Nieuws


29-06-2014 8:00

Het vernieuwde Koninklijk Kabinet van Schilderijen het Mauritshuis in Den Haag opende na een  bouwtijd van 2 jaar op 28 juni haar deuren voor het publiek. De uitbreiding van het museum werd ontworpen door architect Hans van Heeswijk.

Het complexe bouwkundige project is binnen planning en binnen budget gerealiseerd. Het oppervlak van het Mauritshuis is ermee verdubbeld, terwijl daar bovengronds nauwelijks iets van te zien is. Met deze interventie worden de logistieke problemen van het drukke, intensief gebruikte museum opgelost. Bovendien ontstaat zo ook een heldere en uitnodigende ruimte. Wat direct opvalt is de ingenieuze daglichttoetreding. Ook de renovatie van het Mauritshuis behoorde tot de opdracht.

De uitbreiding van het Mauritshuis, met de nieuwe publieksvoorzieningen in het voormalige sociëteitsgebouw Plein 26, nu de Royal Dutch Shell vleugel, en de nieuwe semi-openbare ondergrondse foyer is uitvoeringstechnisch een complex en spectaculair bouwkundig project geweest. In feite betreft het drie bouwdelen boven en tegen elkaar. Vier verschillende funderingsconstructies onder een foyer waren nodig om alle bouwdelen met elkaar te verbinden.

Van Heeswijk heeft voor een ondergrondse oplossing gekozen, om nieuwe ruimte te creëren voor de talrijke bezoekers van het museum, op een vergelijkbare wijze als de beroemde entree van het Louvre in Parijs door I.M. Pei en de flagship store van Apple in New York. Het bestaande Mauritshuis is nu verbonden met de nieuwe vleugel door een royale foyer van 15 meter breed en 50 meter lang met stijgpunten naar het Mauritshuis en de nieuwe vleugel. Twee totaal verschillende gebouwen in leeftijd, structuur en prestige zijn aaneengesmeed door de foyer die 6 meter onder het maaiveld ligt. De substantiële uitbreiding geeft ruimte aan museale en facilitaire functies zoals entree, winkel, restaurant en garderobe. Bovendien maken educatieve ruimten, een bibliotheek, een tentoonstellingszaal voor wisselende tentoonstellingen, een lezingenzaal en kantoren deel uit van de uitbreiding. Het interieur werd gemaakt door Van der Plas Meubel & Project.

In bouwstijl en materiaalgebruik zijn de drie bouwdelen verschillend, in afwerking en detaillering zijn ze gelijk en in routing en organisatie horen ze duidelijk bij elkaar. De uitbreiding van Hans van Heeswijk architecten wordt gekenmerkt door een introverte helderheid. Met de ingreep komen drie stijlen samen, het Hollands Classicisme uit de 17e eeuw van Jacob van Campen’s Mauritshuis (1644); de Art Deco uit de jaren ’30 van de 20ste eeuw van Jo Limburg, ontwerper van de sociëteit aan het Plein (1932) en de eigentijdse architectuur van de nieuwe uitbreiding door Hans van Heeswijk architecten. Met zijn hoogte van 5 meter vormt de foyer een rustige overgang tussen Classicisme en Art Deco.

Daglichttoetreding tot het ondergrondse plein was het centrale thema van het ontwerp. De ruimtelijke verassing is de royale hoeveelheid daglicht die van alle kanten binnenstroomt. Op het voorplein zijn aan de straatzijde beloopbare glazen panelen gelegd, die veel daglicht brengen in de entreehal. Aan de andere zijde, aan een uitloper van de Hofvijver, is een ruime vide gemaakt waar de bezoeker via een glazen ronde lift of een trap naar beneden kan afdalen. Ook via deze vide stroomt daglicht rijkelijk de entreehal binnen. Als je de hal betreedt, zie je meteen de ovale receptiebalie, links de trappen en de lift naar het Mauritshuis en aan het einde de museumwinkel en de opgang naar Plein 26. Voor een goede oriëntatie en om een keldergevoel te vermijden zijn ook ramen gemaakt ter weerszijden van de Korte Vijverberg. Zo zijn de gebouwen en het verkeer rondom vanuit de hal zichtbaar en wordt de passant een blik in de hal gegund.

De transparante ronde glazen lift van het voorplein naar de ondergrondse foyer is uniek in zijn soort doordat hij in zijn geheel is opgebouwd uit glas, ook daar waar liftschacht en cabine langs glazen stabilisatievinnen schuiven. Om maximale transparantie te bereiken is een lift bedacht die niet gesteund wordt door een stalen hulpconstructie. Niet eerder is een volledig glazen liftschacht gemaakt die de krachten van de elementen moet verduren.
De monumentale voordeur van het Mauritshuis is alleen in gebruik tijdens bijzondere ontvangsten of om grote schilderijen naar buiten te krijgen omdat de rest van het voormalig stadspaleis geklimatiseerde ruimte is. Het Mauritshuis is een beschermd monument waardoor plaatsing van een lift in de centrale hal onmogelijk was. Door een volledig transparante glazen en verzonken lift in het tochtportaal van de hoofdentree te plaatsen, is het toch mogelijk geworden een lift in het monument te realiseren. Op deze wijze komen de bezoekers het Mauritshuis binnen op de centrale as van het Hollands Classicistische stadspaleis, in aansluiting op de symmetrie van het ontwerp van Van Campen.

www.heeswijk.nl
www.vanderplas.biz

27-06-2014 13:09

Daniel LIbeskind is aanwezig op de architectuurbiennale in Venetië. In zijn installatie maakt hij onder meer gebruik van het materiaal Dekton van Cosentino . Bekijke hieronder een filmpje over zijn bijdrage.

26-06-2014 10:56

Cepezed is naar eigen zeggen te groot geworden voor zijn kenmerkende en veelbesproken kantoorgebouw in Delft en gaat daarom verhuizen. Per 26 juli 2014 neemt het bedrijf zijn intrek in het voormalige laboratorium voor Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de Technische Universiteit, ook bekend als het voormalige Techniekmuseum.

Geheel in lijn met de opvattingen over hergebruik heeft Cepezed dit monumentale gebouwensemble de afgelopen tijd omgevormd tot eigentijds bedrijfsverzamelgebouw met een bijzondere atmosfeer. Het authentieke industriële karakter is daarbij gecombineerd met onder meer een innovatief klimaatsysteem en een nieuwe, transparante en minimaal gedetailleerde verbindingsgang.

Postadres, telefoonnummer en e-mailadressen blijven gelijk; alleen het bezoekadres verandert van Phoenixstraat 60b in Ezelsveldlaan 61.
De nieuwe huisvesting is zowel per auto als openbaar vervoer makkelijk bereikbaar. Station Delft, parkeergarage Zuidpoort en diverse haltes van bus- en tramlijnen liggen in de directe nabijheid.

www.cepezed.nl

www.cepezedprojects.nl

25-06-2014 9:12

Aanstaande vrijdag is het zover. Dan wordt voor de eerste maal de Herengracht Industrieprijs uitgereikt. Met enige goede wil kan de prijs worden beschouwd als opvolger van de Lensvelt Architect Interieurprijs: ook bij de nieuwe prijs speelt de (aan de Herengracht gevestigde) inrichter Lensvelt een belangrijke rol.

De H.I.P. (Herengracht Industrie Prijs) is een award die de industrie uitreikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd project. Het idee voor de prijs is ontstaan bij een aantal Scandinavische fabrikanten van interieurproducten. Vervolgens werd het idee in de zogenoemde 'Lensvelt HUB' aan de Herengracht in Amsterdam verder uitgewerkt.

"H.I.P. wil een schouderklop geven aan de architect en de interieurarchitect die én hoogwaardige projecten realiseert én die loyaal is aan de industrie", stellen de initiatiefnemers van de nieuwe prijs.

De jury wordt gevormd door professionele afgevaardigden van de participanten alsmede Adri Vlasblom (Elle Decoration),Arjen Ribbens (NRC) en Jeroen Junte (de Volkskrant). Zij zullen letten op authenticiteit, originaliteit, esthetiek, vernieuwing, budget en loyaliteit.

De prijs wordt aanstaande vrijdag 27 juni uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en een spectaculaire door de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout ontworpen trofee. Het project dat een eervolle vermelding krijgt, mag kosteloos een eigen project laten fotograferen door Peter Baas Fotografie.

In totaal zijn twintig projecten genomineerd (zie foto), waaronder de Nuclear Summit in Den Haag, het hoofdkantoor van Lely in Maassluis, Apollo House in Amsterdam en het NHOW in Rotterdam.

De prijs wordt ondersteund door onder meer Vola, Fritz Hansen, Louis Poulsen, Desso, Modular, Kvadrat en Lensvelt.

www.herengrachtindustrieprijs.nl

25-06-2014 8:30

De finalisten voor de twaalfde Dutch Design Awards (DDA) zijn bekend. Een commissie van onafhankelijke experts kwam deze week tot een shortlist van 25 finalisten in zes categorieën. De winnaars worden op zaterdag 18 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week.

DDA reikt dit jaar prijzen uit in de categorieën Fashion, Product, Habitat, Communication, Service & Systems en Design Research. In totaal bestaat de shortlist uit 25 genomineerden

Dashilar Flagship Store (Sander Wassink), Rescue Tip-Board (Spark design & innovation), Electrified (VANMOOF), Keystones (Minale-Maeda) en Paper Pathfinder (Marijn van Oosten) zijn de genomineerden voor Product. In deze categorie signaleert de commissie dat onderzoek en technologie steeds belangrijker zijn in het ontwerpproces. Natuur en ecologie vormen een centraal thema onder de inzendingen.

Indigo Cascade (Ernst van der Hoeven), Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel Architects, West 8 e.v.a), Cousins (Gabriel Lester), 3D Print Canal house (DUS Architects), De Ceuvel (Jeroen Apers e.v.a) zijn genomineerden voor Habitat. In deze categorie geven ontwerpers blijk van een sterk idealistische inslag. Daarbij richten ze zich op het ontwikkelen van nieuwe perspectieven en zijn ze vaak de verbindende factor tussen betrokken partijen.

De commissie van DDA, dat jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving toont en beloont, kwam tot deze shortlist na beoordeling van in totaal ruim 250 aanmeldingen. Een internationale vakjury wijst de winnaar aan in elk van de 6 categorieën en reikt de prijzen uit tijdens Dutch Design Week. Het werk van alle finalisten is dan te zien in een negendaagse overzichtsexpositie.

www.dutchdesignawards.nl
 

24-06-2014 9:30

Innovita en haar partners presenteren Natuurlijk Geveladvies: een gratis adviesservice voor architecten die gevels willen ontwerpen met natuurlijke materialen. Innovita werkt voor deze service samen met zeven geselecteerde en toonaangevende ondernemingen uit Nederland, die allen sterk gecommitteerd zijn aan duurzaamheid en natuurlijke materialen.

Natuurlijke materialen zijn populair voor de bekleding van gevels van gebouwen. Door de focus op duurzaamheid en biobased economy komen er ook steeds meer nieuwe en innovatieve materialen op de markt. Naast minder bekende tropische FSC houtsoorten, horen daar ook nieuwe materialen bij zoals bamboe, gemodificeerd hout en hout-kunststofcomposiet (WPC). Het initiatief Natuurlijk Geveladvies helpt architecten om met dit soort nieuwe gevelproducten aan de slag te gaan. Daarbij worden ook de afwerking en de brandregelgeving betrokken.

Andries van Eckeveld, initiatiefnemer en eigenaar van Innovita: "Het verantwoord gebruik van natuurlijke materialen is belangrijk voor een duurzame wereld. Veel architecten zijn ook gecharmeerd van de uitstraling van dergelijke gevelmaterialen, maar kunnen wel wat support gebruiken bij het ontwerpproces. Deze service voorziet in die behoefte en het kost niets, dankzij de steun van de partners.” Andries van Eckeveld heeft meer dan tien jaar ervaring met het adviseren van architecten voor onder andere gevelprojecten.

Het initiatief wordt breed gedragen: zo steunen FSC Nederland, Initiatief Duurzame Handel (IDH) en de Europese Coalitie voor de promotie van Tropisch hout dit initiatief.  De volgende bedrijven zijn als partner-leveranciers betrokken: BTA (Bakker Timber Agencies), Fire Resisant Industries, Keim Nederland, Koninklijke Dekker Hout Groep, MOSO International, Remmers Bouwchemie en Van den Berg Hardhout.

Nadere informatie: http://www.natuurlijkgeveladvies.nl

24-06-2014 8:30

FSC België heeft bij architecten onderzoek gedaan naar de naamsbekendheid van het houtcertificeringssysteem FSC. Nagenoeg alle deelnemende architecten (97 procent) ‘herkennen’ het FSC logo, waarbij ongeveer 8 op 10 (79 procent) ook weet waarvoor het FSC label staat. Het FSC label is hen vooral bekend van vakbladen en FSC gelabelde producten, maar ook de communicatie van hun brancheorganisaties en de opleiding spelen een rol.

Nagenoeg alle architecten maken gebruik van hout in hun bouwprojecten, waarbij hout vooral gebruikt wordt voor dakconstructies, deuren, meubelen, terrassen en afwerking. Ook voor vloeren en ramen wordt regelmatig hout gebruikt, maar in mindere mate. De keuze voor hout heeft vooral te maken met het ruime aanbod, de gebruiksvriendelijkheid in verwerking, maar zeker ook het duurzame karakter van de grondstof én haar esthetische kwaliteiten. Specifiek rond het gebruik van tropisch hout geeft één op drie aan hier regelmatig gebruik van te maken, terwijl dit bij de andere twee op drie eerder soms is.

Gemiddeld genomen wordt in 55 procent van de projecten gebruik gemaakt van FSC gecertificeerde houtproducten. De voornaamste redenen om voor FSC hout te kiezen is de vraag van de klant (21 procent), maar ook de eigen overtuiging (49 procent) of specifiek de zorg voor het milieu (79 procent) speelt hierin een belangrijke rol.

Het FSC label wordt door een meerderheid van de bevraagde architecten als waardevol en noodzakelijk gezien. Twee derde (67 procent) ziet een meerwaarde bij het gebruik van FSC hout, waarbij deze voor 14 procent zeer groot is. Wel is er duidelijk behoefte aan informatie over hoe men als architect (of opdrachtgever) kan controleren of er werkelijk FSC gecertificeerd hout geleverd wordt. Werken met FSC gecertificeerde bedrijven en hun facturen controleren is hierbij cruciaal. De wil om meer FSC gecertificeerd hout te gebruiken wordt momenteel vooral afgeremd door het uitblijven van de vraag bij de klant (45 procent), problemen rond verkrijgbaarheid (19 procent) of een eventuele meerprijs (34 procent).

23-06-2014 8:00

Nederland heeft er een werelds icoon bij. Vorige week heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Van Nellefabriek in Rotterdam de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van de voormalige koffie-, thee- en tabakfabriek. Inmiddels is de fabriek, onder de naam Van Nelle Fabriek, al jaren succesvol in gebruik als kantoor- en eventlocatie.

Burgemeester Aboutaleb: “Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen! Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit. Dat de Van Nellefabriek nu de status krijgt van werelderfgoed is een geschenk voor alle generaties na ons, iets waar alle Rotterdammers heel trots op kunnen zijn.”

Internationaal vermaarde architecten als Norman Foster, Renzo Piano en Rotterdamse befaamde architectenbureaus als OMA en MVRDV drukken hun stempel op de moderne architectuur van de stad. Rotterdam beschikt echter ook over historische parels uit de tijd van het Nieuwe Bouwen. De zojuist toegekende UNESCO status van de Van Nelle Fabriek (1925-1931) bevestigt dan ook dat Rotterdam op architectuurhistorisch vlak veel te bieden heeft.

De in de jaren ’20 ontworpen en gebouwde fabriek is een opvallende en karakteristieke prestatie van het modernisme. Het fabriekscomplex bestaat uit verschillende aaneengeschakelde gebouwen en is een van de hoogtepunten van de industriële architectuur uit de 20e eeuw. Vooraanstaande architecten noemden de fabriek kort na de bouw ‘het mooiste schouwspel van de moderne tijd’ (Le Corbusier, 1932) en ‘een gedicht in staal en glas’ (Robertson en Yerbury, 1930).

Opdrachtgever K. van der Leeuw en de architecten J.A. Brinkman en L.C. Van der Vlugt slaagden er gezamenlijk in om de ‘ideale fabriek’ te realiseren: functioneel, mooi én open. Het daglicht werd gebruikt om de werkomstandigheden aangenaam te maken voor de arbeiders. Dit getuigt van werkgeverschap met hart voor de lichamelijke en geestelijke verzorging van medewerkers; in die tijd nog geen vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering.

Met de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Van Nellefabriek staan nu in totaal tien erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor Rotterdam is het de eerste werelderfgoedsite en daar is de stad trots op. Wethouder Adriaan Visser: “Rotterdam staat nu vooral bekend om vooruitstrevende, nieuwe architectuur, denk aan iconen als de Markthal en de Rotterdam.Daarnaast zien we een hernieuwde interesse in de architectuur uit het verleden, en worden we steeds beter in het hergebruik van oude gebouwen.Dat de Van Nelle Fabriek nu de status van Werelderfgoed heeft gekregen, is daar een prachtige en dikverdiende erkenning van.”

21-06-2014 8:30

De afgelopen dagen werd een tweetal prestigieuze gebouwen geopend. In Den Haag werd het door Hans van Heeswijk aangepakte Mauritshuis gepresenteerd. In Osnabrück werd de door Benthem Crouwel ontworpen Hörsaalgebäude geopend.

Het laatstgenoemde universiteitsgebouw vormt een onderdeel van het masterplan voor de campus en omvat maar liefst 8 collegezalen, 24 vergaderzalen, 4 projectruimtes en 1000 vierkante meter open studie-landschap.  Benthem Crouwel heeft zowel het gebouw als het meubilair en interieur ontworpen.

Het Mauritshuis herbergt een wereldberoemde collectie zeventiende-eeuwse Hollandse en Vlaamse schilderijen in een gebouw dat tot de meest opmerkelijke bestaand gebleven voorbeelden van zeventiende-eeuwse architectuur in Nederland behoort. Geïnspireerd door voorbeelden als de beroemde verbouwing van het Louvre in Parijs door I.M. Pei en de flagship store van Apple in New York heeft architect Hans van Heeswijk voor een letterlijk ondergrondse oplossing gekozen om nieuwe ruimte te creëren voor de talrijke bezoekers van het museum en het bestaande Mauritshuis te verbinden met een uitbreiding in het tegenoverliggende voormalige sociëteitsgebouw Plein 26, gebouwd in art-decostijl. Met deze interventie worden de logistieke problemen van het drukke, intensief gebruikte museum grotendeels opgelost, bovendien ontstaat zo ook een helder en uitnodigend beeld.

www.benthemcrouwel.nl
www.heeswijk.nl

18-06-2014 10:00

Design Platform Vlaanderen geeft vijftien jonge beloftevolle bedrijven en ontwerpers de kans om zich op Ventura Interieur, tijdens de Biënnale Interieur in Kortrijk (17-26 oktober 2014) te presenteren in de Budafabriek.

Design Platform Vlaanderen wil hiermee de internationale uitstraling van Vlaanderen op designvlak versterken en jonge, Vlaamse, beloftevolle ontwerpers en bedrijven een internationale springplank bieden.

Om de ontwerpers te selecteren wordt een open call gelanceerd door de partners van Design Platform Vlaanderen. De selectie zal gemaakt worden door een externe jury. In deze selectie zal een evenwichtige keuze gemaakt worden uit de verschillende ontwerpdisciplines: productontwikkeling, industrieel ontwerp, ambachten, mode, juwelen, et cetera.

Naast een volwaardig expositiepakket (oppervlakte, verlichting, …) mogen de geselecteerden 2 korte hands-on opleidingen verwachten die inspelen op een aantal zakelijke, commerciële en contractvaardigheden. De opleiding ‘Deelname aan een beurs’ moet ervoor zorgen dat de deelnemers helemaal voorbereid en geoptimaliseerd aan Ventura Interieur kunnen beginnen. De opleiding ‘Contractmanagement’ leert de geselecteerden alles in verband met het vastleggen van juridisch afspraken. Tevens zal Design Platform Vlaanderen zorgen voor persaandacht en een verantwoordelijke PR persoon voor de geselecteerde deelnemers.

www.designplatformvlaanderen.be

18-06-2014 8:30

De publieke omroep NTR en Dutch Design Week (DDW) gaan samenwerken en starten dit najaar met ‘Het Klokhuis zoekt ontwerpers’. Dit tweejarige designprogramma voor kinderen omvat een wedstrijd, workshops en vijf televisie-uitzendingen over designers en hun werk. Jonge kijkers worden aangemoedigd na te denken over hoe hun omgeving is ontworpen en hoe ze daar invloed op kunnen uitoefenen. Ze gaan zelf als ontwerper aan de slag en kunnen ontwerpen insturen voor het ‘Design Klokhuisdiner’ tijdens DDW in 2015.

De designwedstrijd wordt ingeluid met een reeks afleveringen van Het Klokhuis over bekende designers en hun ontwerpen (vanaf 23 september, elke dinsdag om 18.20 uur bij ZAPP op Nederland 3). Jonge kijkers die daardoor op ideeën komen of zelf designer willen worden, kunnen tot 19 december eigen ontwerpen insturen. Een jury van bekende ontwerpers wijst in januari de winnaars aan. De beste ontwerpen worden uitgewerkt tot prototype door studenten van Design Academy Eindhoven en tentoongesteld tijdens het Design Klokhuisdiner van DDW 2015.

Wedstrijddeelnemers die behoefte hebben aan extra inspiratie kunnen zich vanaf de eerste aflevering aanmelden voor de workshop ‘Iedereen aan tafel’, tijdens DDW 2014 te volgen bij De Ontdekfabriek in Eindhoven.

Met NTR als programmapartner wil DDW niet alleen jong ontwerptalent ontdekken en stimuleren, maar ook duidelijk maken wat het nut en de impact van design is, voor een zo breed mogelijk publiek. De organisatie van DDW hecht er belang aan jeugd en jongeren hier actief bij te betrekken, en is dan ook verheugd met de samenwerking. ‘Het Klokhuis zoekt ontwerpers’ is een initiatief van NTR | Het Klokhuis en DDW, Design Academy Eindhoven, De Ontdekfabriek en de gemeente Eindhoven.

De Dutch Design Week wordt van 18 tot en met 26 oktober gehouden in Eindhoven.

17-06-2014 10:00

De circa 40.000 vierkante meter grote nieuwbouw van Nature’s Pride in Maasdijk is onderscheiden met het duurzaamheidcertificaat Breeam‐NL Excellent. Op zaterdag 14 juni nam Shawn Harris, oprichtster en directeur van Nature’s Pride, het certificaat in ontvangst uit handen van architect Paul de Ruiter namens het gehele bouwteam.

Nature’s Pride is één van Nederlands grootste im‐en exporteurs van exotische groenten en fruit. Het bedrijf liet in Maasdijk een nieuw distributie‐en verwerkingscentrum bouwen. Het concern wil verantwoordelijkheid nemen voor de impact die de bedrijfsactiviteiten hebben op de samenleving en het milieu. De realisatie van het nieuwe onderkomen markeert een volgende mijlpaal in dit streven. Het nieuwe bedrijfspand van Nature’s Pride behoort met de Breeam‐NL Excellent score tot de top‐5 van meest duurzame distributiecentra van West‐Europa. Aangezien voor dit type gebouwen normaliter geen Breeam‐NL certificaat kan worden afgegeven, is een speciale Bespoke‐procedure gevolgd.

Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, waarbij onder andere nauw is samengewerkt met installatie‐en energieadviseur DWA, constructeur IMd, Van Kempen Koudetechniek en aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg. Het behalen van het hoge duurzaamheidniveau is volgens Paul de Ruiter het resultaat van een integraal ontwerpproces, waarbij het welbevinden van de mens centraal heeft gestaan.

De ronde patio met daarom heen de kantine vormt het levendige hart van de 600 man grote organisatie. Gelijkwaardigheid, welbevinden, samenwerking en logistiek vormen de kernwaarden van het ontwerp. Veel aandacht in het ontwerp is besteed aan de logistieke stromen van zowel mensen als goederen, aan daglicht, uitzicht, transparantie, aan een optimaal (binnen)klimaat, hoogwaardige binnenafwerking en uiteraard aan de architectonische verschijningsvorm.

Zeker binnen de AGF‐sector (Aardappelen-, Groente- en Fruit-sector)  is de hoge ambitie die met Breeam Excellent is gehaald uniek. Door het innovatief toepassen van diverse technieken zijn er out of the boxoplossingen gecreëerd om een uiterst duurzaam resultaat te bereiken. De verschillende ingrepen in proces‐en gebouwtechniek leveren een indrukwekkende energiebesparing op van meer dan 30 procent. Momenteel loopt er een vergunningsaanvraag voor een windmolen (3 megawatt) die langs de A20 voor het gebouw van Nature’s Pride komt te staan waardoor het gebouw energieneutraal zal worden.

Shawn Harris: “De Breeam‐NL Excellent certificering is een bekroning van een lang proces, dat wij in 2006 hebben ingezet. Toen hebben we als organisatie besloten om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de impact die onze activiteiten hebben op de samenleving. In eerste instantie hebben we ons gericht op goede sociale omstandigheden bij onze telers in de landen waaruit wij onze exotische groenten en fruit importeren. Daarna is Nature’s Pride zich ook gaan richten op vermindering van de CO2‐voetafdruk door zoveel mogelijk in te zetten op vervoer over zee in plaats van via de lucht. De realisatie van onze nieuwbouw is voorlopig een nieuw hoogtepunt in onze ambitie om een relevante bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze keten van teelt tot consument.”

Het complex is in een zeer korte tijd van negen maanden gebouwd en operationeel opgeleverd door:

Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf de Vries en Verburg
Constructeur: IMd raadgevende adviseurs
Installatie‐en energie adviseur: DWA
W‐installateur: Klimaatservice Holland
E‐installateur: BAM techniek
Koelinstallaties: Van Kempen Koudetechniek

 

 

Oprichtster en directeur van Nature’s Pride, Shawn Harris heeft zojuist het Breeam-NL Excellent certificaat overhandigd gekregen uit handen van architect Paul de Ruiter.

16-06-2014 10:14

MVRDV heeft de transformatie van de ingang van Stedelijk Museum Schiedam voltooid. Het museum, gevestigd in het historische Sint Jacobs Gasthuis in het centrum van Schiedam heeft de centraal gelegen Giudici kapel getransformeerd tot ingang, café en museumwinkel.

De transformatie voegt een visueel duidelijk nieuw element toe aan het historische interieur waarin alle nieuwe programmaonderdelen in zitten: een reeks rode kasten. Werk aan de 500 vierkante meter behelsende transformatie begon in juli 2013.

Het historische Sint Jabobs Gasthuis waarin sinds 1940 het Stedelijk Museum Schiedam is gevestigd werd in 2006 verbouwd. Toen werd de hoofdingang onderaan een haast onzichtbare trap naar de kelder geplaatst. De belangrijkste ruimte van het gebouw, de Giudici kapel, werd nauwelijks gebruikt en had last van slechte akoestiek.    

Het ontwerp van MVRDV brengt al het gevraagde nieuwe programma onder in een serie van open boekenkasten, deze kasten bevatten de ingangsbalie, de garderobe, de balie van het café en presentatieplekken voor kunst en producten die te koop zijn. De kapel werd in 1787 gebouwd als centrum van een gasthuis voor arme bejaarden en zieken en functioneerde als scheiding tussen het mannen- en het vrouwengedeelte. De kapel werd gekenmerkt door een strenge soberheid die voor de nieuwe functie niet werkte. Rood werd voor de kasten gekozen om een warme kleur aan het interieur toe te voegen, om een duidelijk verschil te maken tussen oud en nieuw en vanwege de associatie met sacrale functies.

“Met een duidelijke monumentale geste hebben wij verschillende functies gecombineerd om de ruimte zo open en gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.” aldus Nathalie de Vries. “Het ontwerp respecteert de tegelijk indrukwekkende en sobere kapel en voegt kwaliteiten toe die voor de nieuwe functie ontbreken.”

De kapel is een Rijksmonument en de transformatie mocht de historische structuur van het gebouw niet aantasten. Daarom is gekozen voor een lichte constructie in mdf die de muren bedekt maar respectvol afstand houdt tot de historische elementen van het interieur: deuren, ramen, pilaren en de orgel. Deze worden door de kast in een frame gezet. De smalle ruimte tussen de kast en deze historische elementen bemiddeld optisch tussen de exact waterpas uitgevoerde kast en de schuin verzakte kapel. De achterwand van de kast is geperforeerd om vochtophopingen tegen te gaan. De hogere kasten hebben een akoestische functie; op veel plekken in de kast zijn LED-armaturen verwerkt voor indirect licht en om de producten te verlichten.

www.mvrdv.nl

16-06-2014 8:30

Volvo Cars Nederland wordt met onmiddellijke ingang de nieuwe automotive partner van Dutch Design Week (DDW). Begin deze maand ondertekenden beide partijen een overeenkomst waarin dat werd vastgelegd. Volvo intensiveert daarmee de ondersteuning van jong ontwerptalent en verzorgt tijdens het evenement de gratis taxiservice ‘Design Rides’.

Volvo en DDW gaan het partnerschap aan voor de duur van ten minste een jaar. Arthur van Es, Directeur Marketing Volvo Cars Nederland: "Voor ons is de samenwerking met Dutch Design Week een logische keuze. Design hoort onlosmakelijk bij Volvo: het zit in ons DNA. Dat brengen we tijdens het evenement graag naar voren."

In de overeenkomst staat de ondersteuning van talent centraal. In oktober wordt ontwerpers een podium geboden in het centraal gelegen Klokgebouw. Ook manifesteert het automerk zich met de Volvo Design Challenge, een ontwerpwedstrijd die jonge designers uitdaagt zich te laten inspireren door het thema ‘Design Moves Us’. Het verkennen van nieuwe vormen van mobiliteit sluit aan bij DDW’s toenemende oriëntatie op design als bron van oplossingen van sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

De nieuwe partner verzorgt tijdens DDW ook gratis taxiritten, beter bekend als Design Rides. Op dit moment onderzoeken beide partijen hoe het concept van deze populaire publieksservice – waarbij de daken van de auto’s worden ingezet als rijdend podium – nog voor de komende editie kan worden verbeterd.

De Dutch Design Week wordt van 18 tot en met 26 oktober gehouden in Eindhoven.

13-06-2014 8:30

Onder de titel 'Just Imagine' is er in Hotel Droog in Amsterdam (een initiatief van het befaamde Droog Design' Binnenkort een vrij toegankelijke 'Public Talk'  over het slimmer omgaan met grondstoffen en materialen.

Femke Groothuis van Ex'tax zal spreken over wat volgens haar hét scenario van de toekomst is: "Een wereld waarin arbeid goedkoper wordt en schaarse grondstoffen duurder,
de werkloosheid afneemt, producten niet meer in lage loon landen hoeven te worden geproduceerd. Een wereld waarin we slimmer met  grondstoffen omgaan, en juist hernieuwbare materialen of afval gebruiken."
Zij wil de spelregels van de economie veranderen. De sleutel tot een duurzame welvaart ziet zij in een aanpassing van het belastingsysteem: belasting op natuurlijke hulpbronnen in plaats van op arbeid.
 
"Ontwerpers als Lenneke Langenhuijsen, Marjan van Aubel, Eric Klarenbeek en Elisa van Joolen spelen hier al op in", meldt Droog. "Zie de ‘Wasted Matter’ tentoonstelling in de Droog Gallery en de materialen die zij gebruiken: Textiel van boombast, meubels van houtstof, een groeiende stoel van mycelium, schoenen van sneaker samples en slipperzolen."
 
"Maar hoe nu verder? Wat kunnen ontwerpers nog meer doen? Hoe krijgen we publiek en beleidsmakers voor dit scenario geïnteresseerd? Daarover praten we op 26 juni met Femke Groothuis, e-waste expert Farzaneh Fakhredin, ontwerpers, en met het publiek.
Een avond waarin verbeeldingskracht, analytisch vermogen en daadkracht worden ingezet om de volgende stap te maken."

www.droog.com

11-06-2014 8:34

Is er dan werkelijk licht aan het einde van de tunnel? Het lijkt erop. Steeds meer economische seinen staan op groen. Ook uit de wereld van de leegstaande kantoren komt eindelijk een gematigd positief bericht. Uit onderzoek van AOS Studley blijkt namelijk dat de leegstand zich stabiliseert.

In juni 2014 bedraagt de verborgen leegstand van kantoren in Nederland 11,4 procent. "Dit is een daling van 7 procent ten opzichte van de verborgen leegstand in 2013", aldus AOS Studley. "In de loop van 2014 is meer verborgen leegstand daadwerkelijk aan de markt aangeboden. Als resultaat hiervan is ook de reguliere kantoren leegstand toegenomen van 7,2 miljoen vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) in 2013 naar 7,8 miljoen vierkante meter in 2014." De Randstad kent met 11procent relatief de laagste verborgen leegstand. De hoogste verborgen leegstand is te vinden in Oost en Zuid-Nederland met respectievelijk 23 procent en 25 procent.

"Het positieve nieuws is dat de totale leegstand van de kantorenmarkt in Nederland is gestabiliseerd op 13,4 miljoen vierkante meter VVO: 27 procent van markt." Dit gematigd positieve nieuws gaat evenwel gepaard met een waarschuwing: "Dit betekent echter allesbehalve een structureel herstel. De opname van kantoorruimte zal zelfs bij economische groei lager blijven dan in het verleden door de structureel dalende kantoorbehoefte per medewerker."

'Verborgen leegstand' is de term die gebruikt wordt ter aanduiding van leegstaande verhuurbare vierkante meters die niet voor verhuur aan de markt worden aangeboden. "Hiermee vormt de verborgen leegstand een goede marktindicator voor de toekomstige ontwikkeling van de kantorenmarkt. Pas als de verborgen leegstand daalt onder 10 procent, die gezien kan worden als de maximaal acceptabele frictie leegstand, kan er sprake zijn van structureel herstel van de kantorenmarkt."

Vorig jaar heeft AOS Studley aangegeven dat bij onvoldoende economisch herstel de verborgen leegstand de komende 5 jaar stapsgewijs zal worden toegevoegd aan de markt en hiermee de bestaande leegstand verder zal vergroten. Het potentieel aan verborgen leegstand dat de komende jaren op de markt kan komen bedraagt 5,4 miljoen vierkante meter VVO. Dit volume is de totale verborgen leegstand minus de strategische frictie leegstand die eindgebruikers willen aanhouden binnen hun eigen huisvestingsportefeuille. "Deze ontwikkeling is in 2014 daadwerkelijk ingezet.
De weg naar herstel is lang en er zal nog jaren sprake zijn van een huurdersmarkt. De opname cijfers die de Nederlandse kantorenmarkt heeft gekend in tijden van economische groei behoren definitief tot het verleden. Als gevolg van efficiëntere werkvormen zoals Het Nieuwe Werken, maar ook door verdere groei van online dienstverlening bij de overheid, banken, verzekeraars en wooncorporaties is de behoefte aan kantoorruimte per medewerker dalende. Hierdoor is de opname van ruimte ook in tijden van nieuwe economische groei lager dan in het verleden. De kantorenmarkt dient dus niet alleen een historisch hoge leegstand weg te werken, ook het herstelvermogen van de markt is structureel lager."

In 2013 heeft AOS Studley met het introduceren van het begrip verborgen leegstand, de ‘blinde vlek’ van de Nederlandse kantorenmarkt zichtbaar gemaakt. Deze informatie vereist kennis van de eindgebruikers die onzichtbaar is voor de aanbodzijde van de kantorenmarkt. AOS Studley heeft nu die verborgen leegstand inzichtelijk gemaakt door de gemiddelde omvang aan vierkante meter VVO per fte van de NFC index (Netherlands Facility Cost index) af te zetten tegen de actuele bezettingsgraad van de kantoren. De actuele bezettingsgraad is afkomstig van eigen benchmark data uit de AOS BenchBase (de grootste vastgoed en facilitaire database van de Benelux met meer dan 46,5 miljoen vierkante meter VVO waarvan 12,3 miljoen vierkante meter VVO uit de Nederlandse kantorenmarkt).

www.aos-studley.nl

11-06-2014 8:30

Veilige Veste, een opvang in Leeuwarden voor meiden die op de vlucht zijn voor bijvoorbeeld huiselijk geweld, loverboys en gedwongen prostitutie, heeft de Hedy d’Ancona-prijs 2014 voor excellente zorgarchitectuur gewonnen.

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Bimhuis in Amsterdam werd, in aanwezigheid van directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW Marjan Hammersma en Hedy d’Ancona, het winnende project uit de zeven nominaties bekendgemaakt. Paswoningen Het Dorp, twee pilotwoningen met domotica voor bewoners met een lichamelijke beperking in Arnhem, kreeg een eervolle vermelding.

Het winnende project Veilige Veste is een gebouw met een nieuw inhoudelijk zorgconcept voor meiden die op de vlucht zijn voor bijvoorbeeld huiselijk geweld, geweld door mensenhandelaren, gedwongen prostitutie en eergerelateerd geweld. De heersende praktijk is dat deze groep wordt opgevangen op anonieme locaties zodat de kans op confrontatie met de daders minimaal is. “Maar dat is de wereld op zijn kop”, vindt initiatiefnemer Linda Terpstra van Fier Fryslân. “Waarom moeten de slachtoffers zich verschuilen?” Met de Veilige Veste is de situatie daarom omgedraaid. De opvang van de meiden en vrouwen bevindt zich nu in een nieuw en opvallend gebouw, recht tegenover een woonwijk. Locatie en ontwerp als statement: slachtoffers hebben niets om zich voor te schamen, en recht op de best mogelijke zorg in een goede, veilige omgeving.

“Hun positie is een maatschappelijk probleem, dat met een opvallende huisvesting uit de anonimiteit wordt getrokken. Een mooi, markant gebouw op een zichtbare plek vormt een tastbare erkenning van de problematiek en draagt bij aan een oplossing.” Het voormalige politiebureau is klimaatneutraal verbouwd en de veiligheidsmaatregelen zijn goed op elkaar zijn afgestemd. Zo is er 24-uurs cameratoezicht, kogelvrijglas en zijn er veilig¬heidssluizen.

Paswoningen Het Dorp kreeg een eervolle vermelding voor de twee pilotwoningen in Arnhem waar intelligente toepassingen van techniek in en om huis meer maatwerk biedt. Zo zijn via tablet-computers alle installaties in de woning te bedienen, en zorgen sensors in rolstoelen ervoor dat deuren voor de bewoners vanzelf open gaan. Architectenbureau Archipelontwerpers ontwierp hiermee een proeftuin om de relatie tussen architectuur, domotica en zorg door architect, meubelontwerpers, leveranciers, zorgpersoneel en bewoners intensief te testen.

www.hedydanconaprijs.nl

10-06-2014 8:00

Afgelopen zaterdag ging in Venetië de dit maal door Rem Koolhaas samengestelde architectuurbiënnale van start. Tot en met 23 november is de tentoonstelling 'Fundamentals' te zien.

"Fundamentals is een tentoonstelling over architectuur, niet over architecten", aldus Rem Koolhaas in een toelichting. "Na zeven biënnales die gingen over de hedendaagse architectuur is er nu weer een aflevering die de historie in ogenschouw neemt - die aandacht heeft voor de onvermijdelijke elementen die de architectuur altijd gebruikt." Koolhaas noemt in dit kader 'de deur, het plafond en de vloer'.

In drie complementaire exposities, die plaatsvinden in het Centrale Paviljoen, het Arsenaal en het nationaal Paviljoen, zal dit retroperspectief volgens Koolhaas een nieuw begrip van de rijkdom van het fundamentele repertoire van de bouwkunst opleveren.

De biënnale wordt dit jaarl voor de veertiende keer gehouden in Venetië. Het evenement is te bezoeken tot 23 november.

www.labiennale.org

08-06-2014 8:30

Van der Velde Boeken is de uitdaging aangegaan hun imperium verder uit te breiden. In het recent opgeleverde winkelcentrum aan het Raadhuisplein in Drachten heeft Van der Velde Boeken een nieuwe vestiging geopend. Ad Peek, van Van der Velde boeken, heeft Vorm Martini benaderd om een volledig nieuw winkelconcept hiervoor te ontwerpen en te realiseren.

Met een winkeloppervlak van ruim 850 vierkante meter, bestaande uit twee verdiepingen, bleek bij het ontwerp de ontsluiting van de verdieping de sleutel tot de totale winkelinrichting.
De boekenliefhebbers worden al winkelend naar de verdieping gebracht op bijna 5 meter hoogte doordat er een slimme tussenverdieping geplaatst is, die naast verkeersruimte ook uitnodigt tot shoppen. Deze in het trapgat hangende kast brengt veel intimiteit in de grote ruimte.

Diverse onderdelen met een geheel eigen karakter, zorgen daarnaast voor een spannende winkel. De literatuur heeft een klassieke uitstraling door een hangend klassiek gedetailleerd plafond. De kinderafdeling kan elk moment van de dag aangepast worden aan de actualiteit en beschikt over een speciale ‘speeltunnel’. De tijdschriften worden in een fraaie vrijstaande kiosk gepresenteerd.

De verdieping is ingericht met veel licht hout waardoor er een prettige sfeer ontstaat. Dat het hier goed toeven is met een prima kop koffie in de uitgebreide koffie hoek inclusief zwarte vleugel, mag duidelijk zijn.

www.vormmartini.nl

06-06-2014 8:30

Architect Jan Brouwer heeft de eerste W.H. Gispen Award gewonnen met zijn ontwerp van de stoel Chalu. De jury, onder leiding van ontwerper Richard Hutten, bekroonde zijn ontwerp unaniem als beste uit de 110 inzendingen.

Brouwer maakte zijn prijswinnende ontwerp samen met Industrieel ontwerper Chris Karthaus. Hun ontwerp van de kuipstoel Chalu zal worden opgenomen in de collectie van Gispen Today van het label Dutch Originals. Tevens ontvangt Brouwer een geldbedrag van 3.000 euro.

De W.H. Gispen Award is een initiatief van Dutch Originals. Dit label brengt de klassiek geworden ontwerpen van W.H. Gispen uit onder de naam Gispen Classics. Daarnaast voert het merk een collectie met de naam Gispen Today, waarbij hedendaagse toonaangevende ontwerpers - geïnspireerd op de rijke ontwerptraditie van W.H. Gispen – nieuwe producten ontwerpen. Via deze ontwerpwedstrijd wil Dutch Originals iedere ontwerper in Nederland de kans geven een ontwerp te maken dat ook werkelijk in serieproductie wordt uitgevoerd.

Voorwaarden van de ontwerpwedstrijd waren dat het ontwerp verrassend en onderscheidend moest zijn én moet kunnen worden toegepast in het woon- en werkinterieur. De ontwerpwedstrijd moet een jaarlijkse traditie worden.

De jury van de W.H. Gispen Award bestond behalve uit ontwerper Richard Hutten, uit Titus Eliëns (voormalig hoofd Collecties bij het Gemeentemuseum Den Haag en hoogleraar Industriële Vormgeving aan de Universiteit Leiden), Cees Dam (hoogleraar architectuur van de TU Delft) en Leopold de Langen (Manager Sales & Marketing Dutch Originals).

www.dutchoriginals.nl

05-06-2014 9:50

The Chedi Andermatt is de nieuwe ster in het idyllische bergdorp – Axor Starck kranen glanzen in de badkamer. Het kleine plaatsje Andermatt in Zwitserland staat voor typische Alpen-idylle: omgeven met sneeuwbedekte bergtoppen, heeft het dorpje aan de voet van het Gotthard gebergte zijn romantische flair bewaard. Sinds kerst 2013 is het 5-sterren hotel The Chedi Andermatt uitgangspunt van nieuwe, exclusieve resorts. Het duurste en meest exclusieve hotel in de Alpen is voor de internationale hotelgroep GHM uit Singapore het eerste standoord in Zwitserland. Zowel bij het interieur als het exterieur kozen de architecten en designers voor materialen en producten, die het traditionele en moderne met elkaar verbinden – zo worden in de badkamers de kranen uit de collectie Axor Starck toegepast.Het tijdloze design van de hand van Philippe Starck overleeft alle trends. De minimalistische vormgeving van de kranen is gebaseerd op het arche-type van de kraan: de aloude waterpomp en geeft het haar esthetische uiterlijk. Zo past de badkamercollectie van Axor, het designermerk van Hansgrohe, perfect bij het vormgevingsprincipe van The Chedi Andermatt om luxe met natuurlijkheid op klassiek-tijdloze wijze te verbinden. Dit wordt onderstreept door de wastafelkraan en vrijstaande badmengkraan met joystick-greep die de collectie zo kenmerkt. De focus op het levenselement water en de functionaliteit van de bediening zet zich voort in de heldere geometrie van de Axor Starck X inbouw thermostaten. Samen met de Axor Starck douchesets zorgen zij in de douche voor bijzonder douchecomfort.In The Chedi Andermatt combineerde het gerenommeerde architectenbureau Dennison International Architects & Planners, met creatief leider Jean-Michel Cathy, verschillende stijlrichtingen op harmonieuze wijze met elkaar. De hedendaagse architectuur is gebaseerd op accenten uit de Alpenlanden, zadeldaken en dakkapellen en regionale bouwmaterialen zoals hout en steen. Uitnodigende stoffering en lederen fauteuils ontmoeten natuursteen en houten lambriseringen. Op de achtergrond knispert het vuur in open haarden en het touch-pad verbindt zich met de digitale huistechniek. Een bijzondere blikvanger in het restaurant is de glazen, vijf meter hoge Humidor voor de kaas-specialiteiten.De geraffineerde verbinding tussen traditie en modern is in vele delen van het hotel terug te zien: al direct bij de Check-in wordt de gast in een sfeer van een woonkamer met bar ontvangen, die naadloos in de lounge overgaat. De balkons van de kamers en residenties citeren met hun houten lamellen de Alpense bouwcultuur, de krachtige houtaccenten ontmoeten een moderne interieurarchitectuur met open indeling waarin wonen, slapen en de badkamer met elkaar versmelten. Ook hier ontmoet The Chedi Andermatt een typisch kenmerk van Axor: bijdragen aan een nieuwe visie op de badkamer en deze verder ontwikkelen als woonruimte.Naast de 169 kamers, suites en residenties lonkt in het The Chedi Andermatt met 35 meter lengte een buitengewoon lang zwembad, evenals een wellness-, beauty- en fitnessruimte. Hier valt het oog steeds op de natuurlijke achtergrond van de bijna 3.000 meter hoge bergtoppen.Axor, het designermerk van Hansgrohe SE, realiseerde succesvolle 'Designer Visions for your Bathroom'. In samenwerking met Axor, ontwikkelden gerenommeerde productdesigners, architecten en interieurdesigners hun eigen visie op de badkamer als leefruimte. De Axor collecties bieden een groot aantal aan onderscheidende en duurzame oplossingen voor de persoonlijke badkamer op het hoogste esthetische en technologische niveau. De Axor collecties zijn ontworpen door Phoenix Design, Philippe Starck, Antonio Citterio, Jean-Marie Massaud, Patricia Urquiola, Ronan en Erwan Bouroullec, Front en Nendo. Hoofd van het merk Axor is Philippe Grohe, kleinzoon van oprichter Hans Grohe.

www.hansgrohe.nl
www.facebook.com/axor.design

04-06-2014 8:30

De ruime meerderheid van de architectenbureaus (70 procent) is actief bij het ontwikkelen van nieuwe diensten buiten de traditionele werkzaamheden. Ruim de helft van de bureaus werkt actief samen met andere partijen in de bouwketen. Bureaus herpakken zich na jarenlange economische neergang en investeren weer meer in opleidingen. Dit blijkt uit het recentelijk uitgevoerde verdiepingsonderzoek van de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (de BNA).

Fred Schoorl, BNA-directeur: "De transitie in de architectenbranche is bittere noodzaak. Meer dan de helft van de werkgelegenheid en de omzet is verdwenen sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Het is goed te zien dat bureaus anticiperen op de nieuwe marktomstandigheden. De branche is al enige tijd bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Nu zien we het ook concreet in de cijfers terug."

70 Procent zegt actief te werken aan het ontwikkelen van diensten buiten de traditionele werkzaamheden. Bij een op de vijf bureaus zijn er zelfs alternatieve plannen in ontwikkeling voor een ‘spin-off’ van het traditionele werk. 34 Procent is bezig met een nieuw plan voor de nieuwe marktsituatie. Samenwerking met andere partijen in de bouwketen noemt 60 procent als reactie op de huidige markt.

Inspelen op veranderende marktomstandigheden vraagt ook nieuwe competenties en opleiding van medewerkers. Met name BIM-opleidingen vinden bureaus relevant. Het merendeel van de bureaus organiseert deze in de vorm van een externe training of training on the job. Andere belangrijke competenties volgens bureaus zijn: succesvol samenwerken, ondernemerschap, communicatie, acquisitie, contracteren, management en organisatie, productief werken en tijdmanagement.

Ruim de helft van de bureaus heeft een ondernemersplan. Grotere bureaus vrijwel allemaal. Een klein deel van de BNA leden, vooral kleinere bureaus, zegt hieraan geen behoefte te hebben. Medewerkers blijken nog niet altijd even goed op de hoogte van het ondernemersplan. Ruim 30 procent van de bureaus geeft aan het plan jaarlijks te evalueren.

De BNA ondersteunt het ondernemerschap van aangesloten bureaus op verschillende manieren, zoals met de serie expertmeetings ‘Re-engineering the architect’. Deze bijeenkomsten helpen bureaus volgens de BNA om een onderscheidende strategie en nieuwe diensten te ontwikkelen.

www.bna.nl

04-06-2014 8:00

Met het opleveren van het terras afgelopen week is de laatste hand gelegd aan de grootschalige renovatie en restyling van het restaurant van Hotel Meyer, in Bergen aan Zee. De zaak heeft een totaal nieuw uiterlijk gekregen en zelfs een eigen naam; MAZ, verwijzend naar Meyer aan Zee. Het project werd gerealiseerd door interieurbureau Estida uit Amsterdam.

Een stevige lekkage was vorige jaar aanleiding voor het ondernemersechtpaar Marc en Sandra van de Pas-Meyer, om contact te zoeken met interieurdesignbureau Estida, er moest immers het een en ander gerenoveerd worden. Na een gesprek met Art Director Michel Ruijgrok besloten zij deze aanleiding aan te grijpen en het restaurant grondig aan te pakken, en een compleet eigen identiteit en sfeer te geven.

MAZ positioneert zich als laagdrempelig concept voor gezellig uit eten gaan, zakelijk lunchen, koffie met taart bij de openhaard na een strandwandeling, en happy hour aan de bar. Met dit concept als uitgangspunt heeft Estida een interieurbeeld ontwikkeld, dat de sfeer oproept van een behaaglijke herenkamer aan het strand.

Op de vloer is een opvallend tegelpatroon aangebracht, waarvan in de wand ook een logotableau is gemaakt. "Om het strandgevoel te benadrukken is een deel van de wanden betimmerd met sloophout", aldus Estida. "Ook de bar is van sloophout. De overige wanden zijn afgewerkt met kofferprintbehang en craftpapier."

De ruimte wordt onderbroken door een scheidingswand met openhaarden, aan de ene kant van de wand de buffet en aan de andere zijde hoge banken. "Lichte tafelbladen geven het restaurant aan de buffetzijde een frisse moderne look, aan de andere kant de warme herenkamersfeer met vintage leren chesterfields en comfortabele fauteuils."

Afgelopen week heeft Estida het loungeterras opgeleverd, waardoor het restaurant ook buiten een compleet nieuwe aanblik biedt.

www.estida.nl

03-06-2014 10:00

Het hedendaags interieur is in toenemende mate afhankelijk van een complex aan stromen waarop ze aanhaakt. Tegelijkertijd neemt het bewustzijn van de eindigheid van grondstoffen en de waarde van sociale interactie toe. Dit is het onderwerp van een lezing die Jan Jongert op donderdag 12 juni geeft in Pakhuis de Zwijger.

Steeds meer ontwerpers worden door deze ontwikkelingen en zienswijzen gestimuleerd en voelen zich uitgedaagd om ruimte en materiaal opnieuw te ontdekken. InsideFlows onderzoekt de eigenschappen en het gedrag van de stromen en ondersteunt de ontwikkeling van duurzame ontwerpmethoden. Tijdens deze lezing toont Jongert de inspirerende mogelijkheden die deze ontwerpstrategie oplevert.

Jan Jongert studeerde aan de TUDelft en de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam. Hij is medeoprichter en partner van het in 1997 opgerichte bureau Superuse Studios (voorheen 2012Architecten) in Rotterdam. Superuse Studios onderzoekt, ontwerpt en bouwt vernuftige interieurs en gebouwen en ontwikkelt strategieën voor inventieve stedelijke transformaties. Jan Jongert is tevens lector ‘Flows”aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en is daar verbonden aan de Master Interieurarchitectuur.

De lezing (in het Nederlands) vindt plaats op donderdag 12 juni in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade 179 in Amsterdam. Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur, waarna om 21.15 uur een debat volgt met aansluitend een netwerkborrel. De toegang is gratis en aanmelden kan via http://secretariaat@bni.nl
 

03-06-2014 9:00

De 'Oscars' voor gebiedstransformatie, transformatie en renovatie worden dit jaar op woensdag 4 juni op de Provada (3,4,5 juni, Amsterdam RAI) uitgereikt. 

Bij de uitreiking, die om 10.30 uur begint, geeft juryvoorzitter Karin Laglas toelichting op de diverse projecten. Na de uitreiking volgt de presentatie van het nieuwe NRP Gulden Feniks magazine, waarin alle 66 inzendingen zijn gebundeld en de winnaars en genomineerden worden uitgelicht. Dit wordt in deze nieuwe jaaruitgave afgewisseld met inspirerende interviews met onder andere Studio Roosegaarde, Doepel Strijkers en DUS Architects en uiteraard een uitgebreid juryrapport, waarin de inzendingen worden geduid.

NRP is 3, 4 en 5 juni op de Provada aanwezig met het NRP Plein (hal 11, stand 40), waar 'ontmoeten' centraal staat. NRP Gulden Feniks is de kroon op het werk van NRP, waarin kennisdeling, verbinding en samenwerking tot uiting komen. Op het NRP Plein kunnen partners en bezoekers elkaar ontmoeten, kennismaken en van gedachten wisselen.

De nominaties voor NRP Gulden Feniks 2014 zijn op donderdag 24 april bekendgemaakt door NRP Gulden Feniks juryleden Jean Baptiste Benraad (adviesbureau BenraadHernieuwt, expertise: maatschappelijk opdrachtgeverschap) en Andy van den Dobbelsteen (TU Delft, expertise: duurzaamheid). De 66 inzendingen voor de NPR Gulden Feniks 2014 zijn te bekijken op de website http://www.nprguldenfeniks.nl

02-06-2014 8:00

De Filmhallen, het nieuwe bioscoopcomplex aan het Amsterdamse Bellamyplein, richt één van zijn zalen in met het interieur van de Parisien-bioscoop. Het fraaie art deco-ontwerp was jarenlang in gebruik bij het Filmmuseum in het Vondelparkpaviljoen.

EYE heeft het interieur geschonken aan stichting TROM, die verantwoordelijk is voor de herbestemming van de voormalige tramremise in Amsterdam-West. De Parisienzaal krijgt nu een derde leven in De Filmhallen. Op 6 juni om 16.30 uur ondertekenen EYE en stichting TROM de schenkingsakte in De Hallen. Na afloop geeft Alex Rutten, eigenaar van De Hallen en The Movies, een toelichting.

Het art deco-interieur met Amsterdamse School-accenten werd in 1924 ingebouwd in Cinema Parisien aan de Nieuwendijk 69 in Amsterdam. De bioscoop – een van de oudste van Nederland – werd in 1910 geopend door filmpionier Jean Desmet. Het theater sloot in 1987, waarna Desmets kleindochter Ilse Hughan het inmiddels van historische waarde geworden interieur van de ondergang redde. In overleg met architect Joop van Stigt, verantwoordelijk voor de verbouwing van het Vondelparkpaviljoen, plaatste de net aangetreden Filmmuseum-directeur Hoos Blotkamp (1943-2014) Desmets ‘klein Tuschinski’ in een nieuwe tweede zaal.

Na de verhuizing van EYE naar het nieuwe onderkomen in Amsterdam-Noord, waar de sfeer en uitstraling van de Parisien zaal op eigentijdse en innovatieve wijze werd verwerkt in een van de filmzalen, werd het interieur opgeslagen in afwachting van een alternatieve bestemming. Inmiddels is dus besloten het oorspronkelijke Parisien-interieur te herplaatsen in zaal 7 van De Filmhallen, het nieuwe bioscoopcomplex in de voormalige tramremise van Amsterdam-West. Alle negen zalen van De Filmhallen krijgen een karakteristieke aankleding, met het interieur van Parisien – sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst – als pronkstuk.

De plaatsing van de lampen, schotten, lambriseringen en muur- en plafonddecoraties valt onder verantwoordelijkheid van architect André van Stigt. Hij is de zoon van Joop van Stigt die het interieur destijds in het Vondelparkpaviljoen aanbracht. Naar verwachting openen De Filmhallen 4 september van dit jaar. Het Parisien-interieur wordt deze zomer uit depot gehaald en zo weer beschikbaar voor een breed publiek.

De Filmhallen is onderdeel van het rijksmonument De Hallen Amsterdam, gelegen tussen de Bellamystraat en de Ten Katestraat. Vanaf september 2014 worden in de Filmhallen dagelijks de laatste films vertoond in 9 filmzalen. Zowel de betere films uit Hollywood als bekroonde films uit Europa en de rest van de wereld krijgen uitgebreid de ruimte. De Filmhallen biedt ook onderdak aan (film)festivals en speciale evenementen.
 

02-06-2014 8:00

Maarten Kolk en Guus Kusters zijn aangetrokken als artdirectors voor de dertiende editie van Dutch Design Week (DDW). Het ontwerpersduo krijgt op verzoek van de organisatie de verantwoordelijkheid over concept en inrichting van het expositiegedeelte in het Klokgebouw.

Met de aanstelling van Kolk en Kusters geeft DDW vervolg aan de vorig jaar ingezette lijn om het artdirectorschap over te laten aan een externe partij. In 2013 was dat het Utrechtse Organisation in Design (OiD).

Maarten Kolk en Guus Kusters studeerden cum laude af aan de Design Academy in 2006, om drie jaar later hun studio te vestigen in Eindhoven. Ze ontwikkelen samen autonome projecten, maar werken tevens als curators en ontwerpers van tentoonstellingen voor musea (Zuiderzeemuseum, Textielmuseum). Het duo, met onder meer Utrecht Manifest en het Sandberg Instituut als opdrachtgevers, werd genomineerd voor een Rotterdam Designprijs (2009) en ontving zowel de Sanoma Woon Award als de DOEN|Materiaalprijs (2011).

In de rol van artdirectors van het Klokgebouw gaat het tweetal zich nadrukkelijk richten op samenwerkingsverbanden. Guus Kusters: "Het valt ons op dat de designwereld en het bedrijfsleven elkaar steeds vaker weten te vinden. Dat dit tot nieuwe inzichten en een collectieve kijk op design kan leiden, willen we tijdens DDW niet alleen tonen, maar vooral ook stimuleren. Daarin zit volgens ons de kracht en de toekomst van de Nederlandse creatieve industrie."

Ontwerpers kunnen zich nog tot 14 juni online aanmelden voor het programma van DDW. Aansluitend zullen Kolk en Kusters hun concrete plannen voor het Klokgebouw bekendmaken. De 13e editie vindt plaats van 18 t/m 26 oktober 2014 in Eindhoven.

www.ddw.nl
 

01-06-2014 8:00

Plantronics heeft zijn kantoor en ‘Customer Interaction Centre’ in Hoofddorp geopend dat is ingericht volgens de slimmer werken-principes. De locoburgemeester en wethouder Economie, Sport en Cultuur van de gemeente Haarlemmermeer, Adam Elzakalai, verrichtte samen met de CTO van Plantronics, Joe Burton, en SVP en EMEA Managing Director van Plantronics, Philip Vanhoutte, de officiële opening.

Na de opening vond er een feestelijke bijeenkomst plaats met partners, klanten en geïnteresseerden waarin de drie speerpunten van slimmer werken centraal stonden: Bricks, Bytes, en Behaviour; oftewel ruimte, technologie en mensen.

“Het ontwerp van ons nieuwe kantoor is ontstaan uit het streven een effectievere werkomgeving te creëren, waarin onze werknemers zich comfortabel voelen en productiever kunnen zijn,” aldus Philip Vanhoutte, SVP en EMEA Managing Director van Plantronics. “Het nieuwe ontwerp is afgestemd op de wensen en eisen die we in kaart brachten via de Leesman‘Employee Work Space Satisfaction Survey’ en komt overeen met de aanbevelingen voor een modern kantoor van Jeremy Myserson van het Royal College of Art in London. Medewerkers zijn nu in staat te werken waar en wanneer zij het productiefst en meest rendabel zijn en het milieu het minst belasten.”

In het nieuwe kantoor heeft Plantronics een akoestisch ontwerp met verschillende zones geïntroduceerd. Hierdoor zijn vier essentiële nieuwe typen kantoorruimten gerealiseerd die focussen op de mogelijkheid; te concentreren, voor geconcentreerd en individueel werk; samen te werken, voor groepssessies; te communiceren met anderen, virtueel of face-to-face; en voor contemplatie, om de batterij weer op de laden en energie op te doen. Speciale aandacht is besteed aan akoestiek, een van de meest storende factoren op een werkvloer en in een contact center. Om het geluid tot een minimum te beperken, is het ABC van ruimteakoestiek gebruikt. Deze bestaat uit: absorptie, blokkeren en camoufleren. Panelen en textiel absorberen geluid om de omgeving stil te maken. De verschillende geïnstalleerde afweermechanismen, zoals geluidsbarrières, voorkomen dat het geluid zich voortzet. Ten slotte bestaat camoufleren uit de productie van antigeluid waarmee galm en geluiden die door het hele kantoor anders hoorbaar zouden zijn, worden gemaskeerd.

“Plantronics is vastbesloten om wereldwijd uitstekende klantenservice te bieden en onze teams in Hoofddorp spelen daar een belangrijke rol in,” zegt Paul Clark, VP en General Manager Northern & Eastern Europe, Russia & sub-Saharan Africa bij Plantronics. “In ons contact center hebben we een pilot uitgevoerd waarbij medewerkers thuis konden werken, over flexibiliteit en goede technologie konden beschikken. Uit de pilot kwam naar voren dat deze werkwijze een significant hogere tevredenheid van zowel de werknemer als de klant opleverde en dat het ziekteverzuim daalde.”

De hoofdkantoren in Amerika en het Verenigd Koninkrijk evenals de kantoren in Mexico, China, Duitsland en Spanje zijn al ingericht volgens de slimmer werken-principes en in de toekomst zullen andere kantoren volgen.

www.plantronics.com


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >