Nieuws


27-02-2015 8:23

De nieuwe 'Design Column' is nu te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Deze tentoonstelling onder de naam 'Crazy Care' gaat over de toekomst van de gezondheidszorg. Te zien is onder andere De Medicijnfabriek van Circus Engelbregt en zorgrobot Alice.

Zorg is een belangrijk thema in 2015. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe zorgwet geïntroduceerd, waarmee de organisatie van de zorg verandert. "Het is nu tijd om naar simpele, heldere ideeën te zoeken die van belang kunnen zijn in de zorg van de toekomst. In Design Column #10 Crazy Care is te zien hoe een innovatief idee de gezondheidszorg op zijn kop kan zetten."

De tentoonstelling is tot en met 10 mei 2015 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Over het onderwerp 'zorg' vindt op 6 maart van 16:00-17:00 uur een rondetafelgesprek plaats. Conservator Annemartine van Kesteren gaat met designer Martijn Engelbregt in gesprek over de toekomst van de gezondheidszorg en de rol die design daarin kan spelen.

Op 6 maart en 24 april is er een workshop bij De Medicijnfabriek. Hierin gaan deelnemers samen met een plantenexpert de nabijgelegen natuur in. Met de planten en kruiden die ze daar vinden, maken ze vervolgens medicijnen in de werkplaats.

www.boijmans.nl

Deel op Social Media 

25-02-2015 8:00

Op donderdag 12 maart organiseert de BNIi de eerste lezing van dit jaar in de serie 'Verdieping' in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Bas den Herder gaat tijdens deze lezing in op maatwerk voor kleine en grootschalige producten en projecten. Na afloop van deze lezing is er een netwerkborrel voor alle aanwezigen.

Wat is nu de essentie van maatwerk, hoe ver kan het gaan? Bas den Herder levert bij uitstek maatwerk voor ontwerpers. Hij is producent en distributeur van een aantal bekende ontwerpers. Zijn bedrijf DHPD (Den Herder Production House) ondersteunt designers en kunstenaars bij het maken van producten zoals de Downstairs Chandelier van Bertjan Pot tot projecten als het interieur van het restaurant van het Groninger Museum voor Maarten Baas of het Asian fusion restaurant in Georgie voor Rooms. Ook vertaalt DHPH samen met jonge ontwerpers als Max Lipsey en Nightshop concepten naar maatwerk voor (interieur)architecten, projectinrichters en particulieren. Alle ontwerpen worden uitgevoerd door het technische team van DHPH.

De lezing wordt gehouden op donderdag 12 maart 2015 vanaf 19:30 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

 

 

20-02-2015 8:30

Architect@Work heeft volgens de organisatie van het evenement een schitterend 2014 achter de rug. "Alle internationale edities waren een succes en dus kijkt men reikhalzend uit naar wat 2015 brengt." 2015 wordt immers een belangrijk jaar, nu de tweejaarlijkse edities in zowel Kortrijk als Luik op de kalender staan en het rijtje beurzen uitgebreid wordt met nieuwe edities in Kopenhagen en Wenen.

Ook al duurt het nog een aantal maanden wachten tot eerst Kortrijk (23-24 april) en vervolgens Luik (28-29 mei) voor de respectievelijk zevende en vierde keer worden georganiseerd, toch is een eerste vooruitblik al aan de orde. Een aantal belangrijke beslissingen zijn immers genomen, onder meer de bepaling van het thema: ‘Architectuur en Water’.

“De internationale edities, met schitterend scorende eerste organisaties in Milaan en Nantes, bevestigden in 2014 allemaal hetzelfde: het in 2003 gelanceerde concept, dat al sinds 2005 loopt onder het door Creative Fo(u)r ontworpen standenconcept, blijft bekoren”, stelt Group Exhibition Manager Nathalie Sandra. “De cijfers uit de diverse enquêtes bevestigen keer op keer dat zowel standhouders als bezoekers zich prima voelen bij de huidige aanpak.”

“Naast het bepalen van het nieuwe thema, werden al een aantal andere knopen doorgehakt. Zo  liggen in Kortrijk seminars door BVA / KBKW (donderdag) en NAV / AiNB (vrijdag) vast. Voor Luik zijn de seminars door Rudy Ricciotti (op donderdag) en door Koen Olthuis van Waterstudio (op vrijdag) een feit. Materia presenteert op beide edities de tentoonstelling ‘Wonders of Water’. Daarnaast wordt er een vervolg gebreid aan de ‘Online Product Directory’ by Archello en herhalen we de expositie ‘Re•Architecture’ by le Pavillon de l’Arsenal (Paris)."

www.architectatwork.be.

Deel op Social Media 

20-02-2015 8:00

Voor de derde keer organiseren ABN AMRO, de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Week het evenement Driving Dutch Design. Vijftien startende talentvolle Nederlandse ondernemingen volgen een serie masterclasses en worden gedurende elf maanden begeleid door een personal coach van de bank. Vandaag vindt in Eindhoven de eerste masterclass plaats.

De vijftien geselecteerde ondernemingen, werkzaam in architectuur, branding, visuele communicatie, productontwerp of social design zijn: Alei Verspoor, Anidesign, Hats & Tales, Mianne de Vries, Nudnik, Pim Schachtschabel, Renate Nederpel, Rick Tegelaar, Studio Kars, Studio Thier&vanDaalen, Studio TOIMII, T + Local, Thomas Overweg, Tim van de Weerd en Willemieke van den Brink.

De eerste masterclass, met medewerking van Founded By All, Studio Kolk & Kusters en Keukenconfessies, heeft als thema ‘Design your Identity’. De besloten bijeenkomst, onder leiding van communicatiecoach Astrid de Craen-van der Hulst (de Communicatie Craen), vindt vandaag plaats in de Design Innovation Space en het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Tijdens de veertiende editie van Dutch Design Week (17-25 oktober 2015), vindt een eindpresentatie voor belangstellenden plaats in het ABN AMRO House (Klokgebouw, Eindhoven).

Met Driving Dutch Design ondersteunen initiatiefnemers ABN AMRO, de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Week jong ontwerptalent in hun ontwikkeling op zakelijk gebied en public relations. De drie geven daarmee uitdrukking aan het belang dat zij toekennen aan Dutch design voor de economie, de samenleving en talentontwikkeling. 

www.drivingdutchdesign.nl

Deel op Social Media 

19-02-2015 13:58
Bezoekers en medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart (MCS) die per auto komen, kunnen hun voertuig voortaan kwijt in een garage verpakt in bamboe. Het gloednieuwe gebouw, gelegen aan de Plesmanlaan, lijkt te zweven dankzij de bijzondere gevel van bamboepalen en levende bamboestruiken. Verantwoordelijk voor het ontwerp is het Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA).
 
DJGA koos voor een gevel van bamboe uit het oogpunt van duurzaamheid. Het plantmateriaal is bijzonder sterk; omdat de bamboe is voorbehandeld tegen brand en houtrot, is verf niet nodig. Hierdoor verkleurt het hout op een natuurlijke manier tijdens het jarenlange verweringsproces. Het Medisch Centrum Slotervaart bestaat uit het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan.
 
Om de beleving van een massief, hoog gebouw weg te nemen, is de onderste verdieping van de garage omgeven door levende bamboestruiken. De bladeren hangen binnen reikwijdte van passanten. De bovenliggende gevel is rondom afgewerkt met bamboepalen; omdat dit pas op de tweede verdieping begint, lijkt het gebouw te zweven. Als je erlangs loopt krijgt de gevel extra dynamiek door het waaierende patroon waarin de palen staan. Afhankelijk van de kijkhoek lijkt de gevel open of gesloten.
 
Het hoofdtrappenhuis van de garage is bewust als een rechtopstaande glazen doos tegen de kop van het gebouw geplaatst. Bezoekers van de garage zien zo direct waar de trappen zich bevinden. De kozijnen van het trappenhuis zijn gemaakt van onbehandeld accoya, een duurzaam gemodificeerde zachthoutsoort met vergelijkbare eigenschappen als hardhout. Net als de bamboepalen verweren de kozijnen van het trappenhuis daardoor op een natuurlijke manier.

 
Het ontwerp van de parkeergarage van MCS staat niet op zichzelf. Het gebouw heeft een centrale plek in het beeldkwaliteitsplan voor het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan. Het plan, eveneens ontworpen door dJGA, creëert meer synergie tussen toekomstige uitbreidingen van de ziekenhuizen. De uitbereiding is een brede wandelboulevard die de garage flankeert.
 
De nieuwe parkeergarage van MCS heeft een totale oppervlakte van 3.200 vierkante meter en biedt plaats aan 1.196 auto’s. Het gebouw ligt volledig bovengronds en wordt de komende jaren verder uitgebreid. DJGA maakte het ontwerp in opdracht van Ballast Nedam, dat het gebouw uitvoerde als Design & Construct opdracht voor MCS. De bamboe werd geleverd door Bamboe Bouw Nederland.
 
De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is een multidisciplinair architectenbureau dat in 1928 in Rotterdam is opgericht. De Jong Gortemaker Algra geeft op innovatieve wijze vorm aan gebouwen voor zowel de maatschappelijke sector (gezondheidszorg, onderwijs, sport en recreatie) als de commerciële sector (kantoren, bedrijfsgebouwen, beursgebouwen). Het bureau is actief in ontwerp en uitvoering vanuit de disciplines architectuur, interieurarchitectuur, bouwkunde, constructie en projectmanagement. Samen met EGM architecten vormt het Rotterdamse bureau het bedrijf Dutch Health Architects voor ontwerpen in de gezondheidszorg in het Midden-Oosten en China.

 
www.djga.nl 
 
 
17-02-2015 9:00

NRP reikt eind dit jaar voor het eerst de NRP Masterprijs uit. NRP geeft met deze prijs aanstormend talent de kans om hun originele, innovatieve ideeën over transformatie of renovatie van bestaand vastgoed onder de aandacht te brengen.

De jury, die wordt samengesteld uit deskundige partners van het netwerk NRP, kiest maximaal drie genomineerden. Op 25 november worden tijdens de NRP Partnerbijeenkomst de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Het prijzengeld bedraagt dit jaar 3.000 euro voor de eerste prijs, 2.000 euro voor de tweede prijs en 1.000 euro voor de derde prijs. Naast deze geldprijs zorgt NRP ervoor dat het afstudeerwerk onder de aandacht komt bij alle bij NRP aangesloten bedrijven en in het werkveld van transformatie en renovatie. Afstudeerders van relevante universiteiten, masteropleidingen en postdoctorale opleiding uit studiejaar 2014-2015 kunnen tot 1 augustus 2015 een afstudeerscriptie en/of ontwerp indienen via masterprijs@npr.nl

 

 

Deel op Social Media

16-02-2015 8:30

Biophilic design is een absolute noodzaak. Dat zei de Britse ontwerper Oliver Heath afgelopen week tijdens Material Xperience in Utrecht. Heath was in Nederland op uitnodiging van vloerenfabrikant Interface.

In zijn lezing 'The science and style of biophilic design' ging designer Oliver Heath in op de voordelen van biophilic design, een designstijl waarin het maken van verbinding met de natuur centraal staat. Daar waar de voordelen van een duurzaam gebouw over het algemeen breed erkend worden, zijn de voordelen van een duurzaam interieur volgens de ontwerper nog relatief onbekend.

Om hier verandering in te brengen, toonde Heath verschillende uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van het integreren van natuurlijke elementen in de omgevingen waar we dagelijks in verblijven. Zo is aangetoond dat leerlingen 20 tot 25 procent sneller leren wanneer zij in het klaslokaal beschikking hebben over natuurlijk licht en zorgen natuurlijke elementen in ziekenhuizen voor 8,5 procent kortere ziekenhuisopnames van patiënten. Daarnaast zijn er talrijke onderzoeken die aantonen dat het hebben van natuurlijke elementen in de werkomgeving leidt tot een hogere productiviteit en creativiteit, hogere welzijnsniveaus en minder verzuim.

Het toepassen van biophilic design is niet enkel weggelegd voor de inrichting van nieuwe  gebouwen, maar kan volgens Heath ook eenvoudig in bestaande bouw worden gerealiseerd. Heath identificeert hiervoor vier belangrijke principes: uitzicht op de natuur, natuurlijk licht, natuurlijke materialen, patronen en texturen, en tenslotte het creëren van een gevoel van veiligheid, door middel van plekken waar mensen zich kunnen terugtrekken om nieuwe energie op te doen of met elkaar kunnen samenwerken.

Heath zijn lezing af met de conclusie dat biophilic design gaat om het ontwerpen van ruimtes die aansluiten bij menselijke behoeftes, met de verbinding met de natuur voorop. "Biophilic design is daarmee geen luxe, maar een absolute noodzaak."

www.oliverheath.com

Deel op Social Media  

10-02-2015 8:00

Duizenden bezoekers hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan het beroemde SS Rotterdam waar designbeurs Object Rotterdam plaatsvond. Van donderdag 5 tot en met zondag 8 februari was het schip rijk gevuld met honderden bijzondere design- en kunstobjecten. Een recordaantal van 60 deelnemers deed dit jaar aan de beurs mee; onder hen ontwerpers, kunstenaars en galeries, maar ook instellingen als het Zuiderzeemuseum en de Gerrit Rietveld Academie.

Anne van de Zwaag, directeur Object Rotterdam: "Tijdens het weekend waren de verschillende dekken en hotelkamers van het schip stampvol mensen. De locatie vormde door haar unieke karakter een meerwaarde voor zowel de deelnemers als de bezoekers van Object."

Er werd niet alleen bezichtigd, maar ook gekocht; onder anderen beeldend kunstenaar Fransje Killaars verkocht een van haar felgekleurde dekens en de Rotterdamse galerie NL=US een kast van ontwerper Rolf Bruggink. Het publiek was zeer positief en werd door de deelnemers als uiterst geïnteresseerd ervaren. Ook directeur van het SS Rotterdam Ton Wesselink kijkt met volle tevredenheid terug. Hij noemt de samenwerking 'in alle opzichten versterkend'.

Land Rover maakte tijdens de openingsavond van Object de drie winnaars van de ‘Design Your Evoque’-wedstrijd bekend. De ontwerpen van de Range Rover Evoque van Benjamin Scheltema, Gijs Spierings en Maurice Grootheest werden door de onafhankelijke jury bekroond als meest origineel. Zij mogen 3 maanden lang in hun eigen design rijden. Marijn Caniëls won de speciale prijs voor designstudenten: een stageplaats bij design studio Piet Boon.

www.objectrotterdam.nl

Deel op Social Media 

09-02-2015 8:00

Vanaf vandaag (9 februari) vindt in Utrecht de Week van de Bouw plaats. Onder deze paraplu vallen onder meer de vakbeurs Renovatie & Transformatie en het event Material Xperience. Tijdens beide evenementen is de BNI vertegenwoordigd en biedt de organisatie een platform voor haar leden.

Renovatie & Transformatie is het nationale platform voor duurzame vernieuwing in de bouw en vastgoed. Bezoekers maken hier kennis met de nieuwste (totaal)oplossingen, inspirerende ideeën en innovatieve concepten op het gebied van renoveren en transformeren. De sprekers van de BNI zijn te vinden in het Faay Renovatietheater: Op maandag 9 februarivan 15:15 tot 15:45 uur spreekt
Percy van de Werve (Studio Inside Out) over het onderwerp 'In 2020 hebben we het leegstandsprobleem duurzaam opgelost'.
Op donderdag 12 februari is van 14:30 tot 15:00 uur de lezing te beluisteren van Franciska Ottens en Erna Stoetzer. De titel van hun lezing luidt 'Bewuster (t)huis, goed wonen'.

Material Xperience, het jaarlijkse materiaalevenement voor (interieur)architecten en andere creatieve professionals, staat dit jaar in het teken van ‘The Five Senses’. Het belang van akoestiek, kleur, geur en licht in verschillende sectoren komt uitgebreid aan bod. Hoe kun je een optimaal klimaat bieden aan de eindgebruiker en hoe pas je die kennis toe in vloeren, wanden, plafonds en gevels?

www.bni.nl

Deel op Social Media 

09-02-2015 7:59

Aanstaande donderdag 12 februari 2015 wordt in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam een speciale avond gehouden over stijlkamers. Een aantal van de interieurs die zijn gedocumenteerd in DASH Stijlkamers wordt deze avond gepresenteerd door Jurjen Zeinstra en Hans Teerds.

Dat zijn onder andere het unieke ontwerp voor de ‘Wohnzimmereinrichtung’ van H.P. Berlage in 1908, ‘Glasraum’ ontworpen door Lilly Reich en Ludwig Mies van der Rohe in 1927 en de spraakmakende ‘Wohnung für eine Familie von sechs Personen’ van Karl Bieber en Ernst Althoff voor de Expo 58 in Brussel.

Architect Herman Verkerk (EventArchitecture) en onderzoeker Fredie Floré (KU Leuven) gaan vervolgens in gesprek over de relevantie van deze installaties voor het hedendaagse interieurontwerp en architectuur.

Voor de tentoonstelling ‘1:1 Stijlkamers’maakt architect en kunstenaar Andreas Angelidakis in Het Nieuwe Instituut een installatie met stijlkamers uit de collectie van het Amsterdam Museum, die sinds de jaren zeventig niet meer voor het publiek te zien waren. De stijlkamer vormt voor Het Nieuwe Instituut een aanleiding om in een serie lezingen en debatten het denken over de toekomst van museale presentatiemodellen verder te brengen en met historisch bewustzijn te verrijken.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met DASH (Delft Architectural Studies on Housing) / TU Delft.

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media 

02-02-2015 8:00

Uit ruim 1100 inzendingen voor de ontwerpwedstrijd ‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’ heeft een vakjury vijf prijswinnaars aangewezen. Juryvoorzitter Carole Baijings: "We zijn overweldigd door het grote aantal slimme, mooie en innovatieve ideeën. De manier waarop de deelnemers hebben nagedacht over verbeteringen in hun directe omgeving belooft wat voor de toekomst."

Binnen het thema ‘Iedereen aan tafel’ werd kijkers van Het Klokhuis gevraagd onderdelen voor een dinersetting te ontwerpen in vijf categorieën; bestek, tafel, stoel, bord en lamp. De winnende ontwerpen worden in samenwerking met Design Academy Eindhoven uitgewerkt tot prototypes, waarna ze worden gebruikt voor het Klokhuis Designdiner en tentoongesteld tijdens Dutch Design Week (DDW) 2015.

Op de website van het televisieprogramma zijn alle winnende ontwerpen te zien en staat het volledige juryrapport gepubliceerd.

www.hetklokhuis.nl

Deel op Social Media 

01-02-2015 8:30

De iconische Glazen Zaal uit de Beurs van Berlage krijgt een tweede leven in de Tilburgse Spoorzone. De gemeente Tilburg koopt de zaal voor het symbolische bedrag van 1 euro en wil deze opnieuw ingebruik nemen als auditorium in de gerenoveerde Locomotiefhal.

Het Tilburgse college van B en W is blij dat de unieke ruimte een zinvolle nieuwe functie krijgt in het centrum van de stad. "De Glazen Zaal past perfect binnen het programma van eisen voor onze Stadscampus", licht wethouder Spoorzone Berend de Vries toe. "Want alle partijen die zich in het complex willen vestigen, hebben behoefte aan een multifunctionele ruimte voor debat, seminars en exposities. Ook zij zijn enthousiast over de aankoop van deze bijzondere zaal."

In 1990 bouwden architect Pieter Zaanen (Zaanen Spanjers Architecten), constructief ontwerper Mick Eekhout (Octatube BV) en akoestisch ontwerper Rob Metkemeijer (Peutz) een Glazen Muziekzaal voor het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gedurfde innovatieve ontwerp kreeg nationaal en internationaal veel aandacht en won verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse Staalprijs en de prestigieuze Amerikaanse Architectural Record Award.

De zorgvuldige inpassing in de monumentale Beurs van Berlage, de vernieuwende constructie met vrijdragende glazen gevels, de perfecte akoestiek en de multifunctionele gebruiksmogelijkheden werden alom geprezen. De Glazen Muziekzaal was de eerste constructieve glastoepassing in Nederland. De zaal staat bekend als een van de eerste geslaagde voorbeelden van hergebruik van monumentaal erfgoed. Het ontwerp was namelijk ook nog eens volledig reversibel, hetgeen betekent dat de zaal kon worden gedemonteerd en verwijderd zonder schade aan de oorspronkelijke Berlage ruimte.

Met het vertrek van het orkest uit De Beurs in 2012 verviel de belangrijkste functie van de Glazen Zaal. De Graanbeurszaal, de ruimte waarin de glazen zaal zich bevondt, wordt in haar oorspronkelijke vorm teruggebracht. De zaal wordt dan multifunctioneel en beantwoordt beter aan de nieuwe functie van De Beurs als toonaangevend internationaal congres- en evenementencentrum.

De Beurs van Berlage en de drie oorspronkelijke ontwerpers hebben de Glazen Muziekzaal voor 1 euro te koop aangeboden. Het voorstel voor de meest respectabele en zinvolle nieuwe bestemming mag de zaal herbouwen. Meer dan vijftig gegadigden uit binnen- en buitenland toonden interesse. De ingediende plannen variëren van hergebruik in bestaand te herontwikkelen industrieel erfgoed tot inpassing in speciaal ontworpen nieuwbouw. Belangstelling was er vooral uit Nederland, maar ook uit Koeweit, Zwitserland, Tsjechië en zelfs Nieuw Zeeland. Uiteindelijk viel de keus op Tilburg, waar de zaal zal worden ingepast in de plannen voor de herontwikkeling van de Spoorzone.

De Glazen zaal is geschikt voor ruim tweehonderd bezoekers. De ruimte heeft een perfecte akoestiek en kan goed gebruikt worden voor muziekvoorstellingen, debatten en seminars. "We zijn blij met het vertrouwen dat de zaal in de Spoorzone op zijn plaats is”, zegt wethouder Berend de Vries (Spoorzone). "In het programma van eisen voor de LocHal was al een zaal met een soortgelijke functie opgenomen. Toen het nieuws volgde dat Amsterdam een nieuwe locatie zocht voor de glazen zaal was het voor ons dan ook ‘één plus één is twee’. Het gaat om prachtige architectuur.” 

Het is de bedoeling dat de zaal in 2018 gebruik wordt genomen. Binnenkort wordt een architect voor de renovatie van de LocHal gezocht. Die moet de zaal in het ontwerp opnemen. De herbouw kosten van de glazen zaal maken deel uit van de investering van 28,3 miljoen euro voor de renovatie van de LocHal en de verhuizing van de bibliotheek.

www.zsa.nl

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >