Nieuws


27-07-2015 8:30

De marketingafdeling van Heineken in Zoeterwoude is onlangs opgeleverd door de firma Thereca uit Hasselt met diverse merken, waaronder Palmberg kantoomeubilair. "Er werd gezocht naar een ontwerp waarbij transparantie en ruimte voor inspiratie voorop stond", aldus een woordvoerder.

Thereca heeft het gehele project turn key aangenomen, van ontwerp tot realisatie inclusief installatie werkzaamheden. "Het eindresultaat is verbluffend. De afdeling heeft alle tools tot haar beschikking. Ook is er een lange presentatiewand met wissellijsten voor actuele reclame uitingen."

Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen en innovatieve LED-verlichting. "De ruimte straalt kwaliteit en rust uit. Een zeer prettige omgeving om spraakmakende reclame uitingen te creëren."

www.thereca.nl
www.palmberg.nl

Deel op Social Media 

24-07-2015 8:30

‘What if...’ is het thema vanDutch Design Week (DDW) 2015. De organisatie eert en benadrukt daarmee de verbeeldingskracht van ontwerpers. Hun beste antwoorden zijn tijdens de 14de editie (van 17 t/m 25 oktober) te zien in de vorm van concepten en producten, experimenten en cross-overs. De campagne ter ondersteuning van het thema wordt verzorgd in samenwerking met ontwerpbureau Fabrique. Vanaf deze week staan de eerste programmaonderdelen online.

DDW ziet ‘What if...’ als dé vraag waarmee creativiteit en vernieuwing begint. Ontwerpers realiseren de meest uiteenlopende vormen van innovatie door anders te kijken naar het bestaande, zich niet neer te leggen bij de status quo, en door steeds te zoeken naar alternatieve antwoorden en oplossingen.

Martijn Paulen, directeur DDW: "Het stellen van de juiste vragen is de motor van verbeeldingskracht. Designers denken na over hoe we straks leven en samenleven. Zij durven alles te bevragen, te dromen van een ander antwoord en dat vorm te geven. Zo leggen ze de basis voor innovaties van de toekomst."

De organisatie verwacht dit jaar 2.400 deelnemers, die verspreid over tachtig locaties hun nieuwste werk zullen presenteren. In september is het complete programma bekend; een preview staat inmiddels online. Tot de hoogtepunten behoren vaste waarden als de Graduation Show van Design Academy, de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Design Awards, de presentatie van Dutch Invertuals en de exposities in het Klokgebouw (onder artdirectorschap van Guus Kusters en Maarten Kolk). Daaronder de Volvo Design Challenge, waarbij jonge ontwerpers (Borre Akkersdijk, Lilian van Daal, Brit van Nerven, Bob Schiller en Jólan van der Wiel) reageren op de snelle technologische ontwikkelingen van de auto en onze beleving ervan in de toekomst. Ook de expositie ‘Mind the Step’ (van de Technische Universiteiten Eindhoven, Delft en Twente) toont design en technologie van de toekomst.

Andere creatieve broedplaatsen en initiatieven die met (inter)nationale exposities bijdragen aan het programma zijn Hallenweg, Material Sense, MU, Piet Hein Eek, Sectie C, TAC, Yksi en Kazerne.
Het nieuwe label by TextielMuseum bundelt de collectie van het TextielMuseum en het vakmanschap van TextielLab, en presenteert zich tijdens DDW onder artdirectorschap van Jongeriuslab. Bij Broeinest presenteren Baars & Bloemhof diverse samenwerkingen tussen de industrie en de creatieve sector, met werk van o.a. De Inituïtiefabriek, Lex Pott, OS Δ OOS en Studio Mieke Meijer. De expositie ‘Thing Nothing’ bij Van Abbemuseum (onder curatorschap van Thomas Widdershoven, Jan Konings, Ina Hollmann en Agata Jaworska) toont de rol van design in een dematerialiserende wereld.

Het festivalgevoel wordt dit jaar versterkt met de introductie van DDW Music, een samenwerking tussen DDW, de Effenaar en boekingsbureau Friendly Fire. Gedurende de week zijner op verschillende locaties in de stadliveoptredens, gratis toegankelijk op vertoon van een DDW passe-partout. Voor de DDW Music Specials in de Effenaar en het Muziekgebouw zijn losse kaarten verkrijgbaar.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 

13-07-2015 10:00

Opdrachtgevers vragen vaker om energieneutrale gebouwen. Steeds meer architecten pakken deze vraag op door energieneutraal te ontwerpen. Het ontwerp van een gebouw is van groot belang om in 2020 energieneutrale gebouwen te realiseren. In 2020 een wettelijke vereiste. Om dit doel te bereiken kan het tempo wel omhoog volgens partijen in de bouw. Dit blijkt uit onderzoek van de BNA  en de Monitor Bouwketen.

In de komende jaren gaat Nederland steeds energiezuiniger bouwen, tot (bijna) energieneutraal in 2020. Daarbij komen de eisen rond de milieubelasting van het materiaalgebruik van bouwwerken. Dit ligt vast in Europees en Nederlands overheidsbeleid. Zeer energiezuinig en energieneutraal bouwen biedt voordelen bij nieuwbouw, maar ook bij renovaties leveren vergaande energiebesparings-maatregelen voordelen op.

Opdrachtgevers vragen in toenemende mate om energiezuinig ontwerpen en bouwen. Bij 61% van de bureaus is dat incidenteel het geval. Bij 35% komt het vaker voor. Bij 6% van de bureaus wordt in meer dan de helft van de gevallen gevraagd om een energie neutraal ontwerp. Bij 1% van de bureaus altijd.

Voor de realisatie van Nearly Zero Energy gebouwen wijzen veel architectenbureaus, maar ook andere bouwpartijen, op het belang van een energieneutraal ontwerp. Bouwkundige maatregelen en installatietechnische maatregelen worden ook genoemd door architectenbureaus. Ongeveer 10% van de bureaus wijst ook op het gedrag van de eindgebruiker.

Deel op Social Media 

 

06-07-2015 9:17

Amsterdam Oost maakt deze zomer plaats voor het nieuwe ‘Grand Café De Tropen’, gevestigd in het indrukwekkende monument van het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen). Een levendige hotspot, midden in Amsterdam, met een groot zonnig terras aan het Oosterpark, dat wordt teruggeven aan de Amsterdammers. Studio Piet Boon is verantwoordelijk voor het interieur en de inrichting, waarbij de historische elementen van het pand in acht worden genomen en er een goede balans wordt gezocht tussen het park, recreatie en het monumentale pand.

De opening van De Tropen staat gepland voor augustus. Het vernieuwde grand café telt 90 zitplaatsen binnen en 100 zitplaatsen buiten op het zonnige, ruime terras aan het Oosterpark. Met de huidige renovaties van het Oosterpark worden de poorten geopend naar de binnentuin van het KIT. De Tropen wordt zowel toegankelijk voor bezoekers van het Tropenmuseum als bezoekers van buitenaf. De Tropen gaat een prachtige recreatieruimte vormen tussen Amsterdam Oost en het Oosterpark.

Het interieurconcept en de inrichting van De Tropen zijn ontworpen door studio Piet Boon en blijven dicht liggen bij de oorspronkelijke waarden van het monumentale pand; groen, werelds & historisch. Studio Piet Boon staat bekend om het vinden van een balans tussen individualiteit, functionaliteit en esthetiek en slaat met het concept van De Tropen een brug tussen kunst, cultuur, architectuur en de bijzondere geschiedenis van het monumentale pand van het KIT. De bijzondere band met het Tropenmuseum wordt benadrukt door het tentoonstellen van unieke culturele objecten afkomstig uit de collectie van het museum, waarmee de authenticiteit en schoonheid van de locatie worden geaccentueerd. Het vernieuwde uiterlijk en karakter van De Tropen benadrukt de nieuwe sociale functie voor zowel museumbezoekers als bezoekers van buitenaf.

Het KIT is een indrukwekkend monumentaal pand gelegen aan de Mauritskade in Amsterdam. Een diversiteit aan bedrijven en organisaties met een sterke focus op duurzame  ontwikkelingen  en interculturele  samenwerking, vindt hier een thuis. Hier ontmoeten zij elkaar met een gezamenlijke grensverleggende visie en ontstaan er vruchtbare samenwerkingen. Eén  van deze organisaties  is  het  Tropenmuseum waar culturen tot leven worden gewekt door prachtige kunstwerken,  historische foto’s, muziek en film. Daarnaast is het gebouw van KIT beschikbaar voor congressen, vergaderingen, bruiloften en evenementen. 

www.pietboon.nl

Deel op Social Media 

 

06-07-2015 9:16

Tijdens de Dutch Design Week van 17 tot en met 25 oktober 2015 organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor de tweede keer de tentoonstelling In No Particular Order. Op deze tentoonstelling zal werk te zien zijn van 38 veelbelovende ontwerpers uit verschillende disciplines variërend van architectuur, mode, product, grafisch tot e-cultuur. Zij ontvingen in 2014/2015 een jaar lang een werkbeurs van het Stimuleringsfonds om hun carrière verder te ontwikkelen.

Net als vorig jaar heeft het Stimuleringsfonds Agata Jaworska uitgenodigd als curator voor de tentoonstelling. De presentatie geeft aan de hand van 38 verschillende perspectieven en projecten inzicht in een nieuwe generatie ontwerpers. Niet alleen het werk wordt tentoongesteld. Dit jaar legt Jaworska onderliggende mechanismen en structuren bloot. ‘Ik probeer in kaart te brengen hoe de ontwerpers te werk gaan, in welke werelden of netwerken ze opereren en wie hen inspireert’, geeft Jaworska aan. ‘Bezoekers kunnen straks door een landschap van relationele netwerken dwalen, waarin a number of journeys through contentmogelijk zijn.’

De tentoonstelling toont werk van Alicia Ongay-Perez, Amber Veel, Anne Dessing, Arnout Meijer, Barbara Langendijk, Bennie Meek, Bora Hong, Britta Tan, Christa van der Meer, Donna Verheijden, Femke Herregraven, Gijs de Heij, Henriette Waal, Henrik van Leeuwen, Hozan Zangana, Anton Lamberg, Jelle Mastenbroek, Jesse Howard, Jon Stam, Jonas Lund, Joris Strijbos, Maison the Faux, Jurjen Versteeg, Marjan van Aubel, Mark Sturkenboom, Matthijs Munnik, Maurizio Montalti, Nicky Assmann,  Noon Sanpatchayapong, Ricky Rijkenberg, Ricky van Broekhoven, Rogier Arents, Sander Wassink, Sjoerd ter Borg, Thomas Vailly, Tuomas Markunpoika, Viktor Hachmang en Yuri Veerman.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 


 

03-07-2015 8:29

In Brussel wordt binnenkort (ra ra in welke maand?) het evenement Design September gehouden. Eén van de attracties is een tentoonstelling over het werk van Xavier Lust. Het evenement wordt gehouden de Botanique.

Sinds 2000 verovert de Brusselse ontwerper prestigieuze, internationale merken, waaronder MDF Italia, Driade, De Padova, Cerruti Baleri, Fiam en Extremis. Zijn stijl wordt gekenmerkt door sobere en elegante curves. Hij is bezeten van technologische en esthetische uitdagingen en vond een vernieuwende techniek uit om metalen oppervlakken te vervormen. Dankzij dit procedé creëert hij - zonder een mal - mooie ronde vormen, waarin de materie tot uitdrukking komt in een natuurlijke, vloeiende en buitengewoon lichte beweging. Deze techniek biedt paradoxaal genoeg een tienmaal hogere weerstand en is daarenboven spaarzaam op het vlak van materiaal en productiemiddelen.

Hij behaalde talloze prijzen, waaronder de bijzondere vermelding van de Compasso d'Oro die hem in 2004 werd toegekend in Milaan voor zijn «Grande Table». Zijn werken zijn zowel te vinden ten huize van liefhebbers en verzamelaars, als in de publieke ruimte.

In 2005 besluit Xavier Lust zijn actiegebied uit te breiden en onderzoekt hij ook «design voor allen» in het stedelijk weefsel. Omdat hij bekommerd is om verkeer en mobiliteit, ontwerpt hij verschillende werken rond stedelijk meubilair in Brussel, waaronder de bankjes op de Kunstberg. In 2010 won hij de wedstrijd van de MIVB en maakt hij het ontwerp voor de 2700 bus- en tramhokjes in Brussel die deze herfst geplaatst zullen worden.Parallel met zijn activiteiten als binnenhuisarchitect en de creatie van stukken die op grote schaal op de internationale markt worden verkocht, maakt Xavier Lust ook exclusievere stukken, bestempeld als «Art-Design». Dit zijn functionele verzamelobjecten die op intiemere wijze en in beperkte oplage worden vervaardigd en waarvan de creatie niet onderworpen is aan de parameters van het zuinig produceren.

Zijn tentoonstelling in de Botanique biedt een overzicht van zijn verschillende designgebieden en stelt werken voor die symbool staan voor zijn artistiek traject, alsook recente onuitgegeven stukken die voor het eerst zichtbaar zijn in Brussel. Xavier Lust is geboren in 1969. Hij woont en werkt in Brussel, waar hij zijn designstudio heeft opgericht. Hij studeerde in 1992 af aan Saint-Luc Bruxelles, en is een veel geziene spreker op internationale conferenties over design. Hij nam deel aan talloze tentoonstellingen over de hele wereld. In 2007 wijdde GHI - Grand-Hornu Images (nu CID) een retrospectieve aan hem. Zijn werken zijn vertegenwoordigd in talloze permanente museum- en institutionele collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum (Amsterdam) en het Musée des Arts Décoratifs (Parijs). Hij werkt ook samen met verschillende kunstgalerieën over de hele wereld.

www.botanique.be

Deel op Social Media 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >