Nieuws


18-12-2015 8:30

Rijkswaterstaat nodigde de oprichter van ORGA recentelijk uit om zijn visie op de toekomst van de bouw te presenteren. Architect Daan Bruggink kweet zich op overtuigens wijze van zijn taak. Bekijk het onderstaande filmpje.

07-12-2015 8:30

Per juli 2016 verhuist ook de bni naar Huys Azië aan de Jollemanhof in Amsterdam. Vandaag tekenden de BNA en bni de contracten. bni sluit zich aan bij de BNA, NVTL, BNSP en NLingenieurs die al eerder samen onder één dak te vinden waren. BNA-voorzitter Fred Schoorl: ”Ik verheug me op een positieve samenwerking, waarbij de letterlijke en figuurlijke afstand wordt verkleind.”

Jeroen van Dijk (links) en Fred Schoorl.

Jeroen van Dijk, voorzitter bni: ”De verhuizing zorgt ervoor dat alle branches in het ruimtelijk ontwerpend domein nu met elkaar de werkvloer delen. We hopen hiermee een vergaande samenwerking te stimuleren en zo beter in staat zijn de bni voor de toekomst te vertegenwoordigen. Onze ambitie is ‘Ontwerpend Nederland’, een gezamenlijk proces naar meer kracht en eenheid. In ieder geval heeft het de potentie een krachtig platform te kunnen worden met behoud van een ieders identiteit en kwaliteit.”

www.bni.nl

Deel op Social Media 

06-12-2015 8:30

De hotelbranche is volop in beweging. Niet alleen neemt het aantal toeristen nog steeds toe, ook dwingen nieuwe ontwikkelingen als Airbnb tot innovatie en creativiteit. Design Post Talk #10 - Over Nachten zoomt in op deze vernieuwende hotelconcepten. Niet voor het eerst overigens - gezien de positieve reacties op de voorgaande editie is daarom besloten dit thema nogmaals te belichten.

CityHub is een nieuw grootstedelijk hotelconcept met een digitale incheckbalie voor de 50 compacte slaapunits oftewel ‘hubs’. Initiatiefnemer Pieter van Tilburg zal vertellen hoe hiermee reizigers van rond de dertig worden aangesproken. Ook biedt het hotel een interactieve smartphone app met citytips. Roel Wijnterp van Studio Überdutch zal toelichten hoe dit is vertaald naar een pakkend ontwerp, waarbij voorzieningen als sanitair en verblijfsruimtes worden gedeeld.

Architect Arjan van Ruyven van het Amsterdamse bureau MMX Architects zal vertellen over het concept van WOW, een budgethotel met 348 bedden dat mikt op 'urban explorers'. WOW is ook cultureel platform met een eigen expositieruimte en kunstprogramma van lezingen, modeshows en performances. Om hotelgasten een locale stadservaringen te bieden worden buurtactiviteiten georganiseerd.

Architect en beeldend kunstenaar Jord den Hollander geeft tijdens een intermezzo een presentatie over het Botel, waarbij hij samenwerkte met eerdergenoemde MMX Architects. Op dit drijvende hotel staat in zes meter hoge letters B O T E L – elke letter is een hotelsuite, ingericht door bekende ontwerpers als Richard Hutten en Ronald Hooft. Naast een bijzondere hotelervaring zorgen deze ‘letter-suites’ ook voor handhaving van het Botel; alleen met een onderscheidend design werd een aanlegvergunning verleend, waarmee de toegevoegde waarde van design is onderstreept.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 December van 16:30 tot 19:00, inloop 16:30 uur. Plaats van handeling: Design Post Amsterdam aan de Cruquiusweg 111M.

Deel op Social Media 

02-12-2015 11:11

BNA-directeur Fred Schoorl is recentelijk benoemd in het bestuur van MKB Nederland. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de ontwerpende tak van de creatieve industrie en bouw plaatsneemt in de grootste ondernemersorganisatie van Nederland.

Schoorl: “We krijgen nu nog meer zicht op het Haagse reilen en zeilen en daarmee direct meer invloed. De benoeming is een bevestiging dat de branche van architecten en van de hele creatieve industrie een relevante stem heeft in de lobby richting de overheid en politiek.”

Fred Schoorl. (foto: An-Sofie Kesteleyn)

MKB Nederland beschikt over een groot netwerk en kent een doelgerichte lobby. Met 120 brancheorganisaties, 250 lokale ondernemersverenigingen en duizenden rechtstreeks aangesloten ondernemers, is het goed voor ruim 150.000 bedrijven. Sinds 2009 werkt de ondernemersorganisatie samen met VNO / NCW waardoor de collectieve kracht nog groter is geworden. De meerwaarde voor de BNA is dat er meer nabijheid en invloed komt voor zowel de architectenbranche als de gehele creatieve industrie. 

www.bna.nl

Deel op Social Media 

01-12-2015 8:30

Tijdens een recente gala-avond op de Nederlandse Ambassade in Berlijn, is Kees Marcelis Studio Arnhem met het project ‘In Person in Enschede’ uitgeroepen tot winnaar van de Finest Interior Award 2015 in de categorie Business Office. Kees Marcelis en zijn compagnon Judith Westgeest zijn blij met de prijs. "Zo’n prijs is toch een kroon op je werk".

Het monumentale pand van In Person is aan de buitenkant volledig gerestaureerd. De oude villa is op een ingetogen manier getransformeerd tot een schitterend chique en karakteristiek pand. De aanbouw is ‘ingepakt’ met een geperforeerde gevel wat het een futuristisch geheel maakt met schitterende lichteffecten, perfect passend bij de villa. De binnenkant is het meest kleurrijke interieur dat Kees Marcelis en Judith Westgeest ooit hebben gemaakt, met hippe en stijlvolle kamers en vier opvallende transparante glazen boxen die naar kleur oplopen. Dat maakt het gebouw extra bijzonder en spannend. Het eindresultaat is een van de mooiste kantoren die ooit door hen is ontworpen.

De volledige directie van In Person was gedurende het proces, van de eerste schetsen tot de laatste details in de uitvoering, intensief betrokken. Steeds opnieuw werd het team van Kees Marcelis Studio Arnhem uitgedaagd om tot een bijzonder resultaat te komen. Het design was essentieel in het doorvertalen van het merk (en DNA) van In person door de hele organisatie. Visualisatie van de merkbeleving in het nieuwe kantoor vormde daarvan een fundamenteel onderdeel. De ruimten in het nieuwe hoofdkantoor en regiokantoor ademen dat in alles uit. Dat heeft ervoor gezorgd dat het niet alleen een schitterende en inspirerende uitstraling heeft maar dat het tevens een plek is waar vanaf dag 1, energie aanwezig is, waar het heerlijk werken is en waar zowel klanten als uitzendkrachten graag komen. Het project is in juli 2015 gerealiseerd.

Om aan de groeiende behoefte van professionele projectinrichting te voldoen looft Finest Spirit jaarlijks de Finest Interieur Award uit. Hiermee wordt het creatieve werk van interieur ontwerpers geprezen.

Deel op Social Media 

01-12-2015 8:00

Hare Majesteit Koningin Máxima reikte maandagmiddag 30 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit aan architect Francine Houben. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De uitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Het Cultuurfonds heeft de prijs toegekend aan Francine Houben vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid, aldus het Cultuurfonds.  De gebouwen van Francine Houben worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.

Francine Houben (1955)  is een van de meest invloedrijke architecten van dit moment. Als creatief directeur van Mecanoo brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Delft werd dit jaar de door Francine Houben ontworpen stationshal geopend. Verder ontwierp ze onder andere de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Francine Houben is met Mecanoo actief over de hele wereld. Onlangs kreeg zij de prestigieuze opdracht voor de ingrijpende renovatie van de New York Public Library aan Fifth Avenue. Op haar naam staan verder onder meer de bibliotheek van Birmingham en de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington. In Taiwan verrijst naar haar ontwerp het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis.

Francine Houben kreeg de afgelopen jaren grote internationale waardering. Ze is lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Nederlandse Akademie van Kunsten van de KNAW. Het Britse Architects’ Journal riep haar in 2014 uit tot ‘Woman Architect of the Year’.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Deel op Social Media 
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >