Nieuws


27-05-2015 10:56

Realisme-museum MORE in Gorssel opent binnenkort zijn deuren voor het publiek. De uitbreiding van het voormalige Gemeentehuis is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

De initiatiefnemer van Museum MORE, Hans Melchers, besloot in 2012 dat de collectie Nederlands Realisme die hij had verworven uit het faillissement van DS Art B.V. in de Achterhoek moest worden tentoongesteld. Al snel viel zijn oog gevallen op het voormalige gemeentehuis van Gorssel. Hans van Heeswijk architecten, bekend van de Hermitage Amsterdam en de uitbreiding van het Mauritshuis, heeft vervolgens de paviljoenachtige aanbouw van zeven grote tentoonstellingszalen ontworpen.

(foto: Luuk Kramer)

Het museum is gebouwd bij het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat na een gemeentelijke fusie met Lochem beschikbaar was voor andere doeleinden. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gebouw is intact gebleven en krijgt als nieuwe functie museumcafé en evenementenzaal. De paviljoenachtige nieuwbouw van het museum heeft twee verdiepingen en zeven museumzalen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie, biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities, kantoren en een restauratieatelier.

Het museum heeft een uitnodigende uitstraling, heldere indeling, verrassende ruimtelijkheid en het voor Van Heeswijk kenmerkende gebruik van duurzame natuurlijke materialen. Het museum gaat op 2 juni open.

www.heeswijk.nl

Deel op Social Media 

24-05-2015 8:30

Uitgeverij nai010 publiceert een Scholenbouwatlas.De publicatie verschijnt op 10 juni. ter gelegenheid van de verschijning van het boek wordt een symposium georganiseerd.

"De komende jaren zullen in Nederland honderden basisscholen moeten worden verbouwd", aldus een woordvoerder van de uitgeverij. "De nood is hoog, want de visies en behoeftes veranderen voortdurend en er is veel achterstallig onderhoud. Voor de meeste schooldirecteuren, teamleden en schoolbesturen is dit een ingewikkelde opgave. De Scholenbouwatlas biedt hulp bij het aanpassen van basisscholen en kindercentra."

Opdrachtgevers kunnen zich aan de hand van de scholenbouwatlas oriënteren en bepalen welke verbouwmogelijkheid het beste bij hun ambitie past. "Dit handboek geeft een overzicht van actuele verbouwopgaven en toont honderd inspirerende voorbeelden van verbouwingen in Nederland. Deze voorbeelden zijn aangedragen door het veld zelf: via een oproep aan scholen en gemeenten door nationale kenniscentra. De Scholenbouwatlas laat zien dat goed verbouwen, waarbij de opgave integraal wordt aangepakt, een slim alternatief is voor nieuwbouw."

ter gelegenheid van het verschijnen van het boek wordt een symposium georganiseerd. "Tijdens deze bijeenkomst zult u door zes korte presentaties geïnspireerd en geïnformeerd worden over de kansen die het verbouwen biedt en kan een bezoek worden gebracht aan de verbouwde Brede school." Het symposium vindt plaats op woensdag 10 juni van 14.30 tot 17.00 uur in de Brede school aan de Nieuwstraat 15 te Rotterdam.

www.nai010.nl

Deel op Social Media 

23-05-2015 8:20

Afgelopen donderdag 21 mei verrichtte Zijne Majesteit de Koning de officiële openingshandeling van de nieuwbouw van de Nieuwe Baarnsche School (NBS). Het nieuwe onderkomen van de NBS staat aan de Vondellaan in Baarn en bestaat uit een grondig gerevitaliseerd deel van de voormalige Waldheim-mavo en twee aangrenzende nieuwbouw volumes.

Spring architecten, specialist op het gebied van onderwijsarchitectuur, tekent voor het architectonisch ontwerp van de basisschool annex peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang en realiseerde een actieve en frisse school met koninklijke uitstraling voor de Baarnse kinderen.

Het twee bouwlagen hoge schoolgebouw, uitgevoerd in een afwisselend patroon van lichtkleurige baksteen, is gebaseerd op de klassieke driedeling met in het midden een hoofdgebouw met zadeldak. Boven de entree met luifel prijkt het in beton uitgevoerde logo van de school. Dit geeft het pand een grandeur die bij binnenkomst versterkt wordt door de hoogte van de centrale hal. Hier worden bezoekers hoffelijk ontvangen. Tegelijkertijd is dit punt de ruimtelijke schakel tussen het hart van het gebouw en de aangrenzende plekken die bestemd zijn voor onderwijsactiviteiten.

De architect koos voor een opzet in clusters. Elk cluster is voorzien van een onderwijsplein met daaromheen een aantal leslokalen. Dit resulteert in een nagenoeg gangen loos gebouw. Spring zette in op deze indeling om een zo groot mogelijke diversiteit aan verblijfsplekken te realiseren. De ruim 500 leerlingen van de NBS worden hierdoor gestimuleerd om buiten het vaste leslokaal alle ruimten in het gebouw te gebruiken en daar, overeenkomstig het pedagogisch beleid van de school, met plezier individueel of in groepsverband te leren, werken, ontmoeten of creatief bezig te zijn.

Geheel in lijn met de koninklijke uitstraling van het exterieur werd voor het interieur een origineel paleiselijk concept ontwikkeld. Bijzondere vloerpatronen, vorstelijk bordeauxrood behang, een rode loper voor elk leslokaal en een statige kroonluchter in de aula completeren het totaal beeld van de NBS als majesteitelijk gebouw.

De Nieuwe Baarnsche School is een Frisse School geclassificeerd in klasse B. Niet alleen de ruimtelijke opzet, met plafondhoogtes tot 3,20 meter, en het uitgekiende luchtventilatiesysteem dragen bij aan deze classificering. Het moderne pand is ook voorzien van een warmte-koude opslag in de bodem, profiteert van veel daglichtinval en heeft dynamische led verlichting waarmee de gewenste kleur en hoeveelheid licht per lokaal kan worden ingesteld.

www.springarchitecten.nl

Deel op Social Media 

22-05-2015 8:00

Rotterdam Centraal is het Beste Gebouw van het Jaar. Dat bleek gisteren bij de uitreiking van de jaarlijkse BNA-prijzen. De ontwerpers, Team CS,  zijn er volgens de jury in geslaagd een moderne ‘overstapmachine’ te maken.

"De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel; ze vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015", aldus de juryvoorzitter Wim Pijbes.  Rotterdam Centraal wint de tiende editie van de in totaal 120 inzendingen en negen genomineerden. De Publieksprijs gaat dit jaar naar High Tech System Park Hengelo.

Team CS is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8.  De opdrachtgevers zijn ProRail en de Gemeente Rotterdam.

Voorts zijn er drie categoriewinnaars. Het betreft Kaasmakerij in Westbeemster van Bastiaan Jongerius Architecten (Identiteit & Icoonwaarde), Montessorischool Waalsdorp in Den Haag van De Zwarte Hond (Stimulerende Omgevingen) en Brouwhuis in Oisterwijk van Bedaux de Brouwer Architecten BV BNA (Particuliere Woonbeleving).

www.bna.nl


Deel op Social Media 

20-05-2015 9:06

Design-liefhebbers opgelet. Het evenement What Design Can Do staat weer op stapel. De tweedaagse manifestatie wordt op 21 en 22 gehouden in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

What Design Can Do is een internationaal platform dat gaat over de kracht van design. "Wij promoten design als een katalysator voor verandering", aldus de organisatie van het evenement. "Dit doen we middels een blog en door het organiseren van evenementen zoals exposities, manifestaties, workshops en een filmfestival."

What Design Can Do werd opgericht in 2011. De komende editie van de tweedaagse conferentie is dus alweer de vijfde editie. Evenals tijdens voorgaande edities zal weer een groot aantal internationale sprekers publiekelijk de gedachten laten gaan over de kracht van ontwerp. Dit jaar zullen onder meer Michael Johnson, Ole Scheeren, Alex Atala, de broers Campane en vele anderen presentaties verzorgen.

Het evenement wordt zoals gezegd gehouden op 21 en 22 mei. Bezoekers kunnen kiezen voor een bezoek aan één of aan beide dagen. Een dagticket kost 235 euro; voor 395 euro mogen beide dagen bezocht worden.

www.whatdesigncando.com

Deel op Social Media 

19-05-2015 10:00

Estudio de Interiorismo Desafrá koos Neolith by TheSize, een merk dat geheel natuurlijke, premium gesinterde compacte oppervlakken maakt, als materiaal voor chocolaterie Chocolates Brescó. De chocolaterie is gevestigd in Casa Calvet, in de wijk Eixample in het Spaanse Barcelona, in een van de meest karakteristieke gebouwen van Antoni Gaudí.

De producten van Neolith worden geproduceerd met de eigen sintertechnologie van The Size. Bij deze technologie  worden mineralen en andere grondstoffen blootgesteld aan extreem hoge druk en temperaturen (meer dan 1200 graden Celsius). Dat lijkt op het proces waarbij in duizenden jaren natuursteen gevormd wordt, alleen vindt het nu plaats in slechts een paar uur. Door dit proces krijgt het product voortreffelijke fysische en mechanische eigenschappen, zoals bijzondere compactheid en dichtheid, bestendigheid en slijtvastheid.

Het gebouw is de nieuwe locatie van Chocolates Brescó. Het is de eerste vestiging buiten het Spaanse Huesca, het gebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Dit in 1875 opgerichte familiebedrijf van meesterchocolatiers heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van superkwaliteit en vakmanschap.

Avorio en Chocolate, uit Neoliths collectie Colorfeel, werden gekozen voor de vloer van 200  vierkante meter en voor bekleding in de chocolaterie. De harmonieuze beige- en bruintinten passen uitstekend bij chocolade. Bij de verbouwing waren de ingang, het café en de multimediaruimte betrokken.

Gaudí is de bekendste bouwmeester die het Catalaans modernisme toepaste; de materialen voor dit project moesten geïntegreerd kunnen worden in zijn fameuze geometrische stijl. Bovendien moest het materiaal zodanig gevormd kunnen worden dat het mogelijk was om deze stijl na te bootsen. Dit doel werd bereikt door het snijden van de Neolith-platen met de trencadís-techniek. Op deze manier kon het bekende effect van stukjes gebroken tegel bereikt worden dat zo karakteristiek is voor het Catalaans modernisme. Neolith was naadloos te integreren met de renovatie van de modernistische structuren van Gaudi's beroemde Casa Calvet. Dat is een mooi bewijs voor de flexibiliteit en veelzijdigheid van het materiaal.

Het merk Neolith is het resultaat van de nieuwste onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten in de branche. Het product is 100 procent natuurlijk, gemaakt van natuurlijke grondstoffen – kleisoorten, veldspaat, silica en natuurlijke minerale oxiden en het is recyclebaar.De porositeit van Neolith is zo goed als nul, daardoor is het product zeer hygiënisch, vlekbestendig, gemakkelijk schoon te maken en ondoordringbaar voor chemicaliën. Het product is verder slijtvast, krasbestendig en hittebestendig. De kleuren – die op natuurlijke basis ontstaan zijn – veranderen niet bij blootstelling aan uv-stralen. Bovendien is het licht in gewicht en gemakkelijk aan te brengen. Dat alles maakt Neolith geschikt voor praktisch ieder oppervlak, binnen en buiten.TheSize is opgericht in 2009 met het doel om materialen van een nieuwe categorie te creëren, die geschikt zijn voor toepassing in de bouw, binnen en buiten: voor oppervlakken in de keuken en badkamer, bekleding van meubilair, vloeren en wanden en gevels. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Spanje, in Castellón. In 2011 werd het merk Neolith gelanceerd: high-end compacte oppervlakken met revolutionaire fysische en technische functionele eigenschappen. Het woord Neolith betekent ‘nieuw steen’. Het product combineert de beste natuurlijke materialen met state-of-the-art technologie, wat een technisch zeer hoogwaardig product oplevert.
 

http://www.neolith.com

 

Deel op Social Media

 

15-05-2015 11:41

De afgelopen editie van Architect@Work in Kortrijk eind april heeft de verwachtingen ingelost. Tijdens de beide beursdagen bezochten 5.353 voorschrijvers het evenement; dit evenaart het aantal van de vorige editie 2 jaar geleden. Wat vooral opviel, was hoe gericht het bezoek gedurende de beide dagen was.

"Architect@Work mikt op voorschrijvers uit de bouwwereld die nadrukkelijk op zoek gaan naar innovaties”, vertelt Group Exhibition Manager Nathalie Sandra. “De selectie op voorhand was strenger dan bij de vorige edities en dat merkte je ook in de hallen. In en rond de door Creative Fo(u)r uitgetekende stands, waarin iedereen zich op identieke ruimtes presenteert aan de voorschrijver, waren niets dan professionals te zien, die ruimschoots ideeën konden opdoen en/of contacten leggen. Bovendien maakten ze kennis met een bijzonder uitgebreid randprogramma, dat uitstekend onthaald werd. Het succes van de editie van Kortrijk laat bijgevolg het beste verhopen voor de Luikse editie, die plaatsvindt in Liège Expo, op donderdag 28 en vrijdag 29 mei.”

www.architectatwork.eu

 

Deel op Social Media

 

 

15-05-2015 11:25

De ledenraad van de BNA heeft Nathalie de Vries gekozen als de nieuwe voorzitter. Nathalie de Vries neemt het voorzitterschap over van Willem Hein Schenk, architect en partner van De Zwarte Hond, die van 1 september 2011 tot 1 juli 2015 deze positie innam.Nathalie de Vries: "Willem Hein heeft samen met Fred Schoorl de BNA door zware jaren moeten loodsen. We werken in een conjunctuurgevoelige branche, die zeer hard door de crisis is geraakt. We bevinden ons sowieso in tijden van grote veranderingen. De zeven magere jaren lijken voorbij te zijn, maar de architectuurwereld in Nederland zal niet teruggaan naar business as usual. Juist het vinden van goeie, nieuwe wegen voor een brede branche vol ondernemerschap en creativiteit, zie ik als een aantrekkelijke opgave, die ik graag gezamenlijk oppak. Daarmee bewijzen we de relevantie van de BNA en kunnen hem ook verder uitbouwen."

Nathalie de Vries is architect, stedenbouwer en mede-oprichter van Mvrdv. Sinds 2013 is zij professor Baukunst aan de prestigieuze Kunstakademie van Düsseldorf, daarvoor had zij diverse academische functies aan Harvard, IIT, TU Delft en andere universiteiten. Tot 2008 was zij Nederlands Spoorbouwmeester voor ProRail/NS. Voor kunstcentrum Witte de With en het Groninger Museum is zij respectievelijk bestuurslid en lid van de raad van toezicht.

Mvrdv is in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

(Foto: Barbra Verbij).

www.mvrdv.com
 

Deel op Social Media

 

 

13-05-2015 9:06

Binnenkort wordt in Maastricht de tiende editie van Designday gehouden. Het evenement vindt plaats van 15 tot en met 17 mei in de Decorfabriek Maastricht.

Designday telt volgens de organisatie maar liefst zestig designers uit binnen- en buitenland en kent verschillende primeurs. "Een openingslezing van filosoof René Gabriëls, een presentatie van ‘The Social Design Collection’ van de Maastrichts-Rotterdamse ontwerper Diederik Schneemann, topdesign uit Denemarken van Carl Hanssen en een kamerpreview van het nieuwe hotel van la Bergère Group: Kaboom Hotel Maastricht."

Tijdens de tiende editie zorgen zestig designers uit binnen- en buitenland voor een uitdagend programma. Onder hen bevinden zich Leonie Tenthof van Noorden met haar laatste project ‘This Fits Me’, een soort digitale kleermaker, en Studio Siem & Pabon met de Fervent Carpet. En de broers Jesse en Aron Kirschner die, met de toepassing van 3D, er voor willen zorgen dat de consument een aandeel heeft in de besluitvorming rond het ontwerp.

Designday is al 5 jaar een verrassend en eigenzinnig podium in Maastricht voor designers die zelf ontwerpen én maken. Hun concepten zijn uniek en in kleine oplage geproduceerd. Bezoekers kunnen design kijken en kopen èn krijgen de kans om in gesprek te gaan met de ontwerpers over hun design.

www.designday.nl

Deel op Social Media 
 

08-05-2015 8:20

De Rotterdam Tours maakt het met de ‘Titanen Tour’ voor belangstellenden mogelijk architectuur, de Maas en ‘food’ gecombineerd te ervaren. Vanaf nu kunnen de beide Rotterdamse iconen De Markthal en De Rotterdam via vervoer met de watertaxi in één arrangement iedere zaterdag bezocht worden.

"Met gidsen die vol weetjes zitten proeven deelnemers de stad Rotterdam op haar allerbest: uitzicht, waterritje, wandeling én heerlijke proeverijtjes in de Markthal: Architectuurtour-mét-een-bite."

De tour start met een exclusief bezoek aan een van de hoogste ‘rauwe’ verdiepingen van De Rotterdam met een spectaculair 360 graden uitzicht over de stad. "Een van de snelste liften van Europa brengt de bezoeker weer naar beneden. Een heerlijke rit over de rivier is een sensationele must."

"Aan de overkant begeleidt de gids al vertellend naar Markthal. De wandeling voert natuurlijk ook langs de kubuswoningen en de Oude Haven. Een enerverend tourbegin, van hoog naar laag, van Zuid naar Noord en van verse naar vroege geschiedenis."

"In Markthal hoort men alles over de bijzondere locatie, de gids vertelt (ook áchter de schermen) over de architectuur, de bouw en over de bodemvondsten. Een ‘meet&taste’ bij een ondernemer op de marktvloer is onderdeel van de tour; uitleg en een klein proeverijtje van de producten die er op de kraam verkocht worden."

www.derotterdamtours.nl

Deel op Social Media 

07-05-2015 9:27

De vierde editie van SCAC, het Sense & Care Architectuurcafé, richt zich 3 juni op het ontwerpen van architectuur voor mensen met een zintuiglijke beperking. Hoe en waar hou je rekening mee wanneer de gebruikers van je gebouw beperkt zijn in hun zintuigen? Of zou je, als architect er altijd rekening mee moeten houden? En wat als je niet lichamelijk beperkt bent, maar psychisch, of zelfs beide? Antwoord op deze vragen en meer komen aan bod op de avond, waarbij verschillende gastsprekers hun visie toe zullen lichten en waarbij de gasten, van harte uitgenodigd zijn hun mening en perspectief te delen.

SCAC is een initiatief van het Sense and Care platform, opgezet door Jeanne Dekkers Architectuur. Met dit platform wordt een nieuwe manier van ontwerpen onderzocht, waarbij de wijze waarop men een ruimte ervaart en beleeft centraal staat. Tijdens de SCAC-avonden komen belangstellenden in een informele sfeer samen met geïnteresseerden van verschillende disciplines. Architecten, stedenbouwkundigen, antropologen en productontwerpers discussiëren over allerlei vraagstukken rondom de zintuiglijke beleving van de ruimte bij ontwerpen. De SCAC-avond van 3 juni begint om 20.00 uur.

www.senseandcare.nl

 

Deel op Social Media

 

06-05-2015 8:30

Op donderdag 4 juni  organiseert de BNI de tweede editie van Design Yourself Spring tijdens de de beurs Design District in Zaandam. Deze dag staat in het teken van duurzaamheid. "Voor dit informatieve seminar hebben we weer inspirerende sprekers uitgenodigd. Deze dag levert je 5 uur bijscholing op, na afloop ontvang je hiervoor een certificaat."

Design District word gehouden van 3 tot en met 5 juni. Voorheen heette deze beurs 100% Design. Na een veelbelovende start (2002, 2003) in de Cruise Terminal Rotterdam en vele edities in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, is het evenement verhuisd naar Taets op het Hembrugterrein in Zaandam, net onder de rook van Amsterdam.

Deelnemers aan het BNI-seminar ontvangen een link voor registratie voor gratis toegangskaarten voor deze beurs.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

02-05-2015 8:30

Op 22 mei 2015 vindt in Galerie Vivid in Rotterdam de presentatie plaats van de eerste monografie over Rob Parry, een van de vooraanstaande ontwerpers uit de tweede helft van de twintigste eeuw.
Rob Parry (Den Haag, 1925) is vooral bekend van de rood met grijze brievenbus die hij samen met Emile Truijen heeft ontwikkeld. Dat is echter maar één van de vele ontwerpen die hij heeft gemaakt in een loopbaan die eind jaren veertig begon en doorliep tot in de 21ste eeuw.

Rob Parry is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Cor Alons en Paul Schuitema waren daar zijn belangrijkste docenten. Via hen kwam hij in contact met Gerrit Rietveld, bij wie hij in 1949 kon komen werken. Een jaar later, in 1950 begon hij zijn eigen bureau voor interieurarchitectuur en industriële vormgeving. Behalve als ontwerper heeft Parry ook drie decennia gewerkt als docent architectonische vormgeving aan de Willem de Kooning Academie.

Parry heeft een veelzijdige oeuvre tot stand gebracht: stoelen, tafels, banken, kasten, bedden, lampen, maar ook interieurs, tentoonstellingen en beursstands, grafische vormgeving en straatversiering, bijoux en kinderspeelgoed. Vormden in de jaren vijftig en vroege jaren zestig de meubels het meest in het oog lopende deel van zijn ontwerpactiviteiten, in de jaren zestig en zeventig zouden het vooral tentoonstellingen en beursstands zijn. In de jaren zeventig en tachtig vormden interieurs het zwaartepunt.

Tot zijn bekendste stoelontwerpen behoren de F&T stoel, de 1611 en Lotus. Verder ontwierp hij uiteenlopende interieurs voor winkels, woningen en bedrijven en een groot aantal stands op beurzen in binnen- en buitenland, voor firma's als Van Meurs Papier, Hunter Douglas en Stevin, en voor uiteenlopende organisaties als de Economische Voorlichtingsdienst, het Rode Kruis, de Metaalindustrie en Scheepsbouwbelangen.
Het werk van Parry weerspiegelt een vrijzinnige omgang met moderne principes. Het ging hem niet louter om de praktische functionaliteit van het interieur of meubel, maar ook om het genoegen en het comfort, omdat het oog, de hand en de rest van het lichaam ook wat willen.

Het boek 'Rob Parry' is geschreven door Hans Ibelings, Timo de Rijk en Rutger Pontzen en wordt uitgegeven door The Architecture Observer.

www.architectureobserver.eu

Deel op Social Media 
 

01-05-2015 8:10

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar architect Francine Houben. De oeuvreprijs van 150.000 euro wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Koningin Máxima reikt op maandag 30 november 2015 de prijs uit.

Francine Houben krijgt de Cultuurfonds Prijs vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid, zo vindt het College van Adviseurs van het Cultuurfonds die de voordracht voor de prijs doet. Haar gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.

Francine Houben (Sittard, 1955)  is een van de meest invloedrijke architecten van dit moment. Als creatief directeur van Mecanoo brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Delft werd onlangs de door Francine Houben ontworpen stationshal geopend. Verder ontwierp ze onder andere de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openlucht museum in Arnhem. Daarnaast was ze curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2003.

Francine Houben is actief over de hele wereld. Afgelopen week opende in Boston het Bruce C. Bolling Building, een stadskantoor van grote betekenis voor de wijk Roxbury. Momenteel werkt Francine Houben aan de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington. In Taiwan verrijst naar haar ontwerp het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis. De alom geprezen bibliotheek van Birmingham werd vorig jaar tot favoriet gebouw van Engeland gekozen door de kijkers van de BBC.

Francine Houben kreeg de afgelopen jaren grote internationale waardering. Ze is lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Nederlandse Akademie van Kunsten van de KNAW. Het Britse Architects’ Journal riep haar in 2014 uit tot ‘Woman Architect of the Year’.

www.mecanoo.com

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >