Nieuws


28-03-2015 8:30

Een glazen hotelkamer, is dat mogelijk? Precies dat is echter wel de opgave in de ontwerpwedstrijd die AGC en Van der Valk hebben uitgeschreven: ontwerp een hotelkamer waarin zoveel mogelijk glas wordt toegepast en waarin de veelzijdigheid van glas als materiaal getoond wordt.

Komende zomer wordt de zestien verdiepingen hoge nieuwbouw van het Van der Valk-hotel in Tiel afgerond. Samen met Van der Valk wil AGC Glass, producent van vlakglas voor gevels en interieur, in deze vestiging een glazen hotelkamer realiseren. Jonge architecten, interieurarchitecten, designers en andere ontwerpers worden uitgenodigd hiervoor een ontwerp te maken.

De opgave betreft het ontwerp van een grote hotelsuite met een oppervlakte van 60 vierkante meter op de begane grond van de bestaande bouw van het Van der Valk-hotel in Tiel. In de suite dient zoveel mogelijk glas toegepast te worden. Het ontwerp dient de vele mogelijkheden die glas biedt te tonen en het liefst ook nog een vernieuwing aan toe te voegen. "Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van spiegelend glas, geprint of gelakt glas", zegt een woordvoerder. "Welke vorm zou glas in deze context aan moeten nemen?"

Juist een hotelkamer is een zeer private omgeving. Hoe kan een materiaal als glas, wat traditioneel geassocieerd wordt met publieke functies, hier toegepast worden? Wat laat je in deze omgeving zien en wat niet, en hoe verandert dat door de dag? Hoe is het glas door de ruimte heen zodanig te manipuleren dat dit moeiteloos alle functies vervult die van de hotelkamer gevraagd worden en de tijdelijke bewoners tegelijkertijd een weergaloze nacht bezorgen?

www.agc.nl

Deel op Social Media 

27-03-2015 8:00

Mecanoo architecten versterkt de positie in het Verenigd Koninkrijk door het bureau in Manchester uit te breiden. Vanwege het groeiende aantal projecten in de regio, is het bureau verhuisd naar Princess Street in het centrum van de stad. De uitbreiding onderstreept Mecanoo’s focus op de Britse markt en intensieve betrokkenheid bij de ontwikkelingen in Noordwest-Engeland.

Het multidisciplinaire team in Manchester werkt onder leiding van partner/architect Francesco Veenstra: “Onze internationale ervaring, een duidelijke lokale aanwezigheid, innovatieve ontwerpaanpak en vernieuwende ideeën worden omarmd in de Greater Manchester regio. Het hebben van een bureau in Manchester is essentieel om een sterke klantrelatie op te bouwen en effectief te kunnen samenwerken met lokale partners. Noordwest-Engeland is als een tweede thuis geworden voor Mecanoo.”

Francine Houben, creatief directeur: “Mecanoo’s ontwerpaanpak is gebaseerd op het observeren van mensen en wat ze nodig hebben in verschillende steden, klimaten en culturen, en te anticiperen op onvoorspelbare veranderingen. Deze aanpak heeft zich bewezen bij het ontwerp voor de Library of Birmingham die in 2014 genomineerd was voor de Britse Stirling Prize. Mecanoo streeft ernaar identiteit te creëren in een globaliserende wereld. We hopen met onze aanpak meer onvergetelijke gebouwen en publieke ruimte te kunnen realiseren in het Verenigd Koninkrijk.”

Mecanoo werkt in het Verenigd Koninkrijk aan diverse belangrijke projecten, waaronder de ontwikkeling van de nieuwe Engineering Campus voor de University of Manchester, het Oldham Coliseum theater en erfgoedcentrum en woningbouw voor de University of Cambridge. Het door Mecanoo ontworpen theater en filmhuis HOME in Manchester wordt in mei 2015 groots geopend met een 5-daags festival.

Naast de hoofdvestiging in Delft en het bureau in Manchester, heeft Mecanoo ook kantoren in Kaohsiung, Taiwan en Washington DC, Verenigde Staten.

www.mecanoo.nl

Deel op Social Media

  

24-03-2015 8:30

Liefhebbers van design en architectuur opgelet; een aantal tentoonstellingen in Het Nieuwe Instituut nadert het einde.

Bezoekers kunnen nog tot en met Tweede Paasdag (6 april) de goedbezochte tentoonstellingen PLASTIC, Promises of a Home-Made Future, 1:1 Stijlkamers by Andreas Angelidakis en Nederland Bouwt in Baksteen bezichtigen. Hierna worden deze tentoonstellingen afgebouwd en maken zij plaats voor het programma Innovation at the World Expo. In de tussentijd blijft Huis Sonneveld met de interventie van Petra Blaisse open voor publiek.

Het Nieuwe Instituut is op Eerste Paasdag (zondag 5 april) gesloten.

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media 

22-03-2015 8:30

Margot Konings is weg bij Organisation in Desigm. Dat meldt de organisatie in een schrijven aan de pers.

Organisation in Design is de bedenker van de succesvolle Ventura-tentoonstellingen in onder meer Milaan en Kortrijk. Margot Konings: "De laatste jaren waren ongelooflijk. We reisden de wereld rond en werkten aan mooie projecten en lanceerden Ventura. IK ben ntrots op wat we bereikt hebben. Maar ik heb besloten nu een nieuw pad in te slaam."

www.organisationindesign.com

Deel op Social Media 

18-03-2015 8:00

Een bijzonder project van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en zorginstelling Cordaan. Zes teams van wetenschappers, zorgverleners, architecten, ontwerpers en producenten van onder meer zorgmeubilair werken samen aan de vraag hoe zij het leven voor dementerenden in zorginstellingen zo aangenaam mogelijk kunnen maken.

Het Stimuleringsfonds en Cordaan stelt de teams voor de uitdaging om verbeteringen aan te brengen in drie specifieke zorggebouwen van Cordaan. Het project kent drie fasen: het Laboratorium (oktober 2014 - januari 2015), het Atelier (januari 2015 - juni 2015) en het Podium.

De Laboratoriumfase bestond uit een grondige verkenning van de beschikbare wetenschappelijke kennis, bestaande projecten en producten. Er waren lezingen over dementie, workshops over tactiliteit en licht, en brainstormsessies. De teamleden leerden ook de zorg beter kennen, bijvoorbeeld door een dag mee te lopen met de verzorgers op een van de drie locaties.

Inmiddels is fase twee in volle gang. Er worden mock-ups gebouwd en getest. De projecten zijn heel divers: van object- tot wijkniveau, van korte- tot langetermijningrepen, van ingrepen die aanzetten tot meer bewegen tot ontwerpen die juist aansluiten op de laatste levensfase. Zo zijn er plannen om dementerenden tussen anderen te laten wonen in een ondersteunende community. En worden veilige verbindingen gezocht tussen binnen en buiten, voor het ervaren van een buitengevoel.

Eén van de teams stelt zichzelf tot doel om een mentaliteitsverandering tot stand te brengen. Het zou in een verzorgingshuis primair om wonen moeten gaan, dat wordt omringd met zorg. Dit team houdt een pleidooi voor huiselijkheid. Door middel van sensorische wayfinding wordt ingezet op het stimuleren van beweging. Bewoners krijgen hierdoor meer vrijheid en herkennen hun omgeving beter, waardoor hun levensgeluk toeneemt.

www.stimuleringsfonds.nl

Deel op Social Media 

17-03-2015 11:00

De tiende  editie van Designday Maastricht staat voor de deur. Het evenement vindt plaats in de Decorfabriek in Maastricht op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 mei.

De organisatie is trots op het grote deelnemersveld (50) met mooie namen, zoals Leonie Tenthof van Noorden, de broers Jesse en Aron Kirschner, Jesse Howard en Diederik Schneemann.

René Gabriëls sociaal filosoof verbonden aan de Universiteit Maastricht geeft in de openingslezing zijn eigen kijk op design. Het evenement biedt verder ruimte aan onder andere een designveiling, lunchlezingen en pitches. Designers  vertellen én demonstreren ter plekke hoe zij te werk gaan.

Het uitgebreide programma is te vinden op www.designday.nl

 

 

Deel op Social Media

16-03-2015 8:00

In totaal zijn er 121 gebouwen ingezonden voor de tiende editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. De jury onder leiding van Wim Pijbes is nu aan zet. "Mijn eerste indruk is dat de Nederlandse architectuur springlevend is", zegt BNA-directeur Fred Schoorl. "Niet alleen vanwege de architectonische hoogstandjes die zijn ingezonden, maar ook vanwege nieuwe samenwerkingsvormen bij de deelnemers."

Architectenbureaus omarmen de prijs omdat het zijn meerwaarde telkens weer toont. "Dit merken we ook bij opdrachtgevers, die trots zijn op de prijs." Vanaf vrijdag 13 maart zijn alle inzendingen online te bekijken op www.gebouwvanhetjaar.nl. Begin april verwacht de jury de nominaties bekend te maken. Dit is tegelijkertijd het startschot voor het stemmen op de publieksprijs. De BNA werkt samen met Elsevier om de publieksprijs onder de aandacht te brengen aan een breder publiek. Op donderdag 21 mei vindt de prijsuitreiking plaats. De  locatie is nog niet bekend. Vorig jaar was dit TivoliVredenburg in Utrecht.

De jury bestaat dit jaar uit: juryvoorzitter Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum), Arno Boon (directeur BOEi), Janneke Bierman (architect en directeur Bierman Henket architecten), Peter Defesche (architect en directeur OD205 architectuur bv), Yvonne van Mierlo (directeur Blauwhoed Studio) en Peter Veenstra (landschapsarchitect en partner LOLA Landscape architects).

De prijswinnaar van vorig jaar was Rozet in Arnhem van architectenbureau Neutelings Riedijk. Het gebouw was ingezonden voor de categorie Identiteit & Icoonwaarde. De publiekswinnaar van 2014 was Cultuurcentrum Energiehuis Dordrecht uit de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie.

Dit jaar benoemt de prijs voor het eerst categoriewinnaars. Er kunnen maximaal vier categoriewinnaars zijn in de volgende vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’), Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’), Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’), Particuliere Woonbeleving (‘personal environments’).

Saint Gobain Glass is hoofdsponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015.

www.bna.nl

Deel op Social Media 

13-03-2015 8:30

In Amsterdam zal de komende jaren een iconisch kantoorgebouw ingrijpend gerenoveerd worden. Het gebouw De Oliphant in Amsterdam Zuid-Oost zal worden getransformeerd tot 'The Sharing Tower'.

"Een nieuwe generatie ondernemers heeft een next generation kantoorgebouw nodig", aldus een woordvoerder van adviesbureau Weber Shandwick, dat nauw betrokken is bij de transformatie. "Millennials, de ondernemers en werknemers van morgen, willen niet werken in de kantoortuinen van gisteren. Daarom zal De Oliphant gerevitaliseerd worden volgens de waarden en filosofie van millennials en de deeleconomie. The Sharing Tower wordt het eerste kantoorgebouw dat deze waarden en filosofie actief zal faciliteren."

The Sharing Tower wil de volgende generatie werkgevers en werknemers onderdeel uit laten maken van 'de sharing economy'. "De sharing economy is gebaseerd op openheid, mobiliteit, wendbaarheid, transparantie, vrijheid, en boven alles, shareability. The Sharing Tower wordt in zijn geheel rondom deze waarden gerevitaliseerd en opnieuw ontworpen. Het nieuwe gebouw zal alles in zich hebben wat de sharing economy zo waardevol maakt. Samenwerking die tot nieuwe initiatieven leidt. Openheid die nieuwe ideeën bevordert. En transparantie die vertrouwen geeft. Daarmee wordt The Sharing Tower dé werkomgeving voor de volgende generatie werknemers en ondernemers."

Amsterdam heeft zichzelf op 2 februari 2014 uitgeroepen tot Europa’s eerste Sharing City. "Hierdoor is de stad de perfecte thuislocatie voor de nieuwe economie om zich te ontplooien." Dit verstevigt het vertrouwen bij de initiatiefnemers in de kracht van het concept achter The Sharing Tower. “We zien The Sharing Tower als een ontmoetingsplek voor het gehele gebied, met de ‘Sharing City’ gedachte als uitgangspunt,” aldus Gerad Schoenaker van SENS real estate.

The Sharing Tower onderscheidt zich van andere kantoorgebouwen door de verbinding aan te gaan met de omgeving, naast puur en alleen de huurders. De architect zal het gebouw op zo’n manier (her)ontwerpen dat het bezoekers verwelkomt en aan zich bindt. De begane grond zal op hetzelfde niveau komen te liggen als het aangrenzende maaiveld terwijl de gevel open en transparant zal zijn. Het doel van deze architectonische ingrepen is om openheid en transparantie te faciliteren.

“De herontwikkeling van het gebouw de Oliphant in Amsterdam Zuidoost toont het tijdsgewricht waar wij ons in bevinden. Het is een transformatie van een gesloten jaren ’90 kantoor in een hedendaags open en transparant ‘stadsgebouw'", aldus Oresti Sarafopoulos, van Sarafopoulos Architects.

IVG Institutional Funds GmbH en SENS real estate hebben eerder al bekend gemaakt dat zij het iconische kantoorgebouw De Oliphant in Amsterdam Zuidoost gaan revitaliseren. Het pand voldoet immers niet meer aan de eisen en wensen van toekomstige huurders. De beoogde oplevering van het gebouw is gepland voor medio 2017. The Sharing Tower beschikt over circa 20.000 vierkante meter aan verhuurbare oppervlakte.

www.thesharingtower.com

Deel op Social Media

13-03-2015 8:00

In Assen is gisteren (donderdag 12 maart) het vernieuwde Dr Nassau College officieel in gebruik genomen. "De locatie Penta van het Dr. Nassau College aan de Industrieweg in Assen heeft zijn monumentale allure terug."

Dankzij een creatieve ingreep in het hart van de school is het gebouwoppervlak iets teruggebracht; een beschut ontmoetingsplein en een droogloop kwamen ervoor in de plaats. Meest in het oog springend zijn de frisse, kleurrijke uitstraling en het aantrekkelijk groene, glooiende terrein en water rondom de school.

Verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp en interieurontwerp is het Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA). Het bureau werd ingeschakeld toen duidelijk was dat de school fysiek moest inkrimpen.

Al bij het eerste bezoek aan het Dr. Nassau College constateerde dJGA dat bij de gewenste verbouwing meer te doen viel dan het terugbrengen van het gebouwoppervlak alleen. Het gebouw had een grootschalige indeling en het beeld werd sterk bepaald door hoge hekken en grauw asfalt, fietsen en auto’s. Binnen in de school vielen vooral de donkere vloer en plafond en de minimale lichtinval van buiten op. In alle opzichten moest de school een nieuw leven krijgen voor het onderwijs van nu en de maatstaven van de komende veertig jaar.

Ellen Bisschoff, senior architect bij dJGA, schrok niet van wat ze aantrof. “Als architecten zagen wij vooral het oorspronkelijke heldere ontwerp. Het was voor ons een bijzondere uitdaging om het monument weer te laten stralen zoals het oorspronkelijk was bedoeld.”
Na overleg met de gemeente Assen, de Monumentencommissie Drenthe en een stedenbouwkundige, bleek elke partij een ander deel van het schoolgebouw voor sloop voor ogen te hebben. De school zelf hechtte vooral aan kleinschaligheid en suggereerde een opdeling in twee aparte schoolgebouwen, elk met een eigen identiteit en met gescheiden ingangen voor het Vakcollege en de MAVO. DJGA bedacht daarop een creatieve ingreep die aan de wensen van alle partijen tegemoet kwam: sloop van het middendeel van de begane grond met behoud van de staalconstructie. De contouren van het monument zijn daardoor intact gebleven, met als bonus een nieuw, beschut ontmoetingsplein en een droogloop in het hart van de school.

Om meer licht in het gebouw te laten, ontwierp dJGA hoge matglazen gevels grenzend aan het ontmoetingsplein. "Voor extra daglicht werd het trappenhuis opgebroken; het onderste deel werd vervangen door een houten tribune waarop leerlingen kunnen zitten. Onder de tribune zijn toiletten, bergingen en spreekkamers ondergebracht. Nieuwe, witte plafonds, het gebruik van hout en heldere kleuren maken de lichtere beleving compleet."

DJGA ontwierp de gevels en wanden in het schoolgebouw in verschillende kleuren om de identiteit van de verschillende gebouwdelen van de school te accentueren. Gerenoveerde gevels hebben hun oorspronkelijke wit- en grijstinten grotendeels behouden. De nieuwe gevels aan het ontmoetingsplein hebben elk een eigen kleurenpalet, dat in het achterliggende gebouwdeel terugkomt op de wanden van lokalen en op gangwanden en -deuren.

Menno den Hollander, directeur van het Dr. Nassau College, is zeer tevreden met het vernieuwde schoolgebouw. “Door de natuurlijke opdeling van het gebouw heerst er rust in de school, terwijl er 900 leerlingen aan het werk zijn. Wij zijn in het lichte en kleurige gebouw veel beter in staat ons onderwijs en begeleiding vorm te geven.”

www.djga.nl

Deel op Social Media 

11-03-2015 14:38

Eén van de oudste kazernes van Nederland, die van Willem II in Tilburg, is onlangs grondig gerenoveerd. Het Regionaal Archief en het Stadsmuseum Tilburg, die er huizen, besloten om het karakteristieke gebouw, dat na Willems tijd diende als Beka textielfabriek, in oude glorie te herstellen met een industriële touch, maar toch ook een prettige sfeer.

Dat alles moest wel gebeuren voor een relatief bescheiden budget. Femke Gerris, interieurarchitect/ontwerper/eigenaar van Vorm en zo, nam de klus aan en leverde een fijn gestript ruimtelijk gebouw op, waar zowel gasten als medewerkers zich inmiddels op hun gemak voelen. Daarvoor ontwierp ze zelf het meubilair, accentueerde elementen als een oude klok uit een textielfabriek en koos bijvoorbeeld voor een Marmoleum-vloer met beton-uitstraling.Gerris’ kennismaking met het gebouw in het Mommerskwartier was tweeledig. Onder de grond trof ze een enorme kelder met kilometers archiefkast met kaarten, films, prentkaarten, brochures et cetera. Niet alleen ‘heel erg imposant’, aldus Gerris, maar ook input die welkom zou zijn bij de inrichting.

Boven de grond was het oubolligheid troef. "Veel donkerrood en zalmroze. Echt jaren tachtig toen er voor het laatst iets werd gedaan aan het gebouw". De oude structuur van het gebouw was bovendien vertroebeld, aldus Gerris. Tegen de oude wanden was bijvoorbeeld ‘een balie geplakt’ en ook andere mooie kenmerkende oude elementen kregen niet de aandacht, die ze volgens de ontwerpster wel verdienden.Gerris koos ervoor om het gebouw te strippen. "Ik wilde laten zien wat voor mooie ruimte er ontstaat door weghalen en elementen toe te voegen die meegaan met de structuur van het gebouw." Daarnaast besloot ze veel natuurlijke materialen toe te passen als hout, glas en staal en neutrale kleuren zoals grijzen, witten en zwarten. Niet echt de handtekening van Gerris, die wel houdt van een felle kleurige streek, "maar hier paste dat niet."

In de centrale hal werden de kap, het houtwerk en de dakspanten zichtbaarder door ze wit te accentueren en uit te lichten met licht dat is weggewerkt achter de balken, naar een lichtontwerp van Hoogspoor Designlight uit Tilburg. Dat levert een luchtig, spannend geheel op. De tochtsluis bij de entree werd gehalveerd in formaat en daarbovenop plaatste Gerris een van de oudste kaarten van Tilburg die bezoekers vanuit de hal - "een cadeautje als je naar buiten loopt" - maar zeker ook vanuit de koffieruimte en overloop naar de educatieruimte kunnen bewonderen. Voor de kamers van de werknemers had de interieurarchitect een ander passend idee. "Zij mochten hun favoriete archiefstuk uitkiezen dat we vervolgens op textieldoek hebben geprint en in de kantoren opgehangen."Op de vloer overal Marmoleum in één en dezelfde grijskleur van Forbo Flooring, geïnstalleerd door VPA Projectadvies uit Oisterwijk. Daar lag een budgetoverweging aan ten grondslag – een betonnen gietvloer was te duur – maar ook een overweging van praktische aard: beton is akoestisch minder dan het zachtere Marmoleum, dat geluid deels absorbeert. Belangrijk in bijvoorbeeld de studiezaal waar bezoekers hun stamboom napluizen. Op die vloer veel zelf ontworpen meubelen van Gerris die door interieurbouwer Van Zon Interieurbouw uit Moergestel werden geproduceerd.www.vormenzo.nl

Deel op Social Media

11-03-2015 9:16

Eén van de oudste kazernes van Nederland, die van Willem II in Tilburg, is onlangs grondig gerenoveerd. Het Regionaal Archief en het Stadsmuseum Tilburg, die er huizen, besloten om het karakteristieke gebouw, dat na Willems tijd diende als Beka textielfabriek, in oude glorie te herstellen met een industriële touch, maar toch ook een prettige sfeer.

Dat alles moest wel gebeuren voor een relatief bescheiden budget. Femke Gerris, interieurarchitect/ontwerper/eigenaar van Vorm en zo, nam de klus aan en leverde een fijn gestript ruimtelijk gebouw op, waar zowel gasten als medewerkers zich inmiddels op hun gemak voelen. Daarvoor ontwierp ze zelf het meubilair, accentueerde elementen als een oude klok uit een textielfabriek en koos bijvoorbeeld voor een Marmoleum-vloer met beton-uitstraling.

Gerris’ kennismaking met het gebouw in het Mommerskwartier was tweeledig. Onder de grond trof ze een enorme kelder met kilometers archiefkast met kaarten, films, prentkaarten, brochures et cetera. Niet alleen ‘heel erg imposant’, aldus Gerris, maar ook input die welkom zou zijn bij de inrichting.

Boven de grond was het oubolligheid troef. "Veel donkerrood en zalmroze. Echt jaren tachtig toen er voor het laatst iets werd gedaan aan het gebouw". De oude structuur van het gebouw was bovendien vertroebeld, aldus Gerris. Tegen de oude wanden was bijvoorbeeld ‘een balie geplakt’ en ook andere mooie kenmerkende oude elementen kregen niet de aandacht, die ze volgens de ontwerpster wel verdienden.

Gerris koos ervoor om het gebouw te strippen. "Ik wilde laten zien wat voor mooie ruimte er ontstaat door weghalen en elementen toe te voegen die meegaan met de structuur van het gebouw." Daarnaast besloot ze veel natuurlijke materialen toe te passen als hout, glas en staal en neutrale kleuren zoals grijzen, witten en zwarten. Niet echt de handtekening van Gerris, die wel houdt van een felle kleurige streek, "maar hier paste dat niet."

In de centrale hal werden de kap, het houtwerk en de dakspanten zichtbaarder door ze wit te accentueren en uit te lichten met licht dat is weggewerkt achter de balken, naar een lichtontwerp van Hoogspoor Designlight uit Tilburg. Dat levert een luchtig, spannend geheel op. De tochtsluis bij de entree werd gehalveerd in formaat en daarbovenop plaatste Gerris een van de oudste kaarten van Tilburg die bezoekers vanuit de hal - "een cadeautje als je naar buiten loopt" - maar zeker ook vanuit de koffieruimte en overloop naar de educatieruimte kunnen bewonderen. Voor de kamers van de werknemers had de interieurarchitect een ander passend idee. "Zij mochten hun favoriete archiefstuk uitkiezen dat we vervolgens op textieldoek hebben geprint en in de kantoren opgehangen."

Op de vloer overal Marmoleum in één en dezelfde grijskleur van Forbo Flooring, geïnstalleerd door VPA Projectadvies uit Oisterwijk. Daar lag een budgetoverweging aan ten grondslag – een betonnen gietvloer was te duur – maar ook een overweging van praktische aard: beton is akoestisch minder dan het zachtere Marmoleum, dat geluid deels absorbeert. Belangrijk in bijvoorbeeld de studiezaal waar bezoekers hun stamboom napluizen. Op die vloer veel zelf ontworpen meubelen van Gerris die door interieurbouwer Van Zon Interieurbouw uit Moergestel werden geproduceerd.

www.vormenzo.nl

Deel op Social Media


 

09-03-2015 9:06

Recentelijk zijn voor rijkskantoren de kwaliteitskaders vastgesteld. Dat meldt het Center for People and Buildings (CfPB) in Delft. "Het gaat hier om 114 functionele kwaliteiten die worden gebruikt bij de verbouw, renovatie en nieuwbouw van rijkskantoren."

Een belangrijke ambitie van de kaderstelling is het vereenvoudigen van de voorbereiding van (ver)bouwprojecten. "Bij het opstellen van beleid, maar ook in de initiatief- en de specificatiefase van het huisvestingsproces zijn de kaders belangrijk", aldus een woordvoerder van het CfPB.

Een andere belangrijke ambitie is meer uniformiteit in de rijkshuisvesting te krijgen. Daarbij gaat het vooral om efficiëntie en aantrekkelijkheid. Hiervoor wordt het concept van de activiteitgerelateerde werkomgeving in combinatie met tijd-, en plaats- en apparaatonafhankelijk werken (TPAW) gehanteerd. "Het Rijk wil met een flexfactor van 0,7 of 0,9 - afhankelijk van het gebouw - op termijn een gemiddelde bezettingsgraad van 75 procent realiseren."

Vanaf 2009 is het Center for People and Buildings (CfPB) betrokken bij de ontwikkeling van de Fysieke Werkomgeving Rijk. Het CfPB brengt haar kennis in, doet onderzoek en ondersteunt  het team OBR FWR van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarbij wordt onder andere samengewerkt met het Rijksvastgoedbedrijf, FM Haaglanden en de facilitaire diensten van de Belastingdienst en Rijkswaterstaat. In 2011 resulteerde deze samenwerking in het vaststellen van de uitgangspunten voor de rijkswerkomgeving in de Corporate Standard Fysieke Werkomgeving Rijk. Vervolgens zijn deelstudies verricht naar de basiswerkplekkenmix voor rijkskantoren en naar ruimtenormen voor vergaderen.

www.cfpb.nl

Deel op Social Media 

 

Klikhiervoor de onderzoeksrapportage.

06-03-2015 8:30

Werkomgevingen veranderen. Bij Maasdam organiseert men binnenkort een inspiratiesessie op dit gebied.

De inspiratie sessie gaat over 'een goede werkomgeving waar mensen prettig kunnen werken en het maximale presteren'. De sessie wordt twee keer gehouden; op 13 en 21 april van 15 tot 17 uur.

www.maasdam.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >