Nieuws


26-02-2014 8:36

Vandaag, 26 februari 2014,  opent minister Timmermans van Buitenlandse Zaken officieel de nieuwe Nederlandse Ambassade in Canberra (Australië), naar ontwerp van Rudy Uytenhaak architectenbureau in samenwerking met met Philip Leeson Architects.

Het nieuwe ambassadegebouw is energieneutraal. `Een compact, rechthoekig volume verdeeld over twee verdiepingen, met een ruimtelijk interieur binnen een rationele constructie. De gelamineerde houten mantel die het gebouw omhult, zorgt voor een optimale klimaatbeheersing en geeft openheid waar dat klimaattechnisch mogelijk en representatief gewenst is.`

Een eerder ontwerp uit 2008, waarin de gewenste maximale duurzaamheidambitie vorm kreeg in een rond gebouw, werd niet gerealiseerd vanwege de lage energieprijzen in Australië en de daaruit resulterende lange terugverdientijd. Reden om in 2011 opnieuw een elegant, minder avantgarde-technisch maar praktisch en haalbaar plan te ontwikkelen. De eerder opgedane kennis is in dit nieuwe ontwerp verwerkt tot een passief gebouw met bewuste regie op open en dicht.
 

Zo zijn de oost- en westgevel gesloten, om opwarming van de lage zon aan het begin en eind van de dag te voorkomen en het energieverbruik voor koeling te beperken. De werkkamers en hun grote glazen puien zijn voornamelijk op de noord- en zuidzijde gericht. Aan de zuidzijde kijk je met de zon mee, en is er volop gelegenheid om geconcentreerd te werken, met zicht op een mooi aangelichte tuin. Aan de noordzijde laten een veranda en patio binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen.


In de portico voor de in principe gesloten oostgevel bevindt zich de entree, net achter de muur, in een voorruimte met een bovenlicht. Voor de muur staat een filterend scherm, gemaakt van een crescendo van houten latten. Deze temperen het licht en de warmte op de muur en accentueren als een moderne arcade de toegang tot het gebouw, zoals wimpers de ogen omlijsten.
 

Binnen is het gebouw in verschillende zones georganiseerd. Aan de noordzijde zijn de representatieve ruimten, de kantine en de kantoorruimte voor de ambassadeur gesitueerd. Aan de zuidzijde liggen, rond een kern van ondersteunende functies, de open en gesloten werkplekken en vergaderruimtes voor de medewerkers. De centrale hal, het sociale en representatieve hart van het gebouw, verbindt deze zones met elkaar en is een vitaal onderdeel van de ruimtelijke organisatie geworden. Heel klassiek is hier een theatrale trap geplaatst, aangelicht met diffuus (zuidelijk) bovenlicht en met doorzicht tussen de open treden. De combinatie van de royale trap en de patio, waar de meest representatieve en sociale ruimten zich omheen wikkelen, verrijkt het hart van het gebouw met een reeks levendige perspectieven.


De duurzaamheidambities komen op verschillende manieren tot uitdrukking. Behalve in de compacte hoofdopzet en de oriëntatie van open en dicht met maximale kansen voor daglicht tot diep in het gebouw, ook in het dak met de PV-panelen en de voor Australië nog wel urgentere zorgvuldige en bewuste omgang met water. Het regenwater wordt bovenop het gebouw opvangen in een grijswatertank. Voor de patio is een watervlak gerealiseerd, dat niet alleen bijdraagt aan de koeling van het gebouw en spiegeling van daglicht naar het plafond, maar deze buitenruimte tegelijkertijd ook meer binnen de beveiligde schil trekt. Zo is ook dit een beschutte en bruikbare ruimte geworden.

..

26-02-2014 8:19

Van 8 tot en met 13 april presenteren vijf oud-studenten van HKU Design hun werk tussen dat van de grote ontwerpers op de internationale designbeurs in Milaan: de ‘Salone Internazionale del Mobile’. Marinda Verhoeven, directeur van HKU Design is erg trots op het eindexamenwerk dat getoond wordt: “De ontwerpers hebben oog voor ontwikkelingen in de samenleving en weten je via hun producten te confronteren met je eigen vanzelfsprekendheden. Ze laten je zien dat sommige alledaagse dingen helemaal niet gewoon hoeven zijn.”

Zo heeft Mark Schevers van allerlei materialen die hij gevonden heeft, machines gebouwd die je dagelijkse handeling kunnen overnemen, zoals het roeren in je kopje koffie. Wenda Harmsen legt in haar modecollectie de nadruk op de platte vorm die ten grondslag ligt aan elk kledingstuk, maar die je eigenlijk nooit ziet als je iets draagt. In Emiel Remmelts' 3d-collage verliezen de onderdelen hun waarde en vormen zij samen een verfrissend nieuw product. Boele Zwanenburg onderzoekt de notie van tijd en zet daarbij het contrast tussen analoog en digitaal op scherp. Marijke Aarntzen confronteert je met de waarde die we aan materialen toekennen: welke waarde heeft een badkamertegel voor jou?

“De producten die HKU Design in Milaan toont zijn zeer divers: van mode tot filmpjes.” aldus Marinda Verhoeven. “Aan de basis zie ik echter veel overeenkomsten. Alle ontwerpers onderzoeken de wereld om hen heen, die steeds aan verandering onderhevig is. Vanuit een persoonlijke en dus authentieke fascinatie stellen ze alledaagse vormen, materialen, handelingen, waarde-oordelen en definities ter discussie. Dat krijgt vorm in een verfrissend product.”

“Het is voor onze studenten ontzettend belangrijk om hun werk te presenteren op plekken zoals dit. Ze worden geconfronteerd met massa’s mensen die dagelijks langs struinen om ‘the next best thing’ te spotten. En dan ook nog eens uit alle hoeken van de wereld. Hoe trek je de juiste mensen naar jouw presentatie? Hoe vertel je jouw verhaal? Hoe bereik je jouw doel? Dat zijn lessen die je nooit in een collegezaal kunt leren,” zo besluit Marinda Verhoeven.

25-02-2014 9:30

De Energy Academy Europe is het nieuwe topinstituut voor onderzoek en innovatie op
het gebied van energie. In het zero-emission gebouw gaan ondernemers, studenten
en onderzoekers uit binnen- en buitenland samenwerken om de internationale
energievoorziening te verduurzamen voor de komende generaties.

De nieuwbouw is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en komt op de Zernikecampus in Groningen te staan. Het belooft, met een BREEAM Outstanding beoordeling voor ontwerp én oplevering, het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland te worden.

Het gebouw is straks een driedimensionaal energieplein dat grofweg bestaat uit twee bouwdelen. De noordzijde is flexibel in te richten voor onderzoeksruimtes, laboratoria en
kantoren. De zuidkant is ruimtelijk opengebroken en brengt het onderwijs en de verschillende
energie-instituten dichter bij elkaar. Tussen beide delen in bevindt zich het atrium als het hart
van het gebouw waar alle kenniswerelden elkaar ontmoeten. Ook de wintertuin als groene
oase in het gebouw is een plek die ontmoeting en kruisbestuiving stimuleert.

Het ontwerp vertelt het verhaal van duurzame innovaties op het gebied van energie. Het is
compact, volledig noord-zuid georiënteerd en gebaseerd op optimaal gebruik van de vier
natuurelementen; aarde, water, lucht en zonlicht. De aarde dient als warmte-koude opslag
voor koeling of juist opwarming van lucht en water. Regenwater wordt opgevangen en via
een vijver als grijswater weer hergebruikt. De luchtventilatie is natuurlijk: de wintertuin
biedt de ventilatie voor de zuidgevel, een ondergronds labyrint ventileert de noordgevel. Een
windschoorsteen verzorgt de natuurlijke luchtafvoer van het atrium. De buitenschil van het gebouw is volledig ingezet voor de opvang van zonne-energie. Door de zonnepanelen op het schuin oplopende dak in een driedimensionaal raster te plaatsen, is er tegelijkertijd alle ruimte voor maximale daglichttoetreding. Daarmee kan het gebruik van kunstlicht worden
gereduceerd. Met deze buitenschil krijgt het gebouw meteen een bijzonder uiterlijk dat laat
zien dat in dit gebouw op vernieuwende manieren met energie wordt omgegaan.

Architect: Ir. Aldo Vos, Ir. Sander Veenstra, Ing. Steven Schulze, pvb architecten.

25-02-2014 8:00

Architectuurstudenten uit Rusland en uit Tsjechië zijn uitgeroepen tot de winnaars van de eerste editie van de EeStairs Design Competition. Tal van inzendingen zijn ontvangen uit heel Europa, Azië en Amerika. Aan de hand van de beoordeling van een deskundige jury en een openbare stemming zijn de winnaars bepaald.

 

Iury Tiguntsev uit Rusland, is met zijn design ‘Urban Ladder’ de winnaar van de Custom Design categorie, terwijl Petra Musilová uit Tsjechië won in de Standard Design categorie met haar ‘Kuspokuse’ trap.

 

 “Het doel van de EeStairs Competition is om de volgende generatie van architecten en designers te inspireren en hen aan te moedigen om bijzondere en vernieuwende, maar tevens ook praktische ontwerpen te ontwikkelen”, legt Cornelis van Vlastuin, Creative Director van EeStairs, uit.“De winnaars van de wedstrijd hadden sterke concurrentie. De kwaliteit van de ingezonden ontwerpen was buitengewoon. Ik ben erg nieuwsgierig naar wat de winnaars en andere deelnemers in de toekomst nog meer gaan ontwerpen!”

 

Iury Tigunstev, student Architectuur, is de ontwerper van de ‘Urban Ladder’. Dit project combineert een trap met een zeer praktische afgeschuinde looplijn die gebruikt kan worden wanneer treden niet geschikt zijn. Dit ontwerp is zowel elegant als erg goed uitgedacht. Beton, metaal en glas zijn samengebracht in deze lichte en ergonomische trap. Hét bewijs dat een minimaal ontwerp mooi en luxe kan zijn.

Tigunstev: “Ik hoorde van de wedstrijd terwijl ik op zoek was naar een design-trappenbedrijf voor mijn vader, omdat hij een huis aan het bouwen is. Na het lezen van positieve verhalen over EeStairs bezocht ik hun website, waar ik las over de Design Competition. Ik besloot mijn ontwerp in te sturen. Ik was verbaasd om mijn ontwerp tussen de laatste drie ontwerpen in de Custom Design categorie te zien. Dit is al een geweldige prestatie, maar om de categorie te winnen is fantastisch, ik ben zeer tevreden!”

 

Musilová is bezig met het afronden van haar Master in Architectuur en Stedenbouw. Zij had zich gericht op het creëren van een aantal gestandaardiseerde elementen van een trap welke op verschillende manieren samengebracht kunnen worden. Zo ontstaan individuele ontwerpen. Net zoals een puzzel kunnen de elementen van deze trap in elkaar worden gepuzzeld. Ofwel ‘Kus-po-Kuse’, Tsjechisch voor ‘stuk-voor-stuk’. Een slim ontwerp dat een op maat gemaakt eindproduct biedt.

Musilová: “Ik ben ontzettend blij om de Standard Design categorie te winnen! Na een e-mail van mijn universiteit over de wedstrijd heb ik mijn ontwerp ingezonden. Ik keek goed naar de categorieën en besloot om een standaard ontwerp te ontwikkelen, omdat ik geniet van het maken van dingen die zowel mooi als functioneel zijn. Een Kuspokuse-trap combineert beide elementen. Ik had niet verwacht dat mijn ontwerp het zo goed zou doen!”

 

Van Vlastuin: “De winnende ontwerpen zijn perfecte voorbeelden van wat we verwachten van zowel een Custom Design als een Standard Design. Tigunstev’s Urban Ladder is op maat gemaakt en voldoet aan de behoeften van de gebruikers. De wenteltrap, gekenmerkt door de licht stijgende looplijn, is daarom perfect voor een openbare omgeving. Musilová heeft ook duidelijk aangetoond wat verwacht wordt van een Standard Design. De Kuspokuse-trap kan door de mogelijkheden met de standaard onderdelen  gemakkelijk worden aangepast, waardoor er toch een unieke designtrap kan worden geleverd”, vult Vlastuin aan.

Beide winnaars worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op het hoofdkantoor van EeStairs in Barneveld. Hier nemen zij hun prijs, een geldbedrag van 2.000 euro, in ontvangst. Aansluitend krijgen zij een rondleiding in de productiehal van de trappenfabrikant. “We hopen dat de wedstrijd en de rondleiding van onschatbare waarde zijn voor de twee winnaars. Wij willen hen hiermee een kijkje in de EeStairs keuken geven en we kunnen tevens de nauwgezette processen laten zien, die van toepassing zijn bij het tot leven brengen van ontwerpen”, legt Van Vlastuin uit.

23-02-2014 16:34

Het Nieuwe Werken is een fenomeen dat bij Design Post Amsterdam regelmatig voorbij komt als onderwerp van lezingen en workshops. Maar volgens de organisatie is het tijd om een nieuwe kant van het verhaal te belichten: 'Healing Offices'.

"Ontwerpstudio D/Dock ontwikkelde het ‘Healing Office’-concept: Een werkomgeving waarbij de focus ligt op de gemoedstoestand en gezondheid van het individu, en die aansluit op individuele wensen en levensstijl."

Op donderdag 27 februari zullen Francesco Messori en Wouter Fris, respectievelijk design director en managing director van D/Dock, vertellen over de grote impact die deze ontwerp-benadering kan hebben op de omzet en kostenstructuur van de organisatie. Belangstellenden zijn vanaf 14:00 uur welkom in de showrooms van Moroso/Flos op Cruquiusweg 109. De lezing wordt afgesloten met een kleine borrel.

18-02-2014 10:00

Toeleveranciers, ontwerpers, engineers, gevelorganisaties, kennisinstellingen en architecten, die actief zijn op het gebied van duurzame gevels kunnen informatie met elkaar delen en contacten leggen via het Sustainability Forum. FACE, International Facade Community is de initiatiefnemer van ditSustainability Forum. In het forum kan men discussies voeren, vragen stellen en beantwoorden.

Individuele geregistreerde gebruikers kunnen gratis gebruik maken van het forum. Bedrijven die participant zijn, kunnen ook duurzame projecten, producten en R&D onderwerpen ‘highlighten’ op deze duurzaamheidspagina. Informatie kan met iedereen die de website bezoekt gedeeld worden. Aanmelden is gratis. De hoofddoelen van FACE zijn om de gevelindustrie op een excellente positie op de kaart te zetten en innovatie aan te jagen. Participerende bedrijven hebben de mogelijkheid om producten, projecten, diensten te promoten en blogs en R&D informatie te delen op de website.

http://www.internationalfacade.com/forum

17-02-2014 11:00

Chinezen kopieren Westerse producten? Dat kan ook andersom, dachten Droog Design en ontwerper Richard Hutten. Op 27 februari presenteren zij een collectie decoratieve objecten en verlichting die geïnspireerd is op de interieurs van Chinese restaurants.De presentatie vindt plaats in Hotel Droog in Amsterdam. Een woordvoerder van Droog benadrukt dat de introductie plaatsvindt in het kader van de opening van een Droog-vestiging in Hong Kong.

17-02-2014 10:00

Sinds kort is ir. Mirjam del Canho MRE de nieuwe directeur van Bureau Architectenregister. Bureau Architectenregister borgt dat ingeschrevenen in het register – architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten - voldoende zijn opgeleid om vakbekwaam hun werk te doen.

Mirjam del Canho wil met belanghebbenden de mogelijkheden bekijken om de (toekomstig) ingeschreven professionals in het register nog meer te ondersteunen. Mirjam is daarom een kennismakingsronde gestart om hierover ideeën met elkaar uit te wisselen. Centraal in deze gesprekken staan de actuele onderwerpen als de implementatie van de nieuwe wettelijk verplichte beroepservaring, de ontwikkeling van de beroepspraktijk in deze moeilijke tijd en de kansen in Europa en daarbuiten.

Mirjam del Canho is afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en goed bekend met het ambtelijke en politieke kader waarbinnen Bureau Architectenregister werkt. Mirjam bekleedde diverse leidinggevende functies binnen de rijksoverheid, waaronder de Rijksgebouwendienst. Daarvoor was ze onder meer werkzaam bij NS Vastgoed. Ook door haar studies Bouwkunde aan de TU Delft en Master of Real Estate aan de UvA heeft ze kennis van en grote affiniteit met het beroep van ruimtelijk ontwerpers.

Mirjam del Canho is de opvolger van dr. Hans Groeneveld, die 21 jaar Bureau Architectenregister heeft geleid.

https://www.architectenregister.nl/Home/index.aspx

13-02-2014 9:26

Het Mondriaan Fonds maakt bekend dat er 57 kandidaten op de longlist voor de Prix de Rome Architectuur 2014 staan. Zij werden voorgedragen door 32 scouts die door het Mondriaan Fonds waren uitgenodigd en door andere experts. Daarnaast was er de mogelijkheid voor architecten om zichzelf voor te dragen. Van die mogelijkheid  hebben zestien mensen gebruik gemaakt. Op de longlist staan architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten, zowel samenwerkingsverbanden als kandidaten die alleen werken.

De kandidaten op de longlist zijn: Adriaan Aarnoudse, Kunlé Adeyemi, Martijn Al, Samir Bantal, Merixell Blanco Diaz, Jeffrey Bolhuis, Tom Bosschaert, Marlies Boterman, Daan Bruggink, Chris Collaris, Dingeman Deijs, Steven Delva, Mitesh Dixit, Tom van der Eng, Uri Gilad, Guido Greijdanus, HappelCornelisseVerhoeven, Michel Heesen, Ard Hoksbergen, Anne Holtrop, Breg Horemans, Bas Horsting, Florian Idenburg, Marit Janse, Ivo de Jeu, Harro de Jong, Marc Koehler, Marieke Kums, Fiona Kydd, Lilith Ronner van Hooijdonk, LOLA Landscape Architects, Kees Lokman, Jan Maas, Roderik van der Meulen, Donna van Milligen Bielke, Marcel Moonen, Jasper Nijveldt, Karin Peeters, Dirk Peters, Tim Prins, Max Rink, Nanne de Ru, SHAU, Jan Schevers, The Cloud Collective, Laura Theng, Urban Synergy, Robbert Jan van der Veen, Caro van de Venne, Kim Verhoeven, Anouk Vogel, Ard de Vries, Gerwin de Vries en Alexander Herrebout (LINT), Iris Wijn, XML, Jeroen Zuidgeest en ZUS (Zones Urbaines Sensibles).

De door het Mondriaan Fonds uitgenodigde scouts hebben 35 verschillende kandidaten voorgedragen, van wie een aantal verschillende malen werd genoemd. Zes kandidaten hebben hun voordracht te danken aan een derde die op eigen initiatief iemand voordroeg.

Hiermee is bereikt wat met de nieuwe manier van voordrachten van de Prix de Rome is beoogd: een breed palet aan jong talent voordragen aan de jury die hieruit vier architecten kiest die een opdracht krijgen. Na een werkperiode wordt vervolgens de winnaar gekozen. Bij de selectie is het leidend criterium de kwaliteit en de belofte van de architect zoals dat blijkt uit gerealiseerde projecten en/of plannen. Daarbij wordt rekening gehouden met het verschil in ervaring van de kandidaten: hoe langer een architect al werkzaam is hoe hoger de eisen.

In maart zal de jury, bestaande uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, landschapsarchitect en partner West 8), William Lim (directeur CL3 Architects Ltd, architect en kunstenaar), Ellen van Loon (architect en partner OMA), Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus, schrijver architectuur en design) vier kandidaten voor de shortlist selecteren. Voorzitter is Birgit Donker directeur van het Mondriaan Fonds.

De architecten die voor de shortlist worden geselecteerd krijgen een werkbudget en de opdracht om een schetsopdracht te maken voor een door de jury geformuleerde opgave. Het Mondriaan Fonds heeft de werkperiode opgehoogd tot 5 maanden en de architecten kunnen zelf kiezen waar ze de werkperiode uitvoeren. Tijdens de werkperiode kunnen de genomineerden begeleid worden door een coach naar keuze.

Het resultaat wordt in het najaar van 2014 gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut, waarna een tweede juryronde volgt en de winnaar van de Prix de Rome Architectuur bekend wordt gemaakt. Deze winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers.

De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde wordt het Mondriaan Fonds geadviseerd door Het Nieuwe Instituut en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

www.prixderome.nl

11-02-2014 9:30

Aannemingsbedrijf Fraanje uit ’s Heer Arendsdijke (Zeeland) is momenteel bezig met de bouw van Sportpunt Zeeland. Onderdeel van dit sportpunt is een 1500 vierkante meter groot regenbos. De hal met daarin het regenbos is maar liefst 18 meter hoog en wordt gecombineerd met kunststof kussens (ETFE-kussens) als gevelbekleding. Het ontwerp is van Slangen + Koenis Architecten.

Als de bouw volgens plan verloopt (waar het op dit moment naar uit ziet) wordt het regenbos op 1 april opgeleverd. Het regenbos is onderdeel van het Sportpunt. Hier is onder andere ruimte voor sport, recreatie en zwemmen. Het regenbos zal het publiek het hele jaar door in een steeds wisselend programma kennis laten maken met de waarde van de natuur. Het  overkapte bos ligt op een helling onder een transparante kap met een houten constructie. De ‘stolp’ werkt als een energiecollector, die continu warmte onttrekt en opslaat in een WKO-installatie (warmte-koude-installatie). Vanuit de bodem kan in alle jaargetijden warmte worden afgegeven aan het zwembad en de sporthallen. Zonnekracht speelt dus in het hel complex een belangrijke rol in de energiehuishouding en de energieopwekking.

07-02-2014 8:27

Voor het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft Kisho Kurokawa architects & associates een schetsontwerp gemaakt dat in hoofdlijnen bestaat uit het voltooien van de ellipsvormige gebouwvleugel die het bureau in 1999 al in Amsterdam realiseerde. Dit idee wordt door Hans van Heeswijk architecten uitgewerkt, gematerialiseerd en gerealiseerd.

Het gebouw bestaat uit een geheel glazen kap die over de bestaande, verdiepte vijver wordt gezet. Vanuit een nieuwe entree, direct aan het Museumplein, wordt deze nieuwe, verdiepte entreefoyer van het museum bereikt. Hier bevinden zich een garderobe, een museumwinkel, balies en sanitair. Vanuit de foyer zijn de beide vleugels van het museum te bereiken, het Rietveldgebouw voor de vaste Van Gogh collectie en de Kurokawavleugel voor de tijdelijke tentoonstellingen. Het entreegebouw moet in de zomer van 2015 gereed zijn. Wat tot nu toe een somber stukje Museumplein was wordt dan een uitnodigende oriëntatieplek.

07-02-2014 8:04

Designliefhebber opgelet. Op dit moment (nog tot en met zondag 9 februari) vindt de designbeurs Object Rotterdam plaats in De Rotterdam, het nieuwe imposante gebouw van architect Rem Koolhaas. Bijna veertig nationale en internationale galeries, designers, modevormgevers en kunstenaars tonen hun bijzondere objecten uit verschillende kunstdisciplines.

Object Rotterdam omarmt bijzondere objecten op het gebied van design, mode, architectuur en kunst. Beeldend kunstenaar Fransje Killaars presenteert de komende editie verschillende kamerschermen in opvallende kleurcombinaties. Jan Koen Lomans maakt textiele werken met de ambachtelijke tufttechniek en van Barbara Broekman is er een groot monumentaal werk van maar liefst vijftien meter lang te zien.

Speciaal voor Object Rotterdam heeft Lizan Freijsen nieuwe wand- en vloerkleden gemaakt die fascineren dankzij de bijzondere vormen en materialen. Bij de Amerikaanse Industry Gallery presenteert Tejo Remy samen met René Veenhuizen nieuwe wandobjecten. Ontwerper Floris Wubben installeert een bijzondere machine waarmee hij vazen maakt die dankzij het materiaal waaruit zij geperst worden verschillen in vorm en structuur.

Vormgever Lex Pott en curator Woes van Haaften lanceren tijdens de beurs het label ‘New Window’. Gedurende de beursdagen vinden in de lobby van het nhow hotel - gelegen op de begane grond van De Rotterdam - inspirerende design talks plaats in samenwerking met verschillende designplatforms zoals BNO/Romeo Delta. Zaterdagavond is de Object-party in de trendy bar van het nhow hotel, met indrukwekkend uitzicht op de wereldbekende Erasmusbrug.

De Rotterdam is met maar liefst 44 verdiepingen het grootste gebouw van Nederland. Object Rotterdam en 44/floors bieden bezoekers de unieke kans om een aantal van de hooggelegen appartementen te bekijken die speciaal voor Object Rotterdam zijn ingericht door designers en designlabels als Functionals en Studio Makkink&Bey. Maar ook het nieuwe label van het EKWC, het Nationaal Glasmuseum en Beeldenstorm dat werk van Mieke Meijer lanceert. Boven aangekomen worden de bezoekers getrakteerd op nog meer design en een spectaculair uitzicht.
 

05-02-2014 8:20

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem toont van 9 februari tot en met 30 maart de ontwikkeling van het bijzonder werk van Mark de Weijer. De Weijer maakt onder meer objecten en papieren wandbekleding met een volstrekt eigen signatuur, passend in het ontwerp van het interieur. Hierbij balanceren zijn aquarellen op de grensvlakken van schilderkunst, architectuur en vormgeving.

Hij werkt onder meer in opdracht van interieurontwerpers, architecten, particulieren en overheid. De opening van zijn expositie ‘Op grensvlak van architectuur en kunst’ heeft plaats op zondag 9 februari om 15.00 uur en wordt verricht door Eric de Nie, beeldend kunstenaar en oud-docent van Mark de Weijer.

De werken van Mark de Weijer zijn het resultaat van een intensief onderzoek naar de betekenis van schilderkunst en naar het effect van materiaal, structuur en kleur. Na in 1993 te zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag onderzoekt hij het thema landschap intensief op schilderkunstige representaties. In 1999 verschuift zijn blik van het landschap (buiten) naar de architectonische ruimte (binnen). Daarnaast onderzoekt hij de utilitaire mogelijkheden van zijn werk en komt er samenwerking tot stand met vormgevers en architecten. In 2009 wisselt De Weijer het toepassen van toxische harsen in voor werken met natuurlijk papier in combinatie met aquarel en onderzoekt hij de gebruiksmogelijkheden hiervan in het interieur.

Omwille van een betere bereikbaarheid en zichtbaarheid van zijn werk start Mark de Weijer in 2011 Whispering Wall; een combinatie van atelier en presentatieruimte in Den Haag. Hier toont hij, naast zijn eigen werk, ook de (innovatieve) producten van andere ontwerpers en kunstenaars waarbij het materiaal papier centraal staat.

Mark de Weijer werkt zeer nauw samen met de opdrachtgever. Dat ziet hij als voorwaarde, omdat zijn werk in concept en esthetiek reageert op de omgeving waarvoor hij het maakt. Voorafgaand aan het maken van een ontwerp analyseert hij de locatie uitvoerig. Vorm, ritme, oppervlak, structuur en kleur zijn onvervreemdbaar gekoppeld aan die locatie. Het werk kan niet verplaatst worden, en alleen daar komt het volledig tot zijn recht.

04-02-2014 13:31

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu roept ontwerpers op om mee te denken over de herbestemming van leegstaand, c.q. ongebruikt Rijksvastgoed.Hieronder vallen gebouwen, infrastructuur, water en grond. De vraag die centraal staat is het ontwikkelen van een regionale strategie, gericht op het verhogen van het maatschappelijk en financieel rendement. Het verbinden van verschillende schaalniveaus, beleidsvisies, maatschappelijke en economische agenda’s staat centraal in dit ontwerpend onderzoek, dat resulteert in ruimtelijke scenario’s.

In het project ‘Herbestemmen als gebiedsopgave’ initieert het Ministerie van I en M de potenties van het Rijksvastgoed voor de toekomst van drie regio’s: de Achterhoek, Den Haag en Dordrecht. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Rijksvastgoedbedrijf, provincie Gelderland, gemeente Dordrecht en gemeente Den Haag zijn als relevante partners betrokken. Dit traject maakt deel uit van het Atelier Making Projects, waarin IenM de kracht van ontwerpend onderzoek inzet bij de aanpak van enkele nationale opgaven.

Namens de betrokken partijen roept het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers op om zich aan te melden voor het doen van het ontwerpend onderzoek in één van de drie regio’s. Verwacht wordt dat interdisciplinaire samenwerking bijdraagt aan de kwaliteit van de resultaten. Ook samenwerking met vertegenwoordigers van het Rijk en de regio’s is een verplichting.

Onderzoeksvoorstellen kunnen tot en met 3 maart 2014 ingediend worden bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Uit de inzendingen selecteert het Stimuleringsfonds samen met de betrokken partijen per regio één voorstel. Per geselecteerd team stelt het Ministerie van I en M 25.000 euro (inclusief BTW) beschikbaar voor het uitvoeren van het ontwerpend onderzoek voor de betreffende regio.

Nadere (praktische) informatie is te vinen op http://bit.ly/1fK3dLz

03-02-2014 9:14

De Biënnale Interieur kondigt met trots de aanstelling aan van Joseph Grima als curator van de 24ste internationale Biënnale Interieur die van 17 tot 26 oktober 2014 plaatsvindt in Kortrijk (België). Joseph Grima is een Britse architect, auteur en researcher en werkt vanuit Genova in Italië.

 

Van 2011 tot 2013 was Grima hoofdredacteur van Domus, een maandelijks internationaal magazine over architectuur, kunst en design dat in 1928 door Gio Ponti in Milaan in het leven geroepen werd. Voor zijn aanstelling bij Domus was Grima directeur van Storefront for Art and Architectuur in New York. In 2012 was hij co-curator van de eerste editie van de Design Biënnale in Istanbul. Zijn werk is tentoongesteld op ontelbare internationale platforms zoals de Architectuurbiënnale in Venetië, de Shenzen-Hong Kong Bi-City Biennale of Architecture/Urbanism en de Triënnale in Milaan. Hij gaf les en lezingen aan verschillende universiteiten in Europa, Azië en Amercia en geeft momenteel les aan de Design Academy in Eindhoven. Joseph Grima is ook lid van de adviserende raad van het Vitra Design Museum.

De organisatie van de Biënnale is erg blij met de aanstelling van Grima. “De seismische verschuivingen in de maatschappij, de technologie en de fors gewijzigde economie maken dat de designindustrie vandaag opereert binnen een fundamenteel andere context en het onderzoek dat verricht is naar de oorzaken van deze nieuwe situatie is schaars”, stelt een woordvoerder. “Daarom lanceren we een programma gericht op onderzoek naar de rol van design in de hedendaagse woonomgeving en naar nieuwe strategieën voor de product designindustrie in onze alom overheersende netwerkcultuur. Binnen het kader van het researchprogramma zal een breed onderzoek over het belang van de woninginrichting als plaats van ontmoeting tussen design en dagelijks leven worden samengesteld en uitgevoerd door de curator Joseph Grima.” Het onderzoek zal resulteren in een tentoonstelling op meerdere locaties, een lezingen- en panelreeks, een filmprogramma en een boek.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >