Nieuws


29-09-2014 9:10

Afgelopen donderdag maakte de juryvoorzitter Job Meihuizen de twee winnaars bekend van de bni-prijs 2014 bij Vervoort in Goirle. In de categorie Bachelor ging de prijs naar Andrea Roelofse (Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag), tevens kon zij de Publieksprijs in ontvangst nemen. In de categorie Master mocht Annee Grøtte Viken (Sandberg Instituut in Amsterdam) de prijs in ontvangst nemen.

"Andrea weet haar verbeelding om te zetten naar een praktisch uitvoerbaar plan", aldus de jury over de eerstgenoemde winnaar. "De jury zou hopen dat het project in deze vorm gerealiseerd kan worden en komt dan graag langs om de verleiding en poëzie die Andrea in haar ontwerp heeft weten te leggen, ook in werkelijkheid te kunnen ervaren."

Over Annee Grøtte Viken zei de jury onder meer het volgende: "Van een master wordt in de ogen van de jury een hoog onderzoekend vermogen met een zekere eigenheid verwacht. Deze kwaliteit herkent de jury vooral in het project ‘It had something to do with the telling of time’. Annee is met haar afstudeerproject doorgedrongen tot de kern van ontwerpend onderzoek en daarmee tot de kern van de ruimte. De jury beloont haar met de BNI-prijs voor de masters."

Naast de eerste prijs, wil de jury met klem een eervolle vermelding in de categorie Bachelor geven aan het onderzoek van Aisha Fouad (Rietveld Academie). "Voor een Bachelor is haar onderzoek hoogstaand en een Master waardig. De jury wil dan ook een signaal geven dat dergelijk onderzoek binnen de bachelor wenselijk en noodzakelijk is en wil Aisha stimuleren in het voortzetten en verder uitwerken van dit project." In de categorie Master ging een eervolle vermelding naar Denise Damme (Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht) voor haar gedegen werk.

De jury heeft met veel genoegen de presentaties van de verschillende kandidaten gezien en de toelichtingen aangehoord. "De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de inzendingen. Opvallend hierbij was wel dat de verschillende academies steeds meer een eigen idioom lijken te ontwikkelen, zodat het in enkele gevallen appels met peren vergelijken was."

De bni-prijs 2014 werd mede mogelijkheid gemaakt door Vervoort (hoofdsponsor bni-prijs 2014), deblick en Karwei Goirle.

www.bni.nl

Deel op Social Media

26-09-2014 8:50

Op woensdag 29 oktober organiseert KNX Nederland voor adviseurs en architecten een seminar en netwerksessie over gebouwautomatisering. Hoe integreer je deze technieken in een bestek en in BIM? Hoe draagt gebouwautomatisering bij aan een hoge Breeam-score? Allemaal vragen die uitgebreid aan bod komen in deze informatieve bijeenkomst.

Bij een grote groep adviseurs en architecten leven nog veel vragen en onduidelijkheden als het gaat om woning- en gebouwautomatisering. Ook is het genormeerde automatiseringsprotocol KNX, de wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering, bij deze doelgroep tamelijk onbekend. Daarom heeft de informatiebijeenkomst op 29 oktober vooral tot doel meer duidelijkheid te scheppen in deze technologie, waarmee men gebouwen zuiniger, comfortabeler en veiliger kan maken.

Diverse sprekers uit de praktijk, onder wie een vastgoedmanager, een adviseur en een system integrator, zullen aan de hand van praktijkvoorbeelden aangeven waarom zij voor de standaard KNX hebben gekozen. Daarbij laten zij zien hoe zij dit automatiseringssysteem in BIM en in Breeam hebben toegepast en hoe zij de opdrachtgevers overtuigen van de meerwaarde van deze vorm van automatisering.

Naast interessante lezingen biedt dit event in de pauzes volop gelegenheid voor geanimeerde ontmoetingen. De adviseurs en architecten komen in de wandelgangen een flink aantal KNX Professionals tegen, die tegelijkertijd in parallelsessies discussiëren over het onderwerp KNX en energiemeting & -monitoring.

De netwerkbijeenkomst vindt plaats bij InnStyle in Maarssen en wordt georganiseerd door KNX Nederland, de vertegenwoordiger van de internationale automatiseringsstandaard KNX in Nederland. De vereniging organiseert drie keer per jaar een netwerkbijenkomst voor KNX Professionals; installateurs en system integrators die het ontwerp, de programmering en de aanleg van woning- en gebouwautomatisering verzorgen op basis van het KNX-protocol.

De bijeenkomst op 29 oktober is gratis toegankelijk voor adviseurs, architecten en opdrachtgevers. Ontvangst vanaf 12.30 uur - programma start om 13.30 uur en duurt tot 17.00.

www.knx-professionals.nl/adviseurs

Deel op Social Media


 

22-09-2014 8:10

De Venco Campus in Eersel, die volledig is gebouwd volgens de visie van Slimbouwen, is de nieuwe nummer 1 in de Kantoor & Energie Top25. Dit is een rangschikking die de energiezuinigheid van kantoorgebouwen in Nederland bijhoudt.

De zuivere uitvoering van Slimbouwen heeft volgens de jury geleid tot hoge mate van efficiency, optimale ketenintegratie en een verkort bouwproces. Het is het bouwteam, onder regie van Bouwregiseur Eugene Peeters, hierdoor gelukt om de bouwkosten 30 procent onder de traditionele begroting te krijgen, waardoor er voldoende ruimte overbleef voor opdrachtgever Cor van de Ven om extra te investeren in duurzame oplossingen zoals toepassing van triple glas, zonnepanelen op het dak, et cetera.

Deze prestatie is in het verleden al beloond door de toekenning van het Slimbouwen Project Keurmerk door de expert-commissie, die niet alleen de energie duurzaamheid maar ook de flexibiliteit, efficiëntie en reductie van de footprint positief beoordeelde. Zo scoorde het gebouw erg goed op flexibiliteit door de specifieke keuze van vloeren en gevels, waardoor een verandering in de plattegrond in een handomdraai te regelen is. Daarnaast ontving de Venco Campus in 2013 al als eerste kantoorgebouw in een Breeam Outstanding certificaat. Aan deze lijst van prestaties, mag de Venco Campus nu de titel van energie zuinigste kantoor van Nederland toevoegen.

www.slimbouwen.nl

17-09-2014 9:34

Vandaag gaat Architect@Work van start. Het evenement in Ahoy Rotterdam heeft een focus op productinnovaties en is bedoeld voor architecten, interieurarchitecten, ontwerpers en voorschrijvers. Archtect@Work is alleen vandaag en morgen (17 en 18 september) geopend.

Het is de vijfde editie van het evenement. Meer dan 260 fabrikanten en exclusieve invoerders zijn toegelaten tot Architect@Work. Openingstijden: beide dagen van 13.00 tot 20.00 uur.

www.architectatwork.nl

15-09-2014 8:00

Ook duurzaamheid zal een onedrwerp zijn tijdens de Dutch Design Week. De Stichting Circulaire Economie richt er een 'circulaire hotspot' in. "Trots maken wij u attent op ons grote circulaire economie event tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven", aldus de organisatie.
 

De DDW CE Hotspot vormt volgens de organisatie de lancering van het ecosysteem van de Stichting Circulaire Economie. "Dit is een innovatieplatform waar ondernemers, overheden en onderwijs elkaar vinden in het aanjagen van de circulaire economie, in de domeinen rondom gebouwen, installaties, inrichting en faciliteiten."

Op de Hotspot is van alles te beleven. Er zijn dagelijks events, workshops en lezingen rondom uiteenlopende circulaire onderwerpen. Voortts is er een permanente tentoonstelling van 'spannende producten, nieuwe ideeën en uitbraken van creativiteit'. Daarnaast zijn er onder meer specials voor facilitaire professionals en interieurarchitecten. "Er is heel veel te beleven voor de algemene DDW bezoeker."

www.circulaire-economie.info

10-09-2014 9:14

Baltan Laboratories en Hivos slaan de handen ineen met het internationale research and design-project Age of Wonderland, en worden daarmee programmapartner van Dutch Design Week (DDW). Vanaf 13 september werken zes jonge talenten uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië met lokaal talent in Eindhoven aan bestaande projecten en nieuwe creatieve ideeën. De resultaten worden van 18 t/m 26 oktober gepresenteerd tijdens DDW in Eindhoven.

 

Tijdens Age of Wonderland, van 13 september tot en met 26 oktober, werken zes niet-westerse ingenieurs, kunstenaars en ontwerpers in Eindhoven aan conceptuele, sociale en technologische innovatie. De resultaten worden tijdens DDW onder andere gepresenteerd aan het publiek bij Baltan Laboratories, gevestigd in het Natlab (Kastanjelaan 500, Eindhoven). Werk en ideeën van de zes artists-in-residence zullen ook te zien zijn tijdens diverse pop-up evenementen die plaatsvinden gedurende de week.

 

De zes creatieven die naar Eindhoven komen – Andreas Siagian, Seterhen Akbar Suriadinata (Indonesië), Roy Ombatti (Kenia), Sandra Suubi (Oeganda), David Marín (Guatemala) en José Montealegre (Nicaragua) – worden begeleid door DDW-ambassadeur Arne Hendriks.

 

Arne Hendriks over de relevantie van deze uitwisseling: ‘Bevolkingsgroei heeft een dreigende schaarste tot gevolg. Van water, voedsel, ruimte en andere middelen om een hoog kwalitatief leven te leiden. Voor veel mensen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië is dat een realiteit. Het lijkt mij van levensbelang om ontwerpers die in deze omstandigheden opgroeien, ervaringsexperts dus, te betrekken bij het aangaan van deze uitdagingen.’

 

www.ddw.nl

07-09-2014 8:30

Elk jaar biedt de beroepsvereniging BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten (zowel bachelor als master) de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de bni-prijs. Ook dit jaar wordt de prijs weer uitgereikt.

Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken.
De bni-prijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle interieurarchitecten.
De uitreiking van de bni-prijs 2014 vindt plaats op donderdag 25 september bij Vervoort in Goirle.

www.bni.nl

06-09-2014 8:30

In bijna alle landen is het aantal architecten dat de voorkeur geeft aan leveranciers van totale oplossingen, ten opzichte van leveranciers van losse producten, aanzienlijk gestegen het afgelopen jaar. Dit is één van de bevindingen van de European Architectural Barometer kwartaal twee, een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder 1600 architecten in acht Europese landen. Europese architecten vormen een leidende indicator voor de ontwikkelingen binnen de bouwsector.

Het enkel aanbieden van losse producten is klaarblijkelijk niet langer voldoende. De laatste resultaten van Arch-Vision laten duidelijk zien dat de voorkeur van Europese architecten om te werken met fabrikanten me totale oplossing aanzienlijk is gestegen. De ontwikkeling op dit gebied blijven aanhouden en steeds meer fabrikanten proberen manieren te vinden om aan deze wensen te voldoen. Uit ander Europees onderzoek, van begin 2014, blijkt dat 29 procent van de fabrikanten nu al totale oplossingen bieden aan hun klanten en 23 procent dit overweegt te doen.

De ontwikkelingen ten opzichte van vorig jaar zijn opmerkelijk: in sommige landen is het aantal architecten die zulke fabrikanten prefereren in één jaar tijd gestegen met meer dan 20 procentpunten. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Polen zijn hier voorbeelden van. Het is te verwachten dat deze voorkeur de komende jaren alsmaar zal blijven groeien. 

Voor fabrikanten van bouwmaterialen en –producten moet het duidelijk zijn dat als zij willen dat architecten hun producten in overwegingen nemen, zij moeten overstappen van het alleen leveren van losse producten naar het aanbieden van totale oplossingen. 

Deze en vele andere resultaten en trends van de Europese bouwsector zijn terug te vinden in European Architectural Barometer, een international onderzoek uitgevoerd onder 1.600 architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Polen. Naast indicatoren om de Europese bouwvolumes te voorspellen wordt er elk kwartaal een thema uitgelicht. Het thema van Q2 2014 was "Architectural design & Technology trends". Architecten dienen niet alleen als betrouwbare bron van informatie voor toekomstige bouwvolumes, maar hun rol is ook erg belangrijk aangezien zij veel invloed hebben op hoe projecten gebouwd gaan worden en welke materialen worden gebruikt.

05-09-2014 8:22

Ineke Hans doet weer van zich spreken. Tijdens Design Junction in Londen zal er meubilair van haar als 'pop up' opgesteld staan in de persruimte.

Nabij de persruimte zal een stand te vinden zijn, waar belangstellenden meer te weten kunnen komen over de bijzondere collectie van de Arnhemse ontwerpster.

Design Junction vind plaats van 18 tot en met 21 september.

www.inekehans.com

 

05-09-2014 8:14

Modeontwerpster Liselore Frowijn, industrieel ontwerper Dave Hakkens en animator Niels Hoebers zijn dit jaar de kanshebbers voor de Young Designer Award. De winnaar wordt zaterdag 18 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week in Eindhoven.

Dutch Design Awards (DDA) toont en beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De Young Designer Award is de speciale stimuleringsprijs voor jong talent. Uit in totaal 30 inzendingen selecteerde de commissie (onder voorzitterschap van Saskia van Stein, Bureau Europa) drie finalisten: modeontwerper Liselore Frowijn, industrieel ontwerper Dave Hakkens en animator Niels Hoebers. Zie voor meer informatie de bijlage. 

Volgens de selectiecommissie laten de opvallend diverse inzendingen zien dat jonge Nederlandse ontwerpers steeds communicatiever worden. Ze zoeken actief de samenwerking met anderen en geven blijk van een herwaardering van esthetiek. Het visuele aspect van hun creaties voert de boventoon, ten faveure van politieke statements. Ook voor het maakproces is in toenemende mate aandacht.

Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste ontwerp van Nederland. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte.

www.dutchdesignawards.nl

01-09-2014 8:30

Gedurende het weekend van de Open Monumentendagen op 13 en 14 september zal de Beurs van Berlage alle deuren openen en gratis toegankelijk zijn voor ieder die hier al eens rond wilde kijken.

Het rijksmonument uit 1903, ontworpen door Berlage, laat dan onder andere de zaal zien waar Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima trouwden, maar ook de zaal waar bijna 100 jaar het Tuchtcollege voor de Scheepvaart recht sprak en de zalen waar de Effectenbeurs, Graanbeurs en Goederenbeurs gevestigd waren. Tot slot kan ook de toren beklommen worden met een zeldzaam uitzicht over het centrum van Amsterdam en mooie vergezichten.

Het thema van de Open Monumentendagen 2014 is ‘Op Reis’. De Beurs van Berlage is historisch gezien een erg internationale omgeving en heeft op die manier veel met reizen te maken. Het handelen gebeurde op nationaal en internationaal niveau, daarnaast is de Tuchtraad voor de Scheepvaart in de Beurs van Berlage gevestigd. Zij hebben 99 jaar in de Raadzaal zitting gehouden en zijn inmiddels naar een andere plek binnen het gebouw verhuisd. Deze historische Raadzaal is tevens te bewonderen en maakt tegenwoordig deel uit van Berlage Meet & Workspace, een Seats2Meet concept welke ook gevestigd is in de Beurs van Berlage.

De Beurs van Berlage heeft de laatste jaren grote veranderingen doorgevoerd. De organisatie richt zich tegenwoordig vooral op grote (internationale) congressen en evenementen. Dit is noodzakelijk om het voortbestaan van het pand en het onderhoud ervan te garanderen voor de komende generaties. De rijke historie en authenticiteit komt overal terug en hier wordt zelfs tijdens congressen en evenementen aandacht aan besteed. De Beurs van Berlage maakt zich er hard voor het monument voor de komende generaties te behouden en voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken vandaar ook de deelname aan de jaarlijkse Open Monumentendagen.

Beurs van Berlage is geopend op 13 en 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur en beide dagen gratis toegankelijk. Entree via Damrak 243 (de hoofdentree) en via het Beurs van Berlage Café aan het Beursplein 1-3. De gehele Beurs van Berlage is te bezichtigen inclusief de Raadzaal, Effectenbeurszaal, Graanbeurszaal, Grote Zaal, Berlagezaal en een beklimming van de toren met uitzicht over Amsterdam.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >