Nieuws


24-11-2015 8:30

Onderzoek van Leesman onder meer dan 120.000 werknemers laat zien dat variëteit in werkruimten de crux is voor het wel of niet slagen van een flexibel-werkplekconcept. 85 procent van de werknemers in een flexibel-werkplekconcept met veel keuze beantwoordt de vraag of zijn werkomgeving hem in staat stelt productief te werken positief.

Leesman onderzoekt al 5 jaar de effectiviteit van werkomgevingen en vraagt werknemers hoe tevreden ze zijn over hun werkomgeving en wat ze nodig hebben om productief te kunnen werken. De internationale database bevat inmiddels de input van 120.000 respondenten werkzaam in 1.000 gebouwen.

Het onderzoek toont aan dat de crux voor het al dan niet slagen van een flexibel-werkplekconcept hem zit in de variëteit in werkruimten die werknemers wordt geboden en de mogelijkheid die zij hebben deze af te stemmen op de activiteit die ze op dat moment willen doen. Wanneer werknemers wordt gevraagd of de werkomgeving hen in staat stelt productief te werken, beantwoordt 85 procent van de werknemers in een flexibel-werkplekconcept met veel keuze deze vraag positief. Bij flexibel-werkplekconcepten met weinig keuze is dit slechts 35 procent.

De antwoorden op de vraag hoe tevreden de werknemers zijn over verschillende fysieke kenmerken binnen de werkomgeving onderschrijven dit. Bij werkplekconcepten met een grote keuze aan werkruimten zeggen de werknemers voor 87 procent tevreden te zijn over de informele ruimten; werknemers met weinig keuze zijn dit slechts voor 15 procent. Dezelfde verschillen zijn zichtbaar bij stilteruimten: 68 procent versus 30 procent, en kleine vergaderruimten: 60 procent versus 30 procent.

Deze cijfers ondersteunen het idee dat de mogelijkheid de eigen werkplek aan te passen aan de taak van het moment de voldoening over het werk sterk beïnvloedt. Een flexibele omgeving biedt werknemers immers de mogelijkheid de manier waarop zij deze gebruiken naar hun hand te zetten. Om een flexibel werkplekconcept tot een succes te maken, is een grote keuze aan kantoorruimten dus noodzakelijk, zodat werknemers hun werkdag kunnen personaliseren. Uiteraard zijn elke organisatie en afdeling anders en zal goed moeten worden bekeken welk concept het beste past bij de uit te voeren activiteiten.

Managing Director Benelux Leesmanindex Gideon van der Burg: "De data tonen aan dat het met flexibele werkplekconcepten vreselijk kan misgaan, maar dat als ze goed worden opgezet werknemers significant meer tevreden zijn. Het geheim zit hem dus vooral in de variëteit in kantoorruimten die je hen als werkgever biedt. De meest flexibele component van een flexibel-werkplekconcept is de medewerker, maar alleen als de werkomgeving, de technologie en het management hem die kans bieden."

www.leesmanindex.com

Deel op Social Media 

23-11-2015 8:00

De ARC2015 Interieuraward is uitgeloofd aan het project Auping in Deventer. Eind week nam de verantwoordelijke interieurarchitect Odette Ex de award in ontvangst tijdens de ARC15 Awards in Dordrecht: "Ik ben ongelofelijk trots op deze prijs, met heel veel plezier en toewijding hebben wij aan deze opdracht gewerkt, dit is een groot compliment voor mij en mijn team."

De jury looft het menselijk inzicht van Odette Ex. Het idee om de kantine in de fabriek te plaatsen, midden in het kloppend hart van Auping, is een geweldige vondst. Dit brengt een zichtbare verbinding tussen het kantoorpersoneel en de fabrieksarbeiders tot stand. De kantine ademt zo’n sfeer dat beide groepen zich er thuis voelen. Het doel van integratie is gelukt en dat vindt de jury uitermate knap. 

Daarnaast heeft de jury groot respect voor het vakmanschap waarmee Ex Interiors met een betrekkelijk gering budget oplossingen heeft bereikt die het interieur op een hoger niveau brengen. In alles zie je de wil terug om binnen de nauwe kaders tot aansprekende oplossingen te komen. Deze betrokkenheid keert tot in de kleinste details terug. Het interieur van Koninklijke Auping roept bij de jury de vraag op wat interieurarchitectuur is. Wat ze doet, is meer dan het inrichten van de ruimte. Het interieur ondersteunt ook de vernieuwing van de werkprocessen die het management van Auping aan het doorvoeren is. 

Andere winnaars tijdens de awarduitreiking waren Vincent van Duysen met TR Residence in Knokke (ARC15 Architectuur), co-worker door man&paard (ARC15 Meubel), Vlotwateringbrug door NEXT architects (ARC15 Detail) en Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann (ARC15 Innovatie).

www.arc-awards.nl

Deel op Social Media 

13-11-2015 8:00

Na een succesvolle Amsterdam editie in juni, begeeft de Dutch design Week (DDW) zich met Future Series #5 wederom in de hoofdstad. Samen met partners Pakhuis de Zwijger en de Volkskrant is een speciaal programma samengesteld waarmee wordt teruggeblikt op het thema van Dutch Design Week 2015 ‘What if’. 

Hoofdgast is Jurgen Bey, dit jaar samen met Rianne Makkink één van de ambassadeurs van DDW. Tijdens de avond worden aan de hand van zijn favorieten, verschillende aansprekende voorbeelden en talenten uit het hart van DDW geïntroduceerd: Lucas Evers (presenteerde Waag Society’s Pet Shop in het Klokgebouw), Anne Dessing (stond met afstudeerproject Surrounding Articulations bij In No Particular Order van het Stimuleringsfonds) en Simone Post (studeerde dit jaar af aan de Design Academy Eindhoven met het project Post-Vlisco). De presentatie is in handen van designjournalist Jeroen Junte.

Deelname is gratis. De bijeenkomst vindt plaats op 24 november vanaf 20:00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Aanmelden kan via de ddw-website.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 
 

12-11-2015 23:04

Op 11 december opent het ADAM, het Art & Design Atomium Museum, een initiatief van het Atomium en haar departement Tentoonstellingen, haar deuren op twee stappen van het symbool van Expo 58.
 
Dit project beantwoordt enerzijds aan het verlangen om het maximum te halen uit een uitzonderlijke design- en kunstcollectie (het Plasticarium) waarvan de eigenaar destijds (Philippe Decelle) wenste dat zij coherent zou blijven en deel zou worden van een museumproject in Brussel. Dit buitengewone en unieke geheel dat sinds de jaren ‘80 samengesteld werd, omvat meer dan tweeduizend voorwerpen in plastic gaande van gebruiksvoorwerpen tot kunstwerken en designobjecten. Anderzijds is dit initiatief het resultaat van de wens van het Atomium – een instelling met een toeristische, culturele en pedagogische roeping – om haar activiteit op de Heizelvlakte te ontwikkelen en promoten.
 
Dankzij de steun van de stad Brussel beschikt de collectie over bijna 1.500 vierkante meter in een sobere scenografie waardoor de uitzonderlijke design objecten beter tot hun recht komen. Deze collectie is het werk van een gepassioneerd man die in de loop der jaren duizenden stukken heeft verzameld die dateren uit de utopie van de tout-plastique – in het begin van de jaren ‘60 – over de popart tot aan het postmodernisme. De tijdelijke tentoonstellingen (oppervlakte 1.000 vierkante meter) worden gewijd aan retrospectieven over kunst en design van de 20ste en 21ste eeuw.
 
Het ADAM krijgt een plaats op de Heizelvlakte, tussen het Atomium en Paleis 5. Het project vindt zijn thuis in het miskende gebouw van de architect John Portman waar Trade Mart Brussels gevestigd is: een zeer laag gebouw met een sobere bouwstijl dat redelijk ver van de openbare ruimten ligt. De binneninrichting van het  ADAM werd toevertrouwd aan het bureau Lhoas & Lhoas Architectes dat voor de gelegenheid samenwerkt met Thierry Belenger, een van de beste Belgische specialisten op vlak van design van de 20ste eeuw. Alexandra Midal vervolledigt het team. Zij is design-theoreticus en historicus. De binneninrichting is het resultaat van een nauwe samenwerking met Vitra voor het meubilair en met Delta Light voor de verlichting. Om de zichtbaarheid van de ingang van het ADAM te versterken, werd het concept en de realisatie van de buitentrap van de toegang tot het museum toevertrouwd aan Jean Nouvel. Deze interventie, die speelt met het spiegeleffect, vermenigvuldigt het aantal trappen –  virtuele – en nog meer het bestaan van de plek en zijn ingang.
 
Het ADAM stelt het hele jaar, op aanvraag, geleide bezoeken voor volwassenen, verenigingen en bedrijven voor in partnerschap met Arkadia. Pedagogische workshops (initiatie en sensibilisering van design) en activiteiten voor kinderen, volwassenen, schoolgroepen en privé groepen worden georganiseerd in samenwerking  met  la Fondation pour l’Architecture. Conferenties, filmprojecties en workshops staan ook op het programma. Sommige ruimtes kunnen privé gehuurd worden in het kader van evenementen. Het ADAM beschikt over een shop (concept store) en een café (kleine restauratie).

De tijdelijke tentoonstellingen:
1/ Eames en Hollywood (10-03-2016 tot 04-09-2016)
2/ Artview #4 (21-04-2016 tot 19-06-2016)
3/ Intersections #4 Belgian Design (16-09-2016 tot begin 2017)


Een installatie van Visual System (http://www.visualsystem.org/) wordt voorgesteld in de tijdelijke tentoonstellingszaal naar aanleiding van de inhuldiging van het museum.

 

Deel op Social Media

   

11-11-2015 8:00

In Den Haag heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander deze week kantoorcomplex De Resident heropend.Na een grootscheepse modernisering biedt het gebouwensemble nu onderdak aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

De koning verrichtte de openingshandeling in bijzijn van onder meer de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer Jaap Smit, van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, en van de ministers van beide departementen, Edith Schippers en Lodewijk Asscher.

De modernisering van De Resident is ontworpen door een samenwerkingsverband tussen het Delftse architectenbureau cepezed, HofmanDujardin uit Amsterdam en het ingenieurs- en adviesbureau Antea.

www.cepezed.nl

Deel op Social Media 

04-11-2015 10:00

Op zaterdag 21 november zet de Beurs van Berlage haar deuren wijd open voor iedereen die een kijkje wil nemen in de vernieuwde Beurs van Berlage. Na 5 jaar plannen maken en een ingrijpende verbouwing is het gebouw klaar voor de toekomst.

Onder andere twee nieuwe permanente expositieruimtes in het souterrain, het nieuwe New York Film Academy Café, een volledig gerenoveerde hoofdentree en diverse in oorspronkelijke staat teruggebrachte zalen zijn dan te bewonderen. Daarnaast is er een uitgebreid programma op het gebied van kunst, cultuur, muziek, lezingen en een gezellig horecaplein.

Architect Janneke Bierman van architectenbureau Bierman Henket heeft, met veel respect voor het oorspronkelijke monument, de diverse verbouwingen ontworpen en begeleid. “Het gebouw opener maken zonder structureel ingrijpende veranderingen te doen aan het ontwerp van Berlage en tegelijkertijd een reeks van functies mogelijk maken was een grote uitdaging en bijzonder eervol.” aldus Janneke Bierman.

Algemeen directeur van de Beurs van Berlage, Marcel Schonenberg: “De Beurs is door de aanpassingen veel toegankelijker geworden en is daarmee dé ontmoetingsplek voor Amsterdam en ver daarbuiten. Precies zoals architect H.P. Berlage voor ogen had is de Beurs van Berlage een ‘volkspaleis’ geworden met diverse functies die een brede groep mensen trekt.” De Beurs van Berlage huisvest ongeveer 45 bedrijven in diverse kantoren, een Seats2Meet concept; Meet Berlage aan de Centraal station zijde, twee permanente tentoonstellingen, de New York Film Academy, een grand Café aan het Beursplein en vele grote (inter)nationale congressen en evenementen.

Op de open dag, zaterdag 21 november 2015 van 11.00 uur tot 17.00 uur, is een keur aan activiteiten gratis voor iedereen te bezichtigen en beproeven.

www.beursvanberlage.nl

Deel op Social Media 

02-11-2015 8:00

Op donderdag 17 december organiseert de BNI de derde lezing van dit jaar in de serie 'Verdieping' in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Het thema van deze lezing is 'Retail en Interieurarchitectuur'.

De spreker is interieurarchitect Mark van der Geest. Zijn bureau Mvdg interieurarchitecten heeft onder andere projecten gerealiseerd voor Marqt, Hema, Bijenkorf, Markthal Rotterdam en Chocolate Company.

www.bni.nl

Deel op Social Media 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >