Nieuws


30-12-2014 15:29

De Rotterdam Architectuurprijs (vakjuryprijs en publieksprijs) is een prijs voor het team van de opdrachtgever, architect en bouwer. Op Woensdag 17 december werd de Rotterdam Architectuurprijs voor de vijfde keer uitgereikt. Onder leiding van Janny Rodermond koos de vakjury het team van Rotterdam CS tot winnaar.

Het team bestaat uit: ontwerper Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, West 8), opdrachtgever ProRail, Gemeente Rotterdam, bouwer Iemants Steel Construction NV (stationshal), Bouwcombinatie TBI Rotterdam CS (sporenkap/ reizigerspassage/ kantoren).

Het thema dit jaar luidde ‘utiliteitsbouw’. Er waren 44 projecten door professionals en het brede publiek ingediend. Uit die lijst zijn 25 kanshebbers geselecteerd.

De organisatie van de vakprijs is in handen van AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De vakjury staat onder voorzitterschap van Janny Rodermond (directeur Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie) met verder Marleen Hermans (Hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap, TU Delft), Tijs van den Boomen (journalist gespecialiseerd in publieke ruimte), Alex van de Beld (oprichter Onix) en Rick ten Doeschate (oprichter Cloud Collective).

Volgens de jury: "Het nieuwe Rotterdam CS is een project dat gaat over cultuurhistorische gelaagdheid, stedenbouwkundige samenhang en toekomstgerichtheid. Het is een gebouw met zeggingskracht en architectonische kwaliteit dat bijdraagt aan het straatleven van Rotterdam. De kwaliteit ervan wordt door iedereen ervaren: van de meest cynische architectuurkenner tot de meest argeloze treinreiziger. De jury maakt een diepe buiging."

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs is in het leven geroepen om het architectuurklimaat in Rotterdam verder te stimuleren en de kwaliteit van de gebouwde en geleefde stad te verbeteren. De Rotterdam Architectuurprijs kent een driejaarlijkse cyclus: in 2010 was het thema transformatie, in 2011 utiliteitsbouw, in 2012 woningbouw, in 2013 opnieuw transformatie. De prijs bestaat uit zowel een vakjuryprijs als een publieksprijs. Dit jaar was het thema utiliteitsbouw.

Op 19 december vond de uitreiking van de Architect van het Jaar Prijs 2014 plaats. Tijdens een feestelijk evenement werden in de twee categorieën Small en Large de winnaars bekend gemaakt. In de categorie Large (grote bureaus), heeft Team CS de titel van de Architect van het Jaar 2014 gewonnen.

Dit jaar bestond de jury uit Bernard Colenbrander (voorzitter), Sylvia Pijnenborg en Ronald Rietveld . Colenbrander is hoogleraar architectuurgeschiedenis en -theorie aan de TU Eindhoven en Pijnenborg is projectontwikkelaar van monumentaal erfgoed. Ronald Rietveld won met zijn bureau RAAAF de titel Architect van het Jaar in 2013.

Uit juryrapport: '...Het is de ontwerpers in een ontwerp- en bouwproces van een tiental jaren op voorbeeldige wijze gelukt om twee delen van de stad opnieuw met elkaar te verbinden, helderheid te scheppen in de welhaast onuitwarbare kluwen aan verkeersstromen en om met het nieuwe gebouw als een overdekt stadsplein een nieuwe entree voor de stad te maken.
Wat ons hier boeit is niet alleen het eindresultaat en dat gebouw met die enorme luifel. Bovenal is het de geraffineerde, we mogen wel zeggen, geslepen werkvorm die de aandacht verdient ... Team CS was een superformatie, de Traveling Wilburys van de vaderlandse architectuur ... Stapsgewijs hebben ze alle belanghebbende opdrachtgevers meegekregen in het intensieve proces om voor de beschikbare 600 miljoen euro bouwbudget een goed resultaat te bereiken en daarbij ook de politiek verantwoordelijken binnen boord te houden. Een gigantisch tapijt van natuursteen brengt je nu vanaf de perrons tot in het hart van de stad. Het publieke domein is de winnaar... Een nieuw bureau oprichten voor één groot project, met gebruikmaking van de specifieke kennis en kracht van de afzonderlijke deelnemers: zo kan het en zo moet het soms. De jury waardeert die 10 jaar TeamCS daarom van ganser harte met de Architect van het Jaar Prijs 2014 in de categorie grote bureaus'.

De Architect van het Jaar Prijs 2014 is een initiatief van ArchitectenWerk. Dit jaar organiseert ArchitectenWerk voor de achtste keer de Architect van het Jaar Prijs. De prijs heeft als doelstelling het werk van Nederlandse bureaus bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

http://www.architectenwerk.nl/architectvanhetjaar/2014/
http://rotterdamarchitectuurprijs.nl/jaar/2014/

30-12-2014 15:23

KCAP Architects&Planners vierde op 12 december het 25-jarig bestaan in de Red Apple in Rotterdam. Voor het jubileum werd de openbare passage van de Red Apple omgetoverd in een speciale ruimte om 250 internationale gasten te ontvangen.

De middag begon met een minisymposium. Drie sprekers belichtten het werk en de rol van KCAP van de laatste 25 jaar vanuit verschillende perspectieven: oud-wethouder van Rotterdam Herman Meijer vanuit de beleidsstructuur en stadsontwikkeling van Rotterdam, Ralf Pasel, voormalige KCAP-collega, architect en hoogleraar aan de TU Berlijn vanuit zijn persoonlijke ervaringen binnen KCAP en Kees Christiaanse, partner en oprichter van KCAP, reflecteerde over de veranderende rol van de architect en stedenbouwkundige door de jaren heen en de positionering van KCAP in dit proces.

Het symposium werd gemodereerd door Patrick van der Klooster, directeur AIR. De lezingen en het reüniekarakter van de viering inspireerden om tijdens de aansluitende borrel terug maar vooral ook vooruit te kijken naar de volgende 25 jaar.

KCAP werd in 1989 door Kees Christiaanse opgericht en heeft tegenwoordig kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai. De 25-jaar-viering in Rotterdam was het eerste in een reeks van toekomstige evenementen die vanaf 2015 in de andere vestigingsplaatsen van KCAP zullen plaatsvinden.

www.kcap.eu

22-12-2014 12:22

Broeinest, de branchespecifieke flexwerkplek voor (interieur)architecten en andere creatieve ondernemers op Strijp-S in Eindhoven, heeft twee nieuwe partners aan zich verbonden. De verlichter Modular Lighting Instruments en Spectrum Meubelen, sluiten zich aan bij Broeinest, waardoor er bij de opening op 22 januari een totaal aanbod van kennis en materialen geboden wordt aan de gebruikers.

Mike van Rooij, accountmanager Zuid-Nederland Modular Lighting Instruments: “Modular heeft vanaf de eerste kennismaking met de plannen voor Broeinest het gevoel gehad dat Broeinest gaat bruisen. De toplocatie op Strijp-S, het bijzondere pand en de gedreven initiator, Baars & Bloemhoff, en haar partners, maakte ons enthousiast. Hier willen we als globale speler op het gebied van architectonische verlichting graag een bijdrage aan leveren. Ons lichtplan is nu geïnstalleerd in Broeinest, waarmee wij ons presenteren richting en inspiratie kunnen bieden voor architecten.”

Voor Spectrum, het in 1941 opgerichte Nederlandse meubelmerk bekend van de collecties van Martin Visser, Gerrit Rietveld en Benno Premsela en diverse hedendaagse ontwerpers, is de samenwerking een logische stap. Cindy Verhoeven, directeur Spectrum: “Spectrum heeft al lang haar hoofdkantoor op Strijp-S. Met de komst van Broeinest was het logisch om samen te gaan werken. Nu verzorgt Spectrum binnen Broeinest een ‘dynamische showroom’. Items uit onze collectie kunnen gebruikt worden door bezoekers van Broeinest. Daarnaast gaan wij vanuit Broeinest werken, waardoor we onze relaties in een bijzondere omgeving kunnen ontvangen.”

Bart Dekkers, directeur van Baars & Bloemhoff en initiatiefnemer van Broeinest: “Modular en Spectrum zijn gewaardeerde en inspirerende namen uit de industrie die passen bij de identiteit van Broeinest. Zij hebben de fysieke omgeving van Broeinest verrijkt met respectievelijk een modern lichtplan en bijzonder meubilair. Daarnaast biedt Broeinest met deze partners een totaal aanbod in interieurtoepassingen en hebben we nog meer vakspecifieke kennis in huis.”

Broeinest is een inspirerende ruimte van zevenhonderd vierkante meter met gratis flexplekken voor (interieur)architecten en andere creatieve ondernemers op de begane grond van het Glasgebouw op de Strijp-S in Eindhoven. Broeinest speelt in op de sociale, ecologische en economische veranderingen, waaronder de veranderde werkomgeving. Binnen Broeinest is meervoudig ruimtegebruik mogelijk om aan te sluiten op de behoefte van haar gebruikers; de (interieur)architecten en creatieve ondernemers. Broeinest is een initiatief van Baars & Bloemhoff en wordt gerealiseerd in samenwerking met Interface, Forbo Flooring, DRT Gietvloeren, Modular Lighting, Bulo, Spectrum Meubelen en Spinx Tegels. Broeinest wordt 22 januari 2015 geopend.


www.broeinest.nl

 

Deel op Social Media

17-12-2014 10:00

Kembo-stoelen WH Gispen 03 en R6 van J. B. Meijer prijken in het nagelnieuwe restaurant van het Radboud UMC. Het restaurant is (deels) gerealiseerd in een pand dat op de nominatie stond voor de sloop. Het Radboud restaurant heeft 460 zitplaatsen en is bedoeld voor zowel bezoekers, patiënten en personeel.

"Het restaurant moest een plek worden waar je vergeet dat je in het ziekenhuis bent", zegt interieurarchitect René Mensink. De ruimte telt 460 zitplaatsen in afwisselende zitstijlen en zitplekken, ieder met een eigen functie. Bij de inrichting is uitgegaan van een plein-concept. "Zo is er rondom het centrale deel een tweede ring zitplaatsen met grote witte tafels en neutrale stoelen van Kembo, hier en daar voorzien van een kleuraccent. Ze markeren het plein als 'bloemenveld’."

De ruime loungehoeken bieden rust en privacy, verder weg van het rumoer in het midden. Langs de ramen kunnen gasten aan een groot werkblad rustig werken of de lunch gebruiken, en er zijn een aantal werk- en overlegplekken te vinden.  

Bezoekers, personeel en directie zijn enthousiast over het interieur: binnenkort gaan René Mensink en Kembo nog eens 57 extra zitplaatsen realiseren.

www.kembo.com

Deel op Social Media

17-12-2014 8:30

Ex Interiors gaat wereldwijd werken. Dat meldt het bureau in een nieuwsbrief. Het bureau voor interieurarchitectuur gaat een samenwerking aan met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In opdracht van 3W, de shared service organisatie voor het buitenland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, gaat Ex Interiors de komende jaren een aantal interieurontwerpen maken voor de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Deel op Social Media

08-12-2014 9:55

Het Nederlandse experience design bureau Tinker imagineers uit Utrecht ontwerpt in het kader van het 150-jarig jubileum van Nestlé het prestigieuze Le Nest in Zwitserland. Le Nest is 3.500 vierkante meter groot en wordt gebouwd in Vervey aan het Meer van Genève, op de plek waar Henri Nestlé in 1866 zijn eerste fabriek liet verrijzen.

De experience opent in het voorjaar van 2016 de deuren en kost het Zwitserse concern ruim 40 miljoen euro. Een vijfde van dat bedrag is gereserveerd voor scenografie; het bedenken en ontwerpen van de beleving.

Aan de scenografie werken vanuit Tinker fulltime vijftien tot twintig man. Het Utrechtse bureau is verantwoordelijk voor het (strategisch) concept, het ontwerp (in 3D, 2D en multimedia) en de productie en levering ervan.

“Le Nest is meer dan het zoveelste brand experience center. We hebben er echt een betekenisvolle attractie voor alle leeftijden van gemaakt” vertelt mede-eigenaar Erik Bär van Tinker. “Bezoekers krijgen een interactieve en persoonlijke kijk achter de schermen bij een wereldberoemd voedingsmiddelenconcern.” De focus ligt daarbij op gezonde voeding en een gezonde lifestyle.

Tinker imagineers is een bureau voor creative consultancy en belevingscommunicatie uit Utrecht. Met een team van dertig geïnspireerde consultants, ontwerpers en producers maakt Tinker in co-creatie tentoonstellingen, experiences en evenementen voor vooruitstrevende bedrijven, maatschappelijke organisaties en musea.

www.tinker.nl


Deel op Social Media


 

03-12-2014 14:30

Bastiaans Jongerius is winnaar geworden van de ARC Awards. de Amsterdamse architect viel in de prijzen met zijn ontwerp voor de CONO Kaasmakerij.CONO Kaasmakers, een coöperatie van 500 veehouders in de Beemsterpolder, sinds 1999 UNESCO werelderfgoed, streeft naar de meest duurzame kaasmakerij ter wereld door te investeren in ontwerpkwaliteit van het gebouw en het productieproces van het kaasmaken. Blijkens de ARC Award is dat gelukt.

www.bastiaanjongerius.nl

Deel op Social Media

02-12-2014 9:00

Wie gaat er voor goud? Vanaf gisteren (maandag 1 december) kunnen projecten worden ingezonden voor een NRP Gulden Feniks 2015: de prijs ter bevordering van duurzaam hergebruik van de bestaande omgeving.

Een inzenden kan via nrpguldenfeniks.nl in de categorieën Gebiedstransformatie, Transformatie en Renovatie. Een extra prijs wordt uitgereikt in de categorie Low budget, High impact. "Heeft u een project in de bestaande voorraad afgerond of kent u een mooi project? Uw inzending is welkom!", aldus de organisatie.

Om te kunnen meedingen moet een project in 2014 (grotendeels) afgerond zijn. Alle ingezonden projecten worden beoordeeld door een breed samengestelde jury onder leiding van prof. ir. Karin Laglas. "Inzenden voor een NRP Gulden Feniks geeft extra zichtbaarheid en waarde aan een geslaagd (gebieds)transformatie- of renovatieproject.Alle ingediende projecten worden gepubliceerd op de website en later gebundeld in een prachtig NRP Gulden Feniks 2015 Jaarmagazine."

Een project inzenden kan tot en met 31 januari 2015. De nominaties worden in april bekend gemaakt en de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2014 krijgen hun prijzen in juni op de PROVADA uitgereikt.

De onafhankelijke stichting NRP bevordert het duurzaam (her)gebruik van de bestaande omgeving en het imago van transformatie en renovatie door verbinding, kennisdeling en inspiratie.

www.nrpguldenfeniks.nl

Deel op Social Media

02-12-2014 8:30

De Glazen Boerderij van architect Winy Maas (Mvrdv) is uitgeroepen tot winnaar van de Glass Award 2014. Glasproducent AGC neemt samen met glasdak-specialist Brakel Atmos uit Uden de prestigieuze prijs in ontvangst.

Het ontwerp van Winy Maas betreft een veertien meter hoge glazen boerderij waarbij er een print op het glas is aangebracht. "AGC heeft met zijn fabriek AGC Mirodan Industries in Heule (België) één van de weinige printers in Europa die hele grote ruiten met email kan bedrukken", aldus de glasproducent. "Omdat het pand niet alleen energiezuinig maar ook transparant en veilig moet zijn, is er zowel dubbel glas als gelaagd glas geplaatst."

Ook de gevelconstructie is van invloed op de productie van de ruiten. Het systeem van Brakel Atmos is zodanig ontwikkeld dat aan de buitenkant van het gebouw een zo dun mogelijke kitnaad is te zien. "De buitenruit is met de binnenruit verbonden door middel van een speciale terug-liggende randafdichting, een zogenaamde siltalvoeg. Voor deze speciale manier van dubbel glas maken, heeft de fabriek AGC Westland een aparte assemblagelijn. Deze lijn kan niet alleen het grote formaat ruiten aan, maar is er ook op ingesteld dat de kit nog op de lijn wordt bewerkt om op de gevelconstructie te passen."

De Glas Award wordt om de 2 jaar uitgereikt door de Glas Branche Organisatie. "Het is een prijs waar alleen vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven, producten en projecten op het gebied van vlakglas voor in aanmerking komen."

www.acg-glass.eu

Deel op Social Media

01-12-2014 9:16

Architectenbureaus werken steeds vaker aan kleinere projecten en doen daarbij regelmatig veel meer dan het maken van het ontwerp alleen. Fred Schoorl, BNA-directeur: "De cijfers laat zien waar wij als branchevereniging al enige tijd op inzetten, de nieuwe architect in een nieuwe realiteit. Dit is goed voor de rol en betekenis van de branche, ook al moet er nog veel gebeuren."

De bedrijfsresultaten blijven - ondanks enig herstel van omzet en werkgelegenheid - onder druk staan. Bureaus behaalden vorig jaar een marginaal bedrijfsresultaat van gemiddeld 1,5 procent. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de Benchmark Jaarcijfers 2013, die de BNA in 2014 onder haar leden heeft gehouden.  

Er was in 2013 sprake van een verbreding van de werkzaamheden van bureaus. Ontwerp tot en met bouwvergunning, esthetische begeleiding en directievoering komen steeds meer voor. De kleinere bureaus verzorgen in veel gevallen het ontwerp tot en met bouwvergunning. De grotere bureaus zijn vaker ook betrokken bij de uitvoering. De grote internationale bureaus doen juist relatief vaak alleen het ontwerp.

Opvallend is de schaalverkleining van projecten bij zowel de grotere als de kleinere bureaus. Gemiddeld wist een bureau 17 nieuwe opdrachten te verwerven. Kleine bureaus bij kleinere projecten meestal zonder procedure of na een offerte zonder concurrenten. De grotere bureaus hebben vaak te maken met uitvoerige trajecten zoals Europese aanbestedingsprocedures, prijsvragen en visiepresentaties.

www.bna.nl

Deel op Social Media

01-12-2014 8:30

Op 1 december 2014 wordt Grand-Hornu Images in het Belgische Henegouwenl het CID - centrum voor innovatie en design van Grand-Hornu.

Volgens zijn huidige statuten heeft "Grand-Hornu Images tot doel de herwaardering, de restauratie en het beheer van de historische site van Grand-Hornu, erfgoed van de provincie Henegouwen. Dat beheer gebeurt door het oprichten van een pijler voor culturele, toeristische, economische, en toekomstgerichte ontwikkeling. De vereniging tracht de cultuur te bevorderen zowel op artistiek, technisch als sociaal vlak, en de uitstraling ervan doorheen de provincie Henegouwen te bevorderen. Ze geeft steun aan creatie en aan productie."

Concreet betekent dat dat het CID hedendaags design wilt promoten door middel van tentoonstellingen en mediatie activiteiten die vernieuwing, experimenteel onderzoek, de opkomst van nieuwe thema's en nieuwe horizonten in de designsector, de architectuur en de grafische kunst voor het voetlicht plaatsen.

Door de diversiteit te tonen van al deze ontwerpdomeinen, sensibiliseert het CID het publiek voor een cultuur van design en architectuur. Het stelt vragen, bestudeert en geeft uitleg over die cultuur en dit in samenspraak met de ontwerpers, met de onderzoekers, maar ook met de burgers.

Op het ogenblik van de stichting, in 1984, omvatte het sociale opzet van Grand-Hornu Images een grote deel andere domeinen zoals de film- en audiovisuele productie, informatica en theater, urbanisme, nieuwe technologieën en zelfs de muziek. Het doel van de vereniging, met name nieuw leven te brengen in de oude mijnsite, was op dat moment erg breed. Ze was het resultaat van de visie van een eerste denkgroep die begin jaren '80 bestond uit  Claude Ollinger, Jean-François Escarmelle, Laurent Busine, Claude Durieux en Françoise Foulon.

Sinds zijn oprichting heeft Grand-Hornu Images meer dan 80 tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd waaronder aanvankelijk zeer diverse tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld "The Morgue" van Andres Serrano, "Jules Verne", "La Terre vue du ciel" van Yann Arthus Bertrand, "La main de l'homme" van fotograaf Sebastiao Salgado. Spektakels en concerten werden georganiseerd in Grand-Hornu in samenwerking met le Manège Maubeuge in het kader van de "Inattendus".

Onder directie van Françoise Foulon evolueerde in de loop der jaren de programmering van Grand-Hornu Images al vlug in de richting van design, een culturele materie die toen in volle ontwikkeling was, zowel in de media als op het institutionele vlak. Na de sluiting van het designcenter van Brussel in 1985, bestond er in België, met uitzondering van het Design Museum van Gent, geen plek meer die gewijd was aan hedendaags design.

De programmatie van Grand-Hornu Images vulde dus een lacune in het Belgisch landschap. Omdat bovendien in de jaren '90 de Franstalige Gemeenschap van België op de site van Grand-Hornu zijn museum voor hedendaagse kunsten (het MAC's) wou installeren, liet Grand-Hornu Images definitief de disciplines foto en digitaal beeld vallen om zijn engagement op het vlak van design en de toegepaste kunst te onderstrepen.

www.grand-hornu.eu

Deel op Social Media


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >