Nieuws


28-05-2014 8:34

Op 27 mei 1903 werd de Beurs van Berlage geopend door Koningin Wilhelmina. Het gebouw werd ontworpen door Hendrik Petrus Berlage en werd gebouwd tussen 1898 en 1903. Gisteren vierde de Beurs van Berlage dus haar 111e verjaardag, waarmee de Beurs van Berlage het 110-jarig jubileum afsloot.

“Dit jaar was voor de Beurs van Berlage zeer bijzonder en geslaagd. We worden steeds meer de ultieme ontmoetingsplek in het hart van Amsterdam. Door grootschalige evenementen, diverse tentoonstellingen, het café aan het Beursplein, Berlage meet and workspace, maar ook de vele andere bedrijven die in de Beurs een kantoorruimte huren. Samen genereren deze zo’n 350.000 bezoekers per jaar”, aldus Marcel Schonenberg, algemeen directeur van de Beurs van Berlage.

Het afgelopen jaar vonden er nog meer grote evenementen plaats: zoals de Nuclear Industry Summit, onderdeel van Nuclear Security Summit Den Haag en vele andere grote internationale congressen. Daarnaast wisten veel grote bedrijven de Beurs van Berlage te vinden zoals, Philips, Heineken, Wella, Bose, Nike de ASN Bank en vele anderen voor diverse evenementen zoals congressen, feesten en diners.

Recentelijk maakte de New York Film Academy bekend dat zij een nieuw café gaat openen in het voormalige Schipperscafé in de Beurs van Berlage. Het New York Film Academy Café combineert de historische authentieke ambiance van De Beurs met de energie en dynamiek van New York. Daarnaast zullen ze workshops en trainingen aanbieden. Het Beurs van Berlage Café aan het Beursplein trekt een steeds grotere en diverse groep mensen zoals beurshandelaren, Amsterdammers en toeristen. Mede vanwege dit succes zal vanaf vrijdag 6 juni het Beurs van Berlage Café een Beursborrel organiseren. Deze Beursborrel zal voortaan elke vrijdagmiddag plaatsvinden in het Café aan het Beursplein.

Berlage meet and workspace bestaat inmiddels een jaar en heeft zich gevestigd in het Amsterdamse bedrijfsleven. ZZP’ers, freelancers en anderen hebben de weg gevonden naar deze flexibele werkplek locatie. Mensen kunnen er gratis op zichzelf werken of in kleine groepjes overleggen en vergaderen. Ondernemers wisselen er kennis en ervaring uit en bouwen een netwerk op. Minder bekend is dat er zo’n 45 bedrijven kantoorruimte huren bij de Beurs van Berlage. Variërend van internet- tot ontwerpbureau, van cateraar tot uitzendbureau en van uitgever tot psycholoog. Deze zorgen voor een grote mate van bedrijvigheid en activiteit. Daarnaast is het ontvangen van gasten in een gebouw als de Beurs van Berlage voor hen van grote meerwaarde.

27-05-2014 10:00

Op de Brouwersdam in Zeeland is officieel met de bouw gestart van het door Architectenbureau Paul de Ruiter ontworpen Inspiratiecentrum: een markant gebouw waar vele verhalen worden verteld, wat uitnodigend is en nieuwsgierig maakt en tegelijkertijd sympathiseert met het omringende landschap.

In het grootschalige kustnatuurgebied De Grevelingen is het zoute water nog altijd dominant aanwezig. Het weidse uitzicht over de Noordzee aan de ene kant, het ingekaderde zoutwaterlandschap aan de andere kant: de unieke, ecologische eigenschappen van de Grevelingen vormen het decor voor een ongekend gevarieerd natuur- en recreatiegebied. Het Grevelingenmeer is thans het grootste getijloze zoutwatermeer van Europa. Vanuit ecologisch perspectief is het noodzakelijk dat er op korte termijn een doorvoer komt dat het water van de Noordzee in het Grevelingenmeer brengt. Omwille van de waterkwaliteit is het van belang dat het water weer gaat stromen: eb en vloed dienen weer (gecontroleerd) vrij spel te hebben, hetgeen direct gevolgen heeft voor een opleving van de rijke, authentieke flora en fauna in het gebied.

Nieuw landmark
De Brouwersdam vormt de scheidslijn tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer: op het centrale deel van deze dam, ter hoogte van de Kabbelaarsbank, is het nieuwe inspiratiecentrum gedacht. Een gebouw waar informatie kan worden ingewonnen over recreatiemogelijkheden en de natuur, waar streekproducten worden verkocht naast wandelkaarten, hengels en vliegers, waar een lichte lunch kan worden genuttigd, én waar niet in de laatste plaats een klim naar boven mogelijk is naar het uitkijkplatform, waar op het prachtige omringende landschap kan worden uitgekeken. Het gebouw staat symbool voor het weloverwogen ingrijpen van de mens op de natuur. Architect Paul de Ruiter: “We hebben een gebouw ontworpen dat zich door de architectonische vormgeving en de bewuste keuze voor duurzame en hernieuwbare materialen duidelijk zal positioneren in het ecologische landschap.”. Het ontwerp bestaat uit een langgerekt en grotendeels met riet bekleed gebouw van één laag, met als blikvanger de 30 meter hoge toren, van waaruit men een magnifiek uitzicht heeft over de omgeving. De publieksentree bevindt zich in het midden van het gebouw: middels een hellingbaan daalt de bezoeker tot het begane grondniveau en treedt vervolgens het gebouw binnen door de grote glazen puien. De waterstroom aan beide zijden van het gebouw symboliseert de hernieuwde verbinding en dynamiek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Het gebouw biedt onder meer plaats aan een interactieve 360° maquette, een filmzaal, expositieruimte, een uitzichttoren, een klimattractie voor kinderen en een lounge waar streekgerechten worden geserveerd.

Het gebouw zal niet alleen iets toevoegen aan de landschappelijke context, de natuur zal ook direct voelbaar zijn in het gebouw. Wat in het groot weer plaats zal gaan vinden in het Grevelingenmeer, gebeurt hier in het klein: in het onderwater café zijn de gevolgen van eb en vloed voor de bezoekers direct zichtbaar. Het niveauverschil van de waterpartij aan weerszijden van het gebouw laat de bezoekers zien en voelen welke invloed getijde veranderingen met zich meebrengen. De bezoekers kunnen in het hart van het bezoekerscentrum zowel onder als boven het waterniveau komen te zitten en zich al koffiedrinkend op ooghoogte bevinden met de diverse watervogels.

26-05-2014 8:31

Het houdt niet op. Design District is nog meer net achter de rug of het volgende designgerelateerde evenement staat alweer voor de deur. Van 30 mei tot en met 1 juni 2014 wordt alweer de negende editie van D(esign)-day gehouden in de Timmerfabriek in Maastricht.

D(esign)-day is volgens de organisatie een verrassend en eigenzinnig podium voor designers die zelf ontwerpen én maken, met duurzaamheid als rode draad. "D(esign)-day is een eigenzinnig podium voor design, dat zich afspeelt in het zuiden van Nederland. Aan het evenement doen binnen- en buitenlandse ontwerpers mee, die ontwerpen én maken."

D(esign)-day heeft geen vaste thuisbasis; iedere editie speelt zich af op een andere locatie. Voormalige industriële panden als de Decorfabriek, AINSI en de Timmerfabriek in Maastricht en C-Mill in Heerlen deden al eerder dienst als tijdelijk decor. Dit maal vonmd het evenement zoals gezegd weer plaats in de Timmerfabriek in Maastricht.

"Bij D(esign)-day vind je geen massaproductie of dertien in een dozijn, maar unica of kleine series met een beperkte oplage", stelt de woordvoerder. "D(esign)-day biedt onderdak aan een breed scala van ontwerpdisciplines. Kenmerkend voor D(esign)-day zijn de korte lijntjes: de bezoeker kan rechtstreeks in gesprek met de ontwerper/maker. Deze korte lijntjes gelden ook voor de organisatie; dus geen lange beslistrajecten, maar direct contact tussen organisatie en designer."

Daarnaast worden er ook lezingen gegeven door Dylan van der Berg van Studio Wieki Somers, Van Tjalle en Jasper, Rinus van der Berg, Daan de Haan & Jannie Schmitz en StudentsLab. "Wij tonen de verborgen kwaliteiten die in het alledaagse leven aanwezig zijn. Wij willen met onze producten mensen bewust maken van hun alledaagse omgeving, zodat zij weer vragen gaan stellen, er even bij stil staan of gewoon eenvoudig verrast kunnen worden. We hopen dat er zo een duurzame relatie ontstaat tussen mensen en hun omgeving", zegt Dylan van den Berg van Studio Wieki Somers. Hij verzorgt de lunchlezing tijdens D(esign)-day op zaterdag 31 mei om 12:00. Daarin vertelt hij over de wijze waarop een aantal van hun producten tot stand zijn gekomen, van de conceptfase naar de ontwerpfase tot de uiteindelijke uitvoering. En waar voor hen als studio de essentie van het ontwerp ligt.

www.designday.nl

23-05-2014 8:45

Later dit jaar staat de Interieur Bi"nnale in Kortrijk weer op de rol. De organisatie van het evenement presenteerde afgelopen week zijn visie op het evenement en de wijze waarop design onderdeel uitmaakt van een veranderende samenleving.

"Seismische verschuivingen in de maatschappij, de technologie en de fors gewijzigde economie maken dat de designindustrie vandaag opereert binnen een fundamenteel andere context en het onderzoek dat verricht is naar de oorzaken van deze nieuwe situatie is schaars", aldus de beursorganisatie. "De Biënnale Interieur 2014 stelt vragen naar de rol van design in de hedendaagse woonomgeving en gaat op zoek naar nieuwe strategieën voor de product designindustrie in onze alom overheersende netwerkcultuur."

Het evenement herdefinieert samen met geselecteerde vooruitziende merken de essentie van productpresentatie. "De scenografie van de Biënnale geeft letterlijk ruimte en zichtbaarheid aan de ideeën van de exposanten. Centraal in elke hal van Kortrijk Xpo zullen bezoekers een 'agora' ontdekken, een ruimtelijke aanpak waarin verschillende en innovatieve manieren om deel de nemen aan de Biënnale verenigd worden: unieke stands, nieuwe 'plug-and-play' eilanden, de winnende bar ontwerpen en speciaal gecreëerde tentoonstellingen. Samen zullen ze een ruim en verrassend landschap creëren."

"Samen met het researchproject van curator Joseph Grima (Space Caviar) op de centraal gelegen Rambla, zal de scenografie van Kortrijk Xpo één van de intenties van de beurs weerspiegelen: de combinatie van de beste, nieuwste en meest avant-garde uitdrukkingen van de hedendaagse designproductie met een onvoorwaardelijke blik op de toekomst."

Aangemoedigd door de succesvolle uitbreiding van het programma naar de stad Kortrijk tijdens de voorbije editie, komt er tijdens Interieur een vervolg van dit geïntegreerd stadsluik, waarin de focus op nieuwe ontwerpers en culturele projecten zal liggen: een ideaal platform om hedendaags design te ontdekken, voelen en ervaren. "De Biënnale verenigt zowel Kortrijk Xpo als de stadslocaties binnen één samenhangende Design City, waarin commerciële belangen en culturele ambities elkaar versterken."

www.interieur.be

22-05-2014 10:49Het mag dan economische crisis zijn, dat belet niet iedereen zich op een uiterst luxe manier door de lucht te laten vervoeren. Benieuwd naar 's werelds meest luxueuze airlines? Klik hier

19-05-2014 8:15

Sharp is een keukenproject, ontworpen door Daniel Libeskind, bedacht om een ​​setting te creëren die de individualiteit van de eigenaar weerspiegelt. De keuken is gemaakt van het materiaal Corian.

"Het is een designconcept dat wordt gekenmerkt door vrijheid van stijl, voor degenen die graag veel ruimte hebben en tegelijkertijd onthult het een sterke tijdloze gezellige geest, gericht op een sterke relatie tussen de functionele ruimten en het eetgedeelte", aldus een woordvoerder van DuPont, leverancier van het materiaal. "Deze oplossing is het resultaat van stilistisch onderzoek naar vormen en materialen, waar de vormen minimalistisch zijn tot de naakte essentie, om de waarde van DuPont Corian zo veel mogelijk te vergroten, ook op het gebied van aanraking."

De Sharp keuken van Poliform Varenna ontworpen door Daniel Libeskind gebruikt DuPont Corian in de kleur Glacier White voor het werkblad en de spoelbakken. De nieuwe zwarte kleur van Corian DeepNocturne (vervaardigd door DuPont met de nieuwe productietechnologie genaamd DeepColour Technology) is gebruikt voor het eetgedeelte van het keukeneiland en voor de verticale bekleding van het kastsysteem.

www.dupont.com

19-05-2014 8:00

Over de overleden ontwerper Maarten van Severen is een indrukwekkende documentaire gemaakt. Bekijk hier een filmpje van de reacties op de voorpremière. 

www.lensvelt.nl

17-05-2014 10:00

Van 21 mei tot en met 15 juni is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem een tentoonstelling te zien met werk van cursisten van het Nova College, opleiding voor interieuradviseur. Leerlingen van het eerste jaar hebben onderzoek gedaan naar Dutch Design. Dit heeft geresulteerd in het project ‘Aan tafel met Dutch Design’.

De opdracht voor de cursisten van het tweede jaar was onderzoek te doen naar stapelingen in architectuur en in het interieur. De opgave voor de cursisten van het derde jaar ten slotte was om Het Nieuwe Bouwen te onderzoeken en een foto-impressie te maken van Huis Sonneveld in Rotterdam. De resultaten van al het onderzoekswerk worden in het ABC getoond.

Dutch Design is een Engelstalige term voor design en vormgeving uit Nederland met als kenmerken: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor. De leerlingen van het eerste jaar hebben met name gekeken naar Nederlandse vormgevers die vooral vanaf 1990 internationale erkenning hebben gekregen, zoals Maarten Baas, Piet Hein Eek en Job Smeets. De opdracht voor de cursisten luidde vervolgens: doe onderzoek naar een Dutch Designer, laat je inspireren door zijn/haar werk en ontwerp een bord en een bijpassende loper voor jouw Dutch Designer en nodig deze uit aan tafel…

De Ladenkast van ontwerper Tejo Remy is een bijzonder voorbeeld van stapelingen en bestaat uit een verzameling gestapelde gebruikte laden. De laden komen oorspronkelijk uit verschillende oude kasten en verwijzen naar het verhaal van Robinson Crusoë die een paradijs maakte met wat hij vond en tegenkwam. De opdracht voor de cursisten tweede jaar was: ontwerp een tafellamp waarbij het thema stapeling is verwerkt. Beschrijf daarbij het concept, uitgangspunt en de inspiratie. Naast deze individuele opdracht hebben de cursisten van het tweede jaar gezamenlijk de presentatie van de tentoonstelling in het ABC voor hun rekening genomen.

Het Rotterdamse Sonneveld huis (1933) is ontworpen door architecten Brinkman en Van der Vlugt, in opdracht van de heer Sonneveld, directeur van de Van Nellefabriek.Deze villa, opgetrokken in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, is ingericht met stalen-buis meubelen van de firma Gispen en aangevuld met stoffen van de firma Metz die gebaseerd zijn op de kleuren van De Stijl. De woning werd voorzien van moderne technische snufjes. De derdejaars studenten van het Nova Collega kregen als opdracht dit woonhuis op een eigen wijze fotografisch in beeld te brengen.

www.architectuurhaarlem.nl

15-05-2014 10:33

In Creatieve Helden geeft auteur Karin Overbeek-Van Zeijst  handvatten hoe je creativiteit kunt omzetten in een succesvolle onderneming. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de beurs Design District (21 tot en met 23 mei, Zaanstad).

Creatievelingen hebben vaak geweldige ideeën: van niets kunnen zij iets maken. Ze lossen vraagstukken op en ontwerpen hiervoor objecten of leveren creatieve diensten. Van interieurstyling tot het ontwerpen van websites en mode, tot fotografie en illustraties. Nederland is creatief, dat blijkt. Niet voor niets behoort de creatieve sector tot één van de topsectoren van ons land. Veel ontwerpers zijn echter (te) veel met hun ontwerpen bezig en (te) weinig met hun bedrijf. En dat is jammer. Als ontwerpers zich namelijk niet voldoende profileren, lopen zij toekomstige opdrachtgevers mis. Terwijl veel bedrijven juist op zoek zijn naar creatievelingen voor diverse doeleinden.'Hierdoor ontdek je waar jouw expertise ligt en hoe je dit kunt omzetten in een bloeiend bedrijf. Laat je ook inspireren door de vele interviews in dit boek met Creatieve Helden die het lef hebben gehad om zich zichtbaar te maken en een prachtig bedrijf hebben opgebouwd binnen de creatieve sector', meldt een persbericht van Uitgeverij Gelderland over het boek.

Creatieve Helden wordt op 21 mei gepresenteerd en exclusief gesigneerd door de auteur tijdens de beurs Design District in Zaandam, op de stand van Inside Information. Het boek is uitsluitend tijdens de beurs verkrijgbaar met 2 euro korting op de reguliere verkoopprijs van 16,95 euro. Kopers maken bovendien kans op een gratis studiekit ‘De vijf stappen voor een succesvolle onderneming in de creatieve sector’ ter waarde van 495 euro.

www.uitgeverijgelderland.nl

14-05-2014 8:15

Dutch Design Week start een nieuwe programmareeks naast het jaarlijkse evenement in oktober. Verspreid over het jaar worden op wisselende locaties aan design gerelateerde thema’s uitgediept. De serie begint met een doorkijk naar de toekomst van materiaal met de primeur van de virtuele Proud-expositie Moving Materials, van 19 tot en met 23 mei tijdens Dutch Technology Week in Eindhoven. 

Elk jaar in oktober laat Dutch Design Week zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Om die veelbelovende perspectieven het hele jaar door onder de aandacht te brengen, organiseert het evenement vanaf deze maand de thematische reeks DDW Future series. Het programma, dat tot stand komt in samenwerking met sponsors en partners, begint nog deze maand met de expositie Moving Materials, ontwikkeld en ontworpen door Material Sense in het kader van het Europese project Proud.

In Moving Materials draait alles om innovatie van materiaal, nieuwe productiemethoden en slimme ideeën die bijdragen aan een verbeterde toekomst. De reizende tentoonstelling was de afgelopen twee jaar te zien in Essen, Lancaster, Kortrijk en Luxemburg, en nam in elke stad nieuwe materialen in de collectie op. Een selectie van dit werk is van 19 tot en met 23 mei voor het eerst te zien in een volledig 3D-geanimeerde presentatie.

De expositie is gratis te bezoeken in het kantoor van DDW aan de Torenallee van 10.00 tot 17.00 uur. 

www.movingmaterials.eu.  
 

14-05-2014 8:00

Het Hilton Hotel heeft bij de invulling van het sanitair van de hotelkamers gekozen voor een intensieve samenwerking met fabrikant Hansgrohe. Na een succesvolle samenwerking bij de inrichting van het Hilton Hotel in Den Haag, volgden onlangs Hilton Rotterdam en Hilton Garden Inn Hotel in Oegstgeest. In mei 2015 zal het Hilton Hotel op Schiphol openen, eveneens voorzien van Hansgrohe kranen en douches.

Het luxueuze 5-sterrenhotel Hilton Den Haag ligt in het historische centrum en de ambassadewijk van Den Haag, naast Panorama Mesdag en op 450 meter van Paleis Noordeinde. Het beschikt over ruime kamers en suites. Alle moderne accommodaties zijn uitgerust met een werkplek, een flatscreen-tv met pay-per-view-zenders en een badkamer met een apart bad en douche en gratis toiletartikelen.

De badkamers zijn uitgerust met de kranen en douches van Hansgrohe. "De wastafelmengkranen Metris S passen niet alleen qua design perfect bij de stijl van het hotel, maar bieden de gasten ook optimaal comfort met een waterverbruik van slechts 5 liter per minuut", aldus een woordvoerder van de fabrikant. "De nieuwe Raindance Select S 120 handdouches zijn eveneens voorzien van de EcoSmart technologie, waardoor een waterbesparing tot 60 procent en optimaal doucheplezier hand in hand gaan. Dankzij de Select-knop kan eenvoudig met één druk op de knop tussen de drie verschillende straalsoorten van de handdouche gewisseld worden. De hoofd- en handdouches worden bediend middels de eenvoudig en comfortabel te bedienen Hansgrohe inbouwthermostaten."

Hansgrohe is naar eigen zeggen altijd op zoek naar een zo efficiënt mogelijke omgang met het kostbare element water. "Onze technologieën zoals Ecosmart, CoolStart en AirPower in kranen en douches zorgen voor een reductie van het water- en energieverbruik. Op pro.hansgrohe.nl/bespaarcalculator berekent de EcoSmart Bespaarcalculator op eenvoudige wijze het financiële voordeel door de besparing van water en energie met Hansgrohe EcoSmart kranen en douches, ten opzichte van traditionele producten."

www.hansgrohe.nl

13-05-2014 10:00

De mbo vakschool voor hout, meubel en interieur (ook wel bekend als het Hout- en Meubileringscollege) gaat deze zomer nieuwbouwen én renoveren op haar bestaande locatie aan het Erasmuspad te Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek. Architectenbureau Roos en Ros heeft gestreefd naar een duurzaam en energiezuinig gebouwcomplex en koos voor het exterieur voornamelijk voor aluminium, glas en staal.

Het project zal bestaan uit ruim 11.000 vierkante meter. De beleving en ervaring van de creatieve opleidingen en de prachtige producten die jaarlijks gemaakt worden spelen een belangrijke rol bij de realisatie. Het project aan de Melanchthonweg in Rotterdam bestaat uit de nieuwbouw van een 5-laags onderwijsgebouw van 6.500 vierkante meter en de renovatie van de bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes  van ca. 4.500 vierkante meter. Het gebouw krijgt een vrij indeelbare hoofdopzet en reageert qua vormgeving op de omgeving. Een langgerekte insnede markeert de hoofdentree en geeft de kantine op de eerste verdieping een transparant karakter. De leerlingen en medewerkers zijn door middel van workshops betrokken bij het ontwerp van het interieur van onder anderen de ‘stands’ op de begane grond die als paviljoens in de ruimte worden geplaatst.

De nieuwbouw is de eerste fase. Hiermee wordt rond de zomervakantie gestart. Na de nieuwbouw volgt de sloop van de oudbouw en daarna zullen de bestaande werkplaatsen, de machinale en de opslagkelder ingrijpend worden gerenoveerd. Dit is de laatste fase die naar verwachting rond zomer 2016 is afgerond.

10-05-2014 9:00

Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent is officieel geopend. Het gebouw is op 6 mei geopend door de Belgische staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten, minister van Justitie Annemie Turtelboom en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Het gebouw werd ontworpen door de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs.

FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. Voor het ontwerp werd Nederlandse expertise ingehuurd. Het Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) creëerde openheid in een gebouw waar de bewegingsvrijheid beperkt is. Samen met Abscis Architecten, Derveaux, Ingenium en At Osborne vormen zij het ontwerpteam. De tbs-kliniek beslaat circa 30.000 vierkante meter en biedt ruimte aan 272 personen.

In het zorggebouw draait het om observatie, behandeling, verpleging en resocialisatie. Het ontwerp van dJGA beeldt het behandeltraject uit als een soort slakkenhuis, waarin de patiënt geleidelijk aan richting de uitgang beweegt. Door de heldere indeling ondersteunt het ontwerp het therapeutisch proces. Het gebouw is opgebouwd rond een rechthoekige circulatiestructuur. Op drie van de vier hoekpunten bevinden zich woonpaviljoens in een V-vorm. Aan het paviljoen bij het vierde hoekpunt is de entree met de afdeling resocialisatie toegevoegd.

De verschillen in hoogte, materiaalgebruik, kleuraccenten en ramen geven de scheiding weer tussen het woongedeelte en de behandelruimten. Met de grote raampartijen en dakkoepels valt zoveel mogelijk natuurlijk licht tot diep in de gangen en de werkplaatsen in de centrale ruimten. Lichtinval draagt bij aan de ruimtebeleving en creëert een open sfeer. De gevarieerde kleuraccenten in de gevel fleuren het gebouw op en fungeren als herkenningspunten.

Het FPC Gent ligt aan een groene linie waarop de minder beveiligde paviljoens uitkijken. De buitenruimte heeft een gemeenschappelijke tuin met sportfaciliteiten en biedt mogelijkheden voor patiënten om een (moes)tuin aan te leggen.

Bij het materiaalgebruik van het gebouw is rekening gehouden met de speciale vereisten voor een psychiatrisch centrum. Een deel van het complex is omgeven door een driedubbele muur. Het gebouw heeft extra verstevigde muren en beglazing en goed beveiligde deuren. Ook het interieur is hierop aangepast met slijtvaste rubberen vloeren en krasbestendige pleisters.

FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. In Nederland bestaat het concept van tbs-klinieken al langer. Daarom is de expertise en ervaring van dJGA bij het ontwerpen van complexe psychiatrische centra ingeschakeld. dJGA heeft in Nederland meerdere tbs-klinieken ontworpen, waaronder psychiatrisch centrum High Care in Oegstgeest waarvoor ze internationaal onderscheiden zijn met de Design & Health International Academy Award.

www.djga.nl

09-05-2014 14:00

Het Utrechts college heeft de pui van het pand Ganzenmarkt 6 aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De LOKV-pui is een ontwerp van de bekende Utrechtse architect Mart van Schijndel. Het is het enige echte voorbeeld van postmoderne architectuur in Utrecht en is landelijk ook van betekenis. De gemeente Utrecht bevestigt met dit besluit de cultuurhistorische waarde van het pand en wil de instandhouding daarvan bevorderen. 

De Stichting Mart van Schijndel had het college begin dit jaar verzocht om de pui aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. De stichting heeft hiertoe ook een petitie ingediend, ondersteund door diverse - op architectuurgebied deskundige- personen en organisaties. Een online petitie kreeg daarna bijna 1200 steunbetuigingen uit binnen- en buitenland voor het beschermingsverzoek. De Commissie voor Welstand en Monumenten heeft de gemeente geadviseerd om de pui als gemeentelijk monument aan te wijzen. 

Raymond Bijen, hoofd afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht, heeft het stichtingsbestuur laten weten: 'Met de aanwijzing als gemeentelijk monument van deze pui wordt deze niet alleen als object beschermd, maar draagt dit bij aan de waardering voor en het meer manifest maken van het werk van Mart van Schijndel'. De Stichting Mart van Schijndel, hoopt dat dit zal resulteren in een inventarisatie door de gemeente Utrecht van het oeuvre van Mart van Schijndel in de stad. Door te bepalen wat er nog van het relatief kleine oeuvre over is en welke gebouwen daarvan van cultuurhistorische waarde zijn voor de stad, hoopt de stichting dit soort ad hoc acties in de toekomst te kunnen voorkomen.

De eigenaar van het pand wilde de pui slopen omdat de pui niet erg handig is als ingang van de winkel die in het pand zal worden gevestigd. De ruimte ernaast wordt echte ook gebruikt voor de winkelruimte en daarom zijn er volgens de gemeente voldoende toegangen tot de winkelruimte.

Mart van Schijndel ontwierp de pui in 1984 toen drie van oorsprong middeleeuwse panden werden samengevoegd en verbouwd zodat het LOKV, het Landelijk overleg Kunstzinnige Vorming, erin gevestigd kon worden. Het pand zelf was al aangewezen als gemeentelijk monument maar dit betrof de restanten van het middeleeuwse Huis Pallaes in het casco van het gebouw.

De gemeentelijke monumentenlijst bevat een doorsnee van de bouwkunst in de stad door de eeuwen heen. Moderne architectuurstromingen als het Postmodernisme zijn daarin nog niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Met de uitbreiding van de bescherming van Ganzenmarkt 6 met de postmoderne pui is een belangrijk voorbeeld van een moderne architectuurstroming uit jaren 1980 toegevoegd en behouden voor de toekomst.

www.martvanschijndel.nl 

07-05-2014 14:00

TNO en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie reiken op donderdag 5 juni 2014 de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur uit. Tijdens deze feestelijke prijsuitreiking wordt, in aanwezigheid van directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW Marjan Hammersma en Hedy d’Ancona, het winnende project uit de zeven nominaties bekendgemaakt. Deze tweejaarlijkse geldprijs van 20.000 euro is gericht op voorbeeldige zorgomgevingen waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen.

De prijs wordt uitgereikt in het Bimhuis in Amsterdam. de plechtigheid duurt van 14.00 tot 17.30 uur.

De zeven genomineerden voor de Hedy d’Ancona-prijs 2014 zijn De Keyzer in Amsterdam, KinderOOGcentrum Rotterdam, Koninklijke Kentalis in St. Michielsgestel, nieuwbouw VICTAS in Utrecht, Paswoningen Het Dorp in Arnhem, Veilige Veste in Leeuwarden en Verslaafdenopvang Anton de Komplein in Amsterdam. Deze zeven genomineerde gebouwen zijn geselecteerd door een deskundige jury onder leiding van juryvoorzitter Gilian Schrofer, oprichter en creatief directeur Concern.
 

Nu het scheiden van wonen en zorg met kracht wordt ingezet, zijn ideeën voor innovatieve, veilige huisvesting voor mensen met (zich ontwikkelende) zorgvragen steeds meer actueel. Nodig zijn opdrachtgevers die strategieën ontwikkelen om zorgconcepten en huisvesting op elkaar af te stemmen. Want hoe realiseer je een zorgomgeving die bijdraagt aan het welzijn van patiënten, cliënten, zorgprofessionals en familieleden? Een die gebruikt maakt van innovatie, mede om zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden? Het project dat het beste er in slaagt om een innovatief zorgconcept te verbinden aan een kwalitatief hoogwaardige omgeving mag op donderdag 5 juni de Hedy d’Ancona-prijs in ontvangst nemen.

Directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW Marjan Hammersma opent het inhoudelijke programma. Margo Trappenburg, hoofddocent bij Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, reflecteert op het beleid dat is ingezet voor bezuinigingen in de zorg met name voor de care. Aansluitend zal een van de juryleden een bijdrage verzorgen gericht op de cure in de gezondheidszorg, waarna Hedy d’Ancona de prijs officieel zal uitreiken.

Op 5 juni wordt eveneens het eerste exemplaar van de publicatie Hedy d’Ancona-prijs 2014 gepresenteerd. De publicatie bevat naast het juryrapport ook beeldmateriaal van alle inzendingen,nominaties, shortlist en prijswinnaar. Bovendien zijn een zestal essays opgenomen die ingaan op actuele thema’s als opvang kwetsbare groepen, zelforganisatie in de zorg, de gezonde stad en zorginnovaties.

www.hedydanconaprijs.nl

06-05-2014 11:18

De Kroon Interieurvormgeving heeft voor United Dutch Breweries (UDB), een export-onderneming in bier, het interieur ontworpen van het nieuwe kantoor. De indeling is volledig veranderd, alleen de buitenwanden en de kern zijn blijven staan.“Ik heb gekozen de kleuren van het bier duidelijk terug te laten komen in het interieur, als ook de 'belletjes' van het bier in de zelf ontworpen wanden. Door middel van herkenbare bierkleuren is een vlakverdeling ontstaan die de werkruimten scheidt van de verkeers- en ontmoetingsgebieden”, aldus interieurvormgeefster Rieneke de Kroon.“Er is gekozen voor een open kantoortuin, wat extra aandacht vroeg voor de akoestiek. De gele vloerbedekking loopt als een ader door het pand. Hier treft men elkaar bij de koffieautomaat, het kopieerapparaat en op de trap. Ik heb gekozen een groot trapgat te laten maken midden in het gebouw, om de beide verdiepingen duidelijk met elkaar te betrekken, zodat er een verbinding ontstaat. Bezoekers komen binnen op de eerste verdieping en via de grote trap is het duidelijk dat er beneden ook gewerkt wordt.”De vergaderruimten hebben een thema gekregen wat bij een merk hoort. Grote visuals komen terug door het hele pand. Deze zijn gemaakt door de eigen brand manager van United Dutch Breweries Jan Willem van Drunen.“Als kroon op het werk heb ik een ware kroeg ontworpen waar geluncht wordt en waar de vrijdagmiddagborrel plaatsvindt. Omdat zij handelen in bier, moest dit een ‘bierig’ karakter krijgen, vandaar bijvoorbeeld de ontworpen banken met oude biervaten.”Uitvoering: Tenback Projecten.


www.dekrooninterieurvormgeving.nl

www.tenbackprojecten.nl
www.udbexport.com

03-05-2014 8:30

Niuews van de BNI: op donderdag 12 juni geeft Jan Jongert een lezing in Pakhuis de Zwijger: De lezing in de serie 'verdieping' heeft als thema 'InsideFlows'.

Het hedendaags interieur is in toenemende mate afhankelijk van een complex aan stromen waarop ze aanhaakt. Tegelijkertijd neemt het bewustzijn van de eindigheid van grondstoffen en de waarde van sociale interactie toe. Deze ontwikkeling stimuleert steeds meer ontwerpers het functioneren van ruimte en materiaal opnieuw te ontdekken. 'INSIDEflows' onderzoekt de eigenschappen en het gedrag van de stromen en ondersteunt de ontwikkeling van duurzame systemische ontwerpmethoden. Tijdens deze lezing toont Jongert de inspirerende mogelijkheden die deze ontwerpstrategie oplevert.

Jongert (1971) studeerde aan de TUDelft en de Academie voor Bouwkunst Rotterdam. Hij is medeoprichter en partner van het in 1997 opgerichte bureau Superuse Studios (voorheen 2012Architecten) in Rotterdam. Superuse Studios onderzoekt, ontwerpt en bouwt vernuftige interieurs en gebouwen en ontwikkelt strategieën voor inventieve stedelijke transformaties. Jan Jongert is tevens lector ‘Flows’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en is daar verbonden aan de Master Interieurarchitectuur.

02-05-2014 8:10

De stadsarchitect van Moskou, Sergei Kuznetsov, heeft bekendgemaakt dat Mvrdv de best scorende finalist is in de wedstrijd voor de transformatie van de legendarische Serp & Molot (Hamer en Sikkel) fabriek, gelegen in het oostelijke deel van het centrum van de Russische hoofdstad.

Mvrdv ontwierp een stedenbouwkundig plan dat het industriële erfgoed van de 58 hectare grote areaal respecteert en ruimte maakt voor 1,8 miljoen vierkante meter programma. Donstroy Ontwikkelingsmaatschappij voorziet in een investering van 180 miljard roebel en een gefaseerde oplevering van het totale plan tot aan 2021.
 

De in 1884 gebouwde staalfabriek Serp & Molot in Moskou, was een belangrijke plek tijdens de Russische revolutie. De afgelopen decennia verviel de fabriek langzaam. Hoe kon de opmerkelijke geschiedenis van de legendarische fabriek gecombineerd worden met de vraag naar een aantrekkelijke, nieuwe, duurzame en leefbare wijk in het centrum van Moskou?        

 

Het plan van MVRDV gaat uit van de huidige structuur en identiteit van de staalfabriek en neemt de fabrieksstraten, objecten en gebouwen als uitgangspunt voor de opzet van de nieuwe wijk. Historische objecten, zoals de oude schoorstenen, worden gerestaureerd. Op sommige plekken worden oude muren in gebouwen geïntegreerd. Grotere fabriekshallen worden deels vervangen door stedelijke blokken met dezelfde basis en met nieuwe groene binnenterreinen. Deze blokken worden in verschillende gebouwen opgesplitst met verschillende hoogtes en functies waardoor de wijk meer gedifferentieerd wordt. Ruimtes op de begane grond krijgen publieke functies of worden winkelruimte. Zo ontstaat een zeer complexe, leefbare, dichtbevolkte en tegelijk groene wijk met intieme straatjes die het karakter van de oude fabriek respecteert
 

Een nog bestaand transportband van de fabriek wordt onderdeel van een ringvormig park dat een driedimensionale ruggengraat van publieke ruimte voor de wijk vormt. Scholen en kinderopvang worden langs deze groene ruimte gesitueerd die ook speeltuinen, sportvelden, marktpleinen en horeca zullen bevatten. Boven op de transportring komt een wandelroute waardoor de wijk vanuit het niveau van de boomtoppen kan worden beleefd.      

 

Naast woningen, kantoren en winkels komen er scholen en een groot gezondheidscentrum. De Serp & Molot wijk kan in fasen worden gerealiseerd, zal in 2021 gereed zijn en plaats bieden aan 19.000 bewoners en 16.000 werkplekken. De totale investering wordt geschat op 180 miljard roebel.

  


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >