Nieuws


30-10-2015 11:58

Binnen een week gaven maar liefst 44 bureaus zich op voor 'Sense of Belonging', de vluchtenlingenactie, recent gestart door de branchevereniging van architectenbureaus, de BNA.

Deze bureaus vormen samen met de BNA de taskforce Sense of Belonging (#SoB). De actie wil creatieve denkkracht koppelen aan voorbeeldprojecten die gaan over de tijdelijke en vaste huisvesting van vluchtelingen. De BNA organiseerde afgelopen week de start van de taskforce, bestaande uit stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, architecten uit heel Nederland, jong en oud.

Fred Schoorl, BNA-directeur: "Dit grote aantal bureaus illustreert dat de branche bereidwillig is haar creatieve denkkracht in te zetten. Het is nu zaak de probleemhouders waaronder gemeenten, goededoelenorganisaties, het Rijk, provincies en bouwers zo ver te krijgen in gesprek te gaan met de taskforce. We roepen probleemhouders op zich bij ons aan te melden."

De focus van taskforce #SoB ligt op de middellange termijn, de periode na de acute opvang. Dit is de tijdelijke huisvesting en de doorstroom van verblijfsvergunninghouders.
De taskforce kijkt onder andere naar gebruikers: Voor wie bouw je eigenlijk? Welke initiatieven zijn er al? De mensen, de bestaande en toekomstige bewoners, zijn ook een relevante stakeholder. In hoeverre kun je de mensen er ook zelf bij betrekken? Mensen zijn vaak gemotiveerd om zelf aan de gang te gaan. Dit wil de taskforce benutten bij voorbeeldprojecten.

De taskforce is op zoek naar vijf tot tien voorbeeldprojecten waarmee ze aan de slag kan. De projecten worden in nauw overleg met de probleemhouder voorgelegd aan de taskforce. Kernopgave daarbij is: Hoe kunnen we op een zo humaan mogelijke manier de vluchtelingenstroom in de nabije en verder gelegen toekomst vormgeven vanuit de ruimtelijke disciplines?

Schoorl: "Er liggen niet alleen nieuwbouwkansen, maar er staat ook veel leeg in Nederland. De problematiek zit in de opvang van vergunninghouders. Doorstroom is daarbij de kern. Dit lukt vaak slecht om mensen op een goede manier uit te plaatsen. De tijdelijk huisvesting wordt al snel niet-duurzaam, omdat er nog niet naar de langere termijn wordt gekeken. Dit is een opgave voor de taskforce #SoB."

Vluchtelingenstromen zijn niet nieuw, echter er is nog weinig van geleerd. Schoorl: "Er zijn al veel ideeën en concepten, maar wij dachten: laten we iets praktisch doen."
De branchevereniging wil door matchmaking en kennisopbouw deze lacune invullen.


Deelnemende bureaus taskforce Sense of Belonging #SoB
 
1. Alynia Architecten
2. Ruimte voor Leven
3. PatArcH architectenbureau
4. Christel Smeets architect bna
5. Formatarchitecten bv
6. 035 architectpeter n
7. Ben Kraan architecten BNA
8. Koning- Ellis architecten
9. architectenbureau Peter van de Putte
10. Blossom consultancy Design & Build
11. architectenbureau Micha de Haas
12. Charlotte Ernst architectuur stedenbouw landschap
13. BKVV / Dasuda
14. FDarchitecten
15. Mirck Architecture
16. Roel Bosch architecten
17. Bart van den Hoven Architect
18. Sponge, Architects
19. v-eld, ontwerp landschap en stedebouw
20. Erik Groenendijk, architectuur, student The Berlage
21. Middelkoop Architecten bv
22. Olll architecten
23. Mulderblauw architecten
24. KAW
25. Mireille Langendijk, zelfstandig architect
26. Studio Groen +Schild
27. JADE architecten
28. LAM architects
29. bv architektenburo nico de gooijer bna
30. KuiperCompagnons
31. TenBrasWestinga – architectuur interieur stedenbouw
32. Dreesmann Architectuur
33. Architectenbureau Anna Zinkweg, bv
34. opZoom architecten bv
35. Architectenbureau JMW
36. De Ontwerpdivisie
37. Lugten Malschaert Architecten
38. Ector Hoogstad Architecten
39. Station-D Architects
40. Rijnboutt
41. Vera Kreuwels, zelfstandig architect
42. BDG Architecten Ingenieurs
43. Entremedio
 
www.bna.nl
 

Deel op Social Media

28-10-2015 8:30

Object Rotterdam is een beurs voor eigentijds design die gelijktijdig plaatsvindt met Art Rotterdam, van vrijdag 12 tot en met zondag 14 februari 2016. De beurs pakt weer groots uit op SS Rotterdam en strijkt neer in de eetzalen, slaaphutten en binnen- en buitendekken van het indrukwekkende cruiseschip.

Dekomende  editie bezet de beurs ook het originele binnenzwembad en is het oude mortuarium eenmalig toegankelijk voor bezoekers. Muziekliefhebbers kunnen tevens hun hart ophalen met de speciale jazzoptredens aan boord. Vanaf de Wilhelminapier brengt het jacht Thalassa bezoekers naar het cruiseschip.

Object Rotterdam toont limited editions en unieke stukken op het snijvlak van design, kunst en mode. De beurs presenteert werk van ruim zestig nationale en internationale, gevestigde en upcoming designers, uit verschillende ontwerpdisciplines en in uiteenlopende materialen. Drie dagen lang opent de beurs de deuren voor verzamelaars, professionals en andere design liefhebbers.

www.objectrotterdam.nl
Deel op Social Media 

27-10-2015 11:11

Dit weekend zijn in de Effenaar in Eindhoven de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Grote winnaar werd Submarine Channel: het bureau won met Refugee Republic de Future Award en sleepte ook de prijs in de categorie Communication in de wacht. Er werden Awards toegekend in zes categorieën. Daarnaast waren er speciale prijzen voor jong talent (Young Designer Award), de beste opdrachtgever (Best Client Award) en de publieksprijs (Frame Public Award).

Refugee Republic is een interactieve online documentaire over het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak.Tekeningen, foto’s, film, geluid en tekst portretteren zowel de vluchtelingen als hun (tijdelijke) wereld. Met de Future Award (prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst) beloont de internationale jury onder voorzitterschap van Frank Houben (Global Brand Director KLM) een relevant project over een actueel thema met een duidelijk maatschappelijk nut.

Winnaars in de andere categorieën zijn Van Gogh Multimediatour van Fabrique (Service & Systems), Mortal Cities & Forgotten Monuments van Arna Mackic (Design Research), Pani Ambachtsschool van Schilderscholte Architecten (Habitat), Postsorteerhulpmiddel van FLEX/the Innovation Lab (Product) en Najaarscollectie 2015 van Lucas Ossendrijver/Lanvin (Fashion).

Ontwerpster Teresa van Dongen ontving de speciale stimuleringsprijs voor jong talent, de Young Designer Award. Eindhoven365 kwam als beste opdrachtgever uit de bus en werd bekroond met de Best Client Award. De jaarlijkse publieksprijs (Frame Public Award) ging naar Ambulance Drone van Alec Momont.

Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste ontwerp van Nederland. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 

 

www.dutchdesignawards.nl

27-10-2015 8:30

Nadat de eerste editie van ‘MVRDV Buildings’ binnen 2 jaar was uitverkocht hebben MVRDV en nai010 publishers aan een tweede uitgave gewerkt, die uitgebreid werd met Markthal, Pushed Slab en Stedelijk Museum Schiedam.

In samenwerking met Andreas en Ilka Ruby heeft MVRDV het werk toegankelijk gemaakt in een reeks getuigenissen van gebruikers, journalistieke artikelen, ongepubliceerde foto’s en nieuwe tekeningen. Het boek heeft de ambitie om de architectuurmonografie verder te ontwikkelen mede door te bewijzen dat gebouwen hun bestaansrecht ontlenen aan succesvol gebruik.

www.nai010.nl

Deel op Social Media 

 

26-10-2015 8:00

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een geslaagde veertiende editie. 9 dagen lang presenteerde het evenement op bijna 100 locaties experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2.500 designers. Het evenement trok naar schatting een recordaantal van meer dan 275.000 bezoekers.

Onder de vlag van het thema ‘What if…’, de vraag waarmee elke ontwerper en alle vernieuwing begint, toonde DDW werk van gerenommeerde ontwerpers, maar bood per traditie ook veel ruimte voor jong talent en het experiment. Extra aandacht ging dit jaar uit naar de toekomstdenkers, dromers, veranderaars en hun innovaties. Goede voorbeelden hiervan waren ‘Chilling in a Box’ van BioArt Laboratories, ‘Playing Life exhibition’ van Transnatural Art & Design en de expositie ‘It’s Your World’, waarin ontwerpers aan de hand van alledaagse en minder alledaagse vraagstukken (afval, gezondheid, industrie) vooruitblikten op wat design voor ons allemaal en de wereld van morgen kan betekenen.

Een waardevolle toevoeging aan de week was volgens de organisatie van het evenement de nieuwe locatie Veemgebouw, waarin Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een goed beeld gaf van de nieuwe generatie (digitale) vormgevers en architecten met de sterk inhoudelijke expositie ‘In No Particular Order’. Andere hoogtepunten waren ‘Age of Wonderland’ van Baltan Laboratories & Hivos, ‘De Allegorie van het Zuiden’ van Aart van Asseldonk in de Paterskerk, ‘London Calling’ in het Stroomhuis (met werk van onder meer Lucas & Lucas, Maarten Baas, Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk), OXI op Sectie-C (door Justine Kontou, Tessa Koot en Club-C), ‘Fontys Factory CANCER’ bij het Temporary Art Centre (TAC) en ‘Dutch Invertuals presents NO STATIC’ van curator Wendy Plomp.

Mede dankzij de aandacht van een groot aantal professionals uit de designwereld, het bedrijfsleven en de mediapartners bewees DDW zijn functie als internationaal podium voor design. Tijdens het uitgebreide programma van onder meer lezingen, seminars, workshops, netwerkbijeenkomsten en talkshows werden persoonlijke contacten en inhoudelijke verbindingen voor de toekomst gelegd tussen bedrijfsleven, maakindustrie, kennisinstellingen en overheden. Sprekende voorbeelden daarvan zijn het project ‘Bottle-up’ (onderzoek van zes ontwerpers naar oplossingen voor het glasafvalprobleem op het eiland Zanzibar) en de ‘CoLab: Toon® Design Challenge’ van Eneco (over energieverbruik en de slimme thermostaat). Andere ontwerpwedstrijden, zoals de Volvo Design Challenge (winnaar Lilian van Daal) en Pastoe Design Contest (winnaar Marjan van Aubel) zette nieuw talent in de spotlights. Zo ook hoofdsponsor ABN AMRO, dat in samenwerking met ontwerpster Miriam van de Lubbe jong talent een speciale plek gunde in een van zijn Hotspots.

Op zaterdagavond 24 oktober werden de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Tijdens de feestelijke awardshow in de Effenaar bleek Submarine Channel de grote winnaar. Het bureau won met de interactieve documentaire ‘Refugee Republic’in de categorie Communication en sleepte ook de Future Award (de prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst) in de wacht.De stimuleringsprijs voor jong talent (Young Designer Award) werd toegekend aan ontwerpster Teresa van Dongen.

De organisatie van DDW kijkt terug op een geslaagde veertiende editie. "Dankzij een recordaantal deelnemers, locaties en bezoekers manifesteerde Eindhoven zich opnieuw negen dagen lang als middelpunt van design. De goede sfeer werd extra versterkt door een rijk gevuld en DDW Music met livemuziek op verschillende locaties verspreid door de stad."

www.ddw.nl

Deel op Social Media 

21-10-2015 8:30

Een delegatie kamerleden uit de vaste kamercommissies Economische Zaken en OCW uit de Tweede Kamer bracht op 19 oktober een werkbezoek aan de topsector creatieve industrie. Het werkbezoek vond plaats tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Centraal stond de ambitie om ‘Nederland de meest creatieve economie van Europa te maken’ en de vraag hoe creatieve ondernemers, kennisinstellingen en overheid hier samen voor kunnen zorgen.  

Tijdens het bezoek gaven Rob van Gijzel, Burgemeester van Eindhoven, Jeroen van Erp, voorzitter van de Dutch Creative Council,  en Martijn Paulen, directeur van Dutch Design Week hun visie op het belang van de creatieve industrie voor Nederland en Brainport Eindhoven. Creatieve ondernemers, ontwerpers en onderzoekers gaven de Tweede Kamerleden korte presentaties en demonstraties en gingen met hen in gesprek. De Kamerleden bezochten daarnaast innovatieve onderzoeks- en ontwerpprojecten van de drie technische universiteiten en de Graduation Show van Design Academy Eindhoven.

Het bezoek vond plaats tijdens de Dutch Design Week, waar ieder jaar meer dan 2400 ontwerpers zichzelf presenteren aan zo’n 260.000 bezoekers uit binnen en buitenland. Dutch Design Week bedient een groot publiek van vakspecialisten, tot breed geïnteresseerde bezoekers die op de meer dan 400 evenementen en 100 locaties een kijkje kunnen nemen in hoe onze wereld er morgen uit ziet. "DDW hoort tot de absolute wereldtop van designevenementen en biedt behalve een podium voor innovatie ook zicht op de processen, cross-overs en talenten die de innovaties mogelijk maken."

De creatieve industrie werkt hard aan nieuwe publiek-private onderzoekprogramma’s, innovatieprojecten en netwerken met de creatieve industrie. "Creativiteit en ondernemerschap kunnen volgens de creatieve sectoren nog verder worden versterkt via strategische events in Nederland en het buitenland. Deze ‘21st centrury skills’ dienen stevig verankerd worden in het onderwijs, bij bedrijven en overheden. Advies en risicokapitaal voor creatieve start-ups bij de opschaling van hun product of dienst zijn hard nodig. Andere speerpunten zijn het actief betrekken van de creatieve industrie bij het oplossen van maatschappelijke doelstellingen. Hiervoor zijn gezonde concurrentie, maatwerk per creatieve (sub)discipline en goede samenwerking met opdrachtgevers belangrijke randvoorwaarden."

www.ddw.nl

Deel op Social Media 


 

16-10-2015 13:18

Morgen (zaterdag 17 oktober) gaat in Eindhoven de veertiende Dutch Design Week (DDW) van start. Negen dagen lang presenteren 2500 ontwerpers werk op bijna 100 locaties. Het omvangrijke programma bevat tal van verrassende presentaties en ongewone locaties. Een kleine selectie.

DDW biedt de gelegenheid bij uitstek om weer eens in een kerk te komen. Floris Hovers nodigt mensen uit in zijn sacrale wereld die alle ruimte laat voor eigen verbeelding. Een expositie over ordenen, kleurgebruik en het zoeken naar een bijna kinderlijke eenvoud in vorm. Te bezoeken in de Steentjeskerk.

Energie volop in het Stroomhuisje, waar Maarten Baas, Joost van Bleiswijk, Kiki van Eijk, Graham Hollick, Kranen/Gille, Tomáš Libertíny, Lucas & Lucas en Marc Mulders London Calling Part 2 – The Reunion presenteren: design en kunst geïnspireerd door de esthetiek, muziek en mentaliteit van de punkperiode. 

Grote namen op stand in Kazerne dankzij de expositie Open Ended by Lidewij Edelkoort. De gelauwerd trendforecaster en voormalig voorzitter van Design Academy Eindhoven haalde de parels uit haar persoonlijke designcollectie voor een overzichtsexpo met open einde. 

Maar in Eindhoven is de komende week natuurlijk nog veel meer te beleven. nader info op de wbsite van het evenement.

www.ddw.nl

Deel op Social Media 


 

16-10-2015 8:00

Studio Makkink & Bey zijn in München tot de ‘Best of the Best’ uitgeroepen bij de Iconic Awards in de categorie ‘Best of Best Interior Public’ voor het project L’Hôtel Dupanloup. Voor het winnende project L’Hôtel Dupanloup transformeerde het ontwerpersduo een 17de eeuwse monument van de Universiteit van Orléans tot een geheel nieuw interieur genaamd ‘Dexter & Sinister’.

De inrichting kenmerkt zich door kleurrijke bestaand werk van de studio, gecombineerd met nieuwe speciale gecreëerde ‘Dupanloup’ ontwerpen. Studio Makkink & Bey die sinds 2002 bestaat, spitst zich de laatsten jaren vaak toe op interieurs. "Vaak ontwikkelen we voor die inrichtingen ook speciale producten, die vervolgens op de markt worden gebracht", legt ontwerper Jurgen Bey uit. Zo inspireerde het interieur van het gemeentekantoor in De Rotterdam tot de Rotterdam-stoel.

Wellicht ontvangt de studio binnenkort nog meer prijzen. Op 22 oktober 2015 maakt Studio Makkink & Bey in Londen kans op een Blue Print Award in de categorie ‘Interior & Product’ en op 6 november 2015 kunnen zij een Finest Interior Award in Duitsland in de wacht slepen. Ook in ons eigen land maakt het ontwerpersduo kans op verschillende prijzen. Op 31 oktober wordt de Great Indoors Award in Maastricht uitgereikt waarvoor zij met het project ‘Living Spaces + Conceptroom Huisraad’ zijn genomineerd. Voor dit project ontwierp Studio Makkink & Bey in opdracht van het TextielMuseum in Tilburg een visie op het wonen in de toekomst gepresenteerd tijdens de tentoonstelling ‘Living Spaces’, over 100 jaar textiel in het Nederlandse interieur. In stappen van tien tot twintig jaar passeren meubels en objecten in conceptuele stijlkamers de revue en ontwikkelde in opdracht van het museum een visie op wonen in de toekomst 'HuisRaad'.

Voor dat het zo ver is maakt Studio Makkink & Bey eerst nog kans op een Dutch  Design Award voor het project ‘Proofflab Magazine’. Dit project is een nieuw online professioneel magazine met essays van visionaire ontwerpers met als doel de toekomstige werkcultuur te definiëren. De Dutch Design Awards worden uitgereikt op 24 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

www.studiomakkinkbey.nl

Deel op Social Media 

13-10-2015 8:30

Het Marconiplein is al sinds jaar en dag een doorn in het oog van de gemeente en bewoners van de stad Eindhoven. Het geniet de twijfelachtige eer de vierde plek te veroveren in de top tien van lelijkste plekken van Nederland. Ontwerper Maarten Baas gaat dat veranderen.

Inmiddels is de plek omgedoopt tot 'De Bakermat' en is Baas in opdracht van SDK volop bezig om een iconisch bouwwerk te laten verrijzen waarin gewoond, gewerkt en gewinkeld kan worden. Maarten Baas vormde twee teams die bestaan uit ieder vier (inter)nationale architecten van Van Aken Architecten.

“Wat mij fascineert in die beroepsgroep is hoe sterk het nut van alles voorop staat. Architecten hebben een vrij rationele en functionele werkwijze die vaak haaks staan op mijn meer intuïtieve aanpak.” Hij wil dan ook wel toegeven dat hij de architecten die deelnemen aan de challenge tot het uiterste heeft gedreven. “Een battle leek mij een mooi gegeven. Twee teams die het tegen elkaar opnemen en die niet volgens hun gebruikelijke methodes aan de slag mogen gaan. Zowel de architecten als ikzelf werkten ver buiten onze comfortzones wat een mooie spanning met zich mee bracht. Het resultaat wordt er ook naar.”

De twee teams onthullen tijdens Dutch Design Week (17 – 25 oktober) hun respectievelijk gebouw.
“Het zijn jonge architecten die ik heb gestimuleerd om speelser te werken en te kijken. Ik begeleid beide teams en stuur het creatieve proces. Dit heb ik onder andere gedaan door te gaan stoeien met archetypes en dergelijke. Toen iedereen eenmaal op dat spoor zat, kwamen er super toffe resultaten te liggen."

www.maartenbaas.com

Deel op Social Media 

13-10-2015 8:00

De branchevereniging van architectenbureaus (BNA) is de actie ‘Sense of Belonging’ gestart. Met deze actie voor de humanitaire urgentie van de vluchtelingen wil de BNA helpen betere oplossingen te vinden door inzet van creatieve kracht.

Sense of Belonging is een platform voor betrokken organisaties en de creatieve denkkracht van de architectenbranche. Er komt een taskforce met een netwerk van architecten en architectenbureaus, die zich inzetten voor denktanks, projecten van gemeenten, het Rijk, humanitaire organisaties, gepassioneerde ondernemers en andere belanghebbenden. Zij kunnen om creatieve energie vragen.

Het gaat om korte en lange termijn-vraagstukken. Initiatiefnemer BNA-directeur Fred Schoorl: "Architecten zijn met hun creativiteit en oplossingsgerichtheid geknipt om bij te dragen aan de oplossing van dit immense, ingewikkelde drama. Zeker als ze vroeg in het denkproces worden betrokken. Juist door mensen niet alleen een dak, maar een thuis te bieden."

Het streven is architecten uit te nodigen deel uit te nemen van de taskforce Sense of Belonging. Daarnaast nodigt de BNA opdrachtgevers uit hun hulpvraag kenbaar te maken. Vervolgens brengt de BNA de bureaus samen met de organisaties die de hulp van creatieve geesten nodig hebben.
Op de website van de BNA staat een intakeformulier voor opdrachtgevers en voor architectenbureaus. Op deze manier brengt de BNA vraag en aanbod bij elkaar.

www.bna.nl

Deel op Social Media 

09-10-2015 7:21

Speciaal voor interieurarchitecten organiseert Moooi in samenwerking met Dezeen en bni een lezing op donderdag 15 oktober. De lezing wordt gegeven door Marcus Fairs van Dezeen.

De titel van de presentatie luidt 'Virtual Reality en hoe de werkelijkheid tegenwoordig gemanipuleerd kan worden door computer generated images.' Marcus Fairs is oprichter en hoofdredacteur van design & architectuurmagazine Dezeen.

De lezing wordt gehouden in de Moooi Amsterdam Brand Store aan de Westerstraat 187 in Amsterdam. Bijwonen is gratis, aanmelding is echter wel verplicht. Vanaf 17:30 uur bent u welkom.

www.bni.nl

Deel op Social Media 

02-10-2015 8:31

Roel Slabbers en Kristel ter Steege zijn de winnaars bni-prijs 2015. Juryvoorzitter Jurgen Bey maakte dat donderdag 24 september bekend in het Broeinest te Eindhoven. Het aanwezige publiek koos Martijn Feenstraals winnaar Publieksprijs 2015.

Roel Slabbers ontving de prijs voor de categorie Masters en Kristel ter Steege voor de categorie Bachelors. Beide winnaars krijgen het bni-lidmaatschap aangeboden voor de periode van twee jaar, daarnaast ontvangen ze een studiebeurs van 3.000 euro.

De bni-prijs 2015 werd mede mogelijk gemaakt door de volgende bni-partners: 
Abet Laminati, Alape, Baars & Bloemhoff, Busch-Jaeger, Desso, Dornbracht, Geberit, Interface,  De Nieuwe Maten en Vervoort.

www.bni.nl

Deel op Social Media 


 

02-10-2015 8:30

Het Groninger Museum opent op vrijdag 16 oktober 2015 een nieuw multifunctioneel atelier. Met het speels ontworpen, ruim opgezette atelier biedt het museum de bezoeker meer gelegenheid tot creativiteit en interactie. Jaime Hayon, de Spaanse topdesigner die het Info Center in het museum ontwierp, tekende ook voor de vormgeving van het veelzijdige atelier.

Het atelier is ingericht met subtiele verwijzingen naar een jungle, met maskerachtige motieven en een grote werktafel in flexibele slangvorm. De speelse ruimte prikkelt de bezoeker om via interactieve middelen de collectie van het Groninger Museum te leren kennen. Het atelier omvat een kunstatelier en een ontdekkingsruimte met drie verschillende spelactiviteiten waarbij de zintuigen horen, zien en voelen centraal staan. De kabinetten in de ruimte tonen wisselende presentaties van voorwerpen uit de collectie van het museum.

Op weekdagen kunnen scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in het atelier een opdracht maken onder leiding van een museumdocent. In de weekenden zijn alle bezoekers welkom in het atelier. Tijdens schoolvakanties zijn er speciale inloopateliers. In de herfstvakantie gaan deze inloopateliers over de tentoonstellingH.N. Werkman. Leven & Werk en in de kerstvakantie over de tentoonstellingJorisLaarmanLab. Het atelier wordt tevens gebruikt voor bijzondere ontvangsten, presentaties, lezingen en kleinschalige optredens.

www.groningermuseum.nl

Deel op Social Media 
 

01-10-2015 10:39

Het aantal medewerkers van architectenbureaus is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar ongeveer 6.800. Dat is een toename van 100 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Dit blijkt uit cijfers van het Pensioenfonds Architectenbureaus.

"Ondanks het goede nieuws, betekent dit ook nog een uitermate onvoorspelbare markt. Vast staat dat voldoende flexibiliteit belangrijk blijft voor de continuïteit. Architecten zijn vaak voorlopers van bredere ontwikkelingen in de bouw", aldus BNA-directeur Fred Schoorl. 

Architectenbureaus hebben nog steeds te maken met sterk wisselende werkvoorraden. Gemiddeld bedraagt deze in de eerste helft van 2015 ongeveer 4,3 maanden, een stijging van 0,8 maanden ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging van het aantal nieuwe medewerkers komt volgens bureaus vooral door een toename van het aantal medewerkers voor bepaalde tijd. Vaste contracten worden maar beperkt aangegaan.

Bureaus werken vaker dan voorheen met tijdelijke en projectcontracten. Ook wordt meer samengewerkt met freelancers en detacheerders. Er komen hierdoor steeds meer verschillende arbeidsrelaties voor in de branche. Fred Schoorl: "De ‘nieuwe realiteit’ heeft ook grote gevolgen gehad voor de structuur van de arbeidsmarkt in de architectenbranche. Bureaus zijn gemiddeld kleiner geworden en het aantal ZZP’ers is toegenomen. Het vermogen van bureaus om flexibel in te spelen op de markt is essentieel. Daar willen we als BNA op inspelen met een eigentijdse cao en afspraken over goed opdrachtgeverschap richting ZZP’ers. We sluiten daarmee aan op de marktsituatie en tegelijkertijd vinden we een eigentijdse arbeidsmarkt van belang met voldoende zekerheden én flexibiliteit voor bureaus en hun vaste, tijdelijke en andere soorten medewerkers." 

 

http://www.sfa-architecten.nl/

 

Deel op Social Media

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >