Nieuws


28-08-2014 9:55

De bouw van Mecanoo’s eerste project in China is begonnen. Three Cultural Centers & One Book Mall in Shenzhen bestaat uit een kunstmuseum, een wetenschapsmuseum, een jeugdcentrum, een boekenwarenhuis van vijf verdiepingen, retail en een ondergrondse parkeergarage.Het complex van 95.000 vierkante meter zal Longcheng Park in Shenzhens Longgang district transformeren tot een aantrekkelijke ontmoetingsplek met een herkenbare identiteit voor bewoners en bezoekers van de stad.

In 2017 vormt het iconische complex de schakel tussen de hoogbouw van Longgangs zakendistrict, het groen van Longcheng park en één van de belangrijkste doorgaande wegen. De vier gebouwvolumes van Three Cultural Centers & One Book Mall creëren immense bogen die beschutte pleinen vormen in deze subtropische stad. De afgeronde vormen zorgen voor natuurlijke looproutes naar het complex. De musea liggen uitnodigend aan de publieke pleinen waardoor buiten en binnen in elkaar overvloeien. Door de combinatie van cultuur en commercie zorgt het nieuwe complex voor een bruisende binnenstad.

Mecanoo werd gekozen tot zowel architect van het complex als 3,8 hectare buitenruimte na het winnen van een international competitie in 2011. De bouw zal volgens planning in 2017 voltooid zijn.

http://www.mecanoo.nl/

26-08-2014 8:00

Jaarlijks daagt Centrum Hout specialisten in hout uit om in te schrijven voor de Houtinnovatieprijs. Voor deze Houtprijs 2014 werdendit jaar in totaal zestig inzendingen ingestuurd, waarvan zeven inzendingen meedingen naar de Houtinnovatieprijs. Na rijp beraad heeft de jury besloten om twee projecten te nomineren voor de uiteindelijke prijs, te weten: Heijmans ONE, het verplaatsbare woonhuis voor eenpersoons huishoudens - MoodWorks Architecture Eindhoven en Opbouwbare sluisdeur - Royal Haskoning DHV Amersfoort.

De jury heeft de inzendingen op basis van de aangeleverde informatie beoordeeld op het innovatiegehalte en de relevantie hiervan voor de positie van hout in de bouw. Daarnaast heeft de jury zich gebogen over de acceptatie door de markt, het economisch perspectief en milieuaspecten.

De Houtinnovatieprijs is een initiatief van Centrum Hout en heeft als doel bedrijven instellingen en ontwerpers extra te stimuleren tot de ontwikkeling en het in de markt zetten van innovatieve houttoepassingen in de bouw. In aanmerking komen onder andere: technieken, productverbeteringen, bouwmethoden en innovaties.  De innovatieprijs is een onderdeel van de Houtprijs en wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt.

De prijsuitreiking van de Houtprijs vindt plaats tijdens de Internationale Houtdag op dinsdag 7 oktober in het Hulstkamp Gebouw te Rotterdam. Naast het oordeel van de jury wordt het publiek uitgenodigd een stem uit brengen op hun favoriete ontwerp. Dit kan van woensdag 17 september 2014 - 12.00 uur tot woensdag 1 oktober 2014 - 12.00 uur via http://www.dehoutprijs.nl.

21-08-2014 16:35

Creatief bureau King George is genomineerd voor de Retail Interior News Award 2014, een initiatief van World Interior News, met de winkel Concept Fashion Store Lochristi. Uit meer dan zeshonderd inzendingen kwam het winkelontwerp van King George voor Concept Fashion Store Lochristi op de shortlist van zeven finalisten terecht, samen met onder andere Max Mara in Milaan, Oscar De la Renta in Londen en Galeries Lafayette in Beijing.

De winnaar wordt op 30 oktober 2014 bekendgemaakt tijdens de awardceremonie in de prestigieuze Saatchi Gallery in Londen.De vestiging van kledingwinkel Concept Fashion Store in Lochristi is ingericht als eerbetoon aan het rijke bloementeeltverleden van de stad. “We durven te zeggen dat we een uniek en ongezien belevings- en retailconcept hebben neergezet, compleet met echte serres, een verticale tuin van 8 meter hoog en een boom van eeuwenhout die tot aan het dak van de tweede verdieping reikt. De barista-koffiebar met hippe Scandinavische salonmeubels maakt de beleving compleet: de winkelbezoeker kan er in alle rust van een perfecte cappuccino nippen”, vertelt Nicolas Block van King George.De jury van Retail Interior Awards was onder de indruk van het verhaal achter de winkel én de vertaling ervan naar de winkelbeleving.

King George staat al langer in voor het interieurontwerp van de vestigingen van Concept Fashion Store en werkt momenteel aan de (her)inrichting van de zevende winkel voor de keten. Elke Concept Fashion Store krijgt een eigen thema mee.

“We geloven dat de consument niet meer puur voor de producten gaat winkelen, maar ook wil verrast worden. Enkel zo kunnen real-life winkels het opnemen tegen internetshoppen. Lochristi is van oudsher een stad van bloemenkwekers, dus vonden we het fijn om dat te vertalen in het winkelinterieur. Iedereen die de shop bezoekt, begrijpt meteen waarover het gaat”, aldus Block.En dat ging niet onopgemerkt voorbij aan de jury van World Interior News. Tussen de meer dan zeshonderd inschrijvingen sprong Concept Fashion Store Lochristi eruit en King George kreeg, na drie tussenrondes te hebben overleefd, prompt een uitnodiging in de bus voor de award ceremony die op 30 oktober plaatsvindt in de prestigieuze Saatchi Gallery in Londen. “We staan op de shortlist en kijken reikhalzend uit naar de prijsuitreiking. Fingers crossed!”, klinkt het.

Klik hier voor meer informatie.

19-08-2014 22:50

Binnenkort - 17 en 18 september, Ahoy Rotterdam - gaat Architect @Work weer van start. Een prachtig evenement, gericht op productinnovatie. Onder het motto Architect meets innovations loopt deze beurs inmiddels in tien Europese landen en ook in China.

De eerstvoglende afspraak is dus in Rotterdam. Beide dagen kunnen belangstellenden terecht in Ahoy van 13.00 tot 22.00 uur. De beurs richt zich met name op architecten, interieurarchitecten en voorschrijvers. Toch weten ook steeds meer aanverwante beroepen de weg naar Architect @Work te vinden. Dat was althans de tendens bij de vier voorgaande edities. Benieuwd of deze lijn zich doorzet bij 'aflevering' 5.

http://www.architectatwork.eu/
http://bit.ly/VDtRzX

19-08-2014 8:30

SBRCURnet, kennispartner voor de bouw, organiseert samen met Bouwend Nederland van 9 september tot en met 9 oktober 2014 de serie BouwLokalen Biobased Bouwen. De praktijk staat deze middagen centraal. Want de materialen zijn er, maar hoe pas je biobased bouwen nu écht toe in diverse projecten?

Letterlijk betekent biobased: op de natuur gebaseerd. Maar wat zijn biobased materialen eigenlijk? En hoe kun je deze toepassen? Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende categorieën biobased materialen, want deze vragen elk om hun eigen benadering. Tijdens deze serie BouwLokalen wordt de theorie nader toegelicht met een aantal groene praktijkvoorbeelden.

Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zet zich in om van Nederland een biobased economie te maken. Het gaat hier om de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof. Dit heeft ook gevolgen voor de bouwsector, als één van de grootste grondstoffengebruikers. De middag is bedoeld voor aannemers, opdrachtgevers of ontwerpers die geïnteresseerd zijn  in de techniek met het oog op biobased bouwen. Maar ook vastgoedeigenaren, beheerders of onderhoudsbedrijven zijn van harte welkom. Deelnemen kost niets. Het programma, alle data en locaties zijn te vinden ophttp:// www.bouwlokalen.nl

15-08-2014 8:50

De tentoonstelling ‘de Turnhoutse School – Huiselijk Modernisme’ is van 28 augustus tot 9 oktober 2014 te zien in de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Het is een productie van het Vlaamse architectuurcentrum Ar-Tur, CASA Vertigo van de faculteit Bouwkunde, en het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen.

In de jaren 1960 wisten de Turnhoutse architecten Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz bijzondere, modernistische architectuur te combineren met huiselijke en warme interieurs, op maat van de bewoners. Hun werk wordt gerekend tot het beste in Vlaanderen uit die periode. De architectuur van de Turnhoutse School is nog steeds actueel: vele Vlaamse architecten van nu zijn er sterk door beïnvloed. Koen Van Bockstal van BULK architecten vertelt hierover in een lezing op 9 september 2014.

Pal over de grens in de Vlaamse Kempen, realiseerden Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz in de jaren '60 architectuur die tot het beste in Vlaanderen wordt gerekend uit die periode. Hun werk staat bekend als de Turnhoutse School. Als docenten leidden ze in Antwerpen meerdere generaties architecten op, en promootten ze elk hun versie van een kritisch regionalisme. Hoewel ze hun onderlinge overeenkomsten zoveel mogelijk ontkenden, was er iets dat hen in de ogen van hun studenten verbond: ze waren de laatste echte modernisten. De laatste laatmodernisten.

Als bezorgde behoeders van echtheid, die ze met een bijna religieuze bevlogenheid verdedigden, wantrouwden ze het discours van het Deconstructivisme en waarschuwden ze voor het snelle gewin van de hype, die later Superdutch zou heten. Ze apprecieerden de branie ervan, maar vreesden de vluchtigheid. Ze hadden niet helemaal ongelijk. De combinatie van gedurfd en degelijk, genoot hun voorkeur. Met hun taaiheid en weerbarstigheid in hun manier van lesgeven, bouwden ze bij hun studenten een vertragingsmechanisme in en legden ze de kiem voor de aandacht voor het metier en materialisatie, dat veel Antwerpse bureaus en in extenso de huidige Vlaamse generatie deels kenmerkt.

De tentoonstelling grijpt terug naar de bron: de radicale alledaagse woningen van de Turnhoutse School. Ze toont de ontwerpen voor achttien woonhuizen, zes van elk architectenbureau. Daarnaast zijn plannen voor sociale woonwijken te zien, anders dan in Nederland tot op vandaag uitzonderingen op de regel in de Belgische bouwpraktijk.

Te zien zijn reproducties van originele plannen uit de archieven van de architecten en van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, foto’s van Lander Loeckx en maquettes gemaakt door studenten van de Universiteit Antwerpen. Hoogtepunt is de documentaire ‘Huiselijk modernisme’ van Terenja Van Dijk, een eerdere productie van Ar-Tur waarin de bouwheren en bewoners aan het woord komen.

Architect Koen Van Bockstal van BULK architecten kent de architectuur van de Turnhoutse School vanuit zijn jeugd in de Kempen. Tijdens zijn opleiding in Antwerpen kreeg hij les van zowel Paul Schellekens, Paul Neefs als Lou Jansen. Hij vertelt over de invloed van de Turnhoutse School op zijn eigen werk en dat van andere Vlaamse architecten tijdens een lezing op 9 september 2014.

De tentoonstelling is een productie van Ar-Tur, centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, in samenwerking met CASA Vertigo van de faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven, en het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, met financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid – Kunsten en Erfgoed.

www.ar-tur.be

06-08-2014 8:30

De bouwsector in Nederland kan een groei tegemoet zien. Samen met het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland en België bevindt Nederland zich in de kopgroep van Europa. Dit zijn enkele conclusies uit de Q2 2014 European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder zestienhonderd architecten in acht Europese landen. Europese architecten gelden als een leidende indicator op het gebied van bouwactiviteiten.

Voor het derde kwartaal op rij waren de ontwikkelingen van orderportefeuille en omzet in Nederland positief. Dit is een voortzetting van de verbeteringen die we al zagen in voorgaande kwartalen. Het aandeel architecten dat verbeteringen ervaart (47 procent) is groter dan het aandeel met een afnemende orderportefeuille (27 procent), iets wat nu voor de derde keer gebeurd sinds Q2 2011 (Q4 2013 was de eerste keer).

Momenteel verwacht 28 procent een lege orderportefeuille binnen de komende 12 maanden, wat iets pessimistischer is dan in het eerste kwartaal (19 procent), maar nog steeds niet zo negatief als in 2012 (>30 procent). Het positieve sentiment kan eveneens worden gezien bij andere indicatoren, zoals bij bouwvergunningen. Deze laten een toename zien vergeleken met vorig kwartaal. Daarom voorspelt Arch-Vision een kleine groei in 2014 (+1 procent) en verdere verbeteringen in 2015 (+2 procent) en 2016 (+3 procent). Deze positieve ontwikkeling is gebaseerd op de tijdelijke BTW-verlaging op renovatieactiviteiten (begin 2013-einde 2014)  en de positieve ontwikkelingen op zowel de huizenmarkt als in de utiliteitsector. 

Deze en vele andere resultaten en trends van de Europese bouwsector zijn terug te vinden in European Architectural Barometer, een international onderzoek uitgevoerd onder zestienhonderd architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Polen. Naast indicatoren om de Europese bouwvolumes te voorspellen wordt er elk kwartaal een thema uitgelicht. Het thema van Q2 2014 was 'Architectural design & Technology trends'. Architecten dienen niet alleen als betrouwbare bron van informatie voor toekomstige bouwvolumes, maar hun rol is ook erg belangrijk aangezien zij veel invloed hebben op hoe projecten gebouwd gaan worden en welke materialen worden gebruikt.

02-08-2014 8:30

UN Studio gaat het Valkhof Museum onder handen nemen. Het museum werd in tussen 1995 en 1999 gerealiseerd op basis van een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau van Ben van Berkel. Onlangs vroeg het Nijmeegse museum UN Studio om de renovatie van het gebouw ook voor zijn rekening te nemen.

Reden voor de noodzakelijke ‘remodelling’ van het museum zijn de gestegen bezoekersaantallen. Ook wil het museum de ruimte aanpassen aan de eisen van de tijd op het gebied van het faciliteren van bezoekers en personeel.

De belangrijkste doelen van de renovatie zijn: het creëren van meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, een betere routing, meer transparantie, een verbeterde bezoekerservaring, een beter binnenklimaat en versterken van de publieke functie van het museum. Ook is het nadrukkelijk de bedoeling het gebouw duurzamer te maken. Het doel is een Breeam-certificaat.

UN Studio heeft ondertussen een ontwerp gemaakt met een aantal opvallende kenmerken: de rol van de centrale trappen wordt belangrijker, een verbetering van het publieke programma en een verbetering van de toegankelijkheid door een andere organisatie van de ruimte. IN het nieuwe ontwerp is het museum uitgerust met een genereuze entreehal en een multifunctioneel trappenhuis. Het café en de museumshop moeten de publieke functie van het gebouw verder benadrukken. Datzelfde geldt voor de toevoeging van loungeachtige gebieden, die overigens ook voor presentaties gebruikt kunnen worden.

De renovatie moet in 2017 gereed zijn.

www.unstudio.com

01-08-2014 8:24

Odette Ex is vanwege haar uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid genomineerd voor de Duurzame Bouwvrouw Award 2014. Dat meldt Ex' bureau Ex Interiors.

De award is in het leven geroepen als eerbetoon aan vrouwen die “business op duurzame wijze naar economisch rendement leiden en daarbij de juiste balans tussen people, planet en profit in de praktijk vinden.”

De uitreiking vindt plaats tijdens Ecobouw 2014. De kandidaat met de meeste stemmen ontvangt de prijs. In totaal zijn er tien genomineerden.

De kanshebbers op een rijtje: , , , , , en .

http://duurzamebouwvrouw.nl/genomineerden-duurzame-bouwvrouw-award/


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >