Nieuws


24-06-2015 9:17

"We kijken terug op een zeer geslaagd Design District!", aldus het organiserende Puur Design Producties over het onlangs gehouden evenement. "Deze (wederom) zonnige dertiende editie van het vakevenement voor interieurdesign heeft 5.500 bezoekers getrokken."

Onder de 125 deelnemers van de gevestigde orde van fabrikanten en agenten bevonden zich 30 nieuwe deelnemers en van de 24 ontwerpers op het Designer District was wel meer dan de helft helemaal nieuw. "In de tuin van Taets stonden nog eens 13 deelnemers en was de DUMbar een groot succes. Er was voldoende inspiratie op te doen bij de studenten  van het Hout- en Meubileringscollege en met de off site locaties, al dan niet bereikbaar met een MINI, gaf Design District weer een compleet overzicht voor de design liefhebber!"

Deelnemers hadden in grote getalen een product ingezonden voor de District Awards. De jury, bestaande uit  Jelle Hekstra – StrandNL, Daan Schipper - ING, Jelle Thomas - Govino, Imre Tigchelaar - de Inrichting en Guus van Maarschalkerweerd - Designconnector, had een flinke kluif aan de 81 inzendingen dit jaar. "Producten en stands zijn beoordeeld op originaliteit, uitstraling, eigenheid en mate waarop zij aanvullend zijn op de collectie en het merk. De rondgang van de jury op de beursvloer leidde tot de volgende uitslag: de wild card was voor de lamp fresnel van Dirk Vander Kooij, opgenomen in de collectie van Tuttobene. Een nominatie werd toegekend aan Jacco Maris met de wandlamp mrs.Q. De 3e prijs ging naar de Beehive van Marc de Groot. De 2e prijs was voor DUM met het tafelsysteem Beech Connect. De 1e prijs was voor de stoel alumni alpha van Jesse Visser en Geke Lensink voor EQ+; Een volledig uit aluminium plaat gevouwen stoel waarbij de vouwen zodanig gekozen zijn dat er een comfortabele zit wordt gecombineerd met een prikkelend uiterlijk. De jury waardeert het doorzettingsvermogen het stoeltje in NL te produceren. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar niet is minder waar."

Het selecteren van de beste stand was dit jaar niet makkelijk omdat – net als ieder jaar – het niveau van de presentaties hoog lag. Maar opvallend was de presentatie van Ontwerplabel vij5. "Zij hebben een passend huis gemaakt voor de door hen eigenhandig opgebouwde collectie. Subtiel en persoonlijk met afmetingen waar alle producten tot hun recht komen."

Design District is en blijft ieder jaar hét trefpunt voor de interieurbranche in Nederland. "De locatie voor volgend jaar is nog niet bekend, maar je kan de 14e editie van het vakevenement wel alvast in de agenda zetten voor woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 juni 2016!"

Meer foto’s van de afgelopen editie zijn HIER te vinden.

Deel op Social Media 

24-06-2015 8:00

De beschermde titel 'interieurarchitect' wordt mogelijk per 2017 afgeschaft. Op donderdag 25 juni organiseert de branchevereniging BNI een avond over deze plannen van het kabinet.

De BNI heeft een werkgroep opgericht, die tot doel heeft om een inhoudelijk en strategisch antwoord te formuleren op de voorgestelde afschaffing van de titelwet voor interieurarchitecten. De werkgroep is aanwezig.

Afschaffing van de Wet op de Architectentitel (WAT) voor interieurarchitecten betekent dat huidige interieurarchitecten zich geen interieurarchitect meer mogen noemen. Een beroepsgroep van 1900 interieurarchitecten wordt hun titel ontnomen.

De Wet op de Architectentitel (WAT) en de BEP (Beroepservaringperiode) zijn met elkaar verbonden. Daarom wordt deze avond ook gesproken over de Beroepservaringperiode.
De Wet op de Architectentitel (WAT) trad in werking op 1 oktober 1988 en per 1 januari 2011 de gewijzigde Wet op de architectentitel. Vanaf 1 januari 2015 moeten interieurarchitecten niet alleen over het vereiste (master)diploma beschikken na een opleiding van 6 jaar, maar ook een beroepservaringsperiode van 2 jaar hebben doorlopen voordat zij zich kunnen inschrijven in het architectenregister. Interieurarchitecten die staan ingeschreven in het architectenregister zijn verplicht zich jaarlijks bij- en na te scholen.

Doel van de avond is elkaar te informeren over de huidige stand van zaken, over de BEP,  de gevolgen van de afschaffing en om een actieplan te maken. Als sprekers zijn Maartje Lammers en Kees Spanjers aanwezig. Maartje Lammers is architect (24H-architecture) en voorzitter van de Commissie Beroepservaringperiode. Zij zal spreken over de werkzaamheden van de commissie.
Kees Spanjersis oud voorzitter van de bni en heeft zitting in de werkgroep. Ook vanuit het Bureau Architectenregister zal iemand aanwezig zijn om de beroepservaringperiode toe te lichten.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

23-06-2015 9:00

Het lijkt nu nog ver weg, maar toch is het over vier maanden weer zo ver: dan start de Dutch Design Week 2015 in Eindhoven met Strijp-S als het kloppend hart van dit internationale design evenement. Broeinest zoekt een ontwerper die gedurende de Dutch Design Week live een nieuw werk maakt in één van de hotspots van de DDW op Strijp-S.

Deze ontwerper gaat dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur aan de slag met restmateriaal dat hij krijgt aangeleverd door de partners van Broeinest en verbindt op deze manier de partners letterlijk en figuurlijk met elkaar. Naast een ontwerpvergoeding van 2000 euro etaleert de ontwerper zijn creativiteit op een A-locatie en krijgt hij een actieve PR-ondersteuning gedurende het evenement.Broeinest is een ontmoetingsplek en materialenbibliotheek voor (interieur) architecten, ontwerpers en creatieve makers. Broeinest is te vinden op de gehele benedenverdieping van het Glasbgebouw op Strijp-S. Broeinest wil graag haar doelgroep wil ondersteunen, adviseren en inspireren. Broeinest is een initiatief van Baars& Bloemhoff, leverancier van decoratief plaatmateriaal, in samenwerking met partners Forbo Flooring, Interface, Spectrum Design, Modulair Lighting Instruments, Bulo, Sphinx tegels en DRT Gietvloeren.

De Dutch Design Week vindt plaats van 17 tot en met 25 oktober.

Geïnteresseerd in deze klus? Mail of stuur een motivatie en portfolio naar: bonnie@broeinest.nl

 

 

 

Deel op Social Media

22-06-2015 8:00

U wilt een kruidentuintje op uw kantoor? Sinds kort kan dat heel eenvoudig: het nieuwe bedrijf Versafarms is gespecialiseerd in het realiseren van kruiden-binnentuinen.

"We maken binnentuinen voor eetbare planten. Onze binnentuinen ontwerpen we voor restaurants en kantoren als eyecatcher en voor een extra klantbeleving", aldus een woordvoerder. "Recentelijk zijn we een crowdfunding campagne gestart voor een consumentenproduct: de Cornucopia. Met dit vernieuwende product blijven potjes verse kruiden uit de winkel maanden lang goed in termen van smaak en vorm. Er is plek voor vijf potjes kruiden, waardoor er dagelijks van geoogst kan worden."

De crowdfunding campagne loopt nog zo’n 2 weken.

www.versafarms.nl

Deel op Social Media 

19-06-2015 8:30

Nederlandse architecten lopen achter wanneer het gaat om het beperken van het energieverbruik van hun gebouwen. Dat stellen althans de opstellers van de European Architectural Barometer.

"Architecten in Polen en België zijn echte voorlopers op dit gebied", aldus de woordvoerder. "Nederland ligt duidelijk achter op andere Europese landen. Verplichtende garanties zijn in dit land duidelijk iets voor de langere termijn."

De European Architectural Barometer wordt opgesteld op basis van een onderzoek onder 1.600 architecten in acht Europese landen.

www.arch-vision.eu

Deel op Social Media 

19-06-2015 8:00

Knuf, Blij, Vouw, C-bot en Vizzel. Vijf vrolijke maatjes die overal opduiken in het nieuwe Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) en de patiëntjes en familie vergezellen tijdens hun verblijf. Tinker imagineers bedacht en ontwierp de geanimeerde kinderbeleving voor het JKZ en het RonaldMcDonald Huis in het HagaZiekenhuis, dat op 12 juni is geopend door Koningin Máxima. 

"De vijf vriendjes wonen in het kinderziekenhuis, in een wondere wereld met als thema zon, zee en strand. Ze geven de kinderen het gevoel dat ze niet alleen zijn. Ieder figuurtje heeft een eigen karakter, en zo is er altijd iemand die met hen meereist, afleidt, laat lachen of informatie geeft."

Ruim 4000 vierkante meter uniek grafisch behang in gangen, wachtruimtes en behandelkamers nemen kinderen mee naar de bodem van de oceaan, het strand of hoog in de lucht. "Wanden komen letterlijk tot leven met bewegende projecties en interactieve animaties. In de OK-gang, de spannendste plek van het ziekenhuis, lopen Knuf, Blij, Vouw, C-bot of Vizzel zelfs helemaal met hen mee. En als ze wakker worden in de uitslaapkamer, zijn ze er weer."

Een andere magisch plek is de lift. "Een animatie in de grote patrijspoort laat kinderen beleven waar ze zich bevinden; onder water (begane grond), op het strand (1e verdieping) of in de lucht (2e verdieping). Is het tijd voor actie en ontspanning, dan kunnen ze terecht op het levensgrote speelschip in het centrale atrium, strandhuisjes op de spoedeisende hulp en de vuurtoren bij de entree."

In het RonaldMcDonald Huis op de bovenste etage gaat het avontuur verder. In de stuurhut van de ‘kopter’ of het luchtschip vliegen kinderen naar fantasierijke werelden, die ze het ziekenhuis geheel doen vergeten.

www.tinker.nl

Deel op Social Media 

18-06-2015 9:35

Over 4 maanden start de Dutch Design Week 2015 in Eindhoven met Strijp-S als het kloppende hart van dit internationale design evenement. Broeinest zoekt een ontwerper die live tijdens de DDW een nieuw werk maakt in één van de hotspots van de DDW op Strijp-S.

Broeinest is een ontmoetingsplek en materialenbibliotheek voor (interieur)architecten, ontwerpers en creatieve makers. Broeinest is gevestigd op de benedenverdieping van het Glasgebouw (700 vierkante meter) op Strijp-S. Het concept is een initiatief van Baars & Bloemhoff, leverancier van decoratief plaatmateriaal, in samenwerking met partners Forbo Flooring, Interface, Spectrum Design, Modular Lighting Instruments, Bulo, Sphinx tegels en DRT Gietvloeren.

Broeinest zoekt een talentvolle ontwerper die gedurende de Dutch Design Week van 17 tot en met 25 oktober live een werk (dagelijks van 11.00 tot 18.00) maakt van (rest)materiaal aangeleverd door de partners van Broeinest en ze op deze manier letterlijk en figuurlijk verbindt.

Naast een ontwerpvergoeding van 2000 euro krijgt de ontwerper een podium op een A-locatie gedurende het grootste design event van Nederland. Met circa 25.000 bezoekers op deze locatie staat de gekozen ontwerper vol in de spotlights. Broeinest en de partners ondersteunen het initiatief via sociale media kanalen en actieve PR-ondersteuning. Daarnaast krijgt de ontwerper tijdens de DDW ontbijtsessie de mogelijkheid om het werk persoonlijk uitgebreid toe te lichten.

Geïnteresseerd, mail motivatie en portfolio naar jbonnie@broeinest.nl.

www.broeinest.nl

 
 

 

Deel op Social Media

 

 

11-06-2015 8:04
Met hun baanbrekende boek Learning From Las Vegas veroorzaakten de architecten Robert Venturi en Denise Scott Brown nogal wat opschudding in 1972. Deze publicatie was een keerpunt in het denken over architectuur. Op de eerste bladzijde stelde het tweetal gedurfd dat het boek niet zou gaan over gokken en geld, zoals je misschien zou verwachten met deze titel. In plaats daarvan verkenden ze de raakvlakken van planologie, semiotiek, ruimte, bouwkunst en commerciële nieuwbouw. Ze probeerden iets lelijks te doorgronden: ze namen het serieus, en stuurden de architectuur daarmee in een nieuwe richting.
 
Postmodernistische architecten namen de bouwstenen van de vooral functionele bouwstijl van het modernisme zoals Bauhaus, en veranderden die in kitsch. In de jaren zeventig en tachtig werden enorme, zichzelf ophemelende monumenten en functieloze ornamenten opgericht, wat leidde tot monsterlijke (of stiekem toch mooie?) creaties zoals het Swan Hotel en het Dolphin Hotel van Michael Graves in Walt Disney World.
 
Investeerders in resorts in Las Vegas lijken soms met een wedstrijd bezig te zijn om het spectaculairste gebouw en de grootste gimmicks te ontwerpen, allemaal bedoeld om de meeste gokkers aan te trekken. Hier volgt een lijst van de vijf grootste, gekste voorbeelden van architectonische extravaganza in de stad.
 
Luxor
Het op een na grootste hotel van Las Vegas, en qua formaat nummer acht van de wereld. Veldon Simpson ontwierp deze in bronskleurig glas gehulde pyramide van dertig verdiepingen hoog, met een obelisk van 43 meter hoog, een eigen Sphinx, en 's werelds sterkste lichtstraal, die 's nachts recht omhoog schijnt.MGM Grand
Na het Venetian Macau is dit het grootste hotel ter wereld. Bij de oprichting had het een Wizard of Oz-thema, maar na een reeks van verbouwingen is dit zo goed als verdwenen. Het grootste bronzen beeld in de VS is dat van Leo, de bekende leeuw van de filmmaatschappij, boven de ingang. Deze groene kolos werd jarenlang “the city of entertainment” genoemd.Paris
Met zijn eigen Eiffeltoren (schaal 1:2) en een voorgevel die doet denken aan het Louvre en de Opera is dit een romantisch simulacrum van de Franse hoofdstad. Een bouwkunstige bijzonderheid is dat de achterste poten van deze Eiffeltoren door het plafond van de eerste verdieping heen komen en op de vloer van het casino rusten.Stratosphere
Dit is het hoogste gebouw in Las Vegas, met een pretpark bovenop. Toen het werd ontworpen zou dit het hoogste gebouw ter wereld worden, maar omdat dit hinder voor het nabijgelegen vliegveld zou opleveren is het verlaagd tot 350 meter.Bellagio
Met zijn immense fonteinen, eigen kunstgalerij en botanische tuinen is Steve Wynns ontwerp van dit opulente resort gebaseerd op de Italiaanse stad van dezelfde naam.
Deze vijf bouwwerken geven een indruk van de overdreven, spectaculaire, more-is-better-bouwstijl die Las Vegas typeert. Misschien doet mooi of lelijk er niet eens toe. Het is in elk geval effectief, daar het jaarlijks vele miljoenen bezoekers trekt. Wie zich geen bezoek aan Paradise, Nevada kan permitteren, moet tevreden zijn met de afbeeldingen en websites zoals www.onlinecasinosnederland.nl.
Deel op Social Media

10-06-2015 8:30

We verlangen allemaal naar authenticiteit en duurzaamheid (toch?). Dus waarom zouden we ons verbazen over een houten kantoorgebouw? Moen & Van Oosten Architecten uit Rotterdam ontwierpen zo'n gebouw. Het ontwerp, dat binnenkort klaar is, genereert naar verluidt meer energie dan het verbruikt.

Het houten kantoor is ontworpen voor Plaisier uit Hendrik Ido Ambacht. In het voor het bijzondere kantoorgebouw gebruikte materiaal is volgens architect Henk Moen ruim 40.000 ton CO2 opgeslagen. Het gebouw is gerealiseerd met behulp van hout uit duurzaam beheerde en PEFC-gecertificeerde bossen.

Behalve de architect waren ook Bouwadviesbureau Van de Ven uit Ridderkerk en houtleverancier Metsä Wood uit Apeldoorn nauw bij het project betrokken. Samen realiseerden zij een 'cockpit die het bedrijfsterrein overziet'. De oplevering van het kantoor staat gepland voor de zomervakantie. Belangstellenden kunnen echter al eerder een kijkje nemen: tijdens de Dag van de Bouw op 13 juni zijn de deuren van de houten cockpit geopend voor het publiek.

www.moenvanoosten.nl

Deel op Social Media

 

  

10-06-2015 8:00

De uitbreiding en renovatie van het Mauritshuis heeft de NRP Gulden Feniks ontvangen in de categorie renovatie. Het Mauritshuis werd ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid op basis van een ontwerp van architect Hans van Heeswijk. Andere prijzen gingen naar het Bartókpark in Arnhem (Gebiedstransformatie), De Hallen Amsterdam (Transformatie) en de Barbaraschool in Amsterdam (Low Budget, High Impact).

Het Mauritshuis is 'een showcase van vakmanschap en een topper als museum', meent de jury. "Geniale interventies zijn de ondergrondse verbinding en de drie glazen liften, waarvan vooral die van het Mauritshuis zelf indrukwekkend innovatief is. De detaillering is subliem, evenals de combinatie van renovatie van het oude monument met gedurfde technische innovatie."

Architect Hans van Heeswijk durft volgens de jury met veel gevoel voor de kwaliteit van oudbouw briljante moderne ingrepen te doen. "Een dikke pluim ook voor de slimme manier waarop een groot deel van de renovatie bekostigd werd. Topstukken uit de schilderijencollectie gingen op tournee rond de wereld om geld op te halen voor de renovatie. Zo kwam het Mauritshuis in de positie om het project zelf aan te sturen. Hierdoor waren de lijnen kort, verliep het projectoverleg efficiënt en werd geen geld over de balk gesmeten." Het Mauritshuis is in de ogen van de jury hiermee een schoolvoorbeeld van voortreffelijk opdrachtgeverschap.

Over De Hallen, winnaar in de categorie transformatie, zegt de jury dat het een gebouwtransformatie is, die zijn effect tot ver in de wijk en stad heeft en daarmee een prachtig voorbeeld van nauwe betrokkenheid van burgers die leidt tot misschien wel één van de meest vibrerende gebieden van Amsterdam op dit moment.

Ook over de Barbaraschool in Amsterdam is de jury lovend: "De Barbaraschool is een schoolvoorbeeld van hoe bevlogen ouders zich opwerpen om de onvervangbare kwaliteit van een buurt niet teloor te laten gaan. Slimme en mooie bouwkundige ingrepen die een verloederde school nieuw cachet geven en indirect de kwaliteit van onderwijs en aanzien verbeteren, dat zijn de noodzakelijke stappen om iets unieks te behouden. Als de jury de zaken op een rij zet, is de volgorde: energie bij ouders = overtuigingskracht (buurtschool moet blijven!) = samen dingen doen = samen klussen = aantonen dat het wel degelijk kan. Het leidt volgens de jury geen twijfel dat we het hier hebben over een navolgenswaardig voorbeeld van Low budget, High impact.”

www.hrpguldenfeniks.nl

Deel op Social Media 

09-06-2015 10:00

De finalisten voor de 13e Dutch Design Awards zijn bekend. Een commissie van onafhankelijke experts kwam dit jaar tot een shortlist van 24 finalisten in zes categorieën. In de categorieën Product en Fashion werden in totaal acht kanshebbers geselecteerd. De winnaars worden op zaterdag 24 oktober bekendgemaakt.

De selectiecommissie van Dutch Design Awards kwam tot deze shortlist van finalisten na beoordeling van in totaal 380 inzendingen. Een internationale vakjury wijst in oktober de winnaar aan in elk van de zes categorieën (Product, Fashion, Communication, Service & Systems, Habitat en Design Research). Alle prijzen worden uitgereikt op zaterdag 24 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Het werk van alle finalisten is dan te zien in een negendaagse overzichtsexpositie.

Genomineerd in de categorie Product (industrieel ontwerp of gelimiteerde oplages die het leven verbeteren en vergemakkelijken) zijn: RVR Chair (Dirk Vander Kooij), Groundfridge (Floris Schoonderbeek), Shylight (Studio Drift), Proofflab Magazine (Studio Makkink & Bey) en Postsorteerhulpmachine voor PostNL (Flex / The Innovation Lab). Voor de categorie Fashion (mode, waarbij draagbaarheid geen vereiste is) viel de keuze op: The Sound of COS (Lernert & Sander), C’est Vrai ou C’est Faux —Najaar 2015 (Maison the Faux) en Najaar 2015 collectie (Lucas Ossendrijver voor Lanvin).

Volgens de commissie bestrijken de inzendingen voor de categorie Product een breed terrein. De scheiding tussen productontwerp voor de industrie en autonoom design lijkt groter te worden. Nieuwe productiemethoden concurreren in toenemende mate met traditionele. Het klassieke opdrachtgeverschap maakt plaats voor samenwerkingen waarin ontwerpers volwaardig participeren. In de categorie Fashion zag de commissie dat veel Nederlandse modeontwerpers zich bewegen tussen idealisme en rebellie. Het niveau is hoog: de finalisten kunnen zich meten met de internationale top. Kijk voor een overzicht van alle finalisten, de toelichting van de selectiecommissie en meer informatie op: http://www.dutchdesignawards.nl.

Dutch Design Awards zijn prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking met overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen een platform voor Nederlands design in de volle breedte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén van finalisten in de categorie Design Research: Medicijnfabriek van Circus Engelbregt. ( foto:De Medicijnfabriek)

 

 

 

Deel op Social Media

06-06-2015 8:30

De raad van bestuur van de Internationale Biënnale Interieur meldt u de aanstelling van Jo Libeer tot CEO. Jo Libeer was eerder al betrokken bij de Stichting Interieur en neemt nu ook de operationele eindverantwoordelijkheid voor de Biënnale op. Hij treedt in functie op 1 juli 2015.

“De Biënnale Interieur, die opgericht werd in 1967, zal in 2016 zijn zilveren jubileum vieren. Omdat het onze ambitie is er een referentie editie van te maken versterken wij onze ploeg. De kennis van Libeer van economische veld en zijn track-record in projectmanagement zullen de Biënnale goed van pas komen. Met de herpositionering van de Biënnale in de afgelopen edities en de betere economische vooruitzichten willen wij voor de deelnemers van INTERIEUR 2016 een optimistische, heldere en participatieve editie maken”, zegt voorzitter Lowie Vermeersch.

Jo Libeer is tot eind juni afgevaardigd bestuurder van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen. Eerder dit jaar liet hij weten dat hij na 32 jaar Voka zou verlaten om projecten op te zetten die zich situeren op het kruispunt tussen cultuur en economie.

“De Internationale Biënnale Interieur is een eerste project dat zich op dat kruispunt situeert. Een plek waar artistieke creatie, productontwikkeling en industriële productie elkaar vinden. Een eco-systeem van reflectie over het wonen en van onderzoek naar avant-garde van het hedendaags wonen . Een plek ook waar het beste van de internationale wooncreativiteit op basis van een strenge selectie getoond wordt. Ik kijk er echt naar uit om in die boeiende biotoop te werken”, zegt Jo Libeer.

www.interieur.be

Deel op Social Media 

02-06-2015 10:30

Brussels Design September is the place to be voor liefhebbers van design en bundelt meer dan honderd culturele en commerciële evenementen in Brussel. Een maand lang wordt de stad omgetoverd tot een platform voor ontmoetingen met tal van Belgische en internationale designers.

Het aanbod van Brussels Design September bestaat uit een waaier van tentoonstellingen, conferenties, een Art & Craft-parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. Allemaal plaatsen voor dialoog en ontmoetingen tussen designers, architecten en designliefhebbers.  Een heus stadsparcours waarop de bezoeker allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes kan ontdekken.Dit jaar wordt, zo verwacht de organisatie, heel bijzonders wantBrussels Design viert zijn tiende verjaardag. Een bijzonder feestjaar waarin tal van events deze editie komen opluisteren. Het programma wordt opgesmukt met de nieuwste trends uit de Belgische en internationale designwereld. Trouw aan de multidisciplinaire geest van het evenement gaat er ook speciale aandacht naar de verschillende bewegingen, invloeden, referenties en ambachten die een rol spelen in het design van vandaag. Sinds januari is de artistieke leiding en de organisatie in handen van Roel Rijssenbeek.

Brussel: stad van Design

Brussel heeft zich ongetwijfeld ontwikkeld als Designstad de laatste jaren. En dit dankzij het talent en de bekwaamheid van diverse Belgische  designers. Design September heeft zich altijd aan de stad willen verbinden om haar diversiteit te vertalen. Het belang van het evenement en zijn invloed zijn steeds meer merkbaar: design tekent een steeds belangrijkere plaats in het Brusselse dagelijks leven. Stadsmeubilair, installatie, lichten; innovatie van de Brusselse designers trekken het stedelijk beeld in. En dit met een positieve return voor de stad: qua uitstraling maar alsook op economisch en touristisch vlak. Brussel heeft belang aan dit soort evenementen die innovatie en creatie in schijnwerpers zetten. .

Nieuw

Het evenement kent dit jaar meerdere nieuwe evenementen en onderdelen. Zo is er een rondgang, waarbij het Brusselse erfgoed, de ambachten in Brussel en de knowhow van de verschillende actoren van art&craft worden gepromoot. Op dit parcours kan men beroemde huizen en ateliers ontdekken die actief zijn in de slotenmakerij, touwslagerij, pottenbakkerskunst, uitgeverij, schrijnwerkerij... en die meestal gesloten zijn voor het publiek. Of hoe kunstnijverheid en design elkaar aanvullen.

Commerce Design Award - Parcous
Dit evenement stimuleert de samenwerking tussen winkeliers en professionals uit de designwereld (decorateurs, interieurarchitecten, designers, ...) in het Brussels Gewest. Een wedstrijd die de inrichting van de winkels naar een hoger niveau tilt. In samenwerking met Atrium. Dieter Van Den Storm zit de jury voor deze editie voor. Om het belang van de inrichting door professionnele vakmensen te onderstrepen is een parcours uitgezet waar het publiek de nieuwe realisaties kan ontdekken maar ook de gelegenheid krijgt om de architect of de designer te ontmoeten.

10 years of Design September - Parcours
Enkele van de belangrijkste tentoonstellingen zijn bijvoorbeeld: Matali Crasset bij de Galerie van de Zenne, Xavier Lust in de Kruidtuin, Muller Van Severen in Bozar en Andrea Anastasio in The Gallery.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Brussel is Design - Parcours
Idee hier achter is om de beweging te laten zien die Design in de stad kan brengen. Of het nu aanwezig is in een restaurant, een galerij, een winkel of een hotel; design trekt aandacht en geeft een nieuwe perceptie van de ruimte. Projecten van jonge of gevestigde designers zullen  de bezoekers de stad laten ontdekken en ervaren op een originele manier.

Lezing in het Atomium
Alain Berteau, eerste Designer of the year in 2006 verzorgt een lezing in het Atomium. Een moment om alle designers van het Open Doors parcours uit te nodigen. Een feest voor de 10 years of Design September.

App Design September
Een app is tegenwoordig een onmisbaar element voor elk evenement. De app Design September  makat het mogelijk om beter te genieten van de verschillende parcours en  om Design September meer verbonden te laten zijn met de verschillende Brusselse wijken.


 

Deel op Social Media

01-06-2015 9:16

Natuurlijk was topontwerper Marcel Wanders aanwezig tijdens de recent gehouden MIlaan Design Week. Wanders heeft zijn eigen hoogtepunten samengevat ik een fimpje.

www.marcelwanders.com

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >