt, geven volgens de jury een grote meerwaarde aan zijn vormentaal. Door het functioneren van meubels en objecten in ruimtelijke context te bekijken, weet Van Duysen techniciteit en functionaliteit uitmuntend te verzoenen met zijn eigen artistieke signatuur.

Sven Gatz: “Van Duysen is één van de bekendste een meest gelauwerde designers in Europa. Het werk van van Duysen belichaamt het beste van het Belgische design. Hij combineert precisie en puurheid met een elegant licht- en lijnenspel en aandacht voor het materiaal. In die zin staat het werk van Vincent Van Duysen in verbinding met onze rijke traditie van de Vlaamse meesters en het ambachtelijke.”

“Wat het werk van Vincent van Duysen zo sterk maakt, is de emotionele verbinding tussen de gecreëerde ruimte en de mensen die de ruimte innemen”, vult de jury aan.
Als kersvers creatief directeur van de Italiaanse meubelgroep Molteni&C, bewijst Van Duysen dat zijn totaalvisie tegelijkertijd modern én tijdloos is. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller.

De uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 vond plaats op de 25e editie Internationale van de Biënnale Interieur In Kortrijk. Onlangs riep deze Biënnale hem uit tot “Designer van het jaar”.

www.interieur.be

Deel op Social Media
 

12-10-2016 10:30

Na vijf edities in Zaandam vindt de volgende editie van Design District weer plaats in de monumentale Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Dat meldt het organiserende Puur Design Producties.

"Onbekend terrein is het niet voor ons als organisatie, want de oude koffie- en tabaksfabriek vormden van 2004 tot 2011 ook het decor voor het evenement, destijds onder de naam 100% Design.", aldus een woordvoerder. "Inmiddels heeft de karakteristieke en indrukwekkende fabriek een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst bemachtigd. Dit, samen met de vele nieuwe architectonische hoogstandjes die Rotterdam er de afgelopen jaren bij heeft gekregen, lijkt ons een goede reden om hier de vijftiende editie plaats te laten vinden.

Design District 2017 vind plaats van 7 tot en met 9 juni 2017.Het concept blijft ongewijzigd: fabrikanten, importeurs, agenten en ontwerpers van hedendaags interieurdesign tonen hun nieuwste producten aan het professionele publiek.

www.designdistrict.nl


Deel op Social Media 

12-10-2016 10:00

Een werkplek vraagt om een efficiënte inrichting en moet bijdragen aan de gezondheid van medewerkers. Planten zorgen voor een goed binnenklimaat; ze filteren CO2, leveren zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid, brengen sfeer en dempen geluid. Om deze functie optimaal te kunnen vervullen introduceren Specialist in systeemwanden Spaces4you en interieur beplanter Bruinsma Natuurlijk een 'groene systeemwand'.

"Er is nu een systeemwand waar planten in zijn geïntegreerd; dat maakt een aantrekkelijke, groene en efficiënte projectinrichting mogelijk", stelt een woordvoerder. Het product heet Green+ Partition; en is vorige maand op de markt gekomen.

Kantoorruimte wordt er niet goedkoper op. De vraag om slimme interieurproducten die het vloeroppervlak optimaal benutten is groot. Uit recent onderzoek van het ‘Center for People and Buildings’ blijkt dat geluidsoverlast en een slecht binnenklimaat als storend worden ervaren. "Met  ‘Green+ Partition’ kunnen werkplekken eenvoudig worden gescheiden, terwijl er auditieve en visuele privacy wordt gecreëerd en de planten zorgen voor een gezonder werkklimaat."

Het modulaire wandsysteem is volgens beide aanbieders toepasbaar in elke ruimte en eenvoudig te combineren met andere wandsystemen. "De systeemwand wordt gemonteerd tussen de vloer en het plafond, is beschikbaar in verschillende hoogten en zowel ruimte-scheidend als vrijstaand te gebruiken. Standaard is de Green+ Partition aan één zijde voorzien van beplanting."

De planten in de systeemwand groeien op een semi hydrocultuursysteem. Ze hebben slechts één keer per maand water nodig. Er zijn geen pompsystemen of wateraansluitingen nodig. "Er kan gekozen worden voor een solitaire beplanting met een rustige uitstraling of een beplantingsmix voor een gevarieerde levendige uitstraling. Een onderhoudscontract biedt de mogelijkheid om de verzorging van de planten volledig uit handen te geven."

www.spaces4you.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >