Nieuws


29-07-2014 8:30

Frame Publishers en Dutch Design Awards (DDA) gaan samenwerken. De uitgever van het designmagazine verbindt niet alleen zijn naam aan de jaarlijkse publieksprijs van DDA, maar organiseert ook een lezing rondom de overzichtsexpositie van finalisten tijdens Dutch Design Week. De eerste Frame Public Award wordt uitgereikt op zaterdag 25 oktober 2014.

Beide partijen willen met de samenwerking het werk van de finalisten beter en meer inhoudelijk onder de aandacht brengen. Robert Thiemann, directeur Frame Publishers: "We geven graag onze steun aan de belangrijkste Nederlandse designprijs en zetten ons in om de Frame Public Award uit te bouwen tot een begrip in de hele wereld." Dat gebeurt onder andere ‘Ninety Minutes of Frame’, waarbij onder leiding van een moderator dieper op het werk en het vak van de DDA-finalisten wordt ingegaan. Ninety Minutes of Frame is onderdeel van het programma rondom de overzichtsexpositie van DDA, die plaatsvindt van 18 tot en met 26 oktober in Eindhoven.

Online stemmen voor de Frame Public Award kan van 1 tot en met 25 oktober via de website van DDA. Bezoekers van de overzichtsexpositie tijdens Dutch Design Week kunnen hun stem ook fysiek uitbrengen in gebouw Yard op Strijp-T. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking van de Frame Public Award vinden plaats op zaterdag 25 oktober 2014.

www.dutchdesignawards.nl

 

29-07-2014 8:30

Onder de titel ‘Evolutionary City’ is het derde volume van het Spaanse tijdschrift El Croquis gepubliceerd dat exclusief het werk van het Rotterdamse architectenbureau Mvrdv behandelt. Na de titels ‘Stacking and Layering’ (2002) en ‘Artificial Ecologies’ (1998) focust El Croquis #173 op 22  werken die tussen 2003 en 2014 zijn ontworpen en gerealiseerd zijn door het bureau.

Het tijdschrift bevat verder een discussie tussen de oprichters van MVRDV en de oprichters van Powerhouse Company en een essay van architectuurcriticus en voormalig NAi directeur Aaron Betsky.

De 22 werken zijn gedetailleerd gepubliceerd, in kleurenfoto’s, maquettes, diagrammen en tekeningen, waaronder de Markthal Rotterdam, de Boekenberg in Spijkenisse, Almere Oosterwold, Frosilos in Kopenhagen, het Matsudai Cultuurcentrum in Japan en de Baltyk kantoortoren in Poznan.Op de voorkant  staat de Glazen Boerderij in Schijndel.
Aaron Betsky schrijft: “Mvrdv creëren nu ook gebouwen die mooi zijn op de traditionele wijze. Ze verrassen met hun vormen en verleiden je door hun elementen met goed doordachte sequenties van ruimtes.”

El Croquis is een internationaal erkend architectuurtijdschrift en verschijnt tweetalig Spaans/Engels. Nummer #173 heeft 256 pagina’s en is als papieren en digitale versie beschikbaar.

www.elcroquis.es

 

27-07-2014 8:30

Op 18 juli werd in Nieuw Rhijngeest, een omvangrijke uitbreidingswijk ten westen van Oegstgeest, de nieuwe brede school Het Dok opgeleverd. Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp een energie-zuinige school waarin drie belangrijke thema’s tot uitdrukking komen: frisse lucht, veel daglicht en een natuurlijke materialisering. De school heeft daarnaast een bijzondere plek gekregen midden in de groene omgeving.

Het Dok is een brede school en omvat een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal, expositieruimte en een multifunctionele ruimte. Het gebouw functioneert naast de functie van onderwijsgebouw vooral ook als ontmoetingsplek voor de buurt. Paul de Ruiter: “Voor de brede school staan gezondheid en duurzaamheid voorop. In het ontwerp komt dat tot uiting in drie thema’s: frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialisering. Eén van de grootste kwaliteiten van de nieuwe brede school vormt de locatie: het gebouw komt te liggen in een nieuw aan te leggen groene omgeving”. De gevels zijn bekleed met glazen panelen in drie verschillende groentinten, waarin de omringende bomen zullen worden gereflecteerd. De plint van het gebouw is van hout, als directe verwijzing naar het groen waardoor het gebouw zich nog meer schikt naar de omgeving.

In het ontwerp wordt deze kwaliteit zoveel mogelijk benut door ervoor te zorgen dat overal in het gebouw de nabijheid van het groen voelbaar is. Om dit te bereiken is zoveel mogelijk programma op de begane grond geplaatst en zijn de meer gesloten functies, zoals de sportzaal, op de verdieping gesitueerd. In het gebouwconcept is rekening gehouden met de verschillende leeftijden van de gebruikers: variërend van (school)kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar tot de oudere buurtbewoners op tijden dat er buurtgerelateerde activiteiten in en rond het gebouw plaatsvinden. Het speeldak op de verdieping is bestemd voor de kinderen van de bovenbouw. Het staat met een trap in verbinding met de groene binnenplaats op maaiveld. Dit stukje omsloten groene speelplaats vormt het hart van het gebouw en fungeert als gemeenschappelijke buitenruimte voor de kinderen van de onderbouw en de 0 tot 4 jarigen van de kinderdagopvang: het biedt hen een veilige en geborgen speelplek.

In nauwe samenwerking met Arup heeft Architectenbureau Paul de Ruiter een innovatief klimaatconcept uitgewerkt dat op energiezuinige wijze zorgt voor verse lucht overal in het gebouw. Er wordt niet met meer, maar juist met minder installaties een comfortabel klimaat gerealiseerd.

Natuurlijke ventilatie via de gevel voert verse lucht aan en stroomt door het gebouw via akoestische roosters naar een centraal trappenhuis, waar het wordt afgevoerd. Er zijn geen ventilatiekanalen nodig, hetgeen energie en materiaal bespaart. De lucht wordt toegevoerd via winddruk geregelde ventilatieroosters. De constructie in het gebouw wordt uitgevoerd in hout, hierdoor krijgt het gebouw ook binnen een natuurlijke uitstraling. Bovendien kan door de slimme integratie van constructie en installaties veel vrije hoogte worden gewonnen.

www.paulderuiter.nl

24-07-2014 13:26

Het Fries Museum vraagt tien topontwerpers om zich te laten inspireren door design uit de Gouden Eeuw. Werk van onder meer Marcel Wanders, Studio Job en Koos Breukel is naast voorwerpen uit de 17de eeuw geplaatst. Het verrassende resultaat kan vanaf zaterdag 26 juli bewonderd worden in de tentoonstelling Oud Geld.

Naast een 17de-eeuws paardendekkleed is een tapijt te zien van Marcel Wanders. De twee objecten vertonen opvallende gelijkenissen.
Studio Job speelt met contrasten: traditionele vormen, kunst en kitsch. Met ‘Piece for peace’, een kristallen kan op een sokkel van palissanderhout, zetten ze een pronkobject neer. Net als de 17de-eeuwse Nautilusbeker is het een knap staaltje van exclusief en hoogwaardig ambacht.

Atelier NL laat zich inspireren door de Poptaschat. Met verfijnde afbeeldingen vertellen deze zilveren voorwerpen een verhaal. De polderkeramiek van Atelier NL is eenvoudig en gemaakt van klei uit de Noordoostpolder, maar vertelt eveneens een verhaal over  mensen en hun tradities.
De jonge Friese modeontwerpster Winde Rienstra baseerde haar jurken op de solide silhouetten en kragen op 17de-eeuwse portretten.
Koos Breukel maakt in 2014 de eerste staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In de 17de eeuw ging dat net zo bij schilders als Wybrand de Geest. Zijn dagelijks brood verdient Breukel met portretopdrachten zoals getoond in deze tentoonstelling.

Met Oud Geld – Ons kent ons in de Gouden Eeuw zet het Fries Museum een eigentijdse tentoonstelling neer over de Gouden Eeuw. Vijf sleutelfiguren uit de 17de-eeuwse Friese elite staan centraal, met hun persoonlijke kostbaarheden, ambities en geheimen.
Journalist en polderdandy Jort Kelder laat zien dat begrippen als old boys network en musthaves van alle tijden zijn. Gebruiksvoorwerpen zijn te zien naast portretten van hun eigenaars. De Gouden Eeuw komt letterlijk tot leven. Oud Geld is nog te zien tot en met 30 augustus 2015.

www.friesmuseum.nl 

24-07-2014 10:44

Willem van Genugten is per 1 juli benoemd tot Associate Director bij (Designed by) Erick van Egeraat.

Van Genugten (1975), geboren en opgeleid in Nederland, studeerde in 2001 af als architect aan de Technische Universiteit in Delft en sloot zich in 2002 aan bij het architectenbureau van Erick van Egeraat. Vanaf het begin van zijn carrière is hij voornamelijk betrokken geweest bij Russische projecten. In september 2005 vestigde hij zich permanent in Rusland, waar hij de leiding had in het opzetten, uitbreiden en besturen van het kantoor in Moskou. Sinds 2009 is Van Geneugten gevestigd in Rotterdam, waar hij betrokken is geweest bij het ontwerp, de organisatie en de bouw van verschillende internationale projecten en competities zoals onlangs Sberbank Corporate University, (Moskou regio), het voetbalstadion van de Kuip met bijbehorend Masterplan (Rotterdam) en het Udarnik Contemporary Art Centre (Moskou).

Willem van Genugten is op dit moment de vierde Associate Director in het team van Erick van Egeraat. De overige AD's zijn: Harry Kurzhals (Rotterdam), Roemer Pierik (Rotterdam) en Zita Balajti (Budapest).

24-07-2014 9:16

Studiokeesmarcelis in Arnhem opereert sinds 1 juli onder de naam Kees Marcelis Studio Arnhem. Vanuit de regio Amsterdam komen er steeds meer aanvragen. Daarom is tevens een vestiging geopend in Amsterdam. 'Zowel zakelijke als particuliere klanten kunnen nu optimaal vanuit heel Nederland worden bediend', aldus een persbericht van het bedrijf..

Kees Marcelis, al 25 jaar werkzaam als (interieur)architect en creatief directeur, wil de expertise en creativiteit die aanwezig is in zijn organisatie ten volle benutten. Daarom krijgt collega en aandeelhouder/samenwerkingspartner Judith Westgeest de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding over Kees Marcelis Studio Arnhem. Ook is er, naast Arnhem, een vestiging geopend in Amsterdam omdat de aanvragen vanuit die regio toenemen. Kees Marcelis blijft nauw betrokken bij zowel de zakelijke als de particuliere opdrachten op beide locaties.

Judith Westgeest werkt sinds 2007 samen met Kees Marcelis. 'Haar creatieve, organisatorische en scherpzinnige kwaliteiten als architect komen goed tot hun recht in dit nieuwe samenwerkingsverband. Daarnaast weet zij de vertaling van de creatieve ideeën van Kees Marcelis goed om te zetten naar concrete uitwerking en uitvoering', aldus het persbericht. Westgeest heeft ruime ervaring in een grote diversiteit aan opdrachten zoals Villa Utrechtseheuvelrug, metamorfose van het hoofdkantoor van Wehkamp, interieurontwerp en afbouw en inrichting verkoopkantoor Rabobank. Momenteel werkt ze als architect aan het implementeren en vertalen van een hedendaags kantoor dat gerealiseerd wordt in een Rijksmonument van Vincent van Gogh geestelijke gezondheidszorg in Venray. Ze begon haar loopbaan bij Ex Interiors waar ze 8 jaar heeft gewerkt aan projecten op het gebied van de zakelijke dienstverlening en horeca. Hier deed ze ook haar eerste ervaring op het gebied van flexwerken (2001) en revitalisatie/hergebruik van een blindeninstituut tot hoofdkantoor op.

Over de reden van de veranderingen meldt het persbericht: 'Voor deze nieuwe constructie is gekozen om klanten in heel Nederland optimaal te kunnen bedienen. Om de continuïteit van de organisatie te waarborgen wordt er, in de nieuwe constructie, gewerkt met een kernteam van zowel interne als externe samenwerkingspartners. Op de nieuwe locatie in het pand van Intercodam Tegels in Amsterdam worden naast het ontwerpen van interieurs en gebouwen ook activiteiten ontplooid ten aanzien van ‘productontwerp’. Nauwe samenwerking is gezocht met Intercodam Tegels zodat er kruisbestuiving kan plaatsvinden. Nog meer zal er gewerkt worden vanuit het thema ‘beleven’. Dit vanuit de kernovertuiging van Kees Marcelis ‘Je kunt kijken, maar je kunt ook zien’. Het productontwerp zal dan ook vooral vanuit Kees Marcelis geïnitieerd worden in Amsterdam'.

Via een nieuwe website en huisstijl die in de tweede helft van het jaar gepresenteerd worden zal de samenwerking bekrachtigd worden. Dit valt samen met het feit dat Kees Marcelis 25 jaar in het vak zit.

Kees Marcelis is een studio voor (interieur)architectuur en productontwerp met vestigingen in Arnhem en Amsterdam. Opdrachtgevers bestaan zowel uit bedrijven als particulieren. Juni jongstleden is Kees Marcelis uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs Heuvelink-architectuurprijs 2014 met het project Kiosk in Arnhem. Bijzondere waardering was er van de jury. Zij noemden de Kiosk in Arnhem een ‘stadsmeubel’.

www.keesmarcelis.nl

22-07-2014 8:30

Nederland is weer een nieuwe architectuurprijs rijker: de ARC14 Architectuurprijs. Deze competitie promoot recent gerealiseerde projecten waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze op elkaar zijn afgestemd. “ARC14 Architectuur promoot duurzaamheid als integraal onderdeel van het ontwerp”, aldus de initiatiefnemers.

In aanmerking komen projecten die een buitengewone architectuur combineren met een hoge performance op het gebied van duurzaamheid. “Gezocht wordt naar projecten die innovatief zijn op de terreinen van energie, materialen en techniek, die nieuwe normen zetten voor commercieel vastgoed, woningbouw en publieke voorzieningen of die stedelijke en / of ecologische problemen oplossen.”
 

Uitgangspunt van ARC14 Architectuur is dat een brede visie op duurzaamheid in de toekomst het onderscheidende vermogen van een architect kan zijn. “Werkelijk duurzame gebouwen hebben de creativiteit en innovatieve kracht van architectuur nodig. Het criterium voor de prijsvraag is dus simpel: het mooiste architectonische gebouw met de hoogste duurzaamheidcertificering.”


De jury bestaat uit: Jacob van Rijs (MVRDV), Ronald Huikeshoven (AM), Duzan Doepel (Doepel Strijkers), Ditmar Henkel (Zuivergroen) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect). Iedere ontwerper, afgestudeerd aan een architectuuropleiding in Nederland en Vlaanderen, kan meedingen naar de prijs door het insturen van een of meer projecten. Inzendingen moeten betrekking hebben op gebouwen die zijn opgeleverd tussen 1 augustus 2013 en 31 juli 2014. De inzendingen moeten zijn gelegen in Nederland of Vlaanderen.


ARC is een jaarlijks terugkerend evenement. Het is een initiatief van het tijdschrift de Architect. Met ARC streeft de Architect ernaar om het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken.

 

www.arc-awards.nl

21-07-2014 8:28

De Library of Birmingham van Mecanoo architecten in Delft is genomineerd voor de prestigieuze RIBA Stirling Prize 2014. De bibliotheek is één van de zes genomineerde gebouwen voor deze Britse architectuurprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de architect die volgens de jury de grootste bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in de UK. De winnaar wordt bekend gemaakt op 16 oktober.

Uit het juryrapport: 'De nieuwe Library of Birmingham is een echt publiek gebouw en een indrukwekkende en gedurfde aanvulling op de stad. De bibliotheek heeft het Centenary Square nieuw leven ingeblazen en vormt een precedent voor de schaal van de gebouwen aan het plein. Deze aanzienlijke investering van de stad leverde niet alleen een nieuwe openbare bibliotheek op, maar – samen met het gerenoveerde REP Theater – draagt het bij aan de vernieuwing van het culturele hart van de stad'.De Library of Birmingham werd op 3 september 2013 geopend door de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai die sinds de aanslag op haar leven in Birmingham woont. De bibliotheek werd onmiddellijk omarmd door de bevolking van Birmingham en ontving in 9 maanden tijd al meer dan 2,5 miljoen bezoekers. In December 2013 riep Architect’s Journal de Library of Birmingham uit tot Building of the Year.(Foto: Christian Richters).

Naast de Library of Birmingham van Mecanoo zijn onder meer The Chart van Renzo Piano in London, het London Aquatics Centre van Zaha Hadid Architects en de Manchester School of Arts van Feilden Clegg Bradley Studios genomineerd.


Meer informatie over de Stirling Prize
Link naar project

16-07-2014 8:00

Het Erasmus University College, prachtig gelegen aan de Nieuwemarkt in het centrum van Rotterdam, Nederland is officieel in gebruik genomen. De voormalige centrale bibliotheek uit 1923 werd ontworpen door de stadsarchitect D.B. Logemann, met Art Deco sculpturen op de gevels ontworpen door J.P.H. van Lunteren en glas in lood ramen door J.W. Gidding. Het is één van de weinig overgebleven gebouwen na het bombardement op het centrum van de stad in 1940.

 

De restauratie en transformatie is door Erick van Egeraat ontworpen volgens de principes van het Unesco Charter van Venetië voor de instandhouding en restauratie van monumenten en cultureel erfgoed. Erick van Egeraat onthult en herstelt de uitzonderlijke schoonheid van dit gebouw, met haar royale decoratie, plafonds, houten lambrisering, natuurstenen elementen, sculpturen en glas in lood die decennia lang volledig waren weggewerkt achter gipsplatenwanden en verlaagde plafonds. Naast de restauratie, voegt de architect geschikte, maar beslist eigentijdse elementen toe om van het gebouw een moderne faculteit te maken die voldoet aan de gestelde ontwerpopgave en aan de hedendaagse standaarden voor universiteitsgebouwen.

 

In het hart van het gebouw ligt een elegant atrium met glazen wanden en glazen dak. Hierdoor treedt er veel daglicht het gebouw binnen. In het atrium staan twee glazen liften die alle vijf verdiepingen met elkaar verbinden. Op de derde verdieping, zijn de kantoren van de faculteit en medewerkers geplaatst. De functionele structuur van het voormalige boekdepot kon niet worden bewaard, maar wordt in het nieuwe ontwerp benadrukt met een genuanceerd lichtontwerp.

 

Het Erasmus University College is een subtiele transformatie die het mogelijk maakt dit gemeentemonument opnieuw te gebruiken en zorgt voor een prachtige aanwinst voor de Erasmus Universiteit en de stad Rotterdam. Het Erasmus University College past in een lange reeks van onderwijsgebouwen, transformatieprojecten en herbestemmingprojecten die zijn ontworpen door Erick van Egeraat.

www.erickvanegeraat.com

13-07-2014 8:30

KCAP Architects&Planners heeft, in een team van internationale experts, de eerste prijs gewonnen in de architectuurprijsvraag voor een nieuw station in Nanterre, ten westen van Parijs.

Réseau Express Régional is een regionaal hogesnelheid treinnetwerk binnen de Parijse agglomeratie. Lijn E verbindt Parijs met het westen van de agglomeratie. Het programma omvat het ontwerp van een treinstation, een 14.000 vierkante meter kantoorgebouw evenals vier bruggen, waarvan een voetgangersbrug. In totaal namen vier internationale teams deel aan de wedstrijd. Realisatie van het station wordt verwacht in 2020.

Het nieuwe station is gepland in een spoorareaal grenzend aan de voormalige industriële site 'Les Groues'. Dit gebied wordt tot 2025 getransformeerd tot een levendig stadsdeel voor wonen en werken. “Het nieuwe station is de eerste stap in de ontwikkeling van Les Groues. De bruggen verbinden het gebied met de stad en het station zal het openbaar vervoer van Parijs naar het Westen aanzienlijk verbeteren,” zegt Xavier Blaringhem, verantwoordelijk voor Franse projecten bij KCAP Zürich. Station RER E Nanterre is één van drie nieuwe stations langs de 47 km lange uitbreiding in westelijke richting tussen Parijs en Mantes. Er worden 600,000-700,000 reizigers per dag verwacht.

Het voorstel met de naam 'Twist' bestaat uit een station en een kantoorgebouw dat op verscheiden manieren op de stedelijke context reageert: met een lichte knik volgt het gebouw de Boulevard de La Défense en de Terrasses de Nanterre. Deze twist creëert ter plaatse van de terugsprong ruimte voor een plein. De stationshal is een uitsparing uit het kantoorvolume en vormt een groot raam met uitzicht over de stad. De aluminium gevel van het gebouw biedt maximale transparantie en het ontwerp van de bruggen is zo licht mogelijk om de focus op de skyline van La Défense te versterken.

KCAP werkte samen met Arcadis (engineering en teamleider), Explorations Architectures (brugontwerp en infrastructuur), D'ici là (landschap), Franck Boutte Consultants (duurzaamheid) en Mazet et associés (kostenadviseurs).

www.kcap.nl

11-07-2014 8:00

OOK Architecten heeft de Amersfoort Architectuurprijs gewonnen voor het project 't Zand. Tijdens een spannende prijsuitreiking in het prachtige Rietveldpaviljoen werd onder leiding van Johanna van de Werf van FASadE de uitslag bekend gemaakt. Uit hande van wethouder Pim van der Berg (publieksprijzen) en oud-wethouder Gert Boeve, voorzitter van de vakjury, ontving OOK zowel de publieks- als de juryprijs voor haar plan op 't Zand.

De opgave bestaat uit het restaureren en transformeren van een voormalig pakhuis tot een prachtig kantoor. Hierbij is een gedateerde zijuitbouw vervangen door een monolitisch blok van geoxideerd Cortenstaal en is het pakhuis naar haar originele staat hersteld. Het plan refereert zowel in vorm als in materialisering sterk aan het omliggende historische centrum van Amersfoort met haar kappen en donkere bakstenen gevels. Het interpreteert de stad op een moderne en minimalistische manier en respecteert haar stedelijke context. De oplettende passant kan zich laten verrassen door het prachtige doorkijkje naar de achterliggende patio.

In het vakjury-rapport worden alle onderdelen benoemd die voor OOK een grote rol hebben gespeeld tijdens het ontwerpproces: "De vakjury heeft lof voor de manier waarop architectenbureau OOK is omgegaan met de opgave om op een gevoelige plek, zichtbaar in een historische wand, een eigentijdse toevoeging te doen die enerzijds verrassing oproept en tegelijkertijd de indruk wekt er altijd te zijn geweest. In maatvoering en materialisering is de inpassing in de historische binnenstad van uitzonderlijke kwaliteit. Door de materialisering ontstaat er een abstrahering van het volume en maakt het gebouw zich ondergeschikt aan de aanliggende bebouwing. De oversized gevelopening refereert in maat aan de dubbele deuren van de rechtsliggende bebouwing en de helling van het dakvlak aan de liksliggende bebouwing. Daarmee sluit het aan bij de ritmiek van de context. Voor dit project was de stemverhouding binnen de vakjury unaniem."

www.ookarchitecten.nl
 

07-07-2014 8:30

De Amsterdamse Concept Gallery breidt uit. In mei ging de showroom van start met vloeren- en wandenspecialist Senso en  meubelfabrikant Thonet. Daar komen nu een drietal merken bij. De additionele partners zijn Limited Edition met karpetten, De Ploeg met meubel- en gordijnstoffen en Julia voor maatwerk interieur en projectmanagement.

Door deze combinatie krijgen klanten een fraai aanbod van producten voor de woon- en projectmarkt.  "De eerste klap is gemaakt en wij hadden een succesvolle start", zeggen David Bols (Senso) en René Nieuwendijk (Thonet). "We ontwikkelen ons verder  en de combinatie van de verschillende merken versterkt elkaar."

De Belgische karpettenfabrikant Limited Edition haakte snel aan na de opening in mei en in de slipstream daarvan volgen nu De Ploeg en Julia. Samen met wanden- en vloerenspecialist Senso en Thonet vormen de vijf bedrijven een redelijk compleet aanbod op het gebied van interieurinrichting.

In de Concept Gallery kunnen architecten, dealers, particulieren en professionele eindgebruikers een goede indruk krijgen van de diverse collecties. Daarnaast kunnen bezoekers er terecht voor deskundig advies over de diverse producten en de daarmee samenhangende dienstverlening. "Hoeveel merken heeft een woning- of projectinrichter? Kunnen verkopers over al die merken goede voorlichting geven", vragen Nieuwendijk & Bols zich hardop af. "In de Concept Gallery staat een deskundig verkoopteam de hele week klaar voor de klant."

De showroom is gevestigd in het architectonisch interessante IJburg in het oostelijk deel van Amsterdam en is goed bereikbaar (inclusief gratis parkeren). De Concept Gallery is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 uur t/m 17.00 uur. Op maandag op afspraak geopend.

www.thonet.nl
 

05-07-2014 8:00

Op zaterdag 5 juli verschijnt de eerste editie van Dude, Dutch Designers Magazine. Het kwartaalblad, een uitgave van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), geeft een inkijk in de wereld van designers, in hoe zij denken en werken, in wat ze fascineert en inspireert, hun vak, carrière, keuzes, kennis en vaardigheden.

Hoofdredacteur Freek Kroesbergen over het nieuwe blad: “Dude zet de designer centraal. Dat is immers ook het perspectief – en het bestaansrecht – van de BNO zelf. In het tijdschrift plaatsen we die ontwerper, zijn werk en het vak in context van trends en ontwikkelingen binnen de branche en in de samenleving, en bekijken we zaken ook vanuit het perspectief van ‘buitenstaanders’. Welke toegevoegde waarde heeft design voor mensen en merken? En hoe komt design, en die toegevoegde waarde ervan, tot stand?”
 
Dude is de opvolger van het maandelijkse ledenblad Vormberichten, magazine over ontwerpen en ondernemen. Met het op de markt brengen van Dude richt de vereniging zich nog explicieter naar buiten. Het nieuwe magazine is ook verkrijgbaar voor niet-leden, en is bovendien relevant voor niet-designers, zoals de opdrachtgevers van ontwerpers.

In elke editie staat een “dude” in het middelpunt van de aandacht. Deze hoofdpersoon draagt het nummer als gesprekspartner in het hoofdinterview en in de rol van gastredacteur die helpt de inhoud verder in te vullen. Met zijn statement “groei is een vreemde maatstaf” heeft Harald Dunnink, oprichter en partner van Momkai, het eerste nummer van een rode draad voorzien.

Dude is ontworpen door het Utrechtse ontwerpbureau Dietwee en wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de overige partners: papierleverancier Antalis, drukkerij Aeroprint en binderij Hexspoor.

www.bno.nl/dude

04-07-2014 8:30

Scholten & Baijings is ambassadeur van de dertiendee editie van Dutch Design Week (DDW). Het ontwerpersduo treedt niet alleen op als vertegenwoordiger van het evenement, maar wil met het organiseren van een collegetour ook een inhoudelijke bijdrage leveren aan het programma. Later deze maand maakt de organisatie de tweede ambassadeur bekend.

Als DDW-ambassadeur hopen de ontwerpers vooral partijen bij elkaar te brengen en andere generaties te inspireren, onder meer door aandacht te besteden aan het belang van samenwerking tussen de ontwerpwereld en de industrie. Ook willen ze de week een meer internationaal karakter geven. Scholten: "We willen graag in een expositie laten zien: kijk, dit gebeurt er in Eindhoven – daar zal ruim aandacht voor zijn – en dit gebeurt er in de rest van de wereld."

Scholten en Baijings kennen de stad Eindhoven goed. Scholten studeerde er aan Design Academy, waar het duo tot twee jaar geleden ook lesgaf. In 2012 exposeerden ze op DDW met hun Concept Car ‘COLOUR One’ voor MINI. Datzelfde jaar wonnen ze twee Dutch Design Awards, waaronder de publieksprijs.

Stefan Scholten (1972) en Carole Baijings (1973) vormen sinds 2000 Scholten & Baijings, Studio for Design. Vanuit hun atelier in Amsterdam ontwerpen ze met een team van acht medewerkers voor partners over de hele wereld. Het werk van het duo werd gewaardeerd met tal van internationale nominaties en prijzen, waaronder drie Dutch Design Awards, twee ELLE Decoration International Design Awards (EDIDA’s) en de Sanoma Woon Awards-oeuvreprijs 2014.

www.scholtenbaijings.com.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >