Nieuws


28-09-2015 9:00

Het onderwijs is voortdurend in beweging. En ook het ontwerp van onderwijsgebouwen verandert. Alle reden dus voor een thema-avonbd over scholenbouw. de bijeenkomst wordt op 1 oktober hehouden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en wordt georganiseerd door nai010.
 

De bouw van basisscholen is veranderd. Schoolleiders stellen dat er veel achterstallig onderhoud is en willen gebouwen verduurzamen. Door maatschappelijke ontwikkelingen zien we steeds meer basisscholen veranderen in brede scholen, integrale kindcentra en kulturhusen. Tegelijk is in het onderwijs een paradigmawissel gaande waardoor de traditionele lokalen aangepast moeten worden aan nieuwe onderwijsvormen.

"De komende jaren zal het verbouwen van basisscholen de opgave zijn, in plaats van nieuwbouw in de wei", aldus een woordvoerder van uitgeverij nai101. "De Scholenbouwatlas brengt deze verbouwopgave gestructureerd in beeld, door thematisch te laten zien wat in Nederland mogelijk is. Zijn de schoolbesturen voldoende voorbereid op het zorgvuldig verbouwen van de bestaande voorraad? Wat zijn kansen en bedreigingen van bestaande schoolgebouwen? Onderzoekers van de Scholenbouwatlas brengen hun stelling op deze avond naar voren en gaan daarover in debat."

Programma:

19.30 uur: Opening door Marco van (Ruimte-OK)

19.35 uur: Vraaggesprek met Dolf Broekhuizen (redacteurScholenbouwatlas) over de achtergrond en doelstellingen van de Scholenbouwatlas

19.40 uur: Vraaggesprek met Liesbeth van der Pol over de relevantie verbouwopgave en omgang met bestaande gebouwen

4 AUTEURS - 4 GEBOUWEN - 4 STELLINGEN - 4 THEMA’S

19.45 uur:      GEBRUIKER: Marco van Zandwijk

Bouwopgave en kansen voor de gebruiker

20.00 uur:      ARCHITECT:  Frido van Nieuwamerongen

                     Mogelijkheden van bestaande gebouwen

20.15 uur:      FINANCIËN: Michel Geertse

Co-creatie bij bouwen en verbouwen basisscholen

20.30 uur:      DE WIJK: Guido Wallagh

                     Relatie basisschool met de wijk

21.00 uur:      in gesprek, vragen

21.30 uur       einde

www.nai010.com

Deel op Social Media

 

   

25-09-2015 13:33

Werk van jonge, net afgestudeerde talenten en van gesettelde ontwerpers, zoals Studio Makkink & Bey. Voorbeelden van social design, maar ook objecten uit de 3D-printer. En naast de kleurrijke installatie #Orchids praktische producten met het predicaat 'Goed Industrieel Ontwerp'. Met maar liefst dertig vernieuwende projecten, presentaties en producten bruist het tijdens de Dutch Design Week van verbeeldingskracht bij Yksi Expo.

De Yksi-ruimten worden zelfs uitgebreid met tijdelijke units van het modulaire AirClad systeem, met daarin onder andere enkele hotelkamers en het Perscentrum van DDW.
 
‘What if...’ is het thema van de veertiende editie van de Dutch Design Week 2015, van 17 tot en met 25 oktober. De organisatie eert en benadrukt daarmee de verbeeldingskracht van ontwerpers met hun innovatieve concepten, producten en objecten en hun telkens weer verrassende experimenten en cross-overs. Yksi bevindt zich in het hart van dit evenement en toont tijdens de DDW meer dan dertig projecten, presentaties en producten die dit thema tastbaar maken.

Zo is bij Yksi werk te zien van jonge, net afgestudeerde talenten, zoals het collectief Blanco, maar ook van ontwerpers van naam en faam, zoals het duo Rianne Makkink & Jurgen Bey – dit jaar ambassadeurs van DDW. In samenwerking met ambachtslieden in India en Imperfect Design combineert studio Makkink & Bey design, lokale cultuur en vakmanschap tot producten zoals de reeks Blue Pottery en de Cheesemaker.

Yksi laat ook voorbeelden zien van krachtige eigentijdse bewegingen zoals social design en duurzaam ontwerpen. Studio Ro-Smit presenteert de resultaten van samenwerking met mensen met een verstandelijke beperking van de antroposofische zorginstelling Scorlewald in Schoorl, Noord-Holland. En ontwerper Diederik Schneemann presenteert eikenhouten meubels, die zijn ontwikkeld in samenwerking met de sociale werkplaats ‘De Delft’ in Rotterdam. En wat te denken van kleurstof uit tulpen, leer van palmbladen en biolaminaat uit aardappelzetmeel. Op basis van de natuur om ons heen vindt Tjeerd Veenhoven nieuwe materialen en productietechnieken uit, ontwikkelt nieuwe producten en toepassingen en geeft op deze manier aanzetten voor duurzaam ondernemen.

Het is slechts een greep uit de veelzijdige projecten, presentaties en producten die bij Yksi te zien zijn tijdens DDW 2015.

http://www.yksi.nl/

 

Deel op Social Media

 

22-09-2015 8:30

Monadnock, i29 interior architects, Ex Interiors en MMX Architecten zijn genomineerd voor de ARC15 Interieur Award. Dat heeft de jury, onder leiding van Diederik Fokkema, bekend gemaakt. Deze Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek.

Op 19 november aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Energiehuis te Dordrecht. De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 62 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens is teruggebracht tot een shortlist met zes projecten. Hieruit nomineerde de jury vier projecten die ze op 29 september zal bezoeken. Naast Koninklijke Tichelaar in Makkum, zijn dat Shop 03 in Amsterdam, Koninklijke Auping in Deventer en Botel in Amsterdam.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking die vaktijdschrift de Architect met haar partners organiseert op 19 november 2015. Dit jaar zal dat plaatsvinden in het sfeervolle Energiehuis in Dordrecht. De prijsuitreiking wordt voorafgegaan door het ARC15 Lab, een verrassend dagprogramma dat het thema van de volgende generatie architectuur vanuit verschillende invalshoeken belicht.

De ARC15 Awards worden mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Plan@office, Kubus, Gira, Desso, Rohde&Grahl en Gabriel.

Deel op Social Media 

18-09-2015 7:27

Dutch Design Week (DDW) lanceert een nieuwe website. Het geheel vernieuwde platform werd ontwikkeld in samenwerking met bureaus Fabrique en Freshheads. Bezoekers kunnen er vanaf deze week terecht voor het volledige programma van de veertiende editie, van 17 t/m 25 oktober in Eindhoven.

Aan de campagne ter ondersteuning van DDW’s thema 2015 (‘What if…’) is vorm en invulling gegeven door ontwerpbureau Fabrique uit Rotterdam. Internetbureau Freshheads uit Tilburg tekende voor de nieuwe website, die deze week officieel in gebruik is genomen.

Om publiek beter de weg te wijzen door DDW’s omvangrijke negendaagse programma, is bij de ontwikkeling van de nieuwe site gekozen voor een thematische indeling en functionaliteiten die voldoen aan hedendaagse interneteisen. Onder meer een verbeterde zoekfunctie binnen het programma, designroutes en een overzichtelijk blokkenschema optimaliseren het gebruiksgemak.

Wout Withagen, directeur Freshheads:  ‘DDW is een sterk merk met internationale ambities. Op basis van de campagne en identiteit van Fabrique hebben wij een website gerealiseerd die het karakter van het evenement goed visualiseert: creatief, interactief en vol beleving.’

Negen dagen lang presenteert DDW op bijna 100 locaties processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Het volledige programma van de veertiende editie staat vanaf deze week online.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 

14-09-2015 8:30

Vorige week vond in Rotterdam de feestelijke lancering plaats van Dutch Design Miniatures het wereldwijde online verkoopkanaal voor de exclusieve collectie van meer dan 100 Nederlandse iconische stoelontwerpen van Supermodels als 3D geprint miniatuur.

In het bijzijn van het merendeel van de (nog in leven zijnde) Nederlandse ontwerpers van deze iconische stoelen werd deze collectie met een fraaie tentoonstelling gelanceerd.Om te bepalen welke ontwerper deze tentoonstelling zou openen deden zij eerst gezamenlijk een typisch Nederlandse stoelendans. Topontwerpers als Roderick Vos en Richard Hutten namen het op tegen onder andere het duo Kranen/Gille en Ruud – Jan Kokke.

www.dutchdesignminiatures.com

Deel op Social Media 


 

13-09-2015 8:30

Ontwerper Paul Mijksenaar krijgt op 24 oktober tijdens de Award Show van Dutch Design Awards de BNO Piet Zwart Prijs 2015 uitgereikt. Paul Mijksenaar is dé specialist op het gebied van information design en ‘wayfinding’. Hij weet ingewikkelde informatie glashelder over te brengen en zijn bureau heeft internationale bekendheid verworven met bewegwijzering voor grote vliegvelden wereldwijd.

Bij het Nederlandse publiek is Mijksenaar vooral bekend vanwege zijn bewegwijzering voor Schiphol. Sommigen zullen hem ook nog kennen van zijn sprekende columns in NRC Handelsblad “Mijks Repair Shop” (2004/2005).

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs 2015 werd gevormd door Timo de Rijk/voorzitter BNO en juryvoorzitter, Hans Dirken, Joost Grootens, Ed van Hinte, Christien Meindertsma en Koert van Mensvoort. Madeleine van Lennep/directeur BNO was secretaris. Rond veertig ontwerpers en andere professionals uit de Nederlandse ontwerpwereld hebben kandidaten voorgedragen. De jury heeft unaniem besloten de BNO Piet Zwart Prijs 2015 toe te kennen aan Paul Mijksenaar.

Uit het juryrapport: “In een complexer wordende wereld zijn information design en wayfinding steeds relevanter. Paul Mijksenaar (1944) heeft zich altijd opgesteld als de ambassadeur van de eindgebruiker in de richting van opdrachtgevers, producenten, architecten en technici. Met deze keuze, die uitdrukkelijk ook een stijlkeuze is, wil de jury een specifieke positie waarderen: namelijk die van een ontwerper die zich analytisch en empathisch opstelt en wiens missie het is om dienstbaar te zijn. Huidige ontwerpers die zich succesvol toeleggen op datavisualisatie en zich met name digitaal profileren, zijn in grote mate schatplichtig aan Mijksenaar. Zijn manier van ontwerpen, gebaseerd op data-analyse en organisatie, is even essentieel als urgent voor de toekomst. Zijn toegankelijk geschreven publicaties, zijn hoogleraarschap aan de TU-Delft en zijn publieke optredens hebben alle effectief bijgedragen aan de verspreiding van zijn gedachtegoed. Dat doet ook de recentelijk ingestelde ‘Paul Mijksenaar Award’, gericht op functioneel design.” 

De BNO Piet Zwart Prijs 2015 wordt uitgereikt tijdens de awardshow van Dutch Design Awards. Deze vindt plaats te Eindhoven, op 24 oktober, en vormt de grande finale van Dutch Design Week. Het werk van Paul Mijksenaar zal te zien zijn in de tentoonstelling van de Dutch Design Awards, van 17 t/m 25 oktober in het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een excellent ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie heeft ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers. Tussen 1983 en 2013 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan: Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Nel Verschuuren, Jan Bons, Bruno Ninaber van Eyben, Gert Dumbar, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, Gerard Unger en Ulf Moritz.

www.bno.nl

Deel op Social Media 

12-09-2015 8:00

Vanaf zaterdag 12 september 2015 toont Design museum Gent een nieuwe opstelling met het werk van ontwerper Maarten Van Severen (1956-2005) als uitgangspunt. Het gaat om een wisselende presentatie die de komende vijf jaar andere en nieuwe ontwerpen toelaat en waarin de focus vooral zal liggen op Belgisch design.

De expo ‘Maarten Van Severen & Co’ is opgevat als illustratie van een attitude. De tentoonstelling laat zien wat vormgeven voor Maarten Van Severen betekende. Over generaties en nationaliteiten heen brengt ze zijn ontwerpen in verband met die van anderen: designers, architecten en kunstenaars van wie het werk hem inspireerde of verwantschap vertoont met het zijne. De selectie  weerspiegelt designaspecten die inzicht geven in de ontwerpvisie van Maarten Van Severen en die nog steeds relevant zijn voor hedendaagse ontwerpers. 

Eva Van Regenmortel van The Maarten Van Severen Foundation stelde de presentatie samen in opdracht van Design museum Gent. Zij realiseerde de afgelopen jaren de ontsluiting van het archief van Maarten Van Severen en was daardoor goed geplaatst om zijn achtergrond, denkwereld, interesses en drijfveren te vertalen in een boeiende presentatie. De scenografie is van de hand van Robbrecht en Daem architecten.

www.designmuseumgent.be

Deel op Social Media 

09-09-2015 8:30

Waardecreatie is de sleutel voor succesvolle projecten en gebieden. Opgaven zijn complexer, dat leert de crisis ons. Er is dus een duidelijke behoefte aan het beter benutten van de toegevoegde waarde van de architect. De BNA introduceert daarom de Waardenkaarten, zes in totaal, met ieder een eigen handreiking hoe de vaak impliciete waarde van het vak expliciet te maken.De Waardenkaarten bieden een praktische handleiding hoe waarde ontstaat. Medio november start de BNA met een nieuwe reeks expertmeetings ‘Co-Creating Value’, die elk een waarde centraal stellen. De eerste bijeenkomst staat in het teken van de waarde ‘duurzaam en innovatief’.

BNA directeur Fred Schoorl: "Een goed gesprek over waarden helpt architecten én opdrachtgevers om te komen tot de essentie van een opgave. De Waardenkaarten claimen geen antwoorden te geven in het bredere maatschappelijke waardendebat, maar richten zich primair op waardecreatie bij ontwerp- en bouwprojecten. Met de Waardenkaarten wil de BNA architecten een handreiking doen een onderscheidende waardepropostie te ontwikkelen en de kwaliteit van het gesprek tussen opdracht­gever, gebruiker en architect bevorderen."

De Waardenkaarten zijn een instrument voor architecten om scherp te krijgen wat de onderliggende vraag of opgave is. Zij helpen architecten door te vragen naar de belangrijkste waarden voor opdrachtgevers. Opdrachtgevers krijgen zo beter zicht op hoe de creatieve oplossingen, adviezen, diensten en ervaring van de architect kan zorgen voor het bereiken van het beoogde eindresultaat en een goed bouwproces.

In het najaar van 2015 start de BNA met een reeks bijeenkomsten onder de naam ‘Co-creating Value’. Daarin staat telkens een andere set van waarden centraal. Architecten en opdrachtgevers ontmoeten elkaar en gaan een inspirerend gesprek aan over hoe zij deze waarden nastreven in hun projecten. En hoe ze elkaar daarbij kunnen helpen. De bijeenkomsten worden waar mogelijk georganiseerd in samenwerking met organisaties van opdrachtgevers. Medio november wordt de reeks gestart met het thema ‘duurzaam en innovatief’, een actueel thema waar de architectenbranche nog markt heeft te winnen. Binnenkort maken we het programma bekend via de BNA website en nieuwsbrief.

De Waardenkaarten zijn net als de Dienstenkaarten in samenwerking met Alijd van Doorn (Management for Architecture) ontwikkeld. De BNA Waardenkaarten sluiten aan bij de categorieën van BNA Beste Gebouw van het Jaar en zijn een vervolg op de succesvolle BNA Marktkaarten en Dienstenkaarten.

www.bna.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >