Nieuws


29-01-2015 10:27
In het ACN is tot en met 29 maart de Architecten Estafette expositie te zien met een presentatie van OpZoom. Dit in Arnhem gevestigde architectenbureau wordt gerund door twee ervaren architecten: ir. Johan Blokland en ir. Marie-Jeanne Sas. Het bureau richt zich op maatschappelijke opgaven in de sectoren wonen, zorg, dienstverlening en onderwijs.


 Ir. Johan Blokland en ir. Marie-Jeanne Sas
 
Een substantieel deel van de opgaveportefeuille bestaat uit herstructureren en herbestemmen waarbij duurzaamheid, eigenheid en realisatie voorop staan. Projecten worden integraal en 3D uitgewerkt (BIM).
 
Beide architecten staan midden in de samenleving, zijn sociaal geëngageerd en gaan graag en voortvarend de open dialoog met hun opdrachtgevers en gebruikers aan. 


 Kapel onder de Bogen interieur Dekkerswald Groesbeek. Foto: Pim Geerts
 
De bijzondere naam van het bureau ‘OpZoom’ komt van de herinnering aan vroeger tijden waarin broeken te groot of tweedehands gekocht werden en er soms een zoom ingenomen moest worden of een broek een jaar of halfjaar later weer uitgelegd moest worden. Duurzaamheid en flexibiliteit in al zijn eenvoud. Het bureau gaat verder dan alleen focussen op de techniek; ingewikkelde berekeningen en technische hoogstandjes. Zoals de zoom in je broek je de ruimte gaf om te groeien zo moeten gebouwen de gebruikers de ruimte te geven om mee te gaan in de tijd is de gedachte van het bureau.


 ZZG Herstelhotel Dekkerswald Groesbeek, Foto: Petra Appelhof
 
Het ACN is gevestigd aan de Ridderstraat 27 (De Lindenberg) te Nijmegen. De openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.


 ZZG Herstelhotel restaurant Dekkerswald Groesbeek, Foto: Pim Geerts

Bron: www.opzoom.nl
 
29-01-2015 9:40
Broeinest, de branchespecifieke flexwerkplek voor (interieur)architecten, ontwerpers en creatieve ondernemers, is officieel in gebruik genomen. Broeinest, dat is gehuisvest in het Glasgebouw aan Strijp-S in Eindhoven, biedt gratis flexwerkplekken aan in een ruimte van ruim 700 vierkante meter. Na een spetterend openingsfeest op donderdag 22 januari en een inloopmiddag op 23 januari, is het nu tijd om het gebouw in gebruik te nemen waar het voor bedoeld is: creëren, samenwerken en kennisdelen. 
 
Janou Bonnie, coördinator Broeinest: “In totaal meldde vierhonderd man zich binnen no-time aan voor de opening donderdag en de inloopmiddag vrijdag, waardoor we de aanmeldingen stop moesten zetten. Ontzettend gaaf om zo veel mensen te hebben mogen verwelkomen! De enorme interesse in Broeinest bevestigt de noodzaak om tot nieuwe samenwerkingsvormen in de interieurbranche te komen en de vraag naar een passende ruimte hiervoor, zoals Broeinest.”


 
Broeinest is een gratis flexwerkplek specifiek voor de architectuurbranche, waar meervoudig ruimtegebruik mogelijk is. Afhankelijk van de behoefte van gebruikers kan de ruimte dienen als werkplek, ontmoetingsplek, atelier, showroom voor ontwerpen en innovatieve materialen, workshop- en presentatieruimte. Naast werkplekken biedt Broeinest één van de uitgebreidste materialenbibliotheek, waar direct mee gewerkt kan worden voor bijvoorbeeld moodboards en maquettes.


 
Bart Dekkers, directeur van Baars & Bloemhoff en initiatiefnemer van Broeinest: “We zijn ontzettend tevreden over de fantastische ruimte die Broeinest heet. Mede dankzij onze Broeinestpartners hebben we binnen een jaar ons idee kunnen realiseren. Op deze specifieke flexwerkplek kunnen (interieur)architecten, ontwerpers en creatieve ondernemers vertrouwen op interessante medegebruikers waarmee kennis, ervaring en netwerk gedeeld kan worden om de eigen positie én die van de branche te versterken. Iedereen is van harte welkom om vanaf vandaag naar eigen behoefte gebruik te komen maken van Broeinest.”


 
Broeinest is een initiatief van Baars & Bloemhoff en wordt gerealiseerd in samenwerking met Interface, Forbo Flooring, DRT Gietvloeren, Modular Lighting, Bulo, Spectrum Meubelen en Sphinx Tegels.

 
29-01-2015 9:35
In de Centrale Bibliotheek van Rotterdam wordt op vrijdag 30 januari 2015 een lezing gehouden door Erick van Egeraat en Leendert Bikker die de World Expo van 2025 naar Rotterdam willen halen.  
 
Rotterdam verscheen het afgelopen jaar op allerlei internationale lijsten en het toeristische bezoek aan deze stad neemt merkbaar toe. Maar is Rotterdam ook klaar voor World Expo 2025? Het centrum van Rotterdam heeft er een aantal nieuwe blikvangers bij, waaronder de Markthal en gebouw de Rotterdam. Allemaal fantastisch natuurlijk, maar scheppen deze nieuwe gebouwen genoeg nieuwe banen voor langdurig werklozen? 
 
Zijn door een notitie in de New York Times, de Rotterdamse economie en haven voorbereid op een toekomst waarin alles anders is dan toen de stad de grootste haven ter wereld was? Deze en andere vragen komen aan bod bij het bibliotheekcollege dat op 30 januari plaatsvindt in de Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 110) tussen 16.00 en 17.00 uur. 
 
Initiatiefnemers Erick van Egeraat en Leendert Bikker zullen hun verhaal doen en vertellen waarom de World Expo de stad op het lijf geschreven is. Ook is er ruimte voor debat. 
 
De toegang is gratis, maar er wordt geadviseerd via de e-mail een plaats te reserveren. Dit kan door een mail te sturen naar reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl
 
Een collectief van Rotterdamse ondernemers en belanghebbenden, waaronder Leendert Bikker, Professor Jan Rotmans en Erick van Egeraat, bundelen hun krachten om de wereldtentoonstelling (World Expo) van 2025 naar Rotterdam te halen. Met verschillende achtergronden zoals de techniek, energie, hoger onderwijs, architectuur, financiën, communicatie, consultancy en vastgoed, zijn zij van mening dat Rotterdam en de gehele delta met de organisatie van een dergelijk grootschalig evenement weer een gemeenschappelijke agenda en focus krijgt.
 
Als delta is de regio Rotterdam in een strategische positie om de hoognodige overgang naar een circulaire economie te sturen. Delta’s en hun inwoners zullen een cruciale rol spelen in de overgang van de wereld naar een nieuw tijdperk van duurzame ontwikkeling, waardoor het thema : ‘Delta’s in Transitie’ is ontstaan. Dit thema, en de gevolgen daarvan, vormen de basis van het ontwerp, de plannen, organisatie en erfenis van de eerste volledig circulaire wereldtentoonstelling.
 
Tijdens de World Expo 2025 zal Rotterdam de wereld uitnodigen om samen te werken aan oplossingen die bijdragen aan een wereld met een circulaire economie, het vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden, en het opzetten van een wereldwijde dialoog voor het definiëren van nieuwe (industriële) strategische agenda’s. De nalatenschap van de World Expo zal de tijdelijke voordelen van dit grote evenement, dat gedurende zes maanden zal plaatsvinden, overstijgen. Het vertegenwoordigt een essentieel onderdeel van een breder plan, een plan dat zal reageren op de vele uitdagingen waarmee steden nu en in de toekomst worden geconfronteerd.
 
Op nationaal niveau zal het de aandacht vestigen op de industriële agenda, het bedrijfsleven, trots stimuleren, een momentum aanmoedigen, infrastructuur versnellen en toekomstige generaties inspireren. De lokale nalatenschap van de World Expo zal een verhoogde kwaliteit van leven voor de inwoners van Rotterdam met zich meebrengen, alsmede de actieve participatie van jongeren en zal de arbeidsmarkt een impuls geven door het creëren van banen.
 
De groep ondernemers wordt geassisteerd door drie commissies: de Academic Council onder leiding van prof. dr. ir. Jan Rotmans (Erasmus Universiteit, Rotterdam), de Governance Council onder leiding van Cees de Bruin (Infodin Group) en de Quality Council, onder leiding van prof. ir. Erick van Egeraat. Als ‘Chief Supervisor Head of Quality Council’, zal Erick van Egeraat verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het concept. Hij wordt bijgestaan door zijn team van experts: Hadi Teherani (architect en ontwerper, Hamburg), Jörn Walter (stadsarchitect, Hamburg) en Riek Bakker (stedenbouwkundige, Rotterdam). 
 
 
21-01-2015 8:00

Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch tonen vanaf 24 januari design van eigen bodem. In de tentoonstellingen 'Design uit het land van de aardappeleters' en 'How We Work – new Dutch Design' zijn meer dan 80 projecten van gerenommeerde ontwerpers en nieuw talent te zien. De twee tentoonstellingen hebben elk een eigen focus: 

Met de expositie 'Design uit het land van de aardappeleters - vormgevers ontmoeten Van Gogh' opent Het Noordbrabants Museum het Vincent van Gogh inspiratiejaar. Het werk van de wereldberoemde kunstenaar vormt de aanleiding om Brabants design vanuit een andere invalshoek te bekijken. Want Brabant is niet alleen het land van Van Gogh, het is ook een design-hotspot met internationale faam. Yksi Ontwerp selecteerde voor Het Noordbrabants Museum de meest bijzondere, hedendaagse designobjecten van topontwerpers als Maarten Baas, Studio Job en Piet Hein Eek én veelbelovend jong talent. De expositie is te zien van 24 januari tot en met 26 april 2015 in het Noordbrabants Museum.

In het kader van de expositie 'How We Work – new Dutch Design' (die loopt van 24 januari tot en met 17 mei 2015) presenteren veertien Nederlandse ontwerpstudio’s met een eigen handschrift zich met nieuwe ontwerpen. De deelnemers zijn: Atelier NL, Pieke Bergmans, Mae Engelgeer, Formafantasma, Pepe Heykoop, Chris Kabel, Maarten Kolk & Guus Kusters, Dirk van der Kooij, Joris Laarman, Valentin Loellmann, Christien Meindertsma, Lex Pott, rENs en Scholten & Baijings. Op de expositie laten zij zien hoe zeer diverse producten tot stand komen; hoe zij denken en werken.

www.hnbm.nl

Deel op Social Media 

16-01-2015 8:30

Na Richard Hutten is Petra Blaisse de tweede ontwerper die een 'interventie' heeft mogen doen in het modernistische icoon Huis Sonneveld in Rotterdam. Vanaf 1 februari is het resultaat te zien.

Met één ingenieuze ingreep biedt gastcurator Petra Blaisse de bezoeker van Huis Sonneveld een geheel nieuwe ervaring. De eerste verdieping van Huis Sonneveld bestaat uit een aaneenschakeling van open ruimtes. Verspreid door de kamers staat een prachtige collectie verchroomde meubels en lampen van meubelontwerper W.H. Gispen. Royale raampartijen, omzoomd door elegante stalen kozijnen, zorgen voor een bijna grenzeloze verbinding met de omliggende tuin. Als het daglicht het interieur binnenstroomt, maken kamer en meubels een haast gewichtloze indruk.

Met de interventie reageert Inside Outside op de drie kernbegrippen van het Nieuwe Bouwen: licht, lucht en ruimte. De simpele, maar doelmatige ingreep verandert het perspectief van de bezoeker. Ook de karakteristieke tuin wordt daarbij niet overgeslagen. Het bureau legt naar eigen zeggen ‘de andere kant’ van Huis Sonneveld bloot en versterkt de relatie tussen binnen en buiten.

Huis Sonneveld is door de zorgvuldige restauratie en inrichting een prachtig monument. Het gevaar van een museumwoning is echter dat het bevroren raakt in de tijd. De bewoners die het huis tot leven wekten, zijn immers vertrokken. Reden voor Het Nieuwe Instituut om het monument te activeren door van tijd tot tijd een kunstenaar, ontwerper of architect te vragen om een 'site specific' installatie te maken. Door de confrontatie met een actuele ontwerppraktijk wordt de museumwoning de hedendaagse ontwerpwereld binnengehaald. De eerste gastcurator van Huis Sonneveld was Richard Hutten in 2013.

www.hetnieuweinstituut.nl

Deel op Social Media 

14-01-2015 9:28
Het managementteam van GBO is versterkt met Bas Berkhout in de functie van new business director. De afgelopen jaren werkte hij als teamleider en new business director bij ontwerpbureau Van Berlo uit Eindhoven. Hij zal zich voornamelijk gaan richten op het creëren van new business voor GBO Projects vanuit de vestigingen in Helmond en Hong Kong. 
 
Rob Crins, director/partner GBO Projects: “We blijven als organisatie groeien en dat maakt ook de uitbreiding van het management een must. Bas is met zijn kennis en ervaring op het gebied van productdesign, acquisitie en management een grote aanwinst voor ons team. Ik kijk dan ook erg uit naar onze samenwerking.”
 
GBO speelt met GBO Projects in op de toenemende vraag naar tooling, productie en levering van complete producten voor consumenten- en professionele markten en heeft met opdrachtgevers als Fatboy, Neways, Hirschmann, Spirotech en Bavaria inmiddels een gedegen portfolio opgebouwd. 
 
Naast projecten die voor klanten worden uitgevoerd, brengt GBO Projects ook een aantal eigen producten met succes op de markt. Een daarvan is de Kroonring, die vanaf deze maand in alle wijken van de Gemeente Helmond toegepast wordt.
 
GBO kent drie businessunits, elk met een eigen specialisme. GBO Graphics voor grafisch ontwerp, GBO Design voor productontwerp en GBO Projects voor productie en logistiek. 

Foto: Bas Berkhout

Deel op Social Media

07-01-2015 8:30

Binnenkort te zien bij Grand Hornu in het Belgische Hornu; een tentoostelling over 'archaisch design'. "De tentoonstelling 'Futur Archaïque / Archaïsche Toekomst' belicht het verband tussen de toekomst - of ze nu onmiddellijk, nabij of veraf is - en het verleden, het archaïsche."

De expositie toont de manier waarop ontwerpers objecten maken die veelzeggend zijn voor onze 'roots' die door de moderniteit toegetakeld zijn. "Daarvoor maken ze vaak gebruik van de laatste technologie. Deze dynamische tentoonstelling onderzoekt de heropflakkering van deze archaïsche vormen in design. Tegelijk werpt dit project een sociologische blik op deze toenemende belangstelling die noodzakelijk is om terug aan te sluiten bij onze roots."

De expositie is te zien van 25 januari tot en met 19 april.

www.caracascom.com

Deel op Social Media

05-01-2015 9:06

Broeinest,de branchespecifieke flexwerkplek voor (interieur)architecten en andere creatieve ondernemers op Strijp-S in Eindhoven, heeft twee nieuwe partners aan zich verbonden. De verlichter Modular Lighting Instruments en Spectrum Meubelen sluiten zich aan bij Broeinest, waardoor er bij de opening op 22 januari een totaal aanbod van kennis en materialen geboden wordt aan de gebruikers.

Mike van Rooij, accountmanager Zuid-Nederland Modular Lighting Instruments: “Modular heeft vanaf de eerste kennismaking met de plannen voor Broeinest het gevoel gehad dat Broeinest gaat bruisen. De toplocatie op Strijp-S, het bijzondere pand en de gedreven initiator, Baars & Bloemhoff, en haar partners, maakte ons enthousiast. Hier willen we als globale speler op het gebied van architectonische verlichting graag een bijdrage aan leveren. Ons lichtplan is nu geïnstalleerd in Broeinest, waarmee wij ons presenteren richting en inspiratie kunnen bieden voor architecten. ”

Voor Spectrum, het in 1941 opgerichte Nederlandse meubelmerk bekend van de collecties van Martin Visser, Gerrit Rietveld en Benno Premsela en diverse hedendaagse ontwerpers, is de samenwerking een logische stap. Cindy Verhoeven, directeur Spectrum: “Spectrum heeft al lang haar hoofdkantoor op Strijp-S. Met de komst van Broeinest was het logisch om samen te gaan werken. Nu verzorgt Spectrum binnen Broeinest een ‘dynamische showroom’. Items uit onze collectie kunnen gebruikt worden door bezoekers van Broeinest. Daarnaast gaan wij vanuit Broeinest werken, waardoor we onze relaties in een bijzondere omgeving kunnen ontvangen.”

Bart Dekkers, directeur van Baars & Bloemhoff en initiatiefnemer van Broeinest: “Modular en Spectrum zijn gewaardeerde en inspirerende namen uit de industrie die passen bij de identiteit van Broeinest. Zij hebben de fysieke omgeving van Broeinest verrijkt met respectievelijk een modern lichtplan en bijzonder meubilair. Daarnaast biedt Broeinest met deze partners een totaal aanbod in interieurtoepassingen en hebben we nog meer vakspecifieke kennis in huis.”
 
Broeinest is een inspirerende ruimte van zevenhonderd vierkante meter met gratis flexplekken voor (interieur)architecten en andere creatieve ondernemers op de begane grond van het Glasgebouw op de Strijp-S in Eindhoven. Broeinest speelt in op de sociale, ecologische en economische veranderingen, waaronder de veranderde werkomgeving. Binnen Broeinest is meervoudig ruimtegebruik mogelijk om aan te sluiten op de behoefte van haar gebruikers; de (interieur)architecten en creatieve ondernemers.

Broeinest is een initiatief van Baars & Bloemhoff en wordt gerealiseerd in samenwerking met Interface, Forbo Flooring, DRT Gietvloeren, Modular Lighting, Bulo, Spectrum Meubelen en Spinx Tegels. Broeinest wordt 22 januari 2015 geopend.

www.broeinest.nl

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >