Nieuws


29-03-2014 9:40

Voor de tweede keer in een jaar tijd heeft de gemeente Eindhoven Dutch Design Week van een faillissement gered. Eindhoven heeft voor bijna 2 miljoen euro de naam en het logo van het jaarlijkse designevenement gekocht. De organisator van de DDW, Capital D, zat vorig jaar al in de problemen. Toen werd 1,4 miljoen euro van de gemeente geleend om het evenement door te laten gaan. Die schuld kan door de investering van de gemeente Eindhoven nu aan haarzelf terugbetaald worden.

Met het voorstel, dat werd gesteund door de fracties van D66, PvdA, GroenLinks en VVD is een bedrag gemoeid van 1,9 miljoen euro. Na aankoop is de gemeente Eindhoven eigenaar van het intellectueel eigendom van DDW en is de financiële toekomst van het evenement veiliggesteld. De huidige organisatie van DDW, designcoöperatie Capital D, behoudt wel de exclusieve licentie op het intellectueel eigendom. Capital D zal het voorstel van de gemeenteraad met een positief advies voorleggen tijdens zijn Algemene Ledenvergadering.

Capital D wist zich na een roerige periode van financiële onrust te herpakken. Pers, bedrijfsleven en een kwart miljoen bezoekers hebben tijdens de succesvolle twaalfde editie van DDW in 2013 met eigen ogen kunnen zien waar de wereld van morgen wordt gemaakt. De internationale media bestempelden Eindhoven als kraamkamer van constructieve ideeën en oplossingen. DDW-directeur Martijn Paulen: ‘De weg omhoog is ingeslagen, maar we weten ook dat het altijd beter kan. Er liggen tal van kansen en mogelijkheden om het evenement naar een hoger niveau te tillen. Die kunnen we nu benutten sam! en met de design community.’

Eerder deze maand kreeg DDW al een opsteker door de verlenging van het contract met hoofdsponsor ABN AMRO. Ook spreekt er vertrouwen uit de intentieverklaringen van belangrijke mediapartners als VPRO en de Volkskrant om de samenwerking met zowel het evenement als de ontwerpers verder uit te bouwen. Het geloof in de organisatie werd vandaag nog door een aantal kopstukken uit de designwereld onderstreept met een ingezonden stuk in het Eindhovens Dagblad. 

De dertiende editie van Dutch Design Week (DDW) vindt plaats van 18 t/m 26 oktober 2014 in Eindhoven.

www.ddw.nl

 

28-03-2014 8:30

Het kan u niet ontgaan zijn: deze week vond in Den Haag de Nuclear Security Summit plaats. Wereldleiders vergaderden op een door Lensvelt geleverde AVL-stoel. Een goede zaak, volgens Hans Lensvelt.

In NRC Handelsblad laat de meubelondernemer weten zeer ingenomen te zijn met de aankoop van de AVL-meubels, die hem naar verluidt 2,5 ton heeft opgeleverd. "De overheid geeft altijd veel geld aan kunstfondsen. Het is veel beter om opdrachten aan architecten en ontwerpers te geven."

De stoelen werden overigens niet rechtstreeks gekocht door de organisatie van de NSS, maar door een verhuurbedrijf, dat de stoelen nu ook aan anderen verhuurt. De kans bestaat dus dat u ooit de stoel van Obama mag gebruiken. Blijkens het enthousiasme dat de Amerikaanse president de afgelopen week in ons land losmaakte is dat voor velen een aangename gedachte.

28-03-2014 8:19

Als onderdeel van de Velux International Design Award competitie, tonen Nederlandse ontwerpstudenten hun visie op toekomstige raambekleding voor dakramen op de community award website. Naast de beoordeling door de jury krijgen deelnemers hier de kans om hun ontwerp te promoten, waarna iedereen kan stemmen op hun favoriete inzending. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt een prijs van 1.500 euro.

Designstudenten uit twintig verschillende Europese landen leggen op dit moment de laatste hand aan hun inzending voor de Velux International Design Award 2014. Als onderdeel van dit proces hebben de deelnemers de mogelijkheid om deel te nemen aan een reeks uitdagingen op de online community site, waar ze beelden van objecten en concepten die hun ontwerpproces inspireren, hun reflecties op de gekozen materialen en het eindproduct dat willen zij willen creëren, kunnen delen.

Met drie verschillende visuele concepten kunnen de deelnemers focussen op hun inspiratiebronnen, hun reflecties en hun visie op raambekleding die bepalend zullen zijn voor hun definitieve inzending op 31 maart.

Het werk van Bob Jaap de Boer van team HDD (Haagse Hogeschool) wordt gedreven door een zoektocht naar ontwerpoplossingen die de natuur nabootsen en focussen op het gebruik van de nieuwste technologieën om hun innovatieve, poëtische visie uit te voeren. "Mijn inspiratie komt uit bladeren. Ieder seizoen heeft zijn eigen unieke set van kleuren en tinten. Inspiratie vind ik in een heleboel verschillende dingen, maar voor deze opdracht leek de natuur de voor de hand liggende keuze. De manier waarop bladeren het zonlicht filteren doet me denken aan raambekleding en ik vond het een uitdaging deze twee te combineren. De natuur lijkt voor ieder probleem een oplossing te hebben en met de toepassing van nieuwe technologieën zijn we beter uitgerust om deze oplossingen te integreren in ons leven," verklaart de Boer.

Benas Burdulis (Design Academy) deelt deels de mening van Bob Jaap de Boer. "Mijn doel is kleur een voelbare en visuele aanwezigheid te geven in een ruimte en zo de emotionele en atmosferische eigenschappen van een ruimte te veranderen. Ik word hierbij vooral geïnspireerd door de manier waarop we onze omgeving waarnemen en hoe deze waarneming kan worden gebruikt en gemanipuleerd. Luis Barragan en Robert Irwin zijn mijn grootste voorbeelden, maar mijn voornaamste inspiratie komt uit de natuur, bijvoorbeeld bij de verschillende kleuren van daglicht. Ramen zorgen ervoor dat daglicht onze leefruimtes binnenkomt en zorgen zo voor een verbinding tussen binnen en buiten. Om dit natuurlijke licht te gebruiken wil ik een ‘object’ creëren dat in wisselwerking staat met dat daglicht, maar dat kan worden gepositioneerd in de gehele ruimte en niet alleen tegen het raam zelf, een gordijn datkleur verspreidt door de ruimte,” aldus Burdulis.

Aleksandra Pawlowska en Noor Aghina van team 3D Folding (Technische Universiteit Delft) hebben een hele andere kijk op de raambekleding van de toekomst. ”Onze inspiratie voor raambekleding voor dakramen kwam van de structuur van een 3D gevouwen papier. Om licht-schaduw prestaties te testen hebben we met het papier gespeeld. Ons concept onthult onze fascinatie in de gevouwen structuren en hun schoonheid in eenvoud. In onze gedachten kan raambekleding een half gesloten/half geopende afscheiding zijn die continue verandert. Toekomstige raambekleding zal meer functies hebben dan alleen het tegenhouden van licht. Het zal een belangrijk onderdeel van het raam zijn in de hele ervaring van een interieur. Ons concept is een poging om licht en schaduw te ervaren die gedurende de dag verandert.”

De Velux International Design Award wordt uitgereikt op 22 mei 2014 in de Design Academy in Eindhoven.

28-03-2014 8:18

Powerhouse Company kondigt aan dat architecten Stijn Kemper en Stefan Prins als associates zijn aangesteld. Deze nieuwe positie gaat samen met de groei van Powerhouse Company. De afgelopen jaren waren Stijn Kemper en Stefan Prins werkzaam als projectarchitecten op de Rotterdamse vestiging van Powerhouse Company.


Stijn Kemper (1979, Eindhoven) startte in 2008 bij Powerhouse Company en heeft sindsdien als projectarchitect gewerkt aan ruim 50 projecten, waaronder de veelvuldig gepubliceerde Villa L, de passages op Amsterdam Centraal Station, Canal House HG en diverse particuliere villa's. Stijn is daarnaast verantwoordelijk voor de projecten in China en het office management. Stijn studeerde aan de Bouwkunde faculteit van de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij in 2007 zijn Master of Science in Architecture, Building and Planning behaalde.  

Stefan Prins (1981, Weststellingwerf) startte in 2010 bij Powerhouse Company en werkte sindsdien als projectarchitect aan ruim 25 projecten, waaronder het recent opgeleverde Erasmus Paviljoen in Rotterdam, de bioscopen van Pathé in Arnhem en Maastricht, Art Warehouse Schiphol en het nieuwe Rhijnspoorgebouw voor de Hogeschool van Amsterdam. Stefan studeerde Architectural Engineering op de Hogeschool van Leeuwarden en aan de Academie van Bouwkunst te Groningen waar hij in 2009 zijn Master of Architecture behaalde. 

Als associates zullen Stijn Kemper en Stefan Prins zich richten op de lopende projecten en een functie vervullen binnen het managementteam. "Na de groei van de afgelopen drie jaar breidt Powerhouse Company met trots het managementteam uit met de bewezen kwaliteiten van Stijn Kemper en Stefan Prins. We zijn er van overtuigd dat deze versterking zal bijdragen aan de verdere groei van het bureau in de komende jaren, zowel in Europa als Azië", aldus partner Nanne de Ru.

20-03-2014 8:46

Hennes de Ridder, emeritus hoogleraar aan de TU Delft ,heeft zijn plan voor de renovatie van De Kuip verder uitgewerkt samen met Van Wijnen en Benthem Crouwel Architects. Het plan is het goedkoopste plan van de zeven die er worden geëvalueerd door de commissie ‘Kuip-trojka'.

Het idee voor dit alternatief voor De Kuip is ontstaan toen Hennes de Ridder hoorde van de hoge kosten voor de nieuwe Kuip. Volgens De Ridder is slopen van het stadion onnodige kapitaalvernietiging, terwijl kapitaal hard nodig is op het veld. Samen met Van Wijnen en Benthem Crouwel is zijn plan nu doorontwikkeld. 

Het veld wordt 3,25 meter verlaagd. Op de begane grond kunnen daardoor 52 extra businessunits, een ontvangstruimte, grand café en restaurant met zicht op het veld worden gecreëerd. De tribune direct aan het veld wordt uitgebreid en verbeterd. Op een horizontale ring aan de buitenzijde van het stadion, de zogenaamde Saturnus-ring, komt een promenade met horeca, kiosken en sanitaire voorzieningen. De huidige skyboxen worden behouden en de bestaande ruimtes, spelersvoorzieningen etc. worden up-to-date gemaakt. Aldus kan met een beperkte investering veel inkomsten worden gegenereerd. De architectuur van de nieuwe zwevende ring is eigentijds en sluit tegelijkertijd naadloos aan bij de bestaande Kuip.

Het behoud van het stadion is van belang omdat het één van de vijf overgebleven vooroorlogse stadions is. Het is een uniek gebouw, uitgevoerd met veel staal, van dezelfde architect als de Van Nelle Fabriek. De Kuip is het eerste stadion met deze kenmerkende vorm specifiek ontworpen voor voetbal. Met behoud van het stadion wordt bovenal het ‘Kuip-gevoel’, de sfeer en ambiance, behouden.De variant van De Ridder is niet alleen goedkoop, maar ook met beperkte verstoring van het spelschema te realiseren. Deze week worden alle plannen voor De Kuip gepresenteerd aan de commissie ‘Kuip-trojka', die alle ontwerpen onderzoekt. Het legioen, de achterban van Feyenoord, bepaalt uiteindelijk welk plan uitgevoerd zal worden.

19-03-2014 8:00

ABN AMRO is ook de komende drie jaar hoofdsponsor van Dutch Design Week (DDW). Dat kwamen beide partijen begin maart met elkaar overeen. Met de verlenging van het sponsorschap tot en met 2016 committeert de bank zich ook weer aan de organisatie van een speciaal talentprogramma.

ABN AMRO is partner van DDW vanaf 2009 en hoofdsponsor sinds 2011. Aan die rol geeft de bank op actieve wijze invulling. Sponsor Manager Ilona Roolvink van ABN AMRO: "Ontwerpers zijn onze klanten. Wij willen hen graag ondersteunen met onze kennis en expertise. Dutch Design Week is het podium voor ontwerpend Nederland. We zijn dan ook blij dat we nog langer aan DDW verbonden blijven."

DDW en ABN AMRO willen de focus op ontwikkeling en ondersteuning van jong talent uitbouwen. Met de organisatie van een speciaal talentprogramma, wil de bank kennis en ervaring uitwisselen en haar netwerk, het bedrijfsleven en de ontwerpwereld met elkaar verbinden. Dat gebeurt onder meer via het project Driving Dutch Design, waarin een selectie ontwerpers elf maanden lang intensief wordt begeleid door een personal coach van de bank en masterclasses bijwoont van gerenommeerde bedrijven.

Daarnaast biedt ABN AMRO ook letterlijk een podium: ontwerpster Miriam van der Lubbe is aangetrokken als curator van zogenaamde Hotspots, waarin tijdens DDW werk van veelbelovende ontwerpers tentoon wordt gesteld. Tot slot wordt er tijdens het evenement een vervolg gegeven aan de aansluiting op beleidsthema’s van de provincie Noord-Brabant, vanuit de sectorkennis van de bank. Daartoe wordt onder meer gewerkt aan thematische seminars.

DDW is verheugd dat ABN AMRO op deze manier vertrouwen uitspreekt in de week, en het belang erkent van Dutch design voor de Nederlandse economie en de sleutelrol die de regio Eindhoven daarin vervult. 

De dertiende editie van Dutch Design Week (DDW) vindt plaats van 18 tot en met 26 oktober 2014 in Eindhoven.

19-03-2014 8:00

Vanaf deze week kunnen Nederlandse ontwerpers weer meedoen met de wedstrijd van Dutch Design Awards. Een ontwerp aanmelden kan in de categorieën Product, Communication, Habitat, Fashion, Design Research en  Service & Systems. Voor aanstormend talent is er de Young Designer Award, goed opdrachtgeversschap wordt beloond met de Best Client Award.

 

Doorslaggevend in de jurering is de mate waarin het ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de samenleving. De grote winnaar ontvangt dan ook de Now Future Award: juryprijs voor het meest veelbelovende ontwerp voor de toekomst.

 

In juni wordt de shortlist van 31 finalisten bekendgemaakt, de winnaars staan op 18 oktober op het podium tijdens Dutch Design Week. Inschrijven voor de twaalfde editie van DDA kan tot 28 april via dutchdesignawards.nl/aanmelden.

 

Ontwerpers en ontwerpbureaus kunnen tot 28 april werk inzenden dat in de periode tussen 1 mei 2013 en 1 mei 2014 is gecreëerd. DDA benoemt selectiecommissies bestaande uit onafhankelijke design experts die zowel zelf kandidaten aandragen als inzendingen beoordelen. Zij komen in juni bijeen om de finalisten van 2014 te bepalen. Vervolgens beslist een internationale jury in oktober, aan de vooravond van Dutch Design Week, wie de winnaars zijn.

 

Dutch Design Awards (DDA) zijn de internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, overzichtstentoonstelling en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Nederlands design in de volle breedte. DDA werkt nauw samen met Dutch Design Week (DDW) en vindt plaats tijdens dit designfestival in Eindhoven.

18-03-2014 8:49

Onder veel publieke belangstelling is dit weekend Helmonds nieuwe culturele hotspot De Cacacofabriek geopend. Het cultureel centrum met onder meer een poppodium, filmhuis, tentoonstellingsruimten, lokale omroep, horeca en werkruimten voor bedrijven in de creatieve industrie is gevestigd in het door architectenbureau cepezed geheel gerenoveerde en uitgebreide pand van de eens zo succesvolle cacaofabriek De Helm, die in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw failliet ging.

Na het vertrek van de cacaoproductie is het complex aan de Kanaaldijk vrijwel altijd gebruikt door verschillende partijen tegelijk. Daarbij heeft het in de loop der tijd veel wijzigingen ondergaan. Zo was de karakteristieke schildkap verdwenen en is in 2008 nog een deel van het complex door brand verloren gegaan. Niettemin behoorde het nog altijd tot kenmerkend industrieel erfgoed.

 

Vanwege de gebrekkige technische staat van de verschillende bouwdelen en de grote kwetsbaarheid van de steensoort gebruikt in het hoofdgebouw, is gekozen voor oplossingen die de oorspronkelijke fabriek architectonisch vooral weerspiegelen in een geabstraheerd vormenspel. De voormalige schildkap is terug, maar met een hedendaags en speels voorkomen: de materialisatie is voorzien in minimaal gedetailleerd roestvast staal. De gevelwanden van het hoofdgebouw waren door de jaren meermaals geverfd en erg kwetsbaar. Het terugbrengen in de oorspronkelijke staat zou kostbaar en tijdrovend zijn geweest en bovendien veel risico tot vochtdoorslag met zich mee hebben genomen. Na plaatselijk herstel hebben de gevels daarom een behandeling gekregen met witte Keim, een mineraalverf die goed hecht en een grote mate van bescherming, duurzaamheid en lichtechtheid biedt. In combinatie met de nieuwe rvs schildkap geeft dit een bijna onstoffelijk beeld dat toch onmiskenbaar te herkennen is als de cacaofabriek. Een aanbouw uit de jaren twintig verkeerde in zeer slechte staat en is vervangen door moderne nieuwbouw voor de creatieve industrie, waarbij de bestaande gevel langs het water echter is hergebruikt en daar beeldbepalend is gebleven.

De oorspronkelijke hoofdbebouwing vormt samen met de aanbouw een u-vormig binnenhof waarin het poppodium en de centrale foyer onderdak vinden in robuust gematerialiseerde nieuwbouw. Ten behoeve van akoestische ontkoppeling alsmede daglichttoetreding, logistiek en ruimtelijke beleving in het nieuw gevormde ensemble blijft dit volume op enige afstand van de basis van de u-vorm.

Het openingsweekend met onder meer optredens van Blaudzun, The Kik en Anneke van Giersbergen trok ruim 10.000 bezoekers. De reacties waren, zoals het Eindhovens Dagblad kopte, ‘laaiend enthousiast’. Vooral de grote ruimten, de lichtinval, het warme geluid in de popzaal en de vele mogelijkheden tot uitwisseling en samenwerking tussen de verschillende bewoners worden hoog gewaardeerd. Voor architectenbureau cepezed is De Cacaofabriek het tweede succesvolle cultuurproject in Helmond. Afgelopen week besloot de gemeenteraad dat het eveneens door het bureau ontworpen theater in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, bedoeld als tijdelijke vervanging voor Piet Bloms afgebrande Speelhuis, permanent wordt.

17-03-2014 9:58

Creativiteit verbindt designers en industrie. Het designduo rENs (Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren) presenteert gezamenlijk met tapijtfabrikant Desso een nieuwe collectie vloerkleden genaamd 're-vive'! de collectie wordt gepresenteerd tijdens de Salone del Mobile in Milaan.

rENs werkt onder de noemer 'ROOD by rENs' aan projecten waarbij producten een tweede leven krijgen. In de bijzondere samenwerking tussen Desso Home en rENs wordt er gebruik gemaakt van de creatieve kracht van het duo om de levensduur van de tapijten te verlengen. Middels een ambachtelijk verfproces, dat live te zien zal zijn tijdens de Salone del Mobile, worden vloerkleden gemaakt van uitlopende tapijten rood geverfd. "De kleur rood is hierbij een statement en signaalkleur die herinnert aan de overtollige productie binnen de industrie. De interactie tussen de garens en de rode verfstoffen leidt tot een eindeloos kleurverloop waardoor elk vloerkleed zijn eigen unieke identiteit krijgt en een tweede leven."

17-03-2014 8:56

DuPont Corian heeft een internationale ontwerpprijs met de naam “Shape The Future Of Black” geïntroduceerd. Voor de award komen professionals en studenten in aanmerking uit vakgebieden als architectuur, meubelontwerp, interieurontwerp, industrieel design, algemeen ontwerp en bouwkunde in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De deelnemers worden uitgenodigd een interieurontwerp te creëren (zoals inrichting, tafels, zitmeubilair, accessoires, wandbekleding, etc.) voor een woonomgeving of een openbare/commerciële ruimte.DuPont Corian moet een essentiële rol spelen in het ontwerp. De deelnemers zijn geacht een of meer DuPont Corian zwarttinten te gebruiken die zijn gemaakt met de nieuwe DeepColour Technology.

Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich nu inschrijven en hun inzending tot 15 juni 2014 indienen. DuPont neemt begin juli 2014 contact op met de winnaars.

13-03-2014 11:14

De uitbreiding van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is officieel geopend. Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, opende op 11 maart de uitbreiding van het ziekenhuis. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is in samenwerking met Architectenbureau Koldeweij verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp. Het project is volledig ondersteund met het Building Information Model (BIM) om de samenwerking in het ontwerp- en realisatieproces te bevorderen."Het nieuwe ziekenhuisgebouw straalt rust en gastvrijheid uit", aldus dJGA. De nieuwe vleugel is een structurele uitbreiding van het bestaande ziekenhuis om de zorgvraag in de toekomst ruimtelijk op te vangen. De nieuwbouw is opgezet als multifunctioneel gebouw met op de begane grond de afdeling radiotherapie, die in de toekomst uit te breiden is. Het omvat een oncologisch centrum met bestralingsruimten, twee algemene verpleegafdelingen en de uitbreiding van de centrale hal met personeelsrestaurant. De centrale hal met de dubbelhoge glazen gevel is de nieuwe entree voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis. Door het overvloedig gebruik van daglicht in deze hal kunnen bezoekers zich goed oriënteren. De uitbreiding van het ziekenhuis heeft een oppervlakte van circa 10.000 vierkante meter.“In de ontwerpen van de meeste oncologische centra staat de ziekte centraal en zijn de gebouwen daardoor soms functioneel en afstandelijk ingericht. Dit ontwerp heeft een ander uitgangspunt. We zien de bezoeker niet als patiënt, maar focussen juist op de nog gezonde aspecten van de mensen die er komen”, vertelt Jeroen Veth, senior architect bij dJGA. “Dit doen we door een prettige omgeving te creëren met oog voor privacy, in een huiselijke, open en vertrouwelijke sfeer.”

Hoewel de buitenzijde van het ziekenhuis geometrisch aandoet, is in het interieur gebruik gemaakt van ronde objecten die de patiënt op zijn gemak stellen. Door de centrale hal uit te breiden met een espressobar kunnen bezoekers ook in een kleine en sfeervolle horecagelegenheid terecht.

Door de functionele inrichting van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met veranderingen in de toekomst. In het zorggebouw kan in de toekomst het aantal bestralingsruimten uitgebreid worden. Op deze manier kan het ziekenhuis de groeiende vraag naar radiotherapie opvangen. Het gebouw biedt ook ruimte aan de oncologische dagbehandeling en polikliniek en twee algemene verpleegafdelingen. De verpleegafdelingen zorgen voor extra capaciteit om het bestaande ziekenhuisgebouw aan te passen aan de zorg van de toekomst.De dagbehandeling oncologie is door dJGA innovatief ontworpen in de vorm van ‘eilanden’. Doordat de behandelstoelen in cirkels zijn geplaatst heeft de patiënt een open perspectief en behoudt hij tegelijkertijd zijn privacy. Het gebouw biedt verder ruimte aan twee bestralingsunits en behandelruimten voor het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI).

Bij de nieuwbouw van Ziekenhuis Gelderse Vallei is het traject van Bouw Informatie Model (BIM) volledig doorlopen. Het gebruik van BIM zorgt ervoor dat alle betrokken partijen in een vroeg stadium, maar ook later in het proces, efficiënt samenwerken. Het doel is het terugdringen van faalkosten in de bouw en bovenal het maximaal benutten van ieders kennis en kunde. “Ziekenhuis Gelderse Vallei is het eerste gebouw dat dJGA oplevert waarbij een volledig BIM-traject is doorlopen. Het gebruik van BIM in het ontwerp- en uitvoeringsproces heeft het mogelijk gemaakt om met diverse disciplines integraal te ontwerpen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, aldus Veth. Het architecten- en ingenieursbureau uit Rotterdam gaf als BIM-coördinator leiding aan deze informatie-uitwisseling.

www.djga.nl

11-03-2014 13:59

Architectenbureaus zijn over het eerste kwartaal van 2014 optimistischer gestemd dan in 2013. Per saldo verwacht een meerderheid een verbetering van het economisch klimaat. In de voorgaande kwartalen was de meerderheid nog negatief. Het vertrouwen lijkt hiermee te zijn gegroeid. Dit blijkt uit de nieuwe CBS Dienstenmonitor die vandaag is verschenen.

Deze ontwikkeling volgt op het voorzichtige optimisme van architectenbureaus dat tot uitdrukking kwam in de BNA conjunctuurmeting eind 2013. "Het is welkom nieuws dat het eerder gesignaleerde voorzichtige optimisme zich lijkt te versterken", aldus BNA-directeur Fred Schoorl. "Het zou mooi zijn als het optimisme zich ook vertaalt in betere bedrijfsresultaten."

Over de werkgelegenheid zijn de architecten en ingenieurs nog altijd somber, maar minder somber dan in de voorgaande kwartalen. De ondernemers met een negatieve en een positieve omzetverwachting houden elkaar in evenwicht. Het is eerder regel dan uitzondering dat de omzetverwachting in het eerste kwartaal minder is. Deze neutrale uitkomst is dan ook op te vatten als een positief signaal. Per saldo verwacht 1 op de 5 bureaus in het eerste kwartaal van 2014 een verbetering op de honoraria.

Om te meten hoe sterk het herstel doorzet bij architectenbureaus start de BNA deze week de eerste halfjaarlijkse conjunctuurmeting van 2014. De uitkomsten hiervan worden begin april verwacht.
 

10-03-2014 10:40

In totaal zijn er 250 gebouwen ingezonden voor de negende editie van het Beste Gebouw van het Jaar 2014. Vanaf vandaag (maandag 10 maart) zijn alle inzendingen online te bezichtigen. 

 

“Mijn eerste indruk is dat de inzendingen van hoog niveau zijn”, zegt BNA-directeur Fred Schoorl. “De nieuwe aanpak van de prijs heeft goed gewerkt, gezien het grote aantal inzendingen. Uit heel Nederland hebben architectenbureaus gebouwen ingediend, groot en klein, in alle categorieën. Dit bevestigt de waarde van de prijs. Dat blijkt ook al uit het vertrouwen dat de prijs wekt bij potentiële opdrachtgevers.”

 

Op 17 april verwacht de jury de nominaties bekend te maken. Dit is tegelijkertijd het startschot voor het stemmen op de publieksprijs. Op dinsdag 20 mei vindt de prijsuitreiking plaats. Op www.gebouwvanhetjaar.nl zijn de inzendingen vanaf maandag 10 maart te bekijken.

 

De  negende editie kent een jury met een breed profiel: Paul Schnabel (voormalig directeur van het SCP en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht) is de voorzitter. De jury bestaat naast Paul Schnabel uit Gerard Comello (partner Lingotto), Gerrit van Vegchel (voorzitter Stadsregio Parkstad Limburg), Ronald Rietveld (partner Raaaf), Marijn Schenk (partner NEXT architects) en Do Janne Vermeulen (partner Team V).

 

De BNA heeft als brancheorganisatie voor architectenbureaus de ambitie met Gebouw van het Jaar te benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor de naam het Beste Gebouw van het Jaar.

 

Het draait om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het gebouw is vooral ‘integraal’ goed.

 

Saint Gobain Glass is hoofdsponsor van Beste Gebouw van het Jaar 2014.

10-03-2014 10:02

Het had enige voeten in aarde - de rechter moest er zelfs aan te pas komen - maar Mvrdv heeft de prijsvraag voor het Collectiegebouw van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gewonnen. Afgelopen weekend werd het ontwerp officieel gepresenteerd.

Het 15.000 vierkante meter grote gebouw is een open kunstdepot met tentoonstellingsruimten, beeldentuin en een restaurant. Het publiek kan er achter de schermen kijken en kunstverzamelaars kunnen er tegen betaling hun eigen collectie onder museale condities onderbrengen.

"Het ontwerp reageert in vorm en materialisatie op zijn omgeving, het Museumpark in Rotterdam, waar het in 2017 zal verrijzen", stelt het architectenbureau over het ontwerp. Mvrdv werkt de plannen de komende maanden verder uit en gaat samen met Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam een dialoog aan met omringende instituten en omwonenden.

Het gebouw wordt mede mogelijk gemaakt door een schenking van Stichting De Verre Bergen.

10-03-2014 8:00

What Design Can Do, de vierde editie, zal meer dan ooit een pragmatische conferentie worden over de maatschappelijke impact van design. Met veel aandacht voor de drie grote onderwerpen van deze tijd: de kennismaatschappij, economie en de natuur. "Designers uit alle plekken van de wereld komen twee dagen bijeen in Amsterdam om hun beste ideeën met elkaar uit te wisselen."

Dit jaar wordt What Design Can Do gehouden op 8 en 9 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam, met als openingsspreker minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een nieuwe toevoeging is het What Design Can Do Film Festival.  Zeven dagen lang draaien er designfilms in De Balie. Daarnaast is er een permanente blog gestart waarop inspirerende voorbeelden van betekenisvolle designprojecten worden verzameld 

Belangrijke sprekers op het tweedaagse evenement op 8 en 9 mei in Amsterdam zijn ShaoLan Hsueh – de bedenker van Chineasy, een ontroerend simpele manier om Chinees te leren met hulp van beeldtaal. Uit de Verenigde Staten komt Willy Wong, de man die de stad New York aan de man brengt. De Franse ontwerpster Nelly Ben Hayoun, ook wel de Willy Wonka van design en wetenschap genoemd, is te gast net als Richard The, een van de co-designers van Google Glass.

Naast de centrale sprekers op de conferentie in de Stadsschouwburg wordt op talrijke interactieve werksessies in klein verband nagedacht hoe ontwerpers van allerlei disciplines aan maatschappelijke vraagstukken kunnen bijdragen. De beste ideeën worden gebundeld in een live geproduceerd boek.

Het What Design Can Do Film Festival opent al een week eerder: op 1 mei in de Balie aan het Leidseplein Amsterdam. Dat hele plein wordt begin mei volledig door designers overgenomen. Naast de Stadsschouwburg stelt ook de Apple Store ruimte beschikbaar voor publieke workshops.

08-03-2014 9:00

Erick van Egeraats ontwerp voor een vernieuwde 'De Kuip' en omgeving laat zien dat zowel de voetbalclub Feyenoord als de stad Rotterdam niet zonder elkaar kunnen. "Het unieke merk Feyenoord Rotterdam biedt een enorm potentieel voor zowel de club als de stad. Beide zijn het aan hun stand en aan de Rotterdammers verplicht om elkaar te steunen en mijn plannen tonen aan dat er met een intelligente samenwerking ook werkelijk veel te winnen is." Sinds 2012 pleit Erick van Egeraat publiekelijk voor een integrale aanpak van het bestaande stadion De Kuip. Vanaf het begin is hij sterke voorstander voor het vernieuwen van het bestaande stadion in samenhang met een ambitieuze herontwikkeling van het omliggende gebied. 

De Kuip is een icoon van Rotterdam-Zuid en ligt op een unieke locatie aan de belangrijkste zuidelijke toegang tot de stad. Maar dit deel van Rotterdam-Zuid staat ook bekend als een stedelijk probleemgebied: geïsoleerde stukjes stad, veelal ongebruikte parkeervelden en overwegend bewoond door een minder koopkrachtig deel van de bevolking van Rotterdam. De uitstekende infrastructurele verbindingen, de prachtige rivieroever en de nabijheid van het centrum van de stad hebben echter een potentieel dat binnen Nederland vrijwel ongeëvenaard is. Erick van Egeraat streeft ernaar om dit potentieel maximaal in te zetten: Zijn voorstel gebruikt het sterke merk Feyenoord Rotterdam om een nieuw sport- en entertainment centrum te creëren dat niet alleen is ontwikkeld exclusief voor voetballiefhebbers, maar om voor iedereen aantrekkelijk te zijn: Een centrum dat een sleutelrol kan vervullen in het duurzaam verbeteren van Rotterdam-Zuid, en dat - samen met het nieuwe Centraal Stationsgebied, de Kop van Zuid en Hart van Zuid - gedurende de komende 20 jaar zal functioneren als één van de grote katalysators van Rotterdam.

Het voorstel creëert spin-off effecten om de stedelijke kwaliteit, werkgelegenheid, mogelijkheden van wooncarrières te verbeteren, en introduceert een gedifferentieerde mix van kantoren, hospitality, winkels, sport en entertainment functies, om zo de aantrekkelijkheid van het gebied voor investeerders radicaal te vergroten. "In deze tijd is dit de enige manier om renovatie en uitbreiding van een voetbalstadion winstgevend te maken. Het gaat niet alleen over het aantal stoelen en hoeveel deze dan moeten kosten. Het gaat om fundamentele vragen over publieke steun, haalbaarheid en noodzakelijkheid. Het gaat erom iets goeds en aantrekkelijks te bieden voor iedereen; zowel voor voetballiefhebbers, als voor iedereen die geïnteresseerd is in sport, leisure en entertainment. In dit gebied kan men straks wonen, werken, winkelen, naar een concert of evenement gaan, vergaderen én een mooie voetbalwedstrijd bezoeken in de legendarische Kuip", aldus Erick van Egeraat. 

Het ontwerp stelt voor, het karakter van het originele state-of-the-art ontwerp van Brinkman en van Der Vlught uit 1937, zo min mogelijk te veranderen. De architect Erick van Egeraat past het stadion aan zodat het volledig aan alle FIFA-eisen voldoet, terwijl het typische intieme karakter van de Kuip behouden blijft, en zelfs versterkt wordt. Door het veld te verlagen, worden 5.500 stoelen toegevoegd op de beste plek, direct aan het veld. Het verlagen van het veld, in combinatie met het vergroten van de tweede ring, voorkomt het toevoegen van een complete derde ring, wat het karakter van het stadion fundamenteel zou veranderen. Het eventueel toevoegen van een te openen en te sluiten dak laat het toe om het stadion ook in te zetten voor andere (sport)evenementen en concerten. 

“De voorgestelde aanpak is volledig flexibel. De aanpak maakt het mogelijk om het stadion stap voor stap op te knappen en het laat tegelijkertijd een ambitieuze stedelijke herontwikkeling toe waarin op sociaal en commercieel vlak veel gewonnen wordt. De stappen in mijn plan om het stadion te verbeteren zijn waarschijnlijk de goedkoopste van alle voorstellen die aan Feyenoord zijn aangeboden. En dan blijft mijn ontwerp ook nog het meest trouw aan het oorspronkelijke stadion!"

Het ontwerp van Erick van Egeraat blaast de originele 'De Kuip' uit 1937 nieuw leven in en maakt het de aandrijver van stedelijke vernieuwing van Rotterdam-Zuid. Het symbool van de kwaliteit van deze ontwikkeling is de nieuwe Feyenoord Toren die vanuit heel Rotterdam, en zelfs daarbuiten zichtbaar zal zijn.

06-03-2014 10:53

Dinsdag 11 maart houdt het ACN een nieuwe Architectuur Documentaire Avond in de reeks ‘House or home, architectuur en huisvesting II’. Tijdens deze avond staat het Autarkische huis centraal. Pieter Kromwijk houdt een inleiding.Het Autarkische huis is de eerste volledig duurzame drijvende woning ter wereld, die volledig in zijn eigen energie voorziet (elektriciteit, warmte en water). In deze woning, de Autarkhome, zijn duurzame technieken toegepast die de waterwoning tienmaal energiezuiniger maken dan  een gemiddelde woning. De woning heeft geen kade-aansluiting nodig en is daarom vrij verplaatsbaar en overal aan te leggen. De Autarkhome is ontworpen door Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten.

De reeks bestaat uit acht avonden. Elke avond wordt ingeleid door een spreker en vervolgens wordt er een documentaire getoond. De avond wordt afgesloten met een nagesprek. Na deze avond organiseert het ACN avonden op 8 apri en 13 mei.

Locatie: Lindenbergtheater, Ridderstraat 23 Nijmegen.
Aanvang: 20.00 uur.
Toegang: 10 euro (inclusief garderobe en drankje).
Vooraf reserveren is gewenst.

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

05-03-2014 8:31

Flexibele kantoren zijn minder gunstig voor medewerkers dan vaak gedacht. Dat komt althans naar voren uit een Zweeds wetenschappelijk onderzoek onder 1852 kantoorwerkers. Kort door de bocht: hoe meer medewerkers er in één ruimte werken, hoe hoger het ziekteverzuim.

De studie werd uitgevoerd door Christina Bodin Danielsson, Holendro Singh Chungkham, Cornelia Wulff en Hugo Westerlund, allen verbonden aan de psychologie-faculteit van de Universiteit van Stockholm. Zij deden onderzoek naar de effecten op ziekteverzuim van zeven verschillende kantoorconfiguraties: celkantoren, gedeelde kantoorcellen, open kantoren (kleine, midelmatige en grote varianten), flex-kantoren en combi-kantoren.

Over een periode van 2 jaar werd er gekeken naar kort en lang verzuim onder de 1852 deelnemers aan het onderzoek. "Een significant risico voor bovenmatig kort verzuim werd gevonden voor de drie onderzochte open kantoorruimtes", melden de onderzoekers. "UItgesplitst naar mannen en vrouwen bleek dat mannen vooral een verhoogd risico lopen in flex-offices. Voor lang verzuim werd er een significant hoger risico gevonden voor vrouwen in grote open kantoren."

Volgens de onderzoekers wijst de studie uit dat een kantoorconfiguratie daadwerkelijk invloed heeft op het verzuim van kantoorwerkers. "Het verzuim is afhankelijk van de hoeveelheid mensen die een werkruimte delen en de mogelijkheid voor individuele medewerkers om persoonlijke controle op hun werkplek uit te oefenen."

04-03-2014 12:00

De winnaars van de Spaces Categorie van de Interieur Awards beloven bezoekers van Interieur 2014  in Kortijk te verrassen met hun barontwerpen.

De jury van de wedstrijd voor cutting-edge ontwerpen voor de bars op de Biënnale Interieur 2014 koos uit meer dan zeventig anonieme inzendingen een internationale mix van winnaars uit Zweden,Italië, Duitsland en België.

Het project Gone Fishing van het Zweedse team van Charlotte Ryberg, Frits Håkon Halvorsen en Marcia Harvey Isakson sprak de jury aan met zijn subtiele grafische taal, gecombineerd met een food concept rond duurzame visvangst. De barokke Dried Chat room van Alberto Artesani, Frederik De Wachter, Fransesca Parani en Sandra Marchesi uit Italië sprong in het oog met eens sterk concept rond het samenbrengen van verschillende culturen en tradities.

In Behind the Curtain, een ontwerp van de Belgen Jasper Stevens en Karel Verstraeten, kunnen bezoekers via golvende gordijnen ontsnappen naar intieme ruimtes met luxueuze marmeren tafels. De Fusions Bar van Lukas Wegwerth en Wendelin Kammermeier uit Berlijn scoorde met een sterke grafische look en een concept dat absurditeit en verwarring centraal stelt. In hun eigen woorden: ‘We make it happens, just like strawberries in winter.”

De Interieur Awards maken sinds 1972 integraal deel uit van de Biënnale Interieur. Deze wedstrijd voor nieuwe objecten en spaces is een belangrijke springplank voor jonge ontwerpers. Meer dan zeventig deelnemers uit achttien landen dienden een ontwerp in voor de Spaces category van de Interieur Awards. De winnende ontwerpen voor een bar zullen gerealiseerd worden op de Biënnale Interieur 2014, die plaatsvindt van 17 tot 26 oktober in Kortrijk, België.

01-03-2014 16:34

Vergeleken met 2 jaar geleden zijn nu meer architecten bekend met Building Information Modeling (BIM). Hoewel gestaag, neemt het aantal gebruikers ook toe. Terwijl in Engeland en Nederland een aanzienlijk deel van de architecten inmiddels al enige ervaring heeft met het gebruik van BIM, moeten vooral hun Franse, Spaanse en Italiaanse collega's de kennis met betrekking tot BIM nog opdoen. Dit zijn enkele conclusies van de Q4 2013 European Architectural Barometer, een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder zeestienhonderd architecten in acht Europese landen. Architecten kunnen worden gezien als een leidende indicator in bouwactiviteiten.

Sinds 2009 monitort Arch-Vision de penetratie van BIM onder Europese architecten. De voordelen van BIM zijn goed bekend en vanwege dit feit was een groei in het gebruik van BIM verwacht. Vooral aangezien opdrachtgevers en investeerders steeds meer zoeken naar manieren om faalkosten te reduceren, zodat beter, sneller en goedkoper gebouwd kan worden. De adoptie van BIM gaat echter langzaam in de meeste West-Europese landen waarin de European Architectural Barometer loopt. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat de meeste Europese architecten nog steeds in een erg vroeg stadium zitten met betrekking tot de bekendheid met BIM. In Frankrijk, Spanje en Italië heeft een aanzienlijke meerderheid zelfs nog nooit gehoord van BIM. Hoewel er duidelijk vooruitgang is ten opzichte van twee jaar geleden, heeft BIM nog een lange weg te gaan in Europa. 

De uitzonderingen in dit verhaal zijn de Nederlandse en Engelse architecten, bij wie het gebruik van BIM in twee jaar tijd (sinds 2011) aanzienlijk is gestegen: 20 procent hoger in Engeland en ongeveer 10 procent hoger in Nederland. Deze twee landen waren ook de koplopers in 2011 en in 2013 lopen zij dus nog steeds voorop. In Engeland is de bekendheid met BIM beduidend gegroeid vanwege initiatieven vanuit de overheid –  de Governmental Construction Strategy in 2011 – waarbij geëist werd dat in 2016 gebruik moet worden gemaakt van 3D BIM in bouwprojecten van de overheid. Architectenbureaus die in de race wilden blijven voor overheidsprojecten begonnen BIM te implementeren (in 2013 gaf 6 procent van de Engelse architecten aan BIM is al hun projecten toe te passen en 17 procent gaf aan het bij steeds meer projecten toe te passen). De Nederlandse overheid heeft eveneens een BIM standaard ingevoerd, welke in eerste instantie vereist is in Dbfmo-projecten. 

Door het inzien van de voordelen en het eisen van BIM in projecten door overheden, zal de adoptie van BIM sneller gaan. Door de besparingen die kunnen worden gemaakt in het gehele bouwproces, zal het bouwen en exploiteren van gebouwen ook aantrekkelijker worden voor investeerders en opdrachtgevers. Van de Nederlandse architecten geeft 24 procent aan dat zij al verzoeken hebben gehad van investeerders en klanten om BIM toe te passen in projecten; ditzelfde geldt voor 14 procent van de Engelse architecten.

Deze en vele andere resultaten en ontwikkelingen in de Europese bouwsector zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer, een internationaal onderzoek onder zestienhonderd architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland, Nederland, België en Polen. Naast indicatoren om toekomstige Europese bouwvolumes te voorspellen, wordt elk kwartaal een thema behandeld. In Q4 2013 was dit 'Building Information Modeling (BIM)'. Architecten zijn een waardevolle bron ter voorspelling van toekomstige bouwvolumes, zij zijn eveneens sterk bepalend voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >